Maska normalnosti

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

En odstotek svetovne populacije trpi za psihopatsko motnjo. Psihopat je oseba, katere naključna genetska nesreča je, da se je rodila z deformiranimi možgani. Psihopatskim možganom fizično primanjkuje tisti del nevronske mašinerije, ki v našo zavest pričara občutek sočutja do soljudi, živali in okolja nasploh. Raziskave so odkrile, da se tipičen kratek stik v glavi psihopatov pripeti v dveh delih možganov – v ventralnem striatumu in prefrontalni skorji. V zapletenih medsebojnih odnosih med obema možganskima centroma se poti, ki bi morale v vodnjak zavesti pošiljati sporočila o empatiji, preprosto izgubijo. Za psihopata je empatija do drugih tako enigmatična kot barve za nekoga, ki trpi za barvno slepoto. Zaradi specifične narave svoje motnje pa so lahko psihopati izredno destruktivni za ljudi, s katerimi si delijo življenje.

Psihopati so med nami. Niso vsi poklicni zločinci in serijski morilci, kot si jih po navadi predstavljamo. Čeprav je kar konkreten odstotek prestopnikov hkrati psihopatov, pa niso vsi psihopati prestopniki. Morda je psihopat vaš šef. Morda vaš podrejeni. Morda vaša hči. Morda lokalni bogataš. Morda politik, ki vam razlaga o enakosti. Psihopati se zelo dobro znajdejo v sodobnem svetu. Tipične lastnosti psihopatskega uma (šarmantnost, aroganca, avanturizem, manipulativnost, pomanjkanje sočutja) so lahko – vsaj za nekaj časa –  koristne pri njihovem plezanju po hierarhični lestvici. Ljudje jih ne prepoznajo kot psihopate, ker psihopati posedujejo ključno orodje, ki jim pomaga varno in brezskrbno pluti med brzicami povprečnega življenja: znajo si nadeti “masko normalnosti”. Znajo hliniti sočutje, ki ga po naravi svojih možganov nikoli ne morejo zares čutiti. Znajo biti na videz skrbni, pri čemer jim izdatno pomaga naravna površinska šarmantnost, ki je skoraj zmeraj sopotnica psihopatije. Kot laik in amaterski navdušenec nad nevrologijo in psihiatrijo si ne morem kaj, ko včasih pri opisih osebnosti naših slavnih komunističnih klavcev (Kardelj, Maček, Kidrič, Dolanc, Popit) začnem opažati tipične vzorce poudarjene sadistično psihopatske motnje, a to je zgodba (in morda knjiga) za kdaj drugič.

Rad bi govoril o maski normalnosti. Maske normalnosti si ne nadevajo le posamezniki. Včasih si jo nadevajo skupine, institucije, pogosto kar celotne države. In seveda – politične opcije. Tudi pri nas si leva politika rada nadene masko normalnosti. Ko govorim o levi politiki, seveda ne mislim le vsakič novega obraza iz lutkovnega gledališča Milana Kučana in starih vojnih veteranov iz vojne za osvoboditev buržujskega premoženja 1945 (SD, DeSUS), ampak tudi medije v lasti levih tajkunov (Petričevo Delo, Petanov Dnevnik, Haklov Večer, programski svet RTV SLO v lasti skrajno leve struje aktivistov, povezanih s socialnimi demokrati), vse sisteme in podsisteme, sodišča, zavode, agencije, društva in nevladne organizacije, ki jih je ustvarila ali pa si jih podredila globoka država. Maska normalnosti je tako prepričljiva, da se lahko v SMC pretvarjajo, da so ALDE, Socialni demokrati, da so evropski socialni demokrati, ne pa neposreden produkt enopartijskega sistema, država pa, da je sodobna srednje-evropska država, ki se uspešno prebuja iz finančne krize, v kateri se je znašla brez svoje krivde.

Glavni maskerji, ki ustvarijo masko normalnosti, so seveda mediji. Vsak dan prag normalnosti potiskajo še malce bolj na levo. Tako počasi, da se splošno prebivalstvo tega sploh ne zaveda. Dan za dnem. Če je danes že splošno priznano dejstvo, da so mediji sami ustvarili volilno telo, kot so si ga želeli (razdrobljena, necentralizirana levica, a kljub temu zacementirana na +50 odstotkov), in posledično tudi sami skonstruirali obrise bodoče “levosredinske koalicije” (SD, SMC, LMŠ, DeSUS, SAB + žlahtna desnica), ki skuša izolirati tradicionalno desno sredino, pa je zanimivo, kako se danes trudijo, da bi takšnemu bizarnemu stanju nadeli svežo masko normalnosti. Češ – v Sloveniji ima oblast ljudstvo in ljudstvo je 13 % + 10 % + 10 % + 7 % + 5 % + 4 % reklo, da si ne želi Janeza Janše za mandatarja, razen 25 odstotkov neofašistične manjšine, ki si želi nasprotno. Zato je danes čas, da levičarskemu stroju iztrgamo masko z obraza in se zazremo v grotesko, ki se skriva za njo. Čas je, da se iz oči v oči soočimo z našo abnormalnostjo. NE, ni normalno …

 – Ni normalno, ko se povsem legitimne desne vlade sosednjih držav obravnava, kot da jih vodijo nebrzdani neofašisti, ki zapirajo migrante in sistemsko vzpodbujajo ksenofobijo med prebivalstvom. Ko medije preplavijo naslovi tipa “Srednja Evropa kot zibelka skrajne desnice: na seznamu tudi Hrvaška” (Svet24), “Kako je demokracija na Madžarskem postala sovražnik” (Mladina), “Avstrijska protibegunska os po zgledu zavezništva nacistične Nemčije” (Mladina), “Živela Italija: populizem in skrajna desnica” (Dnevnik), je očitno, da gre za načrten medijski inženiring. Kar naenkrat so tudi tradicionalne ljudske stranke in ugledne članice EPP skrajno desne, če se le za ped odmaknejo od trenutnega vseevropskega stališča o nastanjanju migrantov. Kdaj se je začelo? Daleč nazaj. Še v časih, ko je po državi lomastil Pahorjev trojček, pridno gradil TEŠ 6 in nas rekordno zadolževal. Ko je takrat na Madžarskem prvič zmagal Viktor Orban leta 2010 (takrat v predmigrantskih časih Fidesz še niti ni bil tako zelo mednarodno kontroverzen – niti za evropsko levico), je Delo zapisalo naslednje: “Pozor, prihaja skrajna desnica”, spodaj pa slika zmagovalca volitev Orbana. Tekst je sicer govoril predvsem o možni koaliciji z desničarsko stranko Jobbik, a precedens je bil nastavljen. Meje so bile premaknjene. Kar naenkrat niso bili skrajni desničarji le populisti tipa WildersLePenFarange, ampak povsem ugledne desnosredinske stranke s tradicijo. Ne, ni normalno.

Foto: STA

– Ni normalno, ko se normalizira absolutno bizarno in z racionalnostjo skregano zavračanje političnega sodelovanja s predsednikom stranke, ki je zmagala na slovenskih volitvah. Nikomur v glavnih medijih ni prišlo na misel, da bi Židana, predsednika stranke, katere člani slavnostno praznujejo Titov rojstni dan in strašijo z boljševiškimi enovrstičnicami (tovarne delavcem!), povprašal, zakaj se mu zdi SDS “skrajna desnica”. Šarca ni nihče vprašal, zakaj zavrača sodelovanje z Janšo, z obrazložitvijo, da je čas za nove obraze, če pa je isti dan začel načrtovati koalicijo s potomko Zveze komunistov Slovenije in stranko privilegiranih upokojencev, ki je neprestano v vladi že od leta 1996. Cerarju nikoli ni bilo treba razlagati, zakaj “stranka SDS širi nestrpnost” – nikoli ni dobil podvprašanja. Kje? Na kak način? Povsem v stilu sodbe iz Patrie. Na neznanem kraju, na neznan način, ob neznanem času je stranka SDS širila nestrpnost. Vsak novinar, vreden svojega poklica, bi te hinavce razmontiral in osramotil pred vesoljno javnostjo. Pa jih ni. Niti eden. Ne, to ni politična normalnost. To je bizarnost. Nepojasnjena bizarnost. Čeprav vsi vemo, kaj se skriva za njo. Ironično – v celotni zadevi je edini zares iskren Karl Erjavec, ki je vsaj priznal, da ne gre v koalicijo s SDS, ker ta želi “razprodati” državno premoženje. Spet pa ni normalno, da ga mediji nikoli ne vprašajo, zakaj se tako patološko boji “razprodaje” državnega premoženja, ko pa VSI ekonomski kazalci kažejo, da bi s privatizacijo – sploh zdaj, ko so globalne razmere več kot ugodne – pridobili tako državljani kot fiskus.

