Hrvatov arbitraža “ne briga”, Tuđmanov minister Rudolf pa sporoča: “Z vami Slovenci se ne da normalno pogovarjati!”

Foto: EPA. Borut Pahor in Jadranka Kosor leta 2009.

Odločitev arbitražnega sodišča v zadevi slovensko-hrvaškega mejnega spora bo objavljena 29. junija, so v torek sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, objavljena pa bo tudi na spletnih straneh, so še sporočili iz Haaga. A ker je Hrvaška poleti 2015 zaradi prisluškovalne afere, v katero sta bila vpletena slovenski arbiter Jernej Sekolec in agentka Simona Drenik (oba sta nato odstopila), enostransko izstopila iz arbitražnega procesa, obstaja velika bojazen, da južni sosedje, kakršnokoli odločitev bo arbitražno sodišče že sprejelo, dogovora ne bodo upoštevali. Kot nam je v telefonskem pogovoru v ponedeljek potrdil tudi akademik Davor Rudolf, sicer nekdanji minister Franja Tuđmana za zunanje zadeve, se ta zadeva Hrvatov že dolgo sploh ne tiče več, lahko pa bi se s sosedi po njegovem mnenju hitro dogovorili za rešitev, če bi bila za to prisotna volja z obeh strani. A s Slovenci se po besedah Rudolfa pač ne da normalno pogovarjati.

Naj spomnimo. Slovenija je prisluškovalni aferi navkljub oporekala hrvaškemu izstopu iz arbitražnega sporazuma, pa tudi arbitražno sodišče je 30. junija lani odločilo, da je Slovenija sicer resda kršila pravila, da pa te kršitve niso bile takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe. Arbitražno sodišče je tako brez slovenskega kot tudi hrvaškega arbitra Budislava Vukasa nadaljevalo delo – mesti nacionalnih arbitrov sta zasedla Rolf Einar Fife in Nicolas Michel (slovenska zamenjava Ronny Abraham je vmes prav tako odstopil), ki ju je 25. septembra 2015 imenoval predsednik Guillaume. Slovenija vztraja, da bo končno odločitev sodišča treba spoštovati, kakršna koli pač bo. K temu sta se državi s podpisom arbitražnega sporazuma zavezali že vnaprej.

Toda nič ne kaže, da bi besede slovenskega premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca (ta bi moral v vsaki normalni državi zaradi prisluškovalne afere zdavnaj zapustiti svoj položaj), ki sta v ponedeljek javno dejala, da pričakujeta, da bo hrvaška spoštovala odločitev arbitražnega sodišča, kakorkoli odmevale pri naših južnih sosedih. Kakšno je deset dni pred razglasitvijo rezultatov arbitraže razpoloženje pri Hrvatih, smo v telefonskem pogovoru povprašali nekdanjega Tuđmanovega ministra Davorja Rudolfa, ki je v času Janševe vlade vodil hrvaško stran v pogajanjih o mejnem sporazumu, a so bili njegovi odgovori pričakovani – Hrvaška je izstopila iz arbitraže, ker je to sodišče delovalo pristransko, v korist Slovenije, zato se vprašanje arbitraže Hrvatov ne tiče več.

Davorin Rudolf.

Razsodba arbitražnega sodišča samo mrtve besede na papirju
“Kaj reči? Slovenija je bila vpletena v to kuhinjo z nedovoljenim dogovarjanjem z glavnim arbitrom, ki pa je največji krivec. Razkrival je tajne informacije, ki jih pred končno razsodbo ne bi smel. To je nekaj, kar se v mednarodnem pravu ne bi smelo zgoditi, to se ne dogaja nikjer na svetu. Na ta način je bilo omadeževano ime mednarodne sodne institucije,” je bil oster Davor Rudolf, sicer po očetu Slovenec. Po njegovih besedah bi se državi lahko dogovorili o meji v zelo kratkem času, novi sporazum pa bi se moral zgoditi na podlagi državne meje, ki je veljala na dan osamosvojitve, 25. junija leta 1991.

Za Rudolfa je ključno, da nobena stran po odločitvi arbitražnega sodišča, ne glede na razsodbo, ne uporabi sile, čeprav pričakuje, da se bodo incidenti v Piranskem zalivu še nadaljevali ali celo stopnjevali. Hrvaška je imela predlog, da se vprašanje tega, v resnici zanjo “zelo majhnega zaliva”, reši po pravilu condominium, kar bi v praksi pomenilo, da bil to zaliv, ki bi pripadal obema državama.

“A dokler Slovenija s svojo v parlamentu sprejeto deklaracijo vztraja, da je njen celoten zaliv, se s Slovenci ni mogoče normalno pogovarjati! Tega ni nikjer v svetu. Ne more Hrvat stopiti s svoje obale v slovensko morje. To bi pomenilo, da bi, kadarkoli bi pomočil roko v morje, že prekoračil svoj teritorij! To je neumnost. Takšne predstave slovenske politike škodijo slovensko-hrvaškim odnosom,” še opozarja Rudolf, ki mu je žal, da so odnosi med državama tako neurejeni, če pa vsako leto na Jadranu letuje več kot milijon Slovencev.

Janševa vlada še najbližje racionalnemu sporazumu, a je Pahor nato uničil ves trud in napor
Rudolf sicer vztraja, da Slovenija ne more dobiti dostopa do mednarodnih voda, saj te po njegovih besedah v Jadranskem morju v tej obliki sploh ne obstajajo več. “Hrvaška je razglasila svojo ribolovno cono, Italijani svojo. Klasičnega odprtega morja tukaj ni, imajo ga v Atlantiku in Sredozemlju. Tisto, kar pripada Sloveniji, je teritorialno morje, ki ga ima vsaka država,” trdi nekdanji hrvaški minister. Hkrati opozarja, da so slovenske ladje doslej venomer nemoteno plule čez hrvaške teritorialne vode, da nobene nikoli niso ustavili pred Koprom. “Zato res ne vem, kaj hoče Slovenija? Vojno? Vojne ne bo, saj nismo neumni, ne Hrvati, ne Slovenci!”

Po Rudolfovih besedah je bila sicer njegova komisija blizu dogovora s slovensko stranjo v času prve Janševe vlade, ko je slovenska pogajanja vodil Miha Pogačnik, a je potem na oblast prišla Pahorjeva vlada, ki je zrušila vse napore in prizadevanja svojih predhodnikov, da bi se končno rešilo vprašanje slovensko-hrvaške meje. “Res smo trdo delali. Potem pa je zaradi Pahorja vse padlo v vodo in šli smo v arbitražo,” še obžaluje naš sogovornik.

Miha Pogačnik (foto: Finance)

Govorili smo tudi s Pogačnikom, ki pa ni prepričan, da bo odločitev arbitražnega sodišča sploh dobra za Slovenijo. Po njegovem mnenju pa je bolj zanimivo vprašanje, kaj se bo zgodilo z izvajanjem sporazuma, če bo Hrvaška stala za svojo odločitvijo zaradi “grobe kršitve postopkov s slovenske strani”. Tudi, če bi bila odločitev dobra za Hrvaško, je po mnenju Pogačnika sosedje ne bi spoštovali, saj bi to pomenilo, da njihova politika ni konsistentna. “Se je pa Slovenija zavezala, da bo odločitev spoštovala, zato bo zelo zanimivo videti, kako se bo obnašala vlada, če bo sodba v nasprotju s slovenskimi osamosvojitvenimi dokumenti, kar pa ni nemogoče!”

Pogačnik pravi, da je arbitraža po mednarodnem javnem pravu zdaj tako ali tako nična, saj se ne sme vplivati na sodnika in ob tem pričakovati, da bo nasprotna stran sodišče jemala za legitimno. “Osebno mislim, da bo situacija izjemno zanimiva in da bosta obe državi zaradi arbitraže še v velikih težavah. Slovenija bo imela težavo, če v odločitvi ne bo priznanega celotnega Piranskega zaliva, saj je to ustavno vprašanje in ker smo to v ustanovitvenih aktih tudi jasno zapisali. Slovenija bo imela velike težave z uveljavitvijo te sodbe. Moral se bo pojaviti nekdo tretji z rešitvijo, ki bi bila sprejemljiva za obe smeri,” dodaja Pogačnik.

Milan Oražen Adamič.

Adamič: Mednarodna skupnost bo podučila Hrvaško, da se v Evropi spoštuje pravila!
Govorili smo tudi z nekdanjim veleposlanikom Republike Slovenije na Hrvaškem, Milanom Orožnom Adamičem, ki ravno nasprotno verjame, da bo Slovenija dobila izhod na odprto morje, saj je to zanjo ključno vprašanje glede tega, ali se bo lahko ponašala s statusom pomorske ali celinske države. “S tem bi Hrvati dobili konkurenco na Jadranu, Slovenija bi postala pomemben soigralec, tudi pri takšnih zadevah, kot so vrtine plina. Seveda to Hrvatom ni pogodu,” meni Adamič, ki opozarja, da Hrvaška z nikomer od sosedov nima urejenega mejnega vprašanja, s čimer dokazuje svojo neverodostojnost.

Po njegovih besedah bi bilo pravično, če bi Sloveniji pripadli vsaj dve tretjini Piranskega zaliva in da kopenska meja niti ni tako pomembna, saj gospodarsko in teritorialno nima kakšne večje teže. “Težko je napovedovati, kaj se bo dogajalo po razsodbi arbitražnega sodišča, a dejstvo je, da ni druge možnosti, kot da Hrvati odločitev spoštujejo. Sicer jih bo o tem podučila mednarodna skupnost,” je odločen Adamič, ki pa meni, da se sosedi v kakršenkoli oboroženi spopad s Slovenci na morju ne bi zapletli, četudi bi Slovenija bolj s silo implementirala odločitev sodišča. “Tega si zaradi turizma in dobrososedskih odnosov preprosto ne morejo privoščiti. Bo pa politika, to je že stalnica, znova glasna v domačih medijih, da bi se preusmerilo pozornost od bolj resnih vprašanj, kot je slaba hrvaška ekonomska situacija!”

