Zunanji minister Logar po telefonu govoril z ameriškim sekretarjem Pompeom o dvostranskih odnosih med Slovenijo in ZDA

Datum:

Zunanji minister dr. Anže Logar je danes z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom govoril po telefonu, kjer mu je uvodoma izrazil sočutje in solidarnost z žrtvami v ZDA zaradi pandemije COVID -19. Minister Logar in sekretar Pompeo sta se zavzela za krepitev prijateljskih in zavezniških odnosov med državama ter poudarila pomen tesnega transatlantskega partnerstva pri soočanju s pandemijo COVID-19. Naslovila sta tudi nekatere druge aktualne mednarodne teme.

                   

Zunanji minister Anže Logar je danes z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom po telefonu govoril o dvostranskih odnosih med Slovenijo in ZDA ter o boju proti pandemiji novega koronavirusa.

Sogovornika sta se zavzela za krepitev političnih in gospodarskih odnosov med državama ter za nadaljnje poglabljanje varnostnega in obrambnega sodelovanja, tako dvostransko kot v okviru Severnoatlantskega zavezništva. Minister dr. Logar je predstavil aktivno vlogo Slovenije v Zavezništvu in poudaril, da bo Slovenija še naprej prispevala k pravični delitvi bremen.

Minister Logar se zavzema za tesnejše sodelovanje Slovenije z ZDA
Naslovila sta aktualne razmere in prizadevanja obeh držav pri soočanju s pandemijo COVID-19. Izpostavila sta pomen usklajenega in učinkovitega mednarodnega odziva in pri tem vodstvene vloge transatlantske skupnosti pri zagotavljanju nujne zdravstvene opreme. Poseben pomen sta posvetila ponovnem zagonu svetovnega gospodarstva ter težavama pri soočanju z naraščajočim širjenjem dezinformacij.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo (foto: EPA)

Minister dr. Logar je pozdravil okrepljeni angažma ZDA v Srednji Evropi, ki se odraža tudi v aktivni ameriški podpori Pobudi Tri morja, katere vrh je Slovenija gostila v preteklem letu. Ministra sta govorila tudi o partnerstvu za čezatlantsko energetsko sodelovanje (P-TEC). Minister dr. Logar je predstavil priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 ter se tudi v tem pogledu zavzel za nadaljevanje tesnih in konstruktivnih odnosov med EU in ZDA.

Sogovornika sta se dogovorila o realizaciji njunega srečanja, takoj ko bodo razmere to dopuščale, poroča STA.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...