Ime tedna: Jani Farrokh Möderndorfer

Miro Petek

Ko so v parlamentu na zahtevo SMC ustanavljali preiskovalno komisijo, so v gradivu prepisovali moje tekste, objavljene na Nova24TV oziroma v Demokraciji. V prvih dneh in tednih po razkritju #IranNLBgate v naši medijski puščavi tako imenovani dominantni mediji niso bili pripravljeni zagristi v to afero, pač v strahu, da bi naleteli na svoje botre ali politične mentorje. Če so že kaj napisali, pa so bili plačani prispevki opravičevanja oziroma negiranja pranja denarja. Tu je zastavo nosil Siol.net, seveda tudi Mladina, ki si je privoščila še sramoto na mednarodnem parketu.  

Kaj pa Alenka Korče?
Möderndorferjevo preiskovalko so ustanovili čez noč, dobrega pol leta pred volitvami, in jasno je bilo, da namen ni preiskovati pranje denarja in kriminala v NLB, ampak ravno nasprotno: ta dejanja pokrivati in prekrivati. Politična odgovornost se je naprtila bivšim, dvema bivšima ministroma (Žbogar, Križanič) in bivšemu guvernerju (Kranjec), Borut Pahor pa je itak priljubljena tarča svojih nekdanjih političnih sopotnikov. Pravih igralcev v tej aferi seveda niso izpostavili. Včeraj se je Möderndorfer na tiskovni konferenci bolj bežno dotaknil tudi same banke, izpostavil je odgovornost takratnega člana uprave NLB Mirana Vičiča in uslužbenke Jasne Iskra, ki je takrat vodila pravni oddelek. In sedaj pozor: izpustil pa je Alenko Korče, ki je bila neposredno operativno odgovorna za funkcioniranje tega velikega projekta pranja denarja. Korčetova je pod zaščito leve politične elite, ne nazadnje so njeno hči Jerco Korče tudi postavili za podpredsednico Liste Marjana Šarca in bo na tej listi tudi kandidirala za poslanko v državnem zboru.

To je le eden od drobnih dokazov, zakaj je SMC želela to komisijo, s katero so prekrivali kriminal levega omrežja in pol leta mešali meglo. Poleg prekrivanja lastnega ropanja v NLB pa so z raziskovanjem NKBM hoteli v igro spraviti še SDS. SDS je od Đuđićeve najela kredit in ga je tudi vrnila, to pa je vse, kar se v tej zgodbi  tiče te stranke. V poročilu za javnost pa je komisija skoraj enako prostora namenila Đuđičevi in bivšemu direktorju NKBM Alešu Haucu kot pa milijardi evrov opranega denarja, s katerim  se je v času mednarodnega embarga dokazano financiral tudi iranski vojaški jedrski program. Seveda je SDS tovrstnih velikih pokov, kot temu pravimo, že navajena. Na nek način tudi slovenska javnost, ki temu več ne naseda v takšni meri kot pred desetletjem, ko smo bili priča uvozu afere Patria s Finske.

O pranju denarja v NKBM sem pred mnogimi leti pisal tudi sam in ni dvoma, da je bila ta banka vseskozi, ko je bila v državni lasti, velika  pralnica denarja, vendar še vedno prava miniaturka v primerjavi z NLB. In kljub temu, da preiskovalna komisija preiskave v zadevi pranja denarja v NKBM sploh ni končala, pa to zgodbo vehementno razlagajo kot končno dejstvo. Dominantni mediji Logarjeve komisije niso nikoli uvrstili na vrh novic, Möderndorfer pa se je včeraj ves dan zoprno in arogantno topil pred tv ekrani, kjer so mu namenjali zelo visoko minutažo.

