Globalni pakt za varne, urejene in zakonite migracije: gnilo jajce OZN tako razvitemu kot nerazvitemu svetu

No-go cone na Švedskem Foto: Twitter

Globalni pakt OZN za varne, urejene in zakonite migracije (marakeški pakt ali samo pakt) ni to, kar obljublja naslov. Pakt ni niti globalen niti se ne ukvarja z bistvenim problemom, kako preprečevati, zajeziti nezakonite migracije, niti ne ponuja trajnostne rešitve za preprečevanje nezakonitih, praviloma tudi nasilnih migracij. Marakeški pakt vodi v nov razdor in razcep v EU, vodi v nove notranjepolitične razdore v posameznih državah, kar se jasno vidi v primeru naše države. Pakt je povod za konfrontacijo med zagovorniki evropske kulturne identitete, ohranitve vrednot, na katerih sta zrasla in cvetela evropska civilizacija in njeno blagostanje, in med tistimi, ki zagovarjajo lažne liberalne poglede na človekove pravice, na novo izmišljene, morda iz naivnosti ali verjetneje iz politične koruptivnosti, in ki zagovarjajo svetovno ureditev “brez meja”, na široko, neselektivno, ne glede na varnostna, ekonomska in demografska tveganja. Pakt napeljuje lahko v novo nasilje, nova rasna in verska sovraštva v ciljnih in prehodnih državah in vodi v destabilizacijo urejenih ciljnih držav, tudi na škodo samih migrantov in celo držav, ki so izvir masovnih migracij. Pakt je gnilo jajce, ki ga OZN spretno in prikrito podtika razvitim pa tudi nerazvitim državam, pri čemer daje potuho tistim državam in regijam, kjer problemi masovnih migracij nastajajo in se njihove korenine praviloma slabo rešuje – ali pa sploh ne rešuje oziroma se jih sploh noče reševati.

Marakeški pakt postaja vir nove delitve v državah EU. Vedno bolj se dviga revolt proti podpisovanju tako doma kot drugod po svetu. Marakeški pakt je ponovno razdelil EU, podobno kot zahteva po “pravični” porazdelitvi azilantov po državah članicah. Paktu nasprotujejo Madžarska, Češka, Poljska, Bolgarija, Avstrija, Italija, Estonija, Avstralija, Rusija, ZDA, Izrael in sedaj tudi Švica, ki želi počakati, kako se bodo odzvale druge evropske države.

Marakeški pakt torej še zdaleč ni globalen. Pakt je vir novega razdora v EU. V Nemčiji raste nezadovoljstvo glede umestnosti podpisa marakeškega pakta in kandidat za naslednika kanclerke Angele Merkel Jens Spahn je predlagal, da o podpisovanju pakta odločijo Nemci na referendumu, kar pa je velika koalicija v Nemčiji zavrnila. Kanclerka Merklova goreče zagovarja marakeški pakt iz čiste preračunljivosti, ker naj bi zagotavljal, da tudi druge države prevzamejo del migrantov, ki si jih je Nemčija nakopičila zaradi napačne politike “Dobrodošli begunci!”.

Do premika prišlo celo v glavah nekaterih levičarjev
Razkol je v sami stranki CDU in kandidat za predsednika stranke CDU Friedrich Merz zahteva odpravo avtomatizma podeljevanja azila, kot to predvideva sedaj nemška ustava. Tudi na Hrvaškem je razkol v vrhu politike, ker predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović ne želi podpisati pakta. Smatra, da so vprašanja varnih zunanjih meja EU, vprašanja glede podeljevanja azila in uravnavanja migracij zadeve, ki jih mora EU reševati enotno s konsenzom vseh držav članic. Podoben razdor glede migrantov je tudi v ZDA, kjer predsednik Donald Trump skuša zajeziti nezakonite in nasilne migracije. Celo v demokratski stranki ZDA je čutiti premik k zavesti, da je treba omejiti masovne migracije, za kar se je pred kratkim zavzela, verjeli ali ne, sama Hillary Clinton.

Foto: epa

V vseh teh državah nasprotovanje paktu ni posledica specifičnih potreb njihovih notranjih politik, kakor demagoško zavaja vladna elita na čelu s predsednikom vlade Šarcem in zunanjim ministrom Cerarjem, ampak je posledica namerno vgrajenih in slabo prikritih napak oziroma pasti v besedilu pakta, kar so pobudniki (OZN) in protagonisti pakta doslej skrbno prikrivali. Odpor številnih držav proti podpisu marakeškega pakta je posledica rastočega zavedanja evropske javnosti in politike o nevarnostih nekontroliranih nezakonitih migracij in težavah pri integraciji ogromnega števila nezakonitih migrantov, kot to predvideva pakt, ki presega sposobnost držav gostiteljic, da jih dostojno in koristno vključijo v družbo. Upor javnosti v Evropi proti dosedanji migracijski politiki je rezultat poslabšanja notranje varnosti zaradi rastočega nasilja in kriminala nezakonitih migrantov, rastoče verske nestrpnosti med samimi migranti, grozečega radikalnega islama in tveganja za teroristične napade. To dokazujejo primeri nasilja, spolnih napadov in radikalnega islamskega terorizma iz Danske, Nemčije, Belgije, Francije, Španije, Švedske, Grčije, sedaj iz BiH, Italije. Odpor paktu torej ni primer notranjega medstrankarskega preigravanja. Pakt odpira na novo prvovrsten notranjepolitični varnostni, ekonomski in etični problem, je pa tudi problem, s katerim se morata ukvarjati zunanja in varnostna politika vsake države, predvsem pa držav EU in EU kot meddržavne skupnosti. Da gre v Evropi za resne pomisleke glede politike “odprtih vrat” za nezakonite migracije, kaže sedanje nesoglasje v EU glede pomorske operacije Sophia v Sredozemlju, ker ni soglasja o nadaljevanju operacije, ker Italija zahteva “pravično” porazdelitev migrantov med preostale članice. EU namenja ogromno finančno pomoč Turčiji za oskrbo vojnih beguncev predvsem iz Sirije in migrantov iz azijskih držav, ki pa je nepregledno porabljena, kar je tudi odprto vprašanje za proračun EU.

