Slovenski fenomen tolerance do mestnih šerifov: Naj krade, ampak da bom še jaz kaj imel kaj od tega

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Saša Arsenovič je postal župan drugega največjega mesta, potem ko je dejal, da mu je vzor na Štajerskem osovraženi ljubljanski župan Zoran Janković (po soočenjih sodeč sta si vsaj po besednem zakladu, retoriki in smislu za lastno samopromocijo že na podobni ravni). Aktivni del volilnega telesa mu je povedal, da si tega želi. Pasivni pa, da je nad lokalno politiko očitno že obupal.

Če bi v ZDA hotel globoko zadolžen poslovnež kandidirati za župana mesta Boston, pri tem pa bi povedal, da mu je vzor poslovni model Johna Gottija v New Yorku, najbrž nikoli ne bi postal župan. Nekateri se boste zdrznili in rekli, češ, to pa je že preveč, da župana Ljubljane in med levo sredino še zmeraj cenjenega politika primerjam z mafijskim donom razvpite ameriške veje Cosa Nostre. Saj ga ne. Le izpostavljam podobno reakcijo, ki jo izzoveta pri meščanih. Ne pozabite – Gotti je bil vse do tiste usodne obtožnice leta 1992, ki ga je do konca življenja postavila za zapahe, uradno navaden državljan – za nekatere cenjen poslovnež. Ogromno obtožnic, a nobena ni dozorela. Poleg ustrahovanja prič, se je po New Yorku govorilo, da so mu naklonjeni tudi levičarski sodniki na državni (ne pa federalni) ravni, ki so njegovo kariero videli kot boj zapostavljenih proti bogatim in z nerazumno empatijo občutili tiste trenutke, ko je “teflon Don” drobtinice iz svojega nelegalno pridobljenega premoženja razdelil med reveže v soseski, kjer je živel. Komaj, ko so ga ujeli s pomočjo prisluhov, je bilo njegove kariere konec.

Danes se od Jankovića distancirajo vsi, ki so sklenili konsenz sredinske normalnosti. Kar v resnici pomeni, da se od njega distancira le desnica, levica je zabredla pregloboko v blatno jamo skrajne aktivistične politike, ki jo je sama skopala, da bi si upala Jankoviću povedati, da pač ni več tip človeka, ki bi mu lahko kdorkoli na državni roki še iskreno stisnil roko. Ne, ne trdim, da je Zoran Janković mafijski don, le določene značilnosti si deli z nedotakljivim newyorškim donom iz osemdesetih – oba sta sodno nedotakljiva, oba sta (očitno povsem iskreno) prepričana v svojo nedolžnost in dobrodelnost. Oba imajo meščani mest, v katerih sta živela, iracionalno radi. Janković pa je precej pametnejši od Gottija v tem, da lahko sistem izkoristi na tak način, da večino stvari naredi legalno in legitimno znotraj slovenske ranjene pravne države, ne da bi se posluževal očitnih kriminalnih dejanj. Kljub temu: če bi John Gotti leta 1990 kandidiral za župana, bi premočno zmagal, kot so takrat kazale hipotetične ankete NY Timesa.

Videl je izkoriščanje farmacevtke in propadle Stožice, a si vseeno želi biti kot Janković
Newyorčani so dobro vedeli kdo je John Gotti. A so se odločili, da ga bodo imeli vseeno radi, ker so ga dojemali kot “enega od njih”. Povsem običajnega Američana italijanskih korenin, ki si je drznil jemati Rockefellerjem in Rotschildom tega sveta, zraven pa skrbel še za revne v okolici in za poslovni razvoj mesta. Ljubljančani dobro vedo, kdo je Zoran Janković – vsako obtožnico proti njemu so intimno spremljali. Sumili so, da ni vse v redu z misterioznimi spremembami namembnosti zemljišč pa z razprodajami stanovanj v centru mesta po smešni ceni. Vedeli so, da nekako ne velja računica o Stožicah, kjer je – kot se je slikovito izrazil tovariš Janez Stanovnik – “zmanjkalo nekaj dolarčkov”. Vedeli so točno, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati, ko so brali korespondenco s farmacevtko. A na koncu so ostali pragmatični. Radi imajo tega svojega Zokija. Ni jim mar za razpokane, balkansko položene škarpnike na Slovenski niti za trajno mesto duhov, kar je postal trgovinski del Stožic. Tudi za avtobusno in železniško iz zgodnjega 20. stoletja jim je vseeno, saj oni potujejo z avtomobili. Pomembno jim je, da je center s pomočjo vedno večje centralizacije in davkoplačevalskega pumpanja denarja v prestolnico postal živalski vrt za azijske turiste. Ker zdaj je Ljubljana končno lepa, po standardih lepote, ki je St. Petersburg iz evropske prestolnice spremenila v sivi Leningrad po meri žalostne slovanske duše. To pa odtehta vse grehe.

Kandidat za župana Maribora na listi SMC Saša Arsenovič (Foto: STA)

Tudi Saša Arsenovič –  kot vsi romarji na magistrat pred njim –  ne živi v mehurčku. Gotovo je – glede na to, da trdi, da je njegov prijatelj – pozorno spremljal obtožnice proti ljubljanskemu županu. Videl je, kako je po Balkanu kot pobesneli naftni šejk gradil Mercatorjeve centre, ne da bi se vprašal, ali bodo investicije dolgoročno vzdržne. Prebral je vsaj en časopis ali spletno mesto, kjer je bila zapisana vsa korespondenca z mamico, ki jo je Janković po SMS-jih na prvi pogled dokaj konkludentno nagovarjal v odplačne odnose. Mogoče se je kdaj s svojim prijateljem celo sprehodil po opustelem delu Stožic. Kot volivci tudi on točno ve, kaj Zoran Janković predstavlja. In si želi biti kot on.

Mariborčani bodo spoznali, da Maribor čez štiri leta ne bo nič drugačen kot sedaj
Kaj torej lahko pričakujejo Mariborčani v naslednjih 4 letih? Bo njihov ‘zapufan’ podjetnik iz umirajočega mesta naredil umirajoče mesto s poceni make-upom, kot je to naredil njegov zapufani podjetniški prijatelj iz Ljubljane? Zmeraj bolj se mi zdi, da Mariborčani stremijo po časih, ki jih ni več. Make-up Ljubljane, zaradi katerega vzdihuje titoistična, monolitnih spomenikov hlepeča levičarska raja, je nastal v nekih drugih časih. Tedaj, ko so bile banke še trdno “naše” in ni bil noben problem, ko je “zmanjkalo nekaj dolarčkov” in so potem pač davkoplačevalci z dokapitalizacijami krpali luknje, ki so nastale iz nepoplačanih kreditov, ki so jih povzročili nasedli projekti. Prav tako Maribor nikoli ne bo dobival takšnih enkratnih finančnih injekcij, kot jih dobiva prestolnica le zato, ker je zdaj tam v mestni hiši Jankovićev prijatelj približno podobnih socialističnih in narodnoosvobodilnih pogledov na svet. Ljubljana je unicum časa in prostora – slovenskega smisla za centralizacijo in nerazumevanja pomena vseh izgub črne luknje davkoplačevalskega sponzoriranja nepotrebnih stavbnih spomenikov napihnjenemu egu od oblasti pijanega ekscentrika. Skozi naslednja štiri leta bodo Mariborčani na lastnih plečih spoznali več stvari. Prvič, da so časi danes drugačni, kot so bili še pred kratkim, ko so imeli projekti blizu levega poslovnega establišmenta skoraj neomejeno kritje v državnih bankah. Drugič, da Maribor ne bo nikoli Ljubljana po investicijski pomembnosti infrastrukture v lokalni in državni lasti. Tretjič, da zaradi tega ne bodo dobili niti tistega površinskega make-upa, ki ga je bila deležna Ljubljana v centru mesta. Mariborsko Pohorje ne bo postalo novi Val Thorens. Srbski poslovneži dvomljivega slovesa ne bodo gradili hotelov s petimi zvezdicami. Na obrobju mesta ne bodo začeli graditi novega stadiona s trgovskim centrom. Maribor bo čez štiri leta točno tak, kot je danes Ljubljana izven strogega centra – povprečno balkansko mesto, polno razpadajočih pločnikov, odpadajočih ometov, razbitih stekel davno zapuščenih izložb in splošnega turobno mračnega občutka, zaradi katerega mi tujci na obisku po slovenskih mestih vedno znova potožijo: “This place is like communism. So depressing!” (na srečo jih razveseljuje vsaj narava).