Rupel: Slovenci za 14 dni v hrvaškem kampu pripravljeni žrtvovati nacionalne interese
Dimitrij Rupel
pa se boji, da je trenutna vlada Mira Cerarja premalo odločna, da bi lahko Hrvate prisilila k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča. “Državi bosta imeli šest mesecev časa, da implementirata sodbo, Hrvati pa imajo ob tem precej več manevrskega prostora, ker so izstopili iz tega dogovora. Hrvati imajo pač takšno navado, da tisti del sodbe, ki jim ustreza, spoštujejo, tistega, ki jim ne, pa preprosto zavrnejo. A tako se lahko obnašajo, ker jim Slovenci to dopuščajo,” dodaja nekdanji zunanji minister. “Težava je tudi v tem, ker Slovenci še vedno množično odhajajo na morje k sosedom in so pripravljeni za tistih 14 dni, po možnosti v kakšnem kampu, žrtvovati državne interese. In to je glavni slovenski problem, na nek način se še vedno nismo odcepili od Hrvaške!” Po njegovih besedah bi morala Slovenija v Piranski zaliv postaviti svojo ladjo Triglav in kupiti še nekaj novih, ki bi branile slovenske teritorialne vode.

Dimitrij Rupel

Rupel še trdi, da je bila Janševa vlada, katere del je bil tudi on, med leti 2004 in 2008 sposobna urediti mejne spore s Hrvaško, a jo je ustavila menjava oblasti po aferi Patria, Pahorjev levi trojček pa se je z Jadranko Kosor raje dogovoril za arbitražo. Glede nadaljnjih potez trenutne Cerarjeve vlade pa je črnogled: “Ta vlada je na žalost sestavljena iz amaterjev, ki nimajo izkušenj v politiki, nimajo izkušenj z osamosvojitvijo in zato tudi nimajo nobenih izkušenj s kompleksnimi slovensko-hrvaškimi odnosi!”

Luka Svetina

 

 • Silka

  Enkrat so hrčki že sanjali, sa smo Slovenci podalpski Hrvati. Sedaj pa če sem prav slišal že približujejo vojaške zmoglivosti naši držai.

  • montyamp

   Mi imamo veliko srečo , da so Hrvati med Slovenijo in Srbijo .
   Srbi so v Sloveniji za začetek 1918 zaklali IVANA CANKARJA , ostale stvari si pa sam najdi .
   Če Hrvati ne bi bili Hrvati , bi jih srbska gamad že zdavnaj požrla .
   Slovenci ste pa itak navadne pizde .

   • Krtača 17

    Ob osmih bo vizita. Povej dohtarju v Begnah da ti pojača dozo tablet ker celo noč ne spiš ker se ti prikazuje murglosrbski udbovski palček ki ti ropota pod postlo.

    • montyamp

     Živeli Hrvati ,
     živel NATO ,
     Rusofila žveplenega pritlikavca si pa nekam vtakni .
     Nimam cajta zaj za izdajalce .
     Slovenci najbolj zabit narod v EU .
     Dokaz : sodišča gnoj od gnoja gnoj .

     • Krtača 17

      Sej pravim, dohtar te bo že poslušu. Če pa tableta ne bo zadost pa zaprosi da te s kolom useka po glav. Pol boš sigurn bolj normalen.

   • Silka

    Samo da te ne boli.

 • resnicaboli

  Vse je zašpilal Pahor ko je bil predsednik vlade za klovne pač ni politika.

  • karpelec

   …oh, kako fantastičen dan!

 • dr Janez Sveti

  Pravzaprav je Istra Italijanska.
  DR Janez Sveti Benito

  • Jefferson Vendski

   Pravzaprav je Istra istrijanska. Ampak ja, v vsakem primeru so hrvati tam furešti.

   • dr Janez Sveti

    Pravzaprav je Istra od mene,samo se mi ne gre izpostavljat.
    DR Janez Sveti Istrski

 • rubec

  Kupit ene 400 maric, te bleferje ob 4 zjutraj aretirat potem pa vožnja. Prva – bremza, prva – druga – bremza, prva – druga – tretja – bremza, prva – aha, zdaj mi pa že kava vre.

  • samotoje

   Ne igraj se ti s kavo, pri meni je zjutraj to stvar preživetja.

 • APMMB2

  Določitev meje med Hrvaško in Slovenijo bo po razsodbi sodišča ostala še naprej prvovrstna neumnost.
  Državi za sedaj še nista zreli, da bi trezno predosili, kakšno mejo bi naj imeli. Polni sta emocij in vsaj v Sloveniji je poudarjeno izražena zahteva po zmagi. Slovenija je naredila pri celi kolobociji veliko napako, ko se je osredotočila le ma pomen morske meje, med tem, ko je probleme kopne meje popolnoma zanemarila. Kopna meja je meja s katero se bomo dnevno srečevali in če ta ne bo življenska, je ne bo nihče upošteval, ali pa bo predstavljala težave in netila nenehne spore. Tako bo dobila recimo Hrvaška novega državljana Joška Jorasa z njegovo kmetijo vred in borec za Slovensko mejo bo prodan.
  Na drugi strani si Slovenija obeta stik z odprtim morjem.
  Kaj to je in čemu bo ta stik služil praktično nihče ne ve.Od pamtiveka velja namreč pravilo neškodlijive plovbe in to pravilo bo ostalo še naprej, torej se Kopru nii treba bati,da ladje v luko ne bodo mogle vpluti, ali izpluti, pa naj imamo stk, ali ne. Lahko da pridobimo nekaj kilometrov morja, pa saj ne vemo, kaj bomo z njim počeli. Morda bo tu in tam kak ribič polovil kakšno ribico,sicer pa večje koristi iz vsega skupaj ne bomo izvlekli.Prav tako z delitvijo Piranskega zaliva ne bomo skorajda nič pridobili. Nikoli ne bo povsem slovenski.Če meja ne bo potekala po diagonali, bo orientacija težja in možnost kršitve meje večja. Koga bo to zabavalo se ve, prav gotovo pa ne turistov, ki se za mejno ekstravaganco ne bodo menili.
  Potem sledi še večja neumnost: koridor.
  Čemu bo ta koridor služil? Plovbi prav gotovo ne. Stiku z odprtim morjem tudi ne. Italija in Hrvaška sta si Jadransko morje tako in tako že razdelili in odprtega morja praktično v Jadranu ni več. kakršen koli koridor že bo,će sploh bo, se bo zaletel v Hrvaško morje in potem bo potrebno pluti po hrvaškem morju naprej.
  Kapetani ladij , ki plujejo v Koper, ali Trst pa tako in tako plujejo skaldno z morskimi tokovi in koridorji ne oziraje se na meje in na ekstravagancio slovenske pomorsko pravne znanosti.
  Koridor, če ga bo sodišče določilo, bo predstavljal podoben dosežek, kot če bi nam OZN dodeli tri kvadarten kilometre lunine površine.
  Ostajajo pa slej ko prej problemi meje , kjer so mejne reke, porblemi, kjer so meje bile risane po neresnih katastrih v Beli krajnini. in seveda novopečeni Hrvat Joško Joras, ki si je prizadeval obraniti nakaj hektarjev zemlej ob Dragonji, pa bo ta očitno pripadala Hrvaški.
  Morda izgubimo še del letališča v Portorožu, za nagrado pa dobimo koridor in stik z odprtim morejem. Dalmatinci so bolj praktični. Požvižgajo se na koridorje in rečejo, potisni prst v morje in dotakneš celi svet. Za to ni potrebno razsodbe mednarodnega ad hoc sodišča. Slovenci smo si pač najverjetneje priborili kridor, ki bo pričal le o tem, kako pikolovski smo.

 • RealRevolution

  Slovenska dezela je raznovrstno fina!

  Ima gore,hribe in doline,ima izrazite vse 4 letne case,zelena dezele,pokrita z velicastnimi gozdovi in se in se.
  Med drugim pa imamo tudi morje,ki ga ne smemo izpustiti iz rok.
  Majhna a zelo vazna,prelepa obala…
  Sedaj se je v nasi drzavi marsikaj spremenilo in svet nas pozna bolj kot kdajkoli prej.
  Veliko so tudi pripomogli sportni uspehi(vse to pa bi morala politika bolj financno podpirat in cenit).
  Hrvati se nase rasti bojijo in se je zavedajo.
  Imamo tudi osebno “poznanstvo” z belo hiso ter imamo “dobro ime”,sploh pri avstricih in nemcih.Za to so najvec zasluzeni delavci.
  Vzamejo jih pa zato ,ker se ve v kateri dezeli so pridni kot cebele.

  Zdaj se marsikaj odpira,samo treba je se,da SDS konkretno zmaga na volitvah.Tako lahko politika koncno zacne opravljati svoje delo k razcvetu nase drzave !

 • Krtača 17

  Arbitražni sporazum ni ničen. Drugače se pa take sporazume spoštuje, sicer nisi več merodajen sogovornik na nobenem področju. In če nisi merodajen sogovornik, zakaj bi drugi spoštovali sporazume s tabo? Torej, če en odstopi, potem lahko tudi drugi. Ne vem pa če je to Hrvatom res v interesu, ker potem nismo naredil nič. Poleg tega se lahko Hrvaška pripravi še na kakšno presenečenje ki bo priletelo iz drugega konca. Zakaj bi Hrvati pričakoval da drugi spoštujejo njih, če sami kršijo mednarodne sporazume? Brez veze se zapletat. Dejmo zaključit sporazum, se ga držat pa bo mir. Hrvati imajo neurejene meje tudi drugje. Glede na to, kako se bojo obrnili zdajle, je odvisno tudi kako jih bojo reševali drugje. Skratka imajo velik problem lahko.

  • montyamp

   Ja ja , spoštovalo bi se tudi naj mednarodne konvencije glede klanja PO VOJNAH .
   Haha , morilci o spoštovanju , šala dneva že zjutraj .