Tovariš  Möderndorfer, kdo pa so posredniki?
Sicer iz Möderndorferjevih ust ni bilo slišati nič novega, kar že ne bi vedeli. Le pri eni novi informaciji je vredno zastriči z ušesi, to je, da je komisija preko posrednikov stopila v kontakt z Irajem Farrokhzadehom. In tu se namreč poraja bistveno vprašanje, ki ga nisem zasledil v kakšnem mediju: kdo so ti posredniki?! Gotovo ravno tisti, ki so posredovali pri tem, da so Iranca pripeljali v NLB, potem ko so ga izgnale vse resne banke po Evropi. In posredniki običajno za svoje posle, to je posredovanje, računajo. Veliko računajo. In v tem tudi tiči jedro te afere: kdo je posredoval in kdo je zaslužil!? Je bil posrednik Zoran Janković? Ali Milan Kučan? Ali Janez Škrabec? Ali Željko Puljić? Ali Miloš Urbanija? Ali častni konzul Jordanije Samir Amarin? V zadnjem letu, ko smo odpirali to afero, smo lahko slišali, da v takih primerih znašajo provizije tudi do 60 odstotkov oprane vsote denarja. Potemtakem bi lahko govorili tudi o 500 do 600 milijonov evrov. Hkrati pa imam občutek, da Möderndorfer ni in ne bo vsega povedal. V medijskem svetu že dolgo velja pravilo, da je največ mogoče zaslužiti s tisto informacijo, ki je medij ne objavi. In podobno je tudi v drugih družbenih podsistemih. Zakaj imajo bivši in upokojeni kriminalisti lepe in dobro plačane službe v državnih in drugih podjetjih? Ker niso preganjali gospodarske in politične mafije.    

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Balkanski žur v Moravskih toplicah
Prihodnji teden ima skupina NLB v Moravskih toplicah bančne igre, tu bodo bančniki iz vseh enot NLB po Balkanu. Za zabavo bodo skrbeli Rock partyzani. Obeta se veliko jedače in pijače, skratka, balkanski žur s partizanskimi napevi. Takšna razuzdana žretja davkoplačevalci plačujemo že desetletja. Od leta 1991 do danes smo v sanacijo NLB vložili več kot 4 milijarde evrov. Vmes so oprali za milijardo evrov iranskega denarja, gotovo še več za druge namene, za kar pa ne vemo. Od dividend pa je država kot lastnica NLB v tem čas dobila borih 200 milijonov evrov.

Kako dolgo še?

Miro Petek

 • samotoje

  Vprašanje na koncu je verjetno retorično. Dokler ne bo NLB prodana.

  • SIMON ROZIC

   100 % prodana!!!!!

   • samotoje

    Se razume.

 • Darth Vader

  ni res, da je zdaj to stvar slovenske politike……ameriška administracija pod Trumpom je naklonjena lovu na kriminalce, ki so omogočili iranu izgradnjo balističnih raket in jedrskih konic…..in iran grozi, d bo vse zahodne izdajalce javno objavil https://ambasador21.wordpress.com/2018/05/15/iranski-zunanji-minister-grozi-da-bo-objavil-imena-zahodnih-diplomatov-ki-so-prejemali-podkupnine-da-so-ustvarili-iranski-jedrski-dogovor/

 • večni srb

  Pri nas obstaja samo en inštitut, sposoben pomagati pri Iranskem jedrskem programu, in to je nuklearka, ki jo še vedno okupirajo hrvati. Rabijo zastonj elektriko za osvetlit cel Zagreb, še posebej industrijsko cono, ki sega skoraj že čez našo mejo.

  A z bosanci so se SDS pobotali, lepo. Glejte, saj bodo vsi trdili isto, ne gre za medijsko vojno ampak pravi, mednarodni organiziran kriminal, na državnem nivoju, lahko smo pepričani, da si bodo izmislili dobra pojasnila na vsako neumno vprašanje.
  Kdo sploh raziskuje te vojaško policijske konstrukte, nisem vedel, da imamo med novinarji take borce. Škoda, da ni več udbe, oni bi vam lahko še marsikaj povedali, tudi če ni nič res, očitno eni zelo dobro živijo, iz nič. Čeprav mi z zahodom nimamo nobene veze, so se pač rodili v bogatih in uspešnih družinah, pa kaj, če ne delajo nič, samo enkrat se živi. Pri nas je danes vse normalno, ena laž več ne pomeni popolnoma nič, državo pa le imamo.

