Dan kulture, dva urbana bleferja in nagrada retardirani umetnici, ob kateri se zdi še naložba v Urško Čepin dobra

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Gledam zadnjič, mislim, da je bil program komercialne televizije, in ostajam odprtih ust. Dva mlada, nekakšna umetnika, nonšalantno sedita sredi mesta in novinarki, ki ves čas pritrjevalno in razumevajoče prikimava, razlagata, kako ne moreta v miru ustvarjati. In kaj kali njun mir? Denar. Ne katerikoli denar, ampak denar davkoplačevalcev, ki ga ne prejmeta v dovoljšnih količinah, da bi, kakopak, v miru ustvarjala. Kar je seveda velika krivica. Zanju. In slovenski kulturni praznik je pravšnji dan, da gledalcem potožita o svojih tegobah, malo popljuvata mačehovsko državo, zamolčita pa, mogoče se tega sploh ne zavedata, da država denarja ne obira z dreves, ampak ga s silo jemlje iz žepov zasebnikov. Na to, da bi svojo storitev prodala na trgu, se pravi, da bi bilo ljudem njuno početje tako zelo všeč, da bi segli v denarnico in plačali ogled njunega performansa, ne, na to sploh ne pomislita.

Tovrstnih “umetnikov”, ki menijo, da se jim godi krivica in jih je država dolžna financirati, saj je dokazovanje na trgu zanje ponižujoče, kajti roke nad kulturo pa neoliberalizem res ne bo držal, je nešteto. Vključno z Majo Smrekar, ki se projektov “loteva izjemno analitično in z veliko mero družbene senzibilnosti”, kot je denimo dojenje psa, v čemer je posebna komisija, ki določa nagrajence Prešernovega sklada, prepoznala vrhunsko umetnost, ji dodelila nagrado ter jo izenačila z Ivanom Minattijem, Francetom Slano, Tonetom Kuntnerjem in Kajetanom Kovičem.

Njen somišljenik, umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, je dejal, da to “umetniško delo” lahko primerja z zgodovinskimi umetninami, po katerih nič ni bilo več, kot je bilo prej. Kar pomeni, da Smrekarjeva, ki se je med drugim za potrebe umetniškega performansa mimogrede “oplodila” tudi z maščobno celico nekega psa, ni samo presegla Minattija, Kuntnerja, Koviča in Slano, ampak je postavljena ob bok Da Vinciju, Prešernu ali Picassu. Potem pa se čudimo, da ljudje vse manj denarja namenjajo za kulturo. Človek pri zdravi pameti zagotovo ne bi dal denarja, da bi gledal zmešano babnico, kako doji psa. In ugotavljal, da je to umetnost. V nasprotju z retardirano državo, ki taka dela celo nagrajuje.

Davkoplačevalci smo prisiljeni financirati to norčevanje
Ravno na primeru Smrekarjeve se je pokazal večdesetletni uničujoč vpliv kulturnega marksizma, ki zanika vsakršne univerzalne norme, vrednote in standarde, na podlagi česar človek lahko sklepa, kaj je umetnost in kaj šarlatanstvo. Najboljša umetniška dela so postala zgodovinska ravno zato, ker so bila prepuščena trgu. Tisto, kar je bilo vredno, so ljudje kupovali in si ogledovali. Brez pomoči države, zgolj z denarjem zasebnikov. Vrednost nekaterih del je dosegla slavo šele po smrti umetnikov. Vse drugo je propadlo. V nekem drugem času bi “pasja umetnica” svoje predstave lahko imela le v najbolj zanikrni beznici, pa še to zgolj za zabavo občinstva. Če bi imela srečo, bi jo povabili v cirkus in ljudi vabili z naslovom “pasja mati”. Tako pa živimo v izrojenem času in dekadentnem svetu, ko kulturni marksisti trdijo, da je vsa umetnost med seboj enaka, zatrjujejo, da so različni načini umetniškega izražanja, če dojenju psa sploh lahko rečemo umetnost, med seboj enakopravni. Gre za spremembo taktike marksistov, ki so najprej vzroke za neenakost videli v razredni razčlenjenosti družbe, nato pa so se usmerili na družbeno neenakost v kulturi. Tudi zato lahko danes poslušamo, da je izum pripomočka za klatenje banan nekje v ekvatorialni Afriki povsem enakovreden izumu rakete za polet na Luno. Ker so pač različne kulture na različnih stopnjah razvoja, tako trdijo kulturni marksisti, med seboj enakovredne. In trditve, da je dojenje psa enakovredno prelomnim umetniškim delom v zgodovini, so rezultat tovrstnih zblojenih teorij, ki jih lahko ustavi le še kataklizma. Ampak umetniki, in z njimi pokvarjeni kritiki, še naprej trdijo, da se običajni ljudje pač na umetnost ne spoznajo in zato je tudi ne razumejo. In so take traparije dolžni financirati, ne da bi jih kdo vprašal.

Dajte, ljudje božji, pomislite malo, kdo je dobil nagrado Prešernovega sklada. Ženska, ki doji psa. Ženska, ki se je oplodila z nespolno pasjo celico. Ženska, ki na strehi jaha nekaj podolgovatega. Ženska, ki se mečka s psi, pri čemer ni povsem jasno, ali se ona valja z njimi ali psi z njo. Oprostite, to je bolno, upam, da je v zaprtem oddelku norišnice še kakšna soba prosta. Vsakdo ima sicer pravico biti nor, toda le za svoj denar. Ne mojega. Kar seveda ne pomaga, saj država od nas denar tako ali tako prisilno vzame in ga da “umetnicam”. In v primerjavi s tem se zdi še Pahorjeva naložba v “umetnico” Urško Čepin dobra.

Jože Biščak

 • samotoje

  Edini način, da človek ohrani notranji mir in stabilnost, predvsem pa lastno vedenje o tem, kaj je relevantna umetnost, je odmik od vsega, kar se na predvečer praznika dogaja v beznici, imenovani slovenska kulturniška avantgarda. Sicer je pa že Tone Kuntner vse povedal. In zastavo smo pri nas doma izobesili- zlikano in celo.

 • Miro Jereb

  Le kako jim je ušlo…posthumno bi moral nagrado prejeti tudi Dr. Baričevič ki je oplajal pse…sicer napačnega spola a vseeno in bog ve kdo od poltikov mu je pri tem poomagal. Sam sem sicer mnenja, da je bil Dr. Baričevič pravično “nagrajen” že s strani psov….Umetniška instalacija ” pasjejebci “. Adijo Slovenija.

  • janko

   V vsej pisani zgodovini se ponavlja: brezvestnost, razvrat, propad! Nato morda iz pepela počasi vzklije nov up….
   Poglejmo musliče, kako se držijo korana; preplavljajo svet….
   V razvitem svetu imamo krščanstvo, sveto pismo; jasne napotke za pravo in lepo življenje; za vse generacije, brezčasno, zakoni vesolja…. Če bi se držali svetega pisma, bi božje kraljestvo že bilo ponovno na zemlji, bi že imeli spet raj.

   • Tone

    Raja že od Adama naprej na zemlji ni več. Tudi Sveto pismo pravi tako.

    Zlobneži pa pravijo, da je bil takrat raj samo zato, ker niti Adam niti Eva nista imela tašč.

 • karlina

  Dajte, ljudje božji, pomislite malo, kdo je dobil nagrado Prešernovega sklada. Ženska, ki doji psa. Ženska, ki se je oplodila z nespolno pasjo celico. Ženska, ki na strehi jaha nekaj podolgovatega. Ženska, ki se mečka s psi, pri čemer ni povsem jasno, ali se ona valja z njimi ali psi z njo. Oprostite, to je bolno, upam, da je v zaprtem oddelku norišnice še kakšna soba prosta. Vsakdo ima sicer pravico biti nor, toda le za svoj denar. Ne mojega. Kar seveda ne pomaga, saj država od nas denar tako ali tako prisilno vzame in ga da “umetnicam”. In v primerjavi s tem se zdi še Pahorjeva naložba v “umetnico” Urško Čepin dobra.

  Se še kako zelo, zelo strinjam, velik poklon, ta država je katastrofalna, oz. ljudem se je enostavno odtrgalo, ali jih je obsedel sam satan, drugače si to ne morem razlagati, mogoče, oz. verjetno si ti novodobni “umetniki” mislijo, da ne razumemo njihove “kulture”, ampak kakorkoli jaz pogledam, je zame ta njena “umetnost”-zoofilija in ne morem in ne morem razumeti, da se ne oglasi društvo za zaščito živali. Kar se tiče pa tiste druge, ki je raztrgala SLOVENSKO ZASTAVO, BI MORAL, vsaj predsednik Pahor vstati in podati svoje mnenje, oz. povedati, da ona ne bi smela dobiti nagrade, o Cmerkotu pa škoda vsake besede.

  • Tone

   Pred sto leti (v Sloveniji pa pred 50) so se popolnoma enako zgražali, da platno, na katerem je nekaj pack, že ne more biti umetnost, ampak norčevanje iz ljudi. Enako nepojmljivo je bilo, da je Picasso rano tako umetnik kot Leonardo da Vinci. Danes ljudje in galerije te packe kupujejo za milijonske vsote, avtor zgornjega članka pa je Picassa postavil ob bok Leonarda da Vincija.

   • čips

    moj bog ti na nek način res misliš, da je dojenje psa in uničenje zastave umetnost?!?!

    • Tone

     Zakaj “moj bog”, če jaz mislim, da je to umetnost, saj nisem edini. To delo je bilo nagrajeno tudi na svetovno pomembnem festivalu umetnosti v Linzu.
     Seveda dojenje psa ni umetnost, tako kot ni umetnost naga ženska. Slika nage ženske pa je. Ali bi zate bila umetnost slika ženske, ki doji psa?

     • Borut Stari

      Uničevanje državnih simbolov ni umetnost ampak kaznivo dejanje. Sodomija ali drugače onegavljenje z živalmi pa prav tako.

     • Tone

      1. Kaznivo je samo uničevanje državnih simbolov s političnimi nameni. Če ne bi bilo tako, bi morali stare, izprane in raztrgane zastave spoštljivo hraniti do konca sveta. Uničevanje zastave ni umetniško delo, treba je to znati narediti tako, da postane umetniško delo.
      2. Hranjenje živali ne spada mer sodomijo.

     • Steiermark

      In tebe, kdo je ” – kakšna zapuščena psica?

     • Tone

      Ti imaš pa rahle živce, da te tako nedolžni podatki vržejo iz tira.

     • Steiermark

      Tile jugoumetniki so še globoko namočeni v rdeče krvavi barvi, iz katere ne vidijo realnosti – niti tega da so bebci in sramota za neko nacijo, ki jih celo plačuje in vzdržuje….. Takšne “umetnike” bi bilo edino pravilno, spraviti v kakšno zavetišče za zapuščene pse,,,

   • Steiermark

    A, po tvoje so bile tiste “packe” od Picassa, posledica menstruacije smrekarjeve psičke?
    No , sicer pa, kar korajžno naprej s tem #umetniškimi instalacijami”, ki so se odvijale celo v njihovih garažah, sramotno pa je, da umetnikov niso prijavili kot kandidate za nobelovo nagrado. Pravgotovo bi jo prejeli….

    • Tone

     Ko je Picasso packal, Smrekarjeve še ni bilo na svetu.

     Baričevič ni deloval javno in se ni imel za umetnika, zato v tistih garažah ni bilo nobene umetnosti.

  • čips

   Društvo proti mučenju živali, se je oglasilo, ko bi bilo treba 3pse evtanizirat, ko so rasmesarili mimoidočega niso pa oglasili, ko je prišlo na dan kaj se je dogajalo v dotični garaži… to je njihov domet. Ogabni so dpmž. Do zadnjega sem upal, da bo zaradi sprijenosti teh dveh, ne morem jima rečt niti ženski niti umetnici, vsaj eden od “višjih” bojkotiral podelitev al pa vsaj obtožil tako početje, pa nič… vsi so isti pokvarjenci

   • Tone

    Kaj bi pa društvo lahko naredilo? Ovadilo mrtvega Baričeviča?

    • RATATA

     Vsaj odkimalo z glavo in zavilo z očmi bi lahko pred kamero.

 • Beli Sneg

  Izrojenost slovenskih “kulturnikov” presega vse meje, začenši s priznanjem, da so “umetniki” trije JJ. In vso to kulturniško gmad mora plačevati raja, ki životari na robu preživetja?! Hvala za tako kulturo. Ko se da institucijam avtonomija je to v Sloveniji začetek abnormalnosti, izrojenosti, korupcije, nemoralnosti…v glavnem moralne in etične vrednote so v kur..

 • AlojzZ

  “Davkoplačevalci smo prisiljeni financirati to norčevanje”

  Dolžni plačevati je malo zavajajoč izraz. Izvolili in ne samo enkrat smo pač takšne ljudi, ki menijo, da je “to” v splošno dobro in zato financirajo od pobranega davka.

  Zakaj gospod Biščak in jaz pa še kdo ne uspemo prepričati ljudi, da naj ne volijo takih, je pa drugo vprašanje.

 • VERRZIFIKATOR

  Poeta Malus

  POD PREŠERNOVO GLAVO

  Se prijel Prešeren je za glavo,
  razumeti niti ni poskušal,
  veliki se pesnik je pridušal:
  »Z mojo venčajo se takšni slavo.«

  »Takšne so po dvesto letih norme,«
  Kette z Murnom ga zaman tolaži,
  a Prešeren ne naseda laži,
  da tako so spremenjene forme.

  Najprej da za vtis gre umetelni,
  se Župančič zvija v svojem slogu,
  da vse skupaj je vrtenje v krogu
  in nagrada čin je dobrodelni.

  Pesnika ne sme se poslušati,
  pravijo Prešernu modernisti,
  ker da krizitizirajo ga tisti,
  ki na glas so slišali ga brati.

  Nagrajenec v formi je rutinski
  dialekt svoj rodni ubesédil,
  je iz njega končno nam narédil
  naš sodobni novorek fužinski.

 • čips

  Še je glas razuma v državi. G. Biščak super napisano.

 • Anton

  Slovenke bi bile matere vsem živalim sveta samo Slovencem ne. Se spomnite MAČJE mame iz Bistre…? No vse v imenu umetnosti seveda.

 • komar marko

  no naša država je po nečem UNIKUM. Vsak ki ima pet minut časa in izvede neko INŠTALACIJO, trdi da je to PERFORMANS. To je neka čudna TUJKA, kjer 90% ljud ne ve kaj to je. in zahteva plačilo d DRŽAVE na način, da sam določi ceno,. država ti a plačaj!

  • Tone

   Nihče nič ne zahteva od države, in ne postavlja cene. Država sama od sebe pomaga umetnikom, zato da se tudi pri nas lahko razvija umetnost tako kot v velikih državah, kjer je dovolj posameznikov, ki tako umetnost podpirajo.

   Tujka PERFORMANS se uporablja že 50 let, tudi pri nas, pa se ti malo zamisli nad sabo.

 • Božobožo

  Mi pa v jok in na drevo ker ni dobil nagrade Ivan za svojo zbirko proze. Najboljše da kar državnozborsko komisijo ustanovimo da preveri nepravilnosti.

  • učko

   Jah, viš, rajš je dobila ena taka levuharka, k’ pse doji !

 • bednick

  Iz utemeljitve ene od nagrad:
  Prav zaradi perfekcionizma, ki se je jasno pokazal že na začetku njenega umetniškega raziskovanja, in njenega celovitega angažmaja, s katerim kljubuje postmoderni paradigmi »praznega«, jo lahko danes občudujemo kot zrelo ustvarjalko v zahtevnem žanru dramskega baleta, in to v najžlahtnejšem pomenu besede, ki spektakla ne dojema kot oblike pritlehne zabave in površinskega blišča, ampak (rečeno z Lukácsem) kot »ontološko disonanco« v pričakovanju lastne »uglasitve« oziroma kot dogodek celostnega osebnostnega dozorevanja, ki v gledalcu prebuja radovednost, voljo do spoznavanja ter željo po spremembi in drugačnosti.
  Velja znova ugotoviti, da tisti, ki ne razume umetnosti sedanjosti, ne razume časa, v katerem živi.
  __________________________

  Utemeljitev nagrade bi moral razumeti vsak navaden, prepost DAVKOPLAČEVALEC !!!
  Tole zgoraj jih 90% ne razume.

  Sklep:
  Komisija, jebem vam ontološko disonanco Lukacsem vred.

  • Tone

   Preberi si zadnji stavek utemeljitve.
   Zaradi tega je Cankar pisal o dolini šentflorjsnski, ki še danes deluje s polno paro.
   Če jih 90% tega ne razume, ali bi morali biti še ostali enako zaostali za razvitim svetom, da bi bilo vse v redu?

 • trumpet2018

  Za dojilke psov in podobne internetne “umetnice” ki zlorabljajo živali, niti eura, to je jasno kot beli dan, naj si te svoje sprevrženosti plačujejo same, pod to sodi tudi uničevanje slovenske zastave, kar nekateri označujejo kot umetniško instalacijo. Odinstalirali vas bomo na volitvah, za vedno, potem pa laho doma trgate zastave, sovražite svojo domovino, jokate, norite po ulicah, razbijate in se greste vaše sprevržene progresivne liberalne norosti, oz. vi temu rećete performance. Dovolj je bilo tega vašega liberalnega BS-a, tudi ta vaša skrajno leva cenzura nas ubija, zatirate svobodo govora, uničujete državo, določate nam, katere besede lahko uporabljamo in katere ne, to je že nekdo počel med 2. svetovno vojno, pa se ni lepo končalo, tudi pri vas se ne bo.

 • antimur

  Vso to umazano politiko proti Slovencem vodi zločinec Kučan s svojo golaznijo. Kaj če bi tudi mi, ki smo na prostem trgu, zahtevali vzdrževanje iz proračuna. Sicer so pa ogabni umetniki kot je Smrekarca, proizvod Metelkove in takšni imajo pravico do vzdrževanja iz proračuna in nagrajevanja. Ti norci ne kapirajo, da prava umetnost prihaja iz boehmstva. Kučanisti, sami si natikate zanko okrog vratu, kajti takšne abnormalnosti ne bodo nikdar pozabljene, preveč ste že teptali slovenski narod.

  • Tone

   Če ti bo kaj odleglo, ti lahko zagotovim, da Kučan to umetnost razume toliko kot ti.
   Ne, Smrekarca ni proizvod Metelkove – tudi tam je ne razumejo. Je proizvod umetniških centrov v New Yorku, Parizu, Berlinu, ki jih podpirajo njihove države.

   • Steiermark

    Izgleda , da si hotel zapisati, da “je proizvod lgbt pederskih centrov”……kot izgleda, so se jim pridružila tudi kinološka društva…..

    • Tone

     Dobro bi bilo da se posvetuješ z okulistom ali kakim drugim specialistom.

 • bednick

  “Velja znova ugotoviti, da tisti, ki ne razume umetnosti sedanjosti, ne razume časa, v katerem živi.”
  ————————
  Ne razumem umetnosti sedanjosti, a sponzorirat jo pa moram?

  • TweetyBird

   Zato pa imamo vas hlapce…za sponzorje :)

   • čopkovseved

    Tvoja kutura nam ne seže niti do pete, dva svetova, svet degradirancev in ljudi, ki so stoletja gradili kulturo. Samo degradiran človek tvojega kova je sposoben teh komentarjev.

   • bednick

    In kdo ste vi?

   • Asterix in Obelix

    Zakaj imata ta dva https://m.youtube.com/watch?v=4RdftnURWBs polno gledalcev, vaši komunisti pa več nastopajočih, kot gledalcev?

  • trumpet2018

   itak, mi rednecks oz. mi kmetavzarji ne razumemo njihovih “vrhunskih instalacij” :) TweetyBird bo spet zasral(a) ves forum s svojimi skrajno levimi nebulozami, ta slog pisanja poznam pod imenom tunek fogl še iz foruma 24 ur, lahko si še petkrat zamenja vzdevek, vendar to je njegov tipičen skrajno levi, primitiven način pisanja

   • TweetyBird

    Motiš se moj mali pimpek. Vem kdo je Foglof Tunek, ampak jaz še zdaleč nisem on. Pač povem svoje mnenje…isto kot umetniki.

  • Tone

   Sponzorirajo jo poslanci, ki si jih volil. Saj ono potrdijo proračun.

 • TweetyBird

  A bi morda “spoštovani” g. Biščak malo posesal Smrekarjevi joško. Na eni strani on, na drugi cosmosjasnovidec…namreč oba imata isto retoriko. Oba sta, (bom kar uporabila Biščakove besede) retardiranca in kvazi intelektualca, ki se nikoli ne bosta prebližala takšnim nagradam kot sta jih dobili Smrekarjeva in Semeničova.

  • čopkovseved

   Bolano razmišlanje levice!

  • trumpet2018

   TweetyBird je že znan skrajno (plačani) levi trol, poznan iz foruma 24 ur, že tam je neumorno smetil s svojimi skrajno levimi nebulozami, poznan pod vzdevkom tunek fogl, ima pa zelo specifičen nezgrešljiv primitiven slog pisanjam tako da ga ni težko zgrešiti :) no ja, naj uživa, vsak tele ima svoj vesele, tudi to je svoboda govora, mi smo strpni, za razliko od levičarjev, ki nas hočejo utišati in blokirati, tipićen primer je forum 24 ur

   • Mojca pokraculja

    Treba ga/ jo je ignorirati, naj čivka v prazno. Z odgovori in reakcijami se futra, torej ne mu dat hrane. To je edini način.

    • trumpet2018

     on bo čivkal tudi brez hrane :) ga dobro poznam

     • Mojca pokraculja

      V to ne dvomim, saj ga žene sovraštvo, cinizem in neko kvazi zmagoslavje, da pač “oni” vladajo. Ko zavzameš tako pozicijo zlahka napadaš nasprotnika, se mu posmehuješ, žališ, zmerjaš itd. toda pod enim pogojem. Si prepričan in te ni strah, da te zaradi zločinskih izjav in pozivanja k umoru, pobijanju nihče ne more privesti pred sodnika. Ko na primer z največjim užitkom in prezirom izjavljaš “pobili vas bomo, še premalo smo vas, v hudo jamo vas bomo zmetali” itd.