– Ni normalno, da se v skladu z medijskim ustvarjanjem koalicije poražencev hkrati demonizira stranko, ki je zmagala na volitvah, na tak način, da ji novinarji davkoplačevalsko sponzoriranega javnega zavoda podtikajo koketiranje z nacifašizmom. Še manj normalno je, da zaradi tega ne letijo glave.

– Ni normalno, ko stranke “združene leve sredine” posredno, a nič kaj subtilno, 25 odstotkov slovenskega volilnega telesa označijo za nestrpneže, rasiste in nerazgledane osnovnošolce. Zopet je še manj normalno to, da se ob to nihče od glavnih medijev ne obregne, čeprav bi bila izvrstna zgodba, ki bi razkrila vso intelektualno bedo slovenske levice.

– Ni bilo normalno, da je POP TV leta 2014 na soočenjih s pomočjo kimajočih, nerazgledanih novinarjev ustvaril Združeno Levico, ko Luki Mescu enostavno niso znali v obraz zmetati vseh zmot iz zraka potegnjenih postulatov njegovega butlsocializma. Še manj normalno je bilo to, da so vajo ponovili leta 2018 in bolivarjem v parlamentu zagotovili kar desetino glasov. Neomarksistična stranka, s stališči nekje med samoupravnim jugoslovanskim socializmom in čavističnim demokratičnim socializmom, ne spada v parlament normalne države EU leta 2018 (ne, Grčija NI normalna država). Ampak danes ima povprečen volivec že občutek, da je Levica neka posebna, bolj aktivistična različica socialnih demokratov. Ne ni. Levica je anomalija. Ni nova normalnost, le dobro merilo, kako daleč od zahodne normalnosti se je oddaljila slovenska resničnost.

– Ni normalno, da mediji takoj po volitvah začnejo Šarcu sestavljati koalicijo, kot da relativni zmagovalec (in s tem četrtina volilnega telesa) sploh ne obstaja. Ni normalno, da vsake toliko časa glavni mediji skrivnostno pridobijo “osnutke” koalicijske pogodbe, v čudni dvoumni različici, ki kot božičkov seznam obljublja evre za odpravo čakalnih vrst, socialne transferje in nadaljevanje najpomembnejšega projekta v zgodovini človeštva – drugega tira.

– Ni normalno, da je Alenka Bratušek, evropsko osramočena kraljica praznorečja, čez noč spet postala ikona upokojenskih anarholevičarjev in socialističnih feministk. Njeni nastopi na predvolilnih soočenjih so bili povsem v stilu nastopa pred Evropskim parlamentom. Praznosti o pokojninski reformi. Neupravičeno hvalisanje s tem, kako je “rešila” državo pred potopom (to, da bi bila trojka veliko boljša kot zadolževanje pri neznanih institucionalnih investitorjih, bomo spoznali komaj po naslednji krizi). Neslanosti o tem, kako je “vrgla Janšo iz oblasti”. Novinarji RTV SLO, POP TV, Planet TV – kje ste bili? Evropski poslanci so jo prizemljili, izpostavili in osramotili. Vi – ki se s preverjanjem dejstev in izpostavljanjem neresničnosti poklicno ukvarjate – ste bili na soočenjih tiho. Evropski parlament je normalen. Slovenski s Stranko Alenke Bratušek NI.

– Ni normalno, da je etablirana leva politika, skupaj z mediji, postala trobilo ekstremnih politik. Medtem ko se uradna Evropska unija pogovarja o tem, kako bi naredili azilno zakonodajo bolj učinkovito in kako bi hkrati utrdili zunanje meje EU, je pri nas prgišče koalicijskih partnerjev zavzelo izrazito anarhistično “refugees welcome” stališče, ko povprečnega socialnega demokrata več ne moreš ločiti od aktivista, ki se zavzema za padec vseh meja med človeštvom. Če bi vam pred 10 leti povedal, da bodo poslanci koalicijske stranke v državnem zboru pred policijo skrivali ilegalnega migranta, in da bo potem vsa pravna država taistega ilegalnega migranta ščitila z ad hoc ukrepi vlade, neukrepanjem organov pregona in mu celo spregledala delo na črno, bi se vam to zdelo normalno? Najbrž ne. Bistvo abotnosti naše situacije je, da se zdi, kot da se uradna leva politika na vse pretege trudi, da bi v Slovenijo pod pretvezo humanitarizma privabila čim več nelegalnih migrantov. SMC je postal Amnesty International, SD pa Open Society Foundation.

– Ni normalno, da se podobna politika medijsko normalizira tudi v gospodarstvu. Ko vlada v odhajanju povsem skregano z ekonomsko logiko (in mednarodnimi zavezami) zadržuje prodajo NLB, ji pri tem mediji tiho stojijo ob strani. Ste kdaj slišali kakšnega pogumnega novinarja, ki bi Cerarja pozval, naj mu našteje vsaj tri razloge, zakaj “potrebujemo” nacionalno banko, ali ga spomnil, da so o nerazrešenih tožbah hrvaških varčevalcev vedeli praktično že od začetka mandata? Ne, še huje … Dnevnik, Delo, Večer in RTV SLO celo demonizirajo Evropsko komisijo, ki se želi neoliberalno polastiti našega premoženja. Normalno? Le v ugrabljeni deželi, kjer namesto ekonomske deluje neka druga logika, ki jo vsi poznamo, a o njej ne razmišljamo preveč, saj konec koncev – slovenska normalnost tega ne dopušča.

Najbolj nenormalno pa je to, da smo Slovenci že četrtič zapored nasedli novim obrazom, čeprav tokrat manj kot v prejšnjih poskusih. Mediji vas bodo prepričevali, kako je normalno, da se v politiki pojavljajo sveži obrazi vsaka štiri leta. Pač, naravni tok menjave oblasti. A nikar vas naj ne zavedejo. Proizvodnja instant-strank, ustoličenje prej obskurnih, s tranzicijsko levico povezanih posameznikov, vsakokratni medijski potisk, ki poskrbi za njihovo prepoznavnost in izvolitev, na koncu pa propad takoj po naslednjih volitvah ni modus operandi povprečne evropske demokracije. To je normalnost postkomunističnih držav, ki jih vodi očem skriti grozd plutokratov. Mediji, politični analitiki, intelektualci in bivši politiki seštevajo poslanske stolčke za koalicijo človeka, o katerem vemo le to, da je politično boleče zelen, ekonomsko nepoučen, ideološko pa predvidljiv. Nihče se ne ustavi in vpraša … kaj za hudiča se tukaj dogaja? A je to res normalno?

Ne. Ni. Snemimo že to prekleto masko normalnosti. Ne živimo v normalni državi. Živimo v ugrabljeni. Točno taki, kot jo je za intimno opcijo želel Milan Kučan leta 1989. S težnjo po nenaravni navezanosti na srbski del Balkana in kar je ostalo od sovjetskega imperija. Ne le ekonomsko – tudi metodološko in ideološko. Za masko normalnosti se lahko skrivamo le zato, ker nas trenutno ščitijo izvozni kapitalisti, ki se skušajo prebiti v svet globalne ekonomsko-družbene normalnosti, in po inerciji za sabo potegnejo še nas. Z njihovo solidarno pomočjo se lahko pretvarjamo, da je vse v redu,  da smo integralni del razvitega zahoda, da pravna država deluje in da so skrajno levi politiki sredinski. A maske bodo slej kot prej padle. Kot so leta 2008. Takrat je bila Evropa presenečena. Takšen bleščeč otrok tranzicije, pa se je čez noč spremenil v leglo korupcije in skoraj šel po poti Grčije. Naslednjič presenečenja ne bo več. Ko se bomo s 30-milijardnim javnim dolgom države z vso silo zaleteli v naslednjo gospodarsko krizo, bodo tudi mednarodne institucije bolj pripravljene na anomalijo levičarskega osamelca na severu Balkana. Maska normalnosti bo padla, za njo pa se bo prikazala smrtna glava s kačo, ki leze iz leve očesne jamice. Takrat bomo tudi kot narod doumeli – da je to, kar smo postali, daleč od normalnosti. To spoznanje pa bo morebiti tudi prvi korak do odrešitve. Tudi alkoholik mora najprej spoznati, da je alkoholik, preden se lahko začne zdravljenje. Mi bomo zopet stopili na pot evropske normalnosti, sprave, zahodnih vrednost in tržnega kapitalizma, ko si bomo priznali, da – takšni kot smo zdaj – nismo normalni.

