Nepredstavljivo: Za službo učiteljice nujno članstvo v komunistični partiji

(Foto: iStock)

Te dni smo si lahko v poznih nočnih urah ogledali film, ki prikazuje neizmerno fanatičnost in nepopustljivost terorista, ki mu Zlo zlomi vsa pozitivna čustva, ki mu sem in tja vendar sinejo na plano. Tisti, ki se borijo z Zlim v njem, z največjimi napori zberejo pakete svojega Zla in mu jih zoperstavijo. Vrne se starozavezna grožnja: oko za oko, zob za zob. Množica ljudi umre, mnogi pa ostanejo živi ravno zaradi silne krutosti zasliševalca. Kristus je premagan in Satan slavi.

Radovednost, ustvarjalnost, neutrudno delo in znanje omogočajo, da tisto, kar je bilo v preteklosti nepredstavljivo, v sedanjosti postane realnost, dejstvo. Predstavljanje, abstrakcija se rodi pri  nekaterih ljudeh prej, pri drugih kasneje, na splošno pa velja, da se povprečno polna sposobnost abstrakcije uveljavi z otrokovim trinajstim letom, nato se razvije do različnih stopenj. Visoka zmožnost abstraktnega mišljenja je lastna običajno izobraženim ljudem. Toda, kako skrivnostno, znanje v kombinaciji z utrjenimi prepričanji in strahom lahko za dolgo časa povzroči,  da se ideje potopijo v nepremično temo.

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Tisti, ki so jim zapečatili usta s strahom, ki se je držal še dolgo po “osvoboditvi” leta 1945, so v sebi še trdno nosili spomin na demokracijo. Nato je spomin zbledel s trupli, begunci na poti v Argentino, prazne hiše, ki so ostale za njimi, so naselili s komunistični zombiji.  V osemdesetih letih sta srd in pogum  narasla ter se razbohotila ob padcu Berlinskega zidu. Niko Grafenauer si tako v 57. številki Nove revije, v članku Oblike slovenskega samomora, privošči kritizirati Franceta Popita, ki  je izjavil: “Pedagoški poklici zahtevajo opredeljene ljudi. Kdor ni opredeljen, ne more biti v šoli. Kdor želi biti v šoli, se bo moral pokoriti politiki ZK (op. p.: Zvezie komunistov): To ni kratenje ustavne pravice.” Nepredstavljivo. Danes si nihče v Evropi me more zamisliti, da si je nekoč, pa sploh ne tako dolgo nazaj, nekdo upal tako terorizirati ljudi. Pa vam zagotavljam, da je bilo to še kako resnično.

Ko sem mlada učiteljica na začetku osemdesetih iskala službo, mi je  ravnateljica z imenom in priimkom v šoli v Ljubljani povedala natanko isto: dober učitelj je komunist. No, pa ne bom učiteljica, adijo, sem ji rekla in odšla. Pred letom dni sem spoznala njenega sina: Nisem mu povedala, kaj je zganjala njegova pokojna mama. Naj počiva v miru, sem si mislila.

Mislili smo, da smo svobodni
Potem smo leta 1991 mislili, da je res nastopila svoboda, vanjo nas je ponesel srd in pogum, na krilih 57. številke Nove revije. Osamosvojili smo se, dobili demokratično ustavo in mislili, da smo svobodni. Toda prav kmalu smo vsaj nekateri videli, da to ni res. Pod krinko prijaznih demokratov so potihoma prinesli enoumje nazaj. Danes učitelju ni treba biti komunist, svoboden pa ni. Omejujejo ga prepričanja iz okolice,  vdor zamaskirane izrojene leve politike pod krinko civilne družbe, ki v šolo vrinja teorijo spola in uvaja namesto moškega in ženskega spola nek medspol. Onečaščajo ga kršitelji ustave, ravnatelji, kot ta, ki  te dni vabi na vpis v slovenski vrtec v srbski  cirilici. Nepredstavljivo.

Kritično in logično razmišljanje je sveta stvar, ki jo morajo učenci, dijaki, študenti in profesorji posvojiti, ji biti brezpogojno zvesti. Kako vendar je mogoče, da so visoko izobraženi ljudje na univerzah podlegali terorizmu komunističnih kadrovskih komisij in dopustili, da so jih  moralno politično presojali, kot Niko Grafenauer opisuje stanje na univerzah. In kako je mogoče, da je slovenski narod rodil take zombije, kot je bil France Popit?

Preprečimo, da bi v zombije spreminjali mlade
Za nazaj ni moč nič popraviti, ne obuditi mrtvih niti spremeniti zombije v ljudi. Zato preprosto zavedni Slovenci nismo dovolj kruti. Lahko pa vsaj preprečimo, da bi v zombije spreminjali mlade. Grafenauer prav v tem članku iz zdaj že daljnega leta 1987 opozarja na nevarnost, da  vrhunsko izobraženi odhajajo na tuje, kar pomeni samomor Slovenije. Toda danes ni prav nič drugače. Politične komisije (beri civilna družba) perejo možgane celo najmlajšim, na direktorskih mestih se bohotijo skrajni nesposobneži, Slovenija na dolgi rok umira z odhodom mladih, visoko izobraženih  v tujino, Zlo zavzema svoje mesto v družbi, ljudje so bili križani v sodnih procesih, ki so se vlekli dolga leta, simbol slovenske osamosvojitve pa so zaprli, medtem ko je Frau Merkel molčala. V demokratični Evropi. Nepredstavljivo.

Trideset let je minilo od tistega lepega dne, ko se mi je med sprehodom skozi staro Ljubljano zazdelo stopiti v knjigarno in prelistati nekaj knjig in revij. Ena se mi je zdela tako zanimiva, da sem jo kupila. Danes kot svetinja krasi moje knjižne police – 57. številka Nove revije. Izzvala je srd in bes vseh izsiljevanih, ustrahovanih, užaljenih in izkoriščanih. Zaradi nje sem svojim učencem pripovedovala o demokraciji, o tem, da nobena stvar ni tako sveta, da ne bi lahko kdaj podvomili vanjo. Da je dvom, preverjanje in razsojanje pot do razsvetljenja, ki ga je treba takrat, ko potemni, ponovno presvetliti z dvomom in si ustvariti nova prepričanja. Da je kritično razmišljanje obleka svobode. Danes ta revija, znanilec demokracije, ne obstaja več. Nepredstavljivo.

Zadnjič so se zbrali in proslavili izid  57. številke Nove revije tudi neki ljudje, zaradi katerih smo se tisti, ki smo sledili Novi reviji, počutili res nelagodno in nismo vedeli, ali bodo dali ukaz, da nas bodo dali na zborovanjih za demokracijo samo zapreti ali še kaj hujšega. Nepredstavljivo.

Danes  ponovno sporočamo vsem lažnivcem, nesposobnežem, kradljivcem in drugim teroristom, ki nas pehate v drugorazrednost: ne bojimo se vas! Čas je, da se spravite v svoje zombijevske vasi, v območje teme in zla. Dosti vas imamo, brez vas nam bo bolje!

Mojca Škrinjar

 • Hun

  Janša vm naj pove glede cinkarjenja v partiji sj je bil sam cinkator

  • Nata

   Zakaj pa bi sedajle iskali Janšo ? Saj tukaj vas je kar nekaj, ki – morda no – imate ” prakso ” v tej dejavnosti ?

