Maja Makovec Brenčič že dve leti zavestno diskriminira otroke, ki obiskujejo zasebne šole

Foto: STA

V poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro že četrtič vlagajo novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), s katero želijo udejanjiti odločbo Ustavnega sodišča, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja.

Spomnimo. Ustavno sodišče je leta 2014 v postopku za oceno ustavnosti, začetem na pobude Antona Kokalja, Bernarde Kokalj, Petra Gregorčiča, Nike Gregorčič in Zavoda sv. Stanislava, odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z ustavo in določilo, da mora Državni zbor RS ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta.

Učenci, ki obiskujejo zasebne šole naj bi bili deležni enakih finančnih koristi
Med drugim je tudi Odbor za kulturo, znanost, šolstvo in medije pri Svetu Evrope pozval države članice, naj jasno prepoznajo zakonsko pravico do ustanavljanja zasebnih šol in možnost za te šole, da so del nacionalnega izobraževalnega sistema in da zanje veljajo objektivni in nediskriminatorni pogoji. V tem okviru naj bi bili učenci, ki obiskujejo zasebne šole, in njihove družine deležni enakih finančnih koristi, ki so na voljo učencem javnih šol in njihovim družinam. Financiranje zasebnih šol, ki so del nacionalnega izobraževalnega sistema, pa naj bi veljalo pod nediskriminatornimi pogoji.

V poslanski skupini SDS so na začetku leta 2015 prvič predlagali novelo zakona, ki bi udejanjila odločbo Ustavnega sodišča. Odgovor vlade, ki jo vodi ustavni pravnik Miro Cerar, je bil, da se pripravlja sistemska rešitev, ki bo med drugim reševala tudi omenjeno odločbo. Do roka, ki ga je dalo Ustavno sodišče, se ni zgodilo nič.

Zato so v poslanski skupini SDS ponovno predlagali zakon, ki bi izvršil omenjeno odločbo. A koalicija, ki naj bi v prvi vrsti delovala s programom ‘pravna država’, je bila spet proti. Tudi tretji poskus marca 2016 se je končal enako.

Ministrica je interpelacijo prestala
Zaradi neizvrševanja odločbe Ustavnega sodišča so poslanci in poslanke poslanske skupine SDS vložili tudi interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, ki jo je ministrica prestala. Še več, ministrica in predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so takrat zatrdili, da bo novela zakona v najkrajšem možnem času v obravnavi v Državnem zboru RS. V treh mesecih se ponovno ni zgodilo nič.

Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke, kaže na to, da bi bilo k spremembi treba pristopiti takoj po odločitvi Ustavnega sodišča. V poslanski skupini SDS zato znova opozarjajo, da so od odločbe Ustavnega sodišča minili že dve leti in dva meseca, pa ta še vedno ni udejanjena.

A. R.

 • FRANC3

  Naši levaki pojejo tisto pijansko: KAJ NAM PA MOREJO MOREJO? N?Č NAM NE MOREJO, MOREJO …
  Ne zavedajo se, da se volitve bližajo!!

  • karlina

   TOČNOOOO

 • Anonimni_Profesor

  Pluralnost šolskih sistemov je vrednota. Nek okvir šolskega programa sicer mora biti, a monopoli so tudi tu škodljivi!

  • RATATA

   To se kaže tudi pri nezmožnosti odločitve za naborniški sistem vojakov.
   Tudi pri vojski je šolski program.
   Ni problem program tehničnih in taktičnih izobraževalnih procesov. Problem je v tem, kdo si bo pridobil primat t.j. monopol v programu in tematiki “političnega pouka”.

 • tarantela

  Ko bo đamija končana, bo prišla zahteva za financiranje privatnih muslimanskih šol.