Mitja Iršič

 • AlojzZ

  Gospod Mitja Iršič,
  temu se reče masovno pranje možganov, ki poteka med drugim tudi preko mas medijev.

 • totex39

  To se pravi, da so pri nas vsi postkomunisti psihopati in taki vodijo našo državo, zato pa smo v takem d*reku.

  • AlojzZ

   Ja, nekako tako je. V demokratični družbi preje ali sleje dobimo psihopate na oblasti, ker se poslužujejo podlih trikov, ki jih pravičneži odklanjajo. Za vodenje podjetij pa so psihopati prav tako primerni, saj gredo brez težav preko moralno sumljivih odločitev do večjega dobička.

   Včasih, ko ljudje še niso častili demokracijo kot raj na zemlji, so bili kralji z neomejeno močjo zagotovilo, da psihopati niso naredili preveč škode. Vzrok je bilo spoznanje, da v primeru slabega kraljevanja sosed navali s svojo vojsko in kralja obglavi.

   No, saj ta proces teče tudi danes. Zaradi slabega vladanja izumiramo in na naše ozemlje prihaja živet islam, ki domorodce pojmuje kot sužnje.

 • Jani

  A je Janša res doživel živčni zlom. Nič se ne sliši več o njem. Idejo o desni vladi je izgleda opustil.

  • Franjo Trojner

   Živčni zlom doživljate vi na levici, ki nikakor ne morete sestaviti svoje leve vlade. Tonin v takšno ekstremno levo koalicijo ne more, iz tega razloga bo vanjo stopila ZL, kar je tudi prav in se Šarcu ne bo potrebno več sprenevedat, Šarec bo vodil levo in ne sredinsko vlado, koalicijo, ker v tej koaliciji sredinske stranke ni, takšna v Sloveniji ne obstaja.

  • u3krasne

   A poznaš tisti hrvaško? “Probudim se tako jedno jutro
   Pitam se što radim, zašto gnjavim
   Zašto mrak kad može svijetlo?
   Zašto sivo, kad je bijelo? .. I baš se dobro osjećam
   Jer vrijeme je na mojoj strani
   Vrijeme je na mojoj strani ..

 • Franjo Trojner

  UDBA dela nemoteno naprej. Kje so izginuli dosjeji, denar, orožje, eksploziv in raznorazni strupi? Ni normalno, da v demokratični državi vsepovsod mrgoli totalitarnih komunističnih simbolov, ni normalno, da v demokratični državi ni bil obsojen niti en samcat zločinec, ki je zaukazal, izviršil ali načrtno prikrival izvensodne povojne poboje in ni normalno, da žrtve divjanja povojnega komunizma še dandanes v demokraciji ležijo na kraju svoje morije. Da, za demokracijo ni normalno, da je bivši šef komunistične partije postal prvi predsednik samostojne demokratične države Slovenije in v tem je potrebno iskati vzroke za neuspelo tranzicijo in šibko demokracijo v naši državi. Da in tudi izvedbo lustracije leta 1991 so ravno tisti, ki bi morali biti lustrirani preprečili, čemu se torej danes čudite?

  • AlojzZ

   V demokratični državi ni tega, kar gospod Franjo našteva. Sklep je sedaj sledeči: “Nismo demokratična država.”

 • VERRZIFIKATOR

  Dragi Mitja, jaz računam nate,
  a da maska se vsaj delno strga,
  ne pomaga majhna le zadrga,
  rabimo na žalost psihopate.

 • anonimnez42

  Vse kaze, da za slovence tisti 1% ne velja. Prej 10%.

 • Franjo Trojner

  Dajte mi povejte vi, ki ste glasovali za Šarca, v čem se Šarec tako zelo razlikuje od Jankovića in Cerarja in ali ste za Šarca glasovali ravno iz razloga ker med njimi razlike ni??
  Slovenija imamo problem, volilci v Sloveniji imajo težavo z ločevanjem zrna od plevela in osnovami demokracije tudi, saj jih v nasprotnem primeru polovica na dan volitev ne bi ostala doma.
  Kakšnim kriterijem razen polnoletnosti te moraš zadostiti, da dobiš volilno pravico? Zakaj to sprašujem? Ja, zares čudne odločitve volilcev na volitvah mi dajo misliti!

  • pajot

   prepričan sem,da so za šarca glasovali slovenski srbi. Mislili so,da gre za konja. Niso se zmotili.

   • pupa

    Ne poznam nobenih slovenskih Srbov, si morda mislil Srbe, ki živijo v Sloveniji?

    • pajot

     Mislil sem srbe,ki živijo v Sloveniji. Sem pa uporabil komunistično poimenovanje, enako, kot uporabljajo mainstream mediji termin “slovenski mufti” za bosanskega muftija,ki živi v Ljubljani.

  • macon

   Za Šarca so glasovali predvsem bedaki. To je njihov poglavitni skupni imenovalec, debilni levi mediji pa jih prepričujejo, da so nadpovprečno izobraženi in razgledani.

   Do neke mere celo razumem, da lahko kdo voli SD ali Levico, ker gre vseeno za skupini z nekim zaledjem in zgodbo, glasovanje za PS, SMC ali LMŠ pa mi je nekaj nedoumljivega. Za tak konstrukt bi volil samo, če bi šlo za izrazito protisistemsko zajebancijo, ko hkrati ne bi imel nikogar vsaj malo normalnega.

   • SIMON ROZIC

    Za Šarca je glasovala moja soseda Jožica, ker, da je “fejst pubec,
    taki za ljudi in vozi traktor in ne BMW-ja ko Cerar!” No, vidite, kako
    se osvaja bedake!!!!

  • samotoje

   Ob vpisu v volilni imenik je nujno opraviti test IQ.

   • pupa

    Kakšne volitve in volivce imamo v Sloveniji. Mladi mamici se pojavita v volilnem odboru ena celo kot namestnica predsednice volilnega odbora.Vse lepo in prav do tistega trenutka, ko sta najprej ena nato še druga izjavile, da se volitev sploh nista udeležile (ura se je bližala devetnajsti, ko se volišča zapirajo) na kar sem jima dobesedno rekla, da tisti, ki ne čutijo spoštovanja do demokratične države ne bi smeli sodelovati pri volilnih opravilih. Zato bi bilo potrebno pri izdajanju odločb za delo na volišćih preverjati, kakšni so to državljani.

    Sicer o volilcih pa to, na volišču, kjer sem bila prisotna je največja udeležba ženske starejše od 65 let to pove statistika, ki jo morajo vodit vsa volišča, najbrž je podobna slika tudi na drugih voliščih.

    • samotoje

     Zanimivo. Manjkajo nam desetletja normalnosti, manjka nam široko jedro razumnikov, ki bi jim ljudje verjeli. Tako pa je naše ravnanje pod vplivom psihopatov, kot Iršič pravilno ugotavlja. Kako naj si sicer razložimo dejstvo, da je 13 % domnevno umsko zdravih ljudi volilo Šarca?

   • Franjo Trojner

    Takšnega testa pred vpisom v volilni imenik žal ni!
    Sam sem razmišljal v smeri, da bi bilo dobro sprejeti zakon, ki bi vsem tistim volilcem, ki se na volitvah trikrat zaporedoma zmotijo in nasedejo medijski propagandi, podtaknjencem ali tistim, ki se volitev ne udeležujejo začasno omejil volilno pravico in jih poslal v tečaj osnov demokracije. Po opravljenem tečaju bi na prvih naslednji volitvah samo trenirali na vzporednih volitvah, če bi glasovali modro, bi jim volilno pravico vrnili, če ne, bi pač imeli naslednji test, preizkus, trening na naslednjih volitvah. Vsem tistim, ki se kljub opravljenem tečaju iz demokracije, tudi treninga na vzporednih volitvah ne bi udeležili bi povišal davščine.