   • radames

    Ne vidim, kaj je Hun napisal, po tvojem odgovoru pa sklepam, da je zagrizen janšist. Namreč, taki morajo vedno omeniti Janšo, ker brez njega ne morejo. Če Janša umre, umrejo tudi oni. Za vse slabo na svetu je za take kriv Janša. Oni so s tem odrešeni. Edini krivec – Janša

    • Nata

     Hi…….verjetno je res tako. Se mu ne da misliti, pa ima eno samo ime na ” lagerju “! Govorili pa smo o ” cinkarjenju “…

   • Hun

    prakso v cinkarjenju so imel clani partije moji starsi se niso vclanl ne moji predniki…moja genetika je imuna na cinkanje sonarodnjakov….nova24tv pise o partiji a vodja SDS je bil clan partije…kaj ti pomaga ce si zapustil organizacijo…smrad sebicni moras bit da si se sploh uclanil vanjo…kaj ti ni jasno kuzla

    • Nata

     O, hvala za naziv ! Se vidi, da sem ti na rep stopila.
     Sem prepričana, da mi je veliko ” jasno “!! Veš, se vidi, da si bolj nov na tem portalu. Tukaj imamo zelo raznolike ” pedigreje ” !
     Imamo v sorodstvu prav vse………od komunistov, do partizanov. Od vernikov do ateistov..Pa se vseeno kar dobro razumemo.
     Če kaj poznaš zgodovino, veš, da se ne začne 1945 ! V novo Jugo so prišli ljudje različnih prepričanj, ki jih niso želeli kar tako spreminjati !! Želeli so svobodo. Želeli so delati naprej, kot so do 1945 leta bili navajeni. Želeli so živeti v miru. Pa jim niso pustili. Zato se je marsikdo odločil za Partijo………….to je tista žalost. Tako so vzgojili lažnivce in hinavce.
     Jaz res ne bi govorila o ” smradu ” .
     O sebičnosti pa ! Veliko lažje bi govorili danes, kot takrat. Takrat je šlo za preživetje. Golo preživetje . Danes pa gre samo za denar. Kakšno prepričanje neki ?

     • Hun

      na tem portalu sm opazil da ste pretezno penzionisti, ki nostalgicno ne morte prezvect komunizma in ga ze enkrat za vecno ispljunt…

     • Nata

      No, saj nismo samo upokojenci .Koliko smo pa bili stari ob osamosvojitvi, kaj pravis ? Mozje in zene v najlepsih letih (45 ). Mladost pa smo preziveli v Jugi. Ni bilo prav nic lepo . . . Nostalgija ? NE,ne nostalgija. Velika jeza na sistem, ki kar traja in traja.

     • Steiermark

      Nata, ne samo velika jeza na sistem – tudi na tiste ali predvsem na tiste, kot kratkonogega in njegove podrepnike, ki ta komunistični teror (malo posodobljen…) peljejo še vedno naprej in nas na tak način hočejo dokončno pokoriti in uničiti – zasužnjiti!

     • Nata

      Pa še dodatek – mi se pa pustimo. Moram reči, da sem jezna tudi sama nase ! Zdi se mi, da premalo naredim ” v naravi “. Tole moje klemfanje po tipkovnici je moj ventil. Pomaga pa nič. Požvižgajo se oni zgoraj………pardon……v parlamentu.

     • Steiermark

      Nata, tukaj si pa malo mimo vdarila! Rdečuhi so nesnaga in golazen, v partijo se nisi rabil vpisovati, če nisi stremel po lažjem in višjem zaslužku in drugih ugodnostih, ki jih pa navaden – pošten človek, ni imel. Tisti, ki so bili zavedeni, ker so verjeli v ideale, ki so nam jih v šoli trpali v glavo , in so se zardi tega vpisali v partijo, ostali pa so pošteni , so kaj kmalu, kot člani partije spoznali (nekateri smo že brez vpisa v partijo), da je to satanski sistem, ki kolje, ropa , pedofilira otroke – kot veliki pedofil tito, ki človeka obravnava kot številko v kateri družbi je interes posameznika za interesi partije ter njegovo življenje ničesar ne predstavlja (isto kot musliji), takšni zavedenci (med njimi je bil tudi dr. Pučnik, ki je svoje zmote in pripadnost k poštenosti in zavezanost k resnici, drago plačal….), vkolikor so ostali zavezani resnici in pravici, niso ostali v partiji ampak so pokončno odkorakali iz nje, kot npr. JJ!

     • Nata

      Drži. A jaz poznam veliko primerov. Priključili so se, da so lahko bolj mirno delali. Delali tisto, kar so dobro obvladali.Na začetku pa so mnogi šli , ker so bili res reveži in so mislili, da jim bo resnično bolje.
      Ne moremo tako odklonilno gledati prav na vse.

   • Steiermark

    ….in tudi nadaljujejo z njo, saj vendar vemo, da kar se je janezek naučil, to janez zna! Za prikritje svoje pripadnosti neotesanim in neinteligentnim divjakom, ki se jim je vedno reko: lumpen proleteriat, pa vedno znova vlačijo ime našega osamosvojitelja in edinega demokratičnega liderja, Janeza Janše – samo zato, da s polivanjem s svojo greznico, lahko mažejo JJ in skrivajo sebe in svoje grehe ter v senci vsega tega svinjarjenja, še naprej ropajo in kradejo poštenim Slovenceem!

    • Nata

     Vsi ti Janezki so namerno pozabili, kaj so jih doma naučili. Zaradi koristi in po drugi strani zaradi nevednosti. Ko so izkusili vse radosti in grozo tega sistem, pa je bilo za mnoge prepozno.

  • rubec

   Si se majmun zopet iz kletke izmuznil. Delavce ki so jo pocinkarili sem nemudoma odpustil.

 • Truth must be told

  Skrinjarca ne pizdi. Nikoli nisi bila dober pedagog. Od kdaj je zupnik dober pedagog ker je kristjan in komunist slab ker je pac komunist? Slaba ravnateljica, clovek papirjev, politicni konvertit. Rit. Zato zate noben nikdar in nikjer noce volit. Se desni ne.

  • Nata

   Ja, seveda. Ti kar povej ” svojo resnico ” .Na tvojo srečo imaš tule pravico in priložnost. Ko pa že nekoga takole popljuvaš, bi bilo pa zelo dobro napisati kaj več ! Kje ni bila dober pedagog,, pa slaba ravnateljica.
   Primerjavo si pa tako dal……….., da dvomim v tvoje trditve o dotični osebi.

   • Jovo Jamnica

    Na žalost, Nata, sem članek prebral in, ko sem prebral tole:

    Onečaščajo ga kršitelji ustave, ravnatelji, kot ta, ki te dni vabi na
    vpis v slovenski vrtec v srbski cirilici. Nepredstavljivo.

    —————————–
    …sem z veseljem neznanemu piscu stisnil lajk!

 • Tetka iz ozadja

  Mi smo v srednji šoli imeli tovarišico, ki je pela v cerkvenem zboru na koru.

  • Nata

   In ? Nadaljuj……..

   • stajerc5

    Verjetno je bil ministrant, pa jo je obcudoval…

    • Nata

     To bo, ja ! Ker pa je ritka, je potunkal učiteljico, no !!

  • FRANC3

   Ena redkih, ki si je to upala.
   Nekako leta 1975-1980 so na OŠ Dolenjske Toplice izključili učiteljico matematike M.K., ker je pela na koru. Izključilo jo ni ministrstvo za šolstvo ali kak državni organ. IZKLJUČIL JO JE UČITELJSKI ZBOR!!! Samo en učitelj se je vzdržal glasovanja in se po sestanku učiteljici opravičil.
   Toliko o demokratičnem komunizmu.

   • radames

    Una “tetka” te ima za norca. “Tetka” ni napisala, kdaj je to bilo.

    PS
    V svetu uveljavljeni tenorist Rudolf Francl, je pred 2. vojno pel na koru trnovske cerkve. Zaradi tega po vojni v Sloveniji ni bil kaj preveč zaželen. Angažirala ga je neka operna hiša v Nemčiji, kjer je požel veliko uspehov.

    • FRANC3

     Torej priznaš, da v komunizmu ni bilo pomembno, kako pevec poje, ampak kakšnega prepričanja je pevec.

     • radames

      Kdor je preživel celotno ero titove Juge in komur so komunisti prinesli gorje, dobro ve, kako je bilo. Po letu 1990 je bilo malo boljše, potem pa so komunisti že spet začeli s svojimi fintami. Za nekaj let so se malo potuhnili. Za ohranitev oblasti so pripravljeni že spet krepko udariti po narodu.
      Kdor jih obrajta, ni dober človek.

     • Steiermark

      Radomes, 100 % resnica, kar si zapisal, posebaj zadnji stavek!

    • Nata

     + + + + + + + ja……Francl.
     In, ko se je vrnil v Ljubljano, smo ga mule iz SGŠ hodile občudovat in poslušat v Ljubljansko Opero !!!

    • KIKI

     O njem mi e pripovedovala moja mama!
     Nanj so bili ljudje (normalni seveda) zelo
     ponosni in za njim iskreno žalovali!

   • Franc Šink

    Osnovna celica KPS TOREJ.

  • radames

   Leta 1995 to ni bil noben problem.