 • SIMON ROZIC

  Malo raziščite prosim , kdo je od naši velepolitikov bil nazadnje v Iranu?
  Tako bomo zvedeli, kdaj smo kaj velikodušno dogovorili….

 • moat

  Sam menim, da je parlamentarna preiskovalna komisija napravila nekaj več kot 5ek. Tako, da bi ji 5tek moral biti “celo hvaležen”, saj podpira njegovo pisanje, da so “prali denar”, kar tudi sam sprva nisem verjel, priznam. Osnova je, zdaj pa naj 5ek še kaj izbrska pa bo nekaj nastalo iz tega. In ko bo SDS na oblasti pa naj te “pizdune” tudi obsodijo in upam, da jih tudi bodo. Torej 5tek je imel prav, in prav ima tudi Janša o prvorazrednih in drugorazrednih državljanih. Več si lahko preberete, hja kje drugje kot v Mladini http://www.mladina.si/185517/jansa-ima-prav/.

  • miha pod

   Ti pa hudo “literaturo” čitaš?

   • moat

    Jap, Mladino, da priznam, pa novo24tv tudi. Hudi sta obe, res :). Imaš prav.

  • Amerikanc

   To velja za fake grosupeljskega “Janšo” – uničevalca hrvaških in slovenskih državnih simbolov, ki si je privoščil blamažo celo z požiganjem križa. Bogi na duhu vsi skupaj z “Saftijevo Omladino”.

   • moat

    Hja, velja tudi za Janšev reality show, saj je sam govoril o prvo in drugo razrednih državljanih in njihovi ukinitvi. Sam verjamem v to delitev, res. Saj, ko se zamenja oblast, se spremenijo tudi drugo v prvo razredne državljane. Odvisno, kdo je na oblasti. Tako je pač pri nas.

    • Amerikanc

     Kdor koli je na oblasti, udbopartijski mediji služijo izključno udbopartijskim levičarjem in njihovemu plenjenju ter siromašenju drugorazrednih državljanov.

     • moat

      Če niso na oblasti levičarji ne morejo pleniti, saj niso pri koritu. Tako kot zdaj to ne morejo desničarji. Potem ko pa bodo slednji na oblasti, pa bodo, itak!

 • črnaovca

  glede na to kako je Logar sinoči v odmevih spreobračal in na nič odgovoril bi rekel da je Jni dregnil na pravo mesto in je očitno prišel preblizu napreijetni resnici. Sicer so nas desni pri NKBM enkrat že nategnili s prodajo delnic ki so se pozneje izkazale za ničvredne ker je denar nekam zginil

 • RATATA

  Uglaunem, ne mi rečt, da je normalno si sposojat gnar od busanske srbijanke!

 • Krtača 20

  EU junfer se pa zavzema za pranje iranskega denarja. Zdej pa desni v jok in na drevo.

 • Krtača 20

  Država mora imet svojo vlado, svojo banko, svojo vojsko, policijo, meje, gospodarstvo. In desni se močno borite, da vse našteto čim bolj oslabite. Če teh stvari ni, bajbaj država.

  • david23

   Res? Od kdaj je pa banka konstitutivni element države?

   • macon

    Od takrat, ko režimska banda nemoteno krade iz nje, luknje pa pokrije proračun.

  • sprehajalec

   Seveda mora imeti, da “našizem” živi naprej…. Ljudje pa so vse bolj revni.

  • Franc Šink

   In kje se nahaja vse zgoraj našteto ? Mogoče v pički materini ?

 • VERRZIFIKATOR

  Jani Pralšek

  PROGRAM PRANJA

  Petek je in blizu konec tedna,
  novega nič v bolnici, kot kaže,
  še naprej nje vodstvo vneto laže,
  poročila se vrstijo redna.

