Koroška dečka: Sta sodstvo in razum vsak na svojem bregu?

Foto: e-koroska.si

Več kot dve leti že mineva od “ugrabitve” koroških dečkov, upravno sodišče je letos odločilo, da je za dečka bolje, da ostaneta pri rejnikih. Pamečani, ki stara starša poznajo, pa imajo drugačno mnenje od sodnikov.

Zgodba koroških dečkov, ki sta s krutim umorom izgubila mater, je že več kot dve leti brez pravega oziroma pravičnega epiloga. Potem ko ju je CSD Velenje odvzel starima staršema, ker naj ne bi bila primerna za vzgojo otrok, se je začela agonija na sodiščih. Čeprav je leta 2016 tako vrhovno kot upravno sodišče ugotovilo, da je CSD Velenje kršil postopke odvzema ter posegal v ustavne in človekove pravice babice do družinskega življenja, so danes mnenja sodišč drugačna. Zaradi takratnih ugotovitev obeh sodišč se je odgovorni Anji Kopač Mrak celo tresel ministrski stolček, interpelacijo je vložila SDS, podprla pa jo je tudi koalicijska DeSUS.

 Upravno sodišče v Mariboru je letos ugotovilo, da babica ni primerna rejnica za svoja vnuka. Po mnenju sodišča je bolj primerna rejniška družina, identiteta katere je javnosti popolna neznanka. Ugotovili so, da otroka kažeta čustvene, kognitivne in vedenjske posebnosti, ki naj bi bile posledica neugodnih razmer odraščanja. Kdo že dve leti skrbi zanju in kako, sta vprašanji, na kateri ni mogoče odgovoriti, prav tako niso jasne tiste kompetence, ki jih imajo rejniki, babica pa ne. 

Krajani, Pamečani, sosedje, ki so babico, umorjeno mamo in dečka spremljali praktično celo življenje in z njimi živeli, so drugačnega mnenja. Pamečani so prepričani, da je babica več kot dovolj dobra skrbnica za otroka, zaradi česar so v preteklosti tudi strnili vrste in se podali v boj za pravice njihove krajanke in njenih vnukov. Eden od glavnih akterjev v tej žalostni zgodbi je Pamečan Andrej Breznik, podjetnik in glasbenik. V intervjuju za e-Koroško je lani zaupal, da se mu orosijo oči, ko pomisli na tragedijo – tako na umor kot na nezakonit odvzem dečkov. Skupaj z Breznikom so Korošci protestirali celo pred parlamentom, v Slovenj Gradcu so zbirali podpise v podporo vrnitvi dečkov starim staršem. V štirih urah so zbrali 2.300 podpisov, Breznik je dejal, “da ni bilo mimoidočega, ki ne bi s podpisom podprl naše akcije”.

“Stare starše dečkov poznam že več kot 30 let, poznam tudi mamo dečkov, saj prihajajo iz Pameč. Ko se je zgodila ta tragedija, smo bili vsi krajani žalostni in pretreseni. Babica in dedek sta lepo skrbela za vnuke. Vsak dan smo jih videvali, ko so na mamin grob nesli kakšne rože, risbico ali kaj simboličnega. Videli smo, kako lepo so se stari starši ukvarjali z otroki. Mislili smo si: ‘Hvala bogu, da imata takšne stare starše!’,” je v intervjuju za portal e-Koroška povedal Breznik.

Tudi mnogo drugih krajanov in Korošcev je Breznikovega mnenja. “Vsi razumni ljudje trdijo, da sem se boril za pravo stvar. Tudi tisti, ki zaradi politične usmeritve podpirajo odločitve ministrice, ne zanikajo, da se borim za pravo stvar,” pravi Breznik.

JP / e-koroska.si

 • Stajerka

  kljub neizmerni tragediji, ki jo doživljata ta dečka, jima v življenju finančno ne bo hudega…..to kar počnejo državne institucije bomo državljani krepko in drago plačali, zato bi morali kazensko in materialno kaznovat akterje v tej zgodbi……
  kot že rečeno – SD TACE PROČ OD SOCIALNE POLITIKE, to kar ste naredili na tem področju je sramota za novo ero……

  • oljčnibiser

   …in bo šlo v sodne anale kot zločin državnih inštitucij in ministrice, nad mladoletnimi otroki!

 • Antonius

  Ne mati, srčna Mama otroku ne bo nikoli vzela tistih, ki jih otroci najbolj poznajo, jim ljubljeni in varni zaupajo, zato jim vračajo ljubezen, so jim hvaležni in jih imajo do konca življenja radi.
  Ministrica Anja Kopač Mrak po duši ni niti mati in še manj Mama. Ona je hladnokrven politikantski mmonstrum, ki ji politikantska pomembnost ministrske funkcijo pomeni več, kot interes ukradenih otrok, oddanih v rejo.
  Komisarsko ravnanje se je razpaslo po CSD-jih. Bolj so sami sebi namen, kot tisti, zaradi katerih so ustanovljeni in s katerimi se ukvarjajo, a v njihovem interesu ne delajo.

