Cerarju v slovo – Kapljica izdolbe kamen, ne s silo, ampak s čestim padanjem

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Latinski pregovor, ki nam ga je v osnovni šoli vtepla v glavo učiteljica latinščine. Ne samo, da smo ga poznali, povedati smo ga morali tudi onomatopoetično, torej z besedo posnemati način padanja kapljice. Zato nam verjetno ta izrek ni izdolbel možganov, ampak nasprotno, se nam je vanje vtisnil. Nisem marala te učiteljice, takrat še tovarišice. Poleg latinščine nas je učila tudi slovenščino in kaj je hujšega kot otrok, ki govori štajerski dialekt med ljubljansko smetano? Vsaka ura se je pričela s stavkom: Šikovec, sklanjaj voda ali teta. Štajerci boste vedeli, drugi morebiti tudi ne, da o-je in e-je izgovarjate drugače, kot to zahteva knjižna slovenščina, kot ozke »o« in »e«. In vsako uro, vsaj kak mesec, je to zelo zabavalo sošolce, potem jih je začelo dolgočasiti, sem pa sklanjala, vse leto, vsako uro. Težave so bile tudi z besedo »megla«, tako in drugače. Kakorkoli, dala mi je vedeti, da navkljub univerzitetnemu pedigreju ne sodim med ljubljansko »smetano«, z verjetno naglavnim grehom, to je obiskovanjem verouka. Kot sem nekoč že omenila, Roman Leljak in Dušan Lajovic sta mi odprla oči, v seznamu aktivnih sodelavcev SDV so se znašli napisani moji tedanji tovariši in tovarišice. Ne vsi, vendar kar nekaj njih.

Navkljub temu pa sem imela latinščino izjemno rada, ljubezen do nje mi je verjetno vcepil oče, ene njegovih zadnjih besed so bile: “Dum spiro, spero”. Dokler diham, upam. In dokler je dihal, mu nisem upala povedati, da Janez Janša ni več predsednik vlade, kar je bilo ob vsakem obisku eno prvih vprašanj. Umrl je, prepričan, da je Janez Janša predsednik vlade.

In ta teden je bil teden, ko je kapljica izdolbla kamen. Ni bila tista kapljica preko roba, temveč tista, ki je pokazala na popolno luknjičavost te vlade pod vodstvom Mira Cerarja. Očitki, ki jih je uperil zoper vrhovno sodišče, potem ko mu je to dalo možnost pričanja, kažejo na to, da smo imeli Vili Kovačič in vsi, ki smo opozarjali na pasti t. i. drugega tira, prav. Miro Cerar, ki se je še med pričanjem pohvalil z obnovo železniškega tira v Prekmurju in proge med Kočevjem in Ribnico, je tudi povedal, da za te projekte in izvedbo ni bilo ustanovljeno nobeno posebno podjetje, ni bil sprejet noben poseben zakon. 27 km železniškega tira od Divače do Kopra pa je terjalo poseben zakon in posebno podjetje? To podjetje bi morali sedaj ukiniti, gospodu Dragonji pa pogodbo odpovedati iz poslovnih razlogov in ga poslati na zavod za zaposlovanje.

Cerar odstopil zaradi povezav z izvajalci drugega tira
Zakon se ne sme izvajati, prav tako tudi nobena pripravljalna dela, saj je izgradnja pod velikim vprašajem. Je pa očitno, da je odločitev vrhovnega sodišča sprožila zahteve po odstopu, verjetno vseh izvajalcev, ki so že imeli posle dogovorjene in ki so že z “navezavo stikov” imeli določene stroške. Drugače si takšne užaljenosti in vztrajanja človek le ne more razložiti. Miro Cerar, ki se ga ni dotaknila odločba ustavnega sodišča, ki je njega kot predsednika vlade in “njegovo ekspertno skupino pravnikov”, ki so proučevali možnost odvzema mandata Janezu Janši, gladko povozila, je šele sedaj užaljen. Miro Cerar, ki je preprečil izvršitev pravnomočne odločbe o deportaciji Ahmada iz Slovenije, ki ga je imel celo kot častnega gosta na kongresu svoje stranke, čeprav je ustavno sodišče Ahmada ponovno “napotilo” v lepo Hrvaško, naj bi odstopil zaradi odločitve vrhovnega sodišča? Miro Cerar, ki je na vsak način hotel povoziti ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva, ki je preko ministrice za zdravje uredil koncesijo “svojemu” zdravniku, ki je na vsakem koraku stal za ministrico za zdravje in podpiral tako bizarne predloge zakonov, ki bi lahko povzročili smrt velikega števila pacientov, naj bi sedaj odstopil zaradi nestrinjanja z odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je podleglo “vplivu” Vilija Kovačiča, 79-letnega trmastega državljana K.? Miro Cerar, ki je omogočil ilegalen vstop pol milijona migrantov brez dokumentov, brez preverjanja, potencialnih teroristov, preprodajalcev, posiljevalcev … Pa ne pozabimo na trmasto vztrajanje pri izvršitvi arbitražne odločbe, ki jo je celo kakšen teden uspešno prodajal kot veliki uspeh Slovenije!

Ne bodimo naivni! Miro Cerar je odstopil, ne zaradi Milana Kučana, res pa je odstopil zaradi drugega tira. Ni odstopil zaradi nestrinjanja z odločitvijo sodišča, torej zaradi strokovnega disenza, temveč zaradi povezav z izvajalci del pri gradnji omenjenega tira, ki so sedaj na žerjavici, ali bolje rečeno, na nitki, oziroma se je ta morebiti že pretrgala.

Živel je kot zvezda iz Hollywooda
Kdo od nas je še tako neumen, da verjame, da je bosansko podjetje gradbinca Hameda Ramića, lastnika podjetja Euro-Asfalt Sarajevo, ki je le 6 dni po nastopu vlade Mira Cerarja odprlo svojo podružnico v Mariboru, to storilo slučajno? Kdo verjame, da niso nakazali donacije na tak ali drugačen način stranki SMC pred volitvami? Kdo verjame, da so bili povsem slučajno izbrani za gradnjo avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje in za opravljanje pripravljalnih del za drugi tir? Kako so si veliki fantje zamislili gradnjo 27 km železnice, smo na srečo videli že pri izdelavi makete. Saj veste tisto: “Pola pije, pola Šarcu daje”.

Miro Cerar je odstopil le nekaj ur po tem, ko je vrhovno sodišče odločilo drugače, kot je mislil. In ne bi bil Miro Cerar, če ne bi ob odstopu zlil gnojnice na SDS, na ljudi, ki so stali in demonstrirali pred sodiščem, ne samo zaradi Janeza Janše, ampak zaradi vseh krivic, ki so jih doživeli v “pravni” državi. Imenoval jih je plačance!!! Ponovno jim je z drugimi besedami dal vedeti, da so zanj “sodrga”, kot je te ljudi poimenoval njegov kolega s pravne fakultete. Ko bi vsaj molčal … ne, kot predsednik vlade je ponovno žalil državljane države, katere vlado je vodil. Njegove besede niso nič manj zlohotne kot zmerjanje s sodrgo, da ne bo pomote. Človek, ki se je zelo hitro navadil na razkošje voženj s falconom na športne prireditve, voženj z luksuznimi vozili, menjavanje partneric, ki je živel kot filmska zvezda Hollywooda, z vsemi grdimi podrobnostmi, o katerih se šepeta v naših krogih, je odstopil, ker je očitno nekomu obljubil preveč.

