Pred 27 leti so sanje o samostojni in neodvisni Sloveniji postale resničnost

(Foto: portal-os.si)

Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 44/90) je bil sprejet v takratni Skupščini republike Slovenije 6. decembra 1990, in sicer je Skupščina RS na skupni seji vseh treh zborov z veliko večino (204 ZA, nihče proti in štirimi vzdržanimi glasovi ) ta Zakon sprejela skoraj soglasno.

Zakon je obsegal samo 12. členov. “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” je bilo edino vprašanje na glasovnici, na katerega smo volivci in volivke na splošnem ljudskem referendumu odgovorili. Že v 1. členu Zakona je splošni ljudski referendum spremenil ime – plebiscit (SSKJ: ljudsko glasovanje na kakem ozemlju o priključitvi tega določeni državi).

Na slovenskem referendumu oz. plebiscitu pa ni šlo za priključitev določeni državi, ampak za odcepitev od takratne države, tj. Jugoslavije. Za dan izvedbe plebiscita pa je bil v zakonu določen 23. december (1990).

Plebiscit je bil torej izveden v nedeljo, 23. decembra 1990 (dva dni pred božičem), in se ga je udeležilo 93,2 % volilnih upravičencev, med katerimi je “ZA” samostojno in neodvisno državo Slovenijo glasovalo 88,2 % vseh volivcev oz. 95 % tistih, ki so se udeležili plebiscita.

Rezultat je sprožil med Slovenci veliko navdušenje. Predsednik vladajoče koalicije DEMOSdr. Jože Pučnik, oče slovenske države, je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Več na portal-os.si …

 • DJURO SUMAR

  Sanje so bile resnično lepe, ampak kaj ko se je realnost tako sfižila in nam prinesla ta kruti in nepravični kapitalizem. Danes referendum nebi uspel, saj smo ljudje preveč razočarani.

 • ahnenpass

  Slovenije ni več, zdaj gre za slehernega Slovenca.

  Pučnik je bil zagotovo najbolj znan revolucionar, ki se je boril za samostojno Slovensko državo, napisal je celo par knjig, vendar so bile vse brez veze, je zgolj še en iz vrste visokih Slovenskih politikov, o katerih noben Slovenec ne bo nikoli prebral niti odstavka in ne poznamo niti eno njihovo omembe vredno delo. O Pučniku enostavno nimaš kaj učit, razen kar vsi že vemo, da se je pač maščeval in pljuval po komunistih do smrti, sicer pa ga je redko kdo pri nas spoštoval, kljub temu je bil naš daleč najbolj pomemben intelektualec tistega časa.

 • Novakec1

  Po 27 letih pa slolandija ni ne samostojna, kaj šele neodvisna

 • dr Janez Sveti

  SLAVA SLOVENIJI!

  DR Janez SVeti Slovenec

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!