Umetniki, zbudite se – Socializma in kulturnega boja je konec!

Mitja Iršič.

Za francoskega književnika Jeana Racina je osnovno poslanstvo umetnosti, da se človeka dotakne. Vsa druga pravila so izumili le, da se uresniči osnovno poslanstvo. Strinjam se s to definicijo. Umetnost in katarzični občutek, ki človeka prevzame ob stiku z nekim delom, je zelo intimna izkušnja. Podobno kot kulinarične, verske, spolne in druge izkušnje iz mavrice človeških doživetij. Ljudje smo tako individualna bitja, da nas je nemogoče tlačiti v pakete univerzalne všečnosti, razen če nas v to kdo prisili. Meni je, na primer, všeč utalitarna industrijska umetnost. Recimo do neskončnih potankosti oblikovana, iz enega samega kompozitnega kristala izdelana lopatica turbine najmočnejšega letalskega motorja na svetu General Electric GE90-115, ki je razstavljena v vsej svoji skulpturni veličini v Muzeju sodobne umetnosti na Manhattnu. Vinku Möderndorferju bi se najbrž zdelo takšno čaščenje objekta, ki služi kapitalu, absurdno. Ne bi razumel, da nekateri umetnost najdemo v industrijskih inženirskih kompetencah. In prav je tako. Prosto po Racinu je osnovno poslanstvo umetnosti, da nas gane. Le nas kot posameznika. Če gane sosednjega opazovalca, ni več naša stvar. V popolnem svetu bi bilo res tako. Jaz bi si kupil vstopnico za Muzej sodobne umetnosti in se ves očaran zagledal v lopatico turbine. Vinko Möderndorfer pa bi posnel svoj aborni film z dolgočasno proletarsko tematiko v stilu stare sovjetske antiimperialistične propagande in oba bi bila srečna. Jaz bi doživel svojo katarzo in on svojo. Svet bi bil lep.

Vinko pa ima na žalost drugačne poglede na svet. Prepričan je v naslednjo tezo. Če mu jaz ne dam svojega davkoplačevalskega denarja, da bo lahko posnel svoj abotni film, s tem nad njim izvajam cenzuro. Se pravi edini način, kako lahko umetniku omogočimo delo brez ovir, je, da ga popolnoma sponzoriramo z državnim denarjem. Če ga ne, že nad njim izvajamo represijo. Prišli smo do prve domene slovenske umetniške avantgarde. Ker so neizpodbitno in konkludentno dokazano avantgarda, si zaslužijo sponzorstvo. Saj je umetnost panoga iz neke višje katarzične dimenzije, kar mi navadni državljani ne razumemo, ampak brez skrbi! Oni nam bodo razložili, kaj je RES umetnost in kaj ni, potem pa izdali račun.

Druga domena slovenske umetniške avantgarde je naslednja: umetnost v Sloveniji je poveličevanje, seciranje, analiziranje, komentiranje, tolmačenje in promoviranje razrednega boja. Nalijmo si že enkrat čistega vina. Slovenska umetnost obstaja s točno določenim razlogom že več kot 70 let. Z redkimi upornimi izjemami je umetniška srenja že vse od tedaj sestavljena iz sodelavcev SDV, partijskih veljakov, sinov in danes že vnukov partijskih veljakov. V diktaturi so bili umetniki ponižani na družbeno-politične uporabne idiote revolucije, tisti neposlušni so se hitro znašli na Golem otoku ali pa so morali na skrivaj imigrirati v svoboden svet. Nekje sem prebral, da smo v Jugoslaviji posneli več partizanskih filmov, kot je Hollywood v stoletni zgodovini posnel kavbojk. Vsaka obskurna bitka, na nepomembnem stranskem bojišču druge svetovne vojne, je doživela svojo filmsko premiero, s primesmi znanstvene fantastike. Nič čudnega, da se v državi, kjer prek vedno novih surogatov še zmeraj vlada boljševiška, projugoslovanska, antislovenska Stranka Demokratične Prenove, kriteriji za presojo umetniške superiornosti niso nič kaj spremenili od takrat, ko je bila vrhunska umetnost doprsni kip Maršala, ki maha pionirjem.

Zakaj sta film Vinka Möderndorferja sponzorirala Slovenski filmski center in RTV Slovenija?
Zato, ker govori o “globalni kapitalistični pošasti”, ki sredi finančne krize skuša požreti mlado družino. Kljukica. Ustrezno. Slovenijo Slovencem. Forum 21 odobrava. Zakaj sta Slovenski filmski center in RTV Slovenija sponzorirala film Stanje Šoka Andreja Košaka iz leta 2011? Zato, ker govori o delavcu, ki v času SFRJ pade v komo, nato pa se zbudi v post-apokaliptični kapitalistični neodvisni Sloveniji 10 let kasneje, ko kruti kapitalisti odpuščajo delavce in vsi živijo v strahu za delovno mestu, glavni junak na koncu celo v monologu pove, kako je v kapitalizmu človek človeku volk in kako imamo le še krajo in laži –  kot da bi sodeloval v predvolilni debati za stranko Levica. Kljukica. Ustrezno. Slovenijo Slovencem. Forum 21 odobrava.

Stranka Demokratične Prenove ima namreč preference in bo skozi nastavljene svetove, ki odločajo o veličini umetnine, usmerjala tok umetniških trendov v skladu z njimi. Stranki Demokratične Prenove samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija. Stranki Demokratične Prenove niti prostotržni kapitalizem ni bil nikoli intimna opcija.

‘Pasjeljubka’ in ‘zastavoskrunka’ ne bi bili nagrajeni, če v njunih performansih ne bi zavohali ideološke komponente
Z vsem spoštovanjem do ‘warholjanskega’ aspekta umetniškega performansa pasjeljube Maje Smrekar in ‘zastavoskruneče’ Simone Semenič –  takšna projekta ne bi nikoli bila požegnana in nagrajena z nagrado Prešernovega sklada, če ne bi šampioni slovenske kulture zavohali ideološke komponente, zakopane ne preveč globoko in dokaj prozorno pod bleferskima ekspozejema. Maja je hotela s K9 topologijo “tematizirati vzporedno evolucijo človeka in psa, ki ustvarja možnosti za razmišljanje o družbi, ki bi temeljila na bolj uravnoteženem sobivanju človeka z obdajajočim ga ekosistemom”, medtem ko Simona – ki je nagrado dobila predvsem zaradi gledališkega opusa ne le zaradi ekspozeja, ki je tako razburkal javnost –  raziskuje teme  “nasilja sistema nad posameznikom, položaj žensk v patriarhalni družbi, birokratizacijo družbe.” Se razumemo? Zelena je nova rdeča, kapitalizem ubija, moški izvajajo pasivno dominacijo nad ženskami, prisilna egalitarnost je pot demokratičnega socializma … Čisto vsakdanje teme v svetu neosocialističnih pravičnikov. Nam nekulturnim desničarjem oz. skrajno konservativnemu slovenskemu življu – kot nas je označil znani publicist – ta dela ne presedajo, ker tako izredno kompleksnih inštalacij ne razumemo de profundis. Preseda nam, da ju razumemo tako dobro – ker je sporočilo tako nadležno prozorno in v osnovi nič drugačno od celovečercev Bitka na Neretvi in Na Svoji Zemlji.

A je takšno cigansko žicanje vredno največjega pesnika v naši zgodovini?
Preseda nam, da sta kulturni praznik in Prešernove nagrade postala ideološki bojišči, kjer otroci revolucije gospodarje, ki so si jih sami izvolili, žicajo za usluge.

Leta 2016 jo je skupil Prešeren, ko ga je skupina aktivistov sredi begunske krize spremenila v refugees welcome aktivista. Takrat so v Cankarjevem domu govorci en za drugim pridigali, kako pomembno je, da slovenska družba postane vključujoča in multikulturna, režiser Marko Bulc je hotel po odru napeljati žico, slovensko himno pa so zaigrali tudi v arabščini. Se pravi čista politična provokacija, ki ni imela prav ničesar z dnevom kulture. Letos je bila tema beračenje državnega denarja, ker umetniki od svoje dejavnosti pač ne morejo preživeti. Sicer se ta tema vsako leto ponavlja, letos, ko odhaja kulturnim aktivistom najbolj naklonjeni premier v zgodovini, pa so začutili, da je treba spet pritisniti za še zadnji zvrhan koš rentnih darilc. Kot rečeno, nastop Vinka Möderndorferja bi lahko prevedli v: “Ljudstvo, vi ne razumete, kaj je umetnost, a dajte denar, da vam mi avatgardisti razložimo. Če ne boste, bo to pomenilo cenzuro in eventualno smrt države.”  Semeničeva je celo iskreno priznala, da ji je kot “samozaposleni ustvarjalki v kulturi najbistvenejši denarni del. Ta ne bo bonus, ampak način, kako bo lahko prebrodila določen čas”. A je takšno cigansko žicanje vredno največjega pesnika v naši zgodovini? Je vredno kulturnega dneva? Je vredno kulture? Je vredno umetnosti? Je to sploh še kultura ali mešanica političnega aktivizma in finančnega oportunizma?

Ko je katarzična ekstaza več vredna od praznjenja greznic
Da odgovorim na to vprašanje, bom razdelal zgodbo slovenskega slikarja. Tisti, ki spremljate moj Twitter, veste, o kom govorim. Več mesecev je trdil, da mu država nikoli ni plačala nič, da se s svojimi slikarskimi deli preživlja na prostem trgu. Nato je po pritiskih (najbrž v strahu pred razkritjem) vendarle priznal, da mu država plačuje minimalne prispevke za pokojnino. Očitno si želi še več, ker je prej brez kančka slabe vesti trdil, da od države ne dobi nič. Več kot očitno je, da tiste prispevke dojema kot neodtujljivo pravico, ki mu pripada. Ko sem ga pobaral, zakaj misli, da so njegove slike za slovenski narod tako pomembne, da mu moramo davkoplačevalci plačevati prispevke, ne pa recimo vodovodarjem, električarjem, bioinženirjem in mehatronikom, ni vedel odgovora, le nekako samoumevno se mu je zdelo, da smo mu zaradi nacionalne pomembnosti njegove dejavnosti vsi nekaj dolžni. Na koncu je rekel, da verjame v UTD in bi na tak način dobila tako on kot plebejski vodovodar. A kaj, ko je UTD utopija na ravni ropa banke, resnično stanje je pač takšno, da njemu država plačuje prispevke, nam plebejcem, ki se ukvarjamo s tuzemskimi dejavnostmi, pa ne. Katarzična ekstaza je pač vredna več od popravila zamašenega umivalnika ali praznjenja greznice. Gospod slikar ni nikakršna razvajena izjema. Ta “pripada mi” mentaliteta je kot rakasta tvorba razpasena po celotni kulturni sferi na Slovenskem. Nisem se še pogovarjal z umetnikom, ki ni začel dialoga o kulturi in umetnosti z obveznim: “Težko je biti umetnik v Sloveniji, želim, da bi država bolje poskrbela za nas.” Ta samoumevnost absolutne pravice po državnem preživljanju, ki jo izražajo na vsakem koraku, je naravnost neznosna. Ste kdaj naleteli na kakšnega samostojnega podjetnika, ki je dejal: “Težko je biti izdelovalec kolovratov v Sloveniji. Želim, da bi država bolje poskrbela za nas.” Pameten samostojni podjetnik bo pač uvidel, da je čas kolovratov mimo in raje začel izdelovati mize in stole. Kot bi pameten umetnik moral uvideti, da če ne uspe na prostem trgu, pač ne sme pričakovati, da ga bomo preživljali davkoplačevalci in bi mar začel razmišljati o drugih kariernih možnostih, umetniško udejstvovanje pa še zmeraj lahko ostane hobi. Vem, marsikomu se bo to zdelo bogoskrunsko do umetnosti. Ker takšen konzumerizem bo uničil umetnost, kajne? Saj je Möderndorfer vzvišeno dejal, da so “kulturna pričakovanja najširše javnosti zabavna glasba, kvazietno kultura, komedije s pačenjem nastopajočih, neskončne TV-nadaljevanke z lažnim čustvovanjem, napleskan kič ipd.” Torej bo komercializacija umetnosti pomenila, da bomo poslušali le še Avsenike in Modrijane, ne pa intelektualno superiorne, katarzično izpopolnjujoče presežke tipa podojila sem psico in svetu lucidno sporočila, da bi morali živeti bolj eko? Trdim, da ne. Trdim, da je to fantazma slovenske levičarske umetniške elite, ki želi upravičiti in zaščititi svojo rento.

Naša naloga je, da slovenske umetnike soočimo z globalno resničnostjo in dejstvom, da jim nismo nič dolžni
Pred kratkim sem bral članek o tem, kako se preživljajo ameriški umetniki v velikih urbanih središčih. Večina jih ima službe. Nadarjeni slikar iz New Yorka je dejal, da nima nobenih težav delati na bencinski črpalki od devetih zjutraj do petih zvečer, če je lahko nato, ko pride domov, še umetnik. Nekateri učijo in prodajajo svoje znanje naprej novi generaciji umetnikov. Briljantna kiparka, ki je danes že slavna, je začela tako, da se je preživljala kot samostojna publicistka in s tem delom nabrala dovolj denarja, da si je sponzorirala nakup prostora na razstavah. Pesnik z ducat izdanimi pesniškimi zbirkami je vozil taksi in zdelo se mu je super, da mu narava službe omogoča stik z veliko različnimi ljudmi,  ki so mu vsi po vrsti inspiracija za ustvarjanje. Vsak umetnik je imel za seboj svojo zgodbo o preživetju. A nihče od njih ni žugal proti Washingtonu, češ, “našim oblastnikom ni mar za umetnost!” Ker bi takšni klici šele v deželi proste podjetniške pobude, kot so ZDA, dobili pravilno patino absurdnosti, ki jo v napol socialističnih družbah, kot je naša, izgubijo. Naša naloga je, da slovenske umetnike soočimo z globalno resničnostjo in dejstvom, da jim nismo nič dolžni le zato, ker so ustvarili svojo bizarno avantgardno različico ekspozeja, ki sili v razmišljanje o gnilem kapitalizmu, nujnosti prisilne ekonomske uravnilovke in vseh radostih demokratičnega socializma. Ne sme jih biti strah služiti denar, saj zaslužek pravi umetnosti nič ne vzame, kvečjemu ji doda pomembno komponento odobravanja dela splošne javnosti. Naloga umetnosti je vendar, da gane. Če gane več ljudi, ki so pripravljeni za to tudi plačati iz zasebnih žepov, je to vredno še toliko več. Kot je rekel Andy Warhol, ki je tako čislan med slovensko avantgardo: “Ustvarjanje denarja je umetnost. Delo je umetnost. In dober posel je najboljša umetnost.” Torej umetniki, zbudite se – družbeno-politično koristnega udejstvovanja znotraj samoupravnega socializma je konec! Res je, da zna na naslednjih volitvah zmagati še en dvorni norček Stranke Demokratične Prenove, a tudi on vas ne bo rešil pred naslednjo globalno krizo in pred ekonomsko resničnostjo.  Očarajte širšo družbo ali pa si poiščite službo.

Mitja Iršič

* Edina dobra stvar, ki jo lahko odnesem iz letošnjih Prešernovih nagrad, je dejstvo, da so se očitno levičarji začeli goreče zavedati pravice do svobode izražanja, ko so pred kulturo nerazumevajočimi domoljubi branili Simono Semenič in njeno skrunitev slovenske zastave. Navdušen sem bil, da so začeli uporabljati izraze, kot so “svoboda izražanja je višja od nacionalnih simbolov” in “možnost satirizacije svetih objektov je temelj svobode družbe”. Upam le, da jih vnema ne bo minila, če bom pred ljubljansko mošejo izvedel instalacijo z naslovom “Mohamed s prašičjo glavo zažiga sveti Koran”, kot prvi del trilogije Vahabitski Triptih.

 • karlina

  DOBRO IN ŠE KAKO RESNIČNO NAPISAN ČLANEK, VSAK ČAST.

 • Tone

  Mitja Iršič, ni lepo in prav, da slovenske domoljube primerjate z dokazano izjemno izključujočimi in netolerantnimi Vahabiti.

  • Darth Vader

   a si ti polpismen al nisi dojel, da primerja slovenskolevico z fukači alaha in arabcev?

  • Franc Šink

   In kdo je po tvoje domoljub?

 • glenn hales

  BOLJ KO DESNI PLJUVATE PO LEVIH, NOB, MRTVIH KOMUNISTIH, ISTOSPOLNIH, BOLJ KO STEJETE KOSTI IPD, MANJ BODO LJUDJE GLASOVALI ZA VAS.
  S SVOJIM PRISTOPOM ODBIJATE. SE ENKRAT BOSTE POPUSILI.
  Le kako bi sicer bilo mogoce da trenutno vodi Sarec?
  Vprasajte se raje zakaj ne vodite vi. Potem si se enkrat preberite zgornje vrstice.
  LJUDJE NE MARAJO NEGATIVCEV. TAKO PAC JE. S TEM SE SPRIJAZNITE ALI PA BOSTE ZOPET IZBUGILI.

  • AlojzZ

   “Le kako bi sicer bilo mogoce da trenutno vodi Sarec?”

   Rdeča kontinuiteta ga je določila za novega Cerarja, novo Bratuškovo … in temu ustrezno ravna tako z anketami kot mediji pa tudi policijo in pravosodjem, če ono prvo ne bo zaleglo.

   Gospod Glenn Hales,
   če vam še kaj ni jasno, samo vprašajte. Vse vam bomo povedali.

   • glenn hales

    Zivite v Iluzijah. Ne zivite tukaj in zdaj. Zdi se vam da vas nekdo vodi. Dejstvo je pa da sami nocete voditi sebe. Komunizem vas je pohabil in vam odvzel voljo do odlocanja.

  • lojze

   Od kod si se pa ti IZBUGIL?

  • Roman

   Kdo so negativi?

  • tohuvabohu

   Popušila bo Slovenija. To sranje traja že 75 let in je čas, da se počasi neha. Temu zavedenemu narodu so bo počasi posvetilo in takrat bo hudo.

   • glenn hales

    Nikoli se Vam ne bo nic posvetilo. Vi ne zivite tukaj in zdaj. Edino kar znate je da pljuvate po preteklosti. Odbijate ljudi. Sami si kopljete jamo.

    • tohuvabohu

     Zase se brigaj, bedanc.

     • glenn hales

      Jaz se zelo dobro brigam za sebe. Zivim tukaj in zdaj. Mastno sluzim in prezivljam svojo druzino. Kaj pa ti? Razen stetja kosti in jokanja nad zalostno usodo obvladas se kaj drugega?

     • tohuvabohu

      Daj že nehaj s temi kostmi, bedak zarukani. Rdečkarjem bi bilo v interesu, da uredite vprašanja v zvezi s povojnimi pokoli (točno se ve, kaj morate narediti) in potem bi šlo to vprašanje z dnevnega reda. Vaš problem je, če se temu izogibate. Jaz osebno se nič ne ukvarjam s kostmi, zato ti svetujem, da zapreš svoj umazani svinjski gobec. Itak ne vem, kaj pomeni “šteti kosti”?? Tebi bi moral nekdo prešteti kosti, da bi potem dal mir.

     • glenn hales

      jaz rdeckar? a ti sanjas? jaz samo zivim tukaj in zdaj. IN sluzim denar. vi pa se cmerite.

     • glenn hales

      Mile jere, kisle cmere, kosti stejete in zgubljate volitve.
      KALIMEROV NIHCE NE MARA. NIKJER, NE V SLO NE V ZDA.

 • terminalar

  Enkraten Iršič, vedno ga berem.

  • AlojzZ

   Ja, včasih je in včasih ni. V tem razmišljanju je svojo željo: “Umetniki, zbudite se – Socializma in kulturnega boja je konec!” razglasil za dejstvo. Sicer je to tudi moja želja, a stanje na terenu kaže, da smo še globoko v socializmu. Stanje na terenu je pač takšno, da je socialistično usmerjen tudi prvak opozicije, zato se upravičeno sprašujemo: “Koliko nas pravzaprav je takih, ki želimo konec socializma?”

   • Darth Vader

    kot neodvisni opazovalec lahko rečem, da je socializem to kar imaš ti v glavi

    • Franc Šink

     Pomeni da socializma ni.

 • Tweety Bird

  Mitja Iršič še verjetno lula v posteljo in ne ve kaj je dejansko prava umetnost. Res je, da je osnovno poslanstvo umetnosti, da se človeka dotakne… DOTAKNE SE GA LAHKO NA VSE NAČINE…v pozitivnem ali negativnem smislu. Samo poglejte kako se je dojilja kužeka dotaknila vas klero-desničarjev. O tem nonstop pišete, in iskrena vam hvala za zastonj reklamo :)

 • Tweety Bird

  Velika laž št.1 – “Z redkimi upornimi izjemami je umetniška srenja že vse od tedaj sestavljena iz sodelavcev SDV, partijskih veljakov, sinov in danes že vnukov partijskih veljakov.”

  Velika laž št.2 – “Pasjeljube Maje Smrekar in zastavoskruneče Simone Semenič”… To sploh ne drži !!! Gre samo in zgolj za umetniško provokacijo ali t.i. alternativno umetnost.

  Velika laž št.3 – “Slovensko himno pa so zaigrali tudi v arabščini.” … hahahahahahaha…Zanima me, kako se igra v arabščini…ali angleščini…ali kitajščini. Ja ja, Mitja še vedno lula v posteljo :)

 • bednick

  Slovenija je socialna država.
  V socialni državi na volitvah legalizirani “tatovi” talajo privilegije:
  naprimer malo levo in malo še bolj levo.
  Ko enkrat daš nekomu privilegije ( kultura, umetnost…..), mu jih je nemogoče odvzeti ( strah “tatov” pred izgubo volilnih glasov).
  Bom poenostavil:
  če konja nagrajuješ s sladkorčki je zelo zadovoljen.
  Ma ko mu jih enkrat ne daš, te pa ugrizne.

  P.s.:
  ejga, dobra rima:

  STRAH “TATOV”
  PRED UZGUBO VOLILNIH GLASOV

 • totex39

  Kulturniki postajajo provokatorji sedanje družbe, kar dokazujejo s svojimi pokvarjenimi idejami, še hujše pa je, da jih podpira in ploska celotna režimska vlada, kar je očitno šele začetek teh “umetniških” bedarij.

 • luckyss

  Tu se moram z avtorjem članka tokrat celo delno strinjati..
  Osnovni problem je v tem, da ne levi niti desni ne ločite kaj je kultura in kaj umetnost..
  Kulturo je treba vzpodbujati, umetnost pa pravega umetnika itak sama sili, da se izrazi, torej ne rabi subvencij…
  Kar se filmov tiče je problem, ker so tu potrebna občutnejša sredstva in bi brez sofinanciranje države gledali le še razne “Esmeralde”, kar pa še bolj poneumlja narod…Odobritev nekega scenarija bi moral odobriti nek strokovni svet, kar pa je pri nas spet problem, ker eni bi snemali “Lažgoše”, drugi pa preštevanje kosti..
  Osebno bi to rešil na način, da bi filme sofinancirali le tistim avtorjem, ki so se literarno uveljavili tudi na mednarodni sceni…Režija in produkcija pa sta itak le obrt..

  In ni vsak brca v pasjo rit umetniški performance, tako kot ni vsak vsak poskus literarnega ustvarjanja tudi že umetnost…Tu seveda mislim na “noriško kraljestvo” ali “naš Tito” in podobne politične kracarije..

  • Krtača 20

   Jah veš kultura je zelo širok pojem in se je ne da opredalčkat in omejit v smislu do tu je kultura, naprej pa ne. Saj ne rečem, 95% jo ni za nikamor a če se domišljijo omeji, se omeji tudi napredek. Vedno je tako bilo in vedno tako bo. Kultura je recimo tudi facebook pa twiter kjer se pišejo hudo nekulturne reči s strani velikog jj ampak če smo svobodna družba (saj nismo) moramo vzet v zakup tudi to. Kultura je recimo tudi laganje na teh portalih – nekaterim ki so novo in janšo tožili je zelo dobičkonosna kultura.

   • luckyss

    Tu sem mislil kulturo kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja…
    Ostalo je “nekultura”..

    • Krtača 20

     Saj vem. Tudi facebook se je rodil iz neke ideje recimo. Druga stvar ki jo je povedal nek veljak (ta moment pozabil): lahko se s tabo močno ne strinjam a vedno bom branil tvojo pravico da svoje nestrinjanje svobodno poveš. Tudi to je kultura. Desni še niso tam, žal….

     • luckyss

      Ne zamenjuj kulture s socialnimi združbami ali fenomeni…

     • Krtača 20

      Tako kulturo imamo. Več je pomemben fejsbuk profil – glej slikco nosim v usta, glej slikco – otroček pokakan, glej slikco – moj selfi. Za tisto kar je res pomembno pa zmanjka časa. Tudi to je kultura, primitivna a je in veliko pove o nas.

     • luckyss

      Ravno o tem govorim, da je treba imeti posluh za jezik, če hočeš ta izraz uporabljati smiselno, drugače prihaja do bedastih smiselnih zvez…npr.
      Nekateri domorodci indonezijskih plemen se obnašajo zelo nekulturno, ker še vedno prakticirajo ljudožerstvo kar je tipično za njihovo kulturo…;)

     • Krtača 20

      In kako boš takim ovcam plasiral drugačno kulturo če je ne razumejo? Mogoče se bojo zamislili če nardiš inštalacijo ovc z zelenimi očali in žaganjem a glede na mentaliteto tud tega ne bojo razumel.

     • luckyss

      Saj “Nova tv” je ravno takšna instalacija…;)

  • macon

   Umetnik se rabi posvetiti samo umetnosti, drugače nikoli ne razvije svojega potenciala. Umetnost namreč zahteva celega človeka, ki je to 24/7.

   Pri nas pa so se namnožili, vrednotenje je prijateljske naveze in poze, zadaj pa je še horda nevidnih kulturnih birokratov, ki se za umetniki skrivajo kot javni sektor za gasilci in medicinskimi sestrami. Namesto, da nam kažejo plodovitega in dobrega umetnika Moderndorferja, naj nam pokažejo kakega namestnika podsekretarja na kulturnem ministrstvu ali šefa na direktoratu za tralala-hopsasa, ki je pod istim ministrstvom. Naj nam te korifeje razložijo svoje poslanstvo.

   Problem je v večnem slovenceljstvu biti bolj evropski od Evropejcev, kar pomeni, da izšolamo več kulturnikov na 100.000 ljudi kot bogatejše nacije z več urbanega prebivalstva pa še zaposlimo več birokratov kot zahodne države. Potem denarja ni, kulturniki pa so se prilagodili sistemu, da delajo kar se najbolj izplača: mrežijo in lažejo.

   Seveda ima umetnik v sebi kreativno nujo in žar, ki ga silita, da nekaj dela tudi brez denarja, vendar je vprašanje na kakem nivoju to (lahko) počne, ker mora kaj dati v lonec. Rešitev je v zmanjšanju birokratiziranja in znižanju obdavčitev dela, vendar o tem nihče nič ne reče.

   • luckyss

    Očitno se torej strinjava, da kulturen človek še ni umetnik…..in umetnik ni nujno tudi kulturen ;)

   • Soave

    + + + + + + + +

 • tasilo

  (X) Vsaka OBSKURNA bitka, /…/, je doživela svojo filmsko premiero

  Spet en hud “intelektujalec”, ki ne ve, kaj pomeni OBSKUREN. Poslušajte, troli laži-izobraženski:

  obskuren NE pomeni “nepomemben, obstranski, obroben, neznaten; nevreden pozornosti” ali tisto, čemur bi s tujko morali reči MARGINALEN (ali veste, kaj je margina?).

  OBSKUREN iz latinskega “obscurus” pomeni temen, temačen, mračnjaški, ‘zavit v temo’; v prenešenem pomenu tudi nejasen, zastrt, skrivnosten, zarotniški. Gotovo ste kdaj slišali za pojem CAMERA OBSCURA, ki pomeni “temna soba” (princip delovanja fotoaparata).

  Zanimivo — in sramotno! — je, da celo “znameniti” SSKJ pri tej besedi z obema razlagama popolnoma brcne v temo! Pravi, da pomeni …
  obskúren -rna -o prid. (ȗ) knjiž.
  1. ki nasprotuje svobodi, napredku, kritičnemu mišljenju; mračnjaški: obskuren človek, politik
  2. nepomemben, zakoten: objaviti članek v obskurnem časopisu

  POZOR! Še enkrat: to geslo v SSKJ je neumnost in ga je žal spisal bebec z akademskim titeljnom.

  Pa še to: BITKA ne more biti “obskurna” oz. marginalna (nepomembna, naznatna, …) saj izraz BITKA pomeni spopad velike razsežnosti. Samo pri nas smo toliko zblojeni, da nekakšnemu begu partizanov v hosto rečemo Dražgoška BITKA. Kakšna bitka, kakšen spopad velikih razsežnosti?!?

  LP. Hanibal Lector

  PS: Slovensko semantiko (pomenoslovje) pod vplivom takih jezikovnih veleumov počasi jemlje hudič. Imamo pa zato nekaj novih jezikovnih zvrsti in načinov: sprenevedavščina, izmuzljivščina, intelektualščina, kulturščina, laži-izobraženščina, praznorečje, …

  • Mojca pokraculja

   Pisuka tasilo, grozno je bilo učiti se latinščino. No zdaj na stara leta pa prav pride. Slovnica je šla itak nekam v nepovratnik, a besede in njih pomen je pa ostal.Hvala za tvoje ostro”uho”.

 • Tweety Bird

  Umetniki, zbudite se – Socializem in kulturni boj je prav tako umetnost.

  • TOML

   To ni umetnost, je bolezen, ki jo zdravijo na psihiatriji.

  • luckyss

   No, če že nepravilno uporabljamo izraz kultura….
   Nekulturno je od delavca pričakovati, da bo v demokraciji zadovoljen s plačo, ki je pod nivojem revščine ;)

 • Mojca pokraculja

  Po vseh številnih kriticnih člankih in tekstih eminentnih kolumnistov, je tokratni Iršičev prispevek presegel vse dosedanje. Bolj nazorno, prodorno, zafrkljivo ne bi mogel označiti in razgaliti celotne zlaganosti kulture in kvazi kulturnikov. Bravo Mitja!

 • macon

  “Upam le, da jih vnema ne bo minila, če bom pred ljubljansko mošejo izvedel instalacijo z naslovom “Mohamed s prašičjo glavo zažiga sveti Koran”, kot prvi del trilogije Vahabitski Triptih.”

  Problem je, da bo pritekla ekipa vahabitov in performerju spremenila osebni opis, kar je mogoče napotek, kako ravnati v primeru privilegiranih režimskih kulturnikov. Samo osebni angažma bo namreč kaj spremenil.

  Kar se tiče kulturnikov, jim vladajo in so najbolj uspešni (politično) omreženi paraziti, ki kreirajo vrednotenje in javni diskurz, v njihovem interesu pa je, da so večno pri koritu in da v korito iz katerega žrejo doteka čimveč denarja. Dejstvo je, da se je količina denarja za kulturo zmanjšala, vendar se je povečala za plače kulturnih birokratov in znižala za projektne razpise. Producenti, ki nastopajo na razpisih, so v bistvu najboljši del kulture in so pod pritiskom.

  Rešitev bi seveda zmanjšala pomen parazitov s super službami v kulturnem sistemu in to je znižanje obdavčitev na delo, nižji ddv in seveda pravna zaščita plačilne discipline. Delaven umetnik bi seveda pridobil, vendar so ti v manjšini, javno pa lahko največ tulijo kulturniki leve provenience.

  • Krtača 20

   Nihče vam ne brani. Za svojo kulturo boste pač prejeli zasluženo plačilo – šljive in batine.

 • TOML

  Dobro napisano, dobre primerjave, kdor tega ne razume je debil.
  To pa so vsi socialistični komi kuturniki in afnoguncarji, ki nam
  iz žepa vlečejo kinte za svoje spakovanje.
  Naj se spakujejo za svoj denar, lahko tudi 24 ur na dan.
  Mene pa umetnost narave gane, ko zagledam v gozdu fleho mladih jurčkov,
  jih občudujem in ne razmišljam, ali bi mi za mojo ganjenost, kdo dal evro.

 • karpelec

  Naši umetniki se držijo načela: daj ti meni denar, da se bom jaz lahko izživljal na razne načine, ker vem, da mi ta pripada in ker ne znam delati drugega. Za denar imam na rapolago obe roki, za delo imam pa dve levi, če temu ni tako, pa država nima posluha za umetnost.

 • Krtača 20

  Sicer je pa danes največji umetnik Fata ki mora s 600 evri preživet familijo čez mesec. Zdaj če to nardi na kulturen ali nekulturen način je prepuščeno njej. Tako da o umetnosti države in kulturi do nje nebi razpravljal.

  • sprehajalec

   Sicer je pa danes največji umetnik Fata ki mora s 600 evri preživet familijo čez mesec.

   V zadnjem času nisem videl več Fat, videl sem pa mlade punce, verjetno visoko izobražene, ki so delale to, kar Fata nekoč. Pač posledica tvojega “našega in socialnega”. In zavoženega družbenega razvoja od leta 1991 naprej oziroma “kontrolirane tranzicije”.

   Bi lahko kaj premaknil od tvoje penzije tem 600 Eur, saj trobite o medgeneracijski solidarnosti.. Še udejanite jo.

   • Krtača 20

    Vidiš desna kultura je bila da se razproda vsa podjetja tujcem. Zdaj pa trpi posledice. Dežela polizdekov , poceni delovne sile in surovin….tistih pet tovarn ki jih še imamo – še vedno gonite eno in isto. Vse prodat! In še vedno mislite da bo potem bolje?! V Zimbabweju se vam režijo ne sam v Sloveniji.

    • sprehajalec

     Ti si za v nek muzej, seveda prej obdelan z formalinom.

     Čehi so bili leta 91 v slabši poziciji, kot Slovenci. Oziroma boljši, kar se pameti tiče in realnega gledanja na svet. Ter da so se znebili komunizma.

     oni so vse dali zahodnjakom, tukaj se je pa šenkavalo “našim” pustolovcfem, češ slovensko bogastvo v Slovenskih rokah. Če bi se TAM šenkal BMWju, bi danes tam nekaj stalo in bi ljudje imeli delo. sam se vse to spremljal, pa Koržete, pa Mencingerje. Pa tujca ne.

     Socialistična generacija je poskrbela zase, z dobrmi penzijami in 20 let delovne dobe.

     Danes ima češka polno zaposlenost, naši pa hodijo tja delat. res pašeš v formalin.

     • Sarkazem

      Odličen odgovor, ni kaj dodati!

     • Krtača 20

      In zdaj di se obesil na en primer. Poglej generalno. Desni ste vpil da se tud radenske ne splača filat v flaše in vse skup prodal. Koga maš za budalo. Nimaš pet pik. A misliš da smo vsi slepi. Dopovej recimo kmetu da bo bolje živel če proda gozd. Boš dobil en lep odgovor v smislu goni se nekam.

     • sprehajalec

      Nisi spremljal koržeta, nisi spremljal “naš Elan” ki je izgubil vso inovativnost pod “našimi” pa 2x prisilna poravnava, pa stečaj. Nisi spremljal, ko je stečajni na jesenizah 5000 ljudi postavil na cesto. Zakaj ni šenkal Kruppu? Ker je očitno hotel, da naše bogastvo ostane v naših rokah.

      Pozabil si zaradi demence gesla tvojega Tajnikarja, “naj propade slabo, da bo dalo prostor novemu”. Slabo je propadlo, novo pa ni zrastlo. Zakaj že ne? zaradi Slovenije, kot države z najvišjo davčno obremenitvijo NA SVETU. In “našimi” na oblasti.

      Nisi videl muzejskih štajg, ki se podirajo, “naša” Zelenica, kanin, Pohorje. Edini kazino na svetu v stečaju, “naš portorož” pa edina rafinerija poleg venezuelskih na svetu v stečaju, “Nafta lendava”.

      ti boš tulil o socializmu, kjer je bilo 300 mark plače, o davkih se pa sploh vedelo ni. Pa kjer so vsi iskali marke, da ne bi imeli čez nekaj dni samo še pol plače. Kjer je bilo švindlanje del življenja. Pa fušanje.

     • Krtača 20

      Dej ne bluzi pa delat se sprav. Za vsemi firmami je bila zadaj kraja premoženja. Konkurenco je treba zjebat in desni ste bli zlo uspešni. Prodane duše bli in boste. Sam pol boste spet plaval.

     • sprehajalec

      bedak neumen lažniv, tvoja 5234 laž. takrat so dobivali možnost notranjega odkupa Rigelniki pa tisti s tesnimi zvezami z levičarji in zlizani z vladajočo partijo, levičarsko LDS. desničarstvo takrat še nastalo ni, ker je začelo znova, po pomoru leta 1945. V tem času so pa levičarji po znanem južnem levičarskem “lako ćemo” zafurali, kar se je dalo.

      Krajo premoženja z skorumpiranimi stečajnimi upravitelji pa advokati bi morala takrat nadzorovati lds država, by pase, pa pavčka pa te zadeve. Nič ni bilo od tega. LDS Drnovškov gospodarski čudež je pa rezultiral v par sto tisočih novih penzionerjih.

     • Krtača 20

      Nisi me dobro bral. Vse sranje ste desni zakuhal plus nekaj prodanih duš. Pridete na vrsto….

     • sprehajalec

      Kaj bi dal, da te lahko počakam v vrsti…. Da prideš predme.

     • Krtača 20

      Ne vem kaj bi dal, ampak od mene za začetek dobiš šljivo za tvoje pizduharske laži. Pol bi pa plaval…

     • sprehajalec

      Ha, ha, ga ni bilo še junaka, ki bi sprehajalcu upal dati šljivo….

      Počakal bi na tvojo šljivo, potem pa zagotovo jaz ne bi plaval….

    • bednick

     A ti to resno, bumbar manipolatorski?
     A si že slišal za Sava-Tires?

     • Krtača 20

      Seveda. Saj desni lahko nadaljujete s svojimi rabotami da napredujemo v deželo surovin in sužnjelastništva. Tko smo že mel pred drugo svetovno. Sam pol se ne čudit ko bo folk spet znoru.

     • sprehajalec

      V življenju nisi videl Fabrike od znotraj pa očitno si še ponosen na to. Družbenopolitični delavec.

      Če bi jo, bi vedel, da so bile slovenske tovarne v socializmu podkooperanti nemških, če je bilo pa kaj tukaj kao razvito, je bilo pa to kopija nemškega liderja. Zato je bil gorenje v Avstriji cenejši, kot v Sloveniji, pa še mnogi drugi izdelki. ne trobi torej o polizdelkih, ki jih je bilo v socializmu polno. Pa še izgubo so delali, zaradi sklepa delavskega sveta o višjih plačah.

     • Krtača 20

      Ne laži! V Jugoslaviji je bilo precej več izdelkov kot polizdelkov. Če danes šteješ plastični komad za čepek od foksfagnovega desnega šraufa za izdelek in hud napredek ti bog pomagaj. Fabrike pa ti nisi videl!

     • sprehajalec

      Nemški nabavniki so hodili takrat po Sloveniji, ker na vzhod še niso mogli, Kitajske pa še ni bilo. In iskali poceni polizdelke in izdelke. Izvoz za vsako ceno, da bomo prišli do deviz, ki so šle v beograd potem. Je bila znana parola. Ko so se tisti, kar ti praviš “izdelki” postavili na globalni trg, je nastal problem. Pri 300 dem plače je šlo, ko so si pa levičarji nabili 1000 ojrov za javnoupravne in postavili minimalne plače gospodarstvu, je pa nastal problem.

      Sanjaj ti višje dodane vrednosti, pri fabrikah, ki so po 4x kupile same sebe, zaradi pustolovcev, ki so jih pošiljali državni skladi, koržetovi pa tisti s tisto levičarsko vzorčno lepotico na čelu. Pa praznili banke.

     • Krtača 20

      Za take desne sprance je samo tole: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=blog&op=func&func=print&c_menu=80703

      Najbolj dejavni ste bili in nikdar ne boste priznal. Tko kot to da hočte popravljat zgodovino. Reveži ste sam za v ustanove in plavanje v Brazilijo. Sam tam so vas pa tud že ven vrgl ko so spregledal vaše pokvarjene rabote in valjenje krivde na druge. Največ sranja ste zmer nardil.

     • sprehajalec

      Kominternovska vse kar mi ne paše je desno, vse kar mi paše je levo, je globoko zlizana s teboj.

      72 let je levuhar na oblasti, pa parole o “našem” pa “družbenem” pa “delavskem”. Slovenijo je spravil na rep europe. Kot je Merklova v govoru 2010 rekla, kriza je končana, vendar Slovenija in Hrvaška pa imata drugačen problem. Ta problem si ti in tebi podobni, mladiči revolucije. S krvavimi rokami.

      Krivi so vam pa tisti antikomunisti, ki so bežali pred komunizmom.

     • Krtača 20

      Sploh ne berem tvojih bedarij. Itak sam lažeš. Se vid da živiš v pravljičnem svetu – vse za janšku rit brisat. Pfej gamad.

     • sprehajalec

      Kot sem dejal že nekajkrat, nisem v stranki SDS niti osebno nikogar ne poznam iz te stranke. Mi je pa svetovnonazorsko najbližja od vseh.

      Merilo mi je zdrav svetovni nazor. Logičen in napreden. Laži, ki sem jih bil deležen v mladosti, ko se je govorilo eno, mislilo pa nekaj čisto drugega in so bile značilne za socializem, so mi ogabne.

      te laži nekateri še vedno trosijo okoli. Tisti očitno, ki so imeli veliko korist od prejšnjega režima, ki so obogateli z izkoriščanjem delavskega razreda s 300 mark plače in v poceni tržaškem džinsu.

  • tohuvabohu

   To je pa tisti vic, ko je Broz Kardelju rekel, ne boj se Edi, ne bodo naju križali, bomo poskrbeli, da bodo ljudje tako obubožani, da niti za žeblje ne bodo imeli.

 • Sarkazem

  Sijajno napisano! Tudi Iršičeve kolumne so vse po vrsti, zlasti zadnja, umetnost!

 • Krtača 20

  Sicer boste pa desni težko razlagal o umetnosti in kulturi. Janša je zaprl kulturno ministrstvo in hkrati cerkvi sredstva povečal za x2. Vrnitev v srednji vek.

  • macon

   Janša je ukinil samostojnega kulturnega ministra in ničesar zaprl.

   Ti si v srednjem veku s svojim nemarnim laganjem.

   • Krtača 20

    Tudi umetniki so volivci in dvomim da vas podpirajo. Komu torej mislite vladat? Vsem ste se zasral. Ko pa še ostalo ven pride – vaše pokvarjene rabote, ste pa sploh gotovi.

    • sprehajalec

     Od česa pa umetniki mislijo živeti? kreditov kmalu nihče več ne bo dal?

     • KIKI

      Bojo šli pa v azil ali v bordel, tam je za take poskrbljeno!

     • Tone

      Dokler bodo kapitalisti, bodo tudi krediti.
      V socializmu smo pa itak od kreditov živeli.

     • sprehajalec

      Tudi danes Tone…

    • KIKI

     A ima podojen pes že tudi volilno pravico? Samo vprašam!

  • Ryuk

   Samo za levičarje pomeni ukinitev ministrstva za kulturo tudi ukinitev umetnosti in kulture kot take.

  • Vera

   Kakšna sredstva je Janša dal Cerkvi ? Odvzete gozdove in poslopja je treba vrniti vsem razlaščencem po II.sv.vojni !

   • KIKI

    Kaj se sploh trudiš, krtača samo krtači svoje kosmate možgane!

  • KIKI

   In vaš kulturni minister je kaj vreden? Ena siva, slepa miš,
   z umom upognjenega makarona, zaprta v kletki levih cvilečih
   fanatikov ….moja “instalacija”, pač !

  • rabbit

   No vidiš kako si butast Janša je z ZUJFOM odvzel cerkvi več kot 25%. Medtem ko je bilo leta 35 zaposlenih na ministrstvu za kulturo jih je sedaj 390 pa kaj bolje delajo ne bolje pa kradejo ja to pa zagotovo.

 • Cogo

  Bravo. Odličen članek. Žal preglobok, da bi ga razumela povprečna slovenska pamet.

 • althar

  Zelo dobro opažanje levičarske politizacije t.i. kulture, g. Iršič. A če pogledamo na dogajanje zadnjega približno stoletja malo bolj analitično, je ta levičarska politizacija povsem logična in razumliva.

  Levica je bila namreč spočeta na predlogi marksizma, ki vso svojo argumentacijo temeli na čustvih, ne pa na razumu, na katerem slonita starejši politični paradigmi konzervativizma in (klasičnega) liberalizma. Čustva (dejansko pa hormoni, ki jih povzročajo) so, kot vsi vemo, naravna človeška droga, namenena kratkotrajni uporabi v kritičnih situacijah, ko je treba kratkotrajno povečati moč, vzdržlivost, odločnost ipd. Kot vsaka droga imajo čustva ob redki in kratkotrajni uporabi izjemno veliko moč in močan učinek, ob stalni ali dolgotrajni uporabi pa njihov učinek bledi, da odvisnosti niti ne omenam.

  Če torej levica želi trajno ohranjati čustveni naboj, ki je nujno potreben za vzdrževanje levičarske miselnosti, mora svoje žrtve trajno, neprekineno in čedalje močneje bombardirati s čustvenimi bombami. Zato so Marx in njegovi sledilci že od vsega začetka kot nujni pogoj za vzdrževanje socialistične paradigme predvideli potrebo po nenehni politični indoktrinaciji čustev ljudi s pomočjo izobraževanja, obveščanja, umetnosti, zabave ipd. Če se je kdo spraševal, zakaj so komunisti v SZ in nacisti v Nemčiji denar, ki so jim ga pošilali rothschildi, najprej namenili “kulturnikom” in drugim propagandistom, šele potem infrastrukturi in industriji. In zakaj je bilo eno pomembnejših gesel Brozove komunistične diktature, v lepi jugoslovenštini izraženo s “kultura in prosveta, to naša bo osveta”. Že beseda “kultura”, ki v politično korektnem besednaku Frankfurtske šole nadomešča besedo umetnost, je bila vsilena zato, ker je vanjo laže stlačiti vse propagandne nastavke, ki jih levica potrebuje.

  Zato pri nas režimska levica ne bo nikoli prostovolno dovolila zasebnega šolstva, nikoli prostovolno spustila iz rok medijev in “kulturnega ustvarjanja” ter nikoli prostovolno opustila (na srečo povsem neuspešnega) prizadevanja nadzirati splet. Ampak, kot vsi vemo, učinek droge, tudi čustvene, sčasoma pojenuje, zato je treba za enak učinek odmerek neprestano povečevati. Ko levici enkrat tega ne bo več uspelo (kar se že dogaja), bodo ljudje spregledali njihovo pokvarjeno igro (kar se tudi že dogaja). In ko bo enkrat spregledalo dovol ljudi, bosta socializem in z njim levica odvržena, kamor spadata – v greznico človeških zablod in trajno pozabo.

 • Franjo Trojner

  Ne samo kulturniki, tudi sindikati javnega sektorja izsiljujejo državo za cekine in privilegije! Plača učiteljice v osnovni šoli je 1500 €, na univerzi 2500 €, regres 1200€, delavec v gosopodarstvu pa dobi z prevozom in malico vred 800€ in mora biti srečen, ker jih armada služi minimalca, regres pa je nizek ali pa ga v mnogih primerih tudi NI!
  Bizarno je, da je predsednica sindikata Skei, Jerkičeva šla podpret izsiljevanje javnega sektorja na stavki v LJ po še več denarja in še več privililegijev, ko itak imajo že polne riti vsega , delavci njenega sindikata Skei so pa kljub zaposlitvi pravi reveži pogosto bosi in pogosto lačni, deležni socialnih pomoči in paketov Karitasa in RK!
  Politična levica močno najeda to državo, stranka SD v zavezništvu, večni koaliciji še iz časa stare Yu z sindikati javnega sektorja, javnim sektorjem, ostalimi rdečimi sindikati in rdečimi kolturniki in raznoraznimi dobro financiranimi levimi civilnimi gibanji uničuje naše skupne finance in s tem državo. Tragika naše družbe je, da stranka SD v koalociji z vedno rdečimi sindikati, rdečimi kolturniki, levimi civilnimi gibanji in rdečimi mediji v naši baje demokratični državi, namesto demokratičnega dialoga vodi še vedno razredni boj, saj delodajalce, lastnike kapitala, kmete in verne imenuje razredne sovražnike.
  Če bi bi bili davki v naši državi manjši in javni sektor manj požrešen, sindikati profesionalni in politično neodvisni bi tudi delavci v gospodarstvu na koncu meseca prejeli pošteno plačilo za svoje delo. Kulturnikom bo pa potrebno povedati, da socializma več ni in bodo morali začeti živeti od sadov svojega dela!

  • KIKI

   Izsiljeni “štrajki” bojo glede na masovnost in dosego svojih
   ciljev prinesli volilne glasove tovarišiji, ki jim bo zagotovila
   te neupravičene plačne dodatke! ….in jih kupila!
   Naslednji vladi pa se ne bo izšlo in bo najslabša na svetu…
   Tako se to dela pred volitvami; še slepec sprevidi ukano!!!!

 • Ryuk

  Kot vedno odlična kolumna.
  Dodal bi še, da so umetniki s prodajo svojih del politkomisarjem na ministrstvu za kulturo povsem izgubili stik s svojo publiko. Posledično so njihova dela širšemu prebivalstvu nevšečna. Tisti, ki so bolj tržno usmerjeni, so po navadi tudi boljši.

  • KIKI

   Normalno! Politkomisarji so se kot podgane stisnili v trop
   v prvi vrsti parterja in balkona in prežali drug na drugega…
   jebe se jim kultura in narod! Od nekdaj!

 • neny

  Cerkev in EKSTREMNA leva kultura sta si enakovredni. Neproduktivni sta. Obe poneumljata človeštvo.

  • KIKI

   Le kaj ima cerkev s to vašo svinjarijo? Cerkev je v tej stavčni
   zvezi le kot nekakšen izgovor za sprevrženost vaših umov!

   • neny

    A kaj ima cerkev? 2000 let stara sekta, ki se še danes propagira, kot dosežek Boga. Šizofreno.

  • sprehajalec

   neny, kot nefarška bi bilo prav, da se enkrat spokoriš za svoje grehe. Pa prosiš župnika, da te vzame v mežnarijo za kuharco, da bo kaj iz tebe v življenju. Če boš fantazirala o revolucijah pa cerkvi, bo samo proračun tvojih staršev trpel.

   • neny

    Cerkev je naredila revolucijo z bogom na križu.

    • sprehajalec

     premalo veš o teh stvareh, da bi se šla tukaj neke razprave….

     • neny

      Dejstvo je dejstvo. Ne potrebuje razprav.

     • sprehajalec

      Raje nam zaupaj, kaj boš danes skuhala?

  • Spoštujem tvoje mnenje, ampak obdrži ga za sebe in dovoli, da se o tem odloča vsak SAM !

   • Tone

    Drži se tega, ko te bo prijelo govoriti o komunizmu ali čem drugem.

  • rabbit

   Se pravi Primož Trubar je bil tudi neboitiga treba. Cerkev na Primorskem je edina zaslužna, da se je slovenščina ohranila pod fašistično Italijo, da o slovenskih duhovnikih, ki so bili pesniki , pisatelji, učitelji niti ne govorimo. Anton Martin Slomšek je zaslužen da imamo šolo. Kaj so pa dosežki komunistov. To da so uničili vaška gledališča, včasih je bilo v vsaki vasi amatersko gledališče. Mi stara mama pripovedovala, kako so komunisti prepovedali igro za božič a to je pa res lepo kulturno.

 • Claudio Moro

  Ne rabite gledalisc in drugea komunisticnega sranja kamor vam perejo mozgane! POJDITE RAJE VE CERKEV!

  • Vera

   V cerkah nas vernikov nič slabega ne učijo, pa otrok ne pri verouku .

  • sprehajalec

   Moro, res si ena Mora. Če odtipkam v Google, gledališča v Sloveniji, dobim 18 ustanov s tem statusom.

   če odtipkam v Wikipedijo Gledališča v Nemčiji, dobim 18 ustanov v Nemčiji s tem statusom.

   Potem izvedem naslednji sklep: Slovenija z 2 milijona ljudi, ima enako število gledališč, kot Nemčija z 80 milijoni ljudi.

   Skoraj ne morem verjeti. Slovenski kulturniki imajo torej bistveno večje možnosti za svoje ustvarjanje, kot nemški. Ker če bi bili pogoji nemških enaki kot slovenskih, bi Nemčija morala imeti 720 gledališč. Tako pa jih ima toliko kot Slovenija.

   Pa naši kulturniki jokcajo, da jim gre slabo?

  • šmentanamuha

   Gledališče ni nobena komunistična iznajdba, ti levi drekač. Komunističlno sranje, kjer perejo možgane in “vzgajajo” nove nabornike, pa je FDV in FF. To bo držalo.

  • tohuvabohu

   Nehaj, govedo provokatorsko.

 • MižekFiga

  Levosučna kot državna, pa še kultura, je BLJAK in FUJ.
  Opravičila nimajo ti državni kriminalci !!!
  BLJAK in FUJ!

  Normalni ljudje sami skrbijo za svojo kulturo. V poplavi zakonov in predpisov levosučni mislijo, predpisujejo in izvajajo NEKO NEČLOVEŠKO kakor “samo da je” KULTURO. BLJAK in FUJ!

  • neny

   Desna kultura je patriarhalna, ki posledično producira levi ekstrem. Kolumnež bi lahko bil malo bolj fleksibilen.

   • Ne boš še nehala ???

    • Krtača 20

     A se je kaj zlagala? A v cerkvi vidiš kako župnico? Toliko o srednjeveških nazorih cerkve – 500let za leseno žlico in desni to podpirate. Za mene ste na istem nivoju kot islamisti.

     • Vera

      Kaj, ko bi ti nehala žalit vse , ki ne mislijo tako kot ti ?

     • Krtača 20

      Kaj je tu za mislit? Bi radi patriarhalno družbo? Potem so vse ženske doma. Krasno desni, res vas bomo volili.

     • Bloški Tonček

      to je nekaj takega, kot če bi te vprašal, ali bi rad socializem, kjer ni važno, koliko delaš, dobiš isto (ali še manj, če nimaš vez) kot tvoj sodelavec. Pa delaš ali pa ne. Zdaj pa povprašaj ekonomista, ali bodo ljudje, če vidijo da delo nič ne pomeni, bili pripravljeni dati svoje najboljše…
      Sama ideja komunizma je super (daš kar lahko, vzameš kar rabiš), vendar to v praksi ne deluje. Prav tako je butasto zaupati komurkoli, da bo s prisilnimi sredstvi delal (povej enega človeka, ki bi nesebično, objektivno in pošteno presodil, koliko kdo potrebuje in koliko lahko da…)

     • Tone

      “koliko kdo potrebuje in koliko lahko da.”
      To vsak sam ve.
      A bi ti vzel več kot rabiš in dal manj kot imaš?
      Ta ideja še kar dobro deluje že skoraj 100 let v nekaterih kibucih v Izraelu.

     • Bloški Tonček

      Ja v manjših skupnostih lahko deluje (omenjal si prve kristjane).
      Vendar pa mi povej, ali verjameš, da je človeštvo kot celota doseglo dovolj visoko moralno stopnjo, da bi ta ideja delovala?

     • Tone

      Torej misliš, da je komunizem veličastna ideja, samo človeštvo še ni zrelo zanjo?

     • Bloški Tonček

      Mislim, da tudi nikoli ne bo, saj je princip v nasprotju z evolucijo, ki je v osnovi sebična. Saj sem reku: sama ideja je super, daš, kar lahko in vzameš, kar potrebuješ. Vendar ti lahko povem, da oseba več naredi, če je prisiljen… sami svoje zmožnosti pogosto podcenjujemo, potrebe pa precenjujemo.

   • MižekFiga

    Levi extrem je ubijanje!
    Producirarte ga sami, za primer je “dolomitska izjava”!

   • rabbit

    Slavko Avsenik je s tem desnim patriarhatom zaslužil toliko kot vsi levi ala kulturniki nikoli v 1000 letih ne bodo zaslužili. Moral je pa davke plačevati, da so ti levi kultrni lenuhi lahko dobro in udobno živeli.

    • Tone

     Zakaj ne predlagaš eno Avsenikovo za državno himno?
     Prešeren s svojimi pesmimi ni zaslužil nič, torej niso vredne nič.

 • Krtača 20

  Še zmer ne vidim odgovora kako mislite desni vladat glede na to da ste zaprl kulturno ministrstvo in cerkvi dal duplo več sredstev? Mislim da je sporočilo več kot jasno ne? Ste pač zgodovinsko dejstvo in prej ko se dokončno poslovite, prej bo bolje.

  • MižekFiga

   Kaj ste levaki dosegli s svojo kulturo, za naš denar, ???

   • Vera

    Nosečniški trebuh iz izrezane slovenske zastave , ter dojiljo psov . To je vse kar ” kulturniki ” premorejo .

    • rabbit

     Pa en beden film,ki ga vidijo trije psi, ustvarjalci in pet gledalcev.

    • Tone

     Premorejo še marsikaj, samo tvoj kulturni nivo tega še ni opazil.

   • Tone

    Bolj kulturni smo.

  • Vera

   ” Kdor veruje , bo živel večno ” !

   • Krtača 20

    Islamisti pravijo isto ja. Ne vidim razlik.

    • Bloški Tonček

     Razlika je v zaključkih, ki izhajajo iz te misli. Eni imajo v knjigi zapisano, da uboj nevernika prinese nebesa, drugi pa da mučeništvo… Zdaj pa poveži :)

   • Tone

    Po katekizmu bomo vsi večno živeli. Kako udobno bo to življenje, pa ve samo Bog. Sama vernost pa pri tem ni prav nobena garancija, prej nasprotno.

 • šmentanamuha

  “Naša naloga je, da slovenske umetnike soočimo z globalno resničnostjo in dejstvom, da jim nismo nič dolžni”

  Tu ni česa dodati.

  • Krtača 20

   Je, če je to tako kot umotvorno ugotavlja avtor, upam da nimaš radia, ne kupuješ cdjev, ne gledaš filmov in redno molčkaš na kolenih v bližnji cerkvici.

   • Vera

    V cerkvi nam ni več nujno klečati . Se vidi , da nisi na tekočem !

    • Krtača 20

     Pol si pa pogoljufan vernik. Sam take v večini še cerkev ima.

    • beno

     Od bukove krtače nimaš, kaj pričakovati.

   • šmentanamuha

    Globalna resničnost je, da moraš s svojo umetnostjo prepričati poslušalce, gledalce, bralce, … da te bodo podprli z nakupom ali ogledom tvoje stvaritve. Ne pa da zahtevaš od države, da te MORA financirati, zato da lahko potem s prižnice predavaš, kakšni bedaki so ljudje, ki ne razumejo tvoje umetnosti in da ti država da premalo, tako kot to počne večno sponzorirani Vinko M.

    • Krtača 20

     Kaj misliš kdo v Sloveniji lahko financira filme? Holivud? Franci ki pometa prek javnih del? Matr res ste za leseno žlico.

     • šmentanamuha

      Problem so privilegiranci, ki dobijo subvencije za vsak svoj šit, medtem ko mora večina tako ali drugače ustvarjati brez tega. Tako se prividno ustvarja “kvaliteta”, ki pa ima zgolj protekcijo zaradi ustreznih političnih referenc, dejansko pa ne gre za kvalitetne ustvarjalce. Mitja Okorn je moral oditi iz države, da je lahko ustvaril velike filme, ki so prepričali tudi Hollywood. Vinkotov Inferno ni prepričal nikogar razen njegovih (političnih) prijateljev. Podobna scena je tudi v literaturi.

     • Tone

      V vseh evropskih državah kulturo financira država. Poleg tega pa obstajajo še evropski skladi iz katerih črpajo določeni projekti, tudi slovenski film. Za luno si!

     • tohuvabohu

      Financira visoko umetnost, ne pa fukfehtarjev.

     • Tone

      Dokler ni narejeno, se ne ve, ali bo visoka umetnost.
      Ko gre za nove pristope in eksperimente, se ne ve, ali bo rezultat kaj vreden, zato razvite države financirajo predvsem to. Samo oblike so različne.

     • Olga_10

      Saj to je pa super, plačaš nekaj, pa ne veš kaj bo. Če ima kak slovenski film 100 gledalcev, je to visoka umetnost? Kaj ko bi jaz postavila na mizo v galerijo 3 flaše piva – komunajzer, Heineken in Ožujsko. Spodaj pa bi napisala, da gre za instalacijo konfrontacije zvezd in šahovnice v neoliberalni svetu kapitala in hmelja?!

      Bi šlo skozi kakšno komisijo? Kaj ko bi se iztrebila na krožnik in performance poimenovala Fekalije za kapital in greznico! Ni slabo, a? Lahko bi posneli tudi film na to temo. Ni problema, butasti narod vse plača.

     • Tone

      Vidim, da imaš ideje, mogoče pa se skriva umetnik v tebi. Poskusi, če ne boš poskusila, ne boš nikoli vedela, ali bi šlo ali ne.

      Umetnost niso izdelki, ampak ideje, ki se širijo z neverbalnim, umetniškim jezikom.

      Če umetniško delo ne prinese ali povzroči nič novega, je umetniško samo pogojno.

  • dob

   Oni so maščobni pas okrog kučanovega trebuha.
   Če se njih dotakneš – kučan začne vpiti na pomoč. Nastavil si je varnostne ringe maščobne obloge okrog svojega trebuha. On je v centru, ringov je pa nič koliko!
   Koliko ringov – tolk je zaščite!

   Ringi so pa: kulturniki, šolstvo, banke in državne finance, javna uprava, sodišča plus ves pravni sistem, pa UKC z Zemljaričem na čelu… kateregakoli se dotakneš in začneš spreminjati – kučan reagira!
   Kepec se počuti precej zagvišanega in na varnem. Iz ringa v ring je nastavil ovire in jih sproti popravlja, če ne delujejo ali če slabo delujejo.
   Direktno finančno ni od nas odvisen, on nam preprosto nastavi luknjo dolga, ki ga ustvarja! Mi pademo vanjo. On pa že takoj ustvari novo.
   Mater, si misli, kako so neumni…!

 • neny

  Desna kultura se lahko ponaša s kulturo rujnega na hektolitre, v nedeljo pa obvezen krščanski tretma pri maši, čemur sledi še kozarček pri Pepci. Čez teden pa vsi na šiht, da bo šef zadovoljen. Samoupravljanje je neprecenljivo v primerjavi s tem.

  • šmentanamuha

   Odjebi čefurka, ti pač ne moreš o kulturi.

   • neny

    odjebi ti, ker si kulturna. :)

  • Bloški Tonček

   Ne morem, da se ne obregnem ob tvoj komentar, ker si zelo posplošila celotno sliko. Ne vem, od kot prihajaš, vendar je bila to slika Slovencev, ko je bila katoliška vera samoumevna (oz. družbeni konsenz njeni nujnosti), seveda prikazana v našem 70 letnem šolanju naroda, kjer je far črno oblečen šarlatan, kapitalist pa debel izkoriščevalec.
   Vsaj pri nas je temu tako, da k maši hodi manjšina občanov. Tisti, ki hodijo k maši, v petek zvečer (in med tednom) ne popivajo po gostilnah – jih poznam, saj smo majhna občina – poogoglaj :)
   Načeloma sta v nedeljo 2 poti za različne občane – gostilna ali cerkev. Potem pa kamor greš…

   Ideja samoupravljanja pa je, oprosti, smešna. Prav tako, kot je bila atenska neposredna demokracija, kjer je imel vsakdo možnost povedati svoje mnenje in je imel možnost, da je bil izžreban za eno izmed političnih funkcij. Kakor se sliši lepo pa je posledica bila ogromna količina porabljenega časa in počasna odzivnost (ljudi so morali zganjati na zbirališče, ker je bilo to marsikomu odveč…) Poleg tega se je v krizi vedno dvignil voditelj… Poglej samo Perikleja.
   Podjetja so stalno v stanju prilagajanja na trg, kar bi lahko opisal kot stanje vojne. In verjetno sama veš, da se večina ljudi ne bi pretegnila na delu – saj je tudi v Jugi veljal pregovor: ne moreš mi tako malo plačati, kolikor lahko jaz malo delam.

   • Tone

    Idejo samoupravljanja je Kardelj dobil pri prvih kristjanih. Ni štos! Jih tudi omenja v svojih spisih.

    • Bloški Tonček

     Verjamem, prvi kristjani so pravzaprav živeli v stanju, ki ga hoče doseči komunizem (zato mi je po svoje smešno, da komunisti tako sovražijo kristjane – pravzaprav imajo isti cilj…) Le da če nimaš avtoritete Boga, začne cilj posvečevati sredstva, ter revolucija do oblasti privede najbolj brezobzirne – tem pa je malo mar za navadnega človeka. Tako je ideja Boga “koristna” celo s stališča ateista!

     • Tone

      Meni pa ni smešno, ampak nerazumljivo, da kristjani povsod vidite sovraštvo. Komunisti prav nič ne sovražijo kristjanov, ampak samo ne želijo s cerkvijo deliti oblasti. Niti najmanjše. Avtoriteta Boga prvim kristjanom ni prav nič pomagala, da bi ohranili svojo pravično družbo. Kmalu so se nekateri polastili oblasti in bogastva, dokler se niso razdelili na večino brezpravnih tlačanov in manjšino bogatašev in oblastnikov.

     • Bloški Tonček

      Zdaj pa si stlačil 1000 let zgodovine v dva stavka… Krščanstvo se je reformiralo v državno religijo pod Konstantinom, in tam je izgubilo manjšinski status svojega začetka. Tako tudi ni mogoče pričakovati, da bi obdržali družbo skupne lastnine, saj na takšnem nivoju to ne gre. Glede sovraštva pa si samo poglej našo polpreteklo zgodovino in odnos komunistov do Cerkve in vernikov… Lahko tudi na Kitajsko, preden so uvideli, da je boj proti religiji (z religijo) majčken absurden.

 • majda božnar

  Je tako: umetnikom nismo nič dolžni. Pomislimo na zgodovino, pomislimo na slikarje in pesnike…. vsi so postali znani šele po smrti, zaradi ljubezni do razne umetnosti so pa živeli v bedi. Kajti tudi sedaj je vedno več ljudi, ki jim je poglavitno dostojno življenje – tisti, ki imajo višek in so umetnostno navdahnjeni, naj pa finansirajo , glede na njihov interes, umetnike.

  • Tone

   Če se imaš za Slovenko, si dolžna. Za to, da smo danes narod, enakovreden drugim, so zaslužni predvsem ti stradajoči umetniki. Ti bi svoj nacionalni ponos šlepala na neplačanem trudu drugih? Kakšna podla in nehvaležna sebičnost!

   • Olga_10

    Ali je dojenje psov “slovenska” aktivnost? Kaj je slovenskega v dojenju? Nič! Zato naj na trgu “umetnica” najde sponzorja za to dejavnost, ne pa da slovenski davkoplačevalci plačujemo ta dejanja.

    • Olga_10

     Sicer pa psice zastonj dojijo svoje psičke, naj še avtorica to počne za svoj denar!

    • tohuvabohu

     Saj zato pa rabimo tako simbolično umetnost, hehehe, da tudi butasti Evropejci in ostali zemljani lahko vidijo in razumejo, kakšne genije premore ta majhna Slovenija. In kot je prepričan Tone, da smo jim enakovredni.

     • Tone

      Točno tako. Mednarodna žirija v avstrijskem Linzu, je to enakovrednost prepoznala in umetnico za to delo nagradila.

     • Jovo Jamnica

      Prerekanje s tufuvohu je brezpredmetno…

    • Tone

     1. Najprej se pozanimaj, za kaj je umetnica dobila nagrado. Ni za dojenje psov.
     2. Slovenska umetnost je to, kar ustvarijo slovenski umetniki.

   • majda božnar

    Kakšen odgovor – Slovenka sem zaradi slovenskih staršev, pri tem pa kultura ni imela nič.
    Prejšnjih kulturnikov nisem osebno poznala, sedanje pa poznam samo tiste, ki se zaradi uspehov lahko sami preživljajo.

    • Tone

     Kakšen odgovor – Slovenka si zato, ker so ti starši predali slovenski jezik in slovensko identiteto, škoda da ti niso predali tudi slovenske kulture in nisi hodila v slovenske šole. Da so te kot dojenčka posvojili Hrvati, bi bila sedaj prepričana Hrvatica – nacionalnost nima nič opraviti z biologijo.

     Kulturnikov ni treba osebno poznati, dovolj je, da prebereš njihove knjige in poznaš druge umetnine. Me prav zanima, kaj si kupila od tistih, ki se preživljajo sami. Po mojem nič.

     • majda božnar

      Prav imaš, popolnoma nič nisem kupila, z mesečnim finančnim prilivom živim od 1-do zadnjega dne v mesecu. Ne vem, kakšen je tvoj standard, vendar se od ponosa in kulture ne da živeti. Obožujem opero, balet, koncerte, pa mi je vse to nedosegljivo. Za branje knjig so pa knjižnice . Imam kup slik, res lepih, ki sem jih narisala sama – pa še tega ne počnem več, je predraga zabava……boš kakšno kupil?

     • Tone

      Lepo, da rišeš. morda si celo moja učenka.
      “Za branje knjig so pa knjižnice”
      Če je tako, potem pa bodi hvaležna državi, da financira tako pisanje knjig kod tudi tiskanje in knjižnicam omogoča, da jih kupujejo.

     • majda božnar

      Ne vem, ali si dobil moj prejšnji odgovor , upam da, zato bom dodala samo še to: mentorica mi je predlagala, naj imam svojo razstavo slik, vendar je pripomnila, da moram vse stroške plačati sama. Pa se je zadeva končala. Predstavljaj si, da živim v družbi pomembnih ljudi, da imam dobre zveze in poznanstva, potem mi pa nekdo, kot naprimer RTV , na račun davkoplačevalcev plača samostojno razstavo v hali Cankarjevega doma…….

     • Tone

      Tvoj prejšnji odgovor sem dobil, ne vem pa, kam je sedaj izginil.
      Do razstave v Cankarjevem domu je mogoče priti le skozi zelo gosto in zahtevno sito šolanja in kritik. To uspe samo zelo redkim akademskim slikarjem, nobenemu pa preko zvez in poznanstev. Najprej se je treba več desetletij dokazovati drugod, tudi v tujini. Pravo slikarstvo je zelo zahtevno in trdo delo. V Cankarjevem domu in drugih podobnih galerijah nihče ne razstavlja, ker bi on rad pokazal svoja dela, ampak zato, ker bi galeristi radi pokazali njegova dela Slovencem.

     • majda božnar

      Verjemi, da bova na konci prišla do skupne točke: s kulturo je tako, kot s športom. Že kot otrok moram imeti izjemno zanimanje in veselje do določene aktivnosti, starši ti morajo prisluhniti in ti pomagati, če imajo čas in denar, prisluhniti ti morajo tudi učitelji……. pomemben je samo denar. Kar se pa državnega šolstva tiče – tega so bili deležni tudi naši veliki bogovi (sodniki, zdravniki, politiki…..) in vsi bogatejši Slovenci, nekateri upravičeno bogati, drugi neupravičeno, ti pa res lahko in tudi morajo skrbeti za kulturo. Pa še nekaj – letna članarina za knjižnice pa verjetno tudi prispeva za nakup knjig.

     • Tone

      Se bojim, da s skupno točko misliš tvojo točko. Ne bo šlo. Moji pogledi, ki temeljijo na izkušnjah, se preveč razlikujejo od tvojih.
      Letna članarina je v knjižnicah bolj ali manj simbolna, za mnoge pa brezplačna. Z eno ni mogoče kupiti niti ene srednje drage knjige, kje so še stroški za vzdrževanje in plače. Kdor si sposoja knjige, bi se moral zavedati, da mu to omogoča država.

     • majda božnar

      V eni od tvojih diskusij sem zasledila tvojo izjavo – Mater ste nekateri ljudje prfuknjeni – že tvoj besedni zaklad izraža nekulturo , to pomeni, da o kulturi ne moreš komentirati!

     • Tone

      Malo si poglej, kako se na tem forumu izražajo tisti, ki komentirajo letošnje Prešernove nagrade. Ali si tudi njim svetovala, da nimajo kaj komentirati o kulturi, nisem opazil.

     • Tone

      Jaz lahko komentiram kar hočem, tebi pa ni treba mojih komentarjev upoštevati.
      Sicer pa, si opazila, kako se izražajo tisti, ki na tem portalu komentirajo letošnje Prešernove nagrade? Ali si tudi njih opomnila, da o kulturi nimajo kaj komentirati.

      Mislim pa, da te pri meni bolj moti nekaj drugega, hvaležen bi ti bil, če poveš. Malo iskrenosti pa tudi ne more škoditi.

     • majda božnar

      Kaj te ni nič sram, da komentiraš o kulturi, pa v eni diskusiji napišeš – mater ste nekateri ljudje prfuknjeni. Lep pozdrav, kulturni Slovenec.

     • Tone

      Saj so res, zakaj bi se delal finega.
      Zdi se mi, da sem se ti nekaj zameril, pa ne s to izjavo, ampak z nečim drugim.

 • Krtača 20

  Še enkrat ste si desni komentatorji skupaj s hendikepiranim avtorjem dokazal da nimate pojma. Vaš domet je cerkev cerkev cerkev in kredit pri džurdžici. Za ostalo ste pa pretupi in preglupi.

  • dr Janez Sveti

   Kdo je neumen je težko presodit. Ali tisti, ki obožujejo cerkveno arhitekturo in umetnost ali umetnost dojenja psov? Dilema.
   DR Janez Sveti genij

   • Tone

    Že to večno ponavljanje ali je dojenje psov umetnost, pove vse o tistih, ki to ponavljajo. Avtorica je dobila nagrado za svoj projekt, ki je trajal nekaj let. Pes, ki poliže kapljico njenega mleka, je samo majhen delček tega projekta.

    • dr Janez Sveti

     Lepo te prosim, da mi nehaš razlagat kaj je umetnost, ker to je za mene navaden kretenizem (ne kubizem). Če je to za tebe umetnost, lahko jaz ustvari dnevno vsaj enega.
     DR Janez SVeti

     • Tone

      Nikomur ne razlagam, kaj je umetnost, niti kaj je zame. Opozoril sem samo na to, da nihče ne trdi, da je dojenje psov umetnost. Lahko bi bil hvaležen, namesto, da peniš.

     • dr Janez Sveti

      Ma ne penim :) ampak če nekdo razstavi svoj iztrebek in razlaga neki višji pomen tega dejanja, sem prepričan, da z njim ni vse ok. Tudi neprimeren odnos s psom nemore in NE SME biti izgovor, da je to pač umetnost.
      Za pse se gre bi slišali od naših politikov :)

      DR janez Sveti

  • tohuvabohu

   Vi levi pa obvladate, porka mizerija. Točno veste, kako se izvaja propaganda, kako se konstruira zgodovinska resnica, kako se zagovarja nacionalni interes za obrambo interesa udbomafije, kako se narod prižene na rob preživetja, kako se “kulturnike” spravi v službovanje oblastni kliki, kako se zatira demokracija. Čestitam, čestitam, slovenski narod vam je globoko hvaležen.

 • dob

  Mitja – genijalc!
  Za tisto v okvirju…
  sem brez besed, kako dobro si to povedal.

  • neny

   Resnica je, da Bog obstaja. V okvirčku.

   • dob

    V (premajhnem) okvirčku je lahko le možnost dojemanja Svetlobe. Ta je majhna, premajhna, večja, velika, še večja, neskončna… Lahko celo vodi in tedaj ji Bog sledi, in se od nas uči.
    To, da se Bog od Otroka uči, kaj pomeni biti mu Oče, je nekaj normalnega, saj druge poti sploh ni, ko gre za rast Duha.
    In to velja tako za Božjo Družino, kot za človeško.

    Okvir se prilagaja. Okvir je Smisel, ki ga iz tega, kar smo in kar mislimo – naredimo. Okvir je kot pulover, ki se stisne po telesu, ko te je strah praznega in nerazumljivega prostora in ki se spet razširi, ko potrebuješ več prostora, ko te tvoj duši. Okvir se prilagaja, Stvarstvo se prilagaja.

    Vse to je okvir! Vse to zmore. Sami pletemo pulover.
    Okvir ni omejitev, če sam tega ne čutiš tako. Če pa te omejuje, potem imaš pravico razširiti ga z lastno izkušnjo. In tedaj… jo posreduj drugim. To je smisel umetnosti, je tvoja naloga: da stopiš v neznano, potem pa sporočiš, kaj je videl.
    Tako človeštvo raste in se razvija.

    Jebanje psov ni nekaj s čimer bi se jaz javno hvalili. Ne druge nagrajeval. To povzroča zmedo v ljudeh.
    Rekel bi, da je to nespoštovanje čustev ljudi! Tudi ko gre za provokacijo, je to nespoštljivo, razen če ne poveš, zakaj si to storil in proti čemu protestiraš!

    Sicer pridemo do tega, da so tudi fojbe samo umetniška inštalacija in da je Huda jama le umetniški komunistični performans. Tako ju dojemajo podporniki kučanovega režima, ki so v naši državi v večini. Zato so na oblasti in zato nam gre država “u kurac”. Ali po italijansko, kdor ne razume: FAK JU in FAK OF

    Pri vsej svoji senzibilnosti (!) umetniški in sicer, pri vsem talentu, slo-kulturniki in kultura ne vidijo, da molijo izpraznjeno duhovnost režima. So sami prazna avantgarda, ki sloni na režimu, ki je avantgarda, ki črpa iz umetniške, ki ga podpira.

    Eni in drugi preživijo od KAPITALA, ki si ga režim sposoja pri umazanih kapitalistih. Pljuvajo po kapitalu, brez njega pa ne morejo. Potrebujejo torej nekaj, kar sami ne znajo narediti in zato sovražijo Boga, ker jih je zajebla.
    Tako pametni pa tako nesposobni. A ni to krivično.

    Sami, kot avantgarda tega režima, so votli, in zato je kučan votel in njegov režim je votel in brez vsebine.
    To kar pridkani služabniki režima zahtevajo od režima, ki bi ga morali najprej napolniti z optimizmom in vsebinami, je pa dnar! Posran KAPITAL, to potrebujejo za preživetje. Kapital, po katerem javno pljuvajo in ga prezirajo, za našimi hrbti pa se slinijo okrog korita, se prilizujejo oblasti, ji ponižno služijo!
    Zanj, za kapital, prosijo oblast, ki ji služijo, prosijo pa zato, ker se gnusijo sami sebi in iščejo potrditev od nadomestne mame Kulture, naj reče fotru, naj jim pomaga preživeti.

    Kapitala pa pri nas ne zna nihče narediti.
    Pri nas kapital narediš tako, da si ga sposojaš pri “fotru” iz tujine, pri teh prekletih kapitalistih, ki ga imajo, in ga znajo narediti! Zločinci jedni!
    Brez kapitala, ki ga sovražiš, pa ne znaš preživeti. Kako pa to zdaj?!

    Matervola, a je pol to sploh kaj čudnega, če se v tej izpraznjenosti duha, idej, misli… lotiš slaviti brezupnost, kakršna je dojenje psov?!

 • baubau

  Perfektno,Iršič!

 • dr Janez Sveti

  Dobro ogledalo si jim nastavil Mitja Iršič :)
  DR Janez SVeti

 • samotoje

  “Nam nekulturnim desničarjem oz. skrajno konservativnemu slovenskemu življu – kot nas je označil znani publicist – ta dela ne presedajo, ker tako izredno kompleksnih inštalacij ne razumemo de profundis. Preseda nam, da ju razumemo tako dobro – ker je sporočilo tako nadležno prozorno in v osnovi nič drugačno od celovečercev Bitka na Neretvi in Na Svoji Zemlji.”
  Pod zgornji citat se takoj podpišem. Morda bi kazalo organizirati zbiranje denarja za “avantgardo”, ki je desničarski butci ne razumemo, pod pogojem, da bodo nagrade dobili samo in zares umetniki.

 • Aichmbsi

  Ej dobro napisano.

 • Olga_10

  Čestitke gospod Iršič!

 • Tweety Bird

  Mitja Iršič še verjetno lula v posteljo in ne ve kaj je dejansko prava umetnost. Res je, da je osnovno poslanstvo umetnosti, da se človeka dotakne… DOTAKNE SE GA LAHKO NA VSE NAČINE…v pozitivnem ali negativnem smislu. Samo poglejte kako se je dojilja kužeka dotaknila vas klero-desničarjev. O tem nonstop pišete, in iskrena vam hvala za zastonj reklamo :)

  • RATATA

   Kdaj le bodo protikomunisti dojeli, da si v bistvu protikomunist, se sprašujem že nekaj časa.
   Morda bi bilo dovolj že to, če bi si nick spremenil npr. v neodomobranec.

 • Tweety Bird

  Velika laž št.1 – “Z redkimi upornimi izjemami je umetniška srenja že vse od tedaj sestavljena iz sodelavcev SDV, partijskih veljakov, sinov in danes že vnukov partijskih veljakov.”

  Velika laž št.2 – “Pasjeljube Maje Smrekar in zastavoskruneče Simone Semenič”… To sploh ne drži !!! Gre samo in zgolj za umetniško provokacijo ali t.i. alternativno umetnost.

  Velika laž št.3 – “Slovensko himno pa so zaigrali tudi v arabščini.” … hahahahahahaha…Zanima me, kako se igra v arabščini…ali angleščini…ali kitajščini. Ja ja, Mitja še vedno lula v posteljo :)

 • Tweety Bird

  Umetniki, zbudite se – Socializem in kulturni boj je prav tako umetnost.

  • jan

   Revolucija in množično pobijanje političnih nasprotnikov, je tudi umetnost, kajne??

  • šmentanamuha

   OMG …

  • traktor

   Norčevanje iz poštenega dela in ustvarjanje socialistično enakopravnih revežev,tudi.

 • janez55

  Tisti, ki tako pljuvate po “pasjeljubki” in “zastavoskrunki”, si oglejte ponedeljkovo oddajo Zamolčano, kaj o tem pravi nekdanji minister za kulturo v Janševi vladi Vasko Simoniti. Voditelju oddaje Rantu je dal pošteno lekcijo in ga razkrinkal kot napumpanega pepčka, ki nima
  pojma in bluzi neumnosti. Posredno pa je Simoniti naribal nos tudi
  Janši, ki se je prav tako zmrdoval nad letošnjimi Prešernovimi lavreati.

  • Soave

   No, no. . . . . .Naribati nos ??? Rant ni pepček.Kaj pa ti je tako ” padlo ” v ušesa , da napišeš, da je govoril neumnosti? Saj je dobro spraševal in g. Simoniti je sijajno povedal svoje mnenje.
   Simoniti je tudi zelo dobro povedal.o zgodovini naše kulture in zgodovini te nagrade in drugih nagrad. Da končno spregovorimo o važnih zadevah, ki so vplivali na kulturo.Da danes ne sme biti vse črno – belo !!
   Simoniti je krasno povedal, kaj je ta nagrada bila. Kaj je njen namen.
   Všeč mi je bila tudi njegova razlaga o socialistično umetnosti. Rekel je , da je tudi ona druga umetnost obstajala, ampak se o njej ni pisalo, se je ni izpostavljalo.
   Kar dobro je povedal o moralnosti v umetnosti.
   Pa o mecenstvu. . . .. .
   Skratka bila je dobra oddaj, ki si jo komentatorji le poglejte !!
   Na novi24Tv- ponedeljek, ob 19,30 – Zamolčano !!!!!

   • beno

    Torej je janez55 ” napumpani pepček” ? Se mi je kar zdelo, da ta neroda ni razumel.

    • Soave

     Pravzaprav ne vem, kaj je j55 hotel povedati. Preveč hitro je napisal. Ali pa ni gledal cele oddaje. Zame je bila potrditev mojega mnenja, oz. čivkanja tule na Novi.

     • Tone

      Ker si slišala in videla samo to, kar si hotela slišati. Samo tisto, kar je potrjevalo tvoj pogled. Je bilo pa še marsikaj drugega.

  • samotoje

   Všeč mi je, če ima inteligenten človek mnenje. Simoniti ga ima. In ga zna jasno artikulirati. O lekcijah in ribanju nosu je torej nesmiselno razpravljati oz. je to silno poenostavljena razprava. Jaz se s Simonitijem ne strinjam.

 • piko8

  Še je upanje, da je socialistično razmišlanje cokla slovenski kulturi!!

 • Get Smart

  Iršiću bre, dokler ti ne boš zmogel razumeti dejstev = RESNICE, je vse ostalo zaman.
  Moderna-seljaćino in ostali MURGL JUGOKOMUNISTIČNI onaniralčki seveda
  NISO SLOVENSKI, ne predstavljajo in zastopajo slovenske umetnosti,
  ampak so TVOJI ROJAKI, so JUGOSLOVANćETI, MURGL JUGOKOMUNJARE in
  so KOMINTERNACIONALCI.

  Ni vse, kar je v Slovenijo, zato že kar slovensko. Konec koncev je sam Iršić kao DOKAZ za to,
  saj je ritard v sloveniji, ne pravi pa, da je slovenski, ampak je JUGOSLOVANSKI nje.
  Slediš, Iršiću.
  Messi ni španski. Ronaldo ni španski. KOMUNIZEM ni slovenski.
  KOMUNIZEM je kaviaržidovski. JUGOKOMUNIZEM je MURGL SRBO RVACKI …
  Zmore en ritard glavić razumeti to Božjo preproščino?
  Hoće li, Iršiću bre?

  Kolikokrat smo Iršiću pojasnili dejstva, narisali …

  Ne jebe pet posto, on je pač JUGOSLOVANćE, medtem pa so
  JOSEPHI BROZI TITOJI MOSESI MOSHE PIJADEJI KARDALYJI SHOLTESI MERŠOLI moderne-seljaćine LUKšići Jankovići matići semulići …

  i tako dalje do tokija kao sLJoveNJaci nje.

  Pamet v glavo.

 • jan

  Afera s pasjo dojiljo in skrunilko zastave nima nič opraviti z umetnostjo, veliko pa ima opraviti z določeno politiko in njeno ideologijo. Gre za t.i. kulturni marksizem, ki nas skuša prepričati, da morale ni, da ni vrednot in da je vse relativno. To je idealna ideologija plenilcev države in državljanov, s katero skušajo prikriti svojo kriminalno naravo. Provokacija za Prešernov dan je zavestna in načrtovana. Šok vsaj dela, če ne prevladujočega dela javnosti, je bil predvidljiv in torej zavestno instrumentaliziran. Spor je način, na katerega plenilska elita, manjšina, vlada večini. Ljudi je treba spreti med sabo. Začeti je treba pri samem temelju, pri temeljnih moralnih normah. Ko med ljudi zaseješ totalno moralno in siceršnjo vrednotno dezorientacijo, ko ustvariš vsesplošen kulturno-civilizacijski kaos, se sam lahko pojaviš kot jeziček na tehtnici, kot glas razuma, kot rešitelj – kot vladar, katerega kriminalna dejanja so, če že niso ravno umetniško delovanje, sprejemljiva politika.

 • Get Smart

  Ljudje se morate naučiti ločevati zrna od pleve.
  Ni vse, kar je v Sloveniji, zato že kar slovensko. Ni vse, kar je v Španiji, špansko.
  MESSI ni španski nogometaš,
  RONALDO ni španski nogometaš,
  NISTA “španski nogomet”, NISTA “španska nogometna politika” nje,
  ne igrata za ŠPANIJO,
  ampak sta ARGENTINSKI in PORTUGALSKI nogometaš “V ŠPANIJI”.
  Bo šlo?
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  igra ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

 • Get Smart

  Kako jih prepoznate? Kako veste, za koga igra Messi? Za koga igra Ronaldo?

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  Lahko jih prepoznate tudi po simbolih.
  Čigav simbol je RDEČA STALINOVA ZVEZDA? RDEČA ZASTAVA = bandierra rossa?
  Čigav simbol je morilec in pedrski pedofil JOSEPH BROZ TITO?
  Kaj poje MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA v Stoščah:
  Za koga? Za Partiju!
  Za koga? Za Tita?
  Za koga? Za Jugoslaviju?
  “Druže TITO, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
  “Druže TITO, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
  “Evviva communismo!”
  “Bandiera rossa la triumfera!”

  Pamet v glavo.

 • jan

  Pasja dojilja naj bi skušala svojo DNK povezati s pasjo. Nekoč so moralisti zagnali vik in krik zaradi možnosti kloniranja človeka, povezovanje človeške in pasje DNK, ki bi ustvarilo nekakšnega “homo canis sapiens” hibrida, pa je nekaj, kar daleč presega kloniranje po svojih moralnih in materialnih posledicah. Ampak kot kaže Prešernova nagrada, nam bodo bolni umi v prihodnosti prinesli tudi kaj takega.

 • Soave

  Jej. . . .jej. . . . . g. Uršič.
  “svoboda izražanja je višja od nacionalnih simbolov” saj vem, da se hecate. Kajti oba prav dobro veva, da bo to veljalo zopet samo za ta prave !!

 • Get Smart

  S simboli je seveda podobno kot z besedami, lahko ZAVARAVAJU protivnike nje.
  Lahko se IZDAJAJO pod lažnimi simboli, čeprav se MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA v glavnem kar kiti s svojimi simboli.

  Vedno in povsod pa jih prepoznate po delih.
  Ali MESSI daje gole v ARGENTINSKI gol?
  Ali RONALDO daje gole v PORTUGALSKI gol?
  Ne.
  Ali MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA zabija gole v JUGOKOMUNISTIČNI gol?
  Ne.
  VSI igralci MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE =
  = SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtesi ŠARCI i tako dalje do tokija …
  zabijajo gole “v slovenski gol”,
  IGRAJO PROTI SLOVENIJI, ker NISO slovenski
  in Slovenije in SLOVENSTVA ne morejo smisliti in ni njihova opcija,
  ker POŠTENOST pravičnost SVOBODA človekoljubje idr. slovenske značilnosti
  NISO njihova opcija.

  KOMUNISTIČNE REVOLUCIJE (“kulturnega boja”)* seveda ni konec,
  ker je KOMUNISTIČKA REVOLUCIJA perpetuum mobile LUMPENPROLETARSTVA.
  V trenutku, ko prenehajo z LAŽMI, ROPI, UMORI, jih več ni.

 • Get Smart

  * — kulturni boj:
  Moramo povedati, za kakšen boj gre. Kdo igra proti komu.
  MESSI igra proti nogometu? Ronaldo igra proti nogometu?

  Govorimo o boju med kulturama:

  KULTURA ŽIVLJENJA = SLOVENSKA KULTURA =
  kultura, ki sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost, pravičnost, resnicoljubnost, prijateljstvo do ljudi, domoljubnost, rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili svetu …

  vs
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNA oz. KOMINTERNISTIČNA “KULTURA SMRTI” =
  = laž ROP umor UNIČEVANJE pasjejebstvo PEDOFILSTVO pedrstvo in kar je še tipičnih kaviar komunističnih lastnosti kulture smrti.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

  • neny

   preberi si knjigo Ogenj,rit in kače niso za igrače…… pa boš nehal nabijat z idealizacijo slovenskih jajc, ker se komaj prebijamo na neko raven splošne kulture.

   Ti mediji so samo za zdraharstvo brez sledu o resnici.

 • Jovo Jamnica

  Že sam naslov članka kaže, da pisec sploh ne razume sintagme – kulturni boj. Ko sem bral ta umotvor, ki milo rečeno meji na pleonazem, se nisem znebil vtisa, da avtor razume kulturni boj kot boj med umetniki, ki so nekomu všeč in umetniki, ki nekomu niso všeč. Izraz – kulturni boj- je iz časov vzpona nacizma in je bil ugledal luč sveta v tridesetih letih 20. stoletja v Nemčiji. Na Slovence pa ga lahko kot takega, prenesemo na prelom 19. stoletja. Recimo, politična razhajanja med staroslovenci in mladoslovenci. Nerodno je, da je več ali manj od tistega časa kontinuiran kulturni boj pri Slovencih eskaliral vedno v za Slovence prelomnih zgodovinskih okoliščinah. Podlaga pa je prestiž med akterji političnega boja za oblast.

  • beno

   Kaj pa , če ti ne razumeš ?
   Si pomislil na to, ali kar po starem kritiziraš vse, kar ni rdeče ?

   • Jovo Jamnica

    Če predpostaviva, da članek preko vsebine regenerira argument razklanosti, ki naj bi bil med Slovenci golo dejstvo, potem
    dobi s tem politični naboj.

 • Soave

  Komentator Janez 55 me je spomnil na sijajno oddajo, oz. sijajno razlago g. Simonitija o Umetnosti.
  Poglejte si in dobro poslušajte, kaj je povedal.
  Na novi24Tv- ponedeljek, ob 19,30 – Zamolčano !!!!!

  • Tone

   Tudi, če bodo oddajo pogledali, bodo poskušali čim prej pozabit, saj bi se morali sicer odpovedovati predsodkom, ki jih imajo za resnico.
   Tukajšnji komentatorji so oddajo verjetno že videli, a je zanimivo, da se nihče ne sklicuje nanjo, čeprav komentirajo stvari, ki jih ta obravnava. Tudi Nova te oddaje ne bo kdo ve kako forsirala ali ponavljala, saj je voditelj izpadel neizobražen bebček in ga Simoniti obravnava kot šolarčka.

 • Get Smart

  Neny, bolan bre, namesto da onanirčkaš po spletu, si pozdravi svoje raztureno MURGL JUGOKOMUNISTIČNO dupe.
  Pojem idealizacija je tebi tuj, kot še večina ostalih pojmov na tem svetu, pa tudi sicer gre za drkalizacijo za pranje glavićev ritardom tipa neny nje.
  Neka skupnost, kot je primer starodavne SLOVENSKE civilizacije, si postavi neko idejo (gr.) =
  sliko, obliko, vrednoto, vzrorec (iz katerega bo nekaj ustvarila, skrojila, naredila, sledila …).
  Slediš, ritard?

  SLOVENSTVO si je postavilo in do pikice sledi KULTURI ŽIVLJENJA.
  Zato SLOVENCI in SLOVENSKA politika SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami. Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  sledi SLOVENSKI ideji slovenskega POLISA, igra ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje ropanje…
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   igrajo za JUGOSLAVIJO, delajo za KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

   • Get Smart

    Ste videli, kaj naredi KOMINTERNACIONALIZEM oz. MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = opij za lumpenproletere =
    ko mekanecurice z razturenimi dupeti tipa “nenyji”, “joviji” in kar je še MURGL JUGOKOMI ptičic,
    postanejo “bog i batina” nje,
    in se že vsako MURGL JUGOKOMI raztureno garažno dupe počuti poklicano,
    da onanirčka o pojmih, o katerim se jim še sanja ne.

 • Get Smart

  In to si enkrat za vselej pište za uho:
  * — kulturni boj:
  Moramo povedati, za kakšen boj gre. Kdo igra proti komu.
  MESSI igra proti nogometu? Ronaldo igra proti nogometu?

  Govorimo o boju med kulturama:

  KULTURA ŽIVLJENJA = SLOVENSKA KULTURA =
  kultura, ki sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost, pravičnost, resnicoljubnost, prijateljstvo do ljudi, domoljubnost, rodoljubnost,
  svobodoljubnost in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili svetu …

  vs
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNA oz. KOMINTERNISTIČNA “KULTURA SMRTI” =
  = laž ROP umor UNIČEVANJE pasjejebstvo PEDOFILSTVO pedrstvo in kar je še tipičnih kaviar komunističnih lastnosti kulture smrti.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

  • neny

   stranka domobrancev je v LJ 43 tudi tako vpila….

 • pravapot

  Za “umetnike” ni bilo nikoli konec socializma. Še vedno se napajajo in nažirajo od zasluženega denarja delavcev.

 • delaware

  Pravi umetniki in njih umetnine živijo skozi čas..večno…le kdo se bo tehle spomnil čez 20, 30 let???

  • Tone

   Natanko tako so razmišljali Slovenci, ko je slikal Grohar. Prepričani so bili, da se ga čez 20, 30 let ne bo nihče spomnil.

 • sodnikisozločinci

  Super! Pri Vahabitskem triptihu se ti z veseljem pridružim, lahko pripeljem kozo in izvedem performans Mohamedova spolna vzgoja.

 • xtc

  Zame je umetnost Buggati(original ne VW),Talbo Lago,Da Vinci,Rubbens,Van Gogh,itd skratka stvari vredne občudovanja ne prezira in izrojenosti.
  Umetnost in ostalo je vredno toliko koliko da trg.
  Ali realno-nisem fan Rerrarija-A Enzo je bil umetnik,kot tudi Ferruccio Lamborghini, itd,vsi preizkušeni na prostem trgu.
  Par komunističnih kahlarjev pa bi želelo bit umetnik na rdečo zvezdo,partizane,nategovanje in dojenje cuckov in kazanje napumopane r**** čez razretano slovensko zastavo?
  Saj ste nori-ti sodijo z levaki vred na psihiatrijo,umetnost ni last idiotov,umetnost je las estetike in dovršenosti in ne umobolnih levakov.

 • LexLuthor

  Nagrade umetnikom za njihovo veleumetnost.. DA, ampak zgolj posthumno!

 • LexLuthor

  Levica je res vredna svojega denarja. Po eni strani želi z državno financirano kulturo ohraniti “nacionalno identiteto”, po drugi strani pa uvaja albanščino v vrtce in šole in nas hoče islamizirat, gradi đamije itd…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!