  • Steiermark

   Potem je pa tvoja “tršica” morala biti v udbi, da si je to lahko privoščila – zato da je špionirala druge, tako kot tovariš kučko, ki je hodil pred protestanstsko cerkev, da je opazoval, kdo hodi k maši in jih tožil svojim gospodarjem v Lublano! Ne kvasi bedarij, ker v 60 in 70 letih, so iz učiteljišča pometali tudi mlade dijakinje, ki so jih zasačili, da hodijo k maši! Učitelji se niti cerkveno niso smeli poročiti (če so se, so se morali poročiti v kakšni oddaljeni cerkvi, ki je bila vsaj 100 km od njihovega doma!

 • stajerc5

  En clanek, kot bi mi bil iz srca in duse napisan! Nihce od mojih vnukov in vnukinj ni in tudi nikoli ne bo videl “nase marksisticne sole” in tudi vrtca ne. Rdeca drzava je lahko zaradi mene se naprej proti privatnim solam, ampak za moje naslednike placujem raje do zadnjega centa za taksno privatno vzgojo, samo da bodo lahko enkrat kasneje zaziveli z normalnim pogledom na svet!
  Da se bi- bo kaj spremenilo, je potrebno vsaj dve generacije, pa cetudi pride jutri do spremembe!!!

  • Nata

   + + + + + + + + + to je beseda ! Bravissimo !!

  • radames

   Ob osamosvojitvi je prišla na dan tale misel:
   Politični sitem lahko zamenjaš v treh dneh, gospodarskega v treh mesececih, miselnost ljudi pa v treh generacijah.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + Ko bi vsaj 60 % Slovencev-enk imelo toliko korajže, kot ga. Mojca !!

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE MORILSKI HLAPEC ZA UČITELJA .
  GORJE NARODU , KO PRIDE POLITKOMISARSKA KURBA ZA UČITELJICO .

  • FRANC3

   +++++++++++++++

 • FRANC3

  Kučan je na zborovanju učiteljev leta 1982 izjavil: ”Učitelj mora biti avantgarda komunizma!”
  Kolikor vem, do danes te izjave še ni preklical. Torej se s to izjavo še vedno strinja.

 • radames

  “Ena se mi je zdela tako zanimiva, da sem jo kupila. Danes kot svetinja krasi moje knjižne police – 57. številka Nove revije.”

  Imam še bolj nenavadno izkušnjo. V tistih časih sem razmišljal, da bi postal naročnik na Novo revijo. Vleklo se je nekaj mesecev, potem sem končno napisal dopisnico z željo, da postanem naročnik Nove revije.
  Dobil sem prvo naslednjo številko, ki je izšla. To je bila ravno 57. številka.
  Potem sem jo bral tudi v službi. Sodelavec, ki je videl kaj berem, je rekel, da me bodo zaprli…

 • Krtača17

  Take propagandne kolumne pri Kim Il Sungu berejo vsak dan že za zajtrk. Kim Il Sung ima tako branje rad….

 • Olga

  Komunizem je zlorabil vse! Tudi učiteje! “Najboljši” so bili kimavci, ljudje brez hrbtenice in ovaduške prodane duše! Zombiji! Če je bil nekdo član ZK, je bilo
  to kot pri mafiji! Enkrat njihov, za vedno njihov… Le da mafiozi kljub vsemu spoštujejo družino in otroke, kar za komunizem ni niti slučaj!
  Tako kot so se zombiji ptostituirali ZK, hočejo danes za vsak slučaj biti videni na drugi strani, ker nikoli se ne ve…. Prišel je Trump, Amerika preiskuje Sorosa.. Če socialni eksperiment propade, se nikoli ne ve…. V osamosvojitveni vojni so se postavili na napačno stran! Poskušajo rešiti, kar se da!
  Oni imajo en sam cilj – oblast!
  Niso bili zvesti nikomur! Celo vojno so KOLABORIRALI s Hitlerjem, ko je pogorel, so se šlepali na Rusih, za vsak slučaj pa še z “gnilimi’ kapitalisti kot so Američani in Angleži! Njihove pilote do ubijali in predajali Nemcem, danes so pa kao rešitelji zavezniških pilotov!???? Izrabi in odvrzi! Tudi lastne ljudi! Tega je polna NOB in vsa povojna zgodovina! Zato pameten človek z levaki nikoli ne sodeluje! Zadnja njihova žrtev je bil krščanski socialist Magajna! Upam, da se je kaj nauči!

  • Hun

   a ti je Janša osebno povedal kako je bilo kot član partije…kuzla jalova

 • primsek

  Teta na sliki, ki je tako podobna obema Makarovičema, teti in nečaku, čisto enostavno laže. Res pa je, da so nekateri živeli v strahu pred partijskimi sekretarji, kakršni so bili Borut Trekman na AGRFT, Tanko v podjetju, Aleksander Zorn v Mladinski knjigi in Jambrek na FSPN. Medtem sta Iznoriški in Miha Brejc predavala predvojaško na temeljih marksizma na Šubički in na FF, seveda z velikim poudarkom na vlogi JLA, Barbara Brezigar pa je kot tožilka pokrivala verbalni delikt v revijah, recimo v Novi reviji in v Mladini

  • Caetano

   Kdo se je bal Janše tisti udbovci, ki so mu kot disidentu sledili po nalogu CK, da jih on ne bi razkril?

   • primsek

    Janša disident? Zaradi prošenj za službe z navajanjem partijskih zadolžitev in željo, da bi se še bolj izobrazil v marksizmu? Tale je pa čisto iznoriška! Poleg tega je bil kot obramboslovec sam špicelj in izdajalec, kar je dokazal tudi s politično neoporečnostjo proti vsem, ki se jim je marksistična predvojaška vzgoja gabila. ovaduh, bolj udbovec kot kdajkoli njegovi “sledilci po nalogu CK”; pravzaprav pravi kandidat za Ck kar on sam. In za pošiljanje udbašev naokrog

    • Caetano

     To je zgolj zgodbica, da bi se nekako zameglilo resnico. Dokumenti in dejstva jasno povedo resnico.

 • Caetano

  Ne samo Popit tudi Kučan je dajal te napotke, da naj bodo učitelji vojaki revolucije. Navajam tokrat nekaj primerov kako je rdeča inkvizicija izločala kandidate za učitelje že med šolanjem: dijaka ki je bil sicer ocenjen kot zelo nadarjen so izključili, ker da se ”oklepa idealističnega nazora” in se ne želi izpopolnjevati v ”naprednem svetovnem nazoru socializmu”. Neko drugo učenko so izključili, ker so naj bi po njenih izjavah doma hoteli da hodi k maši, zalotili pa da so tudi pri pisanju religioznih verzov v spominsko knjigo.

 • indijanka

  O kolumni sem razmišljala na sprehodu ob reki. Všeč so mi barviti Mojčini stavki. Ampak, razmišljala sem o drugem. O svojih učiteljih. Nič od zapisanega nisem zaznala v njih. Ne med svojim šolanjem, ne med šolanjem mojih otrok. Sama problem zaznam v poplavi informacij, med katerimi se otroci preprosto ne znajdejo. Ker jih to ne more naučiti šola, ampak jih to lahko naučijo samo starši s svojim zgledom. Z dodajanjem vsebine. Z nežnostjo, vztrajnostjo in odgovornostjo. Z jasnimi mejami in ljubeznijo. Želim si, da bi spoznala še nežnejšo Mojčino plat in ne samo žalostne. Doživela je mobing s strani nadrejene. Hudo. Tudi danes je strah in mobing prisoten v naši deželi, le njegova pojavna oblika je drugačna kot zgoraj zapisana.

  • komar marko

   hja. In kaj naj bi zaznala. Ali je kdo podvomil v PRAVLJICE. Ali je kdo podvomil v proslave ob 29. novembru. Bilo je samoumevno. Govorilo se je samo o zmagoviti borbi. Nič o JAŠKIH, Tu je point idoktriniranosti in zamolčani zgodovimi. Smo pa samo razpravljali o HEROJSKIH dejanjih. Ko pa so se stvari razćistile je ugotovljeno, da smo ustvarili NOTRANJEGA sovražnika, s SOVRAGOM pa smo imeli PAKTE o nenapadanju. Torej kaj sedaj ne drži?