Mariborčani so torej v obupu delali račun brez krčmarja. Najprej niti v osnovi niso pomislili, da je Ljubljana pod Jankovićem nekaj takega kot Mercator leta 2004 – finančno nasedla luknja, polna nepotrebnih investicij. Zakaj si Ljubljano predstavljajo kot zgodbo o uspehu, pove veliko o tem, kako zelo za mentalno železno zaveso še zmeraj živimo. Pa tudi če jim ličenje centra mesta po ljubljansko predstavlja vrhunec mestnega udejstvovanja, bodo po štirih letih Arsenovičevega županovanja bridko spoznali, da ne bodo dobili niti tega. Sicer sem prepričan, da ga je Večer sposoben izvoliti še enkrat. Pa še enkrat. A tisti, ki ne živijo v posebni dimenziji, ki so jo ustvarili slovenski mediji, bodo videli resnico. Tako kot je približno tretjina Ljubljančanov videla resnico v Ljubljani. Edina stvar, kjer se bodo morda pa vendarle izenačili z Ljubljano, bo po višini položnic za javne storitve, nad katerimi bdi lokalna samouprava – ampak zaradi tega ne bo nobenih revolucij, tako kot leta 2012, saj ljudem ne bo nihče prišepnil, da se jim godi krivica, in nobenega sodnika ne bo, ki bi obsodil trenutnega župana, potem pa se politično izpostavil z obiskom proslave ob izvolitvi novega.

Vdani v usodo balkanizma
V obeh velikih mestih si torej “napredek po Ljubljansko” ljudje očitno želijo in ga dojemajo kot pot v prihodnost. To pa je težava pohabljenega volilnega telesa, ki ga je oblikovalo burno politično obdobje 2008-2018. Ljubljene vodje s hitrimi populističnimi rešitvami so zaželeni. In levi politični pol ima celo čredo takšnih. Druga stvar pa je, da so ljudje povsem neobčutljivi na škandale. Ko ljudje nekoga vzamejo za svojega, je povsem nepomembno, tudi če ima v hladilniku shranjene v folijo zavite kose razkosanih ukrajinskih prostitutk. Nikogar v Mariboru ne zanima, da je Arsenovič močno zadolžen in kot tak ogromno korupcijsko tveganje. Niti to jih ne zanima, da je nekoč hudo telesno poškodoval svojega zaposlenega (v ZDA po takšnem napadu – gotovo bi bil voden kot assault in the first degree – najbrž še danes ne bi bil na prostosti). Tudi v Ljubljani nikogar ne zanima, da je Janković po prisluhih sodeč spolno izkoristil mlado mamico – bizarno niti deklariranih feministk. Ko slišijo, da je zopet “zmagal” v kakšnem sodnem postopku, se obnašajo točno tako, kot so se Newyorčani, ko se je tožilcem vedno znova izmuznil John Gotti – pozdravljajo ga in mu čestitajo, da je zopet premagal “sistem”. Ker ga dojemajo kot sebi enakega. Proletarca. Sicer je bil nekoč podoben primer v ZDA, ko je bil temnopolti župan Detroita Kwame Kilpatrick obremenjen z nešteto sodnimi procesi, kljub temu pa je v mestu užival skoraj diktatorsko priljubljenost. Obtožbe o korupciji so kar deževale, a več kot jih je bilo, bolj so ga ljudje imeli radi. No, tam čez lužo vladavina prava deluje. Danes prestaja 28-letno zaporno kazen zaradi korupcije, izsiljevanja in podkupovanja. A če bi danes prišel iz zapora, bi bil Kwame Kilpatrick znova župan. Detroit je pač mesto temnopoltih, odkar so se beli industrialci odselili. On je pa “njihov” …

Foto: STA

Morda obupno iskanje ljubljenih vodij v naših dveh največjih mestih vendarle ni tako nenavadno. Gotovo bosta še dolgo nedotakljiva, dokler ju bo ščitil mogočni levi medijski imperij. Z obale sta dobila jasno sporočilo, da noben šerif ni nedotakljiv. Če občasno preveč na glas podpira desnico, tako kot jo je znal občasno Popovič, se mu lahko tako zgodi kakšen nov obraz in pogrom medijev.

Najbolj žalosten del lokalno samoupravne zgodbe pa bom prihranil za konec. S spremljanjem različnih izborov za župane manjših mest in po stiku z volivci sem prišel do še enega pomembnega in zaskrbljujočega zaključka. Ljudje župana vidijo kot osebo, ki je že po naravi svojega dela koruptivna. Pogost je stavek: “Naj krade, ampak da bom še jaz kaj imel kaj od tega.” Županstvo v naših mestnih občinah, ki v povprečju štejejo toliko ljudi kot en srednje velik hongkonški blok, se med ljudstvom priznava kot fevd, kjer se pričakuje, da bo župan rihtal delovna mesta, polagal asfalt do zasebnih poslopij in v infrastrukturne projekte klical svoje hišne gradbince, ki bodo od njega živeli v nekakšnem čudnem parazitsko-simbiotskem razmerju. Medtem ko bo seveda poskrbel še zase in za svoje najbližje. Ljudje korupcijo pričakujejo, zakon jo sistemsko dovoljuje, sodišča in inšpekcije pa jo tolerirajo. In to ni prav. Ni prav, da so ljudje že tako vdani v usodo, da ne bi več preganjali korupcije, ampak bi se raje sami priklopili na kakšnega od fevdov, če bi se dalo. Tudi to je zgodba slovenske stagnacije in eden od razlogov, zakaj žalostno zavzdihnemo, ko gremo v Lipnico ali Celovec po gorivo za 1 evro na liter in si ogledujemo brezhibno urejeno okolico, na novo prebarvane stavbe, živa stara mestna središča, kjer se ljudje zbirajo, družijo in veselijo, ogromno restavracij s ponudbo kuhinj s celotnega sveta (ne samo jugo-multikulti, kot si svetovljanstvo predstavljamo pri nas), žive dobro obiskane manjše butike in lično urejene salone … Tudi to bi lahko bila Slovenija. Pa ni. Ker smo se vdali v usodo balkanizma. Lahko bi bili boljši. Vsaj v manjših mestih, če so se že velika urbana središča zdavnaj odločila, da bodo za nadaljnjih 100 let podoživljala zmage socialistične revolucije 1941-1945. Škoda. Slovenija si zasluži več.