   • Krtača 17

    Mednarodne konvencije so prvi kršil okupatorji. Saj veš, tretjino razselit, tretjino pobit, tretjino pa ponemčit in terorizirat. A se račun ni izšel – še dobro. Hvala NOB-ju.

    • montyamp

     Hvala NOB , da lahko danes pol Slovenije dela v tujini ,
     peremo denar za ISIS ,
     nategujete pse ,
     mešate tone kokaina ,
     prodajete morje Hrvatom ,
     kradete pri gradnji ,
     praznite banke in
     delate banditi sramoto času in prostoru .

     • Krtača 17

      Za vse so poskrbel. Tisti ki jim pa slovenski jezik ni všeč, grejo vedno lahko svobodno govorit nemško v Nemčijo.

     • montyamp

      A Srbom je pa všeč ???
      Zato so nas v šoli posiljevali s cirilico .
      Kolaboracija s čuvaju turških magarcev je prinesla dobrega kot 100 potresov in cunamijev , še 5 atomskih na vrh .
      Danes pa budalo žreš za posojila germanske pomije .

     • Krtača 17

      Zgleda da tolk je že pomagal da si se rodil pa da si se zastonj šolal in da zdaj svobodno delaš v Švici kjer ti odbijejo uro za malico. Ja, tam se ti sigurno cedita samo med in mleko. Tako da brez veze pizdiš.

 • von Rhein

  Hrvatje imajo kompleks “Slovenija”,ki ga izražajo na vse možne načine.Njihova lijepa je velik del Balkana in balkanske mentalitete. Zelo dobro se spominjam nekega Tužmanovega govora v katerem je parkrat ponovil…”naši susjedi Austrijanci”.To veliko pove.

  • Krtača 17

   Zato je pa pod Titom lahko samo skalce tolku v arestu. Ko je pa prišel na oblast je bila pa sama morija.

 • montyamp

  Dokler bo Slovenija imela murglosrbsko izdajalsko politično hrbtenico , ni pričakovati drugega kot scenarijev ki se vrstijo zadnjih 100 let .
  Sluzasta in kolaborantska drža se odraža tudi v odnosih NATO – Slovenija in prav lizanje murglarjev z Rusi , pošilja čudne signale tistim , ki vedo česa je komunizem sposoben , čeprav je že na tričetrt mrtev .
  Slovenci plačujemo arbitražo , udbovskim majmunom prisluškuje FBI , ki Hrvatom z veseljem pomaga , saj od Putinove mafije ni koristi nikjer na planetu .
  Amen .

 • Darth Vader

  čeprav mi gre rupel na kurac, mu dam klele popolnoma prav: “Glede nadaljnjih potez trenutne Cerarjeve vlade pa je črnogled: “Ta
  vlada je na žalost sestavljena iz amaterjev, ki nimajo izkušenj v
  politiki, nimajo izkušenj z osamosvojitvijo in zato tudi nimajo nobenih
  izkušenj s kompleksnimi slovensko-hrvaškimi odnosi!””

  • von Rhein

   Določeno obliko odnosov pa le imajo….vikende na Jadranu,nekateri tudi več,hiše (Kacin npr.). Lepo so sprejeti,imajo ugodnosti in vse bodo počeli,da tako ostane. Tudi tisti,ki samo enkrat letno postavijo šotore v borovem gozdičku in po prihodu z dopusta sosedom razlagajo kako dobra travarica je “tam dol”.

 • MEFISTO

  Kje bomo imeli po novem stik s hrvaškim morjem?

  Pri Portorožu, Piranu, Izoli ali že kar pri Kopru?

  • von Rhein

   S to politiko v Tolminu.SOČA (Isonzo) se namreč izliva v Jadransko morje in tako dobimo “conection”.

  • kokobily

   Meja PO SREDINI !! Pa ne zaliva, ampak otoka…Sicer, nisem se še odločil, ali Korčule, Brača, Krka, v igri je še Bled, pa tudi Mariborski otok (tistega med Koprom in Izolo še ni..).
   Bedarija ?? Kajpak, samo, jaz si je lahko privoščim, ker nima nobeneg vpliva na končni rezultat.
   Tudi 2 miliona najinih sodržavljnov (s tabo vred, presvetli (lumine!) Mefisto) V tej pravljuci smo vsi mi -Fausti. Pomeni – jebeni. P če že sem (jeben), potem lahko tudi rečem, da mi prav -JEBE..

 • WatsonForus

  ta Rudolf je KRETEN in to bo tudi ostal. Sicer pa smo slovenčki zamudili vse priložnosti , nas Hrčki nategujejo , kadar jim paše.

  • pajot

   seveda je kreten. saj ima slovenske gene.

 • Majda

  Ko enkrat v poslu uspes, naletis na Hrvata, ki pravi:idem i ja! Stari ljudje pa znajo povedati, da se boj Hrvatov, ker imajo arzenal lazi, izgovorov, sprenevedanj, …Kaj je izvirni greh nasih pahorjev erjavcev, v zvezi s takim sprenevedanjem? Ko je bil cas za ureditev odnosov, to je bil cas pogajanj CRO v EU, smo stisnili ri… in jim dali zeleno luc. Ko nas danes in jutri Hrvatarji zdaj Jeb.., spet stisnemo ri…? Kaj je s tabo, slovencelj? Na slovenskem smo mi gospodarji, niso madzaroni, srbijanci, romi…!

  • kresnik

   Hrvati se borijo za svoje. Naši amaterji, kot slovenskim politikom pravilno pravi Rupel, pa cincajo in izgubljajo od terana naprej… Slovenci radi govorijo pregovore o Hrvatih, pa na koncu jih je še vedno 3/4 poleti pri njih na obisku. Kdo je zdaj zahrbten? Bodite srečni, da so Hrvati za mejo in ne Srbi.

   • McBobo

    Hrvati se borijo za svoje in tuje. Kdaj v zgodovini je bil Piranski zaliv hrvaški?

 • kresnik

  Saj Hrvatom ni treba spoštovat arbitražne razsodbe, samo ko so šli v to so podpisali, da enostranski odstop stranke ni možen in da je arbitraža dokončna. Arbitraža se je zato nadaljevala. Razsodbo tako kot bo, tudi če bo slaba, bo upošteval ves svet, ker bodo meje tako kot bo sodišče odločilo tudi vrisane. Kaj si vpleteni državi mislita o tem ni važno. To gre za eno državo proti vsem.

 • von Rhein

  O stiku z odprtim morjem,borbi za ta stik sem razmišljal že pred odločitvijo o arbitraži.P se mi pojavi vprašanje…kaj pa,če bi Hrvatje potem,ko Slovenija ne bi imela stika z odprtim morjem,po namigu nekoga le ustavili in pregledali kakšno ladjo na poti v Koprsko pristanišče? Vse naprej je lahko špekulacija.

  • Igor Kavalar

   Če mi nimamo teritorialnega stika z odprtim morjem in je vmes hrvaško morje, kjer patruljirajo hrvaška policija, mornarica, ustavijo lahko katerokoli ladjo, da pride do zamud in z lahkoto propade luka Koper in tudi noben 2 tir ne bo pomagal.

   • von Rhein

    Pa še kakšno zanimivo stvar lahko najdejo.

    • Igor Kavalar

     Ljudje so se odločil za arbitražo, leta 2010 z 51,54% ZA in 48,46% PROTI.
     Danes 7 let kasneje rešitve, ki so jo zaupali ljudje levi vladi še ni. Za izgubo logističnega potenciala države in edinega pristanišča ter dostopa do odprtega morja, jaz ne bom krivil sodišča ampak 51% volilcev, ki so podprli nedefiniran stik namesto teritorialnega stika.

 • althar

  Hrvati imajo težavo, ker so nam ukradli obalo, morja nam pa (še) niso mogli. Meja naj se postavi tja, kjer je bila še pred 40 leti, torej na južno mejo nekdanje piranske občine do Savudrije, pa bo vse “po reglcih”.

  • črnaovca

   Počakajmo ne vem zakaj toliko hitimo, Hrvati od Srbov zahtevajo mejo po katastru, počakajmo in jih podprimo potem pa zahtevajmo isto

   • rrrrr

    Ovce bi vedno počakale, da jih na koncu vse srečne zakoljejo.

 • črnaovca

  Dimitrij je povedal vso žalostno resnico. Škoda da je Janez tako vehemntno odstopil od sporazuma Račan Drnovšek, nič hudega če mu je Sanader obljubil drugo rešitev ko bi bila na mizi bi lahko izbirali. O Pahorju in njegovih nebulozah ni vredno izgubljati besed. Rudolf je bil član arbitražne komisije in pisarno je imel kar na Hrvaški ambasadi seveda so se dogovarjali samo da jih ni nihzče ujel. Vse skupaj je sramota a s Hrvati se tako ali tako nimožno ničesar dogovoriti. Edini ki jim je pokazal je bil Janez ki je poslal specialce v Hotizo potem so pa stisnili rep. No ja nam ostane mejna kontrola in to je treba izvajati temeljito v skladu z uredbo EU. Meja se bo rešila čez 50 let ko bo vsa sedanja gewneracija z Rudolfom na čelu na Mirogoju in Žalah

 • Anton

  Slovenci smo imeli v zunanji v diplomaciji večinoma totalka nesposobneže, od Rupla, ki je kvasil neumnosti, do navsezadnje Erjavca, ki je milo rečeno en navaden “kmet”.

  • črnaovca

   Ne, kmet bi bil modro tiho in odpeljal sosedu kravo iz hleva. Erjavc je navadno gobezdalo, ki živi od tega da laže upokojencem in ti mu verjamejo. Je govoril kako se bodo dpokojnine uskladile ko bo gospodarska rast več kot 2% sedaj je skoraj enkrat večaja on pa tiho in stara mama ima še vedno manj kot 500 EUR penziona za polno dobo pa če pol življenja je hodila peš v fabriko.