  • Mojca pokraculja

   Ne vem če veš, da je bila v Jugi osnovna šola s srbohrvaškim učnim jezikom sredi Ljubljane, to je OŠ Prežihovega Voranca. Vanjo so se vpisovali otroci oficirjev JNA, ki so službovali v Sloveniji. Torej ni problema , imajo izkušnje, sploh ni treba da je privatna, bo kar javna !

  • karlina

   Je ze, menda eno ze pripravljajo, sem prebrala , mislim, da na Slovenskih novicah.

 • AlojzZ

  “Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke,”
  Smo že izkoristili vse pravne možnosti? ŽE?! Torej na Evropsko sodišče za človekove pravice! Gospod Janša, izvoli! Dobi to tožbo in boš na volitvah zmagal! Pazi, da te ne bo Primc prehitel!

 • Franc Šink

  Upam si trditi da več kot polovica Slovencev sanja o komunizmu. Na to karto oni igrajo.

  • alojz

   Ja, polovica je pijavk, ki bi drugače propadle.

  • Dragan Krstič

   Vsi tisti, ki so dobili stanovanja po jazbinškovemu zakonu sanjajo komunizem. Dobiti stanovanje za 2.500.-€ in celo možnostjo obročnega stanovanja, to je komunizem. Zato danes ni možnosti za mlade družine, zato ni natalitete, zatzo mladi odhajajo v tujino.

 • Olga

  Komunistka! Zato je lahko ukradla tudi denar za “pripravljenost”! Namerno diskriminira otroke in čaka spremembo sestave ustavnega sodišča! Zakaj SDS ne vloži ovadbe zaradi diskriminacije otrok?

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Njen pogled te kar zmrazi, grrrrrr, točno in znanstveno je dokazano, da se zlehtnoba ljudi kaze prav na njihovem obrazu, pri tej in vseh drugih ministricah se še kako zelo.

   • Olga

    Sem opazila isto!

   • Franc Šink

    Lahko je tudi pataloški maligni narcizem, zaradi njega trpi mnogo politikov.

    • janez zorman

     Ali je to babja žlehtnoba,…po domače ?

     • Franc Šink

      Ja tudi to je prav

   • Vera

    + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

  • Dragan Krstič

   Komunistka dokler ji bo to prinašalo korist. Pol pa kaj drugega.

   • karpelec

    Po potrebi se ne menja samo barva, ampak včasih tudi profil.

  • Vera

   NSI si ne upa pritoževati , čeprav imajo največ otrok v zasebnih šolah, katere ta ministrica zapostavlja .

 • Karmen

  Važno je, da se migrantom ne kršijo človekove pravice in mednarodno pravo v zvezi z njimi.

  • karlina

   TOČNO

 • karlina

  Sramota, sem pa nedavno prebrala, da bo drzava financirala novo muslimansko šolo, za katero so proti menda celo v Turčiji, točno se vidi, da je RKC, oz. verniki, diskriminirani v tej gnili drzavi in sovraznik št. 1, med tem, ko se grozno zavzemajo za migrante, od stanovanj naprej-razkošnih, katerega si povprečen Slovenec niti slučajno, niti slučajno ne more v sanjah privoščiti, sem pa danes poslušala, da je Brglez obiskal papeza-zakaj ze, kot pred leti Bratuvškova, ki vstrajno pljuva po vsem in vseh katolikih.

  • Nata

   ++++++++++++++

  • Vera

   karlina : Gliha vkup štriha ! Verujem še samo v Boga , njegovim odposlancem pa ne več,ker so nam obrnili hrbet . Tudi sama se sprašujem , le zakaj je Brglez obiskal papeža ? Nameni niso dobri, ne za ” slovensko cerkev ” , še manj za nas kristjane !

 • radames

  Levičarji so splošno znani uničevalci VSEGA!!!! Še najraje uničujejo lastne narode.

 • montyamp

  Iz magarca je zelo težko narediti dirkalnega konja , kakor iz rdečega fašista , demokrata .
  Vsak dan potrjen rek .