   • indijanka

    Zaznala nisem niti ambicioznosti, niti strahu. Le ljudi, ki so bili med seboj tako raznoliki kot smo komentatorji na tem portalu. Informacija ne naredi človeka, niti ne razširi njegovega obzorja, le nahrani njegov ego. Niti ne sproži njegove ustvarjalnosti in odprtosti za sodelovanje.

    • komar marko

     tipično. Veliko učenih besed brez vsebine. Kaj si hotela povedati. Da ni bilo strahu. Ta je bil pri tistih, ki so kaj vedeli. Pri UISMEJENIH ga ni bilo, ker niso razmišljali oziroma sploh niso mogli, zaradi VAKUUMA:Pa še ZASLUGE so bile plačane. Ali ni IMFORMACIJA za NORMALNEGA nek signal, neka usmeritev? A si ::::::::::::::::::

     • indijanka

      Bi mi rad povedal, da si ti vedel za poboje in si molčal? Ker si se bal zase. O tem nisi pisal, niti se boril proti temu. Sedaj pa obsojaš tiste, ki o tem niso nič vedeli in so učili matematiko, fiziko, biologijo, kemijo in vlečeš posplošitve, ker si sam podpisal pogodbo z Mefistom. Fuj in fej! Upam, da je dovolj direktno.

     • komar marko

      boril leta 54 , ko so imeli moč in oblast. O čemu pišeš. ln kje si ti zaznala, da sem obsojal NEVEDNEŽE. Nisem jih obsojal, me je pa motilo, da smo bili drugorazredni državljani za katera so veljala druga pravila in napotki po drugačnem šolanju. A sem te malo spomnil in ti je spomin začel delovati? Te je sedaj mogoče kaj sram, na delitve na drugorazredne. Podtikaš pa v stilu TEKOVIN, A vidiš kaj DRESURA opravi!

     • indijanka

      Nisi edina generacija na tem portalu. Po zapisu te letnice si lahko starejši celo od mojega očeta. Mojca je govorila o letu 80. Takrat sem obiskovala šolo. Če je ne bi, se sploh ne bi oglasila. Moja mati je bila v sirotišnici tretjerazredni otrok. Ponosna sem nanjo, da je preživela in nama s sestro podarila srce.

     • komar marko

      če bi prebrala post višje, bi lahko marsikaj ugotovila. O letnici 54 pa lahko pišem z VELIKO RESNICE in dejstvi. Torej kam sodi tvoje obsojanje in rangiranje na drugorazredne?

     • fmg9

      Indijanka, šole so vedele za to in tudi določeni učitelji. Vsaka šola je imela zaposlene na plačilnem spisku SDV, ki so ovajali tako učence, kot učitelje za katere so vedeli, da nasprotujejo sistemu.
      Tisti, ki niso bili nadlegovani s strani SDV, pa so za to imeli razlog.

     • Jovo Jamnica

      V vsem svojem šolanju, nisem vedel niti za en takšen primer.

     • fmg9

      Menda. Zakaj bi pa tebe nadlegovali, če si razmišljal tako kot so piskali?

     • Jovo Jamnica

      No, ampak na ušesa bi mi prišlo, da so na naši šoli koga nadlegovali. Od prvega do osmega razreda sem obiskoval isto šolo!

     • komar marko

      Nobenega niso nadlegovali. Pač pa so od prvega razreda pisali KARAKTERISTIKO, ki te je spremljala- In dobil si svoje mesto. Ko je šlo za hvaljenje in proslave so bili rdečuhi v prvih vrstah, ko se je šlo za PAMET so bili zadaj in smo potem mi stopili v ospredje. Na srednjih šolah in kasneje na fakultetah se je pokazala realnost!

     • fmg9

      Nobenega niso nadlegovali.

      So ja. Prav izživljali so se nad njimi (ter starši).

     • komar marko

      to kar si zapisala drži. Samo kako naj nek 10 let star otrok opredli kot izživljanje. Pa še zaupal si jim!

     • fmg9

      Jaz jim nisem nikoli zaupal. Hvala Bogu, za starše in prave učitelje, ki so me usmerjali na pravo pot.

      Drži, otrok takrat vpija kot spužva ter jemlje to kot resnico. V zrelih letih pa se nekako pričakuje od zrelega človeka, da malo ovrednoti življenje.

     • Jovo Jamnica

      Napisal sem eksplicitno, da jaz ne vem za primer, da bi koga nadlegovali!

     • komar marko

      a si bil že takrat slep in pravilno usmerjen s pedigrejem?

     • Jovo Jamnica

      Ta mantra je že hudo znucana…

     • komar marko

      očitno pa drži!

     • Jovo Jamnica

      Ja in???

     • Jovo Jamnica

      Na srednji šoli pa nam je bila politika, deveta skrb. Gledali smo za puncami.

     • komar marko

      Ni res. V prvem letniku so me vabili v partijo. Nato še enkrat. Ko je bil pogreb velikana TOZDOV in SOZDOV nam je tovarišica očitala, ker nismo stali v vrsti za počastitev spomina.

     • Jovo Jamnica

      No, meni se pač to ni primerilo, niti mi takrat ni tega kdorkoli nosil na uho!

     • Nata

      Torej, Jovo? Ne moreš reči, da se ni marsikaj dogajalo.

     • Jovo Jamnica

      Se je marsikaj dogajalo! Toda jaz govorim o tem, kaj nas je večina takrat živela.

     • Nata

      no saj, vsak v svojem okolju.

     • Nata

      + + + + + + + + + + + Točno !! Karakteristiko. V kateri je bilo prav vse zapisano o sorodstvu učenca.

     • Jovo Jamnica

      Kje pa je mogoče videt te karakteristike? Jaz o svoji ne vem nič.

     • Nata

      prav gotovo v kaksnih arhivih. tako kot za sluzenje vojascine.Torej tema za zgodovinarje. koliko pa so dostopni ti Arhivi, pa vemo. m orda pa bi bila to tudi zanimiva tema za Novo . . .

     • fmg9

      Ja pa saj ti je. Samo tega nisi smatral za nadlegovanje. Ne samo otrok, tudi starše, ki se niso strinjali s sistemom.
      Ja, hudo so nadlegovali predvsem otroke izobražencev, ki niso hoteli v partijo.

     • Ana Job

      Bravo! Se popolnoma strinjam, ker so se taki primeri dogajali tudi po zagorskih šolah in vrtcih. V mali šoli je učila živčna, ženska ki je delala za UDBO in celo nekajkrat se je zdravila na Polju. Njenemu možu so prisodili oba otroka ob ločitvi. Od živčnosti je tresla z glavo, ampak poučevala je nemoteno naprej in močno zajebavala otroke desničarjev. Kljub temu, da so bili otroci nadpovprečno inteligentni je s starše poniževala s tem, da jih je dajala skupaj s cigani testirat, če sploh pašejo v normalno šolo. Zanimivo pa, da so bili kasneje ti otroci desničarskih staršev odličjaki po 8 let skupaj???! NIKAR SI NE ZATISKAJMO OČI PRED UDBOVCI IN KOMUNISTI!

     • indijanka

      Vse je bilo odvisno od ljudi. Tako kot danes. Obsojanje in ustvarjanje krivic nam je očitno v krvi.

     • fmg9

      Indijanka, bo pa potrebno prevzeti odgovornost za zločine in veleizdajo SLO naroda.
      To ni v krvi nas Slovencev. Pač pa zrelih demokratičnih narodov.

   • indijanka

    Boš mehki č v komentarju popravil ali z njim kaj poudarjaš?

    • komar marko

     Ne bom in nič ne povdarja, ker preprosto na tipkovnici ne vidim, malo na slepo.

    • slosin

     Mogoče gre za lapsus calami. Mekano ć in č sta na tipkovnici skupaj…Ne bi se pačudil, da bodo lepega dne dopolnili našo abecedo sa mekano ć….

  • Nata

   Veš, saj ne gre za razmišljanje. Ampak za čas, v katerem smo se šolali. V katerem kraju smo se šolali.Bile so velike razlike.
   Od doma smo veliko vedeli.
   Ga. Mojca pač piše o grdih stvareh, ki jih je doživela. Dam ji prav.Mora pisati.
   Drugič morda, na drugem mestu bo napisala tudi o lepi strani svojega poklica.