Mitja Iršič

 • nevtrino

  Večina aktivnega dela volilcev si očitno želi šakale in svoj delček plena z ostankov kosti, ne ?

 • Hunyađi

  Slovenska desnica ima najlepse oblecenega balkanakega žepana. Don Popovića.

  • SIMON ROZIC

   Popović je prodana duša: enkrat je levi, pa desni, pa levo-desni, pa vmesni!
   Takih je največ-preseljevalcev iz stranke v stranko (tipičen primer Medendorfer)

  • rrrrr

   Celo tebe bi človek prej imel za intelektualca kot Popoviča za desničarja.

   • Hunyađi

    Glej da bos svoje otroke vzgojil v intelektualce. Bos vsaj enkrat vas rod izšel iz povprecja raje.

  • Lustrator

   Desnega? Tako kot Bavčar in Šrot po vaši izprijeni oksimoronski “resnici”?

   • Hunyađi

    Med osamosvojitvijo DEMOS vidim Bavcarja v ekipi.

    • Lustrator

     In? V ekipi DEMOSA je bilo ogromno polprikritih udbovcev vključno s Spomenko, Bučarjem in Peterletom – ali to pomeni, da so že kar “desni”??

     • Hunyađi

      Hahahahaha. Revše JTPM

   • Hunyađi

    DEMOS je resitelj in obenem rabelj mlade Slovenije.

 • večni srb

  Novega Gottya še nisem gledal, a je dober? Če igra Travolta, potem ne dvomim, režiserja ne poznam, zato sem raje previdno zadržan.
  Vsako leto pošlje cela Slovenija v Ljubljano in Maribor kakšnih 300.000 nadebudnih najstnikov, malomeščanov in kmetavzarjev, da se očlovečijo in začnejo socializirat kot samostojne, civilizirane osebe, nenazadnje smo le Evropski državljani. Kje so še vsi ostali, od inteligence, umetnosti in vrha politike, do vseh mogočih obrtnikov in delavčkov, migrantov, ob kupu tujih študentov in turistov, če zapravi vsak samo 1 evro na dan, je to veliko denarja za relativno tako skromni površini, kot ju zasedata obe naši največji mesti skupaj. Mesto je ena ogromna mašina, ki se nikoli ne ustavi, pravih meščanov je pri nas relativno malo in so ponosni na svoj privilegij. Ljubljana je pa sploh mesto heroj, zadnja trdnjava socializma pri nas, kjer se bodo branili do zadnjega, zato bi bilo bolj pametno začeti kje drugje, glede na dejstvo, da je opozicije mogoče samo petina naroda.

  • večni srb

   Dajmo najprej spraviti v red Ščavnico pri Zabiti, ob Spodnjem grabnu, v Velikih rovtah.

 • VERZIFIKATOR

  OBČINSKE VOLITVE V BUTALAH

  Butale so vas, pa ji pravijo mesto,
  imele so svojčas diktatorja cesto,
  odveč ni podatek, da mesto je glavno,
  a tem bolj dodatek, da staro je, slavno.

  Slovele Butale so v rimski že dobi,
  a manjkalo nekaj je, kar se spodobi,
  brez pameti Rimci so stari ostali
  in mesto antično zato zakopali.

  So novi z vzhoda prišli prebivalci,
  spet mesto zgradili, ti stari Butalci,
  pred petsto je leti župana dobilo,
  stošestdeset let, kar je prvič volilo.

  Volila nekoč le uš je občinska,
  je taka postava bila pradavninska,
  v čigar se uš zalezla bo brado,
  ta mesto župana dobi za nagrado.

  Ponovno v Butalah so letos volitve,
  s pametjo slavno odraz pomiritve,
  Porečejo vodje: »Župana dobimo,
  drugače kot nekdaj ga sami zvolímo.«

  Zdaj skoraj nobeden ne nosi več brade,
  volilke celo brez brkov so mlade,
  v Butalah zato se po novem glasuje,
  poprej pa obilno, vsevprek podkupuje.

  Volitve duha zadržijo prekucije,
  mimo ušive so vse revolucije,
  demokracija pa naša je mlada,
  pravi zato se ji bútalo-vlada.

  Takole zatrobil je hlapec občinski,
  ponesel v svet ta odlok starešinski:
  naj v tretje butalski bo novi predstojnik,
  mesta župan – Cefizelj Razbojnik.

  Da on je Tepánjčan, ni pravi Butalec,
  neumno je bleknil nek izdajalec.
  Kje, ni pomembno, se fant je rodil,
  če duh ga butalski nato je vzgojil.

  Kaj pravih Butalcev drugod korenine
  imelo doslej je, a to brž vse mine,
  če tu si modrosti se prave nalezel,
  nihče ti neumnosti več ne bo tvezil.

  Cefizlja zvolímo, ker njemu ni para,
  občinsko blagajno poprek nam razpara,
  kaj v njej bi denarce uborne hranili,
  še ti bodo preč, če bi ključ založili.

  Nespametno eden tako oporeka,
  da kasa občinska morda je zapreka.
  »Kar naj jo razpara, kaj komu je mar,«
  Butalci so rekli, »saj naš je denar.«

  »Kasa občinska nam ni več potrebna,
  vlaganja le še poštena, zasebna,
  zraven Cefizelj nikdár ni bil tat,
  je vendar razbojnik in znan demokrat.

  Natančno je znano njegovo zaledje
  in raziskano dogodkov sosledje,
  je sedem ubil jih ter ženščine tri,
  je vse transparentno, dileme tu ni.

  Zanj vemo vsaj vse, kar doslej je bil stóril.
  Kdo se pohvali, da več jih je umóril?
  Resnico prikriva vsak drug kandidat,
  kaj vemo, nemara še večji je tat.«

  Kar bodo zatróbila v en rog trobila,
  tako bo vsa srenja butalska volila,
  Cefizlja dosmrtno, je taka razsodba,
  le on za župana, to pravi nagodba.

  Butalec gre pač vsaj trikrat na led,
  preden od ničle začne šteti spet.
  »S Cefizljem vsaj vemo, da nič ne dobimo,
  z drugim katerim še tisto zgubimo.«

  Tako naj zgodi se, kar pamet veleva,
  volilec butalski naj nič ne okleva,
  Razbojnik Cefizelj izvoljen bo znova,
  živita naj stranka in kasa njegova!

  Odslej vse še bolje bo, kot se nam zdi,
  bo pamet razsajala več tisoč dni,
  v Butalah oglási se javna poslanica,
  leno pa skoznje se vije Ljubljanica.

 • Korl

  Kakšen jok in stok. Mitja najbrž je bolečina ker meščani niso naklonjeni sekti prina teme res velika.

  • rabbit

   Kakšen jok in stok. Mitja je čisto realno opisal Ljubljano. Ljubljana je kot tisti lep jabolk od zunaj lep znotraj pa gnil, z eno razliko ta Jankovićev jabolk je samo 1% lep rdeč vse ostalo pa je nagnito.

  • Lustrator

   Seveda so naklonjeni sekti – požegnajo prav vse kar le malo diši po Komunistični partiji Slovenije. Arsenovič komajda pozna Maribor, mariborčani še nekaj mesecev nazaj zanj niti slišali niso, a ga po ukazu rdečega vojvode volijo samo zato ker je “naš”, pa čeprav je še pred nastopom mandata zakreditiran za 8 milijonov € in je več kot jasno da ta dolg po koncu mandata definitivno ne bo enak kakor je bil. Je to slučajno kaj drugega kot sekta?

