Zakaj Kučan ne uporablja Facebooka in Twitterja?

Evropska poslanka Romana Tomc me je danes povabila na omizje, kjer bodo govorili o družbenih omrežjih, njihovih prednostih in tudi pasteh. Vesel sem, da bom sedel v druščini z Romano Tomc, dr. Žigo Turkom, Mihom Lavtarjem  in Petrom Jančičem. Seveda gre za zanimivo in pomembno temo, tako za politiko, gospodarstvo kot tudi novinarstvo. S Petrom Jančičem sva bila dolga leta novinarska kolega na Večeru in v času pojavljanja računalnikov so nekateri novinarski kolegi imeli velike težave, kako prestopiti s pisalnega stroja Olimpya na novo tehnologijo urejanja besedila. Digitalizacija pa v zadnjih letih tako silovito spreminja medijski prostor in medijsko kulturo, da mnogi tudi temu enostavno ne sledijo več. 

V Sloveniji družbeni mediji niso mediji
Ko novinarje napadajo, kako pišejo le negativno, kritično, črnogledo, slišimo pogoste odgovore, da le nastavljajo ogledalo družbi. Po tej logiki bi mediji le reflektirali dogajanja v družbeni realnosti, vendar je resnica ta, da mediji konstruirajo realnost. Tudi tista samovšečna razlaga, kako se nekaj ni zgodilo, če ni v medijih, ni kar tako iz trte zvita. Na tem mestu pa se postavlja vprašanje, kaj in kateri so sploh mediji, ki konstruirajo našo realnost.

V slovenski medijski zakonodaji, ki je na mnogih mestih zastarela, je termin medij rezerviran le za klasične medije, in tudi v javnosti se termin družbeni mediji razmeroma redko uporablja. Družbeni mediji (social media) ali novi mediji (new media) pri nas nadomešča termin družbeno omrežje (social network). Starejši, ki smo v novinarstvu delali že v prejšnjem režimu, smo preživeli tudi socialistično ero tako imenovanih sredstev javnega obveščanja ali javnih občil, kot je bila takrat terminologija za medije. Novinarji smo bili družbenopolitični delavci. Naloga družbenopolitičnih delavcev pa je bila ohranjanje oblasti delavskega razreda, avantgarda delavskega razreda je bila Komunistična partija, v Sloveniji jo je nazadnje vodil Milan Kučan. Človek kar ne more verjeti, v kakšni čudaški, nenaravni družbeni ureditvi in kako daleč od zdravega razuma smo živeli in delali.

Tuja literatura govori o državljanskem novinarstvu in družbenih medijih, ki so nastali v digitalnem okolju. To okolje je narekovalo novo komunikacijsko kulturo, drugačne bralne navade, drugačno sprejemanje medijev in soustvarjanje medijskih vsebin. Tehnika je omogočila, da imajo običajni ljudje dostop do medijev, vse bolj enostavni programi omogočajo, da ljudje hitro obvladajo orodja, kako posneti, napisati ali objaviti nek dogodek ali svoje mnenje.

(Foto: iStock)

Želje po cenzuri v družbenih medijih
Mediji, ki si pri nas lastijo ekskluzivo do tega termina, pa so v vse večjih težavah. Tisk drastično izgublja naklado in mnoge oblike tiska, ki smo ga nekoč poznali, so pred izumrtjem. Pri nas si nočemo priznati, da je konec obdobja, ko so bili mainstream mediji, to je radio, televizija in časopisi, primarni in edini vir novic, ko so imeli popoln monopol nad informacijami in zgodbami. Z začetki interneta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so spletne strani in družbeni mediji postali alternativni viri novic. Najprej blogi, nato pa izjemen vzpon Facebooka in Twitterja ter njun velik vpliv, ki se je najbolj pokazal v času zadnjih ameriških volitev. V zadnjem času je prišlo tudi do velikega preobrata v levičarskih političnih in komunikoloških krogih, ko se je začelo razpravljati, kako so družbeni mediji grožnja za demokracijo in so se začeli pojavljati razmisleki, kako jih omejiti ali cenzurirati. Pred tem so razlagali ravno obratno, namreč. kako je to odlično demokratično orodje. Politika se na eni strani veseli teh možnosti, ki jih ponujajo družbeni mediji, na drugi strani pa je politike strah, ker občinstvo ni več pasivno. Občinstvo lahko samo ustvarja vsebine in sodeluje v interakciji. No, Milan Kučan ne uporablja Facebooka in Twitterja, njemu še vedno dovolj dobro služijo stari mediji.

(Foto: iStock)

Razlike med družbenimi in klasičnimi mediji
Ali vsebine, ki jih ljudje producirajo in objavljajo v družbenih medijih, lahko imenujemo tudi novinarske vsebine? Ali so ljudje, ki pišejo v te medije, novinarji? Seveda so med novinarji in državljanskimi novinarji velike razlike. Tradicionalno novinarstvo naj bi gledalo na dogodek od zunaj, državljanski novinar gleda na dogodek od znotraj. Objektivnosti ni, objektivnost v novinarstvu je mit, v državljanskem novinarstvu in družbenih medijih si za kakšno “objektivnost” niti ne prizadevajo, v klasičnih in dominantnih medijih pa novinarji svojo “objektivnost” še posebej radi poudarjajo, da bi tako pokazali na svojo profesionalnost. Drži, pravilnost in verodostojnost poročanja bi morala biti v klasičnih medijih na bistveno višji ravni kot v družbenih medijih, vendar tu velikokrat ni prave razlike. Dominantni mediji bi morali ponujati preverjene in kakovostne zgodbe. Ali je bila zgodba nekdanjega Delovega novinarja Dejana Karbe o sinu kardinala Franca Rodeta preverjena in kakovostna? Dominantni slovenski mediji so glede preverjanja in kakovosti novinarskega dela velikokrat v večji kloaki kot družbeni mediji.