    • Jaz imam en predlog, ki je zelo enostavno izvedljiv.
     Poleg polnoletnosti, slo državljasntva, opravilne sposobnosti, … bi uvedel še davčni filter.
     To je, da smeš volit, če si v prejšnem letu plačal več kot 1€ dohodnine. Torej si vsaj nekaj prispeval za to državo, kajti volitve so v mojem poenostavljenem razlaganju le odločanje za kaj in koliko davkoplačevalskega denarja se bo porabilo.
     Recimo FURS vsako leto pošlje volilni komisiji podatke kdo je/ni prestopil davčni prag, da se uskladijo volilni imeniki.
     Še boljše (bolj pravično) pa bi bilo, če bi od vplačane dohodnine odšetel še vse prejete socialne transferje. Potem pa res volijo edino tisti Slovenci, ki so resnično kaj prispevali v državno blagajno. BTW: na ta način bi se rešil tudi vse “državljane” ki so neto prejemniki ne glede na tiste evre, ki jih vplačjo z dohodnino.

     • samotoje

      Utemeljen predlog. Na eni strani neodgovorni ljudje, ki sploh ne gredo na volitve ali pa taki, ki jih glasovanje za, recimo, levico ali SD ali LMŠ nič ne stane, na drugi pa ljudje, ki jih take norosti udarijo po žepu.

     • To, da nekateri ne hodijo na volitve me nič ne moti. To je pač njihova osebna odločitev.
      Moti pa me (in to bi z mojim predlogom rešil) da pa je ogromno teh, ki pa gredo na voltve (in na koncu odločijo) neproduktivnih ro je ne prispevajo nič v državno blagajno, so pa glavni odločevalci kako in za kaj se bo preko davkov zbrani denar porabljal (več sociale, več “enakosti”).

      Torej z mojim predlogom bi imeli pravico voliti le neto vplačniki v državno blagajno. Ti so edini, ki naj odločijo čemu bo namenjen denar iz davkov. Kajti roko na srce, strankarski programi so v svojem bistvu točno to. Kako deliti/porabiti denar od davkov..

 • david23

  Članek, ki mu ni kaj za dodati!

 • tarantela

  A je psihopat tud en tak, ki se ne more pridružiti državni proslavi velike večine in si organizira raje posebno proslavo istega praznika s svojo manjšinico?

  • večni srb

   Niti ne,ker tak duševni bolnik to dela zaradi notranje bolečine, psihopati pa ne čutijo nobene tuje stiske.

   Izrod je pa druga stvar, kot sem komentiral spodaj.

  • u3krasne

   Ne, pod definicijo psihopata to ne paše, zagotovo. In proslave niso gledljive že mnogo let!!! Koliko državljanov si po tvojem ogleda državno proslavo? In ali je cilj, da si jo ogleda čim manj ljudi? Da ne bi vzbujali domoljubnih čustev in bi si Slovenci povišali samozavest in se zbudili v državi za katero morajo skrbeti in kjer ni vseeno kdo je na oblasti.

 • večni srb

  Psihopat ni izrojen ampak samo zanemarjen revež, le manjšina jih je dovolj razvajenih in so na položajih, ko imajo priložnost delati res hude stvari. Vzrok so v glavnem vplivni starši, ki se za svoje otroke sploh ne zmenijo, ni časa,morajo biti pa brezhibni in popolni, sicer ne morejo naslediti družinskih dinastij. Ker se od ubogih revežev pričakuje nemogoče, se pač igrajo, kaj zabava sadističnega psihopata, je pa druga stvar.

  Izrod je sadistični psihopat, ki si želi postati še hujši psihopat, verjeli ali ne, prav vztrajna sadomazohistična orgija lahko povzroči celo trajne mutacije zavesti, ki se za razliko od duševnih bolnikov, nikoli več ne more povrniti normalno človeško stanje. Vse kar rabi izrod je žrtev, nad katero se lahko neprestano in nemoteno izživlja, v gnili vojaško policijski džamaheriji predvsem do konca skorumpirano pravosodje poskrbi, da jim nikoli ne zmanjka možnosti. Izrod pa res lahko rodi tudi psihopata, ki ga potem žene zgolj še želja po maščevanju nad izrodom.

 • Franc Šink

  Priznam članek sem prebral dvakrat.Samo mislim da je psihopatov precej več.

  • macon

   Ni nujno, da so psihopati, nujno je, da so poškodovani in poškodovana je po mojem večina ljudi, ker so nam načrtno ves čas spodmikali normalnost. Očitno smo se s tem nekako borili, vendar nam sigurno ni povsem uspelo, če ne drugega so naredili vse, da ne bi bili ekonomsko svobodni oziroma čim manj.

   Bivše socialistične države so greznice psihopatskosti in abnormalnosti, ker je bil socialistični sistem in režim točno tak.

  • tohuvabohu

   Po nekih podatkih jih je pet odstotkov (nekako toliko je tudi pedrov, hehe). Ravno toliko, da še spadajo pod statistično napako. Vendar se močno razlikujejo po vrsti simptomov in po intenzivnosti.

 • večni srb

  V tujini, pomeni desnica tradicijo in konzervativnost, pri nas se bivši komunisti identificirajo s katoliškim fanatizmom in rasističnim šovinizmom.
  Edini desničarji so torej komunisti, ki so sicer izdali Jugoslavijo, vendar v veri, da so naredili kar je bilo prav, njihova edina vizija pa je, da bi bilo tudi jutri kot je danes in je bilo že včeraj. Živijo v svojem svetu skratka, pravih levičarjev pri nas sploh ni. Liberalci bi bili še najbližje klasičnemu modelu, če ne bi bili vsi po vrsti fašisti, ki sojih izbrali že v vrtcu in merili njihove sposobnosti v osnovni šoli. Prav to je največja napaka večine amaterskih parapsihologov, ko duševno motnjo zamenjujejo s kultom moči in avtoritete, ki je tako značilen za fašizem. Zakaj se matrajo, da bi si priborili naklonjenost nedotakljivih družinskih klanov, ki so si prisvojili celo državo seveda,saj za drugo se sploh ne splača več truditi. To pa zato, ker se dela samo še za Nemčijo, od katere pride k nam večina denarja, ki ga potem delijo oni med najmočnejše in najbolj ubogljive. Prej so se borili pa za partijo in Titov žegen, ista figa,če nisi njihov, si proti njim, zato gre marsikdo raje med psihopate kot, da bi ostal reven in sam, nenazadnje žrtev.

  Cela država je drek, ker Slovenija v zgodovinskem okvirju, nima in nikoli ni imela nobenega smisla, nove vizije in dobre ideje pa se zatirajo in izkoriščajo za slabo, če je le mogoče, sicer se preprosto zavržejo.

  • dob

   “Cela država je drek, ker Slovenija v zgodovinskem okvirju, nima in nikoli ni imela nobenega smisla….”

   Tole te pri meni okarakterizira za nekoga, ki sem prihaja samo trosit svoj cinizem, zaradi česar si v službi milana kučana, ki je vrhovni cinik vseh cinikov.

   • Janko Gedlicka

    Si kar vzdržljiv, če ne opuščaš branja njegovih pisanj.

 • večni srb

  Dober članek, h kateremu se bom verjetno popoldan še vrnil, ker zna nastati zanimiva debata.
  Sicer pa nikar ne rajcajte psihopatov, ker to so običajno zelo asocialni ljudje, oni kritik sploh ne vidijo, doživljajo orgazme že samo s tem, ko jih kdo opazi in omeni njihova zlodela, ker potem uživajo, ko ljudje trpijo že samo ob misli na njih. Ta drek je najbolje ignorirat in paziti na prvo priliko, ko se ga lahko skida.

 • althar

  Odličen komentar, ki zgledno opisuje shizofreno podalpsko navidezno resničnost. A v tujini (vsaj za nas relevantni – torej na razvitem Zahodu) ni nič drugače. Podalpska navidezna resničnost je namreč le nepomemben obronek v osnovi povsem enake, a bistveno bol zapletene svetovne navidezne resničnosti.