 • RATATA

  Res je žalostno dejstvo, da jih je tako zelo veliko, ki dopuščajo in podpirajo krajo in podkupovanje zato, da bi tudi sami imeli koristi in privilegije.
  Pretežno enako je in enaki so mnogi, ki se aktivno vključijo v politiko! Da bi imel kaj od tega(!), je vodilna misel in težnja premnogih.
  Zato tudi tako preobsežna državna, javna uprava, zato toliko nepotrebnih direktoratov in izmišljenih uradov za uradovanje zaradi uradovanja in direktoriranja.
  Folk v Sloveniji je postal brez vrednot oziroma so se vrednote razvrednotile, predvsem pa spremenile v nekaj človeku nedostojnega.
  Za moje pojme je stanje duha, ki ga lahko v Sloveniji dnevno opazujemo sramotno in človeka nevredno!
  Sodstvo nosi svoj delež odgovornosti. Ob medijih. Ob šolstvu in vzgoji tudi doma.

  • dež

   Dober komentar, v zadnji vrstici si odlično pokazal na glavni vir vsega zla v Blatnem dolu.
   Se pa bojim, da imamo v tej deželi še en velik problem, v katerega se nihče ne upa ugrizniti. Povprečni IQ Slovencev je po mojem mnenju, navkljub številnim “strokovnjakom” z magisteriji in doktorat,i precej nižji, kot si domišljamo. Bližje južnim narodom v Podsaharski Afriki kot Italijanom na severu npr..

   • RATATA

    Poglej neumnost v spudbujanju dolgotrajnega študiranja, kjer je večini bistvo študentski status namesto študija samega.
    S tem ohranjajo številčnost profesorjev, docentov… in kadra za obratovanje fakultet.
    Smo država upokojencev, študentov in javne uprave, čeprav smo nekdaj bili dežela delavcev in kmetov kot so nas fopali.

  • Peter

   En del problema leži v dojemanju “države”. Državi krasti ni greh, tega smo se navadili v Jugi, ko smo državo pojmovali kot neke vrste sovražnika, ki nam je branil brati določene teme, branil poslušati muziko, nabijal neumne davke in takse za prehod meje itd…
   To smo prenesli v novo državo, ki je očitno nismo vzeli za svojo. Če bi jo, bi se zavedali, da smo država vsi davkoplačevalci in da krademo sebi.
   Seveda pa riba vedno smrdi pri glavi, no.

   • RATATA

    Se strinjam in ne more biti drugače, ker ljudem nihče ne pove niti tega, da so slovenske Dežele bile države, ki so sestavljale Avstrijo, dne 01.12.1918 pa so se ujedinile s Kraljevino Srbijo kot subjekti internacionalnega prava (tako je Regent Aleksander popravil “Adreso” zavajajoče zapisano v pravno neveljavnem viječu v Zagrebu)!
    Živeti z mislijo o neki “narodni” državi troedinega plemena je za nevedne bolj enostavno, kot za tistega, ki vsaj približno pozna principe in pravila internacionalnega prava ter zgodovinsko državnost slovenskih dežel (LE slovenskih dežel v tisti od nikogar priznani državi!),
    saj znotraj države Ogrske ni bil mogoč noben “narodni svet” in nič, kar se je tam dogajalo, ni imelo internacionalnega pravnega pomena.
    To je urbi et orbi razglasil suverenov Manifest (16.10.1918), v katerem je suveren dežel Cislajtanije in kralj Ogrske čitljivo in razumljivo zapisal, da tega, kar morejo in smejo storiti vojvodine in kraljestva Cislajtanije, ne more dovoliti v Kraljevini Ogrski. Logično, saj je malo pred tem, ob kronanju v Budimu, pred vsem ljudstvom prisegel na celovito in nedeljivo Ogrsko.
    To je po razglasitvi v Ljubljani, da “vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah” (31.10.1918), ko se je pred njim znašla delegacija in pledirala za “ujedinjenje”, dal Aleksander Karadjordjević zapisati (in razglasiti 1.12.1918), kako se “veoma raduje, što se ZEMLJE države SHS ujedinjuju sa Kraljevinom Srbijom”!
    Da pa je stanje takkšno, je pa kriva tudi sedanja ignoranca vseh nekih samotituliranih pravnih “strokovnjakov” vseh sort od razglasitve samostojnosti dne 26.06.1991 dalje, ki ima za končno posledico dejstvo, da se je osamosvojila le Socialistična Republika Slovenija, vsa državnost dne 31.10.1918 zedinjenih slovenskih dežel (držav) je bila pa vržena na kompost veleizdajstva.

 • VERZIFIKATOR

  A kar brisali bomo? Je šerif ukazal?

  OBČINSKE VOLITVE V BUTALAH

  Butale so vas, pa ji pravijo mesto,
  imele so svojčas diktatorja cesto,
  odveč ni podatek, da mesto je glavno,
  a tem bolj dodatek, da staro je, slavno.

  Slovele Butale so v rimski že dobi,
  a manjkalo nekaj je, kar se spodobi,
  brez pameti Rimci so stari ostali
  in mesto antično zato zakopali.

  So novi z vzhoda prišli prebivalci,
  spet mesto zgradili, ti stari Butalci,
  pred petsto je leti župana dobilo,
  stošestdeset let, kar je prvič volilo.

  Volila nekoč le uš je občinska,
  je taka postava bila pradavninska,
  v čigar se uš zalezla bo brado,
  ta mesto župana dobi za nagrado.

  Ponovno v Butalah so letos volitve,
  s pametjo slavno odraz pomiritve,
  Porečejo vodje: »Župana dobimo,
  drugače kot nekdaj ga sami zvolímo.«

  Zdaj skoraj nobeden ne nosi več brade,
  volilke celo brez brkov so mlade,
  v Butalah zato se po novem glasuje,
  poprej pa obilno, vsevprek podkupuje.

  Volitve duha zadržijo prekucije,
  mimo ušive so vse revolucije,
  demokracija pa naša je mlada,
  pravi zato se ji bútalo-vlada.

  Takole zatrobil je hlapec občinski,
  ponesel v svet ta odlok starešinski:
  naj v tretje butalski bo novi predstojnik,
  mesta župan – Cefizelj Razbojnik.

  Da on je Tepánjčan, ni pravi Butalec,
  neumno je bleknil nek izdajalec.
  Kje, ni pomembno, se fant je rodil,
  če duh ga butalski nato je vzgojil.

  Kaj pravih Butalcev drugod korenine
  imelo doslej je, a to brž vse mine,
  če tu si modrosti se prave nalezel,
  nihče ti neumnosti več ne bo tvezil.

  Cefizlja zvolímo, ker njemu ni para,
  občinsko blagajno poprek nam razpara,
  kaj v njej bi denarce uborne hranili,
  še ti bodo preč, če bi ključ založili.

  Nespametno eden tako oporeka,
  da kasa občinska morda je zapreka.
  »Kar naj jo razpara, kaj komu je mar,«
  Butalci so rekli, »saj naš je denar.«

  »Kasa občinska nam ni več potrebna,
  vlaganja le še poštena, zasebna,
  zraven Cefizelj nikdár ni bil tat,
  je vendar razbojnik in znan demokrat.