Pakt ne rešuje problemov z migranti globalno, niti ne pravično in ustrezno
Masovne migracije 21. in bodočega 22. stoletja so rezultat sindroma globalnih dejavnikov, kot so podnebne spremembe in posledično izguba življenjskega prostora in zmanjševanje plodnih površin, kataklizmične  naravne katastrofe, demografska eksplozija v državah nerazvitega sveta in demografska implozija bogatih razvitih držav, nekompetentnost in koruptivnost vlad večine nerazvitih držav, notranji verski in etnični spopadi, vojne med državami. Te ključne dejavnike, ki generirajo masovne migracije, pakt le bežno omenja. Pakt ne rešuje problemov z migranti globalno, niti ne pravično in ustrezno, ker enostransko nalaga državam gostiteljicam, kaj vse morajo zagotoviti, da nezakonite migracije postanejo zakonite, urejene, državam, ki so vir migracij, pa tudi tranzitnim državam, pa ne nalaga nobenih obveznosti, ki naj bi preprečevale ali vsaj omejevale nezakonite migracije. Tako na primer ne predvideva sankcij za nasilen, ilegalen prehod meje, za prehod meje brez dokumentov in vemo, da jih večina dokumente odvrže, da mnogi prikrivajo starost, poreklo, narodnost! Pač pa zahteva, da države, ki sprejemajo nezakonite migrante, da migrantom brez dokumentov tako rekoč ustvarijo novo identiteto, jih ekonomsko, socialno in zdravstveno oskrbijo, jim nudijo azil in jih v kratkem času v polnosti integrirajo v družbo.

Integracija v popolnoma drugačno kulturno in civilizacijsko okolje pa je dolgotrajen proces, ki lahko traja eno ali več generacij, je medsebojen proces, saj prihaja do medsebojne integracije, ki je odvisna tudi od demografskih pokazateljev družbe, ki integrira migrante, in tistih, ki se integrirajo. Država, ki podpiše pakt, praktično po tihem pristaja na to, da bo slej kot prej odprla meje za masovne migracije. Taka politika “odprtih vrat” za nezakonite, večinoma nasilne migracije (“Open the borders!”) vodi v ekonomski propad države gostiteljice, ustvarja varnostne probleme, ki lahko vodijo v rasne, verske in etnične konflikte na škodo samih migrantov. Je pot v razkroj družbe, kjer vlada red, ki stoji na človekovih pravicah in dostojanstvu človeka, družbe, ki je varna, demokratična in ki zagotavlja napredek vseh slojev. Po drugi strani pa zavira reševanja sindroma vrste problemov, ki tarejo nerazvite države, ker jim neselektivno jemlje še tisto malo kvalificiranih in izobraženih kadrov, ki jih te države potrebujejo za svoj napredek. Je gnilo jajce za nerazviti svet, ker ne odpravlja korenin masovnih migracij, niti jih ne uravnava. To gnilo jajce je treba zavreči, ali pa bomo morali zaradi smradu migrirati tudi mi, Evropejci, samo le kam? Paktu se je treba upreti!

Jože Rant

 • O’Brien

  Nemški bundestag je 21. 12. na predlog AFD odprl peticijo proti marakeškemu sporazumu https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2018/_11/_01/Petition_85565.nc.html.

  50.000 podpisov pomeni (ponovno) razpravo. Danes je podpisov 78.283, zbirali jih bodo do 19. 12. Visoke številke stranke ne bodo mogle ignorirati!

  • Common Sense

   Čez 85.000 podpisov je.

  • RATATA

   Za 80 miljonsko Nemčijo je to tako, kot bi jih v Sloveniji podpisalo manj kot taužent

   • O’Brien

    Počakaj do konca zbiranja. To je bilo zbrano v par dneh.

 • Olga2345

  Že ilegala v kateri je “globalni” (levičarski, sorisov) pakt nastajal, pove vse! Sorosove levičarske plačance in izdajalce lastnega naroda bi morali v opozorilo vsem zanamcem obesiti na Jankovićeve kandelabre z zvezdo in to za peto kot Mussolinija!

 • Janez Novak

  Pakt kaže na en velikanski problem: da je velik del evropske politične elite izdal svoje narode, vključno z Brusljem. Bruselj vodi načrtno politiko ekscesnih migracij v Evropo z namenom oblikovanja anacionalnih Združenih držav Evrope, v katerih bodo nacionalne države le še lokalne administrativne enote brez suverenosti. Gre skratka za načrten kulturocid, etnocid in genocid nad avtohtonim evropskim prebivalstvom v režiji OZN in EU z botri iz ozadja. Tu pa je konec sprenevedanja. Jasno in glasno je treba povedati, da imamo Evropejci pravico do obstoja in da je sovražno dejanje vse, kar to našo pravico ogroža.