   • Anton

    zato pa sem dal kmeta pod navednico

   • Anton

    on je govoril marsikaj, kar b bilo bolje da nebi, ne velja zastonj stari rek, ki pravi sledeče:

    modri molčijo, ko bedaki govorijo

    sarkazem press

 • Anton

  ma pa Rudolf prov, kako lahko pričakuješ od teh pajacev-levakov, da se bodo znali normalno pogovarjati, če so eni navadni troli. Burleskno pa je to, da se imajo za povrhu še za superiorne. Potem pa dobiš tragokomedijo, ki jo mora plačevati raja.

  sarkazem press

 • kokobily

  Zdaj je, kar je, zato si dovolim tudi kakšno “nenavijaško” vprašanje, pa si nanj poskusimo odgovoriti..

  “Prisluškovana afera” – bi jo tako imenovali tudi, če bi namesto slovenskega, to šporkarijo počel hrvaški sodnik arbitrežnega sodišča ??? Kdo še verjame, da so tisto bili prijateljsko-privatni pogovori, da slovenska “uradna” politika nič ni vedela ? Ob takšni reči, kot je določanje državne meje ? Spominja me na tisto, kar je povedal Janša o Patriji (286 mil.€), da se on ni s tem ukvarjal (obramboslovec), ampak njegov ministr Erjavec (spet ta prepirljiva spaka)..Kdo od nas ne bi takšno dejanje imenoval z pravim imenom – SVINJARIJA ? Referendum o izstopu iz arbitreže bi takoj bil na mizi…

  Rupel- “.. Hrvati imajo pač takšno navado, da tisti del sodbe, ki jim ustreza, spoštujejo, tistega, ki jim ne, pa preprosto zavrnejo” Ha, ha, kratka pamet se spet oglaša…A ni prav naša država podpisala pristop Konvenciji o pravu morja – “z zadržkom”., kar v vsakdanjem jeziku pomeni ” kar nam paše bomo. kar pa ne, se ne obvezujemo spoštovati”.. Pri Združenih narodih !!!!

  Katera država podpisuje neki sporazum, istočasno, pa sprejema v parlamentu rezolucijo (ali je meogoče kar zakon, ne spomnim se točno), v katerem zapiše, da če ne bo zadovoljna z izhodom arbitraže, (izhod v mednarodne vode), ga ne bo (arbitraže) spoštovala…
  Pomeni, krši sporazum, prej, kot je je sodišče sploh začelo delovati ! Tudi tokrat Hrvaška ???
  RUUUPEEELLL !!!

  Nekoč, ko so na koncu druge vojne “naši” prišli v Trst, so si z drugimi zavezniki delili upravo. Nam sta prišli v roke Šolstvo in kultura, pa so “heroji” rekli VSE ali NIČ ! To so tudi dobili – NIČ…
  Zdi se mi, da se je Slovenija zapletla sama s sabo bolj, kot z Hrvaško. Odzunaj se to še kako jasno vidi, tukaj, noter so nas ze tako zbombardirali za zlajnano “nedoslednostjo” Hrvatov, da sebe sploh še ne vidimo.. A so nam ONI_DOL v prvem planu.. mogoče- politika pač !!! Iger naj bo, če že kruha ni ..

 • dež

  Škoda časa in besed za ugibanje, kakšna bo razsodba ?
  V vsakem primeru gre za čisto win-win situacijo za Hrvate. Če bo ugodno zanje bodo upoštevali, če ne, ne bodo. Za uveljavitev svoje volje bodo uporabili vsa sredstva, po potrebi tudi vojno mornarico. Če kdo pričakuje, da lahko SI flota z dvema gumenjakoma in rusko patruljno ladjo, ki niti pošteno ne more obrniti v Piranskem zalivu, kaj naredi, je hudo naiven.

 • MEFISTO

  Mar se ni Njegova ekscelenca gospod slovenski zunanji minister preden so Hrvati odstopili od arbitražnega sporazuma na vsa usta hvalil, da ima zanesljive informacije o tem, da Sloveniji dobro kaže na arbitraži?

  HANZI TV dokaze hrani!

 • domovina mili dom

  Hrvate postaviti na realna tla.
  – 1,5 mio nočitev naredijo Slovenski državljani na cro coast. Torej biti zaveden državljan in bojkotirati njihovo obalo.
  – v primeru incidentov, se zapre meja proti hrčkom. Tu imamo sedaj moč. Ker so jo zamudili-zajebali komunisti pred vstopom hrčkov v EU.
  Ti razumejo samo jezik dejstev, ne diplomacije.

  • Raamko Rom

   RES.Ampak oni naredijo skupno 14 MIO nocitev.Tako, da ta 1 MIO ne steje ravno veliko…..

   • Igor Kavalar

    Če se zapre slovenska meja, bo tudi tujcev manj.

    • rrrrr

     Ne verjamem. Ti, ki so pri nas že v večini, se itak nočejo vrniti v svojo jugo-tugo!

     • Igor Kavalar

      To mislim na turiste, ki preko Slovenije obiščejo Hrvaško. Če oni nas po denarnici usekajo glede luke Koper in dostopa do odprtega morja, jim mi zapremo mejo v turistični sezoni.

     • Jožef Grobler

      Rudolf, kot Rudolf. Morda bi moral kdaj pomisliti na to, od koga ima priimek.
      Slovenci pa, kot Slovenci: večinsko razmišljajo le, kako je lepo, ko so pri sosedih(ki pa nikakor niso le dobri sosedje) na dopustu.
      Nekoč sem v debati dejal, da bi bilo potrebno pokazati Hrvatom, da imamo jajca: napr. že s tem, da vsaj dve sezoni ne bi več dopustovali pri njih. Verjetno bi jih to vsaj malo prestavilo na realna tla.
      LP
      Jože Šentiljski

    • kokobily

     Če zapreš južno, zavedaj se, da bo zaprta tudi severna , s severne strani..

     • Igor Kavalar

      A od Avstrijcev? Dvomim. Če pa bo smo pa navajeni tega že iz Juge.

   • goldhorn

    Ne vem če bo to držalo. Mislim da smo na tretjem mestu po nočitvah.

    • Raamko Rom

     Sem se zmotil; “Na Hrvaškem so lani zabeležili rekordnih 14,15 milijona turistov in 78,57 milijona nočitev”

  • dež

   Malo pomisli, koliko počitniških kapacitet v lasti Slovencev je na Hrvaškem. Ga ni boga, ki bi te ljudi prepričal, da ne gredo na svoj vikend (ali v počitniški dom) na HR. Sem prepričan, da je večini čisto vseeno, če bi izgubili celoten Piranski zaliv, važno da se oni imajo OK na morju.

   • domovina mili dom

    Zaradi “piš me vuh” Slovencev, smo v “pismu materinem” v domači državi in propadlem ugledu po svetu..

  • Nata

   Ja. . . . . .vendar naj začno veliki magnatarji, ki tam ne taborijo, ampak uživajo v razkošju.

   • domovina mili dom

    Jim nosimo denar s katerim financirajo proti slovenske dejavnosti. Ta prvo ta mali večni el presidente, potem pa vsa F21 falanga za vzorec. Potem morda taborniki začno razmišljat. Morda…..

 • Piki

  Hrvati imajo svoj način dogovora s sosedami, mi povemo vi sprejmeta ali pa nič in se vi ne znate dogovarjati.

 • Sloven”c

  “Z vami Slovenci se ne da normalno pogovarjati!”….ja Hrvat-uni, vpašajte še vse ostale vaše sosedske države s katerimi imate nerešene mejne spore pa, da vidimo kaj si oni mislijo o tem s kom se ne, da normalno pogovarjati. Vse kar se z vami nekdo zmeni dobi na koncu od vas samo nož v hrbet, hinavci !

  • MEFISTO

   Moraš pa vendarle priznati, da se z njegovo ekscelenco gospodom zunanjim miniistrom Karlom Erjavcem, klovnom, ni mogoče normalno pogovarjati.

   In, ne pozabi, Njegova ekscelenca predstavlja vse Slovence

  • kokobily

   Imamo samo eno nerešeno mejo, pa še te nismo znali poštimati. Zato, ne bleji..
   Srbija ima “nerešenio” z Hrvati, Bosanci, pa je to hotela urediti z “tank diplomacijo”. Makedomce sploh ne priznavajo, da obstajajo, za Črnogorce (okupirani od 1903) pa itak trdijo, da so Srbi,samo ti tega ne vedo..Z Šiptarji.., pa Madjari..Bosanci itak ne vedo ali imajo, ali nimajo države, imajo marke, pa kantone. Makedonci še imena države nimajo, o mejah bolj da ne govorimo. Črnogorci in Hrvatje so se zmenili in normalno živijo, brez napetosti okrog poteka “nerešene” meje. Enaki tip rešitve smo imeli “na dlani” tudi mi in Hrvatje, pa se je predsednik-maneken hotel vpisati v zgodovino in je naredil sranje. Tako, če vse sešteješ, je na konci Hrvaška edina iz ex Juge, ki je vsaj eno mejo rešila (od 4), z eno je bila pred samim koncem rešitve, pa so naši to minirali (dobili bi več, kot bomo zdaj).. Pomisli, če bi mi imeli mejo z 4 drugimi ex-YU državami…
   In zdaj, Hrvatje so nam spet krivi. Na pajtl mi gre. koliko enetgije se v tej državi porabi za dokazovanje, kako nam je za vse kriv nekdo drugi, narodnosno, ideološko, versko,po tipu fuck obnašanja, letih, letnih časih…
   Samo, dnarja iz bank nam niso odnesli Neslovenci, ampak naši…

 • šmentanamuha

  Rupel je po dolgem času nekaj pametnega povedu.

  • rrrrr

   Kdaj pa?

 • Morala

  Če bi Hrvati odločali o vstopu Slovenije v EU, Slovenija nikoli ne bi prišla v EU, naši so jim pa tako lahkotno prižgali zeleno luč!!