Bil je zanimiv teden. Ne strinjam se z mnenji, da je Miro Cerar odstopil zato, da bi ostal. Ne! Če bi se na “ogled postavil” in predlagal glasovanje o zaupnici vladi, bi se pokazal kot politik, ki sprejema odgovorne odločitve. Tako pa se je pokazal kot užaljen otrok, ki je kot po navadi našel krivca v stranki SDS in Janezu Janši. In da ne pozabim, navkljub striktnemu zanikanju Vilija Kovačiča, ki celo ni cenil pomoči SDS pri zbiranju podpisov, je le-tega preko mene povezal s stranko SDS. S tem ga je užalil, užalil pa je tudi mene. Odvetniki zastopamo vse stranke, ki nas izberejo, ne glede na politično pripadnost, najraje pa zastopamo bogate. Toliko bi Miro Cerar, ki je delal kot plačani izdelovalec pravnih mnenj, že lahko vedel. Žal pa nimamo vsi odvetniki sreče, da bi imeli bogate stranke, nimamo sreče, da bi dobili posle državnih podjetij, zato zastopamo stranke, ki niso blizu vladnih odločevalcev. Pa ne zavidam svojim kolegom, ker nekaj pa le drži, težko prenašam avtoritete ali tiste, ki to želijo biti. S tem imam velik problem.

Zato ohranjam svojo svobodo, četudi imam zaradi tega manj denarja. Pa zbogom, Miro Cerar!

Lucija Ušaj Šikovec

 • Roman

  Odlično g.Lucija!

 • Valter BraniSlav

  Jaz pa sem naivno MISLIL da sta za vse kriva Kucan in zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi

  • Ryuk

   Ne. A ti ni že cerar razložil. Kriv je JJ. On je kriv za vse.

 • Anton

  Bravo Lučka! Zadela si jih v petokrako smrdljivko!

 • PIA PlA

  Čestitke ženski, ki je eminentnega ustavnega pravnika spravila na kolena.
  Naj vsi vidijo moje stoječe ovacije, bravo Lucija.

 • Jan Kovalski

  79-letni upokojeni ekonomist je premagal ustavnega pravnika na njegovem pravniškem terenu.
  3 stvari so sedaj pomembne:
  #1 da se Cerarja ne pripusti nazaj na pravno fakulteto
  #2 da se Cerarja ne pripusti nazaj na RTV kot dežurnega razlagalca prava
  #3 da se Cerarja ne pripusti nazaj v osnovne šole otroke poučevat o etiki in morali skupaj z dvojnim zaračunavanjem potnih stroškov

  • Miha

   Edina dva, ki sta bila sposobna premagati celo vlado.

 • FORT WORTH

  Cerar je ze na smetiscu slovenske zgodovine.
  Od tam pa ni se nobenemu uspel povratek.
  Lds, zares, verjamem, PS, previrant, AB…
  A niso to sami zagovorniki lopovije, socializma in komunizma ??!
  Hehehe

 • totex39

  Bravo Lucija, zelo dobro je opisala užaljenega in nesposobnega Cerarja. Vendar za njega še ni dovolj, da je odstopil moral bi za vse svinjarije kazensko odgovarjati.

 • VERRZIFIKATOR

  Milo je sinoči reklo: Nisem obupal(o). Toliko o slovnici.

  Milko Celar

  NI OBUPAL

  Ni obupal prvi naš učenec,
  nad porazom lastnim ni obupal,
  je učiteljem ves čas zaupal,
  da bo tudi letos nagrajenec.

  Da ocene slabe so trenutno,
  ni motilo vrlega učenca,
  v šoli zadnja leta še zelenca,
  tudi ko so šle navzdol občutno.

  Ni obupal, ko ga je razsodba
  z več ukori čisto prikovala,
  v žepu luknja ko se je skopala,
  nična vsaka je bila pogodba.

  Ni obupal tja do ure tretje,
  ko popoldne mu je odzvonilo,
  pa čakálo ni ga več kosilo,
  ampak le še součencev dretje.

  Ni obupal, je samo odstopil,
  rekel zdaj za šolsko je glasilo,
  to pa najzvestejše je trobilo
  sporočilo, da se je odklopil.

  Knjige dal zdaj šolskemu je slugi,
  klavrno zapustil šolo našo,
  spet odšel bo koze gnat na pašo,
  saj nad njim obupali so drugi.

 • VERRZIFIKATOR

  Tale ni iz sinočnje ure latinščine in pravoznanstva na TVS, ampak iz ure grščine.

  Miros Tragedikos

  DOBER NASTOP

  Se v teater je nocoj odpravil,
  eden zadnjih to je bil nastopov,
  prvi v vrsti tragičnih odstopov,
  zadnji vtis nadvse bi rad popravil.

  Dober res nastop prav v vseh pogledih,
  zglede našel je v literaturi,
  se naučil vloge v dobri uri,
  jo pobral pri grških je tragedih.

  Ni obupal še nad svojo vlogo,
  Grke stare je zvestó posnemal,
  zgledov se igralskih oprijemal,
  vlogo krasno odigral ubogo.

  Po dveh tirih peljal vso je zgodbo,
  je struktura dobra, teatralna,
  tudi če vsebina je banalna,
  dobro jo začini z mačjo godbo.

  In pripravlja že teren za dramo,
  ki komedijantska se bo zdela,
  a v resnici nič ne bo vesela,
  ampak zgolj teater s slabo kramo.

  Komiku prepustil da bo sedlo,
  naš traged potihem je povedal,
  dobro se tragedije zavedal,
  konec odigral zato prav medlo.

  • KIKI

   Vsi vemo, da podgane prve zapustijo potapljajočo se ladjo .
   Cerarja sta že na samem začetku zapustili Etika in Morala
   in kaj je tipičnemu narcisu še ostalo : podganja šola mala!

   • VERRZIFIKATOR

    Kjer podgane so, tam ni morale,
    etika še blizu si ne upa,
    tam je le golazen iz obupa,
    tam je strup, nobene male šale.

 • Franc Šink

  Kamen je mehek še voda naredi luknjo v njega.Komunistična buča je pa nekaj drugega.Še z krampom. bi težko uspelo.

 • Silka

  Ni kaj dodati. Vesel sem pokončnih ljudi, ki mi dajejo upanje za vnuke. Upanje, da še ni vse zavoženo in da smo Slovenci Cerarja in podobne sposobni izpljuniti, kot gnilo jabolko.

 • Mojca pokraculja

  G.Lucija odlično.

 • Beli Sneg

  In za Hanzi je bila prva novica Zahovič, ignoranta opankarja s širokim butastim nasmehom, Jankoviča, so pa kar preskočili. Lucija je super, samo v Slo.jih je premalo in preveč kardeljevih pepc alias fajonk.

  • KIKI

   V kateri državi so že svinje zaščitene živali?
   Vidim in slišim, da samo pri nas, v naši Srbsko
   Ruski državici!