  • Resnica

   Revček, kako onaniraš na perverziji dobitnice Prešernove nagrade. Očitno si spolni iztirjenec, t.i. garažni fen.

  • pesjanar

   Kaj bi bilo če bi kakšen pes posesal tvojo joško,baje imaš takšne da v primeru če slečeš nedrc ti v hipu izginejo gube na obrazu,ker se ti koža lepo nategne.

 • Krtača 20

  Mene pa zanima zakaj faking cerkev rabi davkoplačevalski denar iz proračuna (100mio/letno), za svoje pedofilske molitve in ostale perverzije? Od kdaj faking boh rab dnar? Ko bomo to razčistl pa vrnil faking blejski otok narodu, pol pa desni spek kozlajte, prav?!!!

  • čopkovseved

   Očitno v življenju še nisi odprl vrat Božjega hrama, kajti, če bi jih, bi znal ceniti življenje in tudi kakšna modra misel, bi se te prijela!

  • komar marko

   vidiš, tudi na dan kulture rdečkoti ne veste kaj je KULTURA! Očitno je za vas zažiganje križa in upodabljanje Marije z neko živalco VIŠEK KULTURE. PERFORMANS!

  • Goran Hvala

   Pravilno….

  • Resnica

   Tvoji izbljuvki so dokaz, da je levičarstvo ostalo na ravni primitivizma kamene dobe. Kozlanje, ki je nesposobno komunikacije, zato uporablja zmerljivke, posploševanja in militantni ateizem menstrualne histerije. Zdraviti obvezno.

   • Krtača 20

    Žal nisi odgovoril na nič. Nimaš argumentov.

    • Asterix in Obelix

     Da izdaja svoj narod in nezakonite migrante uči pretepat domačine.

 • TweetyBird

  Vinko Möderndorfer:

  “V umetnosti se v več kot 100 letih nič ni spremenilo, samo slabše je. Živimo v družbi, ki bolj ceni tiste, ki prodajajo, kot tiste, ki ustvarjajo. Za vse se najde denar – za lex Mercator in vse druge lexe. Kaj pa za lex umetnost?”

  Po njegovih besedah, kapitalisti (to ste pa itak pretežno desničarji) samo kopičijo denar, za umetnost pa jim je malo mar.

  • bednick

   Jaz bi vsakega, ki nima denarja, razglasil za umetnika in mu dal Prešernovo nagrado.

   • komar marko

    ja tudi TUNKO je umetnik BIL, ko je še imel Kozo Juliko, pa mu je revica ušla, torej ne bo nič z nagrado oziroma performansom!

  • Asterix in Obelix

   Zakaj so komunisti torej prepovedali delo V. Vukovu?

 • TweetyBird

  Trkaj je car…po srcu in besedilih levičar.

  • komar marko

   ha, ha, ha. Slučajno ga osebno poznam. BUHHHHHHHHHH POMAGGGGGGGGGGGGAJ!

  • Asterix in Obelix

   Zakaj ima potem prazen koncert, Baja Knindža pa v isti dvorani, par dni kasneje polnega?

   https://m.youtube.com/watch?v=4RdftnURWBs

 • karpelec

  Ubogi France, bo moral v roke vzeti še velik glaž pijače, da bo kos vsem prigodam, ki ga spremljajo na njegov dan. Verjetno si nikoli ne bi mislil, da bo njegova umetnost puščala za sabo največjo ničevost kot umetnost, ki nam jo vsiljujejo novodobni umetniki.

 • Goran Hvala

  Vceraj sm slisal unga ki je avtor grba slo zastave…se mu ne zdi nic kaj sporno…je se sam rekel da ocitno vsi ti naprednezi pac ne vidijo kaj je hotela s tem pokazat…vidjo sam strgano zastavo…poanta je pa v tem da je zivljenje bolj vazno od nekih simbolov pa zastavic itd…drekajo sam janseviki..kot vedno ko ni po njihovo…

  • totex39

   Kmalu bodo novodobni umetniki prikazali komunistične klavce kot “umetnike”, sedaj ste pa res že zmešani in se ne zavedate, da te bedarije plačujemo davkoplačevalci.

   • Goran Hvala

    Jest sm pa skos mel za umetnike domobrance…

  • centurion

   Se vidi da si plod podobne kurbe, kot sta ti dve retardiranki, Gorane južni.
   Kurba+šarplaninec=Goran Hvala.

   • Goran Hvala

    Mas prov…in zdej?…

  • rubec

   Hvala.

   • Goran Hvala

    Ni za kej…

  • Resnica

   Tvoje pisanje je analni performans zaslepljenega in neumnega. Kar tam ostani.

   • Goran Hvala

    Ok…prebral si pa le…;-);-)

   • Goran Hvala

    Ucim se na novi…prej sploh nism pisal….

  • pesjanar

   Na prihodnji proslavi boš verjetno ti dobil nagrado,potisni svoj penis skozi zastavo,sigurno bodo kritiki našli ustrezen namig za dokazovanje umetniškega vtisa,drugo je če bi potisnil skozi kakšen klen kmečki fant svojega kur…to bi bilo sprevrženo ker bi 20 cm dolga batina delovala perverzno z tvojimi 5 cm kulturniškega penisa.

   • Goran Hvala

    Ok…bom poskusal…a z klen kmecki fant imas v mislih novodobne mlade prevzemnike napitane z nepovratnimi subvencijami katere placujejo vsi..;-)..tud tisti ki od slo kmeta nimajo nic…;-);-)

    • pesjanar

     Kdo bi te razumel pripelji svojo Julo v Haloze pa boš vido ,Jula bo zadovoljna ti pa boš rabo dobrega plastičnega kirurga….zaradi natolcevanja o nekih subvencijah…

     • Goran Hvala

      Nobeno natolcevanje…od kje pa so subvencije za slovenskega kmeta?..da ima pri hisi 5 traktorjev vsak nad 50.000e…v hlevu pa 20glav zivine…a subvencije kar same zrasejo tak kot osat?…placajo za kmecke traktorje glih tolk mescani kot tist kmet ki ga vozi…ni cudno da se vsi grebejo za neke mlade prevzemnike…tezek je lajf slo kmeta…

 • trumpet2018

  To kar počneta Simona in Maja, je zoofilija v polnem pogonu, samo naši skrajni levičarji pravijo temu BS-u umetniški performance. Kot pravljica nova kraljeva oblačila, kjer samo kralj ne vidi da je gol, vsi ostali podložniki pa jasno vidijo da nima nič na sebi, to je tipična levaška manipulacija in brainwashing, s katerim služijo denar že vrsto let, ovce pa nasedajo in jih volijo znova in znova

  • Tone

   trumpet2018, zakaj misliš, da je Simona z zastavo zoofilija?
   Ti dve umetnici namreč nimata nič skupnega. Povezali so ju na Nova24tv, da bi take kot si ti vrgli na finto.

   • trumpet2018

    res sem se nerodno izrazil, bom popravil

 • Jožef

  V sanatorij za umske bolnike z njo, nagrado pa podeliti avtorju tega članka za njegov pogum.
  Kaj pa tisto podlo dejanje skrunjene državvne zastave ?. Kaznovati jo je potrebno v trikratni vsoti nagrade, ki jo je ali bo dobila.
  Oprosti nam France Prešeren, da dopušcamo zlodela na tvoj račun.

  • Tone

   Za kaj bi avtor članka tega potreboval pogum?

 • centurion

  Tokrat, po baričeviĆu dokazano, na najvišji ravni, da levičarji
  brez psov-zoofilije-ne morejo.
  Posthumno je nujno dodeliti nagrado tudi doktorju pesofilije.

 • totex39

  V tej državi bo kmalu lahko vsak tak kvazi umetnik, ki si bo izmislil kakšno bedarijo, da bo izstopal iz povprečja, še večji pa so tisti, ki to podpirajo in povrhu vsega še nagrajujejo.

 • andreas82

  Uzurpacija Prešerna, ne vem kdaj bomo Slovenci doživeli dan, ko boš z veseljem gledal prenos proslave, ljudje pričakujejo kulture, ne pa nekih levaških performansov, ki s Prešernom nimajo nobene veze!

  • Mojca pokraculja

   Tud nacisti so imeli take proslave. Vse že videno in slišano!
   Režim se s tem ohranja na oblasti. Prisili ljudi, da slavijo in občudujejo, če se jim zahoce, tudi drek. Vsi ploskajo in slavijo navaden smrdljiv kup dreka, kot bi bil suho zlato. Kdor se spozabi in reče fuj, smrdi, to ni zlato, je sovražnik režima. Ne razume dreka, zato ga je treba unicit.

   Slovenije ni več!

   • Tone

    Navedi eno tako nacistično proslavo!

    • Mojca pokraculja

     Kakšno nacistično proslavo ? Si na glavo padel, kje pa vidiš kakšen nacizem, fašizem, komunizem, diktaturo, diktatorje, mafijo ?

     • Tone

      Mojca, a ti kaj jemlješ?
      “Tud nacisti so imeli take proslave. Vse že videno in slišano”
      Jaz bi pa rad, da kako tako proslavo navedeš. ker sumim, da si izmišljaš.

     • Mojca pokraculja

      Ja jemljem, itak. A veš zakaj ima volk tako velike očiiii? Hm Rdeča kapica, da te lažje požreemmm!

     • Tone

      A o nacistični proslavi pa nič?

      Rdeča kapica sreča volka v gozdu.
      RK: Volk, zakaj pa imaš tako velike oči?
      V: Seeeerjem.

     • Mojca pokraculja

      Opa odličen performans, prešernova ti ne uide.

     • Tone

      A o nacistični proslavi pa še zmerom nič?

      A je tako težko priznati, da si se zmotila?
      V lastnih očeh bi pridobila velik plus, v tujih pa tudi.

  • Tone

   “ko boš z veseljem gledal prenos”
   Takrat, ko boš dohitel svoj čas.

   • Soave

    Ste vi gledali ? Napišite svoje mnenje. Samo kritizirati je najlažje.

    • Tone

     Ničesar nisem kritiziral.
     Pa vseeno na kratko: vse je bilo nekoliko boljše kot do sedaj.

     • Soave

      Ni bilo slabo. Je pa kdaj že tudi bolje bilo.

 • Artur

  Komunjarska “kulturno” seratorska srenja že razmišlja o baričevićevi nagradi za dosežke v “kulturi” debilnosti na račun davkoplačevalcev.

  • Soave

   Oni so svojo nagrado že dobili ! Celo tožilko so onemogočili zato, da so lahko skrili svoje nečednosti.

   • Artur

    Pri narodno izdajalskih komunajzlih je vse mogoče kar ni izrecno prepovedano , prepovedana ni lopovščina in ostale barabije in podlosti a priložnosti v tem so neomejene v raznih nijansah tudi debilnih izreden smisel za improvizacijo in manipulacijo imajo da nas odirajo na takšen ali drugačen način , nenasitni so kot paraziti, ko napadejo gostiteljski organizem.

 • Vlado77

  Absolutno sem proti tej nagradi kot mnogim že prej. Prešernove nagrade nimajo kaj dosti s umetnostjo. Umetnost mora biti blizu ljudem ne pa nekaj kar razume izbrana druščina umetnikov in kritikov. To je popoln nesmisel. Smo država ,ki dobesedno meče denar skozi okno za take “projekte” ,ki jih 99% državljanov ne razume in se mu zdijo butasti. Noto je , da nas vse skozi davke prisilijo , da to plačujemo. Ne vem če obstaja kaka država ,ki bi to plačevala s davkoplačevalskim denarjem. Naj delajo take “projekte” vendar za svoj denar. Če bo publika ki bo to kupila je ok zame. Sam pa teh neumnosti nočem plačevati. Vendar imamo kar nekaj “umetnikov” ki se imajo za umetnike ,ki enostavno smatrajo , da jim denar davkoplačevalcev pripada. Tudi taki ,ki ustvarijo film ,ki si ga ogleda nekaj sto ljudi ( prijatelji in žlahta) ali napišejo eno drobno knjigo,ki jo nihče ne kupi ali napacajo eno platno ki ga nihče noče kupiti , da ne govorim o norih instalacijah . Po vsem tem želim da se proračun za kulturo zreducira za 90% – oziroma le na vzdrževanje objektov ,ki so državnega pomena. Kulturniki pa naj svoje “projekte” prodajo na trgu in s tem živijo. To kar oni smatrajo je sila nepošteno do tistih ,ki služijo svoj denar v svojih službah dan za dnem – eni tudi zelo skromen denar , da komaj preživijo – zraven pa jim vzamejo ( prisilno) za tako “umetnost”.

  • Krtača 20

   Drži se podobic. Edina stvar ki jo zastopiš. Da bi pa desnakarji vse prepovedal, je pa že vsesplošno znano. Tako da buzzz offff!

   • TOML

    Kaj ste so socialisti že podojili in pofukali vse pse?
    Tega se držite, to vam gre, edino to znate.
    Ostalo zadeve prepustite ljudem.

    • Krtača 20

     Fukanja psov ni še noben dokazal. Fukanje fantkov cerkvenjakov pa miljonkrat. Pa to je še ta najmanjši greh desnih. Veliko jih je končalo pod oltarjem v grobovih. Kar nune vpraš.

     • Steiermark

      Izgleda, da si prav ti eden izmed žrtev titovih f…..cev fantkov, si pa imel srečo , da so te pustili pri življenju……Posledice pa ti je pustil in sicer: hud štokholmski sindrom…..za svoje gorje obtožuješ tiste, ki nimajo nobene zveze s tvojo pedofilsko izkušnjo s titom in njegovimi pošastmi, ki so te “darovale na oltarju satanistov”……

   • Vlado77

    Kaksnih podobic! Kaj bluzis? Dvomim , da si sploh razumel kaj je sploh zelela povedat. Da bi bila nasa kultura na nekem nivoju ni dokazov . Kaj hvalijo nasi rdeci kulturniki je nepomembno . Vazno je kaj uspe v EU ali v razvitem svetu.

  • Tone

   1.Tako umetnost. ki jo razumejo vsi, imajo samo zaostala plemena v džungli.
   2. Vse napredne države podpirajo tako umetnost. Morda je kaki talibani in podobni ne.
   3. France Prešeren je napisal tako knjigo. ki je ni hotel nihče kupiti. A si spal v šoli?

   • von Rhein

    Točno tako.Talibani,ki so slovenskega in jugo izvora ne razumejo umetnosti zato vsiljujejo svojo,ki je perverzna.Največji bedaki bi bili radi” in “zato tej svinjariji aplaudirajo.Niti tega nočejo razumeti,da so babnice duševno motene.

    • Tone

     Blage veze nimaš, kakšno umetnost imajo Talibani. Tam vrtijo samo njihove narodnjake (s katerimi ni nič narobe) in recitirajo Koran, kaj drugega pa je smrtno nevarno.

     Ostalo tvoje nakladanje pa bi lahko komentiral le psihoanalitik.

    • Tone

     Pojma nimaš, kakšno umetnost imajo Talibani. Tam vrtijo samo njihove narodnjake (s katerimi ni nič narobe) in recitirajo Koran, vse drugo je smrtno nevarno.

     Ostalo tvoje naklada nje pa bi lahko komentiral le psihoterapevt.

   • Mojca pokraculja

    Predlagam Toneta, da nemudoma postane član akademije znanosti in umetnosti . Dost je tega sranja, v SAZU rabimo take akademike !

    • Tone

     Hvala Mojca. Se priporočam.

     • Mojca pokraculja

      Ej počak mal, moje priporočilo dobiš, če prejmeš prešernvo. Dozdej si se sam enkrat usral , rdečo kapico pa sploh še nisi zrihtal. Mislm !

  • Soave

   Samo delno se strinjam s teboj.Nagrade je dobilo že veliko ljudi, katerih umetnost razumemo. Eni več, eni manj. Pa nič hudega. Tudi to mora biti. In, kako misliš vi se v naši državi sploh lahko kaj zmenili ? Odkar pomnim smo imeli dvojne proslave. Eno s starimi simboli in eno bolj normalno. Kar naprej se delimo. O, sorry – nas delijo.
   To je ta komunjarska barabija. Način, da smo kar naprej razdeljeni. Tako se pričkamo med seboj, oni pa kradejo.
   Kje je potem rešitev ? Da kulturnikom vse vzamemo.
   Hja ?? Kar po vrsti bomo morali, ali ne ?

 • centurion

  8. februar 2018.
  Dan, ko so levičarji Cankarjev dom spravili na nivo velike garaže…

  • dež

   S sorodnico Ovce Dolly v glavni vlogi.

 • khm_khm

  za kaj vse davkoplacevalci dajemo denar, tole je res pljunek v morje….s tem smo se pokazali v svetu, da vodimo novo avantgardo ….Slovenija svetilnik liberalne neumnosti v svetu, zakaj bi nas drugi prehitevali po neumnosti? naj nam sledijo, le tako bomo napredni….kaj imamo za izgubit? le na prepoznavnosti pridobimo lahko

 • Krtača 20

  Kako si cerkvenjaki zaslužijo s svojo kulturo zastonj pot (na davkoplačevalskih ramenih) v kake afriške kraje? Nič lažjega, potrebno je popedofilirat kakega fantka in za nagrado takega kulturnega dejanja, potuješ na izlet….h še več fantkom v Afriko.

  • Soave

   Tole je pa prav barabinska primerjava. Si lepo pokazal, kaj si !!

   • Krtača 20

    Čisto resnična. Dokazano je kam cerkev skrije pedofile pred roko pravice. V Afriko.

    • Mojca pokraculja

     Vi komunajzarji, diktatorji, jih pa sploh ne skrivate, ampak razkazujete.
     V oblasti in pod državnimi simboli ! Mišek moj, to mi deli !

  • pesjanar

   Koliko takšnih zločinov se je zgodilo v Sloveniji,kdo je posiljeval Dunajske dečke,vi potomci rdečih klavcev verjetno z peno na gobcih gledate to mladež in si mislite kje so tisti časi ko smo lahko to mladodst brez kazni poklali kot mlade jančke,morda bi bila odrezana glava na pladnju performans za kakšnega zblojenega umetnika vaše sorte,čudo se mi zdi da se tebi v glavi pojavljajo izključno blodnje o fantkih in zločini nad njimi,vidiš to je znak da si pedofil samo da zlorabljaš fantke tvojih levakarskih somišljenikov,ki ste itak leglo zla!!!!!!

 • božidar

  Me zelo zanima , če bi izrezala zvezdo na zastavi , kaj bi rekli komunisti ?

  • Tone

   Za zvezdo ne vem, so pa za Titovo štafeto pred Maksimarketom obtesavali en hlod, podtaknili žiriji v Beogradu nacistični plakat, ki so ga hvalili in se osramotili in še veliko tega.

   Če bi takrat kdo z zastavo naredil kaj podobnega, bi si sigurno nakopal težave. Zato pa smo glasovali za odcepitev in demokracijo. Nekaterim pa se po tistih časi toži.
   Tako je to, Božidar – jugonostalgik.

   • Asterix in Obelix

    A tako kot Vice Vukov s pesmijo Tvoja zemlja?

    • Tone

     In kaj hočeš s tem povedat?
     Vice Vukov je bil odličen pevec, le malo preveč se je palil na ustaštvo.
     Ampak takrat smo živeli v diktaturi in enoumju in je bilo prepovedovanje normalno.
     Sedaj bi pa nekateri spet prepovedovali in se sklicevali na komunizem. To pa je bolno.

   • Mojca pokraculja

    Jugonostagik proti oboževalcu diktature, težko se bosta zmenila !

    • Tone

     Kdo je tu jugonostagik in kdo oboževalec diktature?

     • Mojca pokraculja

      Odvisno od tega kdo od obeh je antikomunist. Najbrž nobeden.

     • Tone

      Kaj pa potem pišeš neumnosti?

  • Mojca pokraculja

   Kako lahko sploh to vprašaš? Če bi to nardila, bi iz njenga trebuha ven prlezu sam presvitli oče naroda (v plenicah), za njim pa turnšek in vseh 150.000 borcev! Na juriš !

 • rubec

  Levuharji rajajo po Cankarovem domu, domu kjer se je med osamosvojitveno vojno Janez Janša skrival. Če to ni hinavzija in hipokriviščina potem je danes 9.februar.

 • dob

  sm vidu reperje k glumjo črnce

 • dob

  kučanovi komunisti so pozdravili nagrajenko za pasje jebanje s stoječo ovulacijo.

 • Novakec1

  Ogabni ste kulturniki. Politiki tudi

 • Artur

  Še dobro da nimam navade večerjat, ker bi včeraj dobil rigoleto ob gledanju debilne tragikomedije v cankarjevem domu .

 • Resnica

  Prešernove nagrade so komunistična izmišljotina. Treba jih je ukiniti, ker nadaljujejo revolucionarne mantre o državni kulturi, ki osvobaja. V resnici pa gre za dekadenco in izprijenost.

 • TOML

  Jože dobro si tole nanizal!

 • Krtača 20

  Kako bi izgledala proslava če bi jo organizirali desnuharji:
  – zbor dunajskih dečkov,
  – recital iz biblije,
  – rodetova pridiga o razprodaji zemlje cerkvi in tujcem, in potem ti bo bolje na zemlji,
  – zbor dunajskih dečkov,
  – predstava o marijinem vnebovzetju,
  – ob družni molitvi se razidemo….

  • Soave

   Kaj pa imaš proti temu deškemu zboru ?

   • Krtača 20

    Podpiranje perverzije cerkve.

    • Soave

     Nikar ne izpostavljaj samo tiste pri katerih se ti zdi, da boš lahko dobro pljuval po svojem sovražniku.
     Si veliko slabši kot Nova, ki je prvo izpostavila napačno osebo in se sedaj mi tule pričkamo.

