Zunanji ministri EU dosegli pomembno soglasje, ki bo močno otežilo izdajanje vizumov ruskim državljanom

Datum:

Zunanji ministri EU so danes na zasedanju v Pragi dosegli politično soglasje o tem, da se popolnoma zamrzne sporazum med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov, je po zasedanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. To pomeni, da bo izdajanje schengenskih vizumov ruskim državljanom močno oteženo, poroča STA. Slovenija sicer že od samega začetka agresije izdaja vizume v zelo omejenem obsegu, in sicer 10–15 odstotkov tistega, kar se je izdajalo pred agresijo.

“Nisem naklonjena omejevanju turističnih vizumov. Morebitne vizumske omejitve bi preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo Putinovi politiki in želijo zapustiti Rusijo. Menim, da bi bila ukinitev vizumov tvegana poteza, ki bi se lahko vrnila kot bumerang,” je pred kratkim dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, a očitno je stališče spremenila pod pritiski svojih kolegov – zunanji ministri EU so danes na zasedanju v Pragi dosegli politično soglasje o tem, da se popolnoma zamrzne sporazum med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov. Kljub temu pa tudi v nekaterih drugih državah menijo, da bi morale evropske sankcije kaznovati predvsem ruski vojni stroj, ne pa tudi ruskega ljudstva.

Kot je pojasnil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, se je od sredine julija bistveno povečalo število prehodov meje iz Rusije v sosednje države, kar je po njegovih besedah postalo varnostno tveganje za te članice EU. Za določene skupine ruskih državljanov je vstop v EU že prepovedan, vendar pa so se na današnjem neformalnem zasedanju v Pragi zunanji ministri strinjali, da je treba narediti več. “Bilo je politično strinjanje, da se popolnoma zamrzne sporazum o poenostavljenem izdajanju vizumov, sklenjen med EU in Rusijo,” je dejal. Doslej je bil že zamrznjen za določene skupine ljudi, kot so uradniki in poslovneži, zdaj pa ne bo veljal za nobenega ruskega državljana, je pojasnil visoki zunanjepolitični predstavnik.

“To bo bistveno zmanjšalo število novih vizumov, izdanih s strani članic EU. Postopek bo namreč zahtevnejši in daljši. To je skupen pristop,” je še povedal Borrell. To bo omogočilo, da bodo lahko države članice vizume izdajale po temeljiti preučitvi vsakega posameznega primera. EU namreč ne želi prekiniti stikov z Rusi, ki so proti vojni v Ukrajini, in z rusko civilno družbo. Borrell je poudaril še, da so razmere v članicah EU, ki mejijo na Rusijo, zahtevne. Zato so se ministri strinjali, da lahko te države sprejmejo ukrepe na nacionalni ravni in tako omejijo vstop v EU. Pri tem pa morajo upoštevati schengenski zakonik.

Poljska in baltske države, ki mejijo na Rusijo, so sicer že pred koncem zasedanja sporočile, da je zamrznitev sporazuma zgolj “nujen prvi korak”. “Vendar pa moramo drastično omejiti število izdanih vizumov, predvsem turističnih, da bi zmanjšali pritok ruskih državljanov v EU in schengensko območje,” so zapisale države. Poudarile so, da je pri tem treba določiti izjeme, med drugim za disidente in druge humanitarne potrebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dokler takšni ukrepi ne bodo v veljavi na ravni EU, pa bodo Estonija, Latvija, Litva in Poljska “razmislile o uvedbi začasnih ukrepov na nacionalni ravni za prepoved izdajanja vizumov ali omejile prehajanje meja ruskim državljanom z vizumi EU”, so še sporočile te države. Estonska premierka Kaja Kallas je že v začetku meseca dejala, da je obisk Evrope “privilegij, pa ne človekova pravica”. Češki zunanji minister Jan Lipavsky pa je ocenil, da v času vojne ni primeren čas za turizem, a da to še ne pomeni, da bi bila ljudem omogočena tudi potovanja iz drugih razlogov – kot so recimo humanitarni.

Podatki Frontexa, agencije EU za nadzor meja, kažejo, da je od izbruha ukrajinske vojne konec februarja skoraj milijon ruskih državljanov zakonito vstopilo v blok po kopnem, večinoma prek Finske, baltskih držav in Poljske. Zagovorniki ukrepa trdijo, da je rusko prebivalstvo odgovorno za podporo Vladimirju Putinu ter posledično tudi njegovi vojaški kampanji. “Ukrajinski moški se morajo boriti za svojo svobodo in svobodo svoje države, medtem pa lahko ruski moški potujejo v južnoevropske države na počitnice oz. odidejo na nakupovanje v lepa evropska mesta,” je po poročanju 24ur dejal estonski poslanec v Evropskem parlamentu Urmas Paet

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...