  • Franjo Trojner

   Da tudi Zahović je tema namensko sproducirana v centralistični Ljubljani, da se uniči institucija NK Maribor in s tem šport v Mariboru!
   Glede novinarske konference po tekmi, pa le tole, celo nasprotni trener je prisotne opozoril, na neprimerna, celo provokativna vprašanja novinarja Ekipe g. Zahoviću in Zahović mu je morda res malce grobo povedal kar mu gre, nikakor pa Zahović ni bil do novinarja žaljiv.
   Ko sem bral odzive novinarjev dominatnih levih medijev na to temo, mi je dejansko šlo na kozl, ker toliko fake novic na eno temo, na en dan v Sloveniji še nisem doživel. Novinarji in uredniki tudi MB častnika se naj zazrejo vase in se vprašajo, kaj in kdaj se je zgodilo, da so vso profesionalnost, načela in vse novinarske standarde in človeško razumnost, moralnost in etičnost izgubili?
   Nehajte se zajebavati z Mariborom, z NK Mariborom in Violami, tak scenarij nikoli ne more imeti mirnega konca.
   Štajerci, Mariborčani, Viole , dozorel je čas, da se uzakoni ŠTAJERSKA DEŽELNA OBLAST IN IZVOLI DEŽELNI GLAVAR IN POSLANCI! DOVOLJ JE CENTRALIZMA IN VASE IN SAMO V LJUBLJANO ZAGLEDANE CENTRALISTIČNE OBLASTI!
   Avbiks, dovolj je! Čas je, da končno poskrbimo za interese Štajerske in vseh naših mest in vasi, prišel je čas ZA ŠTAJERSKO! VSTANITE, kdo bo, če ne mi!

   • Jan Kovalski

    Se strinjam, Zahović sploh ni bil žaljiv. V bistvu je opozoril novinarja naj ne provocira ob nesreči, ki je doletela Maribor zaradi takega nepričakovanega poraza proti nekonkurenčnem Krškem. Češ tvoja nesreča te ni izučila naši pa se posmehuješ. To napihujejo novinarji ker je bil tarča novinar. So pa bili popolnoma tiho ob neprimerno hujših žalitvah, celo grožnjah, nekega novinarja s strani RTV.

    • Franjo Trojner

     Novinarji dominatnih medijev so z sproducirano afero Zahovič dosegli nov podn!
     Predvolilna suočenja na HANZI TV so farsa, dominatni tiskani mediji pa neverjeten skupek fake novic.
     Dominantni mediji v Sloveniji in njihovi novinarji/novinarke so v sramoto na Slovaškem ubitemu raziskovalnemu novinarju in njegovi punci.

     • Olga_10

      To sploh niso novinarji, ampak družbeno politično delavci!
      Zato na volitve in naženimo levake!

    • rabbit

     Ne vem zakaj se mediji razburjajo zaradi Zahovića. V Sloveniji že vse od osamosvojitve imamo balkanske navade v nogometu. Primer Mandarić. Na kant in iz prve lige je spravil FC Koper sedaj bo enako naredil z Olimpijo pobral bo denar in koga briga še Olimpija. Pa nikomur nič. BALKAN.
     Isto imamo glede balkanskega novinarstva. Samo zadnji primer z Normo Korošec in Mastnakom ste kje na RTV kjer je zaposlen, da se ne strinjajo z njegovim zapisom in ga zato odpuščajo, kje pa.Da o raznih izpadih Carlove, Ašičke, pijane Gobčeve, ipd sploh ne govorimo. Balkan.

 • KIKI

  Bojim se samo, da si je ta odstop namislil kot dober piar
  pred volitvami ! Vsak dan se TV-jih se ure in ure ukvarjajo z njegovimi
  prepotentnimi nebulozami in naši Butalski državljani poslušajo,
  poslušajo, poslušajo in nič ne slišijo ! Nekdo mu je dobro svetoval!
  Odstop bi lahko državljani sprejeli brez besed in brez vprašanj, pa bi ga
  krepko ZAJEBALI ! (drugega izraza ne najdem!)

  • francelj3

   Odstop pred volitvami je kvečjemu antipiar. Najprej odstopi, potem me pa prepriča, naj ga volim na isti položaj? Ni šans. Čeprav ne rečem, butast je dovolj, da bi lahko kaj takega pričakoval.

 • TOML

  Lucija odlična!
  Kot vedno.

 • TOML

  ha ha ha Vili pri 79 letih zmelje komplet socialistično drhal na oblasti,
  ki se je v svoji kriminalnih dejanjih izpoplnjevala celih 75 let.

 • Jan Kovalski

  Cerar pravkar v parlamentu razlaga kako uspešna je njegova vlada in kako zelo je pod njegovo vladavino napredovala Slovenija.
  Le zakaj hudiča je potem odstopil?

 • kokobily

  Ni kaj, tokrat moj poklon, gospa.

 • tasilo

  Toliko se tale Lučka hvali, kaj vse da so jo poskušali v šoli naučiti, pa kaže, da marsikaj zaman in da se je marsikaj nikoli ni prijelo.

  “Štajerci boste vedeli, drugi morebiti tudi ne, da o-je in e-je IZGOVARJATE drugače, kot to zahteva KNJIŽNA slovenščina /…/”
  Knjižna slovenščina ničesar ne “izgovarja”, kajti KNJIŽNI jezik pomeni pisanega, ne govorjenega. Tisto, čemur Lučka reče “knjižna izgovarjava”, šolani ljudje rečemo ZBORNI jezik in SPLOŠNO POGOVORNI jezik; za pravilno IZGOVARJAVO imata oba težo normativnega, prvi bolj, drugi malo manj.

  (X) NAVKLJUB temu pa sem imela latinščino izjemno rada
  (>) KLJUB temu pa sem imela latinščino izjemno rada
  (X) In da ne pozabim, NAVKLJUB striktnemu zanikanju Vilija Kovačiča
  (>) In da ne pozabim, KLJUB striktnemu zanikanju Vilija Kovačiča

  Tale tetica Lućka pri vsej svoji intelektualnosti ne razlikuje med
  KLJUB http://fran.si/iskanje?View=1&Query=kljub
  NAVKLJUB http://fran.si/iskanje?View=1&Query=navkljub
  Pravnik se ne sme tako “saj je vse en kurc” šlampasto izražati …

  Takole svoje “junaštvo” izražajo rovtarji
  (X) In dokler je dihal, mu NISEM UPALA povedati
  … takole pa omikani in izobraženi Slovenci
  (>) In dokler je dihal, SI mu NISEM UPALA povedati
  UPATI/UPATI SI -> http://fran.si/iskanje?View=1&Query=upati

  Nič ni narobe, če kdo pove svoje mnenje in komentar, le s svojo “izobraženostjo in intelektualnostjo” naj se pri takem jeziku in taki pameti ne hvali preveč.

  LP. Hanibal Lector

  PS: A na Novi res ne spravite skupaj za enega lektorja?

  • Matrica

   KLJUB temu, da vztrajno ponavljaš, da je Lucija butasta in se hvali s svojo izobrazbo, (ki vseeno ni “kar tako”, glede na to, da je pravnica z pravosodnim izpitom), kar, po tvoje ni najbolj posrečeno, pa se takoj v začetku svojega pisanja POHVALIŠ kako si sam IZOBRAŽEN……..sicer ne vem, koliko si izobražen, ampak na tvoje “popravljanje” se “poser…m” , ker v teh pisanjih po portalih in seveda v kolumnah, ki jih po tvoje beremo neizobraženi in butasti, itak ni pomembno, ali je NAVKLJUB ali KLJUB…….in verjemi, da tukaj sam izpadeš največji bedak…..ekola….upam, da boš tudi tole pisanje popravil, ker vem, da je v njem veliko “napak” , vendar pa se meni sladko hebe, samo, da je tebi v zadovoljstvo….kot samoimenovanemu Hanibal Lec(k)tor-ju…..

