Jankovićev podpornik Rajko Kenda razrešen s položaja strokovnega direktorja pediatrične klinike

Najbolj odgovoren za stanje na otroški srčni kirurgiji Rajko Kenda (foto: STA)

Strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda je danes dobil verjetno nepričakovano pošiljko: razrešitev s položaja. Razlogi pa so enaki kot pred tremi meseci, ko so ga želeli že prvič razrešiti.

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer sta navedla, da naj bi bil Kenda kriv za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do katastrofalnih zapletov. Ne le da je umrl 14-letni deček, prav tako je na novinarski konferenci, ko je bil nadvse odmeven primer male borke Neže, Kenda zatrjeval, da sta “starša zazibana v lažno upanje, da bi njun otrok lahko živel”. UKC tudi ni popustil v svoji zmoti, da Neža ni več zmožna nadaljnjega zdravljenja, temveč le lajšanja bolečin. “S tako slabo popotnico in takimi diagnozami nam je bila zaprta večina vrat. Zaradi tega je bila edina možnost Nežo umakniti in ji tako dati priložnost,” sta takrat povedala vidno razočarana starša, ki sta zdravljenje Neže vzela v svoje roke, ga plačala in se danes lahko pohvalita, da se je srček male Neže ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje pa je obetavno. “Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost.” Spomnimo: ljubljanski zdravniki so napovedali, da bo Neža umrla, ona in njeni starši pa so dokazali, da so se ti motili. A to Kende, ki je očitno mislil, da je Bog, ki odloča o življenju in smrti, ni odneslo s položaja …

Kopač je na novinarski konferenci povedal, da je razrešitev Rajka Kende krivdna ter da UKC želi, da prevzame odgovornost za dejanja na pediatrični kliniki, Pfeiferjeva pa dodaja, da je naloga strokovnega direktorja, da koordinira delo in skrbi za ustrezno komunikacijo med zaposlenimi. Kenda je očitno na tem pogrnil.

Smrt 14-letnega otroka bi lahko preprečili, če bi Kenda vzpostavil normalne odnose
Mnogo bolj tragična pa je zgodba 14-letnega fantka, ki je umrl lanskega septembra. Varnostna analiza je razkrila, da je fant umrl zaradi slabih odnosov na kardiologiji na Pediatrični kliniki. Lečeči zdravnik Uroš Mazić fantkovega zdravstvenega stanja ni prepoznal kot ogrožajočega in ga posledično ni predlagal za hitro kirurško zdravljenje. Sta pa druga dva zdravnika njegovo stanje prepoznala kot nevarno, vendar “zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla,” poroča Siol.net. Izredni strokovni nadzor je nato pokazal, da bi bilo ob ustreznem pravočasnem ukrepanju njegovo smrt mogoče preprečiti. Iz UKC Ljubljana bi bilo potrebno umakniti vse, ki so ali še aktivno podpirajo nevarni program otroške srčne kirurgije, torej tudi Kendovega varovanca Mazića, ki mu je Kenda ves čas od prvih zaznanih nepravilnosti naprej kril hrbet in tako skrbel, da so se odnosi na otroški srčni kirurgiji še zaostrovali. Imunolog Alojz Ihan pa je na to celo odgovoril, da je ta primer ogledalo načina vodenja naših bolnišnic, “v katerih očitno ne gre za bolnike, temveč za vodstveno-politične funkcije”.

 Mazić, ki je napačno zdravil tragično preminulega 14-letnega dečka, je sin tožilca JLA Živka Mazića iz procesa JBTZ, poroča Reporter. Uroš Mazić na kardiologiji sicer ne dela več, ker je več pacientom postavil napačne diagnoze – Pfeiferjeva je tako na novinarski konferenci razkrila, da UKC zaradi neustreznega zdravljenja njihovega člana tožita dve družini. Mazić je sicer trenutno na dopustu, Pfeiferjeva pa zatrjuje, da se na oddelek ne bo več vrnil. “Od januarja do zdaj smo odkrili 22 takšnih družin, zoper kardiologa bomo sprožili tudi ustrezne postopke,” pa piše 24ur.