V klasičnih medijih gredo vsebine skozi uredniška sita, v družbenih medijih uredniški cenzorji ne obstajajo. Tradicionalni mediji so kot monolog, družbeni mediji so kot dialog. Novinarstvo v Sloveniji ni profesija, za vstop v polje novinarstva ni potrebna licenca, z njim se danes v tradicionalnih medijih lahko ukvarja vsakdo. Ko sem pred več kot tremi desetletji začel profesionalno novinarsko pot, je bil pogoj za vstop v novinarske vrste ustrezna izobrazba ali članstvo v Društvu novinarjev Slovenije, to pač zaradi tega, ker večina novinarjev takrat ni imela ustrezne izobrazbe. Veliko jih je bilo le s kumrovško fakulteto. Tudi državljanski novinar je lahko vsakdo, ne glede na izobrazbo, poklic, reference, pismenost. Kdor pač ima veselje.

Zato je bolj kot kdaj prej za spremljanje preobilice informacij na vseh platformah v množici najrazličnejših medijev pomembna in potrebna zdrava pamet. Izbira je velika, informacij je dovolj, le prave je treba izbrati.

Miro Petek

 

 • luckyss

  “Človek kar ne more verjeti, v kakšni čudaški, nenaravni družbeni ureditvi in kako daleč od zdravega razuma smo živeli in delali.”….

  Res je….kako čudaško, vsi so hodili v službe, zdravstvo in šolstvo je bilo brezplačno in v Sloveniji ni bilo lačnih otrok…

  • In zapufani, ampak pufe je treba vrniti, razumeš ti to ?

   • luckyss

    Večino pufov so pridelali “osamosvojitelji”…..dejstvo na žalost..

    • Aha, osamosvojitelji so krojili našo usodo od 1945 dalje ?
     Dej Argentinc spokaj nazaj v tvojo “Argentino” !

     • resnicaboli

      Argentina sprejme le poštene ne takšen rdeč drek kot je argentinec.

     • Zato pa sem napisala v narekovajih.

     • Borut Stari

      [email protected], nategovanje z izmečki nima smisla. Ignoranca je edina uporabna metoda. Tako, kot so udbovski špiclji pomešani med poštene delovne ljudi,so tudi ti narodni renegadi infiltrirani po nalogu udbomafije.

    • Steiermark

     pufe je ustvarjal jugokomunajzarski mafijski aparat s pedofilom titom na čelu! To, da jih je najemal, kot to počne trenutna in predhodna oblast, razen JJ, ki je v času svojega mandata zadolženost znižal, kar jepa hitro za njim od šivilje do ostale krevljaste drhali hitro spremenili trend in kar tekmovali, kateri jugočefurski bebc bo bolj “uspešen” v najemanju kreditov, pri svojih “prijateljih”, po veliko večji obrestni meri, kot je bilo mogoče dobiti od evropske banke….

   • Argentinec

    Meni ne. Obrni se na cerkev – ta nas je najbolj zapufala.

    • komar marko

     Cerkev nas je zapufala za 250 MIO , pa ne pisat , ker ne poznaš kako je tisti puf dejansko sestavljen in so ga PISUNČKI samo povzeli, da take kot si ti farbajo.. Toliko, da ne boš preveč lagal. 50 miljard pa so prenesli na tuje račune rdeči bratje. Še kaj?

     • Argentinec

      Seveda. Napiši imena in zneske.

     • Steiermark

      argentinac “nečuje dobro”….. pa tudi razume ne!

   • Borut Stari

    Ne, ne razume ima premalo sivih celic. Ima jih le toliko, da obvlada osnovne življenjske funkcije in seveda to, kako preživeti od rojstva do smrti, na tuj račun. Groza, koliko je v deželi takih bitij z zmečkanim karakterjem. Enako velja tudi za izmečka, ki se skriva pod partijskim imenom Argentinec.

   • Viktorh

    Že, že, najeti krediti niso bili namenjeni zdravstvu, šolstvu, infrastrukturi, ki smo jih gradili s samoprispevki, krediti so nastajali za hohštaplarij državnih organov, partije, vojske, luksuza komunistov., plačevanja lojalnosti…

  • Borut Stari

   Ja, vsi so hodili, dobesedno hodili, v službe.Nihče ni hodil delat. Brezplačno šolstvo in zdravstvo. Juhu na raćun sposojenega denarja pri grdemu kapitalistu. Kapitalistu, ki je znal in še vedno zna, ustvarjati novo vrednost in tako tudi denar za vedno boljšo kvaliteto življenja prebivalcev. Nobeden, resnično nobeden socializem, brez tujega denarja ni deloval in ne deluje.

 • Argentinec

  Toliko napisal pa nič povedal …… novinar, pač …. Aja, Miro Petek – ta je končal fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo – mešanje megle, itak. Čez mejo ne bi dobil niti službe pomivalca posode v kitajski restavraciji.