  Natančno je znano njegovo zaledje
  in raziskano dogodkov sosledje,
  je sedem ubil jih ter ženščine tri,
  je vse transparentno, dileme tu ni.

  Zanj vemo vsaj vse, kar doslej je bil stóril.
  Kdo se pohvali, da več jih je umóril?
  Resnico prikriva vsak drug kandidat,
  kaj vemo, nemara še večji je tat.«

  Kar bodo zatróbila v en rog trobila,
  tako bo vsa srenja butalska volila,
  Cefizlja dosmrtno, je taka razsodba,
  le on za župana, to pravi nagodba.

  Butalec gre pač vsaj trikrat na led,
  preden od ničle začne šteti spet.
  »S Cefizljem vsaj vemo, da nič ne dobimo,
  z drugim katerim še tisto zgubimo.«

  Tako naj zgodi se, kar pamet veleva,
  volilec butalski naj nič ne okleva,
  Razbojnik Cefizelj izvoljen bo znova,
  živita naj stranka in kasa njegova!

  Odslej vse še bolje bo, kot se nam zdi,
  bo pamet razsajala več tisoč dni,
  v Butalah oglási se javna poslanica,
  leno pa skoznje se vije Ljubljanica.

 • Peter

  Kdo pobira ostanke?
  Mrhovinarji.

 • Darth Vader

  to ni fenomen iršič….to je mentalna deformacija posameznika zaradi socializma in prej kkomunizma……država kot edini “dobavitelj/zagotovitelj” življensko potrebnih surovin in storitev…..pol se pa možgani mal skisajo, če ljudje predolgo plavajo v teh pravljicah a la “narod če sve pozlatit”

  • Aron

   Ma kakšen socializem, lepo te prosim. Demokracija na vrh prinese vse možne izmečke, poglej samo Trumpa, propadli uničevalec ameriških delovnih mest in spolni iztirjenec, ki ne zna podpisati NAFTE na pravo črtico, je ameriški predsednik:))))

   • Darth Vader

    to veš, da brez davkoplačevalskega kapitala takšna DNA, kot si ti, izgine zaradi naravne slekcije?

    • Aron

     Ja? Poglej Trumpa :)))))))))

     • Darth Vader

      a ti se mar s Trumpom primerjaš :)

     • Aron

      Težko se primerjati z orangutanom, se ti ne zdi?

     • Darth Vader

      vi nimate dveh pik v glav :) ne zafukat še ta tretje države, k s takšnimi intelektualci, kot si ti, je to sicer zagotovljeno a vendar upam, da ne boste preveč trpel v tistem rezervatu na periferiji evrope :)

     • Aron

      Ja kaj naj pa rečem drugega za modela, ki se na pogodbi podpiše na vse črtice, še namest mehiškega in kanadskega predsednika? Da je genij? :))))) Deep state je kr v škripcih, ker imajo za frontmana debila, Obama je bil vsaj inteligenten.
      Ne skrbi, moji državi gre dobro.

     • Darth Vader

      kdaj pa si bil ti zadnjič v ZDA?

     • Steiermark

      Ja, za črnca je bil res “inteligenten”, saj je bojda presegal njihov IQ, ki je pod 60!

     • Aron

      Ni štajerski izenačen s procentom alkohola v vinu? 10? 13?

     • Steiermark

      Ne, tisto je vaš, balkanski, ki je pod O! Sicer pa če se prištevaš ti in tvoji rodžaci, tujerodni “intelektualci”, polupismeni, med Štajerce, samo zato, ker ste morda rojeni ali pa živite na Štajerski, poteem ti moram ddati prav, pravilno ogotavljaš, vaš inteligenčni “prag”, ki je vsekakor, kot na balkanu, izpod 60!

     • Peter

      Osel, ki se skoti v Lipici še ni lipicanec, no.

     • Steiermark

      Jaz tole poznam tako: da se je prašiček skotil v kravji štali, pa se potem počutil kravo….. isto kot balkanci, pri nas, ki nočejo in ne veejo, da se laho rodi – skoti, tudi tisočkrat , nekje, pa še zato ne izpremeni svoje pripadnosti naciji, katero mu dajeta oče in mati, z DNK!

     • Aron

      Nisem še slišal za IQ pod nič. Kako je živeti z IQ v minus?

     • Steiermark

      Nisi še slišal zanj, pa kljub temu živiš, z njim, IQ -…………..

  • bednick

   Točno tako!!!
   Socialistična odvisnost možganov od države.
   50+ let pranja možganov.

   • Stene

    Ponavadi so to multi lopovi,ki jih podpira narodni izdajalec kuckan in njegova banda.

 • Janez Novak

  Na koncu pride človek do zaključka, da niso samo lepa dekleta, ki ljubijo barabe. Tudi folk, ki hodi na volitve, ljubi barabe. Vsako ljudstvo ima takšno oblast, kakršno si zasluži.

  • Lustrator

   Problem je le v tem, ker si je potem tudi PLAČA ne, ampak stroške nosimo VSI državljani. Komiji se zadolžujejo, pohajkujejo okoli z jahtami, zapitek pa plačamo vsi skupaj – definicija komunizma kakršnemu smo priča še danes.

 • Aron

  Na način, češ ‘Janković je baraba, ampak po drugi strani pa podpiramo Kanglerja’ je popolnoma bizaren. Kako lahko očitate Ljubljani zaslepljenost in šerifovanje, če pa ne najdete slabe besede za dupleškega rančerja? Absurdni našizem, ki ga tako radi etiketirate levici. Bolana logika…

  • Lustrator

   Problem s temi slabimi besedami za Kanglerja je v tem, ker NE DRŽIJO – kljub udbosodju so zaenkrat padle prav vse sodbe s katerimi ga je paradržava zasula. Razen seveda če je zate slabo že dejstvo da je iz Dupleka in ne iz Saraocev ali kakšnega drugega zabačenega mesta polcivilizirane Srbije.

   • Aron

    Čak, tudi proti Jankoviću so vse tožbe padle. Kaj pa zdej?

    • Lustrator

     Videli smo tudi način na kakršen so padle, videli in slišali pa tudi direktno izjavo na hrvaški nacionalki v kateri jasno in glasno izjvai, da mu sodišča ne bodo naredila ničesar, ker se zanj ve, da je že od začetka nasprotnik Janše.

     Pa zdaj? Te je pa lahko v tvoje prodano srce globoko sram, da si sploh drzneš primerjati Kanglerja in Zorangutana – pravzaprav bi bolj različna človeka zelo težko našel. No, morda Logarja – pa smo videli, kako so se odločili Ljubljančani (vsaj tako je rekla volilna komisija, ki ji verjamem ravno toliko kot tebi in našemu krivosodju).

     • Aron

      Mah, veliko pove o tebi, če ne vidiš problema v Kanglerju. Si našist, član največje sekte v Sloveniji :)))))

 • Hunyađi

  Gotti je s svojo neumnostjo in bliščem lastne oprave, pokopal za vedno amerisko cosa nostro. Umrl z rakom v dosmrtnem arestu.
  Irsic zali vse pridne in postene “gararače” iz juga Evrope.
  Svetujem , da v sledeco kolumno nakraca primerjavo Trumpa in Al Capona na zveznem nivoju. Kot najvecja utajevalca davkov.

  • Lustrator

   kaj si pravzaprav hotel povedati s svojim komentarjem razen to, da te moti, ko nekoga moti, da imamo na čelu dveh največjih mest samodržna mafijoza brez programe z milijonskimi dolgovi do bank in upnikov?