   • tasilo

    Zdaj, ko si izlil svoj nevrotični žolček name, lahko pa napišeš še kašno vsebinsko pripombo, recimo o knjižni in zborni slovenščini, o kljub in navkljub, pa o upati in upati si; argumentirano napiši, ali je kje vsebinska napaka! Če pa tega ne zmoreš — in tega očitno niti ne zmoreš niti ne znaš — ti bom dal pa nasvet v najvišji literarni obliki knjižne slovenščine: spizdi, smrad hinavski in si svoj skrivaški profil zatakni v rit. Bedak seveda “izpadeš” ti, ker le bebci tvojega kalibra praviloma razpravljajo ad personam in nikoli ad rem, saj nimajo argumentov. Ne verjamem, da slednji stavek razumeš, zapisal sem ga v upanju, da ti bo sčasoma kdo razložil in boš nemara v nekaj letih dojel.

    Gotovo boš pa zdaj od vse redakcije, od Lučke in še od stranke dobil lupčka na ritko in jajčka, ker si tako korajžno v Lučkino obrambo poslal svoj briljantni umski potencial. Ej, a ni tale teta pravnica? A zato rabi tebe, umsko siroto, za advokata?! Saj se hecaš, anede? Zdaj pa spet poprosi koga od svojih, naj ti spiše kakšen vsebinski odgovor in ga objavi pod svojim nickom, da se ne bo poznalo, kakšen absoluten bebec si.

    • Olga_10

     Matrica bi po vaše moral podati vsebinski odgovor. Kaj je pa vaš komentar kolumne? Lektorski popravki, torej forma in ne vsebina.
     Zato najprej pospravite pred svojim pragom!

     Kaj pa so besede “spizdi smrad …”? Ad personam, se pravi osebni napad! Kje gre tu za stvar oz. zadevo?

     • tasilo

      Olga, ne razumeš, jaz bi porabil pa preveč časa, volje, energije in svojega dragocenega življenja, če bi ti poskušal vse podrobno in potrpežljivo razložiti. Na kratko pa takole: matrica je brez argumentov in z žaljivkami napadel mene osebno (ad personam), ni napadel mojih argumentov (ad rem). Ne piše o tem, ali imam prav ali narobe, temveč le, da sem po njegovem bedak, ker sem si drznil napisati nekaj nelaskavega o tej tetici Lučki. Kaj je ad personam (ali ad hominem) in ad rem, si preberi drugje. “Spizdi smrad” je seveda ad pesonam, vendar je odgovor na njegov ad hominem napad (ad rem o predmetu debate pa očitno ni niti pripravljen niti sposoben razpravljati). Mi poveš, kako se na ad personam napad odgovarja z ad rem (in zakaj)? — Zdaj mi pa še ti povej: ali sem naredil v komentarju o jeziku kakšno vsebinsko napako? Menim, da ne. Kar sem napisal, drži. Namesto da bi kdo rekel “prav imaš, bomo popravili”, vsi zelo tipično slovenceljsko skočite v glavo tistemu, ki na napako ali blamažo opozori, in ne tistemu, ki je napako naredil. Moramo reči še kaj?

      Vidiš, če se kdo v članku napihuje s svojim “izobraženstvom” — in Lučka se! — potem naj računa, da utegne kdo to malo bolj pogledati. Lučka se namreč v čisto vsakem prispevku hvali z izobrazbo in čisto v vsakem prispevku naredi nekaj “izobraženskih” kiksov. Rešitev: ali naj se neha napihovati z izobrazbo ali pa naj dá članek v jezikovni pregled lektorju. Mar je to tako težko, hudiča?!

   • francelj3

    Kaj berete, če bi samo brali, kar drugi pišejo, bi se še kaj naučili. Problem je v tem, da komentarje neizobraženi in butasti pišete in jih vsi beremo, s tem pa boste najpozneje v nekaj desetletjih dosegli, da bo slovenščina izginila.

  • Borut Stari

   Hanibal Lector, kljub opisani razliki v pisanju sem oba posta popolnoma razumel. Kaj je prav in kaj ni je navadno kazanje mišic.Kazanje svoje izobraženosti in intelekta.Da bralec razume napisano ni potrebno tako dlakocepsko izpostavljanje svojega ega. Vsebina posta ni poved o knjižni slovenščini in intelektualnosti avtorice.Vsebina opisuje žalostno intelektualnost osebe, ki je še dva dni nazaj vodila slovensko vlado. Knjižna slovenščina ima v tem primeru popolnoma nepomemben vpliv na kvaliteto življenja džavljanov.

   • Olga_10

    Tako je!

   • tasilo

    Jezik je en od konstitutivnih elementov vsakega naroda ali ljudstva. Jezik je en višjih umskih procesov. Ima svoja pravila, enako kot trivij. Menda je jasno, zakaj je tako.

    Naprej pa takole. Obregam pa se ob gesto, ko nekdo porabi pol uvoda za opisovanje svoje izobraženosti, naprej si privošči pa take kikse zoper izobrazbo (in logiko). Kajti ko tudi sam praviš, “kazanje svoje izobraženosti in intelekta”, to ne leti zgolj name, temveč tudi na Lučko, če hočemo biti pošteni, kajneda?

    Pisci, ki ne delajo jezikovnih in logičnih napak, uživajo ugled. Pisce, ki delajo jezikovne, smiselne in logične napake, vedno jemljemo s pridržkom. Naj ne bom predolg: taka besedila naj dajejo v jezikovni pregled lektorju in ne bo jezikovno prav nikakršne zadrege. Tako preprosto je to. Še posebno to velja za medij, ki tako prisega na Slovenijo, slovenstvo in slovenščino.

    • Mojca pokraculja

     Bravo še enkrat !

    • traktor

     Tako je. Mogoče si bil le malo pregrob. A verjamem, da je bil namen dober. Morali bi biti bolj ponosni na svoj jezik. In tu se vse začne in konča.

     • tasilo

      Saj ravno zato sem nalašč grob, nesramen, freh, posmehljiv, zbadljiv, žaljiv, zajedljiv, piker, ciničen, sarkastičen in celo naravnost žleht … Mene in moj jezik žali, ko se take jezikovne in smiselne neumnosti, spake, šlamparija, neznanje, nepoznavanje in neumevanje jezika začnejo prijemati. Tako pada jezikovna, kulturna in intelektualna raven, če že “cvetober” slovenskega izobraženstva take klati (tale tetica sploh ni edina). Moj jezik pačijo, deformirajo, siromašijo, sprevračajo, poneumljajo, mučijo in matrajo. Nekaj pa seveda leti tudi na medij, ki je ali preškrt ali pa “prekurčebolen”, da bi si dvignil ugled in “investiral” v lektorja. Pa en sam gobec Slovenije in slovenstva ter slovenščine jih je. — Lektor vendar ni tak strošek, no. In ko enkrat pis(d)unom vbiješ v glavo nekaj osnovnih reči, je tudi napak manj. No ja, vsaj starih in najbolj zadrtih napak in neumnosti ne ponavljajo (izumljajo pa nove, resnici na ljubo). Ni ga pa na tem svetu lektorja, ki bi človeka lahko naučil razmišljati. Ampak to je že druga debata.

     • traktor

      Prav imaš, žlehnoba. Veseli me, da si takšen in tu.