  Ta shizofrena patološka družbena situacija na Zahodu je posledica razpadanja lažne in ponarejene ideologije, ki je bila ustvarjena za uničenje Evrope – marksizma. Marksizem, ki svoji osnovni obliki ni mogel uspevati, se je za potrebe širitve po različnih družbenih sistemih preoblačil v brezštevilne preobleke, od socializma, nacionalsocializma, komunizma na začetku do keynesijanizma, monetarizma, neo-konzervativizma in vrste t.i. “liberalnih” družbenih gibanj danes. Za prikrivanje svojega kameleonstva je potreboval drogo, s katero bi otopil razum in zmožnost logične percepcije svojih potencialnih sledilcev in jo je našel oziroma ustvaril v obliki t.i. kulturnega marksizma, ideološkega novoreka in nabora miselnih vzorcev, ki vzpostavljajo navidezno resničnost z (včasih bolj, včasih manj) diskretnim usmerjanjem javnega diskurza. Za to je seveda potreben denar, veliko denarja, in ta je obilno pritekal in še priteka od snovalcev tega družbenega inženiringa.

  A vsaka stvar ima svoj konec in tako je tudi ta več kot stoletje skrbno negovana navidezna resničnost začela razpadati na vseh koncih in krajih in prav to razpadanje zdaj doživljamo kot (v komentarju lepo izpostavleno) patologijo.

  Matrica.

 • Soave

  + + + + + + + + Bravo g. Iršič !

  ” Snemimo že to prekleto masko normalnosti. Ne živimo v normalni državi.
  Živimo v ugrabljeni. Točno taki, kot jo je za intimno opcijo želel Milan
  Kučan leta 1989.”

  • pajot

   S cloveskim obrazom,kenede?

   • Soave

    Vsekakor.

 • Zora

  Normalno pa je za vas g. Iršič da pišete o stvareh ki jih ne razumete in ne poznate? Kaj če bi nekdo vašo masko označil za psihopatsko?

  • macon

   Navdušen sem nad vsebinskostjo tvojega komentarja.

   Iršič na dolgo in široko razlaga po točkah, odgovor komunajzarskega aktivista je seveda, da nima pojma, da je zaveden ali, da je navaden butelj, ki kaj pa misli da je.

 • Novakec1

  Problem je večplasten; avtohtone sloovce so razdeljene na tabele (desnake) in tardeče (levake) oboji imajo probleme z Yugo in multi kulti prišleki ( levaki manj) sedaj se pa obetajo še kozjejebci v velikih količinah da bo popoln kaos in ti nobena maska ne bo nič pomagal. Al rep med noge pa na Antarktiko ali pa probat preživet (bo krvavo) v tem kaosu.

 • xtc

  Dravo izvrsten komentar.
  Dejanska resnica je ,da pri nas EU levice NI,Liberalov Itaq ne imamo pa le zgolj in le zgolj ultra levičarje,ki nas prepričujejo ,da so sredina,v resnici pa gre za skrajneže in leve psihopate,ki se razkrijejo takoj ob tehtnejši razpravi,ko jim hito poidejo argumenti in pristanejo na argumentiv “Vemo kdo je zmagal”.

 • Bozz

  “Ko se bomo s 30-milijardnim javnim dolgom države z vso silo zaleteli v naslednjo gospodarsko krizo…”

  …bo veliko mask lačnih…

  Won’t hear this on the news! — Nations unable to feed themselves
  https://www.youtube.com/watch?v=famAE-TBXVM

  “Climate Change Collapsing Food Production” Media Push in Full Swing
  https://www.youtube.com/watch?v=TjuxUkHmgEA

  Darkest Skies in 100 Years * No Summer for Iceland * Hail Destroys Crops
  https://www.youtube.com/watch?v=jfaevEUZ5Y8

  2018 IS STRANGE Part 8 // JUNE-JULY
  https://www.youtube.com/watch?v=Birexs_D18o

 • Marija

  Vse povedano je srhljiva resnica, ko imajo psihopati moč.

 • garfi

  na morebitnih novih volitvah izključiti izključevalce še bolj
  kakšno strašno globalno segrevanje v Ljubljani neznosnih 16 stopinj julija
  Kateri Pacienti vse nas nategujejo

  • tohuvabohu

   Lučka se je kar skrila. Najbrž je kje na Sejšelih.

   • garfi

    pravijo da je segrevanje nateg

    • tohuvabohu

     Gre za celo vrsto nategov! Prvi je, da je segrevanje nov pojav. Drugi, da je segrevanje posledica tople grede. Tretji, da je segrevanje škodljivo za človeštvo. Četrti, da je segrevanje posledica človeškega ravnanja. Peti, da se zaradi segrevanja množijo ekstremni vremenski pojavi. Zadnji je še najbolj neumen.

     • garfi

      povsem možno, ker so gLobaListi sedaj izumili še klimatske begunce

  • Staybell geenius

   hahahaha kak bedak prizadet, pogleda na termomeret in sklene, da globalno segrevanje ne obstaja.
   In istočasno pričakuješ, da te bodo ljudje resno jemali

   • garfi

    ljudje ja troll

    • Staybell geenius

     Kako se mora JJ smejati, ko ima tako zveste vojake, katerim lahko serje direktno v grlo, pa ga bodo prosili za še. Kriv bo pa nekako Kučan.
     Kakšna sekta, kult

     • garfi

      udbomafijski troll
      Trump vas dobr deratizira nje
      uživaj

     • Staybell geenius

      Če bi imel karkoli z udbo, nebi izgubljal časa na tretjerazrednih propagandnih skropucalih in se prerekal z umsko bolnimi “domoljubi”.

     • garfi

      utemelji svoje bruhanje ali izgini
      vsi, ki ste proti Trumpu ste gLobaListični leWiČĆarji

     • Staybell geenius

      Globalisti? Mi? Kaj pa je potem Trump, ki 3/4 svoje robe izdela na Kitajskem, prav tako Ivanka? Ki je tekom kampanije registriral 8 novih podjetij v Savdski Arabiji??

      Priznaj, da si navaden trolček, ki samo ponavlja dolgočasne “triggerje”, na katere padate samo njegovi sektaši.
      Ne vem, kako lahko še bolj očitno dokažeš, da si navaden dolgočasen kimavček… morda v tvojem naslednjem komentarju, pa da vidimo:

     • garfi

      še kakšno o buših klintonih osami kućanu sorosu
      vsi isti nje
      trudiš se za lokalno udbomafijo zelo dolgočasno

     • Staybell geenius

      Ne buš, soroš, klinton… ti, in taki kot si ti, navijači, klečeplazniki, ritolizniki in poklicni opravičevalci.
      Vsi ste isti, dolgočasni, v svojem paralelnem vesolju

 • Aron

  Ne gre in gre matematika. 25 ni niti približno 46. In na Janši je, da v svojo koalicijo pridobi partnerje. Ker pa ni nobenega, ki bi se šel to igro, so pa sedaj vsi ostali krivi, od Dolanca naprej.

  Iršič je pač ena jokajoča desna snežinkica.

  • garfi

   dej spokaj idiot
   sem ste nas leWiČĆarji pripeljali z demoniziranjem JAnše in ugrabitvijo rtv, sodstva….
   že 25 let načrtno uničujete demokracijo
   dolanc je bil pravi prostovoljni naci

   • Aron

    A še sploh kdo gleda RTV? Ne bluzi, sami ste si krivi, ker imate takega bulija za precednika. Pove dovolj o vaši kasti.

    • tohuvabohu

     Najprej ga demonizirate in strahopetno odrivate od oblasti, kreteni, potem boste pa spet cvilili, da vam Janša iz opozicije ruši vlado in deli narod? Vi ste svetovni prvaki v čudaštvu.

     • Aron

      Janševa politika je politika delitve. Zato ga 10% Slovencev obožuje kot boga, 90% ga pa sovraži kot hudiča.

     • traktor

      Tako je. Delimo se na priviligirance, ki ste, zgolj trenutno, še v večini in ostale, ki moramo, proti svoji volji, vaše privilegije vzdrževati. Na ta račun ste zajebali že dve državi in uničili bodočnost vsaj še dveh generacij.

     • Aron

      Priviligiranci ze po definiciji ne morejo biti v vecini, se posebej pa ne 90%. Sicer ti pa nisem jaz kriv, ce nisi sposoben nekam narediti iz sebe, vedno drugi krivi ane?

     • traktor

      Tako je. In tistih, ki ste proti Janši nikakor ni 90%. In pri nas nobena definicija, ki je drugje normalna ne velja. In ti nisi kriv, da nisi Aron, ampak Bimbo.

     • Aron

      Ok.