  Petek je, perila polni kupi,
  se umazanije je nabralo,
  s kupa nekaj malega pobralo,
  drugo v pranju je v postani župi.

  Dani bolničar je zdaj dežurni,
  da opere madeže s perila,
  da bo halja čista se svetila,
  vključil pranja je program večurni.

  Sistematično fant odstranjuje
  madeže, podobo ki kazijo,
  ki iz pralnice močno smrdijo,
  druge pa namerno zaznamuje.

  Krivi za nesnago so nekdanji,
  vsi sedanji čisti so kristalno,
  ugotavlja Dani kajpak stalno,
  in da dve sta še potrebni pranji.

  K sreči kmalu se program izteče,
  pralnico zapustil z njim bo Dani,
  bolničarja se odhod naznani,
  z njim umazanija vred odteče.

 • Zgornji

  JAAA, TALE POKVARJEN PARAZITSKI SIOL JE ENA TAAAAAAAKA POKVAAAAAAARJENA BAAAAANDA , DA ČE BI JIH VČERAJ ZAPRLI, BI ŠE 20 LET POPRAVLJALI ŠKODO KI SO JO STORILI !!! ! !!! TO SEM SPOZNAL ŽE LETA 2009 !!! ! !!! KAAAAAAAKI POKVARJENCI SE TAM REDIJO KO PODGANE, SI SLOVENISTAN KOMAJDA ZAMIŠLJA !!! ! !!! TAKIM BI MORALI TOOOOLIKO POSTA OB VODI DATI, DA BI CELA SLOVENIJA KAR ZACVETELA OD PREOBILJA !!! ! !!!

 • Zgornji

  PA TALE MODERN DOLFE, … JA, TAAAA JE TUD TEŽKOKATEGORNI PARAZIT PRRRRRRVE KLASE !!! ! !!! TAKE JE TREBA POSEBEJ NADZOROVATI, KER , ČEPRAV SO ZABITI KOT NOČ IN ŠE ZLOBNI POVRHU, PA VSEENO NAJDEJO KAKO LUKNJO, DA NAREDIJO PROBEME, … KOT MAJHNI OTROCI, KI KOMAJ SHODIJO : VES ČAS JIH JE TREBA IMETI NA OČEH, DA KAJ NE UŠPIČIJO … !!! ! !!! Žaaal.

 • Joško

  NLB je treba samo prodati in v trenutku bo na površje priplavala vsa nesnaga, ki so jo levaki ustvarili v njej od l. 1945. In te nesnage bo več,kot za eno kahlo; toliko pa je domet Janija

 • totex39

  Prodati to koruptivno banko, ki napaja same lopove.

 • Ryuk

  Vedno bolj se mi zdi, da mödërňdörfër sploh ni napisal “poročila”. Niti naslova, shadow avtorstvo par exellence. Ničeser ni preiskal, njegova zaslišanja so bila kratka in skopa. To nalogo je prepusil svojim botrom, da so namesto njega spisali “poročilo”. Seveda so oni potunkali nekaj svojih, da bi vse skupaj zgledalo bolj avtentično.

  • karpelec

   Svoje poročilo še brat ni znal. Pa ni važno to. Važno je , da je bil včeraj zvezda za en dan.

   • Kosobrin

    Jutri bodo pa zvezde tisti, ki so notri omenjeni. Za vedno!

  • Amerikanc

   Pisali so v kleti CD, pod budnim očesom Milana in udbaških botrov, čaj jim je kuhala Špela. Bili razkrinkani na licu mesta. To bo še smeha. Tudi fotografije že krožijo.

  • Borut Stari

   Seveda, ker vedo,da se politična krivda ne preganja po uradni dolžnosti. To je malo tako. Se pa dobro sliši.