  • Kaj pa ti poveš koristnega s tvojim stalnim šikaniranjem poštenih domoljubov . ?

   • Argentinec

    Kdo pa je po tvoje “pošten domoljub”? Hrvat Roman Leljak? Dej no mir …

    • komar marko

     jaz sem pošten domoljub, ki je delal to državo, pa ni v nobenem združenju in si ne lasti zaslug!. Ne kradem, ne lažem, pošteno delam po 12 ur na dan. NIMAM pa za pokazati nič Preprosto. Od dela pri nas še ni nihče obogatel.

     • traktor

      Zmota. Kar veliko lenuhov je obogatelo od dela. Tujega.In še vedno bogatijo.

    • resnicaboli

     Sem spoznal številne ljudi iz raznih krajev bivše države ki danes živijo v Sloveniji in so večji domoljubi kot veliko pristnih Slovencev. sicer pa en takšen drek si ti.

     • Argentinec

      A da nisem domoljub, ker nisem član SDS-A? Ravno zato sem. Vi gojite sovraštvo do vseh drugače mislečih (enako kot fašisti in komunisti). Resnica boli.

 • učko

  Miro, ti bom jaz povedal zakaj Kučan ne uporablja Fejsbuka in Tviterja ! Zato, ker ima na voljo vse režimske medije v državi in se ne rabi mučiti s tipkanjem !!! To pa je za izražanje njegovih “pogledov” na šituacijo pri nas in v svetu bistveno močnejše orodje in orožje kot pa fejsi-tvitko !!!!

 • Iza Demos

  g. Miro je pa od števila besed plačan.

  • komar marko

   čudno. In v ostali medijih pisunčki delajo zaston! Kako smo DVOLIČNI! Ni čudno če smo zastonj dobili kardinalovega sina in afero PATRIJA, da o drugih aferah ne pišem! Ker so pisunčki in akterji delali zastonj, potem pa dobili dobro plačane službice. Jih naštejem te prejemnike odlikovanj?

  • Anthon

   Razen tebe vidim še nekatere druge, ki obvladajo le lažnivi stil pisakanja Nedeljca, drugačnih besedil pa sploh niso zmožni razumeti. To je strašen uspeh socialistične in postsocialistične jugo-slovenske šole. Šele samorefleksija in dolgoletno delo na sebi omogoča normalizacijo. Začeti je bilo treba vsaj konec 80. let prejšnjega stoletja. Kdor je tedaj zamudil to priložnost (to ste pač tisti, ki vas je slovenska samostojnost preprosto “zadesila”), danes nima praktično nikakršne šanse več, da bi dosegel minimum kulture in demokratičnosti povprečnega Evropejca. Če gre kdo od vas kdaj v tujino, zagotovo začuti tisti nezmotljivi posmehljivi filing, ko te ima nekdo za budalo.
   Tak občutek sem sam imel, ko sem nekajkrat v času socializma obiskal Italijo in Avstrijo. Tedaj je bilo še pravočasno, da sem se zamislil nad tem.

   • Iza Demos

    Nikdar nisem imela takega občutka. Niti prej niti sedaj, pa sem kar veliko prepotovala od Indije do Božičkove dežele…… Tak občutek si lahko dobil le, če si hodil po poceni kavo in prašek v Italijo in Avstrijo.
    No priznam, na bazarjih se ravno ne znajdem, ker se ne znam cenkat in dostikrat izpadem budalo.
    Vem pa kakšen je to občutek, ga imam vsakič, ko berem ali poslušam kaka poročila o dogajanjih med SLO in HR. Nazadnje školjčišče v Piranskem zalivu…. Nas HR tako “vozi”, da velikokrat čutim ta opisani posmehljiv filing,

    • Anthon

     Takšna svetovna popotnica pa g. Petku očita preprostost. Simple logika je naslednja: Ali si potovala po svetu s prevajalcem, kot je to počel prenekateri od Udbe blagoslovljeni funkcionarček v prejšnjem režimu, ali pa tvoji teksti, s katerimi se trudiš komentirati, niso verodostojni. Meni je vseeno: oboje je zanič.

     • Iza Demos

      Tale “meni je vseeno” pa ni čisto verodostojen.
      “SSKJ: vseeno vsèêno prisl. (ȅ-é) 1. v povedni rabi izraža, da kaj koga ne vznemirja, ne prizadeva…”
      Očitno pa se vas moje pisanje “dotakne”, saj si edino tako lahko razlagam zakaj ga komentirate.

     • Anthon

      Jezik ima svojo notranjo logiko, smo to že slišali?!
      Meni je vseeno in me torej ne vznemirja samo dilemica v naslednjem, namreč ali so tvoji komentarji zanič oz. lažnivi zaradi neuspešnega obiskovanja tujine ali so zanič kar tako. Ker si ravno slab komentar poskusila utemeljiti z obiski tujine, sem napisal drugi komentar.

      In kako vem, da je tvoj osnovni komentar le želja po diskreditaciji pisca članka? Ker je napisan brez argumentov. Ker diskreditacije pač ni možno logično argumentirati, kar bi bilo kasneje potrebno, pristaviš tujino. Ljudje, ki niso obiskovali tujine po udbovski logiki, so zelo hitro spregledali, kakšna je razlika med normalnimi in našimi orwellovskimi mediji, in se jim niti po pomoti ne zapiše kaj takega.

