Javnomnenjska raziskava: dve tretjini nezadovoljnih s Cerarjevo vlado, seštevek podpore SD in SMC bistveno nižji od SDS

(Foto: STA)

Če bi bile volitve letos, bi prepričljivo slavila Janševa SDS, ki zanesljivo ohranja podporo nad 30 %, z velikim zaostankom sledita Židanova SD in Cerarjeva SMC. Če seštejemo podporo SD in SMC, je slednja še vedno za 6,9 odstotne točke nižja od SDS. Vladno koalicijo SMC, DeSUS in SD pa po treh letih mandata podpira le še četrtina državljank in državljanov, medtem ko sta skoraj dve tretjini prepričani, da Cerarjeva vlada ni opravičila pričakovanj.

Največja opozicijska stranka SDS svojo podporo ohranja na visokem nivoju (maj 36,9 %; junij 32,2 %) in ima tako precejšnjo prednost pred vsemi zasledovalkami. SD je ohranila 2. mesto, njena podpora pa je padla za 2,5 odstotne točke (maj 16,3 %; junij 13,8 %). Na 3. mestu je ponovno SMC, ki je svojo podporo dvignila za 2,2 odstotne točke (maj 9,3 %; junij 11,5 %). Janševa SDS ima tako pred Židanovo SD 18,4 odstotne točke prednosti in pred Cerarjevo SMC 20,7 odstotne točke.

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske raziskave
Povprečna starost anketirancev je 49,8 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije – največ, dobra petina vprašanih, iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 37,9 %, je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje skupine (35–54 let) jih je 36,8 % ter 25,3 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,6 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (29,3 %), 21,6 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 16,5 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

Anketa je bila izvedena v obdobju od 30. maja do 2. junija 2017, na vzorcu 606 anketirancev (od tega  49,5 % žensk), in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (70 % mobilno omrežje in 30 % stacionarno omrežje). Anketa je merila podporo aktualni Vladi RS in razmerje moči med strankami.

(Vir: Parsifal SC)

Še vedno skoraj dve tretjini nezadovoljnih z delom Vlade RS
Za večino anketirancev (65,6 %) vlada Mira Cerarja ni opravičila pričakovanj, medtem ko aktualno koalicijo med SMC, DeSUS in SD podpira le še četrtina oz. 25,6 % volivcev. Glede podpore vladi pa ostaja 8,8 % volivcev neodločenih.

Vladni koaliciji, ki jo sestavljajo stranke SMC, DeSUS in SD, najbolj nasprotujejo v srednji starostni skupini (35–54 let), z 69,2 %, sledijo v najmlajši starostni skupini (18–34 let), s 66,1 %, medtem ko so vladi najbolj naklonjeni v najstarejši starostni skupini (55 let in več), z 29,4 %. Na podlagi izobrazbene strukture vlado najbolj podpirajo tisti z višjo, visoko ali večjo izobrazbo (35 %), medtem ko je več kot 70 % vprašanih s poklicno izobrazbo (72,9 %) z delom vlade nezadovoljnih.

(Vir: Parsifal SC)

Zadnje štiri mesece izrazito nizka podpora Cerarjevi vladi
Podpora Cerarjevi vladi se je v zadnjem mesecu zmanjšala za 3,8 odstotne točke (maj 29,4 %; junij 25,6 %), hkrati pa je nezadovoljstvo z delom vlade še večje kot v preteklem mesecu, in sicer za 4,1 odstotne točke (maj 62,5 %; junij 65,6 %). Graf nihanja podpore Cerarjevi vladi kaže, da je podpora v zadnjih štirih mesecih izjemno nizka in ves čas pod tretjino oz. včasih celo pod četrtino podpore.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Tako nizka podpora vladi kaže, da je eksperiment z novimi obrazi na čelu z Mirom Cerarjem povsem spodletel. Po veličastni zmagi in podpori vseh režimskih medijev so imeli priložnost navdušiti javnost in tako presekati dolgoletni trend nezaupanja ljudi v politiko na sploh. Začetek mandata je obeležilo predvsem katastrofalno strateško komuniciranje, ki se je sicer nato v nekem trenutku dvignilo na profesionalno raven. Pa vendar težava te vlada ni bilo samo komuniciranje, temveč predvsem povsem realno delo, ki je pokazalo, da so oblast dobili ljudje, ki niti po znanju niti karakterno niso sposobni voditi države. Velika težava SMC je predvsem izjemna arogantnost in prepričanje, da so edini pametni v državi. Namesto, da bi z ustreznim dialogom nadoknadili svojo izhodiščno pomanjkljivost, to je pomanjkanje kakršnihkoli vodstvenih izkušenj, so se prepričani v svojo superiornost zaprli v salonsko izolacijo. Na ključnih področjih je arogantnost ministrov in njihova nesposobnost dialoga ter usklajevanja različnih pogledov v stroki in družbi celo največja. Področje infrastrukture, zdravstva in gospodarstva vodijo ljudje, ki jim enostavno manjka sposobnosti komuniciranja in usklajevanja, brez katerih pa ni mogoče voditi uspešne politike. Zato so v teh resorjih tudi največje blamaže vlade, ki bodo najverjetneje pripeljale do zatona tega političnega eksperimenta. Do volitev je sicer še veliko časa in vladi gre na roko gospodarska konjunktura, saj velik del javnosti ne spremlja političnega dogajanja in bolje živi, kar bo vladajočim v sami kampanji še vedno nudilo možnost, da s podporo režimskih medijev še naprej sadijo rožice in mogoče celo koga prepričajo, da jim še enkrat podeli svoj glas.”

