Župan občine Brežice na srečanju s prostovoljci programov za starejše

Datum:

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je srečal z več kot 60 prostovoljkami in prostovoljci, ki v občini Brežice izvajajo dejavnosti programov Starejši za starejše in brezplačne prevoze za starejše v okviru Zavoda Sopotniki, so sporočili v izjavi za medije. Občina Brežice že od samega začetka podpira program in je z namenjenimi sredstvi odličen vzor ostalim slovenskim občinam. 

Program Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma – od leta 2004 poteka v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije. Med prvimi društvi v Posavju, ki se je pridružilo programu, je bilo DU Brežice, ki letos beleži že 15. obletnico uspešnega prostovoljstva v programu. Danes pa poleg DU Brežice program izvajata tudi DU Dobova Kapele in DU Bizeljsko, skupaj 57 srčnih prostovoljk in prostovoljcev. Prostovoljci v sklopu programa obiščejo občanke in občane starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem, kako živijo, in jim skušajo organizirati pomoč, če jo ti potrebujejo. V letu 2022 so opravili 2208 obiskov, kar predstavlja 65 odstotokov več od načrtovanega.

Od leta 2018  je v občini Brežice na voljo tudi storitev brezplačnih prevozov starejših, ki starostnikom pomaga pri vključevanju v družbeno življenje. Zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost v enoti Brežice šteje 15 prostovoljcev, ki starejšim občanom predvsem iz manjših, odročnejših krajev in zaradi oddaljenosti ali slabih prometnih povezav omogoča brezplačni prevoz do zdravnika, zdravilišča, trgovine, pošte, banke, prijatelja ipd. Brežiški Sopotniki so v letu 2022 nudili prevoz 438 starostnikom, prevozili 31.098 kilometrov in opravili 1.423 ur prostovoljskega dela.

S prostovoljnim delom omogočajo občankam in občanom dostojno življenje tretjega starostnega obdobja
Župan Ivan Molan se je ob srečanju vsem sodelujočim v programih zahvalil za prostovoljno delo, s katerim občankam in občanom omogočajo dostojno življenje tretjega starostnega obdobja. Povedal je tudi, da Občina Brežice za socialno varstvo starejših, materialno ogroženih in ranljivih skupin ter izobraževanje odraslih namenja 991.200 evrov. Izvedba programov in projektov pa je odvisna od ljudi, zato je posebno zahvalo izrekel koordinatorki programa Starejši za starejše Ani Kalin iz DU Brežice in predsednici Jožici Sušin, predsedniku DU Dobova Kapele Vjekoslavu Bokorju in koordinatorki Mariji Radanovič ter predsednici DU Bizeljsko Mariji Rajterič in koordinatorki Jožici Obradovič.

Od leta 2004 so opravili skoraj 1,5 milijona obiskov in organizirali 600 tisoč pomoči
Župan se je zahvalil tudi Idi Križanec, regijski koordinatorki projekta Starejši za starejše, ki je na dogodku povedala, da občina Brežice že od samega začetka podpira program in z namenjenimi sredstvi predstavlja odličen vzor ostalim slovenskim občinam. Ob tem pa je Križančeva poudarila: ‘‘Program Starejši za starejše v Sloveniji zajema 3554 prostovoljcev, ki smo od leta 2004 opravili milijon in 400 tisoč obiskov ter organizirali 600 tisoč pomoči. Opravili smo 11,5 milijona prostovoljskih ur, kar po oceni 6 evrov na uro znese 109 milijonov evrov.” Veliko zahvalo je župan namenil še koordinatorki Večgeneracijskega centra Brežice Ani Mariji Žerjav in brežiškemu koordinatorju brezplačnih prevozov Sopotniki Andreju Valenčaku, ki sta trdna vez med prostovoljci in uporabniki ter ves čas skrbita, da delo in pomoč potekata nemoteno. Na srečanju je Matejka Gerjevič, vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj občine Brežice povedala, da bo občina v letu 2023 obdržala obstoječe programe za starejše, prav tako tudi finance in razpise. Omenila je tudi, da občina Brežice načrtuje pripravo strategije za dolgo živečo družbo. Zahvalila se je vsem predanim prostovoljcem ter poudarila, da so na občini vedno na voljo za pomoč in posluh potrebam starejših. ”Hvala, ker predstavljate neprecenljivo pomoč na terenu in te vrednote prenašate na mlade. Več kot 50 prostovoljcev programa Starejši za starejše in 15 prostovoljcev programa Sopotniki predstavljajo neverjetno število ljudi, ki so pripravljeni pomagati sočloveku. Na to številko smo lahko vsi zelo ponosni,” je dejala.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...

[Video] Putin pripravil svoje vernike do spanca in različnih grimas

Po spletu se širijo posnetki nezainteresirane skupine Putinovih slušateljev...