 • Anouk Ubald

  Bolje rat nego pakt !

 • Dragan Krstič

  Na googlu boste našli: UN PACT ENCOURAGES ISLAMIC MIGRATION…
  Dodatno kliknite v zadnjem odstavku in odprle se vam bodo točke pakta kaj morajo države prejemnice zagotoviti migrantom. Samo kot primer: muslimankam zagotoviti da jih ne bodo pregledovali in zdravili zdravniki moškega spola ali v sporu med staroselcem ter migrantom mora sodnik upoštevati kulturne običaje priseljenca itd. itd.

  • macon

   Noro, suspendirat moramo lastno zakonodajo in upoštevati šeriatske blodnje pritepencev.

   Zato, da bomo dobili kup nepismenih primitivcev, ki bodo v povprečju zajedali socialo, svinjali okolje in zganjali kriminal.

 • BlackOpsSystem

  ameri so uvažal niggre zato, da so delali in gradili ameriko zastonj. Teli naši papki bi pa uvažali kozjejebe teroriste, da bi Slovenski narod delal za njih. Samo preko mojega trupla!!!!!!!!

 • Antonius

  Zgleda, da se noben naših politikov, ki proti volji zdrave pameti, slovensko javnost prepričuje in zagovarja podpis Marakeškega sranja, ne upa sam v hosto po gobe.
  Njim varnost ne predstavlja demokracija, njih varnost so priče in množica.
  Kako se more Cerar brez ročajev mirno sprehoditi med ljudmi, ko vendar ve, da vemo, da nam laže o absolutno nesprejemljivem OZN-jevskem vsiljevanju šerijatarjev.
  Zakaj Cerar? Zato, ker je šel kot predsednik vlade v odhajanju v Marakeš obljubiti slovenski podpis.

  • RATATA

   To je bil tekoči posel.

 • Dragan Krstič

  Naštetim državam ki ne bodo pristopile k paktu se je pridružila tudi Slovaška.

 • Lisjak

  Zanima me,kaj se bo zgodilo potem,ko bo državni zbor zavrnil posvetovalni referendum?

 • RATATA

  Nategnjeni bomo, potem pa nihče ne kriv in ne odgovoren. No krivi si bomo sami!
  Kolektivna krivda.

 • pajot

  jest zamorcev ne maram. Posebej še takih,ki bi jedli na moj račun. Sem rasist? Sem. Sem ksenofob? Sem. Kaj mi morete,serpentinški in kućani?

  • Dragan Krstič

   Če bodo jedli na tvoj račun boš imel nižjo plačo ali višje davke ali pa delal do 75 leta za borno penzijo ali pa vsega tega po malem.

   • pajot

    To vem. Lahko mi samo zvišujejo davke. Vem pa zagotovo,da od besede davek pride tudi beseda zadaviti. In z užitkom bom zadavil kateregakoli allahu akbarja z rdečo zvezdo na čelu.

 • RATATA

  Sporni globalni sporazum o migracijah levičarske mednarodne organizacije Združenih narodov, ki je dodobra razburil slovensko javnost, dviguje prah po vsej Evropi. Medtem ko levičarske politične elite na zgražanje javnosti sporazum brezkompromisno podpirajo, se vse več evropskih politikov od sporazuma distancira. Hrvaški Večernji je tako povzel 16 najbolj spornih točk tega sporazuma, glede katerih so iz nemškega Bilda zaprosili pojasnila vlade. 16 točk izpostavljamo v nadaljevanju. Sporazumu so podporo že odrekli nekateri svetovni voditelji, kot so na primer avstrijski kancler Sebastian Kurz, madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in ameriški predsednik Donald Trump.

  1. MIGRACIJE SO BILE VEDNO IZVOR BOGASTVA IN TRAJNOSTNEGA RAZVOJA
  Pri tej točki ni jasno niti to, na čem temelji takšen zaključek, niti to, na podlagi česa se sklepa, da so vsi migranti dobronamerni, kar je temelj tega sporazuma. Čeprav so ravno migracije pripomogle k razvoju držav, kot so na primer Združene države Amerike, pa današnje množične in predvsem nelegalne migracije zaradi prevelikih kulturnih razlik na žalost rezultirajo v kriminalu, kakršnemu smo priča na evropskih ulicah, in celo terorizmu.

  2. PODPISNICE MORAJO ZAŠČITITI SVOBODO GOVORA IN “RASISTIČNIM” MEDIJEM OMEJITI FINANCIRANJE
  Precejšnja kontradiktornost se v sporazumu pojavlja glede svobode govora, ki naj bi jo države podpisnice zagotavljale, obenem pa naj bi tudi omejevale financiranje “rasističnim” medijem. Sporazum tako predvideva, da bodo države (beri: politične elite) odrejale, kateri mediji so “rasistični” in kateri ne. V praksi to največkrat pomeni, da se bodo države lahko sklicevale na sporazum, ko bodo omejevale delovanje opozicijskih medijev, ki nenaklonjeno poročajo o vladi, prav tako pa vsem medijem, ki niso naklonjeni množičnim migracijam.

