Kadrovski cunami se nadaljuje – tako so murgelski strici dobili bitko za Športno loterijo in njene milijone

Janez Kocijančič Foto: STA

Zdajšnji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je postal novi predsednik uprave Športne loterije. Gre za Edvarda Kolarja, ki ga je podpiral tudi Janez Kocijančič, dolgoletni predsednik OKS in vplivni svetovalec, prihaja iz omrežja Milana Kučana. Delo bo Kolar nastopil 1. septembra letos, potem ko je na seji nadzornega sveta po poročanju Siola dobil glasove treh od šestih članov, med drugim tudi odločilno podporo prvega nadzornika Ljuba Jasniča, ki ima dvojni glas. Čeprav so se za položaj predsednika uprave Športne loterije potegovali štirje posamezniki, je bil Kolarjev edini resni protikandidat Jernej Smisl, direktor korporativnih zadev v skupini Pivovarna Laško Union.

Slovenska tiskovna agencija poroča, da funkcija uprave Športne loterije prinaša visoko plačo in močan vpliv na financiranje športnih organizacij. Poleg Edvarda Kolarja in omenjenega Jerneja Smisla sta se za položaj sicer potegovala še nekdanji direktor vladnega direktorata za šport Marko Rajšter in predsednik Hokejske zveze ter nekdanji prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec.

Glavne denarne tokove bodo še vedno nadzorovali komunistični elitneži
Toda Kolar je bil še pred glasovanjem velik favorit, saj je zanj po lobiral Janez Kocijančič, ki ima še vedno močan vpliv v športno poslovnem svetu. Kolarja že ves čas podpira tudi predsednik nadzornega sveta Športne loterije Ljubo Jasnič, ki ima kot predsednik dvojni glas, podporo mu je namenil tudi Tomaž Brada. Smisla sta podpirala Uroš Pogačnik (NZS) in Boris Novak (Pošta Slovenije). Za Jasniča, nekdanjega generalnega sekretarja stranke DeSUS, je znano, da je vedno predstavljal trdo Kučanovo linijo v stranki, zato tudi ni bilo presenečenje, da so strici iz Murgel izvolili svojega kandidata, ki bo bdel nad športnimi milijoni.

Spletni portal Siol.net je poročal, da ker sta se v lobističnem boju za Športno loterijo oblikovala dva enakovredna tabora, na eni strani Kocijančičevi (OKS) in na drugi Čeferinovi (NZS), je bilo ključno vprašanje, komu bo šel glas Bora Štrumblja, ki v nadzornem svetu družbe predstavlja državo. Po informacijah bojda do zadnjega ni bilo jasno, koga bo podprla država, na koncu pa je oddala odločilni tretji glas za Kolarja.

Da gre znova za zelo očitno kadrovanje Cerarjeve vlade, priča dejstvo, da je ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič, odločila, da bo podprla kandidata OKS, namesto da bi za vodenje Športne loterije izbrala koga drugega, ki ima več izkušenj in strokovnega znanja za izboljšanje poslovanja družbe.

Kolar povsem brez izkušenj v športni loteriji
Kolar, nekdanji vrhunski športnik v gimnastiki, ki je pozneje deloval v različnih športnih organizacijah, po dostopnih podatkih nima nobenih izkušenj z igrami na srečo. Je sicer aktiven član Socialnih demokratov (SD), ki je v obdobju, ko so ministrstvo za šport vodili ministri iz vrst SD, zasedal pomembne položaje v športu. Iz te stranke prihaja tudi Kocijančič, v devetdesetih letih pa ji je tudi predsedoval.

Foto: efnet.

Prava politična opcija je Kolarju prinesla tudi zajeten kup denarja, saj je skupaj z Brankom Levićem prek podjetja Monada svetoval na področju menedžmenta organizacij in projektov. Samo lani je imelo podjetje kar 135 tisoč evrov prihodkov, ob tem pa je ustvarilo tudi pet tisoč evrov čistega dobička, je še poročal Siol.

Naj spomnimo. Športne stave so v Sloveniji v nenadzorovanem razmahu, vse več stavničarjev svoj denar vplača prek priljubljenih tujih stavniških hiš, ki pa jih država ni sposobna omejiti. Ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije je zato zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice. Zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice je bila tudi ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije. Država se je pri pripravi nove igralniške zakonodaje tako odločila, da bo ohranila duopol Športne loterije in Loterije Slovenije.

T. F.

 • Olga

  Ne kupujmo srečk, dokler ne spokajo!

 • von Rhein

  Zanimivo bi bilo vedeti kje vse se Ljubinko Jasnič ni uspel vriniti kot politik. Lenuh,ki se celo življenje potika po pašnikih denarja.

 • MEFISTO

  Ni čudno, da je Kocijančič tako športen tip, saj velja v športu za dolgoprogaša, pravzaprav za večnega maratonca.

  • Johan

   Plenilca Slovencev

 • Demonkrat

  Igralništvo je vir zla

 • sprehajalec

  Naveza Kocjančič-Jasnič ima roko nad vso smučarsko infrastrukturo.