   • rabbit

    Točno tako se strinjam s teboj. Bolj mene osebno motijo slovenski inšpektorji,delavci državne uprave, celoo nekateri poslanci Državnega zbora ki ne znajo slovensko, Tasilo vam pa vzemite v roke sodbo okrajnega sodišča v zadevi Patria in potem jo prosim razčlenite do kosti. Srečno, boste imeli veliko dela.

   • samotoje

    Opa, tu se pa hec neha. Če je tebi vseeno, na kašnem nivoju je tvoje pisanje in govorjenje, izvoli. Jezik veliko pove o tebi. Nikar pa ne klati neumnosti, kot si jih natrosil v svojem zadnjem stavku. Knjižna slovenščina je norma, ki velja za vsako napisano besedo.

    • Borut Stari

     Kaj je meni vseeno, ali ni, tebe nič ne briga. Za sebe se brigaj. Čeprav ni v pristni knjižni slovenščini, si napisano dobro razumel. Če pa nisi si pa na nizken nivoju intelekta. Razumevanje, ne jezik je problem.

     • samotoje

      Odziv po pričakovanju.

     • Borut Stari

      Še eden tistih, ki je opozicija samemu sebi.

  • Soave

   No, no. . . . . . verjetno res ne spravijo. Tako pač je.
   Prav je, da opozarjaš. Mislim pa, da nimaš čisto prav glede njenega ” hvaljenja ” z izobrazbo.Dala je pač primer . Iz svojega šolanja.
   Jojmnene. . . . .ali veš , da velikokrat, ko pisarim – čivkam – pomislim nate.
   Huh, le kaj si tasilo misli ? A je tale sploh v kakšno šolo hodila ?
   Imaš pa prav, da bi pisci člankov morali bolj paziti , da se pravilno izražajo.

   • bednick

    “Huh, le kaj si tasilo misli ?”
    —————————

    Slavisti na Slovenskem so orodje “levičarjev”, katerih intimna opcija je ukinjanje naroda.
    Tako ima knjižnji jezik eno in edino vlogo, vlogo zmanjševanja samozavesti naroda!
    Zakaj so Srbi bolj samozavestni od Slovencev:
    PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ!
    Tasilo tega nikoli ne bo razumel, ker je navaden fah idiot!
    Svoje moralne pokvarjenosti se sploh ne zaveda.
    Soave, če si odrasla in samozavestna oseba, se ne oziraj nanj in ga že enkrat javno nekam pošlji .

    • Soave

     No, saj se ne oziram v tistem pravem pomenu. Se pa zavedam, da ob svojem čivkanju marsikatero pogruntam.
     Mislim pa, da le moramo malo paziti. Zaradi zanamcev pa so potrebni tudi fah idioti. In tale marsikaj dobro razloži .

    • francelj3

     S prvim stavkom se popolnoma strinjam, z nadaljevanjem pa niti malo. Slovenski narod uničujejo s tako katastrofalnim šolstvom in učitelji, da ne zaupam niti lektorjem več. Se še spominjate usmerjenega izobraževanja? To je mehanizem uničevanja slovenščine. Kako glede jezika šele ne zaupam pravnikom, filozofom in FDV-jevcem, katerih šolanje mislim, da se je končalo na nivoju devetletke.

     • bednick

      Spomnim se, koga smo se v osnovni in srednji šoli najbolj bali.

     • francelj3

      Kakor kdo.

    • Jovo Jamnica

     Glih ot piši kao što govoriš pride vun beseda narot. Slovenska je le, ko se pravilno naglasi. Prešern je besedo narot v Zdravici pravilno naglaso. To se pravi, da je stisno na črko o ostrivec, keri pomeni, da je samoglasnik na dugo naglašen…

     Živé naj vsi naródi,

     Živeli…LOL

    • francelj3

     Knjižni jezik, ne pa knjižnji.

     • Jovo Jamnica

      Jas pa kuj po štajersko… knižni

     • bednick

      Za slaviste velja to kar je napisal rabbit:
      “hudič je, ko se drek pokonci postavi”.

     • bednick

      Slovenski knjižni jezik mi je prvi tuj jezik.

  • Mojca pokraculja

   Tasilo dober si, ni kaj. Vedno je poučno. Tudi jaz velikokrat, ko pišem pomislim nate. Joj pa vejice itd. prosim ne glej ! Vseeno hvala in prosim še nas opozarjaj!
   Glede Lucije sem mnenja, da ni toliko problem njeno neznanje jezika, ampak to, da je osredotočena na vsebino zapisanega. Tako da pol se ji oprosti ;))

   • tasilo

    Hvala za dobro mnenje, vesel sem ga. Vesel sem tudi, da sem ter tja, kar napišem, tudi “hasne” — čeprav najmanjkrat tistim, komur je v resnici namenjeno, t.j. pis(d)unom.

    Jaz bi se v pisanje nekakšne Lučke niti ne vtaknil toliko, ko bi se v uvodu ne bila toliko kurčila z nekakšno latinščino (a pregovora še vedno ne zapiše v izvirni obliki, ker ga je najbrž pozabila) in svojo izobraženostjo. Naj bo raje tiho ali pa vsaj da besedilo pregledati lektorju, ki bi moral take “felerje” popraviti. Če se izobraženec Lučkinega kova že toliko ukvarja z vsebino, se šika, da besedilo za seboj prebere in napake popravi. Seveda jih pa ne more popraviti, če ne zna dovolj jezika in ne ve, da so to napake.

    • Mojca pokraculja

     Se strinjam, odlično si odgovoril že Olgi. Sem vse tvoje odgovore prebrala.
     Morda pa ni odveč, da Lučki in bralstvu pošljeva pregovor v izvirni obliki .

     ” GUTTA CAVAT LAPIDEM NON BIS (VI), SED SAEPE CADENDO”

     In dodajam še “nadaljevanje”:
     Sic homo fit sapiens bis non sed saepe legendo.

   • dob

    tasilo je jezikovni gurman, tle ni kaj.
    Hvalabogu, da obstaja, da je tu z nami in je voljan kaj povedati, poučiti, svetovati.

    Res pa je, da imam rad oba! Rad imam tako tasila, kot Lucijo, vsakega zaradi samo njima lastnih besed in načina podajanja, zaradi njune vztrajnosti, borbenosti… Ah kaj, saj vsi vemo kaj nas pri njiju privlači. Ali pa odbija. Težko je zdaj tukaj kaj novega povedati, ker je skoraj vse bilo povedano že v debati (mojca, tasilo, olga, rabbit, anzek…)
    Bom povedal samo to, kako sam čutim do tega jezika, ki bi moral že od vsega začetka biti moj, pa so mi ga ugrabili, šola mi ga je ugrabila. Da sem ga potem moral sam njim ugrabiti, da končno postal moj! Kakršenkoli že je – zdaj je moj, pišem v njem.

    petek, 28. april 2017
    BOJ ZA SVOJ JEZIK
    Spomnim se, da so mi kot otroku preprečevali govoriti moj jezik starši, učitelji in šola nasploh. Nato pa še moji sorodniki in vsi drugi odrasli, ki so v mojem spominu bili tam samo zato, da bi mi preprečili uporabljati moj jezik.
    Vsi so k temu pripomogli. Vsak po svoje so opravljali svojo morilsko vlogo.

    Ukradli so mi moj jezik! Da bi jih hudič vzel.