Uroš Mazič. Foto: www.hippocratis-medico.si

Odnosi na pediatrični kliniki na psu
O slabih odnosih na otroški srčni kirurgiji zadnjih nekaj let kričijo že stene Pediatrične klinike. Med drugim so bili ljubljanski zdravniki zgroženi, ko so izvedeli za izredno visok honorar izraelskega kirurga Mishalyja, prav tako so odšli že vsaj štirje zdravniki in tudi nekaj sester, poroča Delo, ki navaja, da je trenutno tam zaposlenih pet zdravnikov.

Kenda: “Odgovornost Kopača in Pfeiferjeve je vsaj tako velika kot moja”
Kljub temu pa je Kenda za STA že povedal, da se bo pritožil, in sicer z besedami: “Argumenti so takšni kot prvič, kar pomeni, da bom nanje tudi odgovoril podobno kot takrat.” Ob tem je še spomnil, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta lanskega septembra še ni končan, kar navajata tako ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije, zato je govoriti o kakršnikoli krivdi ali odgovornosti po njegovem mnogo prezgodaj. “Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja.” Prepričan je tudi, da se mu dela velika moralna krivica.

A. N.

 • Olga

  Zavarujemo se v Avstriji, ker bo zdravljenje strokovno in cenejše!

  Sramoten je molk strokovnih in dobrih zdravnikov, kot tudi molk strokovnih in dobrih sodnikov!
  Kje so??? Jim je vseeno, če so umazani vsi? Strah NI opravičilo!

 • Morala

  Počasi si ljudje ne bodo več upali v naše bolnice!! Etika, morala, strokovnost in prevzemanje odgovornosti bi morale biti na prvem mestu pri zdravnikih in ne denar!!

 • Franc Šink

  Kako se mu dela moralna krivica? ,saj je brez morale.Ne more se ti zlomiti palica če jo nimaš!

 • pajot

  Končno. Odjebi,kenda pa pejd jokat k svojemu jankoviću na magistrat.

 • soc

  Vase zaverovani šarlatan in babjak tik pred penzijo ima v nečem prav: riba smrdi pri glavi.

  A ker je dober kolega drugega rdečega dohtarja in ex-ministra za zdravstvo Voljča, zdaj svetovalca nesposobne računovodkinje na nagradnem mestu ministrice, ne more napasti glave same. Za položaj v zdravstvu odgovarja minister in je prvi odgovoren za šlamastiko. Ne direktor UKC, v kakršnikoli Alan Ford maniri je bil na to mesto postavljen.

  Bručan je edini doslej, ki se je tega zavedal in se s položaja umaknil. Kdo neki je recimo odstopil na rovaš smrti zaradi smejalnega plina na napačnem ventilu v Novi Gorici ?

 • saturnsky23 saturnsky23

  Naj ga prime v roke JNA tožilec mazić. zaslužil si je ta Komunistični nastavek.

 • Olga

  Mora biti res hudo vroče, če se želijo znebiti svojega, saj Kenda je “naš”!

 • Fögglof Tünnek

  Zda’ pa vi meni povednite, te je toti še vedno strokofnjak ali ka je zdaj? Ker jas verjem smo totemi, ki nema sa Jankovićem poslova. Jankovićevi imajo velko strokofnjakov, te jim pa stečajna parkplatze vzame. Kak to ide?

 • Mojca pokraculja

  Me ne preseneča njegova izjava o objektivni odgovornosti Pfeiferjeve, Kopača in njegove lastne. Jo pa razumem kot, vi ste prvi odgovorni oziroma krivi, potemtakem jaz nisem nič odgovoren in bom zahteval vašo odgovornost za mojo odgovornost, ker jaz vem kaj pomeni biti odgovoren. Ogabno !