 • Mojca pokraculja

  Razkrinkavat jih je treba na vseh koncih. Jerca Korce ?!? Brane Golubovič,?!? Brane Kralj?!
  WTF!
  V stranki Marjana Šarca sama nesnaga, potem se pa čudimo, ko po 4 letih sedenja v parlamentu slišiš ime Vlasta Počkaj.

 • karpelec

  NLB in UKC-Lj sta največji ponikalnici denarja in leglo zla v Sloveniji. Grehi v njih so sramota za Slovenijo.

  • sprehajalec

   Gre za trdnjavi “našizma” in socialističnega samoupravljanja. Ter “dogovorne ekonomije”.

 • dob

  Včerajšnji Odmevi.
  Mödrendrofer: “Kurba Logar nis hotu dat plonk ceglca za nalogo prepisat jebenti.”

 • Soave

  + + + + + + + + + dobro branje. Jaz se bom oglasila samo v ” glasbenem ” delu. Ostalo vem, da ste in še boste dobro napisali , dragi komentatorji !!
  Hudir ?? Kdo pa so Rock partyzani ?? Za crknit !! Prvič slišim.
  Dragi moji rockerji vi se seveda ne spomnite in vas tudi prav en drek zanima, kako je bilo z Rockom v Jugi, a ne ??
  Tile pa imajo celo album. . . . .” Vedno na pravi strani “!! Nekateri so res.
  Ho. . . ho. . . . . ho . . . . pa Kombinatke pa Svetlanina Rdeča zvezda !?
  Tudi muzika je postala k. . . . . . . . Vse za denar !

  • Peter

   Aleš Klinar. Včasih klaviaturist pri Agropop, vodja Rock partyzani, nikoli slišal, nič zamudil, no.

   • Soave

    Prav nič !!

  • radames

   Ko pa je Lado Leskovar še za časa Juge v rock izvedbi zapel Na juriš (ali Hej brigade, ne spomnim se točno) pa je zveza “herojev” (ZZB) skočila v luft, češ, kaj pomeni tako onečaščanje partizanskih pesmi.

   • Soave

    Barabe! Kakšne dvoličnost! Kaj vse so počeli! In s tem nadaljujejo. Ampak mi. . . mi pomnimo ! Nismo pozabili.

 • Soave

  Pa bom vseeno dodala še ” dodatek ” k Petkovem članku. . . .
  https://spletnicasopis.eu/2018/05/17/moderndorferjev-zadnji-udarec-proti-jansi/

 • Vesuvius Vesuvius

  Poglejte si Odmeve ali kar že imajo na POP tv ko je Slak gostil Logarja in Möderndorferja. Mimika obraza in telesa Möderndorferja je pokazala vse laži in natolcevanja proti SDS ni mogel skriti. S skrajno muko je odigral svojo vlogo izkušenega politika prvi del … nadaljevanke. Na momente sem se pred ekranom zbal za njega, da ga bo infarkt…začel se je grabit za prsa.

  • Kosobrin

   A bejšte no!?

   • Aton

    š napišejo Srbi.

 • Amerikanc

  No zapomnite si ime iz Šarčeve liste – JERCA KORČE (rdeča luč na semaforju), če vas slučajno premami komediantsko novo ime !

 • Olga2345

  Moderndorfer bo moral zaradi korupcije tudi pred preiskovalno komisijo – na sodišče!

  • Krtača 20

   Seveda pred vašo inkvizicijsko ne?

   • Amerikanc

    Če bo priden, bo na odprtem oddelku, da bosta z Bavčarjem skupaj trenirala košarko !

    • Krtača 20

     Bavči pa čaka na Janšija. Žajfce že čakajo.

     • slosin

      bavči čaka kakšnega lopova iz LDS….

     • Franc Šink

      Daj končno povej zakaj?

   • zokispoki

    Moderndorfler je bil dolga leta ciganov hlapec. Pozna vse podrobnosti o lumparijah ,in kriminalnih dejanjih tega nemarnega, pokvarjenega bastarda, dajmo se mi raje o tem pogovarjat ! Ne o nekih nepomembnih politikantskih nebulozah, deeee !