 • vsemojebabe

  Težka je bila bitka, da so izgnali druge športne loterije iz Slovenije. Raje so plačevali kazen za kaznijo in na koncu jim je vendarle uspelo. Zdaj so ostali pri koritu samo še “naši”.

  • Johan

   Mafijaši pri koritu

   • vsemojebabe

    Rdeča od vlade podprta mafija z večnimi rdečimi šefi in s svojimi potomci.

    • karpelec

     …ki jim ni videti konca.

 • ptr

  Komunisti gor ali dol, ne vem, zakaj bi nekdo normalen sploh igral pri ŠL, ki je proti tujim stanicam tehnološko inferiornejša, ponuja dosti manj možnosti in nižje kvote celo za iste tekme. Potem pa še obdavčitev, zaradi katere si na izgubi tudi, če dobiš “ziheraško” stavo z nizko kvoto.

 • centurion

  A so obredno odprli šampanjc na Kocijančičevem
  ukradenem tabernaklju?

 • Johan

  Od rdeče bande srečk NIKOLI nisem kupil in jih tudi ne bom.
  Tu je šele korupcija in sexing !

 • Borut Stari

  Udbomafija in kavijar tovarišija imata sedaj v oblasti še eden, dobro polnjen bankomat več. Tu so še NLB, HIT, Petrol, Iskra… Nima smisla naštevati.

 • karpelec

  Kako si lahko predstavljate, da bi ta brezizrazni obraz s prve slike lahko imel tako moč, da pri teh letih obvladuje tok denarja in ga pravilno usmerja v prave ljudi in leve žepe. Umetnost moči.

 • tramal

  Sedaj ko ne bodo več mogli krasti iz NLB SO SI HITRO POISKALI NOV VIR ZA KRAJO DRŽAVNEGA DENARJA..

  • samsara

   Ena lovka s priseski (bo) odsekana, a kaj ko zraste vsaj ena nova, namesto predhodne.

 • Vstrajnik

  To iso strici iz ozadja ampak pogrebci slovenskih državljanov in Slovenije.

 • Nata

  Oooooo, posle z denarčki pa ja ne bodo izpustili iz rok, a ne ?
  Ali bo kdaj. . . . . kdo. . . . . . pretipal tudi tegale možaka na sliki ?
  Menda ima kar nekaj podjetij ? Jih je ustanovil s svojim, zasluženim denarjem ?
  Barabe k barabam.

 • Janez

  Jaz !
  Teh iger sploh ne igram !
  Spomnim pa se tega neverjetnega človeka ex KP, ZK šefa

  1. Kako je v 1960. letih kot zadnji nosilec predajal štafeto ex krvavemu polit zločincu J. BROZU
  z besedami :
  ” ZA KOMUNIZAM – AKO TREBA – DATČEMO – I SVOJE ŽIVOTE”

  2. Pa? Vsi se ga spomnimo, kako je
  – na žalni slovesnosti v ROGU – AROGANTNO STAL Z ROKAMI V ŽEPU !

  3. Pa? Kako je bil dolgolete predsednik Olimpijskega komiteja !
  Ni znano, da bi bil ta ex ZK šef kdaj kaj pomemben – kot športnik ?
  Ali pa je morda bil? Le da jaz – ne vem.

  4.
  Ali se ne da teh LOTERIJ UREDITI TAKO, DA BI SE PREKO NJIH ZBRALO KAJ DENARJA TUDI ZA
  – REVNE UPOKOJENCE,
  – ZA REVNE MATERE SAMOHRANILKE,,
  – ZA REVNE DRUŽINE,
  – ZA USPEŠNE REVNE ŠTUDENTE itd.

  Kaj se res morajo vedno eni in isti ljudje iz vrst ex KP, ZK “sistemčkov” ?
  – lepiti se na
  VIRE SREDSTEV – KOT SO IGRE NA SREČO ?!
  Dajmo to urediti v Parlamentu R. Slovenije ! Že končno ! L.r. Janez KOMENDA

  • von Rhein

   Marsikdo se ga spominja tudi po ogabno svinjskem obnašanju do žrtev letalske nesreče na Korziki. In posledično do svojcev teh žrtev .

  • Johan

   Na to radikalna leva mafija nikoli nebi pristala !

 • antimur

  Barabo Kocijančiča je potrebno postaviti ob Kučana in Zemljariča ter vse tri za ves kriminal, ki so ga in ga še izvajajo, predvsem pa za antislovensko delovanje, pošteno nagraditi.

 • Osti jarej

  …deli in vladaj,vladaj in deli…narodu pa policijsko državo,laži,manipulacije in qurac v čelo….preklete barabe….brutalno….ampak…klin se s klinom zbija…

 • garfi

  murgelska udbomafija in butalci so smrtonosna kombinacija

 • Iza Demos

  Smo pa tud eni luzerji, če nas prdci iz Murgl premagajo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!