   • Hunyađi

    Da je Kangler prav tako mafioso.

    • Lustrator

     Pravi kdo?

     • Hunyađi

      Natolcevalec kot ti in Irsic.

     • Lustrator

      Podčrtaj mi eno Iršičevo ali mojo izjavo kjer natolcujem in se bova naprej pogovarjala. O Arsenovićevi preteklosti se ve že kar precej, pa ne boš rekel, da ne poznaš osnovnih dejstev o svojemu idolu, ki ga tule fanatično braniš brez enega samega metka?

     • Hunyađi

      Idole si izbirajo beta samci in raja.

     • Lustrator

      To opombo si kar pribeleži ja.

     • Hunyađi

      Tebi kot gama samcu taka opomba ne pade iz genoma v um.

     • Darth Vader

      kje si delta, najnižji člen družbe,ki se ga vedno da kupiti za denar za opravljanje “umazanih del” za alfa elito :)

     • Hunyađi

      Eden je placan drugi je radodajka.

 • Grog

  ” Prav tako Maribor nikoli ne bo dobival takšnih enkratnih finančnih injekcij, kot jih dobiva prestolnica le zato, ker je zdaj tam v mestni hiši Jankovićev prijatelj približno podobnih socialističnih in narodnoosvobodilnih pogledov na svet. ”

  Ker ostala glavna mesta v Evropi in po svetu , po Iršičevo ne dobijo dodatnega denarja ;) A ga bo kdo poucil , da se moti ???

  • Peter

   Včasih je treba kaj tudi znati prebrati.

   …kot jih dobiva prestolnica LE ZATO, ker je zdaj tam…

   Funkcionalna pismenost se reče temu, no.

   • Grog

    A trdis da ostala glavna mesta v Evropi tega ne dobijo ???

    • Peter

     Ne, trdim, da jih dobijo, vendar ne le zato, ker je tam njihov ekvivalent jankoviću, no.

     • Grog

      Lj je to dobivala ze pred Jankovicom. Tudi vsa glavna mesta v EU to dobijo.

     • Peter

      Joj, no.
      Ja, ne vem, a ti en na kablu stoji, dej prever no.
      Ja so ga, ampak NE LE ZATO, ker je šerif tam, ampak ga dobijo tako ali tako po difoltu.

      Bo šlo zdaj, no?

    • Lustrator

     Ostala NORMALNA mesta v Evropi dobivajo dodaten denar izključno po strokovnih kriterijih, ne pa preko mafijskih direktiv paradržave, ki poskrbi da so “njeni” vedno preskrbljeni dokler jim zagotavljajo primerne politične usluge – če bi npr. režim dopustil poštene volitve in bi Zokana zbrcali iz mestne hiše, ni več niti teoretičnih možmnosti, da komunisti dobite še kakšne državnozborske volitve, ki že od leta 90 vse po vrsti odloča skrajnordeča Ljubljana (ki seveda ni skrajnordeča po NAKLJUČJU, ampak zaradi sistematičnega naseljevanja “naših” v državni prestolnici).

 • dob

  “Slovenija si zasluži več.”

  Kurac!
  Če zasluži več, tudi plača višje davščine in prispevke. Davke pobere kučan, s tem pa lahko vzdržuje sebe in svoj režim na oblasti.
  Slovenija si zasluži le toliko, da lahko preživi: kruh in vodo.

  Naj kučan od tega preživi, če more.
  Ko bosta Evropa in svet ugotovila da vzdržujeta Parazita, se bodo posojila nehala.
  Kruh in voda!

  • Lustrator

   Žal imata Evropa in svet le za odtenek več med ušesi kot avtohotni slovenski homo communisticusi, sicer bi nas že zdavnaj poslali v 3 krasne ko bi jih prišli kaviarsocialisti prositi za kredite, ter zbombardirali s sankcijami zaradi našega sistematičnega kršenja praktično vseh temeljnih vrednot zapisanih v evropski ustavi (od gospodarstva, šolstva, medijev, stanja demokracije, pravosodja, VSEGA).

   Se bojim, da bomo morali kar sami (tistih max 30% kolikor nas je še demokratov in domoljubov) pogruntati način, da po demokratični poti spremenimo družbo in narod ter državo rešimo pred dokončnim propadom – če predpostavimo, da se to pravzaprav ni zgodilo pred kakšnim desetletjem.

   • dob

    Jaz treniram “kruh in vodo” (govorim v simboličnem smislu, saj vmes včasih pojem tudi kako polento ali kaj podobnega…)

    S tem ne oviram Parazita in potem name ni pozoren.
    Parazit je pozoren samo na konkurenco. Tisti manj nevcarni (to so vsi, ki živijo v okviru svojih možnosti, revno, mirno, brez razkošja, brez kreditov in dolgov….), ki ne spodjedajo ali najedajo – torej zmanjšujejo – Parazitovega ustaljenega blagostanja), niso vredni njegove pozornosti.
    Parazita ne ogrožajo, ali vsaj ne tam, kjer bi ga to najbolj prizadelo!
    To pa je pri prostem pretoku denarnih tokov skozim ustzaljene tunele, skozi katere se Parazit hrani. Soznje sesa denar, ki mu ga ni treba vračatim saj bo prej naredil državljansko vojno, kot pa vrnil tisti denar, za katerega je podpisal, da ga bo vrnil!

    Ne bo ga vrnil in on to dobro ve! Še nikoli ga ni. V SFRJ ga ni!
    Za komunista je dolg plen.

    Parazit pričakuje, da se boš ti boril za življenje, če ti je kaj do življenja, in na tvojo voljo do življenja, se bo on pripel.

    Ti si boš pa samo želel živeti v miru, potem pa – čez en čas – boš hotel zase še malo boljše življenje…. in ko boš živel boljše življenje (to ti bo Parazit s statistiko prikazal, da živiš bolje kot nekdaj) ti bo odvzel en del od tvojega kisika, ki ga potrebuješ za dihanje. Pripel se bo na tvojo cev!
    Vzel bo, kolikor s emu bo zdelo potrebno in od tebe zahteval, da si mu hvaležen za boljše življenje.
    Če boš hotel dihati (in glej ga zlomka, vsi moramo dihati!), ga boš moral prenašati na svoji cevi.

    Tako deluje in razmišlja Parazit. Če imaš rad Življenje, potem hočeš živeti, in če hočeš preživeti, moraš za vratom prenašati Parazita.
    Parazit ti pa sugerira (v šoli, prek starševske vzgoje, na faksu, skoz medije, v Cerkvi….), da je življenje brez Parazita praktično nemogoče. Da česa takšnega še nismo videli.
    V Cerkvi ti celo rečejo, da je mogoče samo na drugem svetu.

    Praktično nam želijo povedati, da je edina človekova svoboščina ta (pazi zdaj tole – kakšna pogruntavščina!), da si lahko “svobodno”, torej demrokatično (!) izbereš Parazita, ki ga boš potem nosil na hrbtu in bo priključen na tvojo vratno žilo iz katere bo sesal kri!

    In nam je določen kučan s svojo Partijo.
    Svoboda se tu začne in hkrati konča. To je Svoboda, ki postane obveznost!
    Zato tudi deluje tako! Ne veš ali bi se ubil ali mahal z jugoslovansko zastavo.
    kučan je pa videti kot kak bebo, ki ga nekdo vpraša: zakaj bi nam pa ti mali kurac visel za vratom?!