 • moat

  Za vse tiste, ki toliko jokate kako je nepravično, da prevladujejo udbomafijski mainstream mediji tudi 5ek ponuja rešitev: “Zato je bolj kot kdaj prej za spremljanje preobilice informacij na vseh platformah v množici najrazličnejših medijev pomembna in potrebna zdrava pamet. Izbira je velika, informacij je dovolj, le prave je treba izbrati.” Mainstream mediji torej izgubljajo na moči, zdrava pamet pa pridobiva. Torej bi bil že bil čas, da nehate jokati, v kako nepravičnem svetu živimo. Dinozavri pa še vedno uporabljajo mainstream medije, posredno trdi 5ek. In kako to ve, da:”No, Milan Kučan ne uporablja Facebooka in Twitterja, njemu še vedno dovolj dobro služijo stari mediji.” Saj lahko Facebook in Twitter spremljaš pod psevdonimom ali celo brez accounta (public pages). Upam, da Kučan ni tako neumen, da bi si ustvaril račun na Facebooku ali Twitterju, tako kot npr. ta osebek, ki si je nadel psevdonim MilanKucan (kao) https://twitter.com/milankucan ali pa se motim. Na Facebooku je ustvarjen profil (clo več profilov) za Milana Kučana, samo je vprašanje, če je (so) pravi? Eni zagotovo nso, za enega pa ne morem enostavno reči, da ni pravi. Torej, 5ek se lahko tudi moti.

 • Viktorh

  Zakaj Kučan ne uporablja Facebooka in Twitterja?

  Domnevam, da zato, ker je funkcionalno nepismen kot njegov prijatelj Janković.

  • kaj pa pralni stroj zna vključit ? Ah pa saj ga ne rabi. On je čist.

   • Viktorh

    Veš [email protected], on je vedno bil, je in bo ostal človek, ki so ga stregli “od spredaj in zadaj”.

    Navajen je bil tajnic in svetovalcev, analitikov, poročevalcev, agentov…
    Prepričan sem da tega ne zna, pa tudi noče se navaditi, ker mu še vedno “služijo” stari, preizkušeni kadri, ki se namesto njega izpostavljajo.

    On ni sposoben dialoga z nikomer. Zakaj pa misliš, da nikoli ni bil pripravljen na kakršno koli debato razen z njegovimi bližnjimi sodelavci.

    Pred desetletji je zahteval od novinarjev pisna vprašanja mesec dni pred intervjujem tako, da ni bilo presenečenj.

   • Steiermark

    on spada k tistim, ki “jedva čekaju subuto, da se okupajo” , če jim pa ta sobota slučajno pobegne, se pa kakšen drug dan zaletijo v steno in vse jim odpade….potem pa še kupijo deodorant, da se malo “osviježe”!

  • Steiermark

   to funkcionalno nepismenost imajo v genih, saj sta vendar nečak in stric!

 • Polde

  Prav obsedeni ste s tem Kučanom.

  • tarantela

   Temu se reče tud fobija.

  • učko

   Vi pa z Janšo !!!! Kučo je ta glavni režimski poglavar, JaJo pa je bogi kalimero !!

   • Polde

    Nisi dojel, kaj sem napisal. Na k mi gre, ker se vsak drugi članek navezuje na preteklost s Kučanom. Prav dol mi gleda zanj in za Janšo. Oba dobro živita medtem, ko se jaz prebijam čez življenje. Ne eden ne drugi mi nista izpolnila pričakovanj. In ne samo meni. 91 je bil Janša moj poveljnik. Po tem je bil celo capo di banda. In danes. Zafural so to državo in za večno izgubili priložnost, da bi ne samo oni ampak mi vsi bolje živeli. In ne vlečem se ne za ene na za druge, ker so vsi vredni svojega denarja.

 • tarantela

  Oprostite, a je kje napisano, da mora uporabljati Facebook in Twitter in morda še kaj? A ni to čisto osebna odločitev?

  • Steiermark

   ja, je to čisto “osebna odločitev”, za funkcionalno pismene – on in njegov nečak pa med takšne ne spadata – krivi geni in IQ!

 • Krtača17

  Zakaj Kučan ne gre srat skupaj s Petkom?

  • Steiermark

   Zaradi enostavnega razloga: g. Petek ima verjetno urejeno prebavo, tamali stvor pa ima skozi in skozi drisko in serje vsepovsod in po vseh, ki mu kakorkoli stojijo na poti …..in se jih enostavno nemore rešiti drugače, kot s “diskreditacijo in nato še z eliminacijo”, tako kot imajo v krvi vse rdeče jugotitoistične zveri!

 • Morala

  Morda se boji, da bi o njem izvedeli še kaj več, morda se boji pljuvanja, morda pa ne zna uporabljati računalnika, tablice oz. pametnega telefona!!