     • Krtača 20

      Žal pedofilija, snegec in puf pri bosanski mafiji niso majhne in zanemarljive stvari.

     • Soave

      Ne boš se zmazal !! To, kar si sedaj dodal, je mešanje hrušk in jabolk.

     • Tone

      Nič ni Nova izpostavila napačno osebo, nalašč jo je nastavila. In stvar deluje, danes ste verniki še bolj goreči, kot ste bili včeraj. Volitve se bližajo, kdor je vabo zgrabil, ne bo ušel k NSi ali Šarcu.

     • Soave

      Ja. . . .ja. . . . . .volitve se bližajo!

  • Vera

   Takrat pred leti so desne stranke ( koalicija ) priredile proslave, ki smo jih z veseljem gledali !

  • Resnica

   Menstrualna histerija – tako je Freud utemeljil patologijo, ki jo izkazuješ na tem forumu. Zakaj se ne zdraviš?

   • Krtača 20

    Spet brez argumentov….dobro veš da je res kar pišem.

    • Resnica

     Tvoja resnica je histerija ateizma. Res pa je, da ne vem, od kod pišeš. Opraviči te lahko le podatek, da iz psihiatrije.

  • smiljan bertolin

   ti si ena sama kultura

  • Oregon

   duinajski dečki koncertirajo po celem civiliziranem svetu, za to pasjo dojiljo se nisem slisal da bi jo vabili v Carnegie Hall recimo… Kaj je s teboj??

 • totex39

  Čuvajte svoje pese, kajti komunisti so nenasitni še do psov in to spolno izživljanje nad njimi dejansko podpirajo. To je za njih umetnost sram jih je lahko.

 • RATATA

  Kultura ni ena,
  kulturi sta dve,
  ena za one,
  druga za me.

  • Soave

   + + + Že 26 let !!

   • RATATA

    Enako je z umetnostjo,
    pravico,
    resnico
    in tolmačenjem prava.

  • Tone

   Nihče ti ne brani, da ne bi bili obe zate. Sam si se postavil v drugo vrsto.

   • RATATA

    Tone, da bi se s teboj, ki misliš, da človek kulturo in umetnost sam izbira ukvarjal ……
    Sprejemam vse, kar je kulturno.
    Na praznik slovenske pa le moje in naše.
    Tudi branim se kulturno pred vsakim napadalcem, s pestjo na gobec, če klofuta ne zaleže.

  • janko

   O, lepo, še en talent! Ali ga tudi cukneš tako rad kot naš pesnik? No ja, to je že bolj ko ne slovenska lastnost, brez veze da sprašujem…

   • RATATA

    A veš, da me je res malo cukalo, dokler se ni mašina ogrela na delovno temperaturo. Saj ni čudno, tako dolgo je stal pri minus pet in pod dvajset centimetrsko plastjo snega. Novozapadlega.

 • Soave

  NOVA ?? Sedaj ste pa g. Biščaka vrgli v prvo vrsto ?? Da popravlja vaše napake ?
  Kaj res ne zmorete niti enega normalnega članka ? Pa kakšno fotografijo dogodka. Pa morda mnenje o govoru Möderndorferja ( aja – je kar dobro povedal ! Ker pa letos ni omenil J. vlade, ste tiho )
  . Tisto kar sta prebrala oba nagrajenca z Veliko nagrado, je bilo meni všeč. Pa o ostalih nagrajencih, ki so jih popolnoma spregledali . . . . . .?? nIČ ??
  In, moram napisati, da se mi repanje na Prešernove tekste ni zdelo slabo.Motil me je edino ples. Ta ni imel z vsebino pesmi prav nič skupnega. Krona pa je bil ples na Piazzolov Tango.Orkester bi pa lahko še kaj popularnega, pa še vedno ” klasičnega ” zaigral.
  Že v začetku ste ga polomili, ko ste izpostavili napačno nagrajenko ! Ves čas sem se spraševala, zakaj, takrat pred desetimi leti o tej instalaciji z zastavo ni bilo nobenega govora. Vsaj jaz se ne spominjam.Če je res že 10 let nazaj, je to še v času ” naše ” vlade. Nismo takrat nič skočili pokonci ?

  In še malenkost g. Biščak. Ti veliki možje, ki ste jih omenili tgoraj niso dobili nagrado Sklada, ampak Veliko nagrado. Razlika je kar velika. v pomembnosti in denarju.
  Denar, ja !! Sveta vladar.

  • Resnica

   Hvala portalu Nove, da ignorira žaljivi govor Modendorferja o Slovencih nekje iz zakotja doline šentflorjanske, da žali domovino in žaluje za davkoplačevalskimi novci za kukturne marksiste kot jih imenuje Biščak.

   • rabbit

    Hvala Bogu za Novo ki takim debilom ne daje prav nobene teže.

  • janko

   Danes je naš praznik, draga Soave, se ne bomo jezil, hik!
   Sicer nisem poznavalec kulturništva ampak taka umetnost mi je pa čudna.

   • Soave

    Tudi meni.Žal mi pa je, da se zaradi ene čudne , izrojene babe, meče vse ustvarjalce v en koš. Upam, da si opazil, da nisem napisala – umetnike.

   • Soave

    Res je čudna. Ampak v naši državi je vse mogoče, ali ne ?

    Pa na zdravje, Janko no ?

 • smiljan bertolin

  na RTV Slovenija pa reklama za Dormeo (član SD Češko) v srbohrvaščini. In vi levičarji meni solite pamet kaj je umetnost.

 • luckyss

  Bom povedal malce “off topic”, pa vendarle zajel tudi to temo…
  Kako veste kdaj je država neodvisna in svobodna ?!
  Takrat, ko je sposobna ukinit “nevladne organizacije”, ki jih pretežno financirajo razne CIA in Sorosi….
  To je naredil Putin in dvignil standard za nekajkrat, hkrati pa se npr. ruski “Suhoji” igrajo z nekajkrat dražjimi ameriškimi “F sramoto” ;))…Da ne govorim o novi pravi svetovni velesili …Rusija, Kitajska, Iran, Turčija in vazalna Sirija…

  • Tone

   Dobro, zakaj takoj ne poveš, da si za diktaturo, pa si prihraniš trud ostalega nakladanja. Pa S. Korejo si pozabil, tam so se pregrešili samo enkrat – z Leibachom.

   Soros v Sloveniji že dolgo nič več ne financira, CIA pa deluje tajno in o tem nič ne moreš vedeti. Nevladne organizacije se financirajo iz proračuna, evropskih skladov in sponzorjev.

   • luckyss

    Tvoj zadnji odstavek je čista naiva….si poskusil s slikarstvom ….mnogi so s tem služili milijone…Dudeki pač ne ;))

    • Tone

     Ne razumem.

 • Asterix in Obelix

  Če bi Slovenski umetniki od Nikolovskega do Maje Smrekar bili sposobni in uspešni ne bi imeli praznih dvoran, medtem ko komunisti obožujejo njih.

  https://m.youtube.com/watch?v=sZFtjyEEFVs

  https://m.youtube.com/watch?v=ON6l1mDIYeQ

  https://m.youtube.com/watch?v=4RdftnURWBs

  https://m.youtube.com/watch?v=XsKyzWLPTe8

  Skoraj noben komunist ne posluša Trkaja, Nikolovskega, Aliena, Predina…

 • indijanka

  Umetniki so naše ogledalo. Smo res tako nesrečni, odmaknjeni od svojega bistva in prazni kot prikazujejo? Če je temu tako potrebujemo sonce. Sončni žarek bi nas zagotovo pobožal, če bi proslavo pripravili otroci. Očitno nam le oni lahko še pokažejo pravo pot.

  • Krtača 20
   • indijanka

    Sama imam 3. Koliko jih imaš pa ti?

    • Krtača 20

     2.

     • bednick

      Žena jih ima.
      Naredu sosed, medtem ko si bil na internetu.

     • Krtača 20

      Seveda, ti s pa curo pomagal tiščat bedak.

     • bednick

      Tako se govori po vas, jaz nč kriv.

     • luckyss

      Originalno duhovitost je treba pohvaliti…pa čeprav si morda le omejen “desnak”..;)

     • bednick

      Kje si videl kaj originalnega?

     • luckyss

      Hja, če si kakšen igričarski odvisnik, potem je to res že klasika..

     • indijanka

      Lepo.

  • Soave

   Nismo !! Žal nam prikažejo napačne ” umetnike ” . Nagrade dobijo nekateri za usluge, ki so jih naredili, ali pa zaradi ekstravagance, ki jo potrebuje partija, ki nam vlada.
   Otroci ? Ja, bilo bi sijajno. . . . . . . . če bi jih vodili ta pravi.

   • indijanka

    Proslave nisem spremljala. Pesmi so pot do moje duše in ne želim je izgubiti. Popolnoma se strinjam s teboj in vedno upam, da bo nekdo kot v pravljici Cesarjeva nova oblačila zaklical : “Cesar je gol!” Ljudje pa bodo ob tem vzkliku spregledali.

  • Mojca pokraculja

   Potemkinovo ogledalo so umetniki nastavili pred sebe in hočejo, da se v njem gledamo. Zmerjajo nas, da v njem vidimo mrtva, zmaličena, amorfna trupla. Prepričujejo nas, da je to umetnost, ki hvali lepoto človeka in njegovega duha. Ampak tega človeka so prav oni ubili. Tistega, ki so ga milostno pustili pri življenju, pa pohabili in zmaličili. Nadaljujejo pri otrocih, hočejo nam vzeti še ta poslednji sončni žarek. Ne dovolim, da ga ugrabijo in izrabljajo. Jaz jim ga ne dam ! Nikoli.

   • Artur

    Pohabljajo in maličijo (zastrupljajo po principu “kuhane žabe”) nas na raznorazne načine pa ne samo pod kapo Potemkinovcev , za otroke in njihovo zdravje in za zdravje prihodnjih rodov se jim gladko fučka – od prodanih duš drugega ni za pričakovati za sončne žarke pa takitak že zdaj nam jih omejujejo kaj šele bo, nazadnje bomo morali plačevati še davek na sončno svetlobo davek na “zeleni plin” – za zrak že plačujemo. Romanine T. TTIP, CETA Korporacije že stegujejo svoje kremplje nad vodnimi viri v katerih ne bo samo fluor temveč še marsikaj drugega.
    https://www.youtube.com/watch?v=PGe73ckEi6k

    • Mojca pokraculja

     To je pa že druga tema. In še kako pereča. Ampak ,če je tvoj namen da zminimiziraš ali relativiziraš pohabljanje, ki ga izvaja ta diktatura v kateri živimo mi, na tem malem koščku ozemlja, ali usmeriš pozornost drugam, nisi našel sogovornika v meni. Najprej dajmo pred svojim pragom, a prav?
     Duhovna pohaba je najstrašnejša. Je umor svobodnega mišljenja.

     • indijanka

      Popolnoma se strinjam s teboj. Brez duše, je tudi preživetje nesmiselno.

     • Artur

      Ampak ,če je tvoj namen da zminimiziraš ali relativiziraš pohabljanje, ki ga izvaja ta diktatura v kateri živimo mi, na tem malem koščku ozemlja, ali usmeriš pozornost drugam, nisi našel sogovornika v meni ??!!
      To ni usmerjanje pozornosti drugam in minimiziranje tega, kar ti prezentiraš in na kar opozarjaš (jaz tudi kdaj na to opozorim) to kar se dogaja nad nami poteka sočasno s perečo temo s katero ti opozarjaš .
      Najprej dajmo pred svojim pragom, a prav???!!!
      Nimam jaz kaj pred svojim pragom te problematike na katero jaz neprestano opozarjam bi se morali zavedati vsi, ki jim je kaj za narodov blagor oz , njegovo zdravje ne samo na njegov duhovno pohabo čeprav je tudi to še kako pereč problem.

     • Mojca pokraculja

      Joj ne se razburjat, ni letelo nate kdo naj počisti pred pragom. Oblast je tista, ki mora počistiti, mi pa od nje to lahko in tudi moramo zahtevati.

  • samotoje

   Te vrste umetniki niso moje ogledalo. Kvečjemu ogledalo pokvek v prvih vrstah parterja in onih dveh v prvi vrsti balkona. Od tu naprej ne vem, sem ugasnil televizor.

 • Asterix in Obelix

  https://m.youtube.com/watch?v=4RdftnURWBs
  Mislim, da so Slovenski komunistični umetniki še slabši od Knindže in Balaševića.

 • centurion

  A je pes razen joške tudi nagrado dobil?
  Kakšno kost vsaj, ne razumeti narobe- Zlato Prešernovo kost…

  • RATATA

   Otročički in živalce niso nič krive.
   So orodje in orožje v rokah tistega,
   ki jih nima le resnično rad.

   • Asterix in Obelix

    Filmčki v katerih nastopajo otroci in živali so bilo Titu res všeč.

    • RATATA

     Da se je kar vzburil.

 • bednick

  Ena na zgornji članek:

  PSI ZAVOHAJO STRAH
  MORSKI ZAVOHAJO KRI
  ŽENSKE PA BEDAKE

  • luckyss

   Ja, Melanija dobro voha…
   Sicer pa denar nikomur ne smrdi…

 • Asterix in Obelix

  Zakaj komunisti ne gledajo svojih umetnikov, ampak raje tegale?
  Gledao sam je, kroz prve zrake sunca
  Ona je duga sto vodi me kroz noc
  Gledao sam je jutro kad se radja
  Ona je ljubav sto nikad nece proc

  Ja sam spreman svoju mladost
  darivati njoj brigadi pravoj junackoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj

  Oprosti mi, ljubavi moja
  Sto volim svoju zemlju,Od svega vise
  Najljepsa je sunce kad se radja
  I kad pada noc, i kad liju kise

  Ja sam spreman svoju mladost
  darivati njoj brigadi pravoj junackoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj

  Gledao sam je kroz bagremo grane
  Dolinom Une, Vrbasa i Save
  Shvatio sam ja njenu pravu moc
  Da ko je jednom vidi, taj opet ce doc

  Ja sam spreman svoju mladost
  darivati njoj brigadi pravoj junackoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj
  Ja cu zivot ako treba pokloniti njoj
  Mojoj svetoj zemlji krajiskoj.

  • luckyss

   Nisi napisal avtorja…je to morda JJ ob pohodu v Jajce…Je pa res, da je on Titu ob tej priliki pisal bolj “ognjevita” pisma…zato dvomim…
   Verjetno je zgolj kakšna Miloševićeva ovca..

   • Krtača 20

    Mene bolj spominja na ustaško literaturo.

    • luckyss

     Isti kurac…prefarbanci tako ali drugače..

     • Krtača 20

      To pa itak.

   • Artur

    Njegova “ognjevita” pisma? Kaj vse je komisija za podeljevanje Prešernovih nagrad za “umetniško” izražanje (prihajalo je naravnost iz srca) zamudila …. kdo ve nikdar ni prepozno ….. pustimo se “presenetiti” poleg koritarjenja še denarna nagrada …. ni slabo.

    • luckyss

     Imaš prav…skoraj enako poneumljanje..

  • Soave
 • Oregon

  da, zdaj vidimo , da projekt Urska Čepin ni bil stran vržen denar davkoplačevalcev. Nikdar si ne bi tega mislil! Do tehle nagrad, Svinjarija da te kap!

 • žogica

  Kultura je osnova vsakega naroda ! Kje ni kulture, vlada anarhija….., naj se vsak zamisli, koliko kulture je v njem samem….

  • luckyss

   Se strinjam…toda tudi kultura mora biti kulturna ;)
   Eksihibicionizem kot “kulturni šok” pravzaprav ne sodi na področje kulture, ampak bolj v sfere provokacije…politične ali pa v dobrobit lastne denarnice..

  • Krtača 20

   Kultura je ogledalo družbe. Žal nekateri nočejo verjet kar vidijo v ogledalu. Rešitev za take je po njihovem zagrnitev ogledala.

   • luckyss

    Nekje mora biti meja….Da ne bodo še Baričevičevi psi postali “performans”..

    • Resnica

     So že performans, samo nagrade še niso dobili.

    • Krtača 20

     Maš tudi to prav. Kaj pa če bi najprej postavli meje tam kjer je res treba? Recimo pri gospodarstvu, minimalnih plačah, tajkunstvu in ropanju cerkve? Sem sigurn da gre tudi kultura takoj na bolje.

 • TweetyBird

  A bi morda “spoštovani” g. Biščak malo posesal Smrekarjevi joško. Na eni strani on, na drugi cosmosjasnovidec…namreč oba imata isto retoriko. Oba sta, (bom kar uporabila Biščakove besede) retardiranca in kvazi intelektualca, ki se nikoli ne bosta prebližala takšnim nagradam kot sta jih dobili Smrekarjeva in Semeničova.

  • Sadako

   A bodo kmalu mali psoglavci?

  • Resnica

   Se vidi, da je danes praznik, frej dan in tudi takšne kot si ti spustijo iz umobolnice. Bo treba vendarle na zaprti oddelek.

  • hermannn

   Uf, tiček pimpi, očutno se bližaš orgazmu, še dve tri besede posesaj, pa boš zmagovalec in prepričan sem, da boš dal nekaj časa mir ljudem, ki ti niso nič hudega storili.

 • TweetyBird

  Vinko Möderndorfer:

  “V umetnosti se v več kot 100 letih nič ni spremenilo, samo slabše je. Živimo v družbi, ki bolj ceni tiste, ki prodajajo, kot tiste, ki ustvarjajo. Za vse se najde denar – za lex Mercator in vse druge lexe. Kaj pa za lex umetnost?”

  Po njegovih besedah, kapitalisti (to ste pa itak pretežno desničarji) samo kopičijo denar, za umetnost pa jim je malo mar.

  • Sadako

   Zakaj torej Knindža in Vulović bolje pojeta kot tvoji levi glasbeniki?

 • TweetyBird

  Trkaj je car…po srcu, mislih in besedilih je pravi levičar :)

  • Sadako

   Prazna dvorana. Zakaj pa isto dvorano Knindža takoj napolni?

   • Asterix in Obelix

    S komunisti takoj napolni dvorano.

  • hermannn

   No, tiček, pa se le v nečem strinjava. Dodal bi le, da mal zblojeno gleda ta car. Saj veš, oči si zrcalo duše.

 • TweetyBird

  Dobitnica nagrade Prešernovega sklada Maja Smrekar je nagrado prejela za projekt, v katerem je dojila svojega psa in v postopku umetne oploditve človeško celico zamenjala s pasjo. Druga nagrajenka, dramatičarka Simona Semenič, se je v preteklosti ovila v slovensko zastavo, iz katere je izrezala grb in v luknjo “inštalirala” svoj od nosečnosti zaobljen trebuh… Moji dragi, to je vrhunska umetnost ki jo vi zabiti desničarji ne dojamete… V tujini sta ti dve umetnici zelo spoštovani.

  • luckyss

   To je provokacija, ki jo kot umetnost prepoznaš šele po treh litrih šmarnice, ko greš v štalo spat ;))

   • TweetyBird

    Ne vem no, če se moraš napit, da to razumeš. Morda desničarji, pa še potem ne gre, so preveč zabiti. Moj Tunek pa šmarnico pije vsak dan, ne glede na praznike :)

    • luckyss

     Glej…ne vem kako daleč sme iti abstrakcija v umetnosti preden povzroči kakšno božjast, ipd..
     Ne morem si zamisliti, da bi npr. JJ twitnil fotko kjer ima titovko na glavi in bi spodaj napisal…enkrat nor…za vedno nor…

     • TweetyBird

      Ne potrebuje tega narediti JJ…to lahko v “njegovem imenu” naredi umetnik. Sporočilo pa si vsak lahko interpretira na svoj način :)

     • luckyss

      Saj JJ je umetnik….
      Kje pa si že videl, da skrajni komunist pase klerikalne ovce ?!

     • šmentanamuha

      Povsem nepotrebno umovanje je tole.

     • TweetyBird

      Potem pa se ne oglašaj. Spravi se na Demokracijo ali Škandal.

     • luckyss

      Ne mu težit….
      Ne more revež vseh 300 sivih celic naenkrat obremenit…200 pa jih je itak dal v najem pastirju….
      Tako da, hodit in govorit je zanj že problem….tipkat in razmišljat hkrati pa že znanstvena fantastika ;))

     • šmentanamuha

      Vau, kera pamet….

     • TweetyBird

      Tukaj pa se s teboj strinjam :)

     • hermannn

      Ah, tweety tiček, kako kratka je pot od umetnosti do politike. Komunisti so v tem morda prekašali le še nacisti. Torej, umetnost je dekla politike, pravite tam na ljubljanskem Parnasu, pardon, Metelkovi.

     • TweetyBird

      hermann, zgrešil si…odgovarjaš napačnemu :)…Te kaj muči?

    • hermannn

     Tweety ima seveda pravico na svoj enkraten način doživljati in uživati ob omenjenih, za nekatere, umetniških performansih. Davkoplačevalci pa imamo pravico reči, ja, ampak za svoj denar. Jasno, tiček?

     • TweetyBird

      Plačevanje davkov ni tvoja pravica…to je tvoja zakonska dolžnost…da lahko mi umetniki preživimo :)

     • Resnica

      Ah, ta marksistični psihopatski fašizem.

     • čips

      No pa si pokazal svoj domet, od davkov poštenih in delovnih ljudi živiš ker z rokami ne znaš delat z glavo še manj.

  • hermannn

   Velja isto kot sem zapisal zgoraj.

 • Bonifacij

  TweetyBird, kaj če bi zamenjal dilerja? Očitno ti je dostavil neko čudno robo….

  • indijanka

   ..luškana..