  • karpelec

   Jadrankin nsmeh je boratu naredil čisto mehka kolena.

 • tarantela

  Slovenija in tudi druge države nima-jo diplomata, ki bi bil kos hrvaškemu sprenevedanju! Cirkus bo, ko bo treba določit meje med Hrvaško in Srbijo, da o meji z Bosno niti ne govorimo

 • Hun

  vi pa se vabte Thomsona jebala vas hrvatcka nacionalna muzka

 • MEFISTO

  Izjava leta!

  Janez Kocijančič: ” Nisem lobist, ne prodajam vpliva, ampak znanje!”

 • mirodel

  Spoštovani g. Rudolf – kot da ne bi Slovenci poznali vaših fint v korist Hrvaške. Ampak tudi vi malo razmislite o značajnosti Hrvatov, ki se ne držijo nobenega dogovora, če ni v njihovo korist.

  • rrrrr

   Arbitražni sporazum je le ena v kooprodukciji s Hrvati posneta Žlahtna štorija za odvračanje pozornosti od svojih skupnih kriminalnih poslov še vedno odlično sodelujoče slovenske in hrvaške udbe. Za pobebavljeno slovensko in hrvaško javnost.
   V ozadju pa poteka neovirana trgovina z belim praškom, pranjem denarja in skupnim pravniškim pokrivanjem povojnih boljševiških zločincev iz obeh držav (Agrokor, NLB, Zagrebačka banka, Perković-Gorenc- Kučan-Račan, itd, itd)
   Briga obe udbi za nacionalne meje, vi, Butalci in Dudeki pa se klestite med seboj!

   • mirodel

    Balkanska posla pač ….

 • Kosobrin

  Vlada upa, da bodo Hrvati sprejeli arbitražo!? Čisto nič jih ne izuči. Kar sprejme sabor HR, je zanje sveto. Morda jim samo še EU lahko stopi na prste ….Čez nekaj dni, 29. 6., bodo vsi naši politiki hodili sklonjenih glav …. ker so za tako stanje krivi vsi, tudi prejšnje vlade, ker so se samo srečevali, rokovali, poljubljali, obljubljali ……naredili pa manj kot nič.

 • Nata

  Ooooooooo, g. Rupel, ne samo v kampu. Svoje lepe nepremičnine oddajajo za dobre denarje.Takile niso v kampih veste !!!!!
  Tja gredo ljudje, ki čez leto kar varčujejo in poiščejo prav vse ugodnosti, da so lahko na morju kakšen dan več!!
  Se greste levi in desni ” kdo bo koga ” na naš račun ? In na račun naših vnukov ??

  • MižekFiga

   Vsegliharstvo bo nagrajeno takrat ko bo ddr. Milan Kučan presedel najmanj toliko v arestu kot je Jekleni Janez.
   Dr. Rupel je bil edini pravi zavzeti slovenski zunanji minister !!!
   O Žbogarju ali Erjavcu raje nič besed, ker sta tipična Kučanova aparatčika .

   • Nata

    Ja, seveda je bil. Sem se pač obesila na tiste besede o kampiranju Slovencev.
    Ni se mi zdelo ravno pošteno.
    Tudi del moje družine hodi kampirat . .. . . . zadnji teden pouka že gredo, da pač manj plačajo.
    Prinam, da niti vsega prebrala nisem. Mea culpa !

  • Mojca pokraculja

   Oooooo kdo govori ?! Tisti, ki ima hišo v Strunjanu. Ziher je blo cel kup parcel naprodaj,pa jih niso mogli prodat, kdo pa bo zidal ob naravnem rezervatu. Nezavedni Slovenci zato raje zidajo na hrvaškem. Stara oblast in gospoda je že vedela zakaj Strunjan (Ribičič, Kavčič itd.) !

 • MEFISTO

  Slovenci, še malo potrpite!

  Od 29.6.vam bodo približali hrvaško morje.

  • RATATA

   Hrvati so tako genocidno fašistoidni, da bi srčno radi mejili z Italijo in nemško Avstrijo po kopnem. Vatikan bi se s tem strinjal, saj Jezuiti, kot pokončni vojščaki nekaj pomenijo. Tako bi se območje delovanja Cirkve Zagrebečke Slovenske razširilo.

  • McBobo

   Tudi jaz imam občutek, da bo tako. Da bomo imeli še manj morja, kot kadarkoli prej .
   Sam imam čisto vest, saj sem na referendumu o arbitražnem sporazumu glasoval proti. Najprej bi morali urediti meje in jih šele nato spustiti v EU, tako kot smo mi morali z Italijani urediti zadeve.

 • Vera

  ” Akademska vlada ” stranke modernega centra .

 • sale

  Če smo katolibanom dali gozdove in otok se mi jebe za en piranski zaliv teran ali kljuse iz lipice

  • Igor Kavalar

   V normalnih državah je pač vrnit treba lastnino kar so jo v diktatorskem sistemu nacionaliziral oz. lastnike razlastil (pokradli), pa naj gre za podjetja, posameznike, stavbe, gozd, zemljo. Zakaj pa misliš, da hodijo turisti na blejski otok? Zaradi ala cart restavracije ali zaradi cerkve, ki je omenjena leta 1185?

   • FORT WORTH

    Brus in njemu podobni brezveznjaki mislijo, da Slovenija obstaja od leta 1945…

  • MižekFiga

   Meni je pa vseeno, me ne briga, pod katero šljivo na Balkanu ti brusiš svokjo kozo.

  • rrrrr

   Sale in Prle to brata sta dva,
   kretena pa taka,
   da še Tunek kozla.

   (Objavljeno v Niškem Proleteru, 20.06.2017)

   • MEFISTO

    Vsi trije so pa majorji.

    • dež

     To ne drži, Tunek je podpolkovnik. Ampak samo občasno, kadar se polkovnik nanj usede.

 • Duhec

  Kakorkoli že bo, pred parlamentom bo koncert Thompsona…. seveda na povabilo največje opozicijske stranke.

  • rrrrr

   Naštimaj uro ali zmanšaj beli prašek

 • MižekFiga

  Edine mednarodno poriznane razmejitve na severu Istre sta bile Cona A in Cona B. Cono A (Trst) smo Slovenci izgubili zaradi pišmevritičnosti komunističnih yugosov po 2.WW. Cono B je YU dobila, ampak je ta cona ostala v Croatiji. Torej smo 2x izgubili po zaslugi slovenske komunistične internacionalne politike ???

  EDINO PRAVIČNO BI BILO, DA ZATO CONA B PRIPADA SLOVENIJI.
  Torej meja na reki Mirni.

  • Anton

   velik del Istre bi moral ostati pod Slovenijo,ker pa je Bakarić Kardelja prinesel žejnega čez vodo, imamo tako kot imamo. Sicer tej zgodbici o naivnosti Kardelja osebno ne dam pretirane teže oz pomena, osebno ji ne verjamem.

   • pajot

    ne kardelj,takrat je o vsem odločal Broz,zvani Tito,kasneje tudi enonogi.

    • Anton

     Kardelj in ostali naši politični vrhovi pa so svečo držal?

 • hle

  Ne smemo pozabit da so nam arbitražo vsilili naši zahodni prijatelji da so lahko hrvate spravili v eu in mi se nimamo kaj obremenjevati z tem ali oni sprejemajo odločitev sodišča ali ne ta vroč kostanj bi morali predati Bruslju hrvate pa samo na vseh nivojih bojkotirat ker imajo potem eno poglavje za vstop v eu zopet odprto ampak ali imajo naši mehkužci od politikov jajca za kaj takega pa je drugo vprašanje

 • tasilo

  Ja koko ne vazumete? Kavl ni neč kviv, on se s tem ni nč ukvavju.

  On je meu s pvesnetim pvalnim stvojem tok dela, da ga Hvvati niso pvov nč bvigal.

 • videx

  fun fact. od rufolfa fotr je slovenc iz MB

 • tasilo

  Malo pobrskajte, kdo vse od slovenskih politikov (vključno s sivimi eminencam in lobisti!) ima “vikendice” na Hrvaškem (ter od kdaj). Pahor jo ima, menda celo dve. Potem pa naprej …

 • Osti jarej

  …tole bo še čudno…hudo čudno

 • radames

  Levi slovenski politiki samostojne države Slovenije ne marajo! Najbolj je to izpričal Milan Kučan, ko je dejal, da samostojna Slovenija ni njegova intimna opcija.
  Nasprotno so Hrvati na svojo državo izredno ponosni, ker je v 90. letih za njihovo državo padlo na tisoče Hrvatov.
  Ker leve Slovenske vlade kontinuirano dokazujejo, da jim za državo ni mar in posledično brez samozavesti zastopajo državne interese, Hrvati pa to dobro čutijo, nastopajo proti Sloveniji izsiljevalsko in z vso možno avtoriteto. Le-te pa predstavniki slovenskih vlad sploh nimajo.

  Na letošnji maši v Kočevskem rogu sem lahko opzoval kakšna dva avtobusa Hrvatov. Vsak je imel pri sebi kak državni simbol, še največ “šahovnice” v obliki majic ali vratnih rut. Državnih simbolov Slovenci sploh nis(m)o nosili.

  • kokobily

   Keri pa to so ??

 • MEFISTO

  V petek bo padla vlada, ker bo odstopila.

 • Pavel

  Tir2 je padel…

 • lokec

  Rijeka ni bila nikada i nikdar ni bila slovenska vedno je bila hrvaška. Opatija je pa včasih bila slovenska.

  • von Rhein

   Del Reke je Sušak.

   • lokec

    Sušak je bil slov
    enski.

    • von Rhein

     To je bil namen povedati.

