Ekonomist Burger: Štrukljeve zahteve po tako visokem povišanju plač neupravičene, v primeru povišanja bi bila Slovenija manj pripravljena na naslednjo gospodarsko krizo!

Anže Burger (Foto: STA)

Danes bomo v več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol priča stavki, ki se je bo po navedbah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo več kot 40.000 zaposlenih. V enajstih mestih po Sloveniji se bodo opoldne odvili protestni shodi – v prestolnici bo ta potekal pred stavbo vlade -, zato v večini šol pouka ne bo. Ekonomist in profesor na Fakulteti za družbene vede Anže Burger zahteve stavke po tako visokem povišanju plač označuje kot neupravičene, namreč imamo gospodarsko rast, ki jo moramo usmeriti v zniževanje javnega dolga. “Če že drugače ne, zaradi fiskalnega pravila, ki od nas zahteva, da v času nadproporcionalne gospodarske rasti beležimo javno-finančne presežke.”

Posameznega shoda, ki se bodo odvijali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti, Velenju, Radovljici, Krškem, na Ptuju, v Kranju in na Ravnah, se bo po napovedih Sviza udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih, ki jih bodo nagovorili sindikalni zaupniki. Ti bodo po navedbah STA izpostavili podatke o tem, da so se razlike v škodo zaposlenih v izobraževanju in vzgoji še dodatno poglobile, in da je rast povprečnih plač zaostala za rastjo povprečne plače v državi.

Zopet bodo ponovili strokovne zahteve
Stavkajoči bodo danes ponovili svoje stavkovne zahteve, ki so jih že predstavili na začetku februarja. Med drugim zahtevajo povečanje plač vzgojiteljem v vrtcih, učiteljem in drugim strokovnim delavcem v šolah, primeren način plačila razredništva in regres za vse tiste z minimalno plačo ali nižjo plačo v višini 1.200 evrov bruto. Obstaja pričakovanje, da bo zahtevana uresničitev dogovora, ki je bil v ponedeljek dosežen v pogovorih z vlado, a ga ta ni parafirala.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata Sviz (Foto: Nova24TV)

Povišanje plač bo privedlo v povečanje primanjkljaja
Burger je poleg tega za Nova24TV izpostavil, da bo takšno povišanje plač privedlo v dodatno povečanje primanjkljaja, kar bi bila kršitev teh določil, hkrati pa bi bila Slovenija tudi manj pripravljena na naslednjo gospodarsko krizo v smislu javnega dolga. “Menim, da je potrebno plače zviševati kvečjemu s povečanjem produktivnosti, kar pomeni, da se opravi isto delo ali več dela še bolje, torej isto delo z manjšim številom zaposlenih z racionalizacijo javnega sektorja. Tako bi se dalo zvišati plače, ne pa brez sprememb in le z zviševanjem plač.” 

Sviz poziva starše, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole
Zaradi množične stavke bo v večini šol pouk odpadel, naj pa bi bilo poskrbljeno za varstvo otrok, za katere starši ne morejo zagotoviti drugega varstva. Medtem ko naj bi bile v večini vrtcev organizirane le dežurne enote, na Svizu starše pozivajo, naj otrok ne pošiljajo v šolo in vrtec, razen če res ni nobene druge možnosti.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!