Lažne obljube prebivalcem Škofij: Iz zadnjega dopisa MZN razvidno, da vlada nima nobenega namena ukiniti migrantski center

Foto: Arhiv Nova24TV. Škofije. Slika je simbolična.

Iz Civilne iniciative Škofije so sporočili, da si pri nasprotovanju migrantskemu centru v njihovem kraju niso premislili, kakor so o tem v zadnjih dneh poročali nekateri režimski mediji. Prav tako so preučili vsebino dopisa ministrstva za notranje zadeve in izpostavili stvari, ki jih ti v dopisu niso omenili. Naj spomnimo. MNZ je na svoji spletni strani zapisal, da je skupina 14 Sirijcev prispela v Slovenijo 31. maja 2017 iz Grčije, v tem tednu pa bi morala priti še ena skupina iz Italije. Kot navaja novinar Peter Jančič v svojem prispevku “Ministrica še na bolniški, na Škofijah ne bo azilantov”, je MNZ objekt na Škofijah najel za prispelo skupino, pa tudi naslednjo, ki jo pričakuje Slovenija. Očitno so torej na pristojnem ministrstvu morali z zadevo o rešitvi nastanitve beguncev pohiteti, saj je imelo društvo ODNOS, ki naj bi v objektu na Škofijah izvajalo integracijske aktivnosti, pogodbo veljavno samo do 1. junija 2017. 

Kot so danes sporočili iz Civilne iniciative Škofije, so se seznanili tudi z revizijskim poročilom računskega sodišča “Učinkovitost in uspešnost ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov”. Iz poročila je razvidno, da je bilo v letu 2015 porabljenih 527.449,00 evrov (od tega je ministrstvo 59 odstotkov sredstev črpalo iz evropskih skladov), za ukrepe v zvezi z obravnavo oseb z mednarodno zaščito, ki jo je ministrstvo učinkovito izvajalo. Vsi ukrepi so bili namreč izvedeni v skladu s predpisi in na voljo vsem 127 osebam z mednarodno zaščito.

Ker je bilo za obravnavo prosilcev porabljenih 1.811.493,00 evrov, od česar je skoraj petino (19 odstotkov) sredstev črpalo iz evropskih skladov, to pomeni, da so ostalo razliko spet prispevali slovenski davkoplačevalci. Z drugimi besedami, to meni, da bi tudi za sporno najemno pogodbo za hostel spet prispevali Slovenci. V civilni iniciativi jih moti, “da davkoplačevalci plačujemo vse možne davke in dajatve, državljani RS pa se morajo organizirati v dobrodelne akcije za pomoč tistim našim državljanom, na katere je država pozabila”. Kot primer so navedli akcijo Otroci s plastenkami, ko so dobrodelneži izolski porodnišnici kupili posteljico za novorojenčke.

“Žalostno, res žalostno, da naši državljani zbirajo za naše nerojene državljane, mi pa plačujemo vse za begunce in prosilce za azil. 7.000,00 evrov na mesec v dveh letih pomeni 168.000,00 evrov, a si naši državljani ne zaslužijo, da MNZ ravna po načelu dobrega gospodarja in poskrbi, da čim več denarja ostane v državni blagajni,” so še zapisali v Civilni iniciativi Škofije.

Sicer pa pristojno ministrstvo v svojem dopisu ni izrazilo namere, da bi spremenilo pogodbo o integracijski hiši. Prav tako ni objavilo novega razpisa za dnevne aktivnosti. V Civilni iniciativi Škofije ob koncu še izražajo mnenje, da vlada ponovno poskuša prelisičiti svoje državljane, prav tako vztrajajo pri trditvi, da bi se migranti lažje in hitreje integrirali v Kopru kot pa Škofijah. Dvoličnost pa očitajo tudi predsedniku krajevne skupnosti, saj naj njegova dejanja in izjave ne bi odražale sprejetih sklepov na Svetu KS. Na teh sejah tudi predsednik namreč glasuje enako, kot vsi ostali svetniki. Glasovanje pa je bilo proti integracijski hiši, v drugem delu sklepa pa je bila podpora Civilni iniciativi Škofije in njenemu delovanje.

T. F.

 • Anton

  me ne preseneča potlej, čemu tako nizko zaupanje od strani državljanov do vlade

  sarkazem press

 • Anton

  nivo komuniciranja od strani aktualne vlade do državljanov je najslabše odkar smo kot država stopili v samostojnost in to sem napisal v najmilejši verziji!

  sarkazem press

  • mannuro

   Poglej cmerota, poglej Betettovo, Maslešo, Butalškovo.. sami pametni osebki, možganski trusti.. v sanjah seveda. Niso pa ljudje! Splužeki

 • samsara

  Saj so že zdavnaj imeli podpisane vse pogodbe, vse zmenjeno, vse provizije dogovorjene, morda že zapravljene…
  Vse ostalo je zdaj hlajenje juhuce, metanje dimnih bombic, blefiranje, laganje, manipulacija…
  Ves repertoar levičarskih pohlepnežev…
  Kakšni lokalni prebivalci neki, kaj pa oni mislijo…

 • Morala

  To je hinavsko, kar po tihem jih uvažajo! Da ne bo potem jamranja in jokcanja, ko se bo zgodil Pariz, Berlin, London itd.!!!

 • PikaPolonica

  Šefica bi bilo dobro, da se ga ustavi. Slovenija je lahko hitro nasičena z čokolinoti.

  • sunday

   ustavljen bo, ko bo ubit – upam, da ga bo kak musli iztrebek!!!

 • Den456

  Najprej jih bodo bodo uvozili, potem jim bodo dali še državljanstvo. Tako si bodo zagotovili nove glasove na volitvah. Ker se ti prišleki množijo kakor zajci, bomo sčasoma postali arabski kalifat. Zoki-njoki, jim že gradi đamijo.

 • sunday

  prekleta izdajalska oblast, nas gulijo z davki, z davki od davkov, tem gnojnim podganjim iztrebkom pa 35eur dnevno žepnine in popolno oskrbo, stanovanje, hrana, pijača, obleka, telefoni itd in mi smo še kar tiho in srečni da lahko delamo za izkoriščevalsko oblast za 500eur mesečno in 250eur pokojnine – butci smo mi, ker jim ne porežemo vratov, oni so izkoriščevalci, ki butce izkoriščajo – piz jim mate!!!

 • Adolf Hitler

  mi tudi nebom imeli tudi nobenega namena fukent to sranie z komunaisrskim tifusom v pizdo matr!

 • Adolf Hitler

  pa kai se vi volk ne zberet in zahtevate kramolo in miniraite ze tifosarskie komunaserie vun iz Slovendie!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!