    Ta človek sploh nima predstave, da lahko nekdo živi brez parazita za vratom! Na kaj takega še nikoli ni pomislil. Pa naš šolski sistem tudi ne, zato pa vzgaja idiote in odvisnike od sistema.

    Kadar Parazit vlada, potem vedno razmišlja kot parazit. Ne more drugače, ker ne zna drugače, s tem je omejen.

    Na drugi strani je gostitelj, v tem primeru Slovenec, ki je obremenjen (omejen!) z “domišljijo”, pravzaprav s pomanjkanjem domišljije (zato v narekovajih!), ki mu jo je kot mentaliteto vsadil režim.
    Parazit pravi: do tu lahko razmišljate, od tu dalje je pa sovražni govor.
    In:_ “preveč domišljije škodi….”
    Ali: “če dobiš preveč kisika v glavo, se ti bo vrtelo….”. In podobno.

    Slovenija je našla idealno ravnovesje med Parazitom in gostiteljem, pri katerem Parazit dovoli gostitelju samo toliko, da gostitelj preživi.
    V resnici pa Komunizem proizvaja POMANJKANJE. To je vse kar zna!

    Pri tem nam obljublja “boljše čase”. Zato si je Parazit izmislil “prehodna obdobja”. Včasih kučan zraven doda še, da so to “zgodovinska prehodna obdobja”.
    Kar ni nič slabega, če se ne bi ves čas nahajali izključno in samo v prehodnih obdobjih.
    Še nikdar ni bilo, da nismo živeli v pomembnem, zgodovinskem, prehodnem obdobju. Kar se spomnim, je bilo tako.

    Parazit seveda, nima prehodnega obdobja.
    On ga ne potrebuje. On je tam inštaliran za zmeri.

    Prehodna obdobja so nekakšna umetniška inštalacija. V smislu “trangicija”. Tranzicija pomeni obdobje, ko gre dnar iz žepa na kučanovi riti, okrog te iste riti, v žep na drugi strani iste riti!
    Takrat kučan objavi, da se je trabnzicijsko obdobje končalo. Ampak glej ga zlomka, prec se začne drugo prehodno obdobje!!!
    In mi spet v njem sodelujemo s tem, da navijamo, ko nam isti Parazit krade še to, kar imamo.
    In smo ponosni, da lahko sodelujemo pri tem. To se imenuje nacionalni interes.

    TO preprosto dejtvo, da zdaj preživljamo neko pomembno zgodovinsko obdobje…. daje gostitelju nekakšno aureolo posebnosti in je ponosen na svojega Parazita. Enako tudi na svojo vlogo, ki jo opravlja kot gostitelj.
    V sloveniji praktično nihče ne pogrunta, da tole ni krvodajalska akcija. Da imamo vampirja za vratom!
    Pa čeprav nam vampir zagotzavlja, da nam on daje moč (praktičmno nam daje infuzijo!) pa nihče ne pomisli, da je pri infuziji tok krvi drugače obrnjen, da kri teče v drugo smer, ne pa iz nas.

    Skratka – gostitelj ponosno opravlja svojo žrtev na oltarju domovine (to nam je Parazit povedal, da je naša naloga). Temu potem pravimo patriotizem!
    V bistvu je pa to samo stopnjevanje idiortizma: idiotizem, še večji idiotizem – patriotizem!

    O tem, kaj da je patriotizem, odloča milan kučan! Torej Parazit. On kontrolira pipice in kaj kam teče.

    Meni je en jugoslovenar enkrat rekel, da je on patriot.
    Pri tem da maha z zastavo neobstoječe države, da voli Jankovića – je patriot!
    Potem ni čudno, zakaj sem jaz zanj fašist.

    Skratka. V teh letih je komunizem pridelal blazno količino pomanjkanja. Tega je proizvedel /sproduciral) tolikšne količine (in proizvodnjo pomanjkanja zraven še povečuje!) da ga ne moremo vsega porabiti in nam ga ostaja.
    Tako ga bo ostalo še za prihodnje rodove. Ki ga tudi ne bodo mogli porabiti. Izvažali bi ga lahko, če bi ga kdo kupil.
    Vmes nam bodo, kot po navadi, govorili, da živimo v prehodnem obdobju (kdaj pa nismo živeli v prehodnem obdobju!?), in to zgodovinskem, velepomembnem…

    Ki se pa neha tako, da en tepec, kučan po navadi, ker je glih pri roki, po televiziji objavi – da se počasi izteka določeno prehodno obdobje! Recimo tranzicija.

    To da se izteka obdobje nam postane jasno šele takrat, ko nekdo iz Partijskega voidtsva objavi, da se začenja novo obdobje.

    Če ne bi objavili, da smo prešli v novo obdobje, mi sploh ne bi vedeli, da se je prejšnje končalo! A vidite, kako smo odviisni od Parazita?!
    Zato so za komunizem in njeno oblast obdobja blazno važna, da ne rečem zgodovinska.

    Skratka. Kruh in voda! Zrak pa dihat po tanki cevki.
    Naj se Parazitu začne malo vrteti v glavi.

    • Lustrator

     Razumem koncept in se z njim v osnovi strinjam (razen tistega s Cerkvijo, kjer si popolnoma zgrešil koncept krščanstva), a kaj ko vso teorijo pokvarijo neskončni krediti od zunaj, ki lahko (tako kot v Jugi) praktično v kateremkoli trenutku preprečijo socialno bombo, ki bi v narodu odjeknila tako močno, da bi se kaviarsocialisti in njihova masa nekritičnih apatikov resno zbali za svoja življenja. Dokler bo torej zahod podpiral socialistične greznice kova Jugoslavija, Grčija, Španija,… bodo rdeče elite v njih večno preskrbljene, s propagandnim aparatom pa gladko zmagovale celo na “demokratičnih” volitvah.

     • dob

      Trenutno lahko Cerkev deluje pozitivno na družbo, ampka le primerjalno, glede na vpliv v družbi, kjer ima Partija tako kanibalskega. Vsaka druga vera od k religije komunizma je boljša, kot pa ljudožertvo, ki ga šiuli.
      Komunizem je cinizem in Smrt!
      Vendar si jaz ne lažem: Cerkev je cokla za človeški razvoj. S svojim sprenevedanjem in manipulacijo je zelo blizu Partijskem sšprenevednajem in maniopulaciji.

      Kot je rekel Brščič včeraj (me je prav prijetno presnetil s to izjavo!), pa sedanje nove stranke, ki šele nastajajom po Evropi, niso verske. Oziroma, se ne opirajo na vero!
      Bog nima nič od tega, če lažemo drug drugemu, ali pa da nam neka inštitucija za propagando in prodajo Boga širi laži o njem.
      Največja je ta, da se Bog maščuje.

      Bog se ne maščuje! Znanje se nikoli ni maščevalo!
      Vedno se maščuje samo “ne hoteti vedeti, videti, slišati, zaznati….”, se pravi vztrajati pri dogmi, pri Manifestu (ki je prav tako dogma) in pri neznanju.