    Nisem se mogel in smel izražati v svojem jeziku, in po svoje. Rekli so, da se moram najprej naučiti njihovega jezika, se pravilno izražati. Kar je pomenilo izražati se v njihovem jeziku! Toda meni je bil njihov jezik tuj. Njihove misli, ideje, pomeni izrazov in pojmi… vse mi je bilo tuje in vse neznano. Govoril naj bi po njihovo in ne po moje…. naj ne bi uporabljal mojega jezika, mojih misli, mojih idej.
    Če nisem ubogal so me tepli.

    Kot vidite, imam jaz svoje fašiste, hitlerje in mussolinije, okupatorje in potujčevalce, ki so mi jemali moj jezik in mi preprečevali govoriti po moje!
    Temu so sicer rekli vzgoja, toda jaz temu pravim prekleto potujčevanje.

    Morda je drugim bilo dovoljeno govoriti tisto, kar so čutili. Po moje je to bilo zato, ker so čutili kot oni, jaz pa nisem. Meni so bili oni tujci.

    Toda vztrajali so pri tem, da moram jaz sprejeti njihovo govorico, ne oni moje. Celo knjige so mi predpisali, da bi jih bral in se “mojega” jezika naučil iz jih.

    Praviloma so to bile knjige, ki jih pišejo mrtvi ljudje. Sam sem bil mnenja, da imam kaj povedati, rad bi govoril svoje stvari, toda moje njih niso zanimale. Zanima ji pa ponavljanje 200 let starih zgodb drugih ljudi, ki so že davno umrli.
    Mene in mojih zgodb niso hoteli slišati.

    Zanimalo me je, kako se od mrtvih ljudi lahko kaj naučiš o življenju.

    Kako to sploh gre? Brcaš v trupla in jim govoriš: dajte, o, sveti vzorniki, svetovni modreci, vi, ki ste avtoritete svetovnega duha, povejte mi kaj o življenju – vi ki ste mrtvi, kajti jaz, ki sem živ, o življenju in izkušnjah ne vem nič!

    Zabičali so mi, da moram tajiti lastne misli, ker nič ne pomenijo na tem svetu. Rekli so, da se moje misli in moje izkušnje ne morejo meriti z velikimi idejami mrtvih vzornikov človeštva. Kajti tisto, kar zraste v meni ni nič vredno.
    Zato vas prosim, veliki mrtveci,, razsvetlite me vi, o, presvetla trupla!

    Potem, mnogo kasneje, sem jim ugrabil svoj jezik, ki so mi ga pred tem oni bili ugrabili in mi ga prepovedali uporabljati. In sem ga uporabil, kot ga oni niso. Vem, da je moj jezik trpel pri njih. Nerabljene reči trpijo, jezik še prav posebno.

    Iste besede, isti pojmi so se pri meni zbudili in prenehali biti tako brezupno, tako dokončno mrtvi, kot so bili v njihovih ustih! Prihajali so iz njihovih ust – a ostajali v njihovih ustih. Nikamor niso šli.

    Ti ljudje sami ubijajo svoj jezik! Pa sem si mislil: mojega že ne boste ubili.

    In sem ga skril nekam globoko vase, kjer je tudi ostal na varnem. Pri meni. Naj ga varuje moje telo, sem si mislil, telo ga je tudi naredilo, telo ga je zamolčalo – telo naj ga tudi ohrani!

    In zato je zdaj ta jezik, v katerem pišem – moj jezik.
    Uporabljam ga kakor sam hočem. Reklo bi se, da sem si izboril samostojnost svojega telesa s tem, ko se to lahko izraža: Telo pri meni izraža sebe!!!

    Telo je zdaj moja domovina in moj dom. Ima svoj jezik. Dolgega! Jaz ga govorim.
    En prebivalec moje domovine!

    Govorim kot hočem in pri tem uporabljam SVOJ jezik. Ne njihovega. Njihov je še naprej ničvreden, kot je vedno bil. Meni je njihov jezik ničvreden, mojemu Telesu!
    Njihov jezik je nekaj, kar je ostajalo brez vsebine. Kako se je sploh ohranjal?! Zakaj bi se?!

    Kar je brez vsebine, je tudi brez evolucije! Zato ostaja vse enako kot je vedno bilo. Predmeti okrog nas se zamenjajo, tehnologija (ki je tuja), to že! A vsebina ostaja ista: ni je.

    Zato da nič ne poveš, je vsak jezik dovolj dober. Tudi tuj.
    Da pa nič ne poveš, in to še v svojem jeziku(!), je pa umor lastne kulture. Pri tem pa jaz ne sodelujem! Tega se ne grem.
    Če mi zaprejo vrata – molčim! V njihovem jeziku pa ne prosim. Njim tudi prošnja ne pomeni nič, čeprav je napisana v njihovem jeziku. Oni svoj jezik uporabljajo samo zato, da ti rečejo: NE!

    Čakam, da se nekje vrata odškrnejo, da lahko govorim svoj jezik. Ki ni niti približno jezik, kot ga slišim in berem v medijih! Tisti mi nič ne pomeni, ker tudi nič ne govori.

    Še tole bom dodal!
    Šola nas je učila frazarjenju. To so fraze iz ustaljenih jezikovnih modnih oblik, ki so jih tukaj razširjali politiki. Tako je bilo v času mojih staršev in enako je tudi zdaj!
    Kar so odrasli slišali pri politikih, so potem še sami ponavljali, ker se jim je zdelo, da so potem nekaj boljšega. Top jim je dajalo prepotreben občutek, da se vse nekam pa le premika. Čeprav se v resnici ni.
    Prepričani so bili, da če bodo ponavljali fraze za svojimi politiki, potem tudi nekaj v krogu sodelavcev, znancev, prijateljev nekaj pomenijo.

    Takoj so pograbili vsako novost v frazarjenju, enako kot to počno še danes.

    Danes v parlamentu govorijo in ponavljajo fraze, ki nič ne pomenijo.
    Nobenega stika nimajo z resničnimi čustvi in nikogar ni, ki bi jim nasedel in govornikom verjel, da s tem, kar govorijo, mislijo resno. Nikogar med njimi ni, ki bi bil stiku s samim sabo.
    Odgovornost tu ni doma.

    In tedaj pomislim: ubogo telo, ki mora živeti s takimi možgani!
    Ubogo telo, ki mora preživljati svoje pusto življenje z možgani, ki so kot paznik v zaporu, medtem ko je telo ujetnik.

    Zato, kadar sovražim, ne sovražim celega človeka. Večino njih predstavlja telo in telo imam rad!
    Razumem ga. Bolj ga razumem, kot to zdaj lahko komurkoli povem, mu pojasnim.
    To seveda ne pomeni, da tega ne znam pojasniti, pomeni le, da me nihče ne bi poslušal, še manj bi mi verjel.
    Toda jaz razumem vlogo Telesa v Stvarstvu! Vem, kako pomembna je ta za Vesolje.

    Sovražim pa možgane, ki manipulirajo s človekom, s celim človekom kot celoto, ki je v telesu iz Stvarstva in mu kot telo pripada. Možgani so zmanipulirani in zato nepravični do sebe in drugih, naprej pa do lastnega telesa! Smešno je, ko za celotno telo, torej za večino sebe, ti mošgani – rečejo: Jaz!

    Pa ni res: njihov jaz je omejen samo na glavo in na pamet v njihovi glavi!
    Medtem, ko so možgani v glavi brez povezave s telesom, njihovo Telo obstaja kot Zavest, ki je sploh ne poznajo! Njihovo telo nima z njimi (se pravi z njihovimi možgani, ker se samo z njimi istovetijo) nič skupnega.
    Zato ne sovražim celega človeka. Sovražim tisto, s čimer so mu polnili glavo.