  3. ZDRAVNIKI IN CARINIKI NAJ SE DO MIGRANTOV OBNAŠAJO GLEDE NA NJIHOV SPOL IN KULTURNO POREKLO
  Pri tej točki se Večernji sprašuje, ali v praksi to pomeni, da moški zdravniki ne bodo smeli zdraviti muslimanskih žensk, prav tako pa se pojavlja dilema glede delov oblačil, s katerimi si muslimanke zakrivajo svoje obraze. Identifikacija oseb na mejah bi tako lahko postala praktično neizvedljiva, če mejni uslužbenci ne bi imeli pravice od muslimank zahtevati, da si zaradi identifikacije razkrijejo obraz.

  4. OTROKOM NAJ SE SAMODEJNO PODELI DRŽAVLJANSTVO DRŽAVE, KJER SO ROJENI
  Ta točka je v nasprotju s številnimi zakoni evropskih držav, ki ne predvidevajo samodejne podelitve državljanstva v državi, kjer so rojeni. Takšna rešitev sicer spominja na zakonodajo Združenih držav Amerike, v primeru rojstva otroka pa nedvomno pomeni tudi podelitev številnih privilegijev v smislu socialnih transferjev in pravic otrokovim staršem.

  5. SANKCIJE PROTI MIGRANTOM NAJ SE UKINEJO
  Sporazum med drugim zahteva odpravo in ukinitev sankcij proti migrantom, pri čemer ne upošteva načel, kot so na primer nediskriminacija, enakost pred zakonom ali pa sorazmernost. Še več, v praksi to pomeni dejansko legalizacijo nelegalnih prehodov meje, saj proti migrantom državam ne bo dovoljeno ukrepati, v odsotnosti pravil pa bo vse postalo dovoljeno. Medtem pa sporazum ne predvideva uvedbe naravnega prava ter odprave zakonov in pravil za domačine.

  6. PRAVICA MIGRANTOV DO POSEDOVANJA DOKUMENTOV
  Sporazum vključuje tudi “pravico” migrantov do posedovanja dokumentov, kar pomeni, da bodo države podpisnice migrantom, ki vanje vstopijo brez njih, morale izdati svoje dokumente. Že zdaj se dogaja, da nelegalni migranti od vsepovsod svoje dokumente na poti enostavno zavržejo in po prehodu meje z namenom pridobitve privilegirane obravnave trdijo, da prihajajo iz tiste države, ki se jim v tistem trenutku pač najbolj splača, v mnogih primerih so bila to vojna območja Sirije.

  7. PREPOVED ZLOČINOV IZ SOVRAŠTVA
  Tudi tukaj obstaja tveganje pozitivne diskriminacije v prid migrantom, cela vrsta evropskih držav namreč v svoji zakonodaji sploh ne pozna “zločinov iz sovraštva”, pač pa vse zločine glede na načelo enakosti pred zakonom obravnava enako, kazni pa so načeloma iste.

  8. SVOBODNO GIBANJE MIGRANTOV IN LIBERALIZACIJA VIZUMSKEGA REŽIMA
  Sporazum omogoča tudi svobodo gibanja za migrante ter liberalizacijo vizumskega režima, kar utegne povzročiti nemalo nejevolje med prebivalci Evropske unije. Že vstop Romunije in Bolgarije zaradi številnih delavcev migrantov je za posamezne evropske prebivalce preveč, ob tej točki pa se lahko vprašamo, ali sporazum predvideva prost vstop vseh prebivalcev, na primer, Bližnjega vzhoda, srednje Azije ali Afrike v katerokoli evropsko državo si želijo?!

  9. “KOORDINIRANA KONTROLA MEJ” NAJ OMOGOČA NJIHOV “VAREN PREHOD”
  Tudi trenutno so organi držav, ki nadzorujejo meje, namenjeni ravno zagotavljanju varnosti na mejah, zato se lahko vprašamo, ali dejansko ta točka predstavlja poziv, da mejne službe omogočajo lažji prehod meje tudi nelegalnim – glede na sporazum bodo očitno sicer vsi prehodi meje postali legalni – migrantom?!

  10. FINANCIRANJE “PODJETNIŠTVA” MIGRANTOM
  Ta točka je naravnost bizarna, predvideva namreč, da bodo države migrantom podeljevale denar davkoplačevalcev za to, da bodo migranti ustanavljali podjetja. To je zopet najmanj diskriminatorno do domačih podjetnikov v tistih državah, kjer ima država v gospodarstvu večjo vlogo, naravnost nepredstavljivo pa je v mnogih zahodnih državah z liberalnim ekonomskim modelom, ki predvideva minimalno vmešavanje države v gospodarstvo, tam davkoplačevalci ne subvencionirajo niti domačih “podjetnikov”.

  11. MEDSEBOJNO PRIZNAVANJE TUJIH KVALIFIKACIJ
  Sporazum predvideva priznavanje neformalnih in formalnih kvalifikacij migrantov, ne glede na to, od kod prihajajo. Bodo tako v evropskih kliničnih centrih paciente kmalu zdravili zdravniki, izobraženi po afriških standardih? Gotovo pa bi si slovensko krivosodje v tem primeru z veseljem pomagalo s sodniki, izobraženimi v Severni Koreji ali pa na Kubi!