(Vir: Parsifal SC)

Janševa SDS zanesljivo na vrhu, Cerarjeva SMC ponovno tretja
Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS (14,8 %), sledita SD (6,4 %) in SMC (5,3 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih največ še ne ve (19,6 %), koga bi volilo, 27,8 % ne bi volilo nobene stranke, medtem ko jih 5,1 % ne bi šlo na volitve.

Janševo SDS najbolj podpirajo v srednji starostni skupini (35–54 let), z 42,6 %, drugo uvrščeni SD so najbolj naklonjeni v najmlajši starostni skupini (18–34 let), s 17,7 %, a ima SDS tudi v tej starostni skupini višjo podporo, ki je za 5,8 odstotne točke višja od SD. V SMC (14,5 %) so najbolj prepričali tiste v najstarejši starostni skupini (55 let in več), a tudi med najstarejšimi vodi SDS, pred SMC za kar 14,5 odstotne točke, kar je tudi še enkrat višja podpora kot jo ima SMC v tej starostni skupini.

Slovenska demokratska stranka je najbolj priljubljena med tistimi s poklicno izobrazbo (38,3 %), Socialne demokrate (19,1 %) in  Stranko modernega centra (14 %) pa najbolj podpirajo tisti s srednjo izobrazbo, vseeno pa tudi v tej skupini prepričljivo vodi SDS, ki ima v tej izobrazbeni strukturi od SD višjo podporo za 9,1 odstotne točke in od SMC za 14,2 odstotne točke.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Raziskave javnega mnenja tako daleč od volitev seveda kažejo predvsem neka groba razmerja moči med tistimi, ki se sploh opredelijo. Zato je v tem času pomembno predvsem spremljati trende. Že dalj časa je jasno, da je SDS edina stranka s stabilno in močno podporo, medtem ko vse ostale nihajo. Pomembna je predvsem tekma med SD in SMC, saj bo najverjetneje odločila, kdo se bo na prihodnjih volitvah postavil kot tekmec SDS in Janeza Janše. Težko verjamem, da bi se v ta boj prihodnje leto lahko vmešal DeSUS, čeprav je tudi to zelo stabilna stranka z voditeljem, ki v njegovi volilni bazi še vedno uživa simpatije, a vendar še ni uspel izvesti medijske preobrazbe, ki bi ga uvrstila v krog kandidatov za predsednika vlade. Če se v ta boj ne bo vmešal kakšen novi igralec, bodisi Zoran Jankovič ali kdo novi, bo prav tekma med Mirom Cerarjem in Dejanom Židanom odločila, kdo bo nosilec levice. Glede na razvoj dogodkov in veliko terensko ter infrastrukturno prednost SD in vse polome Mira Cerarja je SD favorit za prevlado na levici. Še bolj pomembno pa bo vprašanje, katere stranke desnice lahko presežejo prag in se poleg SDS in NSi uvrstijo v parlament. Velike možnosti za vrnitev ima SNS Zmaga Jelinčiča, medtem ko bo morala SLS Marka Zidanška dvigniti prepoznavnost, da bo lahko izkoristila svojo terensko infrastrukturo in tradicionalno blagovno znamko. Med novimi projekti zagotovo izstopa GOD Aleša Primca, ki ima visoko prepoznavnost, a bo moral veliko pozornosti posvetiti predvsem terenskemu delu. Med ostalimi projekti je vprašanje, ali lahko Franc Kangler skoči višje, pa tudi, kako se bo prijel projekt Andreja Čuša potem, ko bo jeseni ustanovil stranko. Vse pa kaže, da bodo razpršeni liberalni projekti morali razmisliti o kakšnem povezovanju.”