      Kot sem rekel: Cerkev je boljša od tega, kar kučan ponuja, ampak mi smo vredni več….. mnogo več!
      Tole naj bo moj odgovor:
      MOJ BOG LJUBI ATEISTE
      https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2017/03/moj-bog-ljubi-ateiste.html

  • Darth Vader

   drgač….če si slučajno zasledil v letu 2018 kakšno novico z naslovom…..slovenija počrpala 5mio eur od razpoložljivih 3 milijard eur evropskih kohezijskih sredstev……misliš, da je po volji slovenske koalicije bilo počrpano samo 5mio eur? :) al misliš, da dober glas in rdeča zvezda, sežeta v deveto vas, kjer so doma kapitalski trgi, kjer ima slovenija z radikalno levičarsko vlado omejen dostop do virov financiranja svojega poslovanja :) al misliš, da so nardil kakšno kontrolo kako so se “namensko” porabljala sredstva EU v Sloveniji? :)

   • dob

    Uf, glih sem se namatral pisati o tem, kakšna je razlika med transfuzijo in infunzijo, med vampirjem in medicinsko pomočjo shiranemu….

    • Darth Vader

     imaš že obširno napisano zadevo….sam za pokušino copy/paste: “Na žalost niso vsi ljudje rojeni z vestjo. V nekaterih
     ljudeh se razlika med dobrim in zlim ali pa med konstruktivnim in
     destruktivnem obnašanju zamegli oziroma je presoja neodgovorna. Jung in
     drugi psihologi označujejo ta marginalni mindset naše vrste kot
     “potencialni” sociopati in psihopati. Skupaj jih je v povprečju okoli
     10% v vsaki dani kulturi ali etnični skupini. Mnogi med njimi ostanejo
     “potencialni” in bolj ali manj neškodljivi skozi celotno življenje razen
     vkolikor določeni nestabilni okoljski pogoji zagotovijo gorivo za
     njihovo aktivacijo. Okoli 1% jih je rojenih kot popolni sociopati in
     psihopati. To so takoimenovani “ne-ljudje”. Vzrok leži v tem, da
     ekstremna narcisoidnost in sociopatija nista tradicionalni “duševni
     bolezni” ampak vgrajene osebnostne lastnosti. Narcisoiden
     sociopat se ni zmožen zdraviti, ker to ni bolezen, je preprosto to, kar
     kar so. Če bi jim odvzeli narcisoidnost in sociopatijo, od njihove
     osebnosti nebi ostalo ničesar več. Ko običajna oseba pride v stik z
     nekom, ki nima lastne vesti, nastane v trenutku zastoj; občutek, da so
     pravkar naleteli na pošast. To ni pretiravanje, to je popolnoma
     resnično. ” https://ambasador21.wordpress.com/2018/11/15/brandon-smith-globalne-elite-niso-cloveske/

     • dob

      Zgleda super. Grem brat…
      Hvala

     • Darth Vader

      ni panike, men je mal odprlo oči, ko sem to prebral….predvsem glede vesti, duše, narcisoidnih egotriperjev,sociopatov v politiki itd itd…..uglavnm zanimivo branje….lohk priporočim komurkoli….

   • freedomfighter

    Kdo je ze preprecil crpanje par sto miljonov evrov za drugi tir…a je bila vlada ali en drug mozic s podporo dolocene stranke ki je gladko pogrnila na referendumu o drugem tiru…ampak pocakajte to.se ni vse ker enkrat glasovati o tem ni dovolj

    • Darth Vader

     awwwww snežinka, svet se ni začel z vlado miha cehahja in alenke bhatushek :) dostop do eu sredstev ima slovenija zablokiran že ene 3-4 leta….

     • freedomfighter

      Evropa je ze odobrila miljone za drugi tir potem se je pa zgodil referendum…in ne samo evropa tudi orban

    • Lustrator

     Se samo delaš nevednega ali se ti dejansko niti sanja ne da bi (oziroma bomo – hoteli ali ne!) veliko večino tega ne le po korupciji ampak MAFIJI smrdečega natega plačali SLOVENSKI DAVKOPLAČEVALCI in šele nato evropa (evropski davkoplačevalci)? Kar se mene tiče, sem ostro proti projektu izvedenemu na takoskorumpiran način tudi, če bi Evropa pokrila CELOTEN projekt – kriminal je kriminal, ne glede na to kdo je žrtev!

   • večni srb

    Evropa ne da vsega, če se ne motim, morajo pol prispevati države same, kar pomeni, da morajo biti projekti tudi rentabilni, sicer bi si države izmišljevale vse mogoče in nemogoče oslarije. Sicer dobimo stvari pol ceneje, vendar je ob enem pol dražje že zaradi birokracije in stroškov projekta v praksi, ko mora biti vse po predpisih. Na koncu, dobimo vse skupaj po neki normalni ceni, rabimo pa ne oziroma se pri nas določenih stvari ne da tržiti, vzdrževati je pa treba vseeno.
    Pametna država bi seveda našla način kako počrpati ves denar in razviti uspešno ekonomijo, ampak mi nismo pametna država, če pa pošiljamo v EU take kmetavzarje in zarukance.

 • freedomfighter

  Spet stozice in formacevtka hahaha a vam nisem povedal da ce o eni stvari govoris vsak dan postane normalna in nesokantna…primer terorizem v evropi in strelski pohodi po ameriki…ko ljudje vidijo na porocilih da se je kdo rastrelil ali postrelil par sosolcev sedaj prestavijo kanal in raje gledajo kaj drugega…v vojni ratajo tudi smrt in trpljenje vsakdanje in v tistem.trenutku propaganda ne deluje vec…ne vem kako propagandnemu stroju nore 24 to ne kapne na glavo…tako kot stalno spravljanje na kucana…no one cares for the little guy in murgle edino clani sds zato pa dobijo isto stevilo glasov ce je njihov vodja v arestu ali pa na prostosti…naucite se kaj od levicarskih medijev o propagandi ker delate isto napako kot cnn s trumpom ko je vedno glavna novica…slaba reklama pa ne obstaja

 • Jann SI

  Spomnim se tudi tistega občinskega svetnika SDS v občini Jezerko, ker ni dopustil menjave meje z občino Kamnik.. ker kot je sam izjavil: “Kaj pa bomo mi imeli od tega” ? Gre za isto koncept, javno dobro je dobro samo, ko imam tudi jaz kaj od sebe. Grozno. Se pa strinjam, tudi koncept teh mestnih šerifov je grozen. Čeprav na Arsenoviča se spravljat, ob tem da imaš kot drugo možnost Kanglerja… se res težko odločit kaj je slabše.

 • Darth Vader

  7. Skupno dobro

  Takoimenovano “skupno dobro” ni dobro definiran koncept. Podobni izrazi, kot je ta “skupno dobro”, ki je
  definiran na ne-izključevanju in ne-konkurenci, zgrešijo bistvo, saj ni dobrina tista, ki je “skupna” ali “javna” ampak njeno zagotavljanje, kadar se smatra, da je to bolj učinkovit način – torej kolektivni napori
  nad individualnimi napori. Zanimivo da je to primer tudi z vsemi dobrinami in trgom samim, ki je sistem za zagotavljanje zasebnih dobrin skozi kooperativne napore. Tržna ekonomija je kolektivni ponudnik
  dobrin, saj združuje konkurenco z sodelovanjem. Katerekoli takoimenovane“javne dobrine”, ki jih dobavlja država, lahko zagotovi tudi zasebni sektor, ceneje in kvalitetneje. V nasprotju z državo, sodelovanje v
  tržni ekonomiji vključuje konkurenco in je ne zato samo ekonomsko bolj učinkovita ampak tam obstaja tudi spodbuda za inovacije. Več: https://ambasador21.wordpress.com/2018/11/24/10-razlogov-zakaj-vladam-spodleti/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!