   • sprehajalec

    Ne, pred Ljudsko….

    Potem pa “na sprehod”, kot so včasih rekli levičarji v NOB.

 • vinko

  Jani Krademdorfer

  • piko8

   Jani Mudadorfar, kar je je !!!

  • Kosobrin

   Kaj vam je ukradel?

   • Soave

    Morda pa le ? Lepo , da človeka, ki ga poznaš zagovarjaš.
    Toda, jaz bi ga pa le vprašala, ali je še kaj drugega, razen kredita SDS ” odkril “?

 • Iva

  MEDICINSKI TEHNIK Moderndorfer, strokovni raziskovalec nezakonitega bančnega poslovanja??? Halooo?
  Kdo mu je pravoverno(!) analiziral stanje v bankah? Sestaja se s Kučanom, Zemljaričem in kompanijo v Cankarjevem domu! (skrivni vhod)

  Z manipulacijo o NKBM (ne prvič) je začel presstitut CIRMAN na siolu. Na Dnevniku je (so) bili njegov vir – kriminalisti, tudi Robert Slodej , nekdaj NPU, ki naj bi od KPK Klemenčiča nesel podatke (na papirčku) o iranski zadevi na policijo, pa si je nato z njim obrisal rit?! Slodej je bil kot kriminalist NPU v NKBM, bil je vpet v zgodbo o Balkanskem bojevniku, … Nato se je (so ga) upokojil(i).

  Kriminalisti NPU so naklepno preusmerili preiskavo o umoru dr. Jamnika na dr. Milka Noviča, da bi zabrisali udbomafijske sledi! REVOLT!

  • Franc Šink

   Ma on ni sposoben niti oprati cevi na proktologiji.

  • Kosobrin

   Bolj je pameten in pošten kot marsikdo z dvakratnim dr.! Nobena šola, fakulteta ti ne more dati zdrave kmečke pameti, spoštovanja drugih ljudi, poštenosti, če tega nimaš v svojem karakterju! Napisano v zadnjem stavku bo potrebno pa še dokazati, ne pa kar tako blebetati!

   • bolimeđoko

    Kako pa ti lahko dokažeš tvojo trditev, da je bolj pošten, kot marsikdo z dvakratnim dr. !
    Bo šlo? Bom počakal.

    • Kosobrin

     Ker ga poznam. Ti pa kar čakaj! Boli me đoko!

   • Borut Stari

    Zato pa smo namesto uspešne propadla država. Prav zaradi vaše kmečke pameti, ki raste kar na njivi. Ali še bolje, v hosti.

 • Franc Šink

  Mene afere sploh ne zanimajo.Samo še kako se znebiti komunistov.Volitve so tu.Bodimo pametni.

 • if

  Kombinacija karakterja osebe v naslovu ima potnecil Zverjasca Nedemokracije!

 • radames

  Nad Moderendorferjevo “komisijo” se lahko samo režiš. Bo pa postala “popularnejša” od Logarjeve. Nov veliki pok?

 • Kosobrin

  Bo potrebno njegovo tristo strani dolgo poročilo prebrati, dokler tega ni, pa ne flancajte!

  • Edi Puc

   …čemu brati copy_paste

 • Božidar Rodica

  to je en navaden osel s cd v gobcu

 • Marijan Tončić

  Kakšno zvezo ima kredit SDS z IranGate??? Na žalost tega slovenski državljani ne razumejo. Smer medijev gre, da je najeti kredit večja afera kot miljarda opranega denarja.

 • Soave

  + + + + +
  In če tudi kakšna zadeva le pride na sodišče, se tam valja po predalih !?
  Če je mandelc – kot tale, v članku portala Pod črto!

  https://podcrto.si/sum-oskodovanja-upnikov-tozilstvo-za-roka-furlana-zahtevalo-preiskavo/

 • Rotar Jakob

  kurćanov kahlonosec prestavlja kahle v desno!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!