     • tohuvabohu

      Vsi rdečkarji kot papagaji neprestano tulite “delitev naroda”. Kaj hudiča to sploh pomeni? A imamo potem dva naroda? To so tako gnusne butaste trditve, da jih normalen človek komaj prebavi. Kaj pa rdečkarji, ki ste od leta 1945 del naroda naredili za drugorazrednega in še danes to intenzivno počnete?

     • Aron

      Se nekdo, ki za svoje neuspehe krivi druge, komuniste, rdeckarje. Spravi se k sebi pa ne jamraj!

     • tohuvabohu

      Tebi se blede, siromak. Nikogar nisem krivil za svoje neuspehe.
      No, daj, papagajček, konkretno razloži, če imaš jajca, kako Janša deli narod. Na kaj ga deli? Res me firbec matra. Na pavšalno rdečkarsko gonjo je težko reči kaj več kot to, da je umazana in sovražna gonja.

     • Aron

      Na domoljube in trenirkarje, demokrate in komuniste, na novinarje in presstitutke, na tiste, ki so bili od vedno za sam. Slovenijo in tiste, ki jim Slovenija ni bila nikoli intimna opcija…. Delitev mnogo. Vi papagajčki pa to mantro ponavljate in dneva v dan, Smilite se mi boščki z opranim možganjem…..

     • tohuvabohu

      Ja, kaj takega. Sami ste se razdelili s svojim ravnanjem. Oddelili ste se od naroda. Vi rdečkarji že 80 let poštene Slovence zmerjate z izdajalci, kolaboranti, kapitalisti, pohlepneži, kulaki, revanšisti, revizionisti, elementi, ovcami, dušebrižniki, verniki, klerofašisti, neoliberalci, ritolizniki itd. itd. In potem mislite, da vam bomo Slovenci še pustili, da nam vladate, nas tlačite in delite na drugorazrednike, kot ste počeli 45 let, pa tudi intenzivno še potem. Btw, tudi pranje možganov je vaš stalinistični izum. Ne projicirajte svojih umazanih terorističnih metod na nas poštene demokrate, banditi.

     • Aron

      Lej, če so tvoji predniki izdali Slovenijo in kušvali Hitlerjevo rit, je to pač resnica- ste izdajalci. Nisem jaz kriv, to je pač definicija.

     • tohuvabohu

      Jaz nisem nikogar izdal, pa moram vseeno kasirati te neprestane psovke iz rdečih gobcev. Zakaj potem cvilite, da vas Janša deli, banditi lažnivi? Sicer pa preberi cel seznam diskvalifikacij, ki jih sistematično in papagajsko dresirano uporabljate rdeči banditi že 80 let.

     • Aron

      Nisem noben rdeč bandit, ampak s to psovko me obletujete vsi ‘demokrati’ že odkar sem tukaj. Pometite pred svojim svinjskim pragom.

     • tohuvabohu

      Lepo, da si spoznal, da je to psovka. Drugega si ne zaslužiš, primitivec.

     • Aron

      Primitivec, hahahahaha. OK, nebom več. Z demokrasti se pač ne da.

     • tohuvabohu

      Namesto da bi bil vesel, da se sploh kdo hoče pogovarjati s tabo, me še zmerjaš. Hvaležnost pa taka, tipična za rdeče hijene.

     • Aron

      Tipičen desničarski buli, smiliš se mi :*

     • tohuvabohu

      In potem še trdiš, da si kulturen, bebo.

     • Aron

      Če nekoga označim za bulija, še ne pomeni, da nisem kulturen. Resnica je vedno kulturna.

     • tohuvabohu

      In zakaj potem cviliš, ko jih fašeš nazaj?

     • tohuvabohu

      Torej ste vi tisti, ki sovražite. Mi ne sovražimo nikogar.

     • garfi

      tvoja politika delitve
      sem ste nas leWiČĆarji pripeljali z demoniziranjem JAnše in ugrabitvijo rtv, sodstva….
      že 25 let načrtno uničujete demokracijo

    • garfi

     zdej je že buli
     same laži leftardov

  • tohuvabohu

   Kakšna matematika, butelj. To je računstvo za drugi razred OŠ. Ko šerif ni znal šteti niti do 43 (pa se je kljub temu pustil kandidirati), se pa niste nič režali, butalci.
   A potem ti misliš, da je udbomafija nedolžna kot sneguljčica in je za vse kriv Janša? Je pa zanimivo, da to vidiš kot igrico “kako onemogočiti tega zlodeja Janšo?”. Res je igrica. Zlasti Cmero in Kamnikaze se tu obnašata kot nedonošenčka.

   • Aron

    Prav smilite se mi, če je vaš svet res črno-bel. Kot sem bil proti vladi mafijca Jankoviča, sem proti vladi skorumpiranega Janše. To sta dve plati istega kovanca.

    • tohuvabohu

     A res? Kaj pa imata skupnega? A je bil Janša kdaj menedžer? A je zapufal kakšno firmo? A je bil kdaj za kučanistični nacionalni interes? A je gradil kakšne Stožice? A je uničeval slovensko trgovino? Ti si superbedak, še večji, kot sem sprva mislil.

     • Aron

      Janša je FDV kader, jasno da ni vodil nobene firme, saj ne zna :))) Njegova edina firma je SDSS, ki je prisesana na proračunski denar že 25 let. Nimam nobenih simpatij do komunista, ki mu demokracija ni bila nikoli intimna opcija. Pač noben pamaten Slovenec ga ne more podpirati. Zato je pa tudi struktura volilcev tega klana neizobražena.

     • tohuvabohu

      Kreten. Vse stranke so “prisesane” na državni denar. Še najbolj pa tiste, ki vladajo ogromno večino časa. Ja?
      In spet demoniziraš. Janša je za demokracijo naredil več kot vsi rdečkarji skupaj. Vi ste jo zavirali z vsemi močmi. A zato, ker po vaših butastih teorijah menda ne čuti v sebi demokracije, ga noben “pamaten Slovenec ne more podpirati”. Na čem pa temelji zaupanje, na intimnih čustvih ali na dejanjih, govedo rdeče zarukano? In od kdaj imaš pooblastilo govoriti v imenu Slovencev?

     • Staybell geenius

      Nima se smisla kregati s temi ljudmi, za njih je/bo svet vedno ali popolnoma črn ali popolnoma bel, nič vmes pa ne obstaja.
      Zato bodo vedno krivi izključno eni (levi), ker so pač tako naučeni.
      In ko jim rpedstaviš dokaze, ki govorijo nasprotno, pa se nemudoma poslužijo znucane in dolgočasne tehnike “že že, ampak Kučan…”

    • macon

     Vaša značilnost je, da se delate, da ni globoke države, oziroma je Janković nekaka anomalija, ki pa jo tolerirate. Ta anomalija ne bi mogla obstati brez globoke države, ker so njegova kriminalna dejanja povsem očitna (to logično posledico namerno ignorirate, za vas ne obstaja).

     Po mojem levi izražate čredno mentaliteto (vaši lahko lažejo, kradejo, nič vas ne moti) in predvsem konformizem (mi smo glavni, mi vemo, kdo je zmagal). Sicer izražate nekako nelagodje nad svojo levico kot ti v svojih izgovorih, ampak potem imate par prikladnih izgovorov:
     -Vsi so glih (vaši lahko kradejo, ker ste na to neobčutljivi, “občutljivi” ste na to, da bi desni tudi, če bi lahko).
     -Delegirate svojo etično in moralno zavest na sistem (dokler ga sodstvo ne obsodi, je v redu, hkrati ignorirate pohabljenost pravosodja zaradi globoke države.)
     -V bistvu ni levičar, ampak desničar, ker se mu gre za denar. “Pravim” levičarjem so vendar bolj pomembne vrednote (Cerarja tlačite v desnico, enako Šrota in Bavčarja).

     • Aron

      Pa kaj mešaš v to neponesrečeno povolilno zgodbo Jankoviča? Janša je pač v komunistični maniri likvidiral svoje politične somišljenike, sedaj ima pa probleme, ker nihče noče iti po tej poti. To je pač resnica, pa če se na trepalnice postavite :))))) In pa ta večna obsesija črno-belo. Če bi verniki kdaj priznali svoje napake, če bi odrekli podporo skorumpiranemu komunistu, katerega molite, bi bilo nam vsem bolje. Zaradi vas in vaše vere smo ujeti v to spiralo. Upam, da ste zadovoljni.

