Lastniki zemljišč ogorčeni nad poslanko Tomićevo, ki jih je žaljivo označila za svete krave in lubadarje

Poslanka Levice Violeta Tomić (Foto: STA).

Društvo lastnikov gozdov Dravinja – Hudinja je v izjavi za javnost opozorilo na popolno neprimernost izjave in izrečenih prispodob, ki jih je izrekla poslanka Združene levice Violeta Tomić na 43. seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tomićeva je problematiko lubadarja izkoristila za označitev zasebne lastnine za “sveto kravo”, zasebnike pa je ožigosala za lubadarje, ki povzročajo škodo.

Društvo je opozorilo, da so besede Tomićeve glede tega, da je potrebno najti obvod okoli “svete krave”, ki se ji reče zasebna lastnina, in pripombe glede slabe odzivnosti zasebnih lastnikov in blazno zaščitene zasebne lastnine žaljive do prav vseh državljanov in državljank Republike Slovenije, ki so si zasebno lastnino pridobili s pomočjo trdega in poštenega dela ali na podlagi dedovanja s strani prednikov, ki so jo ohranjali na račun nenehnega odrekanja.

Tako neprimerna izjava nima nikakršnega mesta v “hramu demokracije”
Poleg tega so opozorili na politične posledice takšne izjave, ki ima lahko tudi dolgotrajne učinke in je kot taka popolnoma neprimerna v zahodnem demokratičnem sistemu ureditve, kot ga poznamo v Sloveniji in drugod po Evropi. “Takšne pripombe in izjave zaradi svoje neprimernosti ne sodijo v nobeno resno razpravo v stavbi slovenskega parlamenta,” so navedli in opozorili na morebitno škodo, ki jo lahko ima takšno neodgovorno ravnanje na mladi rod.

“Zasebna lastnina ni noben privilegij, je pa osnovni potencial naših naslednikov in mladega rodu, da bodo lahko ustvarjali s svojim delom večjo dodano vrednost,” so opozorili v društvu.

Poleg tega so opozorili tudi na politično nevarnost glede izjave Tomićeve, da ni samo lubadar krivec za to, da zdravih smrek vedno bolj primanjkuje v slovenskih gozdovih in da se te spreminjajo v nekvaliteten les, kar uničuje njene sestoje v gozdu. “V Sloveniji nimamo samo lubadarja, ki spreminja zdravo smreko v nekvaliteten les in uničuje njene sestoje v gozdu,” pravi Tomićeva. Po njenih besedah “imamo še druge vrste ‘lubadarja’, ki v samostojni Sloveniji uničuje družbeno, državno lastnino in jo spreminja v nepošteno pridobljeno, zasebno.”

Zasebnike označila za lubadarje
Društvo lastnikov gozdov Dravinja – Hudinja je pozvalo Tomićevo in ostale poslance k direktnemu pogovoru z zasebnimi lastniki in dodalo, da bodo tako jasno videli, da so odzivni, kajti verjamejo, da lahko s pomočjo vzajemnega sodelovanja preprečijo in zaustavijo širjenje lubadarja v slovenskih gozdovih. Poleg tega so poudarili, da bi bil priporočljiv pogovor med zasebnimi lastniki in delom sodstva za ureditev zakonske zaščite družbene, državne lastnine, s tem pa bi preprečili, da bi druge vrste “lubadarjev” povzročale škodo mlademu rodu in družbi kot celoti.

 N. Ž.