    Ko takšni ljudje rečejo: Jaz! – to pomeni, da mora njihovo telo prenašati parazita, ki ni del nas kot Narave, ki smo, ki je okrog nas in je tudi v nas. Torej, ti ljudje tudi niso del planeta iz katerega smo narejeni v telesu, in ga tu oživljamo. “Mrtvo” materijo oživljamo, to znamo! Kaj ni to čudež?
    Toda to, kot da nikomur nič ne pomeni.

    Od malega so njegovi možgani bili vzgojeni, pogojevani, nato večkrat prevzgojeni, indoktrinirani, zdresirani…. od malih nog ti možgani zase mislijo, da obvladujejo ves svet in da razumejo, kako Stvarstvo deluje.
    V resnici je resnična inteligenca – telo! Resnični možgani Vesolja in sedež inteligence vesolja – je Telo!
    Kdor ne zna misliti s telesom, ta sploh misliti ne zna, ker ni povezan s Stvarstvom in nima porave knjižnice za zajemanje informacij. Ne ve kaj dela.

    In vendar, dan za dnem slišim samo “možgane”, ki “mislijo”, da mislijo…

    Obvladajo vse, pa ne obvladajo niti tega, kar večina njih misli o sebi. Naj se izrazim natančneje: ne vedo, kaj telo misli o svojih lastnih parazitskih možganih lociranih samo v glavi, brez povezave z ostalim telesom.

    Te ljudi danes poslušam, ko govorijo po televiziji!

    Zato, kadar govorim svoj jezik, rad mislim, da moje telo prenaša izkušnjo mojega telesa svojim bratom in sestram po telesu. Moje telo prenaša svoje misli telesu sogovornika.

    In tedaj vem, upam, si želim… da bi nekaj od tega, kar tu povem, prišlo do njihovega telesa, ki (še) ni njihovo.
    Da se bo moja misel – misel mojega telesa – prebila mimo neizprosnih in skrajno nezaupljivih možganov brez resničnega Doma, ker nočejo slišati, kaj počno temu svetu! Telo to ve.

    Njihovo telo to ve, prav tako kot moje. Vsa telesa tega sveta so Telo, zavest, ki deluje kot vezna posoda. In ko bo kdo na to samo pomislil, si dovolil tako razmišljati, kot o možnosti, da to tako je…
    si bo tedaj telo vsaj malo oddahnilo in si reklo: nismo sami… več nas je! Nekaj nas je, ki smo na enak način sami, ampak zdaj, ko to vemo – nismo več tako sami…

    Kajti s temi ljudmi, ki jih kontrolirajo njihovi lastni možgani, je njihovo telo vedno samo. Ne glede na to, koliko jih je na kupu zbitih skupaj in ne glede na to, kako prepričljivi znajo biti. Oni so namreč možgani, ki se pogovarjajo med sabo.

    • Mojca pokraculja

     Hvala dob, tvoji spisi so neprecenljivi.

  • samotoje

   Marsikaj človek spregleda, ko piše ali pa je vse prav, če možgani ne morejo več. Zato so tu lektorji. Svoje članke sem običajno pregledoval naslednji dan in se čudil nemarnemu piscu, ki je spregledal to in ono. Zato se strinjam s teboj, da mora vsak zapis skozi lektorjeve roke.

   • tasilo

    Kakšen lapsus calami ali lapsus linguae se človeku seveda zgodi, errOre humanum est. Za te reči so večinoma dovolj že korektorji. Kadar pa kdo ne razlikuje med ‘kljub’ in ‘navkljub’, ne gre več za “možgani ne morejo več”, ampak očitno možgani sploh nikoli niso mogli (beri: razumeli). In če kmetavzarji ne razlikujejo med (a) ne upam skočiti v vodo in (b) ne upam si skočiti v vodo, ne gre več za tipkarsko napako ali spodrsljaj. Izjava a je v slovenčini nesmiselna (upam, da ne bom skočil? upam, da mi ne bo treba skočiti? ne upam, da bom skočil?). Gre za vpliv kmetavzarsko-južnjaške skladnje (ne usudjujem skoćiti). Bodo drugič ti rovtarji rekli, da ‘drznejo ugovarjati’ ali da ‘si drznejo ugovarjati’? Le naj ugovarjajo, “če upajo” (sic!).

    Druga rovtarsko-čifurska, ki vedno udari po ušesih do bolečine pa je:
    uspel sem ujeti vlak –> uspelo mi je ujeti vlak
    uspel sem ga prepričati –> uspelo mi je prepričati ga
    Ampak to je dandanes očitno že čisto prehuda možganska operacija (s čimer sva pravzaprav začela).

    Hja … Povej mi kako se izražaš, pa ti povem kdo si.

    • samotoje

     To tekmu bomo zmagali, pa če srce pustimo na igrišču. Majke mi!
     Primer, ki meni dvigne pritisk.

 • rabbit

  Gospa Šinkovec Ušaj potem pa imava nekaj skupnega učiteljico oz. tovarišico, vi latinščine in slovenščine, jaz razrednega pouka. Se spomnim, da največji moj greh je bil, da sem hodila k verouku, zato sem dobila namesto 5 pri matematiki oceno 3, čeprav je bila matematika moj najljubši predmet, vse kar sem pisala je bilo pet in še danes mi ni jasno kako je 5 postala 3. Moja mami je, ko sem prinesla spričevala domo,v je šla v šolo ampak se je dotična skrila pred njo. Ko pa je učila tudi mojo sestro ji je mami to na govorilnih urah povedala, da se slučajno ne bo ponovilo, je bila rdeča kot kuhan rak.
  Je pa vse, ki smo hodili k verouku šikanirala celo pismo je pisala takratnemu župniku, ki nam ga je prebral. Kakšne besede neke učiteljice ne moreš verjet. No po tem je pa doživela hudo prometno nesrečo posledice so bile hude, dobila je tudi kostnega raka in glej glej kdo jo je hranil, umival NUNE.

  • Olga_10

   Ne pravi zastonj pregovor: “Človek obrača, Bog pa obrne!”.

   • rabbit

    Res je. Poznam še nekaj takih modelov, ki so na stara leta začeli brati Družino pa v Cerkev hoditi, menda je tudi Maček hodil v cerkev na stara leta, k frančiškanom enkrat ga je moja prijateljica videla enkrat pa moj oče.

    • Olga_10

     Celo Titek se je spovedal. Žal je duhovnik spovedovalec umrl v sumljivi prometni nesreči.

     • rabbit

      Ja je bil nevaren režimu, ker veš da se ravnajo po sebi, pa ne verjamejo, da ne bi župnik nič rekel, ker ga veže spovedna molčečnost. Ziher je ziher.

     • Franc Vidrih

      Zgleda, da je ta režim še živ. To se je pokazalo pri Krambergerju, Noviču, pa neki policist je padel iz lojtre in še je nekaj takih.

 • sumljivislon

  blok – hun..!!

 • anzek

  Bravo Lucija!!!!
  Podpišem se pod vsak stavek napisane teksta. Vredno ga je bilo prebrati!!
  Ne morem se znebiti občutka, da je Cerar že dolgo nazaj, poosebil stavek značilen za diktatorje: DRŽAVA, TO SEM JAZ!!
  Ni odstopil zaradi odločitve sodišča, kakšno sodišče, on je vendar nad sodišči!! Vzrok je v tem: globoka država ga ne potrebuje več!! “Kučan je potegnil vodo” … tako enostavno je to, ko nam vlada mafija!!