   • indijanka

    Vem. Zato sem tudi zapisala, da mi je žal njene izkušnje in da si želim spoznati še njen nežni jaz.

    • fmg9

     Za to spoznavanje bo dovolj časa po osvoboditvi. Ne pa zdej, na fronti.

  • janez.pokoncni

   Če si se šolala še v socializmu je normalno, da nisi zaznala nič, ker smo bili vsi povsem nori. Tudi sicer se mladi ljudje več ali manj požvižgajo na politiko. Sam šele danes, skoraj 30 po končanem faksu spoznavam, kaj smo se šli. A greva naštevati predmete? Osnovna šola ; družbeno moralna vzgoja. Srednja šola ; samoupravljanje s temelji marksizma.
   Tisto, kar je skoraj šokantno – TEHNIČNI FAKS. Politična ekonomija, Obramba 1 in Obramba 2, itd.

   Ne ga biksati Indijanka! Ne, da so nas prali učitelji, pral nas je v osnovi že sam šolski sistem.

   Kaj pa danes? Veš, da imam “morje” otrok. Z otroci o šoli sploh ne govorim, ker me takoj začene boleti želodec. Zgodovina – tragikomedija. Šolski izleti? Pravkar je eden od sinov, 3 letnik gimnazije, na šolski ekskurziji v Beogradu. Vsi sošolci in učitelji so šli na grob heroja vseh herojev, nesmrtnega velikega maršala Tita, no, moj je šel pogledati, kje je pokopan eden največjih zločincev 20tega stoletja. Seveda tega ne bo povedal nikomur drugače…

   • indijanka

    Moj sin gre pa v Rim. Naslednje leto pa v London. Tudi starejši še nikoli ni bil v BG ju. Pri zgodovini so se NOB samo dotaknili s tem, da jim je učitelj povedal za poboje. Tudi v času svojega šolanja nisem čutila promoviranja predmetov, ki jih opisuješ, ker sem bolj matematično usmerjena.

    • fmg9

     Tudi v času svojega šolanja nisem čutila promoviranja predmetov, ki jih opisuješ

     Zakaj so jih pa drugi, ki so bili prav tako matematično (ali v drugih panogah) usmerjeni?

     • indijanka

      Pri dmvju smo se pogovarjali o etiki, pri obrambi smo se učili streljati, kar bi te moralo navdušiti in stm je bil odmor, kjer smo se z nekim nežnim starim profesorjem v obleki pogovarjali o filozofiji, ker drugega nismo razumeli. Ocena je bila rezultat referata, temo smo lahko izbrali sami. Ne spomnim se niti, da bi imel kdo 4. Hočeš, da ti skeniram še vsa spričevala. V osnovni šoli sem kot najboljša učenka prejela knjigo Salamonovi rudniki, ker mi neka čudna ni bila všeč. Moje izkušnje so pač take.

    • janez.pokoncni

     Našteval sem ti predmete iz osnovne, srednje šole in iz tehnične fakultete ! Vsi ti predmeti so bili povsod.
     Starejši hčeri sta obiskovali škofijsko gimnazijo. Tam je bilo vse ok, potem pa so v našem kraju odprli gimnazijo (srednja šola v vsako vas) in se mi je zdelo neumno mučiti otroke z vožnjo v 40 km oddaljeni škofijsko gimnazijo, zato sta sinova obiskovala oziorma jo še, lokalno gimnazijo. Tu je situacija zelo slaba!

     • indijanka

      Vse je odvisno od ljudi. Sestra uči na gimnaziji, ki jo obiskuje moj sin. Tudi sama sem želela, da se otroci šolajo v domačem okolju. Gimnazija ima tradicijo in kraj od nekdaj obvladuje meščanska korporacija, mogoče je zato lažje.

     • janez.pokoncni

      Našteval sem predmete še iz časov socializma. Po osamosvojitvi s(m)o to seveda spremenili. Sam sem faks končal 1990. Moj zadnji izpit je bil Obramba 2.

     • indijanka

      :) malo pred menoj. Se mi je zdelo, da sva si generacijsko blizu.

 • komar marko

  podobne stvari sem doživljal ob smrti nekega nosilca TOZDOV in SOZDOV, ko me je neka učiteljica nadrla, ker nisem kazač pretirane žalosti in nisem šel v vrsto, da bi se poklonil njegovemu SPOMINU. Vsaj tako mi je razlagala in uprizarjala tragikomedijo!

 • komar marko

  Prav čudi me, da toliko knjig z ZBRANIMI DELI konča na smetišču. Včasih je bila pa zapoved, da je vsak rdečko moral imeti v stelaži vsaj nekaj metrov zbranih del. No danes te knigice ne dosegajo niti vrednosti STREGA papirja. Tudi predelava je nemogoča!

  • janez cepec

   dons boste mogl pa zbrana dela dobrega pastirja met na stalaž, dobr de je njegou opus sam 4 knjige z rdečo partijsko knižco ured. bo pocen

   • Jovo Jamnica

    Lako bo iverka… :-)

    • janez cepec

     hehe, iz stiropora bi tud šlo

     • Jovo Jamnica

      Dobro. Jas nisn nikol za skrajnosti… LOL

  • Nata

   Pa še drage so- Ko sem se preselila v veliko manjše stanovanje, sem kar nekaj knjig želea podariti……….knjižnicam, itn. Bolj malo mi je uspelo. Res ni knjiga danes nič vredna.

 • antimur

  Kučana z njegovo bando, vlado z driskastim Cerarjem, mimogrede, tako kot deluje ta vlada proti slovenskemu ljudstvu in Ustavi, ni več vzdržno, večino koalicijskih poslancev, antislovensko levo fašistično stranko ZL, AI, MI in podobna levaška civilna sranja, moramo takoj, bolje danes kakor jutri, poslati v trajno mirovanje. Kako bomo to storili, je stvar dogovora med slovenskimi domoljubi.

 • albusa aquilae

  Še malo….še malo…

 • janez cepec

  je pa še ena stvar, kdor je biu načeln, ni nkol šu u partijo. moja mama, letnik 1926, je bla celo delovno dobo učitelca u osnovni šol, zadnih par let pa uzgojitlca u internatu, pa ni bla nkol u partij. je pa res, de je zarad tega mela kr neki problemov, ki pa jih je uspešno rešvala. tud jest nism nkol biu u partij,. čeprou so me že u gimnazij, poj pa še u vojsk vabil. pa nism šu. poznam pa vlik takeh, k so bli tahuj partijci, pa so stanvane dubl, pa dobre službe, dons so pa demokrati, ulik jih je pr ljubljenmu vodji. aja, sej biu on glih tak

  • garfi

   takih kot si ti nobena partija noče
   si pa plačanec za pest drobiža

  • FRANC3

   Verjetno je bila učiteljica telovadbe, slovenščine zagotovo ne. V drugem primeru bi te naučila pravilno uporabljati velike črke za piko.

 • tarantela

  Pred kakšno uro sem na TV exodus poslušala duhovnika, ki je med drugim rekel: “…srečen človek gradi in živi za prihodnost, nesrečen se ne zna in noče izkopati iz preteklosti…” Zelo zanimivo razmišljanje.i

  • janez cepec

   ja prou hitr ga bojo pravoverni popluval, de je mau skrenuo s puta, so djal učas

   • Jovo Jamnica

    Se spomnim Vekoslava Grmiča, kako so ga “šraufali”.

    • tarantela

     V današnjem času jim pa Frančišek ni všeč, tud njega popljuvajo…

     • Jovo Jamnica

      Ja. In kakšen velik mislec je bil Vekoslav Grmič. Zapostavljen je danes samo zato, ker ni bil, kakor na liniji. Vsebina njegovih takratnih razglabljan ni bila važna. Tudi v Slovenj gradcu je služboval zanimiv duhovni. Soklič, če se ne motim. Ampak, ker se je ob obisku Josipa Broza, bojda z njim rokoval in pokramljal, je padel v nemilost!

     • Nata

      No, Jovo, saj tudi ni bil. Pa, mene to ni motilo. Motilo me je, da ni nič povedal, kaj se mu je dogajalo. Zakaj tako ravnanje.

     • Jovo Jamnica

      Povedal komu in kaj?