 • RATATA

  V jugoslovansko državo so leta 1918 vstopile slovenske dežele kot subjekti mednarodnega prava z vsemi atributi.
  Ves čas trajanja južnoslovanske države se ni zgodilo glede te subjektivitete in atributov nič, kar bi jih bodisi spremenilo ali pa morda odpravilo.
  Torej še vedno obstajajo (kdor temu dejstvu oporeka, mora pokazati in dokazati nasprotno) in nikakršnega dvoma ni, da so smele in morale iz združbe, v katero so leta 1918 vstopile, leta 1991, ko so imele eksperimentiranja vrh glave, enake tudi izstopiti. Zagotovo tudi s svojimi državnimi mejami, s katerimi so prišle v Jugoslavijo.
  Petindvajsetega junija 1991, ko je Slovenija razglasila in uresničila svojo osamosvojitev, je bila na oni strani teh deželnih državnih meja država SFRJ. Ni torej nikakršnega problema glede državne meje, če bi temu dejstvu ne oporekala dne 8. oktobra 1991 na novo nastala Republika Hrvaška.
  To je torej v smislu podpisanega, ratificiranega in v OZN registriranega Sporazuma o arbitraži pravi in edini predmet spora. Državnim mejam slovenskih dežel (»zemalja Države SHS«, kakor je uradno povedal kralj Aleksander v trenutku »ujedinjenja), ki jih kot državne nikoli ni nihče ukinil (tudi v trenutku nastanka fašistične-nacistične hrvaške države leta 1941 so avtomatično znova obveljale!) pač oporeka južna soseda.
  In to je predmet spora. To, in nič drugega.
  (OP.: Gospod, ki je to napisal zadeve dobro pozna, vsi drugi – odločevalci in skrivači jih pa zaradi različnih razlogov zavračajo, čeprav so dokumentirano jasne. http://www.domovinasospomini.eu/ )

  • samotoje

   V tem je bistvo vsega nategovanja okrog mej. In prav zaradi oporekanja južne sosede, le-ta ne bi smela od nas dobiti podpisa oz. bianco menice za vstop v EU. Vsaj do ureditve meje ne.

   • RATATA

    Samo to je ja, dragi prijatelj Samotoje! ;-)

 • Olga

  Desnica spoštuje svoje sosede, skrbi za lasten narod, se bori za njegove interese in se lažje dogovarja! To je lepo pokazal Janša!! Ko je bilo potrebno, je celo s slovensko vojsko zaščitil Trdinov vrh in področje ob Muri!

  Levičarji iščejo vedo tako zunanje kot notranje sovražnike, zato jih nihče ne mara! So lažnivci in tatovi, ki jim ne gre zaupati! Oni skrbijo le za lasten žep, narod in država jim ne pomenita nič! To so jasno pokazali! Če se zadeva ne bo izšla, bodo seveda krivi drugi! Vsi, razen njih!

 • Dostmamrecesije

  Jaz že mnogo let nisem bil na HR in tudi mnogo let me ne bo. Sami nepošteni politiki, ki znajo samo izzivat sosede, ko je nekaj, kar jim ni po godu.

  BTW:
  Cela Istra bi morala biti naša plus Krk.

 • Pavel

  Slovenija do Rovinja in Opatije.

  • MEFISTO

   A Koper, Izola in Piran pripadajo pa Italijanom?

   • Pavel

    …čefurjem, ki so ga že zdavnaj zasedli s pomočjo partije.

    • Mojca pokraculja

     In pripadajo Kobri. Tako se imenuje tamkajšnja mafija.

 • MEFISTO

  Še mi se ne moremo z našimi rdečkarji normalno pogovarjati, kako naj bi pa to šlo pametnejšim Hrvatom!?

  • kokobily

   Mefi, tebi nese v zadnjem času..

 • MEFISTO

  Kar je Kardelj podaril Hrvatom, mi ne moremo in smemo terjati nazaj!

  • pajot

   kardelj ni nikomur nič podarjal. Glavno besedo je imel pri tem znameniti zločinec enonogi tako imenovani josip broz.

   • Anton

    ok se moram popraviti, Kardelj ni podaril Trsta, temveč ga je zaradi nesposobnosti zapravil, navkljub 4 urnemu govoru v Trstu, kjer je skupaj Z Molatovem strastno zagovarjal stališče da se Trst dodeli jugoslaviji. Bolj prikladno je sicer na druge vreči krivdo, sploh pa če si nesposoben, kjesem to že vidu aja sej res pri levakih, potomcih ljudi a la Kardelj, ki nam sedaj vladajo. Oni niso nikoli ničesar krivi, vedno je kriv drug

    sarkazem press

 • freedomfighter

  me zanima kaj boste rekli če dobimo zaliv kdo bo potem zaslužen za to…meni je povsem vseeno če jo Hrvatje upoštevajo ali ne po mednarodnem pravu bo naše in mi lahko delamo z njim kar hočemo…Konec koncev je cela Evropa na naši strani Hrvatje se bodo lahko postavili na glavo

  • Igor Kavalar

   Mi z svojo floto ne bomo naredil nič, da bi zagotavljal pristojnost, oni je pa ne bodo upošteval, tako, da smo spet na začetku. Ali vložimo več v svojo vojsko ali bomo plačeval tujo floto, da bo skrbela za red in prost dostop.

  • dež

   Tu si pa v veliki zmoti. Hrvati imajo 1800 km obale + 4000 km obale na otokih in imajo Dubrovnik. Zato kar pozabi, da je EU na naši strani.

  • kokobily

   Evropa ni na nobeni strani.. Evropa samo pove- dajte vi podalpsko frocovje že enkrat mir…
   Mimogrede, po tem tvojem mednarodnem pravu velja sredinska črta v zalivu.. Vse ostalo, tudi ta izsiljena arbitraža je ven njega, če se pa strani že dogovorijo, lahko gre drugače. Pa so se dogovorije, da naj določi nekdo drug, v ZAUPANJU do arbitov. Pa je “naš” povozil to zaupanje, kar pomeni, da je samo sodišče sebi zabilo avtogol. Pa, ko je ena od ekip zato odšla z zelenice, je sodnik pač določo, da se naj tekma nadaljuje… PONOSNI ???

 • Vrhovni sodnik

  Tukaj si preberte, koliko so nam že hrčki ozemlja pokradli, ker imamo cagave politike :
  http://hervardi.si/post/191970/istra-slovenskoga-naroda-derzava

  • U prolazu

   Ha ha ha!
   “Panonski Slovenci”, “slovenska Istra”, “slovenici svi i svuda”.
   Now, where did I heard it? Slovenci= Srbi 2.0

 • Get Smart

  Mefo,
  tovariš Kardaly (madžarskožidovski JUGOKOMUNISTIČNI bastard), lutka KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ni mogel podariti nečesa, kar ni njegovo in zato tudi ni.
  Taki kakor duhoviti štosi niso in ne morejo biti duhoviti. So sicer lahko in tudi so delček pasniškega jezika (konkretno gre v tvojem primeru predvsem za preplet antifraze in ironije), vendar pa uporaba takih pesniških prijemov terja popolno poznavanje tako (na glavo postavljenih) DEJSTEV tako od podajalca besedila kot od prejemnika.

  Lastnik Pirana je bila občina Piran, lastnik zemljišča ob Savudrijski obali pa je bil Tone Lovec. Ta je zemljišče zapustil v trajno last občini Piran.
  To pomeni, da je de iure in de facto celoten Piranski zaliv (kot je sicer vedno bil) pač SLOVENSKI.
  Druga zgodba pa je, da je OKUPATORSKI JUGOKOMUNIZEM počel in počne s tujo lastnino, kar se mu zahoče, vendar KOMUNIZEM in KOMUNISTIČNE oz. tukaj JUGOKOMUNISTIČNE PRIHVATIZACIJE niso, še enkrat, NISO parvno veljavni posli v ČLOVEŠKIH – DEMOKRATIČNIH družbah, zato tudi obstaja PRAVNI AKT VRAČANJA PREMOŽENJA,
  ki so si ga MURGL SRBSKE JUGOKOMUNJARE v Sloveniji PROTIPRAVNO prisvojile.
  Meje je določal CENTRALNI KOMITE KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  seveda ne po kakih zgodovinskih dejstvih in lastništvih, pač pa po načrtu
  IZNIČENJA, “IZBRISANJA SLOVENSKEGA NARODA Z ZGODOVINSKE POZORNICE”.
  Kdaj boste otročički nehali kaviar židovske KOMINTERNISTIČNE in JUGOKOMUNISTIČNE kreature predstavljati kot slovenske?
  Se vam zdi to kak hec?
  So tanki z rdečo zvezdo kak hec? Je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO ropanje milijard kak hec?
  Je MURGL JUGOKOMUNISTIČNA pedrofilija in pedofilija njihovega idola, prvega med enakimi, tovariša klavca otrok, posiljevalca svojih pionirčkov, pedra tovariša Tita Josepha Broza, ki mu MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE kreature v STOŠČAH prisegajo večno zvestobo, kak hec?
  Je dodatna MILIJARDA, poleg v zadnjih letih naropanih 40 MILIJARD,
  ki jo želijo naropati s pomočjo “drugega tira”, kak hec?
  Pamet v glavo!

  SLOVENIJA je OKUPIRANA. Prej se dejstva oveste in začnete dejstvom primerno ravnati, prej se MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE lahko osvobodimo.

  • Anton

   ne nakladaj laži

   • Get Smart

    Pseto, če že lajaš name, z dokazi ovrži neko mojo po MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kriterijih kakor lažno trditev, sicer lepo zapri gobček in marš nazaj v garažo.
    Porkaduš no, kaj si te murglsrbske jugokomunistične mekanecurice vsega ne dovolijo.

    • Anton

     na lažnjivke ne odgovarjam

 • Mojca pokraculja

  Glede na to, da trobila že trobijo kaj vse bo treba pravno poštimat, mejo, kataster itd. je več kot očitno, da že vsi poznajo razsodbo arbitraže. Zdaj je treba samo opazovati, kako bodo folk preparirali do 29. , ko bo objavljena. Sovražnika že iščejo, to je prvo kar je treba sedaj storiti, da si pilatovsko umijejo roke.

