Ne zatiskajmo si oči pred žrtvami trgovine z ljudmi

Tinkara Jecl (Foto: osebni arhiv)

Teden pred evropskim dnevom boja proti trgovini z ljudmi je v državnem zboru potekala seja komisije za človekove pravice, na kateri je državna medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi predstavila poročilo za leto 2017. Tematika, za katero bi človek pričakoval, da okoli nje ne bo politiziranja, predvsem pa ne relativiziranja žrtev trgovanja z ljudmi.

Nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin je poudaril, da je bil v preteklem letu glavni fokus medresorske delovne skupine delovno izkoriščanje, predvsem pa cilj, da se javnost ozavesti, da trgovina z ljudmi ni samo spolno izkoriščanje. Čeprav je krepka večina vse trgovine z ljudmi, tako na slovenski kot na globalni ravni, prav spolno izkoriščanje, v veliki večini žensk in mladoletnic.

Oseba je lahko žrtev, četudi se kot žrtev ne prepozna
Da sta trditvi kontradiktorni, je Čurin priznal sam. Seveda, trgovina z ljudmi ni samo spolno izkoriščanje. Se pa čudim, da se državni organi pri boju proti trgovini z ljudmi ukvarjajo s tem, kaj si javnost pod trgovino z ljudmi predstavlja. Predvsem pa, da se pozornost namenoma jemlje večinskemu delu in daje manjšinskemu. Ves svoj fokus bi namreč morali usmeriti v − boj proti trgovini z ljudmi. V prvi vrsti v tisti del trgovine z ljudmi, ki ga je največ. V Sloveniji, tako kot v celotni Evropi in na globalni ravni, je namreč največ prav spolnega trgovanja z ljudmi. Seveda si nikakor ne smemo privoščiti, da bi relativizirali eno ali drugo vrsto trgovine z ljudmi. Žrtev je žrtev ne glede na to, na kakšen način jo izkoriščajo. Postavlja se vprašanje, zakaj bi državni organi začeli z akcijo relativiziranja večinskega števila žrtev in s poudarjanjem manjšinskega. Glede na to, da se pri delovnem izkoriščanju opleta predvsem z migranti in begunci, ki so sicer velikokrat žrtve trgovcev z ljudmi, predvsem tihotapcev, se pojavlja sum, da gre spet za agendo, ki jo prenapenja slovenski levi politični pol. Res upam, da si kaj takega na področju boja proti trgovini z ljudmi ne bi dovolili, ker je stvar preresna, razlog pa tiči drugje.

Foto: iStock

Na vedno večji problem na področju trgovine z ljudmi je opozorila tožilka Darja Šlibar, in sicer, da sodišča trgovino z ljudmi vse teže prepoznajo, saj se trgovci z ljudmi sistemu vedno znova prilagajajo. V veliko primerih ni več trdnih dokazov, kot so odvzem svobode in osebnih dokumentov ter fizična prisila. Žrtev je lahko žrtev, četudi ne doživi nič od naštetega. Lahko gre za manipulacijo in izsiljevanje. Za situacijo, v katero je posameznik recimo vstopil prostovoljno in svobodno, nato pa ni imel več nikakršne svobode in pogojev iz nje zbežati. In kar je najbolj ključno − oseba je lahko žrtev trgovine z ljudmi, četudi se kot žrtev ne prepozna, na kar je na seji državnozborske komisije opozorila predsednica Društva Ključ Katjuša Popovič.

Abortivna in prostitucijska “industrija” gresta z roko v roki
Levji delež globalne trgovine z ljudmi predstavlja prostitucija, naj bo zasebna ali javna, ki jo drugače poimenujemo pornografija, v prevodu iz stare grščine “kurbopis”. Ta vrsta prostitucije je še bolj nevarna, saj je zamaskirana v tisoče evfemizmov, pri tem pa na ekranu ni nujno “vesela prostitutka”, temveč je lahko (prevečkrat) žrtev trgovine z ljudmi, na kar je opozorila Popovičeva iz Društva Ključ. V takšni ali drugačni vrsti prostitucije se trguje tudi z otroki, predvsem mladoletnicami. Šokantno je dejstvo, da je povprečna starost vstopa v prostitucijo po meni dostopnih podatkih komaj trinajst let. Trgujejo z nosečnicami in novorojenčki. Trgujejo tudi z nerojenimi otroki. Abortivna in prostitucijska “industrija” gresta z roko v roki.

In ob vsem tem se poslanec koalicijske stranke Andrej Šušmelj na seji odloči “pozdraviti” ugotovitev tožilke Šlibarjeve, da je trgovino z ljudmi vse teže prepoznati (posledično identificirati žrtve in sankcionirati zločince), odloči se deviktimizirati žrtve in enačiti prostitucijo z delovnim izkoriščanjem. Seveda, tudi delovno izkoriščanje je del trgovine z ljudmi. Nikakor pa ne gre delovnega izkoriščanja enačiti s spolnim suženjstvom.

In kaj so rešitve? Državni organi naj se pač tako preventivno kot kurativno borijo proti trgovini z ljudmi. Tako preventivno kot kurativno, predvsem na področju oskrbe žrtev, se proti trgovini z ljudmi borijo nekatere nevladne organizacije, kakršna je Društvo Ključ. O trgovini z ljudmi in njenih pasteh je treba javnost ozaveščati. Predvsem tiste najbolj ogrožene in najmlajše. In če državni organi ozaveščajo o enem delu, bom jaz pač o drugem, ki je po naključju najštevilčnejši. Bo pa glavni problem žal vedno ostajal v povpraševanju. Dokler bo namreč obstajalo povpraševanje, bo obstajala tudi trgovina z ljudmi.