     • macon

      Zaradi kriminala levega režima smo ujeti v spiralo, obstaja že veliko dlje kot politik Janša. Prosim, da prodajaj otročje pravljice komu drugemu.

      Kako pa je Janša likvidiral svoje politične somišljenike? Jih je poslal v zapor, jih pobil, jim uničil kariere? Kaka sredstva pa je kdaj imel za to? Ti telebajsek si res vreden svojih blodenj.

      Resnica je, da si opranoglav lažniv režimski komunajzarski aktivist. Malo manj zabito piši, ker izpadaš teslo kot ostali levi forumski bebčki.

     • Vera

      Koga, kdaj ? ? ?

  • Anton

   daj jud bodi tiho

   sarkazem press

 • tohuvabohu

  Nečesa pa ne razumem: kako je mogoče, da en psihopat čuti potrebo po simuliranju empatije, če tega čustva ne pozna in ne razume?

  • macon

   Zaradi okolice se mora delati čustvenega in razumevajočega. Normalen človek recimo nekoga ne bo zajebal, če razume, da onemu nekaj veliko pomeni, psihopat bo v hrbet zaklal prijatelja, če si obeta korist.

   • tohuvabohu

    Pa vseeno ne razumem, kako lahko simulira nekaj, česar ne pozna.
    Če prav vem, pa psihopati večinoma ne koljejo zaradi nekakšnih koristi, ampak jih k temu napeljejo psihične težave in fobije.

    • macon

     Odvisno, kako inteligenten je. Seveda pozna, mediji in okolici so polni tega kar simulira. Marsikaj se da naučiti tudi iz literature in potem igrati vloge.

    • Miro Jereb

     Saj ne simulira…tak je.

   • Janko Gedlicka

    No, iz tvojega odgovora, ko si mu stvar lepo razložil, veje empatija. Psihopat, mu že ne bi razložil.

 • Osti jarej

  ¸…ja…uni so psihopati…mi??….mi pa že ne….

 • Janko Gedlicka

  Odlična kolumna. Vsekakor imajo imajo ugrabljeno državo v rokah psihopati. Sicer pa bi rekel, da nikakor nisem edini, ki mislijo, da si je potrebno za demokracijo stalno prizadevati – tudi boriti – ne pade sama iz neba. Potrebujemo okretnega, vstrajnega, trpežnega, trdnega “oklepnika” buditelja in voditelja, kakršen je Janez Janša. Prebijati splošno apatijo tudi ni lahko delo. In demokratičnega delovanja se je potrebno učiti. V zahodni Evropi (sedaj nas prehitevajo že tudi v višegrajski skupini) in severni Ameriki se je demokracija razvijala več stoletij. Magna carta libertatum, ki jo je l. 1215 izdal angleški kralj Ivan brez dežele, je vsaj za tamkajšnje plemstvo naredila opazen preboj skozi kraljevo samovoljo. Veliko posamične in skupne energije potrebujemo, da prebijemo lažno masko demokracije, s katero se kiti naš prešminkani totalitarizem, ki je nastal že med 2. sv. vojno in še vedno deluje.

  • luckyss

   He, he…Tudi ti v istem sestavku omenjaš psihopate in Janšo….to ne bo dobro…
   Vsi vemo zakaj….
   Sicer pa te bolezni ne privoščim nikomur…

   • Janko Gedlicka

    Saj bi ti verjel, da te “bolezni” ne privoščiš nikomur, vendar mi tvoja pisanja delujejo psihopatsko. Psihopati pa empatije ne premorejo.

    • Staybell geenius

     Naši “psihiči” so še cicibančki, če hočejo dozoreti, se morajo zgledovati po oranžnem princu čez lužo

 • luckyss

  Pohvala avtorju za pogum…
  Na teh straneh pisati o psihopatih in celo objaviti njihove fotografije..res pogumno..

  • Staybell geenius

   Jap, Janša je znan po uporabi boljševističnih prijemov na novinarjih

 • Janko Gedlicka

  Veselim se že avtorjeve nove kolumne o psihopatiji, ki jo je napovedal. Njegovo pisanje je bistroumno, razgibano, amtualno lin “zažigalno”.

  • Tanja Bor

   Odličen je. Pri komentiranju pa imam težavo, da se lahko samo strinjam. ;)

 • Tweety Bird

  Mitja Iršič je psihopat… je oseba, katere naključna genetska nesreča je, da se je rodil z deformiranimi možgani. Njegovim psihopatskim možganom fizično primanjkuje tisti del nevronske mašinerije, ki v našo zavest pričara občutek sočutja do soljudi, živali in okolja nasploh.

  • pupa

   Ne rabiš se bat, ker ti nihče ne more spodnesti primata psihopatije.

   • Tweety Bird

    Ne živimo v normalni državi. Živimo v ugrabljeni. Janez Janša jo je ugrabil leta 1991 in še danes jebemo ježa.

    • pupa

     Že tvoja enormna obsedenost z JJ je tipična za psihopata.

    • garfi

     Ne živimo v normalni državi. Živimo v ugrabljeni. milan kućan jo je ugrabil leta 1991 in še danes jebemo ježa.

  • garfi

   sočutni sovražni govor Tweety Bird • 8 minut nazaj
   Za vas klerofašiste so samo še brezna…kapish?

 • Tweety Bird

  SDS-ovi psihopati si znajo nadeti “masko normalnosti” (Janša na predvolilnih soočenjih). Znajo hliniti sočutje, ki ga po naravi svojih možganov nikoli ne morejo zares čutiti. Znajo biti na videz skrbni, pri čemer jim izdatno pomaga naravna površinska šarmantnost, ki je skoraj zmeraj sopotnica psihopatije. Ljudje, ne nasedajte SDS-u :)

  • garfi

   -Tweety Bird
   Spoštovani se opravičujem, ampak učinkov vsakega pesticida, herbicida ali insekticida na SDS žal res ne poznam. lahko dam le praktični nasvet v boju proti SDS-u. V trgovini si kupite tako imenovane “vabe za desničarje”, v katerih je počasi delujoč strup, ki se desničarja prime, ko pride plenit folk. Ta strup potem sami zanesejo v lastno mravljišče na Trstenjkakovi, kjer se potem zastrupi njihova zalega ter cela falanga pogine. Skratka, posipanje kakršnegakoli prahu po stanovanju ni več potrebno :)

 • Tweety Bird

  POZOR POZOR POZOR

  Psihopati so med nami. Psihopati…ala Janez Janša… se zelo dobro znajdejo v sodobnem svetu. Tipične lastnosti Janezovega psihopatskega uma je ovčja šarmantnost, aroganca, avanturizem, manipulativnost, pomanjkanje sočutja do ljudi… zato je kup uglednih ljudi zapustilo Janšo !!!

  • garfi

   Spoštovani se opravičujem, ampak učinkov vsakega pesticida, herbicida ali insekticida na SDS žal res ne poznam. lahko dam le praktični nasvet v boju proti SDS-u. V trgovini si kupite tako imenovane “vabe za desničarje”, v katerih je počasi delujoč strup, ki se desničarja prime, ko pride plenit folk. Ta strup potem sami zanesejo v lastno mravljišče na Trstenjkakovi, kjer se potem zastrupi njihova zalega ter cela falanga pogine. Skratka, posipanje kakršnegakoli prahu po stanovanju ni več potrebno :)
   Spoštovani se opravičujem, ampak učinkov vsakega pesticida, herbicida ali insekticida na SDS žal res ne poznam. lahko dam le praktični nasvet v boju proti SDS-u. V trgovini si kupite tako imenovane “vabe za desničarje”, v katerih je počasi delujoč strup, ki se desničarja prime, ko pride plenit folk. Ta strup potem sami zanesejo v lastno mravljišče na Trstenjkakovi, kjer se potem zastrupi njihova zalega ter cela falanga pogine. Skratka, posipanje kakršnegakoli prahu po stanovanju ni več potrebno :)

 • Tweety Bird

  DEFINICIJA SKRAJNEGA DESNIČARJA: Nekaj odstotkov slovenske desničarske populacije trpi za psihopatsko motnjo. Psihopat je oseba, katere naključna genetska nesreča je, da se je rodila z deformiranimi možgani. Samo poglejte SDS :)

  • garfi

   LEVI FAŠIST-L Tweety Bird
   Spoštovani se opravičujem, ampak učinkov vsakega pesticida, herbicida ali insekticida na SDS žal res ne poznam. lahko dam le praktični nasvet v boju proti SDS-u. V trgovini si kupite tako imenovane “vabe za desničarje”, v katerih je počasi delujoč strup, ki se desničarja prime, ko pride plenit folk. Ta strup potem sami zanesejo v lastno mravljišče na Trstenjkakovi, kjer se potem zastrupi njihova zalega ter cela falanga pogine. Skratka, posipanje kakršnegakoli prahu po stanovanju ni več potrebno :)

  • xtc

   Tunnek,najprej bo treba pr ZL,SD,LMŠ,SMC,SAB,Desus in Kučanu nato pa naprej.