     • Nata

      Svojim predstojnikom. Saj nikoli ni razložil, zakaj tako misli, kot je govoril..Verjetno bi bilo zanimivo. Vedel je, da ga bodo izrabljali proti Cerkvi. Škoda. Zelo so ga izrabili. Veliko intervjujev naredili z njim. Že to je eden od razlogov, da se lahko vprašamo……zakaj neki ? Zaradi svojega prepričanja ?
      Saj nas, vernike ni toliko zanimalo zakaj je imel tak pogled na vse skupaj. Bil je dober govornik in dober mislec.

     • tarantela

      Menim, da se je precej držal tega, kar cerkev uči: “odpusti, da bo tudi tebi odpuščeno!” To še danes učijo, vendar se ljudje v nedogled držijo zamer in ne znajo živeti za prihodnost. Ne hodim v cerkev, nisem vernica, rada pa prisluhnem klerikom, včasih povejo nekatere zanimive reči, ki pa se jih verniki nekako nočejo slišati, grejo mimo njih. Kdo ve, če so v cerkvi sploh pri stvari. Na radiu Ognjišče sem poslušala oni večer o laiku, ki je delal v raznih cerkvenih organizacijah med drugo vojno. Vpoklican je bil v nemško vojsko. Ko bi moral priseči Hitlerju, je odklonil, naložili so ga v vagon za Dachau, a je ne dolgi poti umrl od lahkote in vsega hudega, saj je še tiste skromne grižljaje, ki so mu jih dali na poti, razdelil med sojetnike. To je zame junak, odklonil je kolaboracijo! Če se ne motim, so ga že razglasili za blaženega ali pa ga bodo vsak čas.

     • Nata

      takih je bilo veliko. Pa se ne ve nic. Mislim pa, da pa vsi verniki pri masi le ne sedimo na usesih ! O koloboraciji smo pa ze veliko govorili. Vzrok in posledica.

     • radames

      Katoliški pater Kolbe se je v Auschwitzu javil, da gre v smrt namesto nekoga, ki je imel več otrok. Njegovo prošnjo so upoštevali.

     • FRANC3

      Maksimiljana Kolbeja pa so nacisti izstradali do smrti. Tako kot so Sovjeti v letih 1932-1938 izstradali 1 mio Ukrajincev.

     • FRANC3

      Da nevernik lepo govori o nas vernih je samo pohvalno. Vztrajaj in postala boš verna (kar si že).

     • Jovo Jamnica

      Kaj vem no. Tudi Kocbek je bil mislec, pa so ga nekako vpeli v svojo korist. To so ljudje, ki jim umsko malokdo parira. Bog ve, recimo, všeč mi je bil tudi jezuit Franc Cerar. Ne vem, v bistvu hočem povedat, da se nisem takrat obremenjeval z ozadjem.

     • Nata

      ja. Barabe so izkoristili vsakogar. In, ce ozadja ne poznas, tezko sodis.In bili so to razgledani ljudje, zato so si jih sposodili in izkoristili za svoje cilje.

     • radames

      Kocbek je bil do smrti pod nadzorom udbe. Njegovo smrt je udbi javila bolniška sestra iz doma za starejše.

     • FRANC3

      Ki je bila udbovka.

     • Nata

      Ravno zato, ker so bili veliki in pošteni misleci, so jih dobro izkoristili.Značilno za KPS.

     • komar marko

      Grmič je v svojih navedbah le UGAJAL režimu, ker je imel koristi in je dojel, da v CERKVI ne bo več napredoval. Kaj bolj pametnega pa od njega nisem zaznal. Imaš kak vir kjer bi si ti ogledal v kolikor se motim?

     • Viktorh

      Grmič se je rodil junija 1923 v sedemčlanski kmečki družini, osnovno šolo je končal v Sv. Juriju ob Ščavnici, se šolal na mariborski klasični gimnaziji in maturiral leta 1945 na ptujski. Spoznaval je bedno življenje viničarjev, težakov in brezpravnih ljudi in se zapisal boju proti krivicam. »Tukaj se je rodila moja usmeritev, ki je šla vedno v smer socializma. Tukaj ima korenine,« se je spominjal pozneje.

     • radames

      V Sloveniji duhovniki nikoli ne morejo biti “na liniji”, se pravi, odobravati komunizem. Tudi zdajšnje generacije bogoslovcev ali mlajših duhovnikov noče imeti s komunizmom nič. vsi ga odklanjajo!

     • Jovo Jamnica

      A o Sokliču pa nič?

     • radames

      Ne poznam. Ker pa imamo google, bom zdajle pogledal.

      Po informiranju o Sokliču.
      Ljubljanski škof Vovk je kljub zahtevam udbe trdno stal na stališču, da ne bo vstopil v Cirilmetodijsko društvo in da svojih duhovnikov ne bo nagovarjal za to društvo. Dobro se je zavedal namenov oblasti.
      Pokončni in trdni duhovniki so članstvo v CMD odklanjali, čeprav so se zavedali, da bodo nastradali.

      tito je osebno prišel k zagrebšemu nadškofu Stepincu in zahteval, da prekine stike z Vatikanom in ustanovi neko “avtokefalno” katoliško cerkev na Hrvaškem. Stepinac je odklonil. Sledile so lažne obtožbe in zapor.

     • Jovo Jamnica

      Torej, ker je v zapuščini Jakoba Sokliča bila članska izkaznica – Cirilmetodijsko društvo katoliških duhovnikov LR Slovenije, Ljubljana, 16.marec 1950 in izkaznica – duhovnik, član CMD, Ljubljana 5. 5. 1957, morem imeti do tega, po mojem, spoštovanja vrednega človeka, od danes dalje slabo mnenje. Tolaži me dejstvo, da je Soklič korespondiral z Vovkom pismeno, med leti 1948 in 1961.
      In decembra leta 1961 je Vovk postal nadškof.

     • Viktorh

      “Ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, ko pred njim ni pokleknil in mu ni poljubil prstana. O tem je dejal: »Z vsakim človekom se samo rokujem, tudi s človekom, ki ga še tako spoštujem … Človek ni Bog. Pred človekom se ne poklekne: moti me, kadar politiki iz političnih razlogov poklekajo pred papežem in mu poljubljajo roke, kar se je ob papeževih obiskih v Sloveniji v resnici zgodilo.«

      No, takšen je bil.
      Ni spoštoval pravil RKC, bolj mu je ustrezalo biti socialistični pastor.

      Le zakaj pa je bil pripravljen poslušati spovedi? Očitno je, fakin, užival v poslušanju “grehov” svojih vernikov.

      To me spominja na fakina iz NSi, ko je glasoval za privilegije Kučana.

      Skrajno sprevrženo.

     • janez cepec

      sprevržen si ti, UDBOUC, čaka te božja kazen, upam de že na zemli, ne šele u onostranstvu

     • janez cepec

      če kej vem, Rode tud ni polubo roke papežu, pa ne zato ker ne bi spoštvou pravil RKC, nit zato, ker bi biu rdeč, ampak zarad NAPUHA, ki je edn naglavnih grehov

     • Jovo Jamnica

      Ti zdaj tukaj vlečeš na plano nekega, zame ničvrednega politika in mi ga ponujaš v primerjavo s človekom, ki je vso življenje posvetil razmišljanju na visokem nivoju. Ono, kaj si prilepil, če je to od Grmiča, se z njim globoko strinjam. Meni papež ne pomeni nič takega, da bi se z njim identificiral. Sploh ne ločim med njimi. Edino, kateri mi je bolj simpatičen, kateri pač manj. O njih delovanju se pa ne bom izrekal, kajti to so ljudje, ki jim nisem kos argumentirano soditi.

    • janez cepec

     ja, rdeči škof, so mu pravl, pa ni mu naumneh misli in besed, pošten fajmaštr

    • Caetano

     Grmič je žal pomagal druge šraufat v izredno težkih časih.

     • Jovo Jamnica

      Bla, bla, bla… s spoštovanjem

     • Viktorh

      …bimbo…

    • Viktorh

     Zopet ena od tvojih neumnosti. Grmič je pač bil rdeči škof.

     • Jovo Jamnica

      Spet ti! Za mene, ki sem agnostik, ni bilo razlike med škofi. Bral pa sem nekaj stvari od Grmiča in so bile fenomenalne!

     • komar marko

      in zakaj potem zagovarjaš samo eno RESNICO iz druge strani pa se posmehuješ?