Tinkara Jecl

 • Soave

  + + + + + dober info !
  Kajti ti pojmi – prostitucija, spolno nadlegovanje in izkoriščevanje delavca – so si pri nas zelo blizu. Pa je pravzaprav čisto enostavno.
  Že od nekdaj vemo kaj je prostitucija – prisiljena , ali pa pač sredstvo za preživetje. Če ne bi bilo povpraševanja, tudi ponudbe ne bi bilo.
  O spolnem nadlegovanju ne bi razpredala, ker je prešlo vse meje razumljivega.
  Pač pa pripenjam članek o prekarnejm delu. To pa je sodobno suženjstvo, ki bi ga morali vzeti pod drobnogled.

  http://dostojno-delo.si/?p=1300

  • Goran Hvala

   in se vec kot samo strinjam s tabo… ti dam same pluse za napisano….me je pa kar malo sokiralo da nisi spet vtaknila vmes se komunistov….

  • traktor

   Neprecenljivo je, kadar o prekarnem ali sploh kakršnem koli delu, pišejo in iščejo rešitve, večni študenti in takšni, ki niso v življenju še nikoli delali in za nič odgovarjali. In tile v temle gibanju so ravno takšni. Od gobezdanja je po svetu pač težko živeti. To dotičnim uspeva le v Sloveniji.

   • Soave

    Žal pa tudi tisti, ki bi o tem izkoriščanju morali pisati in govoriti, tudi nič ne dajo od sebe.

   • RATATA

    In tiste smrdule na zavodih poučujejo nezaposlene, kako najti zaposlitev, same je pa niso nikdar iskale! To je tako, kot tista fora, ko mi celibatno paraliziran duhovnik piše priročnik z navodili za življenje v zakonski zvezi hehe, matr, sem ja jaz strokovnjak!!

    • traktor

     Jebi ga, v Butalah je narobe, prav. Po neki teoriji je pač nezaposlenim zelo težko najti zaposlitev. Namreč, kdor danes želi delo, ga itak takoj dobi. Je pa ja takšno povpraševanje. Je pa res, folk je preveč šolan, pa en drek zna, ne znajo niti logično razmišljat, ne znajo računat, nimajo več ročnih spretnosti in fizično so enostavno prešvoh. Z druge strani pa je tako, da smo preveč revni, kot družba in tisti, ki imajo res pospravljeno po glavi in so dovolj izobraženi se enostavno ne morejo razvijati, ker zaradi pomanjkanja denarja ni možnosti za razvoj nekih visokih tehnologij. Zato pa se po šolanju hitro odpravijo čez mejo.

 • tarantela

  Čestitke za članek! Problem sedanjosti in ne več partizani:domobranci!
  Izkoriščanja človeka po človeku jaz ne bi delila na večino ali manjšino, vsi so izkoriščani, v vsakem primeru gre za suženjstvo, naj gre za spolnost ali fizično delo v tlačanskih pogojih. Celo doma imamo take primere, ko nekdo prostovoljno vstopi v zakon, potem je pa suženj, ki ne more iz pasti, saj včasih ne upa, včasih pa nima možnosti; da ne bo pomote, gre za oba spola, ob nasilnih moških imamo tudi nasilne ženske, tudi z besedo se povzroča muke. Začne se pa že v rosnih otroških letih, kakršno je okolje, v katerem rastejo otroci, tako je potem življenje z njimi, ko odrastejo, težko se je izviti iz začaranega kroga.
  Vsekakor, dekle, nadaljuj!

  • RATATA

   Se ti mal hecaš?

  • Nšo-či

   Všeč mi je prvi in zadnji stavek. Tisto vmes je pa vprašanje sreče in ne trgovine z belim blagom.

 • Franc Šink

  Kaj pa politična prostitucija ? Verjetno je ravno ona botra vsem drugim anomalijam.

 • Nšo-či

  Kot vedno… Tinkara.. nežno in odločno. Pojavna oblika najstarejše obrti ni odvisna samo od povpraševanja ampak tudi od odnosa žensk do tega področja. Od razumevanja in ločevanja besedic jubezen in spolnost. Obsojanje omogoča, da ta dejavnost poteka na najstrahotnejši način, kot trgovina z belim blagom.

 • RATATA

  Tisti “slivenski” “talent”, ki je prejšnji teden bil zasut z zlatimi lističi se na Slovenija ima talent sploh ni prijavil!!
  Organizatorji so sami prišli do njega in ga prosili naj se pride pokazat majmunskim gledalcem.
  Mimogrede naj pove tudi da je posvojen in da je gej.
  No, to da je gej bo razglasil v polfinalu.
  Tudi to je trgovina z ljudmi.
  Mešetarijo tudi z nami, toda jaz se jim ne dam, ker sem Ratata!

 • freedomfighter

  Support abortion make world a better place

 • dob

  “Oseba je lahko žrtev, četudi se kot žrtev ne prepozna”
  Kot denimo farmacevtka?

  • Kataklizma

   kot naprimer del slovenskega naroda?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!