 • TweetyBird

  Simona je izvrstna dramatičarka, Maja pa sodobna performerka svetovljanskega duha in uspeha. Sicer razumem, da bomo brali par strani komentarjev iz strani desničarjev o šoku, zaradi “zastave in psa.” Kot vidimo, da niti zabiti Biščak ne razume provokacije oz. alternativne umetnosti… zato bodo takšne komentarje pisali ljudje, ki o sodobni umetnosti nimajo pojma.

  • von Rhein

   Povej kaj je v enem ali drugem aktu umetniško sporočilo.Vidim samo izraz perverznosti pri pasji dojilji in poniževanje Slovencev z luknjo v zastavi.

   • TweetyBird

    Zastavo se sme razrezat, če gre za umetnost. Umetnost ne sme imeti omejitev.

    • von Rhein

     Torej.Babnica je odstranila grb na zastavi,grb,ki ima v sebi zgodovinsko sporočilo.Ostala je ruska zastava in skozi luknjo v zastavi je porinila svoj vamp,ki sporoča.V meni je naslednja generacija,ki bo postopoma skozi luknjo prešla nazaj preko Karpatov v svoj izvor. In takrat bo nastopila lepša bodočnost,za vse,ki to sporočilo razumejo in nagrajujejo.

     • Tone

      Umetniško delo se da razumeti na različne načine in bi se dalo tudi po tvoje, če bi šlo za rusko zastavo. Ne sme se pa nič dodajati ali izmišljati kot si si ti. Povsem očitno je, da gre za slovensko zastavo z izrezanim grbom.
      Sedaj si pa odgovori na vprašanje: kaj je bolj pomembno – otrok v njenem trebuhu ali grb na tleh?

  • Miccy

   Itak! Ravno včeraj sem ugotovila, da je da je kritika strokovne komisije glede podelitve neke nagrade
   “popolni in čisti idiotizem. To lahko počnejo samo ljudje, ki se ali
   šalijo ali so intelektualno skromni.”

   eh… ko se mi odtegujejo davki, nikogar ne skrbi ta moja domnevna intelektualna skromnost! seveda tudi o sodobni umetnosti nimam pojma.

   je pa res, da tako, kot sta ti dve nagrajenki združili ogorčene leve in ogorčene desne, se ni zgodilo od osamosvojitve dalje….

  • hermannn

   Tweetybird razume sodobno umetnost, fakt. Domnevam, da doživlja telesno ugodje, ko npr., opazuje kužka, ki, ližeta golo telo Umetnice. Takšne vrste perverznosti imajo že dolgo svoje ime. Zdi se, da bi nekareri radi lastno spolno sprevrženost zamaskirali z umetniško izkušnjo. Tweety je pravi tiček, pardon, birdy. Ti, ti, tiček !

 • Bonifacij

  Tweetysniffsniffbird, zdegeneriranost in duševne bolezni, predvsem pa to da se okličeš za umetnika in potem na ta način parazitiraš družbo, to ni umetnost. To je produkt bolnih možganov. Biščak je prav lepo napisal.

  • Cucurbita Pepo

   A je produkt bolnih možgan tudi vaš komentar ?

 • TweetyBird

  Če bi desnosučni vsaj spremljali dogajanje na umetniški sceni, bi najbrž proti “zastavi” protestirali devet let nazaj, ko je navedena fotografija nastala!?!?… Proti “pasjemu projektu” vsaj lani, ko je ta dobil prestižno nagrado na festivalu Ars electronica na Dunaju.

  • von Rhein

   Protestiram sedaj.Takrat niti vedel nisem za projekte teh idiotskih babnic,ker mi je slovenska kultura s posiljevanjem nekulture že dalj časa nezanimiva.Protestiram,ker moram prisilno podpirati to golazen,ki ni sposobna brez tuje pomoči niti kofeta naročiti,v provokacijah enako bedastih,ki temu aplaudirajo pa našla zagovornike.

   • Cucurbita Pepo

    Zvenite zelo nerazumno.

    • TweetyBird

     Takšni pač so desničarji…nič jih ne razumeš. Celo samih sebe ne razumejo…kako bodo potem razumeli alternativno in sodobno umetnost. Ni šans.

  • Artur

   Nagrado za debilnost s strani yet-set seratorskih hohštaplerjev.

   Hvala bogu, da zdravorazumski tudi okoli po svetu brez težav spregledajo te nebuloze.

   Artist who breastfed dog and fertilized her egg with dog cell wins prestigious prize

   Komentarji :

   This message was deleted.
   psychopath19 Oct
   She is obviously a psychopath. The big words describing her project are in realty very empty if one reads closely. Psychopaths live to generate shock and to bring attention to themselves.
   Reply
   Share
   390 Likes
   Whypsychopath19 Oct
   I thought that bestiality was outlawed in most of the “civilised” world, but it seems to be glorified instead. Oh well, what the heck, soon the gender neutral snowflakes will be campaigning for a legal marriage to their pets…
   Reply
   Share
   306 Likes
   Timbuk2Why19 Oct
   And now we introduce “species neutral”. sigh
   Reply
   Share
   172 Likes
   Show 44 more replies
   BiffinLeader19 Oct
   Dear god, the world has gone nuts! Time to flush the liberal order down into the drains of history…
   Reply
   Share
   384 Likes
   TLC showBiffin19 Oct
   I wouldn’t be surprised if she addopt it.
   Reply
   Share
   40 Likes
   BiffinLeaderTLC show19 Oct
   when I hear the words modern art I feel like vomiting. Decadence is our religion now. The west is in the grip of Satan…
   Reply
   Share
   275 Likes
   wierd way for Biffin19 Oct
   LOL , the same here….
   Reply
   Share
   50 Likes
   Show 23 more replies
   This message was deleted.
   Ray19 Oct
   This is so confusing and tragic. Human decadence in the essential and deepest form. After this “news” I feel disturbed, however, this particular case of cultural and biological terrorism does not concern me, as the readiness of the social milieu to accept such a thing as “success”. Disgusting, disgusting, disgusting …
   Reply
   Share
   91 Likes
   MonaRay19 Oct
   What l see positive in showing us such an example of the rotten core of that person is, that no one, any comment cool or deeply emotional in this forum did not show any hint of a sympathy towards her. She I a human wreck.
   Reply
   Share
   38 Likes
   This message was deleted.
   This message was deleted.
   This message was deleted.
   bow tie19 Oct
   Naaa. That would be art. Someone has to publicize pizza gate recipes in public or at an art museum for what your thinking about.
   Reply
   Share
   2 Likes
   Show 4 more replies

   • TweetyBird

    To si pač izbral samo negativne komentarje iz takšnega portala kot je ta. Večina tujih umetnikov in ljubiteljev umetnosti pa jo zelo cenijo.

   • šmentanamuha

    Hvala, ker si se potrudil s temi komentarji. Najbolj eksaktne so besede KULTURNI TERORIZEM. To je zelo dobra definicija te bestialnosti, ki so jo v Sloveniji nagradili z najvišjim kulturnim priznanjem.

    • Artur

     Treba na vsakem koraku razgalit takšen KULTURNI TERORIZEM kjer se le da , Liberalna moralna izprijenost in debiliziranje populacije se širi kot virus ukrepanje proti temu usodno pomembno.

 • šmentanamuha

  Gospa Tunekova se je dons čist zakurla v obrambi zoofilske umetnice. Prav goreče in srce parajoče….

 • Bonifacij

  Tweetysniffsniffbird, če bolniki nagrajujeo bolnike, to ne pomeni, da imajo produkti bolnih možganov kakršnokoli vrdnost.To je nekak tako, kot če bi se hvalil z doktoratom, ki so ti ga dali debili na FDVju in mislil, da si pameten… Prešern se obrača v grobu.

  • Cucurbita Pepo

   Katerikoli doktorat šteje več od vaše osnovnošolske izobrazve

   • soc

    Spoštovani “kolega”, si pri svoji izjemni razgledanosti in čudoviti pismenosti že kaj razmišljal o selitvi na Cici nabiralnik revije Ciciban? Tam te utegnejo opaziti…

 • Artur

  You cannot reply to a post that is not active. SO
  Spartan •
  Hahahaha ta je dobra …In “kulturno umetniško” navdahnjen orgazem slovenskih rdečih jet-set elit zagotovljen.

 • soc

  Tako je, živimo v dekadentnem svetu, kjer država spodbuja primitivnost, najnižje nagone, lenobo, norost. Kjer so vrednote neštetih generacij naenkrat neprimerno manj vredne kot bebavi izpadi politično ustrezno obarvanih kandidatov za zaprte oddelke. Ne le psihiatrije, se bojim ob spominu na kakega Mačka. Smo natanko na točki propada vseh predhodnih civilizacij. Kot so barbarski narodi uničili antični Rim, ki je tega zdolgočaseno in naveličano čakal, se zdaj valijo množice povabljenih novih barbarov, da naredijo konec imperiju in dekadenci. V tem smislu celo raje vidim šarijo in predpreteklost kot nore levakarske orgije, od umetnosti prek besnega feminizma do Legebitre in čez.

  Po drugi strani nas pravi trg, ki je alternativa levim norostim, neusmiljeno hitro vodi v svet umetne inteligence, kar je odlično ilustriral Črnčec v predzadnjem reporterju. Kdo bo kakemu bolemu duhu v svetu ultrabogarih čez dve desetletji še lahko onemogočil zlorabo inteligence brez telesa in čustev, novemu Sorosu recimo? Menda so pred dnevi na srečanju v Davosu predstavili najbolj realistično vizijo razvoja, ki vodi v (recimo) prodajalne brez zaposlenih ljudi v 2030 in nekatere usodne mejnike še pred tem. In se spet zagrenjeno vprašam ob implikacijah povedanega na življenje mojih otrok (meni je pak že vseeno), ali ni res bolje za njih, da se vrnejo z barbarskimi hordami šest stoletij nazaj v primitivno, a po svoje samostojno človeško življenje?

  Klavrne perspektive, res.

  • TweetyBird

   Ne nakladaj.

  • Resnica

   Zelo dobro.

 • RATATA

  Halo komunisti ste že jedli svinjino in ocvirkovko na Debeli čertrtek?
  Kateremu slovenskemu kmetu ste ukradli prašiča?

 • TweetyBird

  Kaj pomeni nagrada Maji Smrekar, Ars electronica v sodobni umetnosti najbrž ni potrebno dodatno pojasnjevati, vsaj ne tistim, ki so vsaj v približnem stiku s sodobno umetnostjo. Pozdravljam odločitev komisije, ki je končno enkrat nagradila tudi sodobno umetnico… Nagrajenkama pa čestitke in še na mnoga leta ustvarjanja…. Simona naj razreže domobransko zastavo na svoji ritki… Maja pa naj podoji Mahniča, on ima ksiht dojenčka :))

  • Resnica

   Upam, da pišeš iz zaprtega oddelka, ker takšni primerki po cestah nimajo kaj hoditi. Pa ono tabletko vzemi.

 • TweetyBird

  To z ovadbo zoper Simono Semenič je pa smešno… se strinjam z Möderndorferjem. Do pred par dnevi zanjo še desničarji slišali niso, zdaj pa jo ovajajo za nekaj izpred 9 let, za nekaj, kar je zelo zgovorno in čisto ničesar ne sramoti. Saj gre za vrhunsko mednarodno priznano umetnico.

  • Sadako

   A ni tisto Ceca. Bila je žene heroja, ki bi bil sposoben obraniti Evropo pred Islamskimi okupatorji, s katerimi sodeluje pedofilski papež Frančišek.

 • Interkom

  Tista ne doji psov, ampak je to predigra, da ji malo pes liže joške, Pol se spravi še lizat mednožje, na koncu jo pa še po pasje nabriše. Ja, saj res, saj to mi je pa zelo domače. Od zdaj naprej ne bom več seksal, ampak bom izvajal performace.

  • TweetyBird

   No, to pa je že zoofilija…ki pa nima s to vrsto umetnosti nič.

   • 3+5

    Jaaaaa, to pa res – UMETNOST je biti ZOOFILISTKA.

   • Interkom

    Pa ravno zdaj si to ugotovila, da je to zoofilija, namesto, da bi rekla performance. A si misliš, kako bi lahko kozojebceljni, ki prihajajo iz arabije izvajali performance s kozo Julko in bi jih ministrstvo za kulturo še subvencioniralo.

  • Tone

   To so pa prave zoofilne fantazije. A ti je prišlo?

 • TweetyBird

  Fake news… Dokazano.

 • Borut Stari

  Tovarišija na oblasti se dobro zaveda,da je denar za tovrstne umetnike mala malica proti tistemu, ki ga poberejo od davkoplačevalcev za svoje “umetnine”. Živeti od zibelke do groba na tuj račun ima tovarišija v genih. V primerjavi med kapitalizmom in socializmom slednjemu manjka prosti trg. Socializem vedno in povsod deluje le na podlagi tujega denarja.

  • TweetyBird

   Zato pa nonstop vladamo :)

   • 3+5

    Zato pa nonstop kradete.

    • šmentanamuha

     To predvsem, res pa je, da to lahko počnejo, ker vladajo.

   • Borut Stari

    Ja, vendar le v butalah zahvaljujoč zaslepljenim butalcem in nesložni desnici.

 • dob

  Kar je govoril Möderndorfer na proslavi, je čista bedarija.
  Lahko bi svoj pogled užaljenega ustvarjalca malo dvignil in s prstom pokazal na tvorce slovenskega propada. Malo više gor – na balkonu je sedel kučan!

  Vinkec bi lahko prst zabodel v glavnega krivca za polom države v vseh smislih, gospodarskem in kulturnem, saj je kučan glavni raznarodovalec Slovenije. Iz Slovenije dela Jugoslavijo.
  Tako pa je v maniri Lare Janković začel opletati s krivicami, ne da bi pri tem pokazal na krivce, ki sedijo pred njim. Podobno kot Grafenauer na proslavljanju obletnice revije 57. kučan mu je sedel v prvi vrsti pred nosom, on je pa blebetal o tem, da jih je oblast (v prvi vrsti pred nosom jo maš, kreten!!!!!!!!!!!!) ovirala.

  Pol so pa vsi ploskali na njegove besede, oblast pa tudi. Oblast še najbolj! Od tod do nostalgije po dobrih starih časih socializma, ko so vsi dobivali dotacije, je majhen korak. Še manjši je do tega, da preprečiš vsakomur, da bi ti to revščino odvzel, ker predstavlja privilegij, ki ga drugi, ki morajo tudi preživeti pa nimajo s čim – nimajo!
  Pol je pa še en zelo majhen korak do tega, da Janšo zmerjaš s “princem teme”, javno na televiziji, in ga označiš za krivca vse naše nesreče.

  • RATATA

   Opazil.
   Ploskanje oblastnikov je del predvolilne kampanje.
   Vinkove govorancije bi pa tudi lahko bile del iste.

   • Mojca pokraculja

    Vinkove govorancije bi lahko bile ? Zame so del iste oblasti.
    Nepredstavljivo je kako nekdo na odru glumi, kaj vse je kriva država in oblast, ta ista država in oblast pa sedi v prvi vrsti parterja. Vprašajmo se, komu je pa sploh govoril, o kateri oblasti je govoril ? Pravi človek, ne bom rekla umetnik , intelektualec itd, bi pozval oblast na oder, sam pa stopil med publiko. Tako bi nazorno pokazal kdo sodi na oder in glumi ter kdo je publika. Po včerajšnji publiki sodeč, bi bil oder premahjen za vse glumače.

    • RATATA

     Kdo pa sem jaz, da bi nekaj trdil in ubogega Vinka kar obsojal?
     Le majhen dvom v njegovo poštenost sem si drznil izpostaviti.
     Ta dvom je lahko zanimiva kost za pametovanhe ali pa kar velika cela krača, kjer je dosti za kvalitetno obrati.
     No in temu, da so prve in vse naslednje vrste ploskale njegovim besedam lahko rečem “polaganje besed v dlani”. Ob vsem tem bi si pa vsaj tisti v prva in v vseh vrstah, ki igrajo in vodijo igro iz ozadja lahko roke tudi meli, ampak, saj veš Mojcej, če si roke maneš se ne sliši.
     Ploskali so dobro odigrani vlogi Vinka z besedilom za današnjo rabo, povzeli ga bodo vsi tisti, ki imajo volilni glas. Bodo pa ponovno naplahtani tisti, ki o kulturi in umetnosti “nimajo pijma”, slišali so pa revolucionarne in narodnobuditeljske besede, ki jih je kameram po naročilu, ki ga ni bilo, namenil Vinko, saj je in bo imel kaj od tega.

     • Ana Job

      Odlično si povedal, kot vedno.

     • RATATA

      Grem zdaj prebrat, kaj sem povedal, da vidim, če je res tako kot praviš.

     • Mojca pokraculja

      To si pa odlično zaključil. Najbolj mi je všeč obiranje krače. Ravno tistih, ki prisegajo na vegetarijanstvo, veganstvo in ne vem kaj še.”Polaganje besed v dlani” ta je pa še boljša. V bistvu bi lahko tudi Vinko ostal kar na odru, med glumači.

     • RATATA

      Mojca no(!) Na slovenski kulturni praznik, ko se nekateri vesele, da je Doktor France Presheren umrl, (saj bi bili, če bi bil še vedno živel danes v službi) si ti drzneš omenjati “glumače”??!!
      Seveda imaš prav, da bi Vincencij Cene lahko ostal med glumači, postal bi lahko celo glavni trubač! :(

   • dob

    Ker ni jasno povedal, kdo je krivec, je pustil poljubno prazno polje za kučana in njegove, da si ga sami izberejo. Saj veš, tri pikice na obrazcu, kjer ime sam izpolniš.

    Recimo, akcija “pojasnjevanja” blamaže Tanje Gobčeve na RTV… isti kurac!
    Po kučanovem vzorcu – malo počakajo, da škandal zbledi, potem iz Gobčeve naredijo žrtev, češ žensko je bolel hrbet pa je vzela pomirjevalo (neki tacga kt elektronska cigareta pri Klemenčiču). In se ljudem prec zasmili. Lohk bi šla domov – ampak neeee, ona se je žrtvovala!!! Mi pa tkole….
    Slovencem se itak vsi pomembni ljudje prec zasmilijo, ker se sami sebi ne.

    Rezultat akcije pa je zaupati v RTV.
    Da ne bi posumili, da navadna banda plačanih lažnivcev, ki niso sposobni prebrati poročil tako, kot so zapisana denimo v tujih časnikih. Vedno morajo biti novice pregledane pri politkomisarju. Ti ocenijo, kaj smemo izvedeti in česa ne, kajti oni se žrtvujejo za nas, da nas novice ne bi vznemirjale. To pa je pomembna naloga. Lohk bi povišali naročnino!

    To kulturniško sprenevedanje me spominja na domače protestnike v šestdesetih, ko je protestnik napisal protestno pesem o Mary, ženi soldata, ki je šel v Vietnam.
    Tako lepo je protestirati pred domačo javnostjo zaradi tujih krivic! Ki se dogajajo drugje, ne pri nas. Ker potem domačih sploh ni ali pa so tako majhne in nepomembne, nevredne pisanja o njih in poročanja na RTV.

    Omenjeno je bilo, češ zakaj ni dnarja za filme!
    Bolš da ga ni. Slovenski film ne odseva naše resničnosti, zato je bolš, če ga ni.
    Risanke je že posnel Disney.

    • RATATA

     Kaj bi snemali slovenske filme, saj imamo Humoresko o klarinetu in jasnem nebu.

     • Tone

      Lepo. da poznaš najboljši partizanski film.
      Občutek imam, da ti je bil všeč, pa si jezen sam nase.

    • von Rhein

     Rezultat akcije pa je zaupati v RTV.
     Da ne bi posumili, da navadna banda plačanih lažnivcev, ki niso sposobni prebrati poročil tako, kot so zapisana denimo v tujih časnikih. Vedno morajo biti novice pregledane pri politkomisarju. Ti ocenijo, kaj smemo izvedeti in česa ne, kajti oni se žrtvujejo za nas, da nas novice ne bi vznemirjale. To pa je pomembna naloga. Lohk bi povišali naročnino!
     ———————————————————–
     Odlično napisano,ampak tole je vredno več pohval kot sto plusov.Zaradi resnice za katero večina sploh ne ve.Resnice kako še vedno selekcionirajo kaj lohko dobi slovenski gledalec in poslušalec (ja,tudi radio).

  • TweetyBird

   A si videl kakšnega SDS-ovca? Jaz ga nisem. Se najbolj ne spoznajo na umetnost, a ne.

   • 3+5

    Vaša elita SDS-ovcev niti ne povabi. Ste sami sebi dovolj zoofilsko navdahnjeni.
    SDS se tam res, ne bi niti počutila varno. Kdo ve, kaj je še vse, tam pod razcefrano državno zastavo skrito.

   • šmentanamuha

    Desnica je bojkotiral to izrojeno politično prireditev in jim dam prav.

 • hribovc

  še enkrat več se vidi, da je v politično zlorabljeni zloveniji vsak pizdolizec vreden več kot normalen, pošten državljan !!!

 • šmentanamuha

  Spartan, a si ti zablokiran, ker ti ne morem oddati odgovora. Ampak super, fenomenalno si tole napisal.

  • Spartan

   Javlja mi, da gre pri tem komentarju za spam. Mi ni jasno po kakšnem ključu to Disqus ugotavlja :/

  • Artur

   Tudi pri meni se je to zgodilo …pa ja nas ne bo zdaj tudi NOVA cenzurirala .

 • šmentanamuha

  Nagrada te bestialne umetnosti je bilo pravzaprav kronanje LGBTQ agende. Vse se poklapa. Zdaj lahko gredo do konca, saj je “družba” tudi uradno priznala njihovo izrojenost kot “vrhunsko” umetnost. Zanimivo pa je, da zraven dodajajo še besedo ALTERNATIVNO, karkoli že to pomeni.

 • TweetyBird

  A cenite Cankarja? Pohujšanje v dolini šentflorjanski?… Evo, kritiko na to umetniško delo iz leta 1907:

  “Grajali ali hvalili so jo neglede na pripadnost klerikalni ali liberalni stranki. Franc Terseglav je v katoliškem Slovencu farsi odrekel sleherno umetniško vrednost, Govekar je v liberalskem Slovanu pisal o “konfuznem delu brez dramatskega zapletka”, igro so grajali še v Našem listu, socialistični Edinosti in katoliški Novi dobi. Evgen Lampe je v Domu in svetu obtožil Cankarja, da prezira moralo in žali kristjane. V Slovencu je bil obljavljen dramatizirani pamflet Krpanova kobila v dolini šentflorjanski, ki je Cankarju očital vzvišenost in nesramnost, češ da spoštuje le sebe, ostale pa psuje. Socialistični Rdeči prapor in liberalski Slovenski narod sta igro pohvalila, edino Vladimir Levstik pa je v kritiki, objavljeni v Ljubljanskem zvonu, dojel bistvo Pohujšanja – gre za strupeno satiro na odnos do umetnosti na Slovenskem.”

  Tako, sedaj pa gobce zaprite in nehajte napadat Simono Semenič in Majo Smrekar. Neinteligentna desničarska drhal….Biščak, to zate tudi velja.

  • 3+5

   Zapri tvoj umazan kljun, Drekač brez hlač.

   • TweetyBird

    A je to vse kar skupaj spraviš? Si brez argumentov? Potem pa kljun zapret.

    • 3+5

     Ne, naslednjič boš tudi občutil – kurji Drekač.

     • TweetyBird

      Popravek: Ne, naslednjič boš tudi občutila – kurja Drekačica.

  • Resnica

   Ko psihopatsko opleta s Cankarjem, bolno govoriči o kleru itn. – pa zmanjka kulture in se začne zmerjanje. Toliko o marksistični golazni. Bljak.

  • tohuvabohu

   Marš, govedo zarukano.

 • TweetyBird

  A se spomnite Cankarjeve Erotike? Že sam naslov Erotika je sam po sebi dekadenčen in je sila razburil Antona Bonaventura Jegliča (takratni ljubljanski nadškof), ki je ukazal pokup in sežig vseh izvodov Erotike. To se je sicer zgodilo, vendar je bila druga izdaja Erotike natisnjena leta 1902…. Ampak glejte, danes vsi cenimo Cankarja.

  • 3+5

   Kaj brkljaš brezveznosti ! Saj je bila odstranjena samo za tiste čase pohujšljiva knjiga.

   • Tone

    To pa je popolnoma enako, kot bi za povojne poboje rekel, da so samo odstranili za tisto oblast nevarne ljudi.

 • šmentanamuha

  Pravzaprav se mi Vinkotova (Möderndorfer) modrovanja zdijo zdijo deplasirana. Človek, ki dobi za vsako svojo umetniško (bojlj ali manj) aktivnost državno subvencijo (knjige, filmi…) gromko rohni in se pritožuje, da država da premalo. Če samo pomislim na njegov film Infermo, kjer nas je sedelo 5 in od tega sta 2 protestno odšla ven iz dvorane (ena je bila moja sestra), jaz pa sem iz inata ostala do konca, da vidim, kam bo to pretirano zgodbo pripeljal. Tip je prisesan na državni budžet od pamtiveka. Če že kdo, bi morali dobiti besedo tisti, ki jim uspe brez državnih dotacij ustvarjati in celo preživeti. Slovenci izgubljamo mnoge potenciale prav zato, ker se nekritično podpira tiste, ki so v pravem političnem taboru. Talent je tu še najmanj, kar se ocenjuje.

  • Peter

   Gre za dodatek za stalno pripravljenost. Ves čas so pripravljeni pljuvati po desnih, kljub temu, da je baje “Umetnost edina prava, neideološka opozicija neumnostim oblasti”…

   • šmentanamuha

    Tudi umetnost ima, žal, velikokrat politični naboj. In tisti, ki je na oblasti, to seveda izkorišča. Levičarji zdaj niti ne skrivajo več, da bodo uporabili vsa sredstva, da se ohranijo na oblasti.

 • Peter

  Vinko in Jani…

  Möderndorfer

  Ta družina neki ma, no….

  • čips

   Ja iq trenutne zunanje temparature

  • sodnikisozločinci

   Počakaj malo, naj se najprej izjasni strokovnjakinja za premoženjske zadeve, gospa Erčulj. Upam, da ne gre za premoženje, ki izvira iz dela na črno.

 • TweetyBird

  Glejte, Cankarjevo delo Pohujšanje v dolini šentflorjanski je farsa, satirično dramsko besedilo. Tako kot vseh ostalih farsah je tudi v Cankarjevi drami polemična vsebina. Predvsem poudarja lažne morale in potuhnjenost, ki se kaže v vseh likih domačinov. V zgodbi se opazi predvsem simbolizem, saj že v naslovu lahko razberemo, da je dolina šentflorjanska simbol za lepoto in oboževanost.

  A vi to desničarji razumete. Tudi Simona Semenič in Maja Smrekar imata simbolizem v svojih umetniških delih…zastava, kužeki, noseč trebušček, dojenje…

  • bednick

   Če se poserjem na simbolizem, a je v tem kaj simbolike?

   • TweetyBird

    Dolina šentflorjanska naj bi bila polna spodobnosti in čistosti, vendar na skrivaj ima vsak lik svoje grehe za katere nihče ne ve… Kot cerkvene institucije in klero-desničarski folk. Navzven vse lepo in pobožno, za stenani cerkvah pa zloraba otrok.

    • bednick

     Prehitevaš, a si sploh prebrala?

    • dr Janez Sveti

     Kaj ima sedaj Cerkev z Prešernovo nagrado?
     Bomo njih drugič obirali, saj veš, da materiala ne zmanjka. Za to sami visoki člani Cerkeve redno skrbijo s svojim grehi.

     DR Janez SVeti kardinal

     • TweetyBird

      Kler je proti alternativni umetnosti. Si videl kakšnega farja na proslavi?

     • dr Janez Sveti

      Proslavi? Težko bi to tako imenovali. Ker si zaostal, ti bom pojasnil, da je bila Cerkev v zgodovini vedno podpornik umetnosti. Seveda za svoje koristi, pa vendar. Ampak to zabitih in nerazgledanih ne zanima. Njim je umetnost, da zadanejo s svojim scanjem pisoar.
      DR Janez Sveti genij

  • dr Janez Sveti

   Umetnost je nekaj, kar je prijetno za čutila in hkrati aktualno v času in družbi. Umetnost je lepa. Umetnost je čustvo.
   Umetnost ni, perverzno izpostavljanje spolnih organov, spolnih navad, žaljenje čustve drugih, izzivanje zgražanja, gnusa ali celo traum. Umetnost je lahko šokantna, vendar samo zato, ker opozarja na šokantna dogajanja v družbi in ne zato, ker s samim svojim “performensom” šokira ljudi, ki želijo živeti kulturno.
   Mogoče bi bil za nekoga tudi performens razrezati dojenčka in s tem “simbolično” opozarjati na postopek splava? Tudi sam imam nekaj umetniške žilice. Lahko vam naredim kakšen performens, kaj pomeni umetnik odprte glave? Samo še sekira nabrusim ali pa bo mogoče bolj simbolično z zarjavelo sekiro, saj simbolizira strup, ki prodira v umetnikove možgane?

   DR Janez Sveti art inkvizitor

   • TweetyBird

    Umetnosti ne moreš klasificirat na tvoja čustva…tudi negativna čustva so lahko umetnost. Ti pa če si klavec otrok s sekiro, pa si lahko pokopan zraven Metoda Trobca :)

    • dr Janez Sveti

     Trobec je bil tudi umetnik. Po tvoji logiki.
     Dr Janez SVeti pozitivec

 • Spartan

  Naporni dan v življenju slovenskega kulturnika, samostojnega umetnika:

  12:08 Slovenski kulturnik oz. samostojni umetnik se “zjutraj” zbudi!
  12:47 Vstane iz postelje in se ves stenstan od večernega džointa, gol, obleče v strgan, umazan kopalni plašč in odpravi v svoj zanemarjen WC.
  12:48 Sedeč na orumeneli školjki s plaščem, ki se dotika poscanih tal, si prižge čik, razpre svoje obvezno čtivo (zombijevsko glasilo Delo) in ga prebere.
  13:19 Po uspešnem iztrebljanju se odpravi v kuhinjo (orumenelih ob si ne umije), si prižge že enajsti čik in v zadimljeni kuhinji pripravi “zajtrk”. Na štiri dni star kruh namaže še tisto polovico teden dni stare Gavrilović paštete iz odprte konzerve.
  14:16 Po napornem “zajtrku” se končno le prebudi in počasi obleče v tri tedne neopran, umazan in zanemarjen volnen pulover in kavbojke. Odpravi se v kulturni hram. V Ambasado kulture! V staro tovarno Rog!
  15:01 Slovenski kulturnik, samostojni umetnik prispe v “službo” v tovarno Rog
  15:05 Z ostalimi, že prisotnimi prijatelji, aktivisti, skvoterji in samostojnimi umetniki v tej ambasadi kulture s skupnimi močmi skuhajo kosilo in preživi nadvse plodovit in ustvarjalen dan ob marihuani, šteki cigaret in nebroj skodelicah kave
  21:53 Slovenski kulturnik prispe domov. Okajen in zadenfan od prekajenih džolic, neštetih kavic in štamprlčkov se odpravi v dnevno sobo, prižge namizno svetilko in v svoj najnoveši Apple-ov prenosnik izlije ideje za svoj življenski projekt oz. gledališki performans, ki bo (po njegovem) presežek presežnikov. Presežek s katerim mu Prešernova nagrada ne uide!
  22:36 Kulturnik, sedeč na kavču in ob prižganem prenosniku, krvavih oči in utrujen od napornega kulturniškega dne, zaspi!

  Dobra štiri leta oz. 1574 dni, pomnoženih z opisanim dnem zgoraj, kasneje:

  Slovenski kulturnik oz. samostojni, svobodni umetnik s ponosom predstavi sadove svojega življenskega dela v, od slovenske rdeče jet-set elite, nabito polnem Cankarjevem domu…: https://tinyurl.com/yaojzrar

  • rubec

   *************

 • Peter

  Čudno, baje desni ne vedo, kaj je kultura.
  Čudno pa zato, ker se ne zgražajo nad nobenim drugim izmed prejemnikov nagrad, razen nad tema dvema simbolistkama in njunimi globokimi simbolnimi sporočili.
  Mogoče pa se jim malo le dozdeva, no.

 • dr Janez Sveti

  Popolnoma se strinjam z napisanim.
  DR Janez Sveti

  • TweetyBird

   Se pravi, da se strinjaš z desničarskim zabitim Biščakom? DR Janez Sveti bedak…

   • Sadako

    Hvala ti Arkane, bog ti dao sreče. Zakaj torej komunisti raje poslušajo Hvala ti Arkane, namesto, da bi tvojega Trkaja, ki je menda delal teološko fakulteto. Kaj je tam pod praktično izobraževanje?

   • dr Janez Sveti

    Podoben si bedakom na desnici, samo, da trdiš nasprotno od njih. V čem je razlika? Ni je. Bedaki ste oboji.
    DR Janez SVeti genij

 • Peter

  Dragi umetniki, sami ste si krivi.
  Zamenjajte ime, lahko prevzamete ime nekega upokojenca, ki se s politiko ne ukvarja, in denarčki bodo pritekali od vsepovsod.

 • Get Smart

  Ja, dober prispevek Jožeta,
  razen tistga stavka o “retardirani državi”.
  DRŽAVA = POLIS = POLITEJA Slovenija JE OKUPIRANA, je tepihovana, je sfukovana,
  pri čemer moramo vedeti, da je tu pojem “država” uporabljen kot prispodoba za ljudi,
  ki so ROPANI, zasužnjevani, tepihovani, sfukovani …
  čeprav s pojmom država tudi sicer označujemo skupnost ljudi,
  toda, kot vemo, država pač ne nastavlja dupeta svojim gazdam, kot to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČKE mekanecurice.
  Država je pravni pojem,
  država ni nit retardirana nit ritardirana,
  pač so taki MURGL SRBO RVACKO KAVIARŽIDO skratka JUGOKOMUNISTIČNI in KOMINTERNISTIČNI OKUPATORJI Slovenije,
  ki so vsi po vrsti retardi in v rit pičeni/ritardi, JUGOKOMUNISTIČNI popederisani pedrčki in MURGLSRBORVACKE mekanocurne pussike.

  • Get Smart

   SD je formalnopravna naslednica KPJ – tovariš Milan Kućan, predsednik Foruma 21, je še vedno uradno zamrznjen predsednik SD-ja
   http://i.imgur.com/dhXEIjY.jpg
   Formalnopravna preimenovanja KPJ (Komunistične partije Jugoslavije) skozi čas:

   KPJ – Komunistična partija Jugoslavije > ZKJ (Zveza komunistov Jugoslavije) > ZKS-SDP (Zveza komunistov Slovenije-SDP) > SDP (Stranka demokratične prenove) > SDP Slovenije (Socialdemokratska prenova Slovenije) > Združena lista > ZLSD (Združena lista socialnih demokratov > SD (Socialni demokrati).
   Predno so si spremenili ime v SD, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
   Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
   V ZLSD so se kakor združili s “semulićevo SZDL”, ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora – novoobrazna zvezda je rojena nje.
   Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
   Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
   Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
   Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – Zveza komunistov JUGOSLAVIJE.
   Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

   • Get Smart

    LDS
    (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS SMC …) je formalnopravna
    naslednica SKOJ-a – Savez komunističke omladine Jugoslavije). SKOJ –
    Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ
    (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član
    in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina
    Jugoslavije), nato pa se ti kaviar komunisti, ki so se kakor razcepili,
    znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v
    SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še
    traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se
    imenuje ZSMS (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na
    prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v Sloveniji
    (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih
    (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine
    Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato
    liberalno demokratska stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije.
    Prakso
    ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih
    obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v t. i. “Združeno
    levico” itd. lahko še vedno opazujete: LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS,
    ZaAB, TRS, IDS, Verjamem sholtesu, SMC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ.

 • Tomira Breluga

  Super da sem doživel izpade komunistov v 80-ih, ko so se začeli pojavljati Laibachi, razstave NSK, Katedra, Panktri itd., itd. in sem se lahko takrat smejal na reakcije komunistov in njihove bedne izjave.
  Ko primerjam komuniste z današnjo desnico in njihovimi komentarji seveda ugotovim, da so bili komunisti še kar znosni, ker tole je pa poden od podna.

  • Resnica

   Še en iz one garaže.

 • Peter

  Kar je res, je res.
  Poden od podna.
  Zato je Tomir Breluga, nov derivat provokatroja, blokiran.

  btw, škoda, da nimaš več možnosti doživljati izpadov komunistov, kaj. Se ti kolca po njih?

  • Tomira Breluga

   Kdo je blokiran?
   A jaz?
   Vsak, ki je drugačnega mnenja je blokiran??
   Tale desna demokracija je res krasna, a ne?
   In potem vi komunizmu očitate enoumje?

   • bednick

    On tebe ne vidi.
    A kopiram in dam kot svoj komentar?

    • Tomira Breluga

     Lahko, prosim.

    • Peter

     Ni treba, hvala.

     • Tomira Breluga

      Torej me nisi blokiral, si navaden lažnivec? Zakaj me to ne preseneča?

     • bednick

      ne, komunicira z menoj- meni je odgovoril

     • Peter

      Mu ni jasno, da nima smisla brati tistega, kar v Nedelcu pišejo že 20 let še tukaj, kot kao komentarje?

  • Tomira Breluga

   “btw, škoda, da nimaš več možnosti doživljati izpadov komunistov, kaj. Se ti kolca po njih?”

   Niti najmanj. Ko poslušam bivšega komunista Janeza in berem komentarje sledilcev bivšega komunista, je 100x boljše kot v 80-ih.

  • bednick

   Tomira Breluga Peter • eno minuto nazaj

   “btw, škoda, da nimaš več možnosti doživljati izpadov komunistov, kaj. Se ti kolca po njih?”

   Niti najmanj. Ko poslušam bivšega komunista Janeza in berem komentarje sledilcev bivšega komunista, je 100x boljše kot v 80-ih.

   •Odgovori•Deli ›

   Tomira Breluga Peter • 3 minute nazaj

   Kdo je blokiran?

   A jaz?

   Vsak, ki je drugačnega mnenja je blokiran??

   Tale desna demokracija je res krasna, a ne?

   In potem vi komunizmu očitate enoumje?

   •Odgovori•Deli ›

   • Peter

    S floskulaši se, dragi Tomira, ne pogovarjam.
    Ko boš spravil skupaj kaj več, kot nekaj fraz iz Nedelskega, se pa spet javi, no.
    Pa srečno hodi.

    • Tomira Breluga

     Eh, škoda.
     Pa ravno zanimivo je postalo.
     To se mi vedno dogaja, ko se zabavam z desničarji, le zakaj?

   • Sadako

    Kako boš blokiran, saj si še tukaj. Pogrešala bi te, če te ne bi bilo.

 • Tomira Breluga

  Joj groza, kulturniki hočejo javni denar, denar davkoplačevalcev???
  A, RKC (Vtikan) pa noče javnega denarja-denarja davkoplačevalcev?
  Miljone, ki jih dajemo Natu (Ameriki) tudi ni denar davkoplačevalcev??
  No, glede na to, da ste desni vedno lizali rit tujcem, klicali Troiko in bi prodali celo Slovenijo tujcem, me ti članki in komentarji do lastne kulture sploh ne presenečajo.
  Vrnite se k ogledu Turških, Mehiških…. nadaljevank, zavrtite se na Modrijane, ob koncu šolskega leta pa le pojdite na zaključno razstavo risbic svojega otroka v vrtec in vaše kulturno udejstvovanje bo popolno.

  • Resnica

   Še en marksistični psihopat. Pa kje se jemljejo!

   • Peter

    Nov uspeh pranja osrednjih medijev.

   • m…Rta

    Menda jih Kučan z rokava stresa. :)

   • Tomira Breluga

    Mogoče bi vedel Zver. On je študiral Marksizem na FDV-ju.

  • slosin

   …še vedno hodiš v Kumrovc na izpopolnjevanje, a ne da…?

   • Tomira Breluga

    Ne.
    Samo po poteh AVNOJ-a, kot je hodil vaš Janša.

 • Peter

  Torej, če nekdo ne sprejme dejstva, da je dojenje psa nagrajeno z nagrado za visoko kulturo, to pomeni, da gleda mehiške nadaljevanke in posluša Modrijane?

  • Tomira Breluga

   Najverjetneje.
   Kako pa si naj razlagam dejstvo, da ste proti bivšim komunistom, klanjate pa se bivšemu komunistu?

   • tohuvabohu

    Bedak. Problem ste komunajzarji, izmečki slovenskega naroda.

    • Tomira Breluga

     Pa daj no…..kako lahko Janši, Zveru, Černaču, Brezigarjevi, Gorenaku…..rečeš, da so izmečki slovenskega naroda???
     No ja, v bistvu imaš prav.

     • tohuvabohu

      V totalitarnem socializmu je bilo članstvo v partiji za marsikoga nuja. Današnji rdečkarji so pa le še izmečki. Normalen človek beži od vas, kolikor ga nesejo noge.

     • Tone

      Ne poznam številk, ampak mislim, da med članstvom SD večina ni nikoli bila v ZK, da o levičarjih na splošno sploh ne govorimo. zato je ta histerična gonja proti levičarjem prav smešna. Levičarje preganjajo samo desne diktature, npr. Franko (enako kot desničarje preganjajo leve diktature), levičarstvo je v demokracijah nekaj najbolj normalnega. Mi smo nenormalni za evropske razmere po tem, da pri nas nihče noče biti komunist, drugod pa imajo komunistične stranke. Celo v ZDA.

     • tohuvabohu

      Ah, saj res, kakšna krivica do rdečkarjev. Dovolj je udrihati po Janši, ostali so pa angelčki.

   • soc

    Česa vsebinskega ne zmoreš, agitpropovček tretjega reda?

    • Tomira Breluga

     Ne. Čakam tebe.

     • soc

      Hvala za potrditev.

 • Franjo Trojner

  Sorosovi podrepniki nam uničujejo domovino in nam dobeseno serjejo na naše vrednote in simbole.
  Slovenski narod je šokirala afera
  pasejebcev in zasmilila sta se jim zlorabljena Bulmastifa. Slovenski narod sta s svojo dekadentno prizoritveno dejavnostjo šokirali tudi obe nagrajenki Prešernovega sklada, zasmilil se nam je dojen pes, poiukus oploditve svoje spolne celico s pasjo pa zelo očitno pokazal, dokazal umik vse etike in morale iz krogov leve elite in njihovih kulturnikov . Domoljubi, veterani vojne za Slovenijo ostro obsojamo skrunitev nacionalne zastave, ki je bila v prizoritveni dejavnosti zlorabljena in je njena skrunitev močno prizadela vse tiste, ki smo se pod to isto zastavo borili za našo samostojnost in demokracijo, nekateri naši soborci so za in pod to isto zastavo dali tudi svoja živlenja. Čudim se, da organi pregona uničevalko nacionalne zastave zaradi kaznivega dejanja uničenja nacionalnega simbola sodno ne preganjajo.
  In tako znova pridemo do nedelujoče pravne države in prvo in drugorazrednih državljanov, ki so prejeli od teh istih represivnih organov polžnico, ker je soseda zmotila zastava Krajnske na pročelju hiše.
  Našo samostojno demokratično državo in našo kolturo, SLOVENSKI GEN nam dobesedno pred očmi uničujejo, ponižujejo, do kdaj še bomo to dopustili vas vprašam?

  • Tomira Breluga

   Ti dve umetnici, njihovo delo-zamenjaj z Laibachi i deli NSK iz začetka 80-ih in dobimo popolnoma enak komentar, kot so ga takrat pisali komunisti. Samo “veterane vojne za Slovenijo” zamenjaj z “borci NOB”.
   Neverjetno, kako ste si desničarji in bivši komunisti podobni-do pikice.
   No, saj ni čudno, glede na to, da je vaš vodja bivši komunist.