 • Anton

  KONČNO!, čakam še kdaj bo Janković šel na Dob

  sarkazem press

 • Osti jarej

  …hehhehhheee…eden je moral odletet…kaj pa kloko?…pa nesposobna mila,pa njen svetovalec
  čeber

 • stajerc5

  Ja-ja, vse za volitve. Polovica rdecih najboljih menedzerjev ne spi vec dobro. Nihce ne ve, kdo je na odstrel listi zaradi metanja peska rdecim ovcam v oci!
  Haha, kako se mi dopade, ko se pasje krdelo stepe za zadnjo kost!

 • šmentanamuha

  Pravkar sporočili na radijskih poročilih, da je dr. Uroš Mazić, samo letos postavil 22 napačnih diagnoz pri otrocih, zato so ga prestavili na drug oddelek. Dobil je opomin pred odpovedjo pogodbe. 22 napačnih diagnoz! Kakšen MAZAČ, omg! In to samo zato, ker se tile “bogovi” v belem nočejo posvetovati med sabo, ker se ne pogovarjajo drug z drugim. vseeno pa hočejo višje plače. Prava greznica.

 • boogin1

  CE je res jankovicev podpornik potem pa mora obvezno oditi.

 • princeska

  Mazač in Kenda (mimogrede, Kenda je tipičen ciganski priimek) sta kriva še marsičesa drugega, njuni podporniki pa sokrivi, vsi bi morali leteti, ne samo s položaja, temveč iz službe sploh. Ne bi bilo odveč, če jim odvzamejo zdravniško licenco.

 • Anton

  no men je pa všeč in smejim se ko se rdečkarji-komunajre med sabo kolejo

  sarkazem press

 • PikaPolonica

  Sramota, da to morajo doživljati otroci, ki potrebujejo strokovnost, nego,.. Sram vas je lahko vse po vrsti. Reda se niste morali držat, kaj vam manjka? A se je težko držati strokovnosti? Bogi otrok, zatradi vas, nesposobneži. Vse slabo naj se vam vrne.

 • TOML

  Komunistični doktor Kenda –> Jankovićev picajzl.
  Slovenci takih klošarjev se moramo znebiti čimprej.

 • tramal

  Ta jankovičev ritoliznik bi že davno moral oditi.Saj ni delal drugega kot pa se bavil z politiki in poveličeval komunajzerje.

 • garfi

  kenda je pljuval po Janši
  takšni ne poznajo ogovornosti

  • Novakec1

   Kakšne veze ima to z zdravjem otrok, bučma

 • Majda

  Krivi so drugi, nje, Kenda!?

 • MEFISTO

  Narobe je bilo, da je sploh kdaj bil imenovan za direktorja otroške klinike.

  Razrešen je bil prepozno.

  Toda, bolje prepozno, kot nikoli

 • tzt

  Ljubljanska pediatrična klinika na Vrazovem trgu je bila od nekdaj hiralnica. Če ti je bilo eno figo mar za lastnega otroka, si ga pripeljal tja na zdravljenje. Od zaposlenega osebja so samo snažilke in kakšna medicinska sestra obvladale svoj posel. O zdravnikih samo najslabše. In njihov šef je bil hobi politik, Kenda. Sicer pa od socialističnega zdravstva ne moreš pričakovati presežnikov. Če imaš denar greš na zdravljenje v tujino. Magari v Afriko. Ker tukaj na UKCjih lahko tudi zdrav umreš.

 • ogledalo

  Čudno, da se ni ivan oglasil ob pismu, ki mu ga je pred leti poslal dr.Kenda!? Če ne bi bilo tistega pisma in javnega nasprotovanja Kende ivanu, bi danes tu čisto drugače pisali o njem.

 • Novakec1

  Kdo bo vso to nesnago počistil?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!