(Vir: Parsifal SC)

1. SDS, 2. SD, 3. SMC
Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: na 1. mestu z lepo prednostjo ostaja Slovenska demokratska stranka – SDS (32,2 %), na 2. mestu prav tako ostajajo Socialni demokrati – SD (16,3 %), na 3. mesto pa se je ponovno prebila največja vladajoča Stranka modernega centra – SMC (11,5 %).

Od obstoječih parlamentarnih strank bi se v hram demokracije ponovno uvrstila NSi (10,4 %), DeSUS (10,4 %), ZL (9,1 %), medtem ko bi v poslanske klopi ponovno sedli poslanke in poslanci Jelinčičeve SNS (4,9 %). Prinčev Glas za otroke in družin – GOD bi ostal tik pred parlamentarnim pragom (3,6 %), sledita Kanglerjeva Nova ljudska stranka – NLS (1,6 %) in Zidanškova Slovenska ljudska stranka – SLS (1,2 %). Od obstoječih parlamentarnih strank bi iz Državnega zbora RS izpadlo propadlo Zavezništvo Alenke Bratušek (1,4 %).

(Vir: Parsifal SC)

Največja opozicijska stranka – Slovenska demokratska stranka ima tako imela lepo prednost pred vsemi zasledovalkami, in sicer pred Socialnimi demokrati 18,4 odstotne točke in pred Stranko modernega centra 20,7 odstotne točke.

Slovenska demokratska stranka že 4 mesece ohranja izredno visoko priljubljenost, ki znaša okoli oz. nad 30 % (maj 36,9 %; junij 32,2 %) in ima tako za razred višjo podporo od vseh ostalih strank na slovenskem političnem parketu. Podpora drugo uvrščeni SD je padla za 2,5 odstotne točke (maj 16,3 %; junij 13,8 %). Na 3. mestu pa je SMC, ki je svojo podpor dvignila za 2,2 odstotne točke (maj 9,3 %; junij 11,5 %).

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Kot rečeno, so razmerja moči in trendi tako daleč od volitev predvsem odraz stališč tistih, ki sploh spremljajo politiko in se opredelijo, pri čemer so pomembne tudi dolgoletna prepoznavnost in volilne navade. V kampanji se bo zagotovo ena od levih strank dvignila nad ostale. Levico v zadnjih trenutkih pred volitvami mobilizira predvsem strah pred zmago SDS in šele v končnici se ena od strank dvigne in oddalji od konkurence v tem delu političnega prostora. Skozi večji del mandata je opazno nihanje in prelivanje podpore volilnega telesa med SD in SMC. Poleg velike terenske prednosti SD v tem dvoboju nekatere raziskave kažejo še en pomemben dejavnik, in sicer precej večjo podporo javnosti Dejanu Židanu kot pa Miru Cerarju. Predsednik vlade ima seveda izjemno izhodiščno prednost, saj zlahka doseže medijski prostor, a vse bolj se kaže, da je arogantnost SMC tudi pri tem ključna. Navkljub vsem težavam in aferam Miro Cerar še vedno hodi po oblakih in javnosti prikazuje svojo vlado kot perfektno in najboljšo v zgodovini Slovenije. Po informacijah iz njegovih krogov to ni le populistični diskurz, temveč tako on kot njegovi najožji strankarski sodelavci resnično verjamejo, da so najboljši. To je po eni strani tudi razumljivo. Doslej politike niso niti spremljali, kaj šele, da bi kdaj sodelovali pri vodenju skupnosti. Zato tudi nimajo izkušenj in podlage, da bi se primerjali z drugimi. In v pomanjkanju teh izkušenj je očitno prevladala aroganca in verjetje v to, da so najboljši. Kako se bo to izkazalo na prihodnjih volitvah, je odvisno predvsem od intelektualnih sposobnosti volilnega telesa. Slovensko volilno telo pa je že večkrat pokazalo slabo spremljanje dejanskega dogajanja in padanje na lepe in prazne fraze.”

Pregled glavnih ugotovitev javnomnenjske raziskave:
– Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS (14,8 %), sledita SD (6,4 %) in SMC (5,3 %).

– Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: prvi SDS (32,2 %), drugi SD (13,8 %) in tretji SMC (11,5 %).

– Za večino anketirancev (65,6 %) vlada Mira Cerarja ni opravičila pričakovanj, medtem ko vlado podpira le še 25,6 % volivcev.

Jure Ferjan