Veliki šmaren – praznik marijanskega feminizma

Franci Donko (Foto: STA)

Lik ženske in matere pri Slovencih je od nekdaj navdihovala Jezusova mati. Petnajstega avgusta 1991, v prvem letu samostojnosti, se je slovenski narod posvetil Božji Materi Mariji. To posvetitev bomo obnovili tudi v torek, na veliki šmaren. Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja, ki mu pravimo veliki šmaren, velika maša ali velika gospojnica, zelo priljubljen. Zelo pomenljivo je, da so bile najstarejše cerkve v tistih krajih, kjer se je krščanstvo med Slovence širilo iz Ogleja, vse posvečene Mariji vnebovzeti.

Na ta praznik je zato pri številnih Marijinih božjepotnih svetiščih, na gosto posejanih po slovenski zemlji, glavni romarski shod. Romanja so med slovenskim narodom priljubljena in so priča zaupne vernosti slovenskih ljudi. Slovenci čutimo, da je Marija mati in kot vsaka mama dobro ve, kaj njeni otroci potrebujejo. Številne pesmi in literarna dela, med katerimi so zadnja leta tudi navdihujoča šmarnična branja, pričajo, kako globoko je slovenska duša povezana s telesnim in duhovnim življenjem Jezusove Matere.

Najgloblje potrebe sodobne ženske lahko izpolni le Marija
V slovenski družbi je veliko nesrečnih žensk. To so tiste, ki so zaradi pomanjkanja ljubezni v otroštvu in težkih okoliščin v odraslosti prikrajšane v svoji ženski vlogi in ne morejo v polnosti razviti svoje ženske moči. Do njih mora biti družba – posebej še moški – spoštljiva, zaščititi jih je treba pred zlorabami vseh vrst.

Žal pa obstaja tudi številna skupina sodobnih žensk, ki so pod vplivom ideologij, moči in denarja pripravljene zatajiti svojo ženskost in se v ekstremnih primerih celo bojevati proti lastni ženski naravi. Takšne ženske najdemo v različnih feminističnih, homoseksualnih in skrajnih levičarskih nevladnih organizacijah. Spomnimo se bizarnega dogodka, ko so šle feministke in lezbijke nad Romana Vodeba z menstrualno krvjo, ker je zagovarjal družino mame, očeta in otrok. Vidna predstavnica takšnih žensk v politiki pa je Anja Kopač Mrak, brezčutna birokratka, osebno vpletena v sramoten odvzem koroških dečkov, ki so ju iz vrtca ugrabili starim staršem.

Resnična zvezda je ženska, odprta za življenje
Judovsko dekle Marija, ki odgovori na Božji klic in pod svoje srce sprejme samega Božjega Sina, je najpomembnejši vzor v življenju vsake ženske. Predstavlja model sprejemanja življenjske odločitve za družino in otroke, položene v jedro vsake ženske duše. Z osebno izbiro vsako dekle in ženska na ta klic odgovori po svoje, nikoli pa ne sme sprejeti končanja življenja nerojenega otroka kot nekaj sprejemljivega. Strategi komunističnega uničenja družine in naroda dobro vedo, da lahko kot nekaj normalnega prikažejo tudi polne jame in jaške zverinsko pobitih, če le uspejo pretrgati najbolj sveto vez med materjo in otrokom pod njenim srcem in v posmeh zdravi pameti takšno dejanje imenovati »pravico odločanja o lastnem telesu«.

Bodo osvoboditev Sloveniji izmolile in priborile zveste matere po naših domovih in pogumna dekleta, ki prihajajo v politiko?
Marijin vpliv pri osvobajanju sveta izpod jarma fašizma, nacizma in komunizma je velik. Njena velika želja za človeštvo je, da bi živelo v miru, vsestransko napredovalo ter se veselilo božjega stvarstva. Zdajšnja politična stvarnost pa kaže ravno nasprotno. Naraščajoča nestrpnost do kristjanov, nasilne migracije, novodobna poganska čaščenja homoseksualne in lezbične spolnosti, uničevanje demokracije in izrinjanje Boga iz javnega življenja nas vodijo v zaton vrednot in propad naroda.

Ob grozečih nevarnostih se v pomoč vsem, ki molimo in delamo za mir ter napredek, pogosto vključi tudi Bog, najraje prek Božje Matere, ki stiske človeštva najbolje razume. Slovenci smo že stoletja pod posebnim varstvom Božje Matere. V vojnah s Turki je Marija obvarovala naš narod in Evropo. S prikazovanji v Fatimi je Marija napovedala propad najbolj trdovratnega izmed totalitarizmov. Medtem ko sta nacizem in fašizem kmalu propadla, se je komunizem obdržal do danes in marsikje po svetu še vedno povzroča silno trpljenje. Tako je tudi v Sloveniji, zato je veliki šmaren za naš narod pomemben praznični trenutek, ko se zavemo, da v boju s kulturo smrti in silami zla nismo sami. Z nami je Bog, posebej prek svoje matere Marije, ki dolga stoletja navdihuje slovenske matere in žene, ki pogosto neopažene in pozabljene garajo na naših kmetijah, molijo v samostanih, skrbijo za otroke in domove, urejajo vrtove, bivališča pa krasijo z rožami in veseljem do življenja.

Fantje in možje izrekamo svoje spoštovanje in zahvalo slovenskim ženam, materam in dekletom
Veliki šmaren je odlična priložnost, da se sinovi, fantje in možje zahvalimo našim materam, dekletom in ženam za neprecenljivo vlogo pri ohranjanju slovenstva, ki ga prek katolištva, slovenske besede, kulture in petja prinašate našim otrokom.

Pri tem z istim občudovanjem spremljamo stare mame, ki dajete svojo ljubezen z molitvijo rožnega venca in skrbjo za vnuke; matere, ki v naših družinah podpirate tri vogale, in mlade ženske, ki v duhu marijanskega feminizma vstopate v politiko in javno življenje z jasno besedo za spoštovanje materinstva, očetovstva ter življenja od spočetja do naravne smrti.

Franci Donko 

 

 • Slovenc

  Ustanovitelj SDSa Dr. Pucnik, zaprisezen ateist se obraca v grobu ob dejstvu da se je SDS popolnoma povezal z RKCjem.

  • Anton

   Ni bil proti rkc tako kot komunisti.

  • Nata

   Hja. . . . . .morda pa vseeno potrebuje tudi Slovensko Cerkev, kaj praviš ??
   Zato, da bi imel več veljave tudi pri Kristjanih, je SDS ustanovil Krščanski forum v svoji stranki. Kaj pa je s tem narobe ??
   Verjetno boste pa potrebovali, tudi nas, verujoče ??

  • beno

   Od kdaj pa ti ceniš Pučnika ? Pa tolk si pljuval po njem.

  • Anton Zor

   Se z vami strinjam

 • Anton

  Odlično napisano. Primerno za pridigo v torek.

 • Franjo Trojner

  Pomehkuženi dedi smo krivi, da babe silijo v politiko. Zakaj? Ker nismo pripravljeni voditi, sprejemati odločitve in zanje prevzeti in nositi odgovornosti. Žena naj bo doma, kjer naj skrbi za družino in dom!

  • princeska

   Si ti tud feministka?
   Ko bodo moški dovolj zaslužili, da bi ženske lahko ostale doma, jih bo vsaj polovica to storila, in bodo vzorno skrbele za družino. Do takrat pa se lahko moški samo tolažite, da so vsega krive ženske.

 • Vrba

  Ni znal molitve žlahtnič trde glave,
  ko té začetek, v kteri poje hvala
  se nje, ki mati božja je postala,
  kar znal, je vedno molil ‘z misli prave.

 • Marko

  Bla bla bla cerkve so v nedeljo čisto prazne. Župnikov ni več dovolj. RKC ne more sodobnemu človeku nič ponuditi.

  • andreas82

   V stari Katantaniji nisi mogel sesti na prestol, če nisi bil prave krvi in krščanske vere. To je trajalo do nove Jugoslavije, kar imanujemo narodna dediščina je precej povezano s krščanstvo. Ali cerkev in njene vrednote ali pa lajf v stilu Zokija hehehe

 • Okra tatoo

  V vojni s Turki so Evropo obvarovali Husiti, nadaljevali pa njihovi nasledniki protestanti, ti pa niso hoteli za Marijo nič slišati. Še več. Zaradi takih izmišljotin o svetnikih in podobnih verskih stvareh so se od rimskega katolicizma popolnoma ločili. Husite, ki so pri nas ustanavljali Tabore in te častilce vere brez svetnikov( frakciji Taboritov in Kalixtincev), je potem Katoliška cerkev pri nas popolnoma iztrebila. Čaščenj Marije pa obstaja na teh tleh šele tam od nekje leta 1720, ko se tudi pri nas pijavijo Jezuiti, ki to zelo nasilno uvedejo.

  • stajerc5

   Uuuuu, tebe so pa verjetno iz semenisca ven vrgl, da si tako prizadet. A kaj boli?

 • Nata

  Uh. .. . . . .koliko komentarjev !! Se oglašate samo na seks teme ?
  Mi je prav žal, no !! Potrebovali boste tudi nas, ki v torek praznujemo, a ne ????
  pa še en kar dober članek o prazniku.

  https://tatrenutek.si/druzba/letosnje-praznovanje-velikega-smarna-na-brezjah-v-znamenju-jubileja

 • tarantela

  Moj znanec je tudi videl Marijo, ko je bil v rožicah. Za sveto je trdil, da mu je Marija na kolena sedla. Torej lahko tudi drugim prikazovanjem in takim zadevam verjamem. In če je kdo videl vnebovzetje, pol pač je videl, jest kle ne morm nč.

  • beno

   Prismuknjena pa si res, To je videl in potrdil tvoj znanec.

 • Najplemenitejši

  Ravno prav je v torek praznik, ker bomo jaz in prijatelji betonirali škarpo. Spet se bo pobožni sosed jezil zaradi ropotanja mešalca.

 • vsemojebabe

  Kakšen feminizem neki, praznik je znak spoštovanja do ženske in matere, kar je daleč od feminizma.
  Sploh veste kaj feminizem pomeni?

 • dob

  >>Najgloblje potrebe sodobne ženske lahko izpolni le Marija<<

  Ideja, ki jo ima Cerkev o Ženski in njeni vlogi v Stvarstvu, je obupno omejena in od njihove svete preproščine pametne ljudi boli glava. Njihovo razumevanje Ljubezni je pa tako ozko, da se po kanonih, ki zdaj veljajo v cerkvenem občestvu noben v duhu zdrav in svoboden človek ne zna predstavljati, kako bi Ljubezen na planetu sploh lahko preživela. In res: pravkar v krutih svetovnih dogodkih opazujemo krotovičenje Življenja in njegov boj – za nas! Za človeštvo! Za Naravo!

  ****
  Mimogrede: v krščanskem Sv. Pismu Marija nima svojega evangelija.
  Se vam ne zdi, da je tukaj nekaj močno narobe, če na planetu, ki ga je ustvarila Mati Vsega v Vesolju, torej Ženska, ki je Mati vsega človeštva – ta ženska nima kaj povedati?!

  Da pa en kup moških lahko govori zanjo in namesto Nje, v Njenem svetu, v materialnem (Materinem!) svetu in v Manifestaciji, ki jo je ustvarila z namenom, da ji omogoča komunicirati z nami, ki smo Njeni otroci?
  Apostoli krščanstva so vsi moški. Govorijo in učijo o Smislu vsega, ko pravzaprav sploh ne vedo o čem razpredajo!
  Tako govori tudi današnji Intelekt. Pojma nima o čem govori. To so sami apostoli praznote in oglaševalci groze so. Sejalci Strahu.

  Tu moram pojasniti kdo je bila Jezusova Mati.
  Duše se inkarnirajo. Ne vse, samo tiste, ki sem pridejo nekaj iskat. Nekaj pogrešajo in vedo, da so odgovori na njihovo iskanje tukaj. Vsi odgovori so tukaj!
  Utelesijo se v materialnem (Materinem) svetu, pravimo, da se manifestirajo. Večina duš se odloči za fragmentirano pojavljanje na planetu, torej s sabo vzamejo le delček zavesti. Gre za frgamentirano zavest, ne za celoto!
  Potem so v življenju uspešnejše, ker imajo s sabo manj prtljage. Zato laže obvladajo tisto, kar jim je v življenju namenjeno in zato jim je njihovo življenje lažje.
  Danes bi temu rekli "specializacija". Specializacija je fragmentacija zavesti, temu zdaj pravimo "stroka". Ko se strokovnjak za levo nosnico specializira samo za levo luknjo v nosu in se potem po potrebi posvetuje s strokovnjakom za desno luknjo v nosu, nato pa oba skupaj tuhtata, kaj pomeni nos.
  In če se jima pridruži specialist za luknjo v riti, lahko, pod pogojem da prdne, vsi trije pogruntajo smisel celotnega nosu. To s imenuje pa interdisciplinarnost!
  Kar pa je seveda še daleč od človeka ali smisla obstoja človeka. Za to potrebujejo še vojsko drugih specialistov.

  Vsi uspešni ljudje današnjega časa so specializirani za nekaj, za eno stvar, dejavnost, stroko, talent…. Tisti, ki s(m)o brez vsakega talenta in smo posebnih sposobnosti, s(m)o veliki reveži, njihovo (naše) življenje ni lahko. Oni so (smo) žrtve v svetu, kjer nekdo od nas zahteva, da smo specializirani za nekaj, za neko stvar. Če ne, nismo dosti vredni. Intelekt jih (nas) uporablja, da kaže s prstom nanje, češ: to so zgube! Intelekt se na njih pase, z njimi se hrani. Davkarija največ davka pobere od tistih, ki najmanj zaslužijo, bogatih se ne dotika. Davkarca na televiziji je rekla: mi zaslužimo na množici! Njih je največ! Ne zaslužimo na bogatih, ker jih je malo.

  Če bi bilo po moje, bi najprej ona letela iz službe, in to že naslednji dan. Potem pa še vsi drugi, ki so zaslužni za to odvratno luciferijansko mentaliteto, ki ponižuje in uničuje človeško bitje.

  Bog ima človeka rad!

  Če imaš talent, potem o drugem ne razmišljaš, preprosto mu slediš in tvoj talent te vodi. In ti si uspešen! Hvaležen si svojemu talentu in ga razvijaš, ker je to potem tvoj svet. V svojem svetu si uspešen, čeprav bi kje drugje obveljal za zgubo. Zato ti tvoja civilizacija veliko pomeni, in jo braniš na vse pretege… po navadi s tujimi življenji.

  Takšnih primerov manifestacije je cel kup! Zgodovina jih je polna.

  Deljena Zavest omogoča uspešnost v svetu, ki ga oblikuje in vodi Intelekt.

  Marija, Jezusova Mati, je bila v svojem času največji del zavesti Matere Vsega v Vesolju, ki se je lahko manifestirala v enem človeku, To zavest je ena ženska zmogla nositi v sebi in jo manifestirati! Tudi v imenu mnogih žensk sveta, ki tega niso mogle nositi, saj je tedaj svet bil ženskam neusmiljen.

  Okrog nje so se nahajali drugi fragmenti Materine Zavesti, ker jih vseh sama Marija ni mogla nositi, tega tedanji organizem tedaj sploh ne bi prenesel. Ztao so se fragmenti istega (iste Zavesti!) v Marijinem času manifestirali kot ženske, ki so se zbirale okrog nje! Pretežno tiste iz njenega sorodstva.
  Bilo je en kup Magdalen in Marij, da ne veš več katera je katera oziroma kdo je kdo. Ana, Elizabeta… vse sami fragmenti ene in iste velike Ženske, ki je Mati Vsega v Vesolju! Poslani v Manifestacijo, da pomagajo isti Zavesti, da se manifestira.

  Marija, Jezusova Mati, je bila ženska, ki je v združevala največ Materine Zavesti v sebi.
  Takrat je ta Zavest bila bistvena za to, da se na Svetu nekaj zgodi. Zato je manifestacija Zavesti v eni osebi tako pomembna.

  Stvarstvo je živ organizem in kot tak se izraža skozi Zavest, ki je Telo.
  Ta pa ne razmišlja, kot običajno razmišlja človek.
  Stvarstvo dela na združevanju fragmentov in ne dovoli ustvarjanja novih iz že obstoječih. Se pravi, da ne dovoli nadaljnega fragmentiranja Zavesti, ker to razdira Stvarstvo!

  Stvarstvo razmišlja o tem, kako združiti čim več ločenih delčkov iste Zavesti, da ti ne bi izgubljeni tavali, in zato jih nagovarja, naj se med sabo poiščejo, se najdejo in združujejo. Nagovarja jih naj se učijo drug od drugega, naj vztrajajo, naj si zaupajo… navzven je videti kot neko duhovno gibanje in vedno je nekdo vodja tega gibanja. Ta pokaže novo smer razvoja in okrog tega vodje se spleta Zavest. Kolikor je mogoče. Pravim, kolikor je mogoče, ker vedno ni!
  Moram namreč povedti, da stari revolucionarji omagajo in potem pridno služijo gospodarju in ne več Zavesti, ki jih je v zčetku vodila. To pride samo od sebe!
  Ko si enkrat star, začneš pogrešati ugodje in privilegije in gospodar ti vse to lahko ponudi. Le služiti mu moraš. Takrat si izmisliš "zasluge" za napredek in si jih pustiš plačevati kot davek na nekdanjo hrabrost. Živiš pa od spominov.

  Ljudje torej nosijo toliko Zavesti, kolikor je zmorejo. Ne več ne manj. Ne zmorejo je prav preveč.

  Marija, Jezusova mati, je tedaj od svoje zavesti, torej od Materine Zavesti, zmogla nositi največ od vseh žensk na planetu! In je v ženskah okrog sebe dobila potrebno pomoč, da jo je lahko nosila in obdržala v sebi.

  Jezus je bil pa človek, ki jo je razumel bolje kot kdorkoli drug, ker je razumel Materino Zavest. Razumel je žensko dušo v njenih globinah, v njenih potrebah, videl je njeno hrepenenje in željo!
  Jezus je združeval Nebo in Zemljo, ker je to zmogel. (En) človek je to zmogel!

  ****
  Mnogi navadni ljudje, med njimi pa tudi zelo pametni ljudje, se sprašujejo:
  Če je Bog dal ljudem svobodno Voljo, kako je lahko potem vse del Božjega načrta?
  In če je vse samo del Božjega načrta, kako imamo potem lahko svobodno Voljo?!

  Njim Moj Bog odgovarja takole:
  Zakaj vztrajno zanikate svobodno Voljo, hkrati pa ves čas trdite, da jo cenite?!
  Začnite jo uporabljati.

  • dob

   O, UČITELJ!
   Nam ženskam je življenje pisano z grobo pisavo,
   naši moški so robati in naše srčne želje v njihovem svetu kaj malo pomenijo.
   Toda, tvoj pogled je blag in dotik topel, ti nas razumeš,
   dotiki naših moških pa so hrapavi in njihove kretnje gospodovalne, robate,
   takšne, ki ne prenesejo upora.
   Lastne misli, pravica neizpolnjene želje, da upa in hrepeni po izpolnitvi, tu ne preživijo dolgo. Namen moškega je nam ženskam – ukaz!
   Naša življenja poznajo več udarcev kot poljubov ali nežnosti, in verjemi, da tudi poljubi največkrat niso prav nežni in so nam zato včasih udarci ljubši.

   V svetu moških je Bog moški, moški pa – Bog.
   Ženska je samo zemlja po kateri hodi; vredna spoštovanja, če je rodovitna in daje, upoštevana le toliko, kolikor ji lahko vzame.
   A ko se zvečer obrne k molitvi, da se za rod zahvali – k Očetu dvigne pogled, le Njemu Srce odpre.

   In ti, naš učitelj, tako dober in blag, si izbral čednost!
   Moške nam jemlješ, očete in sinove, da iz njih narediš učence za svojega Boga.
   Srce jim vzameš, ko jim pripoveduješ o skupnem Očetu.
   Drugačen Svet obljubljaš od tega našega, toda, me imamo samo tega, drugega ne poznamo.

   Naši možje bi lahko bili ljubimci nežni, svojim otrokom pa boljši očetje.
   S Tvojo blagostjo v sebi, z Njegovim Blagoslovom!

   Ljubezen Tvoja, tako neskončna in Očetu tvojemu, Bogu našemu, tako ljuba, toda glej, našemu telesu – tako neuporabna!
   Mojo dušo polniš, telesu pa je tvoja Ljubezen največkrat v posmeh in udarec v želodec.
   Ko boš odšel, bodo naša Srca hrepenela po Tebi. Ko bomo rojevale otroke v Svet, bodo imeli tvoje oči, v njih te bomo iskale,
   trepetale in se bale, da bodo nekoč odšli iskat Boga.
   Tako kot ti zdaj nam jih bo vzel.

   ….. in šli bodo brez besed iskat Očeta, ker bodo v sebi nosili naše hrepenenje in nemoč.

   • beno

    Raje bodi tiho.

    • dob

     Sem bil čisti tiho, ko sem tole pisal.

  • beno

   Oh, no dob, ob kaj se ti spotikaš ???
   Nimaš nić, kaj pametnejšega početi ??

   • dob

    Ne, pravzaprav nimam nič kaj bolj pametnega početi. Meni je položaj ženske na tem planetu najpomembnejše od vsega, kar sploh obstaja. Ta svet je ustvarila ženska, vse kulture je zgradila ženska, družbo ustvarja ženska, civilizacijo je ustvarila ženska.

    Ne, mislim da nimam nič pametnejšega za početi, to je najpametnejše, kar lahko v tem trenutku počnem, da razgalim odnos sveta do ženske kot bitja, ki je ustvarilo VSE.
    Nič ni važnejšega od tega!

 • primsek

  Marijanski kulti, dogmatizirani v času po drugi svetovni vojni, so največja sramota za katolicizem. podobno kot so bili relikviariji s kristusovi prepuciji in marijini himni , da se najde idiot, ki v vse skupaj verjame, pa je možno samo na portalu tretjerazrednih orbanovskih kurb pod vodstvom šiptarskega psihota,ki misli, da je makro in alfa leteči slon

  • beno

   Res si idiot, da ti ni para. kaj se utikuješ v stvari o katerih nimaš pojma.
   Psiho, poišči si pomoč !

 • Bonifacij

  Po napisanem sodeč je tale Donko zrel za psihiatrijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!