 • montyamp

  Dokler bo neligitimno izvoljena marionetna sestava murglosrbskih špekulantov mrcvarila zakone s svojevrstnim razlaganjem ustave , bo naša preljuba deželica ostajala podobna pasjejebski banana republiki , UDBOPARTIJSKI provinci s pokradenim denarjem po otokih .

 • slaipowi

  Na tem portalu je Olga nadomestila google. Vse ve in na vse ima odgovor. Res da je vedno enak pa vseeno

 • sodnikisozločinci

  Kako je dvignila nos na tej fotki, kot kokoš pripravljena da kavsne.

 • janez zorman

  Po pričevanju njenih bližnjih “prijateljev” in tistih, ki jo “dobro” poznajo, naj bi dotična tovarišica delala izključno za osebne koristi; vedno in povsod.

 • Poštenje velja

  Samo rutko mal zategnt pa bo

 • Viktorh

  Ne nam uspelo dokler iz politike ne naženemo izdajalcev.

 • rr

  Obračate dokler je v vašo korist .
  Dejstva so da kdor je vpisal v zasebno šolo je naredil zavestno in zato mu JAZ nisem pripravljen doplačati-plačati njegovega nadstandarda ! Zakaj pa vsi ki greste v zasebno ambulanto plačate brez mijavkanja . Sedaj ko se pa pojavljajo muslimanske šole, vrtci pa v jok in na drevo.. Dejstvo privat šole se morajo doplačevati lahko tudi 90%!!!

  • Karmen

   Če ima privat šola javno potrjen program, to se pravi, da je popolnoma identična z javnimi šolami, imajo otroci pravico do brezplačnega šolstva. Kar pa te šole ponudijo več, starši plačajo. Sicer pa tudi mi plačujemo davke, še največ se jih pa porabi za preseravanje levičarjev in njihove kraje.

 • Beli Sneg

  Važno da Maja dobro živi od dodatkov za stalno pripravljenost, pa za udejstvovanje na raznih projektnih. Zdaj ko jo zob časa že mal načenja si je začela dajati rutico za vrat. Je pa drugače tale ministrica vzgled zvestega partijskega delovanja.

 • Iza Demos

  Moj predlog (če že moramo imeti zasebne šole): naj se naredi 9 kalkulacij cene za enega učenca ((obvezna osnovna šola – brezplačna (vse od svinčnika do učbenikov, ki se ne nosijo domov preko copatov in telovadne opreme do brezplačne malice in kosila ter varstva in učenja do 15 ure)) v kateri niso zajeti stroški amortizacije stavbe. Potem pa naj se ta znesek na učenca izplačuje tudi zasebnim šolam, ki imajo koncesijo. Vse nadaljnje šolanje pa naj bo PLAČLJIVO tako javno kot zasebno, omogočen pa naj bo najem dijaških in študentskih kreditov ki naj bodo zavarovani s hipotekami in poroki. Tako imenovano “študentsko delo” preko študentskih servisov pa naj se UKINE saj je leglo KRIMINALA. Podjetja in ustanove naj dijake in študente zaposlujejo direktno brez olajšav, olajšavo pa naj imajo neposredno zaposleni dijaki/študenti preko dohodnine.
  “….objektivni in nediskriminatorni pogoji………….” Tak zapis vedno pomeni še več neobjektivnosti in diskriminatornosti in je praviloma odvisen od tega kdo je takrat, ko se o tem odloča, odločevalec. No in potem imamo, vsaj v SLO, enkrat tako sodno odločitev in čez nekaj let za enako zadevo malo drugačno. Zato sem privrženka anglosaškega pravnega sistema.

 • freedomfighter

  kdor hoče v privatno šolo naj jo plača sam za druge ki se nimamo za kaj več pa naj ostanejo javne šole brez da je treba kar koli plačati…temu se reče delitev sistema na javno in zasebno ne pa da je vse zmešat…zakaj bi davkoplačevalci plačevali za privatne šole…kriminal

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!