     • Jovo Jamnica

      Zato, ker čutim v ozadju izkoriščanje za nabiranje političnih točk in sprenevedanje.

     • Viktorh

      Znano je, da ste “dvomljivci” pomanjkljivo izobraženi in svoje trditve gradite na nivoju oportunistov, kakršen je bil tudi Grmič.

     • Jovo Jamnica

      Nikoli se nisem postavljal z izobrazbo. Sem industrijski strojni tehnik in nikoli ne bom imel višje izobrazbe.

     • fmg9

      Zakaj pa ne bi imel? Ravno sedaj bi lahko tako bolj “za hobi” vpisal še karkoli, kar te zanima… Zdej ko si že v letih…

     • Jovo Jamnica

      Papir me ne motivira. Kar imam v glavi, mi nihče ne vzame. Sicer pa, kdo me bo poučeval zgodovino?

     • fmg9

      Ja ne vem… Kot kaže imate elektro tehniki izdatno znanje s tega področja.
      Ne vem, kaj mi je bilo, da sem sploh podvomil…

     • Jovo Jamnica

      Ja no. Torej se malo spoznaš. Jaz bi študiral samo zgodovino! To pa očitno ni mogoče. Bi me šopali še s filozofijo, sociologijo, psihologijo in Bog ve s čem še. Pedagogika, didaktika… Kaj mi bo vse to, če pa ne bom svojega znanja nikoli prenašal na druge?

     • fmg9

      Ja pa saj ni treba na pedagoško usmeritev (poučevanje).
      Bolj strokovno, znanstveno. Filozofija pa socio ti bosta pa samo koristili, pa še kak predmet.
      Glej, saj že sedaj komentiraš (ter razširjaš znanje), zakaj ne bi zadeve poglobil ;)

     • Viktorh

      ..stari, preverjeni komunisti, Repe in podobni…

     • janez cepec

      pa ti pa Janša

     • Jovo Jamnica

      Repeta ne maram. Simpatičen pa mi je Prunk, ampak on je prav gotovo rdečkar.

     • janez cepec

      ni več, je pa biu, čistokrvn

     • Viktorh

      Repe pa roza..

     • radames

      Pred kakšnimi 20 leti se na televiziji poslušal neko Prunkovo izjavo. Med drugim je povedal, da je za slovensko politično emigracijo v Argentini slišal šele “pred kratkim”. Svojim ušesom nisem mogel verjeti!!!! Da je on zgodovinar (??).?????

     • janez cepec

      a spet si se ti, UDBOUC, njadu, de nam boš tle pamet soliu. tvoji cajti,. k s’ biu taglaun, pa edin pametn, so minil, kapiš? samo kazn te še čaka, kr prprau se

     • Viktorh

      Julija 2008 so ob 85. obletnici rojstva in 40. obletnici škofovskega posvečenja pred cerkvijo v Svetem Juriju ob Ščavnici odkrili doprsni kip dr. Vekoslava Grmiča. Osrednji govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Türk, mašo pa je daroval mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, edini visoki cerkveni dostojanstvenik na slovesnosti. Predsednik Türk je pomen škofa Grmiča za Slovence primerjal s Primožem Trubarjem: »Najprej gre za globoko in etično utemeljeno privrženost krščanskemu nauku in veri, ki je oba velika moža motivirala pri njunem delu. Nadalje, gre za širino duha. Oba sta bila evropsko oblikovana intelektualca, hkrati pa v svojem praktičnem delu popolnoma privržena slovenskemu narodu in njegovim potrebam. In končno, intelektualna odprtost je pri obeh omogočila veliko privrženost dialogu.«
      Kaj je naredil dr. Grmič, da se ga še danes, tri leta po njegovi smrti, vrh RKC sramuje in ga zanika?

      Od rdečih Türk, od njegovih pa le mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej.
      A ti da to kaj misliti?
      Ne, ti boš z glavo skozi zid.
      Pa ne me jebat.

     • Jovo Jamnica

      A vrh naše RKC naj bi bil meni nekakšna avtoriteta??? Rode mogoče??? Kaj mam jas fkup z totim Turčinom? Edino, da je stanoval na Celski, jaz pa na Lublanski v Mariboru. Pa malo je starejši od mene, no, samo malo…

     • FRANC3

      No, ko rdeči baron Tuerk lepo govori o katoliškem škofu, je nekaj zelo narobe. Komunist NIKOLI o kristjanu ne govori lepo!!

     • radames

      Fenomenalno je bilo, da je kot študent na teološki fakulteti udbi ovajal svoje sošolce.

     • Jovo Jamnica

      Ne vem. Nisem bil zraven.

     • RATATA

      Hvala bogu, ker bi mu še pomagal.

     • radames

      V partijski literaturi o tem nič ne piše. Piše pa v katoliški.

     • Jovo Jamnica

      Nisem bral partijske literature, ampak tu in tam, kar je Grmič napisal.

  • komar marko

   no če prebereš kaj o našem filozofu HRIBARJU boš ugotovila, da je med narodom potrebna SPRAVA. Ta pa je možno pa le na podlagi UREJENE preteklosti.TOREJ. je pa za prihodnost osnova, da se pozabi na zamere. Rdečkoti in mediji pa zavestno delajo na delitvi naroda, na naše in vaše, da lahko še naprej vladajo. Če si krščansko usmerjen si MOTEČ. Rabiš akk dokaz. DRUGE vere so cenjene, krščanstvo popljuvano! Le zakaj je tako?Istospolni so cenjeni, družine zasmehovane.

  • Nata

   Veš, živeti za prihodnost………..pa ne se izkopati iz preteklosti ?
   Preteklost ja pač zgodovina. Ne moremo kar tako mimo nje !
   Je pa vprašanje – kot vedno pri nas – v kakšni povezavi je to povedal.

  • Viktorh

   ..očitno ga nisi razumel.

  • slosin

   …a so potem tisti, ki cuzajo davkoplačevalce še danes, na račun preteklosti, najbolj nesrečni…?

  • tramal

   Res čudno da ti komunist poslušaš exodus.Morda pa boš le prišel pomalem k razumu.

   • janez cepec

    pa nisu usi tko zaplankani, kot ste, ve ovce fuknene, k sam vašga dobrega pastirja poslušate, pa čeprav vam laže že 25 let

    • tramal

     Cepec+srbi+rusi+komunisti to je en velik kup gnoja.

 • Viktorh

  …in tako so nastale partijske počepače…

  • KIKI

   …in še danes marsikatera ne more iz svoje rdeče kože!…

   • Viktorh

    …in je vesela, ko gleda stare moške kože…Saj veš, z leti ni več kost, ostane le koža, toda zveste so…

 • KIKI

  Naša “šica”

  Naša tovaršica je imela rdeča lica,
  zvezdico rdečo na kapici vojaški,
  in v leder škornjih zgledala je prav junaški!
  Rekli smo je šica ker vedno je nosila hlače,
  malo bolj le mahedrave, take prav domače,..
  Prepasane bile so hlače te z opasačem,..
  za opasačem pa futrola in v njej -pištola!
  To bila je naša šica, po imenu partizanka
  Mica

  !. A razred OŠ v letu 1951

  ..

 • janez.pokoncni

  Da je bilo članstvo v KP obvezno celo za učitelje (tovariše) je dejstvo. Le redki niso bili člani KPja, enako velja tudi za vse vodilne funkcije v gospodarstvu. Seveda so bile izjeme, ampak ni jih bilo dosti.
  Tisto, kar mene “kolje” je situacija danes. Nekoč so učitelji MORALI biti v partiji. Dvomim, da je v 80tih letih v celotni Jugoslaviji 10.000 ljudi, starejših od 30 let (mladi so bili in bodo fanatični idealisti), verjelo v KP in socializem. Skoraj vsi, ki so bili člani KPja so bili člani zaradi osebnih koristi tistih maks. 10.000, ki jih je v KP verjelo pa so spadali med norce, saj normalen človek enostavno ni mogel verjeti v sistem, v katerem ni nič delovalo. V današnjem šolstvu velika večina že meji na komunistične fanatike. Živijo v svojem svetu, naše otroke strupijo s traparijami ampak tudi danes ne verjamem, da to počnejo zaradi prepričanja.
  Pdopirajo SD in derivate LDSa zato, ker so ti uničevalci naše prihodnosti garant, da se javnemu sektorju ne bo nič spremenilo.
  Ne vem, če veste. Povprečni slovenski učitelj spravi skupaj 22 delovnih ur na teden, ki trajajo 45 minut. Visokošolski učitelji pa spravijo na teden 6 (ŠEST) ur!!!
  To so “normativi”, ki so si jih postavili, za katere jih plačujemo in osebno jih razumem, da se vztrajno “borijo” za to, da se tako tudi ostane. Noben “bubrek” se ne bo prostovoljno odločil za odhod iz “loja”.