 • janez cepec

  imamo dost enga propadlga politika, sam de on tega še ni pogruntu, ljubljenga vodjo namreč, ki uporablja tviter za klobasanje in izlivanje svojih mokrih sanj, ki jih producira bol ali man zvestim ovcam. pa to še ne b’ blo neč hudga, pač sledi trendom. da se pa tviterja poslužuje za žaljenje useh, ki niso po “njegovi podobi”, pa se za resnega politkarja ne spodobi. aja, sej sm omenu, de ni rens in de j’ že passe, no ja, pola mu se prašta, ostalo pa gre na račun blagor ubogim u duhu… zakuga b’ poj še Kučkota poslušal na tviterju, čeprou dvomem, de bi biu on sposobn tacga jamranja

 • črnaovca

  Briga me kaj uporablja in kaj ne uporablja vi pa kar naprej trobite o njemu, saj ni čudno da je popularen vse zanima kaj takega da je storil in potem gredo v knjižnico si sposodit njegovo knjigo. Hja tudi zmerjanje je reklama in od njega se odbije kot od Janeza obtožbe o kupčijah z orožjem

 • althar

  Zakaj kučan ne uporablja TW in FB? Zato, ker ne more poklicat njihovih direktorjev in zapovedat, kako morajo pisat.

 • Viktorh

  Ko sem pred približno 25 leti obiskal dr. Vaneka Šiftarja in njegov Vrt spominov in tovarištva, je beseda nanesla tudi na tamauga.

  S sinom sta bila ista generacija, oba pravnika, kasneje sodelavca.

  Bil je zelo brihten, je povedal, bil pa je patološko ambiciozen. Ni ga zanimala stroka, torej ius, zanimala ga je politika, visoka politika .
  Tako se je lojalen sistemu, varovan od Dolanca pritolkel do vrha in tam ostal.
  Dolanc je proti koncu sistema izjavil, da je “mladi Kučan pravi človek za naprej”.

  • janez cepec

   tebe tud ni zanimala stroka, pizduh UDBOUSKI, zanimale so te materjalne dobrine, zato, de si jih dubu, si pa zvesto služu partiji s cinkarjenjem in likvidacijam rojakov. še mau, pa boš na vrst

  • montyamp

   HITLER–HITLER HITLER–JUGEND ———-D-O-L-A-N-C—————,
   ki je smrdel po nacictičnem fašizmu , je v komunistični greznici naredil
   iz IDIOTA in morbidno ambicioznega AGITPROPOVSKEGA MAJMUNA,
   MORILCA , BRATRANCA AL CAPONE — AL KURĆONE

  • karpelec

   Sedaj pa lahko rečemo, da je “stari Kučan človek za nazaj”.

   • Viktorh

    Jaz bi rekel, da je amortiziran, to popolnoma.
    Škode pa je tudi napravil dovolj.

    • karpelec

     ….in jo bo še delal dokler bo migal, ker druzga ne zna.

 • montyamp

  ZAKAJ NE UPORABLJA ………………??????
  ZATO , KER MORILCI NE KOMUNICIRAJO Z NAVADNO RAJO .

 • montyamp

  HITLER–HITLER HITLER–JUGEND ———-D-O-L-A-N-C—————,
  ki je smrdel po nacictičnem fašizmu , je v komunistični greznici naredil
  iz IDIOTA in morbidno ambicioznega AGITPROPOVSKEGA MAJMUNA,
  MORILCA , BRATRANCA AL CAPONE — AL KURĆONE ..

 • antimur

  Na vprašanje, zakaj Kučan ne uporablja družbenih omrežij je povsem enostaven odgovor. Zato, ker je butast kot noč, tako kot Janković, oba imata v sebi samo neizmerno hudobijo in na razpolago denar vseh nas, s katerim počneta slabše kot mafijska šefa. Ja, pa še eno skupno rdečo nit imata, oba neizmerno sovražita Slovenijo in Slovence.

  • Steiermark

   Pa še nekaj si pozabil navesti: oba sta “neslovenca” in ju povezuje sorodnost , kot med stricem in nečakom, kar tudi sta!

 • montyamp

  Takšno gamad so :

  DEMOKRACIJE 1945 POVESILE NA KANDELABRE .

  Če bi Švicarji imeli takšno golazen na oblasti , bi se tudi pasli po alpskih dolinah .
  Saj pa EU rabi greznico , nekdo mora smrdeti , če ne relativnost odpade .

 • montyamp

  SVI KOMUNISTI TUPI GLUPI , TUPI GLUPI , TUPI GLUPI , ……..

 • montyamp

  Hahaha , kje ste pa videli magarca z orglicami ???

 • montyamp

  IVEK KDO TE JE UBIL ???
  https://www.youtube.com/watch?v=7AaeV17w3Os
  Kramberger je daroval slovenskim bolnicam dializne aparate .
  Žvepleni pritlikavec je pa iz ELANA NOSIL DENAR IN OPREMO .

 • montyamp

  KURĆANIZEM —–TO NI MAFIJA .
  MAFIJA POZNA NAČELA .
  TO JE LEGLO STALINISTIČNE GLISTAVOSTI ,
  MED PREVEČ STRPNIMI SLOVENCI .

  http://www.politikis.si/?p=145987

 • janez.pokoncni

  Družbeni mediji znajo biti problem. Nedavno so odkrili, da ima Janša svoj most na Kitajskem. O tem sploh ni več dvoma, celo sam je priznal tako, da lahko kmalu pričakujemo orng neodvisno preiskavo. Po slovenskih cenah je most vreden preko milijon evrov. Glede na to, da se priprave na volitve začenjajo, bo na neodvisno sodstvo kmalu prišla “depeša” po kateri bo Janša moral dokazati od kot mu denar zanj.

  In še dokaz : https://twitter.com/JJansaSDS/status/856399647732105216/photo/1?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=JJansaSDS&utm_content=856399647732105216

  • Morala

   haha…most na Kitajskem…

 • montyamp

  O nastanku in namenu Kučanovega klana:

  »Najbolj varovana skrivnost je bil ves čas podatek, da znotraj partije obstaja Organizacija oziroma nekakšna oblast nad oblastjo. (…) Milan Kučan je lahko začel upati, da bo nekoč šef partijskega imperija, šele potem, ko se je konec osemdesetih let prerinil v Organizacijo. (…) Obstajajo priče, ki zatrjujejo, da je najožji krog Organizacije leta 1989 sprejel sklep o nujnih ukrepih za preživetje njenih potomcev in da je bilo izrecno rečeno, da sprememba režima nikakor ne sme prizadeti ali socialno ogroziti njihovih otrok.«

  JA , DRUGI PA NAJ POCRKAJO V JAMAH BREZ TRAVE .

 • montyamp

  Vedno je v političnih spopadih potegnil s tistimi, ki jim je kazalo na zmago. Tako je leta 1973 kljub drugačnim predhodnim obljubam podprl Kardelja in izdal Staneta Kavčiča, leto kasneje ob čistki na politični fakulteti Hribarja, Rusa, Arzenška in Jerovška, v času službovanja v CK ZKJ skupaj z Ribičičem je podpiral srbske represivne ukrepe na Kosovu, leta 1988 je hotel pomiriti Srbe in JLA z aretacijo kritičnih novinarjev, leta 1989 je nasprotoval prepovedi srbskega mitinga resnice v Ljubljani in policijski akciji Sever, češ da to pomeni postavljanje meje na Kolpo. Maja 1990 je omogočil razorožitev večjega dela TO, novembra 1990 je sprva nasprotoval plebiscitu, februarja 1991, že po plebiscitu, pa je podpisal t.i. Deklaracijo za mir, ki je nasprotovala ustanovitvi Slovenske vojske. Ob prodaji družbenega stanovanjskega fonda je protizakonito privatiziral tudi državno reprezentančno hišo v Murglah, zanjo je plačal le pičlih 30.000 DEM. Jeseni 1991 je preko Rupla in Spomenke Hribar uspel razcepiti Slovensko demokratično zvezo in tako je Demosu vzel večino v skupščini. Neposredno je organiziral vse tri nezaupnice proti DemoSovi vladi (Voljč, Bavčar, Drnovšek), po volitvah leta 1992 pa je po svojih zamislih oblikoval veliko koalicijo LDS, ZLSD in SKD. Marca 1994 je organiziral in neposredno usmerjal spletko proti Janši in ga odstranil iz vlade, jeseni istega leta pa je po odstopu Rigelnika neomajno vztrajal na izvolitvi Jožefa Školča za predsednika državnega zbora RS. Leta 1995 je Vrhovno sodišče ugotovilo, da je bilo ob Kučanovi predvolilni kampanji leta 1992 utajenih za okoli 15 milijonov SIT davka. Leta 1996 je bilo v knjigi Kučanov klan navedeno, da je Milan Kučan v letih 1986 – 1990 prejel samo od Elana za okoli 400.000 DEM različnih daril in denarja. Kučanov urad je po mnogih javnih vprašanjih potreboval več kot dva meseca, da je objavljeno trditev medlo zanikal. Kučan sam pa je molčal. Leta 1977 mu je Stane Dolanc poklonil pištolo Bernardelli 7,65 mm, za 50. rojstni dan januarja leta 1991 pa Igor Bavčar pištolo Beretta 9 mm. Po izvolitvi za predsednika CK ZKS leta 1986 mu je Ivan Maček Matija izročil seznam 100% zanesljivih komunistov ter številke dveh tajnih računov v Nemčiji in Švici z Udbovskim denarjem. ……………………………………………………………………………………………………………………………………. Mafijski lobij v SLO – To je le kratek povzetek več kot 200 strani dolgega dokumenta. Opisane so tudi vse sorodstvene in prijatelske vezi in še marsikaj drugega. ……………………………………………………………………………………………………………………………………. VEČ http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=forum&op=viewtopic&topic_id=3152

  • slosin

   A ilegalno poseduje orožje…?

 • Argentinec

  Janšisti živite v preteklosti zato pa nimate prihodnosti. As simple as that.

  • komar marko

   janšisti ste ljudje, kateri imate bolezen, ki se imenuje jANŠIZEM. Diagnoza pravi, da producirate laži, afere, montirane procese in poslovanje po običajih ljudstva. Bolezen je neozdravljiva. Janšisti vsak večer pregledate stanovanje, da ni slučajno kaj Janez pod posteljo! SkraTKA, STE NEOZDRAVLJIVI BOLNIKI, EUgotovljeno pa je, da vam pomaga čaj iz cipresinih korenin!

   • tramal

    Mi vemo kje je Janša,vas pa preganja in tlači mora povsod kjer ste vas straši Janša,strahopetci.

  • učko

   Prihodnost so pokradli iz bank in JU ta rdeči fašisti. Ostali so samo še pufi ! Pokradli in uničili so prejšnjo državo in tole novo !!!

  • tohuvabohu

   Ljudje s preteklostjo (tako zvodniki kot prostitutke) nimate prihodnosti. Že zdavnaj vas je povozil čas, samo da vi tega še ne veste.

   • Argentinec

    Nisi razumel. Janšisti živite v preteklosti zato pa nimate prihodnosti. As simple as that.

    • tohuvabohu

     Janšisti ste tisti, ki stalno omenjate Janšo. Jaz ga nikoli.
     Janšafobija je huda bolezen. Je neozdravljiva, napade možgane in se širi kot kuga.

     • Argentinec

      Nisi razumel. Janšisti živite v preteklosti zato pa nimate prihodnosti. As simple as that.

   • janez cepec

    še Janšo zreaven ukalkuliri, pa ste komplet

    • tohuvabohu

     Kako? Saj ste ga sami nagnali, pavijani.

 • tasilo

  “Novinarji smo bili družbenopolitični delavci.”

  Zakaj pa preteklik?! Novinarji ste še danes družbenopolitični delavci. Še posebno v Sloveniji.

  • vsemojebabe

   Novinarji so predvsem politični agitiranci malega hišnika iz polpretekle zgodovine.

   • tasilo

    Niti ne. (Naši) Novinarji so domišljava golazen, ki na eni strani rada krili po zraku s “pressicami” (izkaznicami Press), na drugi strani pa zavoljo ljubega kruhka ali pak gole nenačelnosti nastavijo ritko in pičko vsakomur, ki jo mimo primaha z dovolj velikim eee … motivatorjem.

    Že pred leti sem na Finacah oni Kamnobukovi podlasici (Steinbuchu) napisal:

    “99,9% novinarjev ste del oblasti. Že od nekdaj. Večinoma pišete le o tistem, kar vam je naročeno, ukazano, servirano ali nekaterim butcem, podtaknjeno. Zato niste ravno pravi za svetovanje javnim osebnostim. Edino, kar jim svetujete (poleg odvetnikov) je, kako naj se čimbolj in čim dlje sprenevedajo. Zelo naglas jim pogosto prišepnete, kako bo nasprotna stran poskusila informacije “zlorabiti” v njihovo škodo ter kako naj se temu izognejo in kako naj javnosti namečejo peska v oči. Vendar, ljudje niso neumni, čeprav jih pogosto načrtno podcenjujete.

    Pri nas ni niti neodvisnih medijev niti raziskovalnih novinarjev (gl. zgoraj). So le takšni, ki ‘z veliko brzino’ o sebi – pred seboj in navzven – gojijo podobo, da so takšni.

    Dobro je, da ‘absolutno javne osebnosti’ nimajo dobrih PR-ovcev. Tako ljudje vsaj vidijo, kakšna teleta so na oblasti; nespretni, samovšečni, naduti, topoumni, omejeni, neomikani, neizobraženi “naravni talenti, naturščiki” in diletantje, kjer jim nobena formalna izobrazba ne ‘nuca’ prav nič. O sebi pa vsi menijo, da so 100/uro pametni, modri, zviti, rafinirani,
    diplomatski, elegantni, oh-in-sploh, non plus ultra, kalos kagathos, …
    (Ne morem si kaj, da ne bi opazil, kakšno je že njihovo izražanje, dikcija, jezik, slovnica, opletanje z ‘zapletenimi’ tujkami in frazami, katerih pomena ne doumevajo, itd. Čista sramota in žalitev za inteligenco; celo tistih 80 % funkcionalno nepismenih!)

    Kadar koga natknete na kol, ga nataknete zaradi bolj ali manj formalnega
    obračuna z nekakšno ‘drugo stranjo’ in ne zato, ker so preprosto pokvarjeni bedaki in nesposobneži z rovtarskimi manirami in prvovrstni
    primitivci brez kančka omike, pa naj se še tako samovšečno in lažno
    ‘prefinjeno’ izražajo. Novinarji in PR-ovci ste z veseljem del tega. In
    še prav všeč vam je.”
    https://forum.finance.si/?m=2070368&single

    • Aron

     Bravo! Podpisem pod vsako besedo. Novinarji pri nas so v sluzbi svojih lastnikov/botrov, vglavnem gre za porocevalce o dogodkih ali PR stunte. Dalec od raziskovalnega dela ali drezanja v sogovornika s tezjimi vprasanji.

     “Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations.”
     ― George Orwell

     • tasilo

      Dober komentar! Najbrž razumeš, zakaj imam na več forumih tule toliko zoprnikov. Jezika ne šparam; dobijo, kar jim gre :)

      PS: Svojčas sem dosti delal za medije, pa so se mi zagravžali.

    • vsemojebabe

     Menim, da sem napisal prav to, kar si izlil na ekran ti, le da je moje mnenje zgoščeno v enem samem stavku. Pa še polpismeni so, novinarji mislim.

     • tasilo

      Dal bi te med prijatelje, pa imaš zaklenjen profil … Kakorkoli, vidim da se čisto štekava. Which is goood. :)

     • vsemojebabe

      Thankful.

 • Jovo Jamnica

  Seveda sem računalniško opismenjen bolj, kakor večina bralcev in piscev mnenj na tem portalu. Toda, tvitera in fejsbuka ne uporabljam. Torej sem Kučmanov in Opankičev fen!

  • Aurelius

   Lastna hvala – cena mala !!!

   • Jovo Jamnica

    Le čevlje sodi naj Kopitar.

 • Jovo Jamnica

  Trdim, da se mnogo več Kitajcev ubada s koristmi čebeljega medu in ob tem upošteva nasvete našega svetovno znanega čebelarja Antona Janše, kakor opozicijskega politika Ivana Janše.
  Toliko o ničvrednih tvitih!

  • tasilo

   No, a viš, sem ter tja je pa od kakšnega Janše kdaj tudi korist. :)

   • barbara rov

    Tunnek zakaj objavljaš svoje monologe

 • Olga

  Bravo gospod Petek! Po komentarjih levakov spodaj se vidi, da ste zadeli žebljico na glavico!

  • Gru

   Si mogoce se pomislila na drugo stran, da je totalno zgresil glavico?

   • Olga

    Je nimate?

 • Demonkrat
 • Franjo Trojner

  Ta država ni ne demokratična, ne normalna! Nič se ne motim, če zapišem, da se pri nas vsak dan cel kup ljudi zelo trudi, da bi bila naša država še bolj nedemokratična, nenormalna in še bolj nepravna. Kar pa sploh ni čudno! Pri nas so narodno zavest etiko in moralo totalitarni kumunistični politiki, veljaki dolga desetletja tako zlorabljali, da je dandanes na naših prostorih čisto razvodenela, torej se danes ne gre za čuditi izjavam, stališčem ex kumunističnih šefov/danes kvazi demokratom in ne propagandi dominantnih medijev, počnejo samo in ravno tisto kar so se v preteklosti naučili in je bilo samo za njih koristno in to je to! Ma, da se to lahko dogodi smo se bali in vedeli že takrat leta 1991 in z neizvdeno lustracijo je bilo to tudi zapečateno in pričakovano, z zafurano tranzicijo pa samo še potrjeno. A še ne verjamete, da je temu res tako? Odgovor je na dlani! Pri nas na prvih baje demokratičnih volitvah ni zmagal politik tipa demokrata g. Vaclava Havla, pri nas je na baje demokratičnih volitvah zmagal bivši šef totalitarnega kumunustičnega režima in zato je tudi naša demokracija, pravna država, gospodarska in finančna filozofija šla v smer, kot jo je razumel in jo razlagal novi stari predsednik države demokrat/tovari in palček v eni isti osebi.

 • Janez

  A?
  Zakaj ne ?
  Ne vem točno.
  Starejši človek pač – nerad sprejema ? Nove informacije.
  Verjetno pač živi v svojem svetu spominov – na stare “zlate” čase ZKS.
  Za
  tekoče zadeve?
  Pa se zdi, da uporablja sistem “mežnarjenja” – letanja na obiske k ? Vsem? L.r. JANEZ KOMENDA

 • domovina mili dom

  Enostavno. Za ustnimi ukazi ni sledov. Na soočenju pa se pobriše spomin. Kaj češ lepšega.

  • tohuvabohu

   Rdeči pritlikavci sploh ne potrebujejo ukazov. Vse mu preberejo iz oči.

   • primsek

    Kot črnuharji slepo sledijo albanskemu doktorantu in delajo tudi, ko je ta v ilegali, v gozdu, kjerkoli, kjer se skriva pred pozivi sodišč na obravnave. Iznoriški je diplomiral iz gverile in se zdaj uspešno prikriva pred roko pravice, razen kadar govori o krivosodju in potem pobegne spet nazaj v goščo

    • slosin

     ti ubošček,ti, najbolje da zamenjaš plenice, pa v posteljo pa preveri, če ni pod posteljo albanski doktorant…

     • domovina mili dom

      Rdeči sovražniki amerov priznajo podarjen ameriški doktorat kučanu. Ironija.

    • tohuvabohu

     Hahahaha, kakšne opice. Rdečkarjev vas je tukaj kot listja in trave in serjete vsepovprek, vaš kolovodja se pa skriva in ne upa na soočenje. To je tipično mafijsko početje.

    • tramal

     Ni več prostora v goši ker je tam polno skrivačev partizanov,Še po sedemdesetih letih prihajajo ven toliko se jih še skriva.

   • domovina mili dom

    Rdečesrajčniki sledijo modri globini njegovih oči.

 • Vstrajnik

  Facebooka in Twitterja ne potrebuje, ker ima udba (sedaj že podmladek) vse državljane detaljno pod kontrolo na telekomunikacijskih TELEKOMOVIH zvezah. Zaradi tega in polnega korita od našega denarja rdeča levica bije boj do onemoglosti za oblast in kontrolo nad TELEKOMOM Slovenije.

 • xtc

  To ali Kučan uporablja FB ali TT SPLOH NI POMEMBNO:
  oN JE ČLOVEKyUGE KOT NJEGOVI SOMIŠLJENIKI;KI BI MORALI IZ JAVNOSTI IN POLITIKE IZGINITI ŽE OB OSAMOSVOJITVI;KER sLOVENCI TEGA NIOSO ZMOGLI TAKRAT BODO MORALI VAJO PONIOVITI;A ZA VIŠJO CENO:

 • črnaovca

  Ker ni neumen. On samo s prstom migne in delo je opravljeno brez sledu

 • tramal

  Zsvojo kumrovško šolo še pisat ne zna.Vedno mu drugi napišejo kaj mora povedati,soočiti z Janšanu na televiziji brez napisanega se pa podela v hlače

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!