  • Mojca pokraculja

   Komisarsko ravnanje ! Odlično povedano. Najlažje se je iti socialo iz pisarne, z dostopom do vseh najbolj ključnih osebnih in drugih podatkov o bančnih računih, premoženju takem in drugačnem, še podatke iz Dinosa spremljajo itd.
   Kolikokrat so pa na terenu ? Socialni delavec bi moral biti večino svojega delovnega časa na TERENU !!! Naj pokažejo mesečna in letna poročila !
   Seveda nimajo časa za teren, če morajo vse to zbirati in preverjati. Kako spremljajo in ugotavljajo dejansko stanje prosilca na kraju samem, zlasti tistega, ki je res potreben pomoči, namesto da brskajo po njegovih podatkih?Da bi poskrbeli celo za tiste, ki sploh ne prosijo za pomoč, pa zanje še kako dobro vedo da živijo v revščini in pomanjkanju saj so takorekoč pred njihovimi očmi, tega pa sploh ni pričakovati.
   Pa še nekaj, socialni delavec bi moral biti zaupanja vredna oseba. So nevrotične socialne delavke tega sposobne? Še svojih problemov ne znajo poštimat, kaj šele ministrica Kopačeva !

   • Antonius

    Komur je srčna kultura izhodišče vsem njegovim ravnanjem, zagotovi ni slab niti kot človek ali kakršenkoli izšolan /izobražen/ strokovnjak.
    Ne iščite med komisarskim potomstvom dobrosrčnih ljudi, ker oni vedno mislijo samo na sebe. Oni se NIKOLI ne odrečejo prgišču drobiža, da bi ga podarili revežu.
    Komisarsko potomstvo ima srce, nimajo pa privzgojene empatije do sočloveka, nimajo srčnosti.
    Anja Kopač Mrak je vzgojena in izobražena a čustveno invalidna. Komisarska starša ji nista *dala* nečesa zelo pomembnega, bistvenega.
    Ko se bosta ukradena vnuka zavedela, kaj jima je brezsrčna ministrica storila, bo za nesrečna stara starša že davno prepozno.

    • Mojca pokraculja

     Hvala Antonius, nimam kaj dodati.
     Zavoženi smo do nerazpoznavnosti, kajti režim ravno take ljudi-“komisarske” nujno potrebuje, saj so voljni delati tisto kar jim narekuje. Pa saj jih je režim “treniral” skoraj 70 let.

 • antimur

  LGBT kučanistična Kopačka ter sodstvo naj gredo v tri PM, takšne golazni se moramo v Sloveniji za vsako ceno znebiti. Najbližja pot je, če začnemo s Kučanom, Brglezom, Erjavcem, s SD, Desusum, z večino v SMC, abotno in zadrogirano Levico nima smisla niti omenjati…………..

 • Grenze

  Otroci rastejo in pomnijo Kopačka Mračna pazi se !

 • šmentanamuha

  Ta otrokom in družini sovražna ženska Kopač Mrak bo slej ali prej dobila zasluženo plačilo. To so pravi partijski vojščaki. Ne vem, kateri hudič je obsedel to babo.

 • Zorro Maščevalec

  Tudi tiste prasice socialne delavke iz CSD-ja, ki so otroka ugrabile v vrtcu bodo dobile svoje . Vemo njihova imena.

 • Capi

  Upam, da bosta otroka, ko odrasteta, najela enega dobrega odvetnika in tožila to baburo za okradeno brezskrbno otroštvo in uničeno mladost! Bog daj, da jo strpajo v arest !!

 • Tone

  V tem primeru gre izključno za politikantsko natolcevanje.
  Ko bosta stara starša socialne delavce odvezala molčečnosti, zakaj so se odločili za odvzem otrok, bomo šele vedeli, za kaj v tej zadevi sploh gre.

 • zoro

  tipično levistično, otroke so kradli, jih kradejo in jih vedno bodo kradli

 • pesjanar

  Židan je njen šef zato je vsaka beseda odveč,komunist in uničevalec kmetijstva,njegovi pa praporščaki z rdečo zvezdo,simbolom zločincev,naj miHajniken oprosti,njegova zvezda je za blagor žejnih.

 • Janez

  A je res babica pijanka in zato ne dobi skrbništva?

  • Edi Puc

   .. to levičarji ko ni več ostalo drugega ponavljajo, ve pa se od kot je to prišlo..

   • Tone

    Ne ve se od kot je to prišlo!!!

    • bolimeđoko

     Ej, Tona menda samo ti ne veš.

     • Tone

      Razsvetli me, prosim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!