  • rabbit

   Moj stari oče je rekel, hudič je, ko se drek pokonci postavi. Za Cerarja to zanesljivo velja.

   • anzek

    Si moram zapomniti, zelo poučna razlaga.

    • rabbit

     Stari ljudje so imeli veliko takih lepih slovenskih pregovor in , če bi jih današnji slovenski človek upošteval nikoli ne bi izvolil Kučana, Pahorja, Jankovića, Cerarja , Šarca ipd.

     • žogica

      Pa Janeza ne, nikoli !

     • rabbit

      Tebe sigurno ne bi marali ker stari ljudje so sovražili lenuhe in lopove,, ki jih ti tako vneto zagovarjaš.

     • žogica

      Takih gobezdačev, kot si ti pa sploh ne marajo…

     • Mojca pokraculja

      Tale je od moje stare mame, lep star pregovor:

      “Iz neumne dupline neumen veter piha!”

     • anzek

      ++++, Zgleda, da bom moral dopolniti seznam pregovorov. Hvala za zapis.

      Ker ste se v to mojo opazko obregnile same ženske, še en star pregovor, ki sicer ni na to temo, je pa vseeno zanimiv: “Lažje je “merkati” en pehar bolh, kot eno samo žensko, če se sama noče”.

     • Mojca pokraculja

      Hvala za pregovor. Mimogrede, tudi moja stara mama jih je zapisovala, na žalost pa se zapisi niso ohranili. Moja tašča pa je znala na pamet nešteto izštevank, starih, takorekoč prastarih. Jaz pa “ljubim” latinske izreke in pregovore, toliko kot zanimivost. “Dum loquor, ora fugit” – medtem ko govorim, čas teče, ali po “naše” cajt laufa- moram opravit še nekaj stvari.

     • rabbit

      Drži.

   • bednick

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Dolgo sem že na svetu, ampak to pa prvič slišim.
    Hvala.

   • tromaž

    Pri nas se reče, ko se drek na stol postavi

 • Olga_10

  In ponavljajmo resnico, skupaj z Novo 24, v nedogled, da bo kot kaplje zluknjala zločinski komunizem in ga odplaknila v greznico skupaj s komunisti (levičarji)!

 • Boco

  Učili so nas kako so slovencem na Štajerskem nemci vsiljevali nemški jezik, kakšna krivica se je dogajala slovencem. Evo ti ga na, isto delajo kranjci s svojo fužinsko slovenščino. Grozno je slišat tiste jugoviške a-je, e-je, o-je. Najbolj očitno zazvenijo v kakšni pesmi od Magifica. Fuj in fej …

  • rabbit

   Nje, de

 • Prle

  Uf, naša Lučka spet sanjari pri belem dnevu, ali pa je članek spisala ponoči. Fino bi bilo, če bi avtorica še pripisala uro, kdaj se je vrgla pisati članek, samo toliko, da človek ve, kdaj se ji utrinjajo takšne misli. Lučka pa ne, da je državljan Vili revež?

  • alojz

   Če še ni revež bi pa postal če nebi Cerar odstopil.

 • Franc Vidrih

  Zagovorniki levega fašizma, bodo zopet vpregli vse soje vole in osle, da bodo kritizirali in pljuvali po kolumni gospe Lucije.
  Ni jim pomoči, levi fašizem počasi in iz dneva v dan propada po vseh zahodnih državah.

 • rabbit

  Če po tem pričanju včeraj , ko RTV SLO ni več prenašala seje preiskovalne komisije o zlorabah v bančnem sistemu še podpira župana Jankovića je pa navaden IDIOT.

  Poglejte si:.http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-preiskovalnih-komisij/174526977

 • Tweety Bird

  Ena izmed najvplivnejših pravnic leta 2015, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, javno neti sovraštvo do drugačnih…Je ksenofoba klerofašistična desničarka !!!

  • Tweety Bird

   Odvetnica Ušajeva, ki ne mara “musličev,”… ljudi s priimki na “ić” in nasploh drugačnih. In to tudi javno pove prek Twitterja :)

 • Tweety Bird

  Lucija Ušaj pravi, da je za vsakega mrtvega Evropejca potrebno izgnati 10 tisoč musličev !!! I mean WTF?

 • Tweety Bird

  MLADINA: Lucija Šikovec Ušaj bi si za zapise na Twitterju zaslužila več ovadb. Več ovadb pa bi moralo biti vloženih že samo zoper različne uporabnike Twitterja glede zapisov o novinarki TV Slovenija Jeleni Aščić.

 • fact

  Bravo Lucija, lepo je, da še obstajajo Slovenke z velikim S kot si ti.

 • Tweety Bird

  LŠU je skrajna desničarka. Na živce mi gre njeno pravičniško pizdenje na družbenih omrežjih. Niti malo se mi ne zdi produktivna ali kaj šele zabavna. Ne rabim takih informacij.

  • komar marko

   saj se ti ne ponuja. Za tebe so informacije v MLADINI in Lažnjivcu ter v LAŽGOŠAH: Ptravi balzam za tvojo dušo.

 • Rotar Jakob

  kurćan je potegnil vodo a je pritekla70 letna kurćanistična kz slovenistan kloaka!

 • samotoje

  Zelo lep nekrolog vladavini ponesrečenega izdelka naslednikov ZKS.

 • komar marko

  zeloje žalostno za pravno državo, da je nek DRŽAVLJAN K spravil ustavnega strokovnjaka in pravnika čez rob. To je njegov domet. Čestitke državljanu, tak predsednik ne sme nikoli več priti na oblast.

 • Get Smart

  SMCmera ni odstopila, ker bi bila smrkavo dete (kar itak je), ampak ker je CENTRALNI KOMITE
  KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE, ki ga je nastopil,
  določil, da je skrajni čas za “nov-obraz” — naš ono, jeste kradu, al i ŠARCU dadu nje.

  ŠARAC je seveda samo in le NOV-OBRAZ MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE,
  za serbusa tekovina revolucije rojen bastardek (btw, nepoznatog čaleta kot BARBIE POHAR nje),
  ki od prvega dne bil ČLAN POZITIVNE SRBIJE – predsednik te MURGL JUGOKOMI IZPOSTAVE v Kamniku nje.
  POZITIVNO SRBIJO je ustanovila MURGL KOMI JUGA kot “nov-obraz” za đupLJankovića nje
  in za to potrebu uprizorila tudi ROMANJE na MAGISTRAT (pod vodstvom MILANA KUćANA seveda),
  kjer so watchdogi, stekli psi in ostale mekane curice PROSILE Jankovića, da jih povede “u bolju budućnost” – da končno napravi JUGOSLAVIJU nje.

  A ste otroc vse to prespali, pozabili, se še niste rodili?

  SLOVENIJA JE OKUPIRANA (btw, že 100 let, delno in začasno smo se osvobodili 2004-2008),
  toda KOMI JUGA je takoj udarila sa REVOLUCIJOM nje.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  VSE bistvene zadeve sveta so preproste, le možgančke morate razbremeniti agitpropagande
  in pač obnoviti znanja, ki so vam BILA položena V ZIBKO.

  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   NASPROTJE pa je?
   Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Kosobrin

  Od kod jemljete in premorete toliko sovraštva, gospa Ušaj?

 • sodnikisozločinci

  Bravo, Lucija! Dober članek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!