  • diler resnice

   Ni potrebno da se nevro klinična psihiatrija ukvarja z gensko zasnovo poškodovane možganske skorje.Dovolj je že uporaba psihadeličnih poživil hormonske narave (amfitaminov), pa dobimo osebo z motnjami v razmišljanju, kot je ta Bird, ki 270 000 podpornikov SDS označi za umsko prizadete, sam pa tava v kloniranem komi labirintu brezizhodnosti.Čestitke !?

 • Jožef

  Med komentatorji se je kar vsulo kopaca blokirancev. Pomeni, da blokiranci niso dojeli misli avtorja članka.
  Dolgo bomo še čakali, da slepi bodo, če sploh bodo, spregledali in gluhi slišali.

 • SIMON ROZIC

  Ej, Mitja, pišeš naravnost fantastično! Tvoje kolumne bojo šle v zgodovino,
  polno resnic o naši bolni, pregloboki državi !

 • garfi

  POZOR POZOR POZOR LEVI FAŠIST-L Tweety Bird
  Spoštovani se opravičujem, ampak učinkov vsakega pesticida, herbicida ali insekticida na SDS žal res ne poznam. lahko dam le praktični nasvet v boju proti SDS-u. V trgovini si kupite tako imenovane “vabe za desničarje”, v katerih je počasi delujoč strup, ki se desničarja prime, ko pride plenit folk. Ta strup potem sami zanesejo v lastno mravljišče na Trstenjkakovi, kjer se potem zastrupi njihova zalega ter cela falanga pogine. Skratka, posipanje kakršnegakoli prahu po stanovanju ni več potrebno :)

 • Olga2345

  Čestitke!

 • Antišiptar

  Že naši dedje , naši predniki so znali povedat,da je samo crknjen komunist dober komunist. Žal sem z leti to modrost tudi sam ponarodel. Sem iz družine, ki jo je ta drhal popolnoma uničila, ker smo bili po ideologiji bogati kulaki in je morala rdeča drhal mi zaradi tega, ker smo bili pridni in delavni, vse vzet in mi umorila družinske člane. Edino vprašanje, ki ga kot Slovenec, pošten priden delaven napram pijancu, čefurju, smrduhu najnižjih občih vrednot zastavi tako sebi kot normalnim-bi bili sposobni rdečuha izdajalca enostavno ubiti? Bi hinavskega polciviliziranega čefurja bili sposobni ubiti? Bi bili sposobni ubiti familijo te rdeče drhali? Kajti odgovor na to vprašanje bo edina premisa, s katero se bomo teh izrojenih izcedkov znebili. In gospodje, tole nas čaka….ali bomo kot narod že enkrat končno toliko močni, da to drhal enostavno iztrebimo? Ali pa živimo zato, da bodo mucliči, čefurji, pijanci in parazitski levaki nam onemogočali človeka dostojno življenje? Jaz točno vem, kako je POTREBNO odgovorit na moja vprašanja, za dosego tistega, kar tli v slovenskem narodu odkar obstaja.

 • Get Smart

  Ni bizarnost, ni nenormalnost, ampak je vsakdanjost in normalnost.
  Slediš, Iršič?
  JE MURGL SRBO RVACKO kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA oz.
  JUGOKOMUNISTIČNA vsakdanjost in normalnost.
  .
  Samoimenovani WATCHDOGOVI, ki jim ti podtikaš ime novinarji, seveda niso novinarji ampak so tako po delih kot po SAMOIMENOVANJU watchdogovi =
  psi čuvaji = vojaki revolucije =
  njihov uradni JUGOKOMUNISTIČNI naziv je DRUŽBENOPOLITIČNI DELAVCI KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE.
  Delajo za gazdo, ki jih je nastopila. Btw, POOP KANALIZACIJA je V LASTI,
  razumeš besedno zvezo V LASTI KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE =
  follow the mani, Iršiču bre.
  Ker je njihov gazda isti kot ta, ki je nastopil SMCmerarja,
  je NEUMNO pričakovati, kot pričakujejo Iršiči, da bi PSIČKI=watchdogičci postavljali podvprašanja.
  Slediš, Iršič?
  NORMA-LA je NORMA neke skupnosti:
  .
  SLOVENSKA NORMALA (=NORMA = zapis, pravilo, VREDNOTA …) =
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih Slovenci podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.
  .
  Kaj pa je NORMA-LA (norma, vodilo, pravilo …) MURGL KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE?

  Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

  KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
  MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
  detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
  sviranje kurtzu, prodajanje magle
  skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

  feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
  tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
  globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
  (
  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • TOML

  Tole pa je kot šus v glavo levičarjem.
  Prekleti levičarski psihopati, vsi bolani.

 • sloustava

  Ne tako zelo strokovno, podkovano in poznavalsko, a naj napisem, da posteni Slovenci in drzavljani na to ze dolgo opozarjamo! Zato volimo SDS in zato NE maramo Kucana, naslednika najgrsega v cloveku….unicevanja socloveka. Golobic in Jamnik ter njim enaki , skupaj z mediji so, ampak ZARES so unicevalci slovenstva. Bratuskova pa, chef, ja, to premore Slovenija. Volivec, kriv si pa ti, ker tako brez uporabljanje lastne pameti, obkrozis balkansk-ruski socializem in zavracas prihodnost zase in za svoje, zame in za moje, za nas! Voli prihodnost, ki pa NI Kucan in njegovi mladici, niso mediji in njih carlovke!!!

 • karlina

  BRAVOOO, KOT VEDNO-DOBRA, ZAL, ZELO, ZELO RESNIČNA RAZLAGA TEGA, KAR IMAMO IN KAR SE NAM DOGAJA V SLOVENIJI, VSE OD LETA 1991 DALJE, KO JE MURGELJSKI IZDAL SLOVENIJO SRBOM, ČEPRAV SMO V VOJNI ZA NAŠO DEZELICO ZMAGALI IN SE OSAMOSVOJILI, VENDAR-LAHKO BI TEMU REKLI PIROVA ZMAGA, KOT ZADNJE VOLITVE-NISMO SE NITI SLUČAJNO OSVOBODILI STARIH SIL, GLOBOKE DRZAVE, KI NAM VLADA IN VLADA IN VLADA, SEDAJ PA ZE NJIHOVI RDEČI POTOMCI, ITAK, DA NEKATERI, OZ. VEČINA DRUGORAZREDNIH, DOMOLJUBNIH, PRAVIH SLOVENCEV NIKOLI NI NOSILA MASKE, KAJTI NI NAM JE POTREBNO, VIDIMO IN VEMO, KAM VSE TO PELJE. V PROPAD IN PREPAD. KOT JE ZGORAJ OMENIL GOSPOD , OČITNO BOMO MORALI PASTI ČISTO NA DNO, ČISTO, KOT TITANIK, DA BOMO ZAČELI PONOVNO RASTI, MISLIM, DA NAM RES NI DRUGE POMOČI. KAJTI, KAKOR KAZE IN VERJETNO BOMO DOBILI ČISTO LEVO VLADO, KI NAS BO DOKONČNO POKOPALA. VPRAŠAJMO SE-JE TO ZA NAS REŠITEV, ALI KONEC.

 • Marija

  To masko se bo lahko snelo samo nasilno.Lustracija zamujena in sedaj ni druge. Članek odličen ampak veliko prepozen.Vse se je vedelo že ob osamosvojitvi,kdo je malo poznal te kvazi normalneže z njihovimi maskami je lahko vedel epilog.Žal premalo nas je takih kateri to vidimo in vemo zato uspevajo,ker jim nevedneži sledijo. In lažje je tako kot pa biti normalen.Ne bo nam lahko glavni zapitek bodo pa plačali naši otroci in vnuki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!