 • Get Smart

  Kaj dejansko sporoča JUGOKOMUNISTIČNA pussi Davorin Rudolf v svojem agitropagandnem blebetanju?
  Da se z nami (Slovenci) menda ne da pogovarjati.
  Gre za osnovnošolsko oz. JUGOKOMUNISTIČNO šnelkurs puhlico, pač primerno šnelkursađijski izobrazbi psevdopravnika, ki je toliko pravnik kot njegov tovariš v Slo — cmerava pussi nje.
  Govor, namesto klanja, smo svetu podarili ravno SLOVENCI,
  torej smo prvi na listi tistih, s katerimi se da pogovarjati.
  Ne more pa nas vsaka JUGOKOMUNISTIČNA šnelkursađija tipa Davorinće “nadmudrivati”,
  kar pa tako ali tako ni “pogovor”.
  O NAŠI LASTNINI se seveda lahko tudi pogovarjamo, v smislu pogovovor pač, moj avto je tak pa tak, tvoj avto je tak pa tak,
  ne moremo oziroma NIMAMO pa karšnekoli potrebe in razlogov za pogovore o tem, kako da naj bi NAŠA LAST kar naenkrat postala last Davorinćeta in njegovega JUGOKOMUNISTIČNEGA oddelka.
  Ko pa Davorinće drka na svoje JUGOKOMUNISTIČNE tovariše,
  to pomeni, ko svoje tovariše MURGL JUGOKOMUNISTIČNE kretature v Sloveniji imenuje kar z narodovim pojmom “Slovenci”,
  pa smo seveda soočeni s tipično JUGOKOMUNISTIČNO LAŽJO, saj se tovariši še kako pogovarjajo in dogovarjajo med sabo, kako bodo DOKONČNO PREPISALI slovensko lastništvo na
  JUGOKOMUNISTIČNO IZPOSTAVO v Rvackoj, kot so to storili z MERCATORJEM, Rogaško, Kolinsko, Drogo i tako dalje do tokija.
  Skratka, Davorinće bi svoj vrt (kao rvacku zemlju i more) imel za svojega, mojega pa bi “bratsko podelio”:
  pola meni, pola njemu nje – torej po znanem MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNEM sitemu:
  JESTE vama KRADEMO, ali malo i vama dademo nje.
  Pamet v glavo!

 • Get Smart

  Če ne bi MURGL JUGOSLAVIJA v Sloveniji leta 2008 uprizorila “Patrije” in z njo DRŽAVNEGA UDARA,
  bi JUGOKOMUNISTIČKA Rvacka ODSTOPILA od vsakršne teritorialne pretenzije (beri ZAHTEVE PO PRISVOJITVI slovenskega teritorija),
  saj ji demokratična Republika Slovenija, katero je tedaj zastopala EDINA SLOVENSKA STRANKA V DRŽAVNEM ZBORU REPUBLIKE SLOVENIJE (SDS, Janez Janša),
  skladno z opčim mednarodnim pravom in skladno z vsemi veljavnimi akti EU,
  pač NE BI prižgala “zelene luči” za vstop v demokratično skupnost.
  Toda, kot že rečeno, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA je izvedla državni udar
  in TEPIHOVANJE in SFUKOVANJE SLOVENIJE se je lahko nadaljevalo.
  Prvo akcijo v smeri ODTUJITVE SLOVENSKE ZEMLJE je v imenu in za potrebe CK-ja
  izvedla BARBIE lutka = BORAT POHAR = Borut Pahor,
  NAJMLAJŠI ČLAN PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  ki je po nalugu CK-ja razglasil, da on kakor blokira Rvacku,
  kar je MURGLSRBSKI JUGOKOMUNISTIČNI AGITPROP (99 % medijev v OKUPIRANI Sloveniji) raztrobil od Murgalja do tokija.
  Slovenija NI IMELA kake POTREBE blokirati Rvacku,
  ker je/bi Rvacka tako ali tako MORALA SPOŠTOVATI PRAVO EU, če je želela in je želela vstopiti v EU.
  Torej, BARBIE POHARKA kao blokira Rvacku in potem se kao dogovori za kao arbitražo,
  “Kakšen fantastičen dan” vzlikne Barbi, po eni od fotosean sa JUGOKOMUNISTIČKOM drugaricom Jadrankom nje,
  ki da bo kao meni omogočala prosto hojo po MOJEM VRTU,
  pravzaprav niti ne, dali mi bodo kao ĐANKŠN točko na MOJEM VRTU.
  Razumete, ljudje?
  Ustvarijo namišljen problem ZA ODTUJITEV SLOVENSKE ZEMLJE, rešijo pa ga tako, da ODTUJIJO SLOVENSKO ZEMLJO.
  Komunizem je narobe svet. Je na glavo postavljen svet. Je kuga sveta, je kaviaržidovski PARAZITIZEM za lumpenproletere, je pedrofilija, je pedofilija, je ropanje, je uničevanje, je klanje neoboroženih žensk in otrok.
  Prej se dejstev oveste, prej se lahko MURGL JUGOKOMUNISTIČNE okupacije osvobodimo.
  Pamet v glavo!

  • Nata

   + + + + + + + +

  • Franjo

   na očala si pozabu

  • Menina Seznamu

   Debil. Kakšne nebuloze pa ti pišeš, pa to svet ni vidu. Pejt unmu kurčevmu Janševcu za agitpropa. Obadva skupaj nimata dveh delujočih možganskih celic.

 • totex39

  Čisto na kratko, Hrvati nas že skoz zafrkavajo in to na vseh področjih. Večina Slovencev pa jih še kar *ližejo* in podpirajo njihov turizem.

 • AlojzZ

  ““Z vami Slovenci se ne da normalno pogovarjati!””
  Res. Mi vedno izvolimo komije ali njihove mladiče, z njimi se pa jasno ne da pogovarjati.

 • garfi

  levićarji naj se tepejo s kroati
  zl bluzijo, da jim je vseeno za stik z odprtim morjem

 • Vojteh Dovč

  To bo taka čudna sodba. Če bo Sloveniji v prid bo Hrvaška rekla, da sodbe ne priznava. Če pa bo Hrvaški v prid pa bodo uleteli Hrvati kako je bilo pravici zadoščeno, četudi so pred tem zavrnili legitimiteto sodišča.

 • tramal

  Saj niso krivi hrvati če so slovenci goljufali in podkupovali.Res ne razumem da je nam vedno nekdo zunaj kriv nesposobni komunisti pa nikoli.Slovenijo nobeden narod več ne spoštuje in upošteva.

  • Goran Hvala

   Sej je prav tako…a ti nis slovenc?..pa to taksen ki se napol razpoci cez vse ostalo…men je tud vist kul ce zaprejo celotno obalo….v tisto hretnck itak ne hodim niti jo ne prilorocam nobenemu…mi je pa smesno ker drgac tolces cez vse kar ni slovensko…;-)

   • Igor Kavalar

    To, če ti dol visi za slovensko obalo je stvar okusa, kam hodiš na morje. Problem postane, ko marsikatere dobrine, ki jih uvažamo prek morja ne boš imel več v trgovinah.

    • Goran Hvala

     Pa sej ne nabavlem v slo trgovinah…tisto moji tstari delajo. Se oni se raje zapeljejo do italije pa nabavijo spezo…jaz trenutno nabavljam na nizozemskem…pol grem pa hmal nazaj nabavljat na filipine…sej pravim pri celem svetu se pa res ne sekiram zaradi tistih parih kvadratov zemlje…

     • Igor Kavalar

      Aja dobro, pol pa 1 manj od 2 miljona, ki ne kupuje v Slo, važn da ostali to počnejo, da biznis laufa. V Italiji se sploh ne splača kupovat, ker imajo špecerijo za 30% dražji kot v Sloveniji. Tisti časi, ko v Slo ni bilo osnovnih dobrin so pa hvala k.. že mimo.

      A Nizozemska je draga, Filipini…pozdrav Duterteja, če ga srečaš, vsaj eden od voditeljev, ki ima cojones. Ne sekiraš se za par kvadratov, to dopovej Hrvatom, ki imajo polovico Jadranskega morja zakaj se sekirajo, za tale naš zalivček.

     • Goran Hvala

      Sej pravim jaz se ne sekiram…in zakaj bi komurkoli dopovedoval..to je vase poslanstvo…jest sam mal komentiram ko opazim nekoga ki vse ve in vse zna…sam skoda ker sam na forumu…

     • Igor Kavalar

      Hvala za pohvale, ampak zaenkrat nisem ne Nostradamus ne slepa baba Vanga. Če bi predniki razmišljal enako kot ti nebi bilo nobene Juge, Slovenije, še manj pa tebe in mene, ker bi vsi končali pod okupatorjem in plinskim tušem.

     • Goran Hvala

      A niso baje nacisti zakon..?..zaradi njih si baje tukaj…so tardeci vse v jame zmetal baje..ne razumem vec teh novatv foric…

     • Igor Kavalar

      Nacisti, komunisti isto sranje samo drugo pakovanje(socialistična ideologija, ki z revolucijo ali čistkami prevzame oblast, zatira svobodno misel in pokrade vse. Niso vsi partizani komunisti, kot tudi vsi švabi niso bili nacisti. Mi smo tukaj že tisočletje, samo, da se takrat država ni imenovala le Slovenija, Jugoslavija ampak tudi Avstroogrska in Karantanija.

   • tramal

    Sem čisti slovenec in realen in pravičen.Komunistični slovenski vladi so vedno krivi,hrvati,avstrici,nemci amerikanci namesto da bi priznali da so popolnoma nesposobni.Janša ni imel nikoli problemov z nobenem od narodov.

  • Igor Kavalar

   Sodišče bi moralo kaznovati slovence, ki so se dogovarjal in hrvate, ki so prisluškoval. Oboji so kršili postopek.

   • tramal

    Se strinjam ,kaznovati vse ki so boli vpleteni.

    • Adolf Hitler

     nase otoke nazai pobrat kar se tice istre in kvarnarske otoke katere so nam ukradli z savudrio vred!