  12. DELAVCI MIGRANTI SO UPRAVIČENI DO SOCIALNE ZAŠČITE
  Gotovo je prav, da so tudi delavci migranti deležni enakih pravic (in dolžnosti) kot domače prebivalstvo, a zopet se pojavi past afirmativne akcije oziroma pozitivne diskriminacije, kot že v kar nekaj točkah. Ali sporazum predvideva, da bodo migranti z namenom integracije na lokalni trg dela v skladu s sporazumom deležni večje podpore, financirane s strani davkoplačevalcev?!

  13. PREPREČEVANJE “POLARIZACIJE” IN KREPITEV OZAVEŠČENOSTI PREBIVALCEV
  Ta točka nedvomno posega v lokalne politične zadeve in ogroža stopnje demokratičnosti v zahodnih državah, širjenje in krepitev ozaveščenosti glede migracij pa po vsej verjetnosti pomeni ravno prepričevanje prebivalcev s strani držav, da so tudi nelegalne migracije legalne in vsiljevanje zgrešene ideologije multikulturnosti. S svojo levičarsko agendo polarizacijo v družbi povzroča ravno ta sporazum!

  14. POZIVANJE K POZITIVNIM UČINKOM IN DOPRINOSOM MIGRACIJ
  Kot že uvodoma omenjeno, sporazum temelji na predpostavki, da so vsi migranti dobronamerni in so se kot taki pripravljeni integrirati tako v lokalno družbo kot na lokalni trg dela. V mnogih primerih, o katerih dnevno poročamo na Nova24TV, ni tako, morebitnih negativnih učinkov migracij pa pristranski sporazum sploh ne omenja.

  15. ZDRUŽEVANJE DRUŽIN MIGRANTOV
  Ni jasno, kako bo to izvedeno, in niti to, do kakšne stopnje. Sporazum namreč ne pojasnjuje, kdo naj financira stroške združevanja družin, kot sta prevoz in namestitev (verjetno spet davkoplačevalci?!), niti tega, ali je govor samo o najožjih družinskih članih, kot so otroci in partnerji, ali pa je govor o razširjenih družinah.

  16. JE SPORAZUM RES NEOBVEZUJOČ?!
  Kljub zatrjevanju politikov, kot je Marjan Šarec, da je sporazum za podpisnice nezavezujoč, je v samem sporazumu kar 45-krat omenjeno, da se države k posameznim točkam “obvezujejo”. Ravno zaradi tega bi bila pred podpisom takšnega dokumenta potrebna skrajna previdnost držav, glede na opisano vsebino, ki predvideva bistveno zmanjševanje suverenosti držav, pa bi bilo najbolje, da o podpisu sploh ne bi razmišljale.

 • luckyss

  Sem proti marakeški deklaraciji, ker se mi zdi nepotrebna, čeprav nekaj členov ni ravno brezveznih..
  Sem pa tudi proti pretiravanju in potvarjanju in temu, da to samovoljno imenujete pakt…
  Zakaj ne objavite slovenskega prevoda te deklaracije…?!
  Morda zato, da bi ovce videle, da ta zadeva ni tak “bav bav” kot tu jamrate…?!

  • tomnidari

   Dobro si zastavil vprašanje zakaj je ne prevedejo, sedaj se pa moraš samo še vprašat, kdo ga noče prevest!

   • luckyss

    Sigurno ga ne bo prevedel desni medij, ker potem odpade jamranje “na pamet”..
    Ga pa je objavil levi medij ;))
    https://www.mladina.si/188297/marakeska-deklaracija-v-slovenskem-jeziku/

    • tomnidari

     Mladina lahko objavi kar hoče, dejstvo je, da ga v parlamentu ni bilo, ko so sprejemali odločitev o MD. Kdo bi moral naročit prevod za DZ, da bi poslanci sploh vedeli o čem glasujejo?

     BTW, Mladino sem nehal brat okoli leta 92, ker je začela takrat zavajat, sedaj pa že laže in ti mi jo ponujaš v branje.

     • luckyss

      Kdor ne obvlada angleščine v tej meri, da ne more brati tega zapisa v angleščini itak ne bi smel imeti vstopa v parlament…
      Adijo Bratušek, adijo Hrjavc..adijo 80% SDSovc ;)

     • tomnidari

      Vseeno so pa podprli nekaj, kar niso niti prebrali, kaj šele razumeli.

     • luckyss

      Seveda…kdaj pa je kakšen poslanec glasoval po lastni presoji, če se ta ni skladala s prepričanjem stranke ?!!

     • tomnidari

      Ja sam si napisal da Bratuškova, Hrjavc, pa tudi za ostale predsednike koalicijskih strank sumim,da angleščine za tak dokument razumet, ne obvladajo dovolj. Torej je večina sprejemala nekaj, kar ni niti samim strankem bilo jasno kaj sprejemajo.

     • luckyss

      Ja, sramota je, da je na desnici še najbolj izobražen Jelinčič ;))

     • tomnidari

      Ne moreš iz svoje kože kaj! Sramota je, da Jelinčič izpade kot najbolj izobražen parlamentarec v tej sestavi parlamenta.

     • O’Brien

      Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina.

    • Dragan Krstič

     Upam da boš odgovoril na moje vprašanje: bi kot podjetnik zaposlil afriške migrante, seveda ne računajoč na državno subvencijo.

     • luckyss

      Če delal na področju predelave svinjskega mesa vsekakor..;)

     • Dragan Krstič

      Torej, zaposlovala naj bi jih državna podjetja. Iz tega sledi da ta podjetja država ne sme prodati da bi lahko zaposlila migrante.

     • luckyss

      Ja, mogoče bi lahko tako nadoknadili prodani “bančni bankomat”…;(

     • tomnidari

      Je moj polbrat začel delat pri enemu italjanskemu kmetu takoj za mejo. No, večina zaposlenih pri tem kmetu je bila zelo zapečenih in je po enem tednu zbežal od tam. Njegov komentar je bil:ZDAJ RAZUMEM VAS POMORCE ZAKAJ NE MARATE ZAPEČENIH.

  • Andrej

   Prevod je bil na uradni strani MZZ, zdaj ga pa ni več. Ali pa je skrit nekje globoko v drobovju.

 • holzer

  Ti naši vladajoči politiki na oblasti se očitno ne zavedajo hudih in daljnosežnih posledic v primeru podpisa
  Marakeškega pakta.
  Zavedati bi se moral da je Slovenija majhna v primerjavi z Nemčijo,Francijo in nikakor ne moremo pri nas gostiti množico migrantov.
  Saj že kar nekaj časa vidimo,kaj se dogaja v Franciji s temi migranti.

  Če hočemo da bo Slovenija še naprej varna,urejena in imela še kar soliden standard,potem vlada ne sme podpisat Marakeškega pakta.
  Naj z referendumom povpraša,kaj mislijo ljudje.Prepričan sem da bomo ljudje večinoma proti temu sporazumu.

  • RATATA

   Večinoma bomo proti, toda kaj, ko ne bo kvoruma.

 • Van Der Waals

  ADIJO EVROPSKA UNIJA… RAZPADA PO ŠIVIH Z PODPISOM MARAKEŠKE DEKLARACIJE!!!

 • Andrej

  Kako razume besedo PAKT slovar?
  pákt -a m (ȃ) mednarodna pogodba, zlasti politična, vojaška…
  Pakt je torej v osnovi pogodba. Kdor nima fige v žepu pogodbo izpolnjuje, sicer nima smisla.
  Pogodba je tak sporazum, da so njene stranke sporazumne. Sicer nima smisla.
  Pri vsaki pogodbi vsak gleda na svojo korist. Ko se stranke o teh koristih sporazumejo jo podpišejo.
  Ali mi lahko nekdo razloži, kakšno korist bi od tega pakta imela Slovenija?

  • RATATA

   Slovenija nikakršne, nekateri slovencoti pa.

  • luckyss

   In kako razume “deklaracijo”..?!
   “Pakt” so tukaj pogruntali ;))

   • Andrej

    Deklaracija je akt državnega zbora, s katerim le-ta izrazi splošna stališča do določenih vprašanj notranje in zunanje politike ter do drugih vprašanj državnega pomena.
    Deklaracija ni pravno zavezujoč akt , pač pa predstavlja politična stališča in politično usmeritev za nadaljnje ukrepe in delovanje državnih, lokalnih in drugih nosilcev oblasti v državi.
    Torej v DEKLARACIJI ne sme biti besede “zavezujoč” ali podobnega smisla.

    • samotoje

     OBJECTIVES AND COMMITMENTS – tako piše in pri vsakem cilju nato: we commit. Commitment je zaveza, ne namen ali obljuba. Zaveza.

 • Frank Novak

  Kaj je skupno beguncoljubom Slovenije?
  1) Vsi bi svoje “clovekoljubje” delegirali na druge, to je na davkoplacevalce.
  2) Vecina nasih beguncoljubov ni zaposlena v proizvodnji, v veliki vecini gre za diplomante FDVja, filozofe, primerjalne knjizevnike, politologe ipd, torej za ljudi ki tudi sami zivijo od dela davkoplacevalcev.
  3) Ker ne prezivljajo sami sebe zivijo v sanjskem svetu zelja, zivijo kot mali otroci kjer davkoplacevalci predstavljajo starse. Skratka, nasi “clovekoljubi” nocejo odrasti. Da pa se davkoplacevalci ne bi premislili in zaprli pipice jih beguncoljubi redno zmerjajo z fasisti, fasistoidi, ksenofobi, islamofobi in podobno.
  4) V svoji nedoraslosti vabijo k oblozeni mizi od katere zivijo sami na gostijo se ilegalne migrante, povecini verne muslimane, ki nikogar ne sovrazijo bolj kot prav neverne levicarje.

  SLOVENIJA MI MORALA ZMANJSATI VPIS V DRUZBOSLOVNE FAKULTETE, ALI PA BO PROPADLA…

  • O’Brien

   Ni problem vpis, problem so vpisani in starši, ki to financirajo.

   • Dragan Krstič

    Problem so prof. dr. na FDV.

    • O’Brien

     Prof. dr. brez vpisa ne bi dolgo zdržali.

  • traktor

   Čak mal, a nisi bil ti en levičar?

   • Frank Novak

    Jaz sem neopredeljen. Volil Obamo 2 x, Trumpa 1 x… karkoli deluje. Nimam nobene ideologije, ceprav izhajam iz druzine Kardelj Macek.

    • traktor

     Maček, torej, za kar delat? Ti si eden tistih, ki bi bili lahko predsednik, če bi se prej rodili, seveda.

     • Frank Novak

      Biti predsednik me nikoli ni zanimalo. Jaz nisem zelel funkcije pac pa denar in veliko druzino.
      In oboje mi je v ZDA tudi uspelo, to pa zato ker sem prisel ze izobrazen v Ameriko.
      Za dar prostega izobrazevanja in odprtih mej bom vecno hvalezen SFRJ in njenemu marsalu Josipu Brozu.
      Vecna slava Titovem spominu.

 • Lisjak

  Referenduma ni dopustno razpisati:
  -o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb
  Kdo se sedaj dela norca iz nas?

  • RATATA

   Tisti isti …isti.

   • slosin

    fašisti, komunisti….isti…isti..isti..

  • Andrej

   Gre za deklaracijo, ki po svojem značaju ni zavezujoča, samo da v tej piše, da je. Kdo se dela norca iz nas?

  • david23

   Če pa Vlada RS govori, da sploh ne gre za mednarodno pogodbo. Ali zdaj torej gre za mednarodno pogodbo ali ne?

   • Lisjak

    To je globalni pakt-mednarodna pogodba.

 • Felikss_AH

  Da bi Hilary zdaj kar naenkrat bila proti imigracijam… malo morgen. Hudič babji ve da je Trump zmagal prav na vprašanju imigracij, in ker jo obsesija postati prva predsedniška vešča ZDA še vedno daje, enostavno poskuša plonkati Trumpovo strategijo. Nič novega zanjo, danes lapa eno jutri že nekaj drugega, poleg tega pa dolguje precej kesha svojim upnikom ki so ji financirali prejšnjo kampanjo… ki je tako neslavno “podbacila”… in zagotovo terjajo neko “izven sodno poravnavo”.

  Global Compact Pact bi kao naj bil “ideja” iz OZN… vendar mi tu nekaj ne štima. Nalogo za v kup sklanfati “partituro” za tole Compactno skrpucalo sta dobila Kanadska Ultra Levičarska Židinja Louise Arbour in Slovaški Komunist Miroslav Lajčák – President of the United Nations General Assembly Sept. 2017 – Sept. 2018… Timing njegovega mandata se tako lepo sklada z avtorstvom tega študenta na Moscow State Institute of International Relations (za časa SSSR), “Harvard of Russia” – (vzdevek Henry Kissinger-ja). Pa smo tam, prste v tem imata težko-kalibrna Marxista.

  Zdaj se kaže prava teža govora še enega izbranca Kosher Nostre – Sarkozy-ja (Žid) v UN leta 2009, ko je z govornice naduto lajal –

  “Združeni narodi bi se morali uporabiti kot instrument za” NEW WORLD ORDER 21. stoletja … V imenu Francije pozivam vse države, da se pridružijo vrsti, da bi ustvarili Nov Svetovni Red 21-tega stoletja, z namenom skupne blaginje ki pripada vsemu človeštvu, to mora biti skupna odgovornost vseh nas ”

  “2009 je lahko leto rojstva Novega Kapitalizma, Novega Svetovnega Reda … pozivam vse vlade, nihče od nas se ne bo lahko varno s svojo lastno politiko izoliral od tega kar počnejo drugi. Tej Novi Svetovni Nalogi, NIHČE, da še enkrat ponovim – NIHČE ne bo temu lahko nasprotoval. Glede na to, da so po vsem svetu SILE, ki se ukvarjajo s TO SPREMEMBO, bistveno močnejše od sil konservatizma, togosti in nasprotovanja napredku”

  Tak “Napredek” Evrope pa si je osmislil grof Coudenhove-Kalergi že leta 1925 v svojem Planu za Združene Države Evrope, po katerem je nastala EU.

  • Felikss_AH

   PA ŠE TO

   V UK je zadevo pridno zaganjal že Tony Blair s svojo Ministrico za Imigracije Barbara Roche (Židinja) nato pa je z megalomansko potezo nadaljevala Merklova (Židinja), vključil se Soros (Rothschildov vojak in Žid), asistiral mu je Peter Sutherland (Goldman Sachs-ov vojak), Goldman Sachs pa je del Rothschild Omrežja. Da Kosher Nostra dejansko vodi akcijo MultiDeKulturalizacije Evrope, pa je lepo in iskreno priznala Barbara Lerner Spectre (Židinja) ki je s svojim inštitutom PAIDEA bistveno “pomagala” preboju Multikulture na Švedskem, ko je v zdaj že legendarnem intervjuju rekla da bodo Židje zaradi njihove VODILNE VLOGE pri temu – OSOVRAŽENI… in dodala da Evropa brez njihove vodilne vloge ne bo “preživela” – ??? – In kot kaže res ne bomo preživeli, samo ne toliko zaradi Židov, ampak zaradi masovne IZDAJALSKE vloge Levičarjev.

 • Dragan Krstič

  Preberite UN pakt o migracija. Izbral sem nekaj izredno spornih točk tega katastrofalnega dokumenta za slovenski narod in vso evropsko krščansko civilizacijo:
  cil4, točkaF če ni podatka o nacionalnosti migranta ni potrebno ugotavljati od kod prihaja
  cilj7 točkaa migrante obravnavati po šeriatskih običajih iz njegovega bivšega okolja
  cilj7 točkaB islam je priznana religija in za zavarovanje človeških pravic migrantov se le te prilagodijo islamskim običajem in načelom
  cilj11 točka F vsaka diskriminacija migrantov je kazniva
  cilj15 točka E migrantom zagotoviti zdravstvene storitve po šeriatskih načelih in običajih
  cilj 16 točka C zagotoviti družinam migrantov prost vstop v državo
  cilj 17/33 pisanje, neprimeren odnos, kritika migrantov je strogo prepovedana
  cilj 17 točka C kontroliranje vseh medijev ter strogo cenzuriranje. Poročanje samo o pozitivnih straneh migracij ter odvzem državnih subvencij medijem, ki tega ne spoštujejo
  cilj17 točka g med volilnimi kampanjami je treba izpostavljati kako zelo migracije prispevajo k dobrobiti in blagostanju države
  cilj 20, točka I ustanoviti je potrebno finančne sklade za šeriatsko bančništvo

  • Sloven”c

   sem bral, za pokozlat….cilj 17 točka C kontroliranje vseh medijev ter strogo cenzuriranje. Poročanje samo o pozitivnih straneh migracij ter odvzem državnih subvencij medijem, ki tega ne spoštujejo

   Šarec že dela na tem, pezde !

   • Dragan Krstič

    Tko je če kmečki fant s tišlarsko izobrazbo postene netko i nešto.

 • Dragan Krstič

  Tiste migrante v Kladuši in Bihaču bo hrvaška in slovenska policija vračala nazaj samo do 11. 12.Potem datumu ne bodo več ilegalni migranti ampak legalni, mi pa ne bomo smeli več vlogirati o tej temi. Lahko bomo samo še pisali kakšen blagoslov in bobastvo so novopečeni bodoči državljani.

 • xtc

  Migracije bilo kakšne ilegalne in legalne so pravica človeka,vendar je ta pravica omejena z pravicami drugih,ki imajo pravico do svoje države,naroda in zasebne lastnine.
  Ljudje imajo pravico potovati vendar le v okviru legalnega.
  Nelegalne migracije so škodljive,kršijo pravice drugih in jih je treba preprečiti pa četudi s silo.
  Samo le galno z dokumentiu in seveda ali tega človeka sploh rabimo.

  • Dragan Krstič

   Teh ljudi ne rabimo. Kdo bo zaposlil te ljudi. Nihče!!!!!!! Nemčija jih ima več kot milijon, pol jih je4 nepismenih, več kot 90% na sociali. Pri tej masi “delovne sile” pa nemške ambasade po Balkanu in pri višegrajcih iščejo delavce ki so pripravljeni zaposliti se v Nemčiji.

   • Common Sense

    Ni šans, da se jih zaposli oz. bo trajalo 50 let, vmes pa bodo povzročili novo vojno ali najmanj razpad EU (ki se sicer že dogaja, Brexit). Večina teh migrantov nikoli ni bila v kakršnikoli šoli, diametralno nasprotna kultura, vera, vreme, rituali, tradicija, …. + popolno neznanje jezika. Skratka, lahko bi bili tudi Marsovci. Še najbolj smo si enaki po DNK, vse ostalo je svetlobna leta narazen. Integrirati te ljudi je samomor ali pa bo stalo na stotine milijard evrov. Saj niti Nemčija še ni popolnoma izenačila življenjskih pogojev v bivši DDR. Bolje bi bilo, kot Janša pravilno ugotavlja, pomagati tam doli na licu mesta. Če bi namesto, da zapravljamo denar za namestitve, prehrano migrantov pri nas ta denar namenili za investicije v njihovem lokalnem okolju, bi veliko več dosegli. Kdo je tu nor?

  • samotoje

   Migracija ni človekova pravica.

 • Štalmajster

  Uffffffffff, ne vem več kaj naj si mislim ???
  In kaj pravijo naši ………………. “partizani” ?????
  https://www.youtube.com/watch?v=sl13XlMcKPk

  ??
  https://www.youtube.com/watch?v=8QWA9yyf99Q

 • tomnidari

  Če bodo EU politiki še naprej potiskali glavo v pesek, tako kot so jo zavezniki pred 2. vojno, hujše bodo posledice vojne, ki se že dogaja.

 • Common Sense

  Sedaj izpade, da morajo desničarji prepričevati levičarje, ki so sicer izpričani podporniki gejev, lezbijk in ostalih pripadnikov LGBTQ (ali pa so celo sami geji, kot najmanj tretjina poslancev Levice), da naj dobro premislijo kaj počnejo. Namreč, če se jim res zdi dobra ideja, da v državo začnejo neovirano spuščati muslimanske migrante, čeprav so ravno slednji izrazito sovražni do teh istih gejev, lezbijk, feministk, da ne omenjam transgender in tako naprej…. Kdo je zdaj tu nerazumen?

 • RATATA

  Torej si je od ust odtrgala. Po mojem jo že greva.

 • samotoje

  Še ena zoprna malenkost- final draft, torej končni osnutek dogovora nosi datum 11. julij 2018. Torej je nastal dober mesec po slovenskih volitvah, ko Cerarjeva vlada že zdavnaj ni imela pooblastil. Na kaj je vlada maja pristala? Mimogrede- tudi Slovaška je uradno odstopila od deklaracije. Na koncu bo ostala Slovenija v družbi Nigerije, Sudana, Somalije in drugih podobnih velesil.

  • Dragan Krstič

   Tudi Litva in Estonija se bosta zelo verjetno pridružili državam ki bodo bojkotirale ta pakt.

   • samotoje

    Pozdravljamo vsako novo članico kluba normalnih in treznih.

    • RATATA

     Pozdravljamo z rafalom!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!