   • slosin

    no, razlika je v tem, da je tvoj vodja še vedno komunist, ne bivši..

    • Tomira Breluga

     Jaz ne potrebujem nobenega vodje.
     Vi ste tisti, ki potrebujete cerkveno avtoriteto, pa politično avtoriteto-pa četudi je bivši komunist.

   • tohuvabohu

    Biti komunist je danes sramota, hehehe. Komunistom se po novem reče komunajzarji.

    • Tomira Breluga

     Kako pa se jim je reklo takrat, ko so Janša, Zver, Černač, Brezigarjeva, Gorenak…..bili njihovi člani?

     • tohuvabohu

      Zakaj pa samo te naštevaš? Na Kučana (da ostalih banditov ne omenjam) si pa pozabil? Pa na ostalih stodvajset tisoč?

     • Tomira Breluga

      Ne, nisem pozabil.
      Vi ste tisti, ki vedno pozabljate, da je bil vaš predsednik in kar nekaj vidnih članov v isti stranki kot Kučan.

   • Franjo Trojner

    Get Smar ti je odgoboril na temo Laibach, tako, da meni ni potrebno.
    Glede vojnih veteranov je pa tako, da ne Lipič predsednik ZVVS in ne Turnšek predsednik veteranov NOB ob skrunitvi nacionalne zastave nista protestirala, tako tvoja postavljena teorija ne drži.
    Drži pa, da antikomunisti, demokrati, domoljubi, osamosvojitelji, osvoboditelji, vojni veterano vojne za Slovenijo obsojamo skrunitev nacionalne zastave za razliko vas levičarjev, ki ste se v kvazi socilaiste spremenili v pičlih 24 urah ob preobratu in vzpostavitvi prve samostojne in demokratične SLOVENSKE države. Čuj tudi zadnji šef komunistične parije v Sloveniji tovariš KUČAN ni javno obsodil skrunitev nacionalne SLOVENSKE ZASTAVE. Toliko o tvoji verodostojnosti in zlagani retoriki.

    • Tomira Breluga

     “Drži pa, da antikomunisti, demokrati, domoljubi, osamosvojitelji, osvoboditelji, vojni veterano vojne za Slovenijo obsojamo skrunitev nacionalne zastave za razliko vas levičarjev, ki ste se v kvazi socilaiste spremenili v pičlih 24 urah ob preobratu in vzpostavitvi prve samostojne in demokratične SLOVENSKE države.”

     No ja, če se levičar spremeni v 24-ih urah v kvazi socialiste še nekako razumem.
     Če pa se bivši komunisti ob osamosvajanju spreobrnejo v “demokrate” in častilce domobrancev, pa je že rahlo bolj zapleteno.

 • TweetyBird

  Obnova:

  Če bi danes izbirali najčednejši kraj na Slovenskem za naše klero-desničarje, bi dolina šentflorjanska zagotovo zasedla eno izmed prvih mest. Bogaboječi Šentflorjanci (beri SDS-ovci) vedo, da dober sloves seže v deveto vas, slab pa v deveto deželo. Ko se v njihovo dolino spuste tujci, domačini strnejo vrste in se postavijo v bran spodobnosti in morali. Dveh izmed prišlekov so namreč nebodigatreba – umetnici Maja Smrekar in Simona Semenič :)

  • TweetyBird

   Čeprav so duri v dolini SDS šentflorjanski trdno zapahnjene, ima tudi tu noč svojo moč. Umetnik najde pot v sleherno izbo…Maja in Simona vam dihata za ovratnik…he he…

   • komar marko

    tunko , rešitve so zelo enostavne. samo PIPICA s ezapre in je konec z vašimi IDIOTIZMI. Vi se najbolj bojite da propade IMPERIALIZEM, ker oni vam dajejo PUFE. In ZADNJI ZVON vam že zvoni, žal prekasno!

    • Tomira Breluga

     Mislim, da so vaši cerkveni ZVONOVI 1,2 že zdavnaj odzvonili.
     Edino njihove pufe moramo še davkoplačevalci po socialistično poravnati, pa bo.

     • TweetyBird

      Kler je pač gnoj…kaj čemo.

     • komar marko

      Tunko, problem je, ker niti za GNOJ niste dobri. VES SVET se vas otepa,

     • Sadako

      To pa res. Podpira tujega okupatorja islam, tako kot je prej Nemce.

     • komar marko

      o pufih ZVONOV ne veš NIČ! Si samo trobilo rdečuhov!

     • Tomira Breluga

      Ha, ha, ha………zato pa so vsi, ki so bili zraven obsojeni.
      Pa vi klerotalibani ste prave face. Za vas še bodo leta 2150 za vse napake krivi komunisti. Tole je pa bolj zabavno kot sem si upal predstavljati.

     • tohuvabohu

      Prasec komunistični neotesani. Že 75 let rdečkarji sistematično tlačite slovenski narod. In zakaj tega ne smemo niti omeniti?

     • Tomira Breluga

      Joj, joj, ……torej so se Janša, Zver, Brezigarjeva, Černač, Gorenak…. vpisali v ZKJ, čeprav so vedeli, da ta stranka “sistematično tlači slovenski narod”??
      Takih obsodb vidnih članov SDS pa res ne bi pričakoval od ljubiteljev te stranke.

     • tohuvabohu

      A boli? Zakaj pa nikoli ne omeniš glavnih teroristov, Kardelja, Kidriča, Mačka, Ribičiča in ostalih klavcev?

    • TweetyBird

     A vas Cankarjeva resnica boli? Cankar je bil vizionar…

     • tohuvabohu

      Nehaj, govedo zarukano komunajzarsko. Dol nam visi za Cankarja. Dovolj nam je tega zmerjanja in norčevanja. Cankarju jo šlo samo zase, za narod mu je dol viselo, tako kot vam klavskim rdečkarjem.

     • Tomira Breluga

      Še dobro, da je Hitlerju in nacistom-katerim ste prisegli zvestobo, šlo za narod, a ne?

     • tohuvabohu

      Kakšno zvezo ima pa to? Kaj ti leži na duši, da trosiš take nesmisle?

     • Alois Kuhelj

      Pa se pijanc po vrhu,nic ni napisal,ce ni bil pijan!

     • Tone

      Pa je kljub temu dogural do najboljšega slovenskega pisatelja. Kaj bi šele bilo, da je bil trezen.

     • Sadako

      Zato so ga pa tudi ubili.

  • tohuvabohu

   A zelo trpiš? Saj obstajajo zdravila, v skrajnem primeru je dober tudi štrik. Odrešil je že mnogo partizanskih klavcev.

  • Sadako

   Meni sta všeč. Še bolj mi pa bodo križančki med človekom in živaljo.

 • Get Smart

  Laibachi so proizvod JUGOKOMUNIZMA in še danes je njihov glavni pokrovitelj in glavni govornik na njihovem “performansu” tovariš MILAN KUćAN,
  ki je predsednik predsedstva centralnega komiteja
  KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.
  Tko da, drago retardirano in ritardirano čefurće,
  v Sloveniji te nihče ne zadržuje, ti kar mirno odrkaj v svojo otađbino.
  Res pa je, kot zase trdiš,
  da si MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno podn od podna, ampak govno je tako že po defoltu, pa vendar je vseen dobr, če si zase končno ugotovil, da si podn od podna.
  In s sabo pelji še svojega rođaka in sotrpina mekanocurnega tićka.
  Povejmo ptičku z razturenim dupetom,
  da tvoji drugarinici nista prišleki, ampak sta JUGOKOMUNISTIČKI dotovorjenki,
  in za razliko od vas MURGLSRBIJANCEV in kar je še turške-kaviržido KOI navlake,
  se mi (LJUDJE = SLOVENCI) ne parimo s psi, kot vi, kao ne bogabojeći JUGOKOMI ZBASTARDIRANĆETI nje.

  • Tomira Breluga

   Seveda, ker so proizvod “JUGOKOMUNIZMA” so jih Jugokomunisti na začetku prepovedovali in jih označevali za naciste:))
   Ker je bil vaš Janša član Jugokomunistov, so torej Laibachi tudi njegov “proizvod”?
   Mogoče se res ne parite s psi, vemo pa da ima vaša Cerkev zelo rada mlade fantke.

   • komar marko

    ha, ha, ha. Pa ti dve stvari so POBRATIMI. ni slučajev, oboji ISTA nagnjenja, učili so se drug od drugega. Samo TAZADNJI so pa NAJHUJŠI. Petkrat več, kot vsi ostali in to samo v nekaj letih! Ja revolucija žre ljudi, samo škoda, da ne rdečih!

    • Tomira Breluga

     Kaj ima sedaj revolucija s tem, če so vaši kleri posiljevali na tisoče in tisoče mladih fantkov po svetu mi pa tudi ni jasno.

     • Alois Kuhelj

      na tisoce in tisoce,kda ti je dau to umaro???

     • Tomira Breluga

      Ja, na tisoče in tisoče po celem svetu-Irska, Avstralija, Bostonska nadškofija……

   • Franjo Trojner

    Tudi ti si sam si proizvod JUGOKOMUNIZMA, tu v Sloveniji takšnim, kot si ti pravimo komunajzeri! Čuj če je vam komunajzerom domače pljuvati po nacionalni zastaviti in oplojevanje svojih spolnih celic s pasjimi je to res žalostno in vsega gnusa in obsojanja vredno.
    Za razliko od vas mi konzervativci spoštujemo vladavino prava in vse veljavne civilizacijske norme napredne zahodne civilizavije, katerih rezultat so zdajšne človekove pravice in svoboščine, kar je vam komunajzerom že od vedno tuje!

    • Tomira Breluga

     Uf, te obsodbe bo pa vaš Janez težko pogoltnil.
     On je bil član ZKJ, jaz nikoli.
     Od kdaj pa pedofilija spada med “civilizacijske norme zahodne civilizacije”?? Mogoče za vas desne.

     • Franjo Trojner

      Janša je pravi čas spoznal vso zlo komunizma, zato se je in se tudi danes z vsemi silami zoper komunizem in komuniste tudi zavzeto bori in iz tega razloga, ga komunjare v Sloveniji na vse načine tudi onemogočate.
      Na tisto podtaknjeno o pedofiliji, ki je bila vedno vam levičarjem lastna, ti bom odgovoril, ko mi boš pojasnil od kod ta gromozanska sla vas komunjar po spolni zlorabi živali?

     • Tomira Breluga

      Janez se res bori proti silam komunizma in to leta 2018, 28 let po padcu komunizma.
      Vsaka mu čast. Če bo tako uspešen kot trenutno, ko ne more zmagati nobenih volitev, naj se proti komunizmu bori vsaj do leta 2200, ni vrag, da mu takrat ne bo uspelo.
      Podtaknjena pedofilija??
      Torej so sodniki v Ameriki, Avstraliji, Irskem….sami levičarji, da so obspoili župnike in nadškofijam naložili plačilo odškodnin žrtvam? Sigurno so imele Murgle prste zraven, a ne?
      Da ne govorimo o Papežu, ki se je vsem žrtvam spolnih zlorab ccerkve opravičil.
      So ga v to opravičilo prisilie Murgle?
      Župniki so za svoja pedofilska dejanja bili obsojeni.
      A mi poveš kateri “komunjar” je bil kdaj obsojen zaradi spolnih zlorab živali??
      Hvala za odgovor že vnaprej.

     • Franjo Trojner

      Pa saj si smešen, sam še predobro veš, da so bili vsi vaši levi totalitarni kumunistični voditelji brez izjeme pedofili in da pedofilijo ščitijo tudi vsi današnji levičarski aktivisti in vse leve vlade, ki omogočajo, zagovarjajo v srcu EU ekonomskim migrantom poročanje mladoletnih oseb z starci. Ne vaši mediji, Bulmastifi so vam na nazoren način dokazali in pokazali kaj si mislijo o vaši zoolofiji in pedofiliji, ko so se uprli vašim gnusnim zlorabam.
      Čuj nea se delaj nevednega, saj te veš, da komunjare svojim ne sodite!

     • Tomira Breluga

      Lepo prosim, naštej mi VSAJ ENEGA obsojenega levičarskega aktivista pedofila.
      To pa ja ne bo problem, a ne?
      No, vsi vemo kako je z klerom in pedofilijo, koliko jih je bilo obsojenih po svetu, koliko odškodnin se je izplačalo žrtvam itd.
      Katere leve vlade omogočajo poročanje mladoletnih oseb z starci, lepo te prosim, če še mi to razložiš, hvala že vnaprej.
      Mogoče Nemčija, ki jo vodi Angela Merkel-KRŠČANSKA UNIJA?
      Kolikor vem je ravno Merklova vabila begunce, je tako?
      A se samo meni zdi, da je Merklova predsednica NEMŠKE KRŠČANSKE UNIJE?
      Prav nič se ne delam nevednega, le zanima me zakaj so “komunjare” na Irskem, v Ameriki, v Avstraliji……obsodile klerikalce za pedofilijo?

     • Tone

      Janša je spoznal vso zlo komunizma, ko so ga vrgli iz partije in ga niso hoteli sprejeti nazaj. Pa ga niso vrgli iz partije, ker se je zavzemal za demokracijo in bil proti NOB.

      Naštej vsaj en primer zoofilije, ki jo je zagrešil komunjar!

 • komar marko

  a je danes na kulturni dan naš TUNKO kaj igral na FRULICO!

  • Tomira Breluga

   Mogoče je pa kateri od vaših župnikov spet malo zaigral na kako otroško “frulico”

   • komar marko

    daj pojasni kako se to igra, očitno si ti MOJSTER za te stvari? PRI VAS NI SLUČAJEV, ČE SLUČAJNO NI KAJ UPORABNEGA, PRIDEJO PRAV koze . VPRAŠAJ tuneka . SLADKO PTIČICO ALI PA CELO kužiti. sKRATKA NAVADE HLAPCEV!

    • Tomira Breluga

     Sodišča po celem svetu so ugotovila in cerkveni dostojanstveniki z izplačevanjem odškodnin ter opravičilom Papeža so tudi ugotovili, da so največji mojstri za “igranje na otroške frulice” prav klerikalci. Tukaj vam res ni para, kar se “igranja frulic tiče”.

     • stajerc5

      A ti je to Tic zasepetal v postelji!???

     • Tomira Breluga

      Ne, to so “zašepetali” župniki na sojenju v Avstraliji, Ameriki, na Irskem, v Sloveniji itd, itd.

     • stajerc5

      Si se ze dal testirat, po Ticu!?

     • Tomira Breluga

      Katerem tiču, od vašega vaškega župnika?

     • stajerc5

      Saj sem vedel, saj sem vedel! Samo sprovocirati te je potrebno in se izdas! Razen nasega, koliko zupnikov se imas na vesti? Ajde, naj ti ne bo nerodno! Koliko???

     • Tomira Breluga

      Uf, ne sprašuj…..
      Mislim, da sem kresnil vsaj enega v vsaki slovenski vasi.
      Ko pa sem izvedel, da imajo raje petletne fantke, pa so se mi zagabili:))

 • TweetyBird

  V dolini šentflorjanski gre za pohujšanje, torej za nekaj, kar gre na slabše. Pohujšanje je Cankarjeva umetnost, ki “kvari” šentflorjansko dolino – slovensko domovino, ki se ponaša s svojo čednostjo. Že v uvodnem govoru Župan označi umetnika in umetnost kot grešnost. Umetnika uvrsti v skupino tatov, razbojnikov in drugih postopačev ter brez zadržkov doda: “Umetnost je zakrpana suknja nečistosti in drugih nadlog.”

  Kot da bi bral Novo24tv…ali poslušal SDS-ovca…ali poslušal Janšo… Za vas sta Semeničeva in Smrekarjeva grešni umetnici.

  • tohuvabohu

   Primi se kakšnega dela, govedo zarukano klošarsko. Vsak dan 150 izbljuvkov, to je res neverjeten rekord.

  • bednick

   Priznaj, da bi ti bilo brez Nove mal dolgčas?

   • Tomira Breluga

    Ko je praznik si res rad krajšam čas z desničarskimi debili.
    Zakaj debili?
    A poznate mogoče koga, ki pljuva po bivših komunistih, sam pa voli bivše komuniste???
    Jaz tudi ne.
    A poznate bilo katero desno stranko v EU, ki jo vodi bivši komunist?
    Jaz tudi ne.
    Zato-debili.

    • stajerc5

     Jaz poznam samo taksne debile, ki si vsake stiri leta volijo rdece sranje, ker se kar verjamejo partizanskim pravljicam od trsic v osnovnih solah, ki se za vrtec niso v naprednih drzavah!

     • Tomira Breluga

      No, nekateri debili vseeno nikoli nismo tako močno verjeli v partizanske pravljice kot tvoj strankarski predsednik. Na volitve greš in se odločiš koga boš pač volil.
      Da pa si član ZKJ, pa moraš biti resničen debil.

     • tohuvabohu

      Članov ZKJ je bilo STODVAJSET tisoč! Torej 120.000 debilov?

     • Tomira Breluga

      Ja, med njimi tudi Janša, Brezigarjeva, Černač, Zver, Gorenjak…..
      Kaj pa imam jaz z komunisti???? Za mene so popolnoma enaki debili komunisti kot člani SDS. V čem je razlika?

  • Koga bi pa tele pohujšal?

   In koliko bi pohujšal tale Moj narode, pozdravimo Boga
   on nam salje namjesnika svoga
   sa nebesa poruka nam stize
   na krilima vjere sve je blize

   Svu mu ljubav poklonimo
   naseg papu pozdravimo
   aleluja, aleluja

   Ref.
   Ivane Pavle II
   hrvatski te narod ljubi
   u molitvi skupa s tobom
   stojimo pred dragim Bogom
   Ivane Pavle II
   hrvatski te narod ljubi
   Isusa i Gospu voli
   i za Bozju milost moli

   Cijeli zivot s puno dostojanstva
   nosis brime naseg covjecanstva
   namjesnice ovog Bozjeg stada
   blagoslovi nasu zemlju sada

   Ref.

   Ivane Pavle II

  • Koga naj bi ta pohujšal?

   Moj narode, pozdravimo Boga
   on nam salje namjesnika svoga
   sa nebesa poruka nam stize
   na krilima vjere sve je blize

   Svu mu ljubav poklonimo
   naseg papu pozdravimo
   aleluja, aleluja

   Ref.
   Ivane Pavle II
   hrvatski te narod ljubi
   u molitvi skupa s tobom
   stojimo pred dragim Bogom
   Ivane Pavle II
   hrvatski te narod ljubi
   Isusa i Gospu voli
   i za Bozju milost moli

   Cijeli zivot s puno dostojanstva
   nosis brime naseg covjecanstva
   namjesnice ovog Bozjeg stada
   blagoslovi nasu zemlju sada

   Ref.

   Ivane Pavle II

 • Spartan

  Predlog za Prešernovo nagrado 2018 (za podelitev v CD v začetku 2019):
  Najnovejši kulturno umetniški performans prihodnjega še neznanega slovenskega samostojnega in svobodnega umetnika: http://bit.ly/2H0zEsk

 • šmentanamuha

  Ljudstvo je speči Velikan. Kdo ga bo prebudil? Trump je prebudil Ameriško ljudstvo, Madžare je prebudil Orban, Avstrijce Kurc, Poljake … kdo ali kaj bo prebudilo Slovence? Bestialna anarho marksistična levica v Sloveniji ima iz leta v leto večje orgije, njihova samopašnost dobiva zastrašujoče dimenzije. Velikan, zbudi se!

  • Frank Novak

   Prebudili bi ga lahko Desnicarji ce bi nehali steti kosti in nam povedali kak lep plan imajo za prihodnost.

   • Alois Kuhelj

    Ce bi tvoji startsi izginili neznano kam,bo tuditi rad videl,ce se najde kasna njihova kost!…Ti prekleti kurc,zavezi svoj smrdlivi gobec!!

    • Frank Novak

     Moji starsi so se vedno zivi. Preziveli SFRJ ceprav nihce ni bil v partiji.
     Ne krivi drugih da iz sebe nisi naredil nic.
     Za tvoje slabo pocutje je kriva tvoja lenoba, neumnost in miselna rigidnost. Zato si nesrecen, in ne zaradi mrtvega Tita…

     • stajerc5

      Vse poznano! Vecina udbovcev ni “smela” biti v partiji!!! Kako bi pa drugace lahko vohljali med normalnimi!???

     • Frank Novak

      Tudi v UDBI niso bili. Ne krivi druge ce sam nisi uspesen. Raje se vprasaj ali si samo len, ali neumen, ali oboje?

     • stajerc5

      Ja, zivijo “radbibilvameriki” tovaris! Kako si, bre?
      Ti se pa dobro spoznas na udbo, nje-de!??

     • Frank Novak

      Sem v ZDA ze desetletja. Dobro da sem odsel.
      Sicer bi bil tak kup nesreci kot ste vi, ki se kar naprej pljuvate po mrtvih komunistih in si predstavljate da so oni krivi da iz vas ni nic…

     • stajerc5

      Kaj ko bi midva zacela malo inglis spouken!? In to v sekundnih taktih, tako da ti nebi stric Google zgorel. Si zato!? Pa sivilja ti tudi ne sme pomagati, aaahahahaaa….

     • Frank Novak

      Sure we can speak English. My English is almost as good as my Slovenian. What do you wanna know?

    • Tomira Breluga

     A tvoji starši so bili na strani izdajalcev in luzerjev??
     Me sploh ne čudi, da si luzer tudi ti.

     • tohuvabohu

      Molči, idiot nevedni. Gospod je preživel Goli otok, nato pa se mu je posrečilo odseliti.

     • Tomira Breluga

      Kateri Gospod? A tisti, katerega starši so bili na strani izdajalcev in luzerjev?

     • tohuvabohu

      Gospod Alois. O njegovih starših ne vem nič. Pa tudi ti ne, govedo.

     • Tomira Breluga

      Vem da so bili na strani poražencev in izdajalcev. Dovolj bo.

     • tohuvabohu

      Bedaki si domišljajo, da vedo. Rdečkarji tudi. Itak je to eno in isto.

   • Franjo Trojner

    Šele, ko bomo prešteli vse kosti, bomo terjali odgovornost!

    • Frank Novak

     Torej mislite zmagati leta 2100 ?

     • Franjo Trojner

      Zalego je potrebno zminimizirati in včasih to pač traja! Morda se proses čiščenja zavleče tudi še v leto 21 00, morda pa tudi ne!

     • Frank Novak

      Kaj pa leta 3000 ?

     • Tomira Breluga

      Čiščenje komunistov traja že 28 let in bo trajalo dokler bo Janez predsednik SDS.
      Človek dobro ve, da je v Sloveniji vsaj 15% debilov, kateri res verjamejo, da so v Sloveniji leta 2018 na položajih komunisti, da vse vodijo komunisti in da so komunisti vsi, razen sds-ovcev seveda.
      Sicer počasi na položaje prihajajo ljudje rojeni po osamosvojitvi, ampak ni vrag da so komunisti tudi oni!!! Vsi so komunisti in vsi bodo komunisti, ki se ne včlanijo v sds!
      AMEN!

  • bednick

   Velikanu še ne skače kuzla v rit, tako da boš čakala še kar nekaj časa.

  • Tomira Breluga

   Bivši komunist Janez, reši nas bivših komunistov, o Gospod!!!

 • Get Smart

  Ja, to je dober prispevek Jožeta,
  razen tistga stavka o “retardirani državi”.
  DRŽAVA = POLIS = POLITEJA Slovenija JE OKUPIRANA, je tepihovana, je sfukovana,
  pri čemer moramo vedeti, da je tu pojem “država” uporabljen kot prispodoba za ljudi,
  ki so ROPANI, zasužnjevani, tepihovani, sfukovani …
  čeprav s pojmom država tudi sicer označujemo skupnost ljudi,
  toda, kot vemo, država pač ne nastavlja dupeta svojim gazdam, kot to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČKE mekanecurice.
  Država je pravni pojem,
  država ni nit retardirana nit ritardirana,
  pač so taki MURGL SRBO RVACKO KAVIARŽIDO skratka JUGOKOMUNISTIČNI in KOMINTERNISTIČNI OKUPATORJI Slovenije,
  ki
  so vsi po vrsti retardi in v rit pičeni/ritardi, JUGOKOMUNISTIČNI
  popederisani pedrčki in MURGLSRBORVACKE mekanocurne pussike.

 • Frank Novak

  NEKAJ IZ ZAKLADNICE VELIKEGA SLOVENCA KI VAM JE ZELEL DOBRO:
  PRAV ZA VAS JE IZUMIL SKORAJ POPOLN SISTEM:
  »Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Toda ne sam kot posameznik, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi ljudmi. V teh odnosih mora samoupravno in svobodno obvladati svoje posamezne in splošne družbene odnose ter – v ustreznih demokratičnih organizacijskih oblikah – tudi državo, sistem in politično stranko kot instrumente svojega lastnega samoupravljanja. Avantgardne sile socializma in socialistična družba imajo lahko potemtakem samo en cilj – da glede na možnost danega zgodovinskega trenutka ustvarjajo razmere, v katerih bo človek kar najbolj svoboden pri takšnem osebnem izražanju in ustvarjanju, da bo lahko – na podlagi družbene lastnine proizvajalnih sredstev – svobodno delal in ustvarjal za svojo srečo. To je samoupravljanje.«

  Kardelj, Edvard, Smeri razvoja političnega sistema socialističnega samoupravljanja, Ljubljana, 1979.

  • Alois Kuhelj

   hahahahahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh_______________________________———————————-

   • Frank Novak

    No prestudiraj in se uci od nasega velikana Kardelja !!!

    • stajerc5

     Nisem vedel, da je med prasci tudi vrsta “velikan”!!

     • Tomira Breluga

      Član teh “prascev” je bil tudi Janez.

     • stajerc5

      Imam obcutek, da v soli nisi bil prav posebno prisoten pri jemanju casov, aaa!?

     • Tomira Breluga

      Priznam. Vseeno pa sem vedel, da se v ZKJ nikoli ne bom vpisal. Janez pa se je.

     • tohuvabohu

      No, dobro če ti je to v tolažbo, res je bil. Ampak samo nekaj tednov. Potem ste ga zaradi disidentstva brcnili ven.

     • stajerc5

      Dosti dolgo je bil, da jih je “pogruntal”!

     • Tomira Breluga

      A mi???
      Jaz NIKOLI nisem bil član nobene stranke še najmanj pa ZKJ, kot tvoj predsednik.
      Meni je biti član bilo kake stranke nekaj nedojemljivega, za razliko od vas.

     • tohuvabohu

      Ja, potem si pa mlečnozobec. In kaj iščeš tukaj? A si danes dežuren?

     • Tomira Breluga

      Aha, torej moram biti po tvoje “mlečnozobec”, ker nisem bil član ZKJ??
      Na tvojo veliko žalost (in tudi svojo) nisem več mlečnozobec, sem pa že pred desetletji vedel kaj je prav in kaj ni. Za razliko od vašega Janeza.

     • tohuvabohu

      Ja, in kaj je prav? Da nisi član, govoriš in delaš pa isto kot oni? Res si totalen idiot.

     • Tomira Breluga

      Če sem mogoče kje napisal kaj delam?
      Oziroma kaj jaz delam isto kot oni?
      Človek dragi, še NSI noče sodelovati z vami, so torej tudi oni komunisti?

     • tohuvabohu

      Jaz sodelujem z vsemi, ki so pripravljeni sodelovati.

     • Frank Novak
  • stajerc5

   O moj Bog, Jezus in Marija; Taksnemu umskemu podhranjenemu invalidu kot si ti, tudi nasteti ne morejo vec pomagati. Tudi tisti z rogovi, ki je vedno na toplem, je vzdignil roke od tebe in rekel: Jebi se sam!!!

   • Tomira Breluga

    Kako pa se imenujejo tisti, ki so proti bivšim komunistom, volijo pa bivšega komunista?

    • Frank Novak

     3) JANEZ JANSA

     a. 1980-88 leze v Titovo rit in se hvali z clansvtom v KP:

     http://www.gibanje-ops.com/images/stories/janezjansaavnoj4.jpg
     http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200040/avnoj5_display.jpg
     http://www.mladina.si/177513/janseva-prosnja-za-sluzbo/

     b. 2013 pljuva po nekdanjem vzorniku. Ob tem pa na veliko laze ces da preje ni vedel za pokol domobrancev. Cudno prav njegov oce naj bi bil domobranec in mu o tem ni nic povedal?
     https://www.youtube.com/watch?v=TrqGo_e1mTs

    • Soave

     Ste kot perpetuum mobile !!

     • Peter

      Samo še en levi provokatorček, ki razen nekaj puhlic ne spravi skupaj nič pametnega.
      Zguba časa, no.

     • Soave

      Vem. Pa me vseeno moti.

     • Tomira Breluga

      Levi provokatorček vas vedno rad spomni, da je vaš predsednik bivši komunist,ki mu položnice plačujejo sestrične, kot veliki Slovenec in Domoljub pa si denar sposoja v Republiki Srbski.

     • stajerc5

      Kje si je ze sivilja sposodila tiste skoraj tri milijarde? Jaz sem pozabil, ampak ti sigurno ves, a ne! Mogoce so izgubljene informacije pristale pri tebi, aaa!?

     • Tomira Breluga

      Mislim, da si jih ni pri Dijani Đudić, ali pač?

    • stajerc5

     Jansa vas je dobro infiltriral, zato mu tudi pri cca. 200 tozbah niste prisli do konca. Budale, sploh ne veste, da se igra z vami! Vsak poraz pred sodiscem vas udari kot tisti “veliki prdec”, nje, a ne!?
     PS.: Samo en in edini bivsi “komunist” obstoja, to je Jansa(beri zgoraj)! Ostali ste se vedno rdeci ali pa se bolj kot ste bili!

     • Tomira Breluga

      To pa je res.
      Obstaja samo en bivši komunist-to je Janša.
      Nihče drug ni toliko dvoličen kot on.
      Jaz sem levičar, nisem pa nikoli bil in ne bom član komunistov, kot je bil tvoj Janez.

     • tohuvabohu

      Kje pa je ostalih STODVAJSET TISOČ komunistov, bumbar zahojeni rdečkarski?

     • stajerc5

      No ja, ce se clan nisi, si se pa bolj oprano zabit kot sem si mislil. Ni ti pomoci, adios amigo!

     • Tomira Breluga

      Seveda, manj oprani so tisti, ki so včasih bili člani ZKJ, sedaj pa SDS?
      Nekam čudna teorija, se ti ne zdi?

   • Frank Novak

    Edvard Kardelj je v peklu uvedel samoupravljanje. Tudi tam imajo od njega koristi.

    • stajerc5

     Ejj, frankyboy, si poslal Tomira v izvidnico, ahahahaaa…?
     Eeee, jebi ga, zdaj pa se kot Tone!? Tebi se bo zrolalo ali ti je pa zaradi dolge zime zmanjkalo drv v sotoru!?!! Koliko dobis za vsako oslarijo, ki jo skracas skupaj?

    • Tone

     Ne bo držalo, da bi imeli koristi, baje nič več ne deluje.

     • Frank Novak

      A je pekel pokvaru s svojimi idejami? To je pa fino, bomo sli vsi v nebesa.

  • Soave

   Za nas ?? A ja. Seveda, ti si izjema, ki je pobegnila Ameriko. . . . . . jojmene.

 • garfi

  lani Zdravljica v arabščini, letos zloraba zastave in zoofilija
  vse to je del multikulti uničevanja Slovenskega Naroda in Slovenije
  leviČĆarji šarec-sd-smc-desus-zl-l so plačanci židovskega globalista sorosa
  vsa ta udbomafijska izrojena multikulti levica je na njegovem plačilnem seznamu
  NEEEE tem protiSlovenskim “strankam” na volitvah
  NJIHOVO GESLO JE
  BREZ MEJA-BREZ DRŽAV-BREZ NARODOV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  VELEIZDAJALEC milan kučan je odlikoval sorosa

 • Peter

  Čestitke seveda dobitniku Prešernove nagrade za življenjsko delo – baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač – ter nagrajencem Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v zadnjih dveh letih: igralec Matej Puc, plesalka Valentina Turcu, direktor fotografije Marko Brdar in fotograf Boris Gaberščik,
  ki so ob povsem neprimerni medijski pozornosti namenjeni kvazi umetnikom, ostali v senci dogodka.

  • tohuvabohu

   Snel si mi z jezika, ti lump.

  • Soave

   + + + + + + Zato se jaz vedno jezim na Novo. Ki ne zna in ne zna napisati enega normalnega članka. O tehle ” drugih ” niso napisali niti besedice.

   • Peter

    Ja…se strinjam.
    Seveda je problem v pomanjkanju denarja, ki povzroča pomanjkanje kadra. Če bi imeli 1000 ljudi ali koliko jih ima Hanzi….no.

    • stajerc5

     cca. 2500, z zunanjimi(hahaha) sodelavci!!!

     • Peter

      Potem bi bilo precej drugače…
      Samo še vseeno bi lahko tisti, ki je pisal ta prispevek, oz vse te prispevke o Prešernovih nagradah vsaj nekaj besed namenil “neproblematičnim”, no.

     • stajerc5

      Seveda, prav imas!

    • Soave

     Drži. vem, da je denar problem. Ampak, tisti, ki piše o nekih nagradah, nam ne more kar tako metati kost !
     Vsaj lepo bi zavil -zavila. Saj se da !!

     • Peter

      Ravno nekaj v tem smislu sem napisal spodaj…

     • Soave

      Ja si. In ti dam prav !!

     • Peter

      Ja, ampak če se zdajle spravim na net lahko o ostalih nagrajencih v eni uri napišem prav lep članek, grem stavit.
      Volja je pot, no.

     • Soave

      Tako je !!
      Samo spomnimo se, kako so začeli z Novakom ?? Groza . . . . . . kaj vse so privlekli na dan, preden so sploh napisali – vsaj osnovno – kako in kaj.
      Mi lahko packarimo. Tudi marsikaj najdemo in pripnemo. . . . .torej ?
      Hudir. Niti na koncert Marka in Bernarde ne grem. Sem tako nafrfuljena, da bi negativna energija kar letela po dvorani! Torej bom doma gledala kakšno kriminalko.

     • Peter

      Nafrfuljena…lep izraz.

   • Tone

    Zakaj se jeziš? Saj Nova ni bila ustanovljena zato, da bi koga informirala ali izobraževal, ampak zato, da bi poglabljala sovraštvo do levice. Na žalost to največ počne s pretiravanji in lažmi.

    • Soave

     Se ne strinjam.
     Nova je bila ustanovljena zato, da napiše tisto, kar provladni mediji zamolčijo.
     Verjamem, da jih velikokrat ” pogrejejo ” laži in zamegljevanje drugih medijev. Zato jaz ne bi nikoli bila v politiki. Nisem diplomat in ne znam molčati. Ampak, jaz si lahko privoščim. Oni pa veliko manj.Samo to sem želela s tem svojim kokodakanjem.

  • karlina

   TOČNOOO
   https://www.youtube.com/watch?v=9xdtUSa0Vyw
   slovenska pesem in slovenska kultura

 • Frank Novak

  Zakaj pa ne bi dali Presernove nagrade Franciju in njegovi Danki?
  Predlagam da za nagrado dobi tole:
  https://i.ebayimg.com/images/g/0L4AAOSwSPBacIFX/s-l300.jpg

  • Tone

   Ti pa veš, kje te stvari propagirajo. Jaz bi imel težave pri iskanju take sličice.

   • Frank Novak

    Kaksne tezave? Gres v Google, to je vse.

 • Ali

  Bliža se dan ko bov imenu umetniškega raziskovanja in prestavljanja meja umetnosti dovoljena pedofilija. Nekaj bo treba postoriti, da se zaključi dekadenca nakvadrat

  • Tomira Breluga

   No, saj to bo ok takrat, a ne?
   Desni, predvsem kler pa ja ima z pedofilijo bogate izkušnje.
   Nam bodo župniki predstavili mogoče kako inštalacijo na temo pedofilije?

 • TweetyBird

  Vinko Möderndorfer!!!

  Globoko spoštovanje!

  • učko

   Globoko spoštovanje do Janija lahko doživiš sam tako kot včasih Jerca, ki ga je pohvalila da je bil dober “hardfucker”.

 • tohuvabohu

  Ugotavljam, da je Fogelček obupal, ker nikakor ni znal pojasniti, v čem je umetnost seksa z ubogo živaljo. Tudi ubogi Cankar mu ni pomagal.

  • stajerc5

   Po moje si bo jajca odgriznil, da se sam ni prikazal z Juliko! Tako kot je spufan, uboga reva, bi mu prav prislo par evrckov. Potem bi si lahko vsaj enkrat privoscil kaksno babnico v pufu!

   • Tomira Breluga

    A zato župniki posiljujejo otroke, ker so zapufani, uboge reve, rabijo par evrčkov in kakšno babnico??
    Ne vem no, jaz pa vseeno mislim, da so dvolični klerikalni prasci, ki so se izživljali na nemočnih otrocih.

    • stajerc5

     Spodaj si ravno napisal, da si nasega zupnika nategnil. Kaj zdaj!? Sekas na obe strani ali imas sam oboje, si tisti tretji spol?

     • Tomira Breluga

      Ja, seveda sem ga:)) Ampak on je bil odrasel in se je zavedal v kaj se spušča.
      Za razliko od tisočev nedolžnih otrok, ki jih je zlorabljal cvet desnice.

  • Tomira Breluga

   No, do “seksa” z ubogo živaljo ni prišlo, za razliko od župnikov, ki so dejansko spolno zlorabili na tisoče otrok.

   • tohuvabohu

    No, pa ti povej, v čem je umetnost tega “seksa”?

    • Tomira Breluga

     Pojma nimam. Ampak, če sta dobili nagrado od slo kulturnih ustvarjalcev, potem neko umetniško vrednost očitno ima.
     Jaz se tudi ne spuščam v debate o rec. industrijskem oblikovanju, če o njem nimam pojma.
     Ker je nek nagrajen stol ali pa rec.omara meni grda, torej to pomeni, da jaz laik oz. nekdo, ki se z industrijskim oblikovanjem NIKOLI ni ukvarjal lahko ocenjujem ta stol oz. omaro in dvomim v komisijo, ki je ta stol nagradila in se z industrijskim oblikovanjem ukvarja celo svoje življenje??
     Jaz si tega ne bi upal oz se tega nikoli ne bi šel.
     Ker se pa vi sds-ovci spoznate popolnoma na vse, seveda nikakor ne dvomim v vaše poznavanje kulture in umetniškega izražanja:))))))

     • tohuvabohu

      Seveda se spoznamo. saj smo bivši komunisti hehehe. Partija je 45 let upravljala vsevsevse v državi od konjereje do vesoljske tehnike.

 • TweetyBird

  “Šentflorijanci ne ploskajo. Drugi ploskajo in skandirjo.”

  Je bil problem mnenje govorca? Ne, saj je zgolj našteval dejstva in jih zrcalil skozi plast časa nazaj do Cankarja. Bodo Šentflorijanci (beri SDS) sprevideli, kaj jim je storiti? Ne, kje pa, zato pa so Šentflorijanci.

  Enkraten govor. Bravo Vinko Möderndorfer :)

  • tohuvabohu

   Enkraten govor? Isto sranje kot lani! V bistvu govori samo o denarju. Da Slovenci obstajamo zaradi “kulturnikov”, ki si zato zaslužijo milijone, to je ista zgodba kot partizani, komunisti in njihove “priborjene” zasluge. Kultura vam je zadnja briga. Ja, kultura laži in smrti, to je vaša domena.

   • Peter

    No ja, če smo pri tem, enkraten je res bil. Govor namreč.
    Pravzaprav zame ničkraten, ker ga ne mislim niti enkrat poslušat, no.

    • tohuvabohu

     Situacija je identična kot lani. Isti ljudje, ista farsa.

     • Peter

      Tudi pri meni.
      Tudi lanskega govora nisem slišal.

     • tohuvabohu

      Nič nisi zamudil, vsekakor. Ampak videti, kako en nadkulturnik psuje oblast, oblast mu pa ploska, je neprecenljivo. Commedia dell’arte.

  • Aton

   Komisija je lopovska! Svoje čase so spregledali performans Katarina na Oražmovi!
   Danes mu (prepozno) vsi ploskajo in skandirajo. Še včeraj pa so skrivali svoje riti!

 • TweetyBird

  Dober govor Möderndorferja… pa da bi se odločevalci še večkrat počutili tako majhne kot se je med poslušanjem Cerar in Pahor. In da bi se ljudje zamislili o vsebini povedanega… Seveda, Ivan Janez Janša niti pod razno ne upa priti na takšno proslavo. Če je lahko Cerarja in Pahorja sram, se bi Janez razstopil od sramu.

  • učko

   Proslava v aranžmaju pasjejebske oligarhije pač ni primerna za Janšo !

   • TweetyBird

    Tudi pasjejebstvo je lahko umetnost :)

    • tohuvabohu

     Da o kozojebstvu ne govorimo …

     • TweetyBird

      Res je, tudi to je lahko alter scena :)

     • tohuvabohu

      Ti bi po potrebi tudi gosko nategnil, a ne, fogelček?
      Samo ne vem, zakaj moram jaz to plačevati?

     • TweetyBird

      Tunek nateguje zgolj in samo mene :)

 • TweetyBird

  Umetnost je edina prava, neideološka opozicija neumnostim oblasti…zlasti desničarski oblasti.

  • Franjo Trojner

   Bulmastifi so vam nazorno pokazali kaj si mislijo o vaši [email protected]

   • Tomira Breluga

    Član katere stranke je bil lastnik Bulmastifov?

    • učko

     On je bil nadstranksrski ! On je bil član vladajočega režima, ki nadzira med drugim tudi vse politične stranke !

   • Tone

    Član katerega umetniškega društva pa je bil Baričevič?

   • karlina

    dobro in jedrnato povedano

  • učko

   “Umetnost” je itekako ideološka, pravzaprav idiotska !

  • tohuvabohu

   Kar naj bo, a ne na moj račun.

   • TweetyBird

    Tudi na tvoj račun.

    • tohuvabohu

     Denar ne pozna ideologije. In za to gre. Za denar! Ideologija služi samo za to, da se vzame nekaterim več kot drugim. Bitanga, kdaj boš to zakapishal?

  • Tomi

   Verjamem, da se spoznaš na umetnost. Kako se ne bi, ko pa si tudi ti plod kuzle in maščobne celice garjavega psa. Neumno je oporekati nekomu, ki piše iz lastnih izkušenj.

 • Peter

  Se vidi, da sta Vinko in Janko brata, no.
  Tako nekako kot Mirko in Slavko.

 • TweetyBird

  Hehehe, klero-fašisti so glasni. Prepevajo svojo himno, Moja domovina, in tukaj razlagajo o domoljubju in državotvornosti. Vedno proti državi, če jo vodi levica. Za Simono in Majo vam pa niti ni jasno kaj ste videli, važno je, kaj so vam povedali… “strici” so vam povedali :)

  • učko

   Mah, kwa maš pa pr’ teh dveh za videt? Tiste slikice, ki so nam jih servirali, so dovolj.

   • TweetyBird

    Ne razumeš…si pač zabiti desničar.

    • učko

     Sem ponosen na to in na tvoj kompliment !!!!!

     • TweetyBird

      No, pol pa ti pošiljam še več komplimentov :)

  • sprehajalec

   Anti-fašisti se pa ljubijo s psi…

 • TweetyBird

  Kaj pa Strelnikoff? So bili celjska alter rock glasbena skupina, najbolj znana po odmevnem škandalu okrog Brezjanske Marije in plošče Bitchcraft. A je to za vas desnosučne umetnost? A je to tudi zoofilija?

  https://www.google.si/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/a/a1/Strelnikoff-Bitchcraft.jpg&imgrefurl=https://sl.wikipedia.org/wiki/Bitchcraft&h=503&w=500&tbnid=MPPi2qQxcPkH4M:&tbnh=160&tbnw=159&usg=__lyafjxZGJ36YQvsjeRifvZtSL-Y%3D&vet=10ahUKEwj2_qag2JbZAhVOJVAKHWkuBPIQ_B0IggEwCg..i&docid=JJzSr0VPffTPiM&itg=1&sa=X&ved=0ahUKEwj2_qag2JbZAhVOJVAKHWkuBPIQ_B0IggEwCg

  • sprehajalec

   ne moreš verjeti, katerikoli članek odprem, tebe zagledam, pa če grem malo nižje, si vsak drugi post.

   • TweetyBird

    …ku ku…opazujem vas. Mi je Milan naročil :)

    • učko

     Uf, Milan ma milijarde, če mi zrihtaš “angažma” za dober denar, se bom potrudu, bom tud jest “alter rock nakladač” !!!!

     • TweetyBird

      Ne bo šlo. Moraš biti po duši in telesu pravi liberalni levičar. To pa ti nisi.

     • učko

      Za dober denar, najhujši kar vas je !!!!!! Dušo prodam !!!!

     • TweetyBird

      Leto dni moraš delat zastonj, da pokažeš svojo pripadnost in lojalnost.

     • učko

      Noben od vas, par tisoč levuharskih lenuharjev, če bi seštel ure od vseh vas skupaj, niste delal eno leto ! A zdej bi pa mene teral, da’b delal? Mogoče pa vi dojemate delo mal drugač, da je zajebancija in užitkarstvo na tuj račun delo? No, v tem primeru pa sem pripravljen na to “tlako” !

     • TweetyBird

      Torej si pripravljen? Začni pisat v korist levice in na današnji dan čez leto dni postaneš naš stalni član. Takrat pa boš začel služit :)

     • učko

      Ob tej plačilni nedisciplini jemljem samo 100% avanse !

     • Hun

      dok pametan razmislja o zivotu budala ga prozivi…kdo ti je kriv da rintas pa nimas nc

     • Hun

      ce ma Milan milijarde ma Jansa kliniko

    • sprehajalec

     Gre za preiskušeno in ogromnokrat uporabljano taktiko izčrpavanja. V Lubianki pa Vietnamski zapori in Hotel hilton. Toliko časa se ponavlja in ponavlja, da se potem normalnemu zmeša….

     • TweetyBird

      Vidim, da sem vas že ptrebližala pečini. Še malo pa bo krvav madež :)

     • sprehajalec

      ne bo, te imamo pač bolj za nadležno pošto…

     • Peter

      Pač, zapreš vodo, oz zapreš enga bolnika, tvitibrd.
      Da bi kej pametnga povedu pa da bi zato kej zamudu, se pa itak ni bat, no.

   • Peter

    Jaz pa zagledam Dis luzer iz blokd…

   • Resnica

    Gre za plačano forumašico.

    • sprehajalec

     Gre za njega, včasih je tukaj kraljeval pod nickom Fogglof Tunnek.

  • učko

   Jah, škoda da so bli najbolj znani po prfuknenmu škandalu, ne pa po dobri muski !

  • Krtača 20

   Kako brezčasna in vedno aktualna slikica. Mogoče se bojo duhovniki že čez sto let spomnili pomenit zakaj je ta slikca aktualna.

   • TweetyBird

    Res je, prav luštna podganica…ki bi lahko devici mariji sesala dojko. Vse za umetnost :)

 • Get Smart

  Ja, dober prispevek Jožeta,
  razen tistga stavka o “retardirani državi”.
  DRŽAVA = POLIS = POLITEJA Slovenija JE OKUPIRANA, je tepihovana, je sfukovana,
  pri čemer moramo vedeti, da je tu pojem “država” uporabljen kot prispodoba za ljudi,
  ki so ROPANI, zasužnjevani, tepihovani, sfukovani …
  čeprav s pojmom država tudi sicer označujemo skupnost ljudi,
  toda, kot vemo, država pač ne nastavlja dupeta svojim gazdam, kot to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČKE mekanecurice.
  Država je pravni pojem,
  država ni retardirana niti ritardirana,
  pač so taki MURGL SRBO RVACKO KAVIARŽIDO skratka JUGOKOMUNISTIČNI in KOMINTERNISTIČNI OKUPATORJI Slovenije,
  ki
  so vsi po vrsti retardi in v rit pičeni/ritardi, JUGOKOMUNISTIČNI
  popederisani pedrčki in MURGLSRBORVACKE mekanocurne pussike,
  kot jih lahko opazujete tudi tu, ko čivkajo iz MURGLSKOG JUGOKOMUNISTIČKOG dupeta.

  Pamet v glavo.

  • učko

   Tako je! Al pa metek !!!!!

 • Get Smart

  In pomni:
  kultura je vse, kar je kultivirano (gojeno),
  umetnost pa vse, kar je “umetno”, kar ni naravno.
  Torej
  MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA oz. KOMINTERNISTIČNA je “kultura smrti” =
  = LAŽ ROP UMOR UNIČEVANJE pedofilija pedrofilija pasjejebstvo …
  in
  MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA oz. KOMINTERNISTIČNA “umetnost”
  je
  sviranje kurcu, prodajanje magle, nastavljanje dupeta gazdi,
  posiljevanje kužkov in kar je še tipičnih JUGOKOMUNISTIČNIH performansov nje,
  najboljš performansov na svjet nje.

 • Aton

  Toda kaj meni Boris A. Novak, da je na nivoju Maje Smrekar?

  • Peter

   Boris Anorak je meni bolj všeč.

  • Resnica

   Ona je na pseh, on pa na stricu Fricu notoričnemu morilcu. Isti, isti.

 • Get Smart

  In ne pristajajte na poturancije parazitskih MURGLSRBORVACKIH mekanih curic tipa
  klero, tipa fašo in kar je KOMINTERNISTIČNIH PROIZVODOV.

  FAŠIZEM = SOCIALIZEM = KOMUNIZEM.

  Fašo je samo in le ODDELEK ITALIJANSKEGA SOCIALIZMA = KOMUNIZMA.
  Fascio di combattimento (fašizem) je ena stran, en snop (fascio) KOMUNIZMA v Italiji in kot je SRBSKIMUERGLJIZEM pač en snop JUGOKOMUNIZMA v Sloveniji.

  Vse to je K o m i n t e r n a.

  • Tomira Breluga

   Super!!!!!!
   Torej so slovenski domobranci in slovenski kler za Bežigradom prisegli večno zvestobo Hitlerju kot vodji komunistov in nacistom, ki so v bistvu bili-komunisti????
   Pa dobro no, dragi desničarji, kaj je z vami narobe????
   Prisegali ste zvestobo komunistom (kot nas učijo tukaj), za predsednika imate bivšega komunista…..potem pa se čudite , da se smejimo iz vas?
   Malo se zresnite no in si najdite vsaj 1x v zgodovini enega desničarja ne pa da vedno sledite komunistom, he, he…….pa kaj si ja nor malo………

   • tohuvabohu

    A ti kreten ločiš, kaj je bivši komunist in kaj sedanji (ljubkovalno komunajzar ali rdečkar)?

    • Tomira Breluga

     Leta 2018 imamo v Sloveniji komuniste?
     Ok, dobro…… ampak se ti ne zdi čudno, da so vsi drugi razen blažene SDS “komunisti”, večina ljudi pa vseeno ne voli sds.
     Torej voli večina Slovencev “komuniste”??
     Mislim, ta teorija pa je malo…….težko razumljiva, se ti ne zdi?

     • tohuvabohu

      Predvsem pa je butasta in lažniva. Komunistov ni več, imamo pa rdečo komunajzarsko udbomafijo, ki si lasti vse, kar je nastalo do leta 1990 (bodisi pred ww2 ali po njej), ideologijo pa ima le še za pretvezo za plenjenje.

     • karlina

      od leta 45 imamo v Sloveniji-KOMUNISTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     • Tone

      To je bil pa res krik iz obupa.
      Moram reči, da si se mi kar zasmilila.

    • Hun

     sedanje komuniste utvarjate sektasi SDS

 • Get Smart

  T. i. FAŠIZEM (Fasci Italiani di Combattimento) je oddelek italijanskega SOCIALIZMA,
  torej oddelek italijanske
  SOCIALISTIČNE stranke (Partito Socialista Italiano).
  Oddelek je nastal s kakor združitvijo dveh kakor odcepljenih
  KOMINTERNISTIČNIH socialistov
  (podobno kot se odcepljajo in nato združujejo SD, DeSUS, LDS, Zares,
  PS, ZL, SMC …),
  in sicer Olivettijevega Fasci d’Azione Internazionalista in
  Mussolinijevega Fasci Autonomi d’Azione Rivoluzionaria,
  ki sta se nato združila v
  Fasci d’Azione Rivoluzionaria.
  Po I. sv. vojni se ta oddelek KOMINTERNE preimenuje v
  “FASCI Italiani di COMBATTIMENTO” – skrajšano FASCI (faši) oziroma poslovenjeno FAŠISTI.

  Pamet v glavo.

  • Tomira Breluga

   Torej ste desničarji v bistvu sodelovali z socialisti??
   Mater, tole pa postaja vse bolj in bolj zanimivo.
   Le kdo vas je zavedel v tem primeru?

 • Peter

  Dons že ceu dan visimo pr Joži. prejle sm naroču že ne vem kero rundo, pa je Joži, kukr se spudob na kulturen dan, rekva Veš poet svoj dolg?

 • Krtača 20

  Tudi dunajski dečki imajo radi duhovniške inštalacije (v rit). Kultura in pedofilija z roko v roki: https://www.reuters.com/article/us-austria-abuse-choir/vienna-boys-choir-admits-possible-sexual-abuses-idUSTRE62B1ZP20100312

  • učko

   Jah, to je menda nujno za doseganje višjih oktav, ker v tisti dobi nekateri že mutirajo.

   • Krtača 20

    Fine tuning od ave kristus pa to…

  • TweetyBird

   Pa so farji vsaj uporabljali lubrikante?

   • Krtača 20

    Jih bo treba osebno vprašat
    . Če niso že na zasluženem dopustu pri fantkih v Afriki.

    • TweetyBird

     Oh prasci klerikalni !!!

    • Hun

     na disciplinskem dopustu..vse pedofilirane duhovnike poslejo v Afriko

 • TweetyBird

  Bravo Moederndorferju za govor… res je, danes je večji umetnik, kdor zna prodati, kakor tisti, ki izdelek za prodajo ustvari. Odlična ideja je vizualna predstavitev nagrajencev namesto dolgočasnega zgolj branja utemeljitev.

  Vse čestitke ustvarjalcem za odlično predstavo, in seveda, iz vsega srca tudi nagrajencem. Pa organizatorju tudi za korajžo za izstop iz žalostne rutine. Vsem hvala za lep večer, žal pa bo še naprej: psi lajajo, karavana gre naprej… Na tem portalu pa psi itak nonstop lajajo !!!

  • tohuvabohu

   Psi so pocrkali, tičev je pa kot dreka.

  • Resnica

   Kje je lokacija tvoje garaže?

 • tohuvabohu

  Cmero je v današnji poslanici napisal: “Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da taista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga …”
  Ja, Cmero, lahko te skrbi! A potrpi še par mesecev, pa bo bolje. Saj imamo krožno demokracijo, ali po tvoje cirkuralno.

 • TweetyBird

  A bi tale podgana lahko sesala dojko tile gospe na fotografiji? Bi to bila alternativna umetnost? Samo vprašam:

  https://www.google.si/imgre

 • Hun

  Presern bi djal …”le cevlje sodi naj Kopitar”

 • Janez Novak

  Modernderfer je v svojem govoru kritiziral pohlepno elito, istočasno pa je del te elite, ki je izbrala pasjo dojiljo za kulturnico leta. Njihov cilj je očitno čim bolj spreti ljudi med sabo na vseh področjih, od morale in kulture naprej. V državi, ki jo vodijo lopovi, je tudi morala in kultura temu ustrezna.

  Letošnje leto je prelomno leto kulture, ko je kulturni marksizem dokončno pokazal svoj pravi, antikulturni obraz in to razglasil za visoko kulturo. Drugo leto lahko pričakujemo kaj v zvezi z uriniranjem in iztrebljanjem. Mogoče kako umetnico, ki bo ustvarila analno klobaso…

  Strašna slepota je človeka! (Prešeren)

  • Cucurbita Pepo

   Umetnost ni za skrajneže.

  • karlina

   Strašna slepota je človeka! (Prešeren)

 • šmentanamuha

  Dober članek. Novinar pove vse, kar je bistveno.

 • Get Smart

  Kot lahko vsakokrat vidite, KAVIARŽID0 KOMINTERNISTIČNE oz.
  MURGL JUGGOKOMUNISTIČNE kreature
  vedno znova in znova GRDO in GRBO zlorabijo Prešerna, njegovo ime, spomin …
  in seveda vse ljudi v Sloveniji in vse ljudi tega sveta.
  Pačenje ZDRAVICE v smislu intonacij seveda ni problem,
  problem pa je NAMERNO NAPAČNO tolmačenje ZDRAVICE, namerno napačno pripisovanje
  “””zdravLJice””” Prešernu,
  ki s to
  sicer neobstoječo spakedranko seveda ni imel česarkoli skupnega,
  kakor tudi ne z besedilom
  iz “”””zdravLJice”””” nje.

  • Get Smart

   Prešeren je napisal ZDRAVICO
   in njen naslov je

   ——– ZDRAVICA OB NOVINI LETA 1844 ——–
   Prešernova
   ZDRAVICA ima 9 kitic, ne 8,
   kot jih ima MURGL JUGOKOMUNISTIČNA “”zdravLJica”” NJe.

   MURGL JUGOKOMUNISTIČN in KOMINTERNISTIČNE kreature so
   vam nabijajo (LAŽEJO),
   da se je oziroma bi se Prešeren strinjal z njihovo MULTI in MUSLIćKULTI strategijo,
   kar seveda tako velika LAŽ, da večja ne more biti.

   • Get Smart

    Prešeren je bil SL0VENEC in kot tak je seveda absolutno zavračal
    KAVJARŽIDO KOMINTERNISTIČNO oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNO “”sužnstvo””
    zavračal je nastavljanje DUPETA gazdi,
    skratka bil je
    SV0B0D0LJUB, kot smo vsi SLOVENCI:
    “”…
    Živé naj vsi naródi …*
    ki dan dočakat hrepené,
    da koder sonce hodi**
    ne bo pod njim sužne glave!***
    Kup’ca ta
    njim velja
    naj Bog jim dobre sreče da!”” ****
    ———-
    * JA, za VSE NARODE, toda vsak na svojem, ne na mojem in na moj račun,
    razen če ga jaz povabim v goste in ga počastim na svoj račun.
    ** Po celem svetu, koder sonce hodi.
    *** Da ne bo KAVIAR KOMINTERNISTIČNEGA sužnstva.
    **** Bog jim da na njihovem, torej naj si zaslužijo S POŠTENIM delom:
    “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.”

    • Get Smart

     In zdaj najprej k 5. kitici, nato pa še k IZBRISANI 6. kitici ZDRAVICE
     (5. in 6. kitica nazdravita SLOVENKAM).
     5.
     “Bog živi vas Slovenke,
     prelepe žlahtne rožice!
     Ni take je mladenke,
     ko naše je kervi dekle;
     ko do zdej,
     za naprej
     slovite drage vekomej!”

     • Get Smart

      In zdaj še 6., ki vam pove, da Prešeren seveda ni bil za kakršenkoli
      KAVIARŽIDO KOMINTERNISTIČNI oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI
      MUSLIćKULTI multikulti,
      kot mu LAŽNIVO podtikajo MURGL JUGOKOMUNISTIČNI samoimenovani watchdogovi,
      saj je vedel, kot vemo ljudje že od pamtiveka,
      kako KOMINTERNA zlorabi uboge namešančke.
      Torej 6. kitica ZDRAVICE,
      ki jo je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA “””IZBRISALA””” –
      navezuje se na 5., torej piha še naprej na dušo SLOVENKAM:

      “”Ljubezni sladke spone
      naj vežejo vas na naš rod,*
      v njim sklepajte zakone
      de nikdar več naprej od tod.
      Hčer, sinov
      zarod nov
      ne bo pajdaš sovražnikov!
      …”
      ———-
      * “na NAŠ ROD” seveda pomeni SLOVENSKI ROD,
      naš je prva oseba množine in Prešern je bil seveda SLOVENSKEGA rodu.

     • Tone

      No lepo, zdaj smo na Novi poleg fake news dobili še fake Poezije.

     • Get Smart

      Poglej, MURGL JUGOKOMI mekanocurće, fake poezije imate garažni pofuklji u MURGLAMA,
      medtem ko ljudje obravnavamo pristno
      Prešernovo poezijo:

      https://i.imgur.com/UNIbxHm.jpg

     • Tone

      Res da so Murgle vsemogočne, pa vendarle lahko upravičeno dvomimo, da so prešerna primorale, da je pri zadnji objavi Zdravljice v Kranjski Čbelici 1848. to kitico izpustil. Bolj verjetno je, da se je sam cenzuriral. Zadnja objava za življenja pesnika vedno velja za končno verzijo. Mislim da Murgle nimajo niti toliko moči, da bi to kitico v pesem vrnile. Znani desničarski intelektualec Janko Kos je prvi, ki jim tega ne bi dovolil.

     • RATATA

      Cenzor Francetu Preshernu je bil učitelj Vuka Karadžića, dunajski profesor Fran Miklošič, ki se je za svoje privilegije začel tudi enmal lagati.
      Preveč si usmerjeno izobražen, da bi to vedel in sprejel.

     • Tone

      Kaj pa ima Miklošič pri tem? On je črtal celo pesem iz zbirke Poezije. Lahko pa je bila objavljena v Kranjski čbelici, in tam je brez te kitice. Tudi cenzurirana pesem, nima te kitice. Pesem je to, kar pesnik objavi in ne to, kar je čečkal pred tem. nekateri ste pa res pri zdravih očeh slepi.

     • RATATA

      Ober butast kreten si. Tvoj prodani profesor je dobro opravil svojo nalogo. Nepopravljivo te je pohabil.

     • Tone

      Tvoji učitelji pa so bili neodgovorni, če si končal osemletko.

     • Get Smart

      Peta in šesta kitica Prešernove

      “ZDRAVICE OB NOVINI LETA 1844”:

      https://i.imgur.com/UNIbxHm.jpg

 • monsignor

  Ko retardiranec s kronično koleričnimi teksti druge zmerja z retardiranci. Neprecenljivo. Za vse ostalo je lobotomija

 • antimur

  SDS in Janez Janša so se odzvali na te zmešane “umetnice”. Za čudo pa ni nobenega glasu od izdajalske stranke NSi, ki je prva, ki bi morala varovati krščanske vrednote, kajti te kuzle so naredile direkten napad na slovensko kulturo in izročila. Če je kdo mislil, da bo ob zamenjavi izdajalke Novačke s Toninom kaj boljše, se je blazno uštel, to je enako, kot da bi si z drekom obrisal rit. Kar ima enkrat zločinec Kučan v svojih rokah, ne izpusti iz njh, dokler ima od njih koristi.

  • Cucurbita Pepo

   Življenje s tako pomanjkljivimi možgani je gotovo stresno.

  • karlina

   To je tudi meni skrajno čudno in sramotno

 • if

  Jože Biščak, ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ !

  ___________________________

  RS vladajo norci, ki za življenje svoje norosti zlorabljajo demokracijo.

  Lakajski mediji jih “vzdržujejo v normalnem stanju”, sicer bi bili goli in bosi! RS je inkubator v katerem lahko živijo. Čez Karavnake nimajo šans!

  Na vladne pozicije jih voli drugi tip norcev.

  RS je v globoki krizi etike, ki jo oblastni norci razglašajo kot svoje vodilo!

 • Zgornji

  HEH, DOBER NASLOV – PREDVSEM RESNIČEN !!! ! !!!

 • Dr. Ustavnega prava

  Kakšna je razlika med Cerknico in vlado, v 1 Butalci vladajo 1 teden, na vladi pa 4 leta..

  • karlina

   na našo žalost

 • karlina

  https://www.youtube.com/watch?v=wCvOY2sTfZg
  https://www.youtube.com/watch?v=9xdtUSa0Vyw
  TO JE NAŠA, PRAVA, SLOVENSKA KULTURA, GLASBA, GOSPODA AVSENIKA, KI BO OSTALA VEČNOOOOO, HVALA VAM GOSPOD AVSENIK , VELIK ČLOVEK, VELIK DOMOLJUB, VELIK-VEREN SLOVENEC !!!!!

 • karlina
 • karlina
 • Mackilla

  Ne vem kaj je tu čudnega. Kuzla je dojila psa. Popolnoma običajno in vsakdanje.

 • Soave

  No, tule pa še članek iz Ognjišča. Meni je všeč.Repanje. . . . . zakaj pa ne ??

  http://radio.ognjisce.si/sl/199/utrip/26313/

 • Soave

  Upam, srčno upam, da smo sedaj nehali razpravljati o naši čudni ” umetnosti ” !!!!!
  Prilagam pravo, resnično veliko umetnino in seveda – umetnika !!!
  https://www.youtube.com/watch?v=8yjnLmv1hHU

  • Tone

   To je res prava, resnično velika umetnina, toda umetnina 19. stoletja, ki ni prav nič podobna res pravi, resnično veliki umetnosti 18. stoletja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!