   • Menina Seznamu

    Naša dva sta se res pogovarjala po telefonu, ustašem pa tega sploh ni bilo treba, ker je un jebeni Vukas kar spal na ustaški ambasadi v Haagu in je o vsem skupaj lahko poročal kar v živo. Če ne bojo sprejel razsodbe jih bo treba v to prisilit. Najboljša opcija je mejo zapret pa naj se oni jebejo s svojim turizmom. Pa kakšen čoln jim potopit, če bojo kaj preveč srali po Piranskem zalivu. Naj serjejo pri sebi doma.

 • Slovenec

  A ne bi janšisti tem hrvaškim domoljubom eno od vašega Thompsona zapeli?

 • lauraas

  Hrvati na meji in morju že strašijo arb. sodnike z vojsko in policijo (beri: biče sranja) in tile prestrašeni evr. sodniki bodo iz strahu ugodili Hrvatom, da bo ljubi mir, saj Slovenija itak ne bo delale sranja! Če pa ne ugodijo Hrvatom, bo pa kup problemov, kar jim tudi nakazujejo.

  • Adolf Hitler

   kai ste i jih pa spustil v eu to ste si cist sami krivi zdai imaste pa samo sranje!

 • seba goričan

  meje zapret in vojsko angažirat….sam kaj, ko imajo pr nam in levi in desni vikendice in prikolice na morju….rajš crknem, kot da grem hrvatarjem na dopust

  • sprehajalec

   Pa tebe v prve vrste Seba. Da dobiš filing, kako je če ti metek žvižga okoli glave..

 • trobenta

  Pa še kako prav ima Rudolf-Slovenci nismo normalni….

  • McBobo

   Res je, vsem se pustimo jebat, hodimo sklonjenih glav, pobijali smo se med sabo (komunistično klanje med in po vojni). Čudež je, da sploh še obstajamo.

 • pimpekpepek

  Pa tako ste se borili za hrvata tomsona, naj pride nastopat po ratglasitvi arbitraze in naj vam igraaaaa

 • Get Smart

  Tovariš Kardaly (madžarskožidovski JUGOKOMUNISTIČNI

  bastard), lutka KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ni mogel
  podariti nečesa, kar ni njegovo in zato tudi ni.

  Lastnik Pirana je bila
  občina Piran, lastnik zemljišča ob Savudrijski obali pa je bil Tone
  Lovec. Ta je zemljišče zapustil v trajno last občini Piran.
  To pomeni, da je de iure in de facto celoten Piranski zaliv (kot je sicer vedno bil) pač SLOVENSKI.
  Druga
  zgodba pa je, da je OKUPATORSKI JUGOKOMUNIZEM počel in počne s tujo
  lastnino, kar se mu zahoče, vendar KOMUNIZEM in KOMUNISTIČNE oz. tukaj
  JUGOKOMUNISTIČNE PRIHVATIZACIJE niso, še enkrat, NISO pravno veljavni
  posli v ČLOVEŠKIH – DEMOKRATIČNIH družbah, zato tudi obstaja PRAVNI AKT
  VRAČANJA PREMOŽENJA,
  ki so si ga MURGL SRBSKE JUGOKOMUNJARE v Sloveniji PROTIPRAVNO prisvojile.
  Meje je določal CENTRALNI KOMITE KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  seveda ne po kakih zgodovinskih dejstvih in lastništvih, pač pa po načrtu
  IZNIČENJA, “IZBRISANJA SLOVENSKEGA NARODA Z ZGODOVINSKE POZORNICE”.
  Kdaj boste otročički nehali kaviar židovske KOMINTERNISTIČNE in JUGOKOMUNISTIČNE kreature predstavljati kot slovenske?
  Se vam zdi to kak hec?
  So tanki z rdečo zvezdo kak hec? Je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO ropanje milijard kak hec?
  Je
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNA pedrofilija in pedofilija njihovega idola,
  prvega med enakimi, tovariša klavca otrok, posiljevalca svojih
  pionirčkov, pedra tovariša Tita Josepha Broza, ki mu MURGLSRBSKE
  JUGOKOMUNISTIČNE kreature v STOŠČAH prisegajo večno zvestobo, kak hec?
  Je dodatna MILIJARDA, poleg v zadnjih letih naropanih 40 MILIJARD,
  ki jo želijo naropati s pomočjo “drugega tira”, kak hec?
  Pamet v glavo!

  SLOVENIJA
  je OKUPIRANA. Prej se dejstva oveste in začnete dejstvom primerno
  ravnati, prej se MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE lahko osvobodimo.

 • Get Smart

  Kaj dejansko sporoča JUGOKOMUNISTIČNA pussi Davorin Rudolf v svojem agitropagandnem blebetanju?
  Da se z nami (Slovenci) menda ne da pogovarjati.
  Gre
  za osnovnošolsko oz. JUGOKOMUNISTIČNO šnelkurs puhlico, pač primerno
  šnelkursađijski izobrazbi psevdopravnika, ki je toliko pravnik kot
  njegov tovariš v Slo — cmerava pussi nje.
  Govor, namesto klanja, smo svetu podarili ravno SLOVENCI,
  torej smo prvi na listi tistih, s katerimi se da pogovarjati.
  Ne more pa nas vsaka JUGOKOMUNISTIČNA šnelkursađija tipa Davorinće “nadmudrivati”,
  kar pa tako ali tako ni “pogovor”.
  O NAŠI LASTNINI se seveda lahko tudi pogovarjamo, v smislu pogovovor pač, moj avto je tak pa tak, tvoj avto je tak pa tak,
  ne
  moremo oziroma NIMAMO pa karšnekoli potrebe in razlogov za pogovore o
  tem, kako da naj bi NAŠA LAST kar naenkrat postala last Davorinćeta in
  njegovega JUGOKOMUNISTIČNEGA oddelka.
  Ko pa Davorinće drka na svoje JUGOKOMUNISTIČNE tovariše,
  to pomeni, ko svoje tovariše MURGL JUGOKOMUNISTIČNE kretature v Sloveniji imenuje kar z narodovim pojmom “Slovenci”,
  pa
  smo seveda soočeni s tipično JUGOKOMUNISTIČNO LAŽJO, saj se tovariši še
  kako pogovarjajo in dogovarjajo med sabo, kako bodo DOKONČNO PREPISALI
  slovensko lastništvo na
  JUGOKOMUNISTIČNO IZPOSTAVO v Rvackoj, kot so to storili z MERCATORJEM, Rogaško, Kolinsko, Drogo i tako dalje do tokija.
  Skratka, Davorinće bi svoj vrt (kao rvacku zemlju i more) imel za svojega, mojega pa bi “bratsko podelio”:
  pola meni, pola njemu nje – torej po znanem MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNEM sitemu:
  JESTE vama KRADEMO, ali malo i vama dademo nje.
  Pamet v glavo!

 • Get Smart

  Če ne bi MURGL JUGOSLAVIJA v Sloveniji leta 2008 uprizorila “Patrije” in z njo DRŽAVNEGA UDARA,
  bi JUGOKOMUNISTIČKA Rvacka ODSTOPILA od vsakršne teritorialne pretenzije (beri ZAHTEVE PO PRISVOJITVI slovenskega teritorija),
  saj
  ji demokratična Republika Slovenija, katero je tedaj zastopala EDINA
  SLOVENSKA STRANKA V DRŽAVNEM ZBORU REPUBLIKE SLOVENIJE (SDS, Janez
  Janša),
  skladno z opčim mednarodnim pravom in skladno z vsemi veljavnimi akti EU,
  pač NE BI prižgala “zelene luči” za vstop v demokratično skupnost.
  Toda, kot že rečeno, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA je izvedla državni udar
  in TEPIHOVANJE in SFUKOVANJE SLOVENIJE se je lahko nadaljevalo.
  Prvo akcijo v smeri ODTUJITVE SLOVENSKE ZEMLJE je v imenu in za potrebe CK-ja
  izvedla BARBIE lutka = BORAT POHAR = Borut Pahor,
  NAJMLAJŠI ČLAN PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  ki je po nalugu CK-ja razglasil, da on kakor blokira Rvacku,
  kar je MURGLSRBSKI JUGOKOMUNISTIČNI AGITPROP (99 % medijev v OKUPIRANI Sloveniji) raztrobil od Murgalja do tokija.
  Slovenija NI IMELA kake POTREBE blokirati Rvacku,
  ker je/bi Rvacka tako ali tako MORALA SPOŠTOVATI PRAVO EU, če je želela in je želela vstopiti v EU.
  Torej, BARBIE POHARKA kao blokira Rvacku in potem se kao dogovori za kao arbitražo,
  “Kakšen fantastičen dan” vzlikne Barbi, po eni od fotoseans sa JUGOKOMUNISTIČKOM drugaricom Jadrankom nje,
  ki da bo kao meni omogočala prosto hojo po MOJEM VRTU,
  pravzaprav niti ne, dali mi bodo kao ĐANKŠN točko na MOJEM VRTU.
  Razumete, ljudje?
  Ustvarijo namišljen problem ZA ODTUJITEV SLOVENSKE ZEMLJE, rešijo pa ga tako, da ODTUJIJO SLOVENSKO ZEMLJO.
  Komunizem
  je narobe svet. Je na glavo postavljen svet. Je kuga sveta, je
  kaviaržidovski PARAZITIZEM za lumpenproletere, je pedrofilija, je
  pedofilija, je ropanje, je uničevanje, je klanje neoboroženih žensk in
  otrok.
  Prej se dejstev oveste, prej se lahko MURGL JUGOKOMUNISTIČNE okupacije osvobodimo.
  Pamet v glavo!

 • janko

  EDINI, s katerim se ne da pogovarjat, so ONI! Vedno!

 • janko

  Zanimivo, tokrat pa v polni meri spoznavamo narodni značaj Hrvatov.

 • Jeffrey

  Mogoče bi pa sedaj povabili Thompsona, da nam zapoje še kakšno mornarsko…..^^

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!