  Danes ponovno sporočamo vsem lažnivcem, nesposobnežem, kradljivcem in drugim teroristom, ki nas pehate v drugorazrednost: ne bojimo se vas!

  Vraga se jih ne bojimo. Uničili so prvih 26 let samostojne Slovenije in na odlični poti so, da uničijo naslednjih 26 let. To sta dve generaciji! Kaj nam pomaga, če jim preko člankov in forumov kažemo fakiče? Sedanjost in prihodnost nam so dobro uničili, prav tako so to storili že tudi našim otrokom, pravkar pa se trudijo že z našimi, tudi še nerojenimi vnuki. Letošnje leto bomo končali vsaj z 40 milijardami evrov minusa. Da še plastično povem. Za 200.000 evrov se dobi zelo solidna hiša, to še nekako razumete vsi. Za 40 milijard se dobi 200.000 (dvestotisoč) zelo solidnih hiš!!!!! Je zdaj kaj bolj jasno v kakšni pi*di smo?

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + +

  • Viktorh

   To, Janez, to je pomembno, da vedo, da se jih ne bojimo, da jih preziramo in vemo, da so beda post komunizma.
   Ogabno, tovariši, res ogabno.

   • janez.pokoncni

    Viktor moj odnos do levakov povsem enačim z odnosom do rdečih polžev.
    Še par tednov pa se bom vsako jutro na različne načine z njimi boril za solato in pridelke iz vrta. Se jih bojim? Sem večji, močnejši, odstranjujem jih pa vendarle je škoda, ki mi jo vsako leto znova in znova povzročijo precej velika.
    Kaviar socialisti pa so v primerjavi s polži prave pošasti. Ne žerejo zgolj moje solate, ampak žerejo moja jetra, ledvice mojih otrok in srca mojih vnukov. Se jih bojim?? Zagotovo jih sovražim iz dna duše!

  • RATATA

   Hvala, da se ti da dejstva obširneje napisati! +

  • janez cepec

   tok si se razpiso, use ti je kristalno jasno, sam to vam pa še zdej ni jasn, de morte luzerja, ups, liderja zamenat, če hočte kej doseč, kajti namreč, neki ne špila, če se že 25 let vala na predsedniškem mestu, klobasa eno in isto stvar, pa ništa od njega, ergo, od vas pa še men. ma loooooooozerje ste, ni kej

   • RATATA

    Kak butl

    • janez cepec

     kva si zdej, a si butl, a si RATATA? pa se res ne znate odločt

   • FRANC3

    Si sploh prečital tri stavke, ali samo nagajaš?

  • Ana Job

   Dobro si povedal!

   • Miroslav

    Bili so časi ko so te fehtali za vpis v partijo.Imel sem šefa ki ni bil v partiji pa so ga zaslišali da kot vodilni bi moral bit v partiji pa je odgovoril,da raje gre v nedeljo k maši in zapeti pri maši.Ni bilo dolgo je že bil zamenjan in kdo ga je zamenjal ozdravljeni alkoholik brez ustreznega znanja in to delo je dobil da ne bi slučajno spet začel piti alkohol.Prejšnji šef pa je dal odpoved in šel drugam.Žalostno toda resnično.

    • Ana Job

     Žalostno, da sposobnost in izobraženost ne predstavljata prednosti, kot bi v normalnem sistemu veljalo.

  • FRANC3

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • samotoje

   Bili smo dve vrsti učiteljev. Prvorazredni so imeli manj šol ampak ta pravo prepričanje, drugorazredni pa smo bili bolje izobraženi, nečlani in praviloma s srcem pri svojem delu. Prvi so delali škodo, drugi smo odpravljali posledice. Plačani smo bili tudi prvorazredno in drugorazredno. Biti učitelj je bilo težko, naporno, z delom si živel ves čas. Tako kot zdravniki, duhovniki. Če si bil pravi. In si z dijaki bral Balantiča. Meni ni žal nobene minute, čeprav mi je delo pobralo mnogo energije, mnogo optimizma in mnogo upanja. Največ energije pa je šlo za bitke z mlini na veter, da bi uvedli strogo selekcijo in se znebili vseh osebnostno neprimernih učiteljev. Če bi moj predlog uspel, taki bedaki a la tip s kranjske gimnazije ne bi prišli niti do vhodnih vrat. Zato se strinjam s tabo- počistiti je treba navlako iz vseh državnih korit. Le kateri Don Kihot bi to zmogel?

  • tzt

   In če daš v vsako hišo 4 ljudi, pridemo do številke 800.000. To pa je streha nad glavo skoraj polovici Slovenskega življa.

 • garfi

  nepredstavljiva je tudi jezuitska zarota skupaj z muslimani
  jezuit švajger je po moje sorosov plačanec
  begunec sem, bežim od izdajalske rkc
  http://audio.ognjisce.si/oddaje/Gradimo_odprto_druzbo/2017
  papež je levičar press

 • Krtača17

  Dejte no. Celo nedeljo eno jamranje. Saj boste še lase zgubil. Malo si poglejte tole in se malo zamislite:https://youtu.be/zJ7tJApsKCo

  • garfi

   ste na isti frekvenci z zlom in nad tem sem zamišljen že 25 let
   kako vas brcniti stan od bankomatov in korit

   • Krtača17

    In tebi tudi.

    • garfi

     kva

     • Krtača17

      Garfi in Viktor. Lep dokaz bolnih osebkov. Očitno nista sposobna odpret linka in pogledat sporočila. Angleščina je pa španska vas za vaju zaplankanca. Toliko o desnici. Druge volitve ste pušnil. In prav je tako. Razmislita v smeri mentalne bolnice. In ja, SMRT JANŠIZMU. Smrt janšistom! Očitno zastopita samo to.

  • Viktorh

   Tebe, prasca, bi lahko bilo sram.
   Celo življenje si služil Udbi, Stasiju, sedaj pa tu pametuješ, gnoj, komunistični.
   Odjebi, govedo, zarukano!

   • Krtača17

    Tebi se pa res vidi da nis normalen.

    • garfi

     Tebi se pa res vidi da nis normalen.

     • Krtača17

      Tebi se pa res vidi da si psiho.

    • Viktorh

     Jasno, ti imaš izdelana merila, kriterije, temelječe na električarskem nivoju, govedo, zarukano.

   • janez cepec

    pa tahuj UDBOUC si biu ti, ovaju prjatle, kešnga za glavo skrajšu, slčužbo na ta račun dubu, šol tko nis naredu, k si prenaumn, otrokam, če ti jeh kdo naredu tud službe zrihtu, use na račun ovajanja sonarodnjakou. za pred zid si, pa nč drgač. še prej bi ti blo pa treba pasove s hrbta rezat, tko so učas valpti tlačanom deval

   • FRANC3

    Lepo povedano samo malo grobo.

    • samotoje

     Hm, malo poetike manjka. Recimo, Oj, prasec nemarni, govedo zarukano, z Udbo in stasijem zlizano… tako nekako.

 • garfi

  murgelski trolli imajo razne taktike “nadmudrivanja”
  tudi prilizovanje in odvračanje pozornosti od bistva, da so lažnivci, kriminalci in zločinci
  sposobni pa samo v tem
  mene so v partijo vabili v vojski in sodelavec, kar sem seveda nežno odklonil
  bili so nevarni časi in še so

  • tramal

   Tudi za meni so nosili komunistično knjigo in me prepričevali cel mesec ,dokler niso obupali in si jo vtaknili v tazadnjo.

   • janez cepec

    kok cajt so pa za vašim ljubljenim vodjem partijsko knjigo nosil? aja se jo niso, se je kr sam plazu za njo, de si so je prsvoju

    • RATATA

     Res si prikupen.

     • janez cepec

      vejš da

     • RATATA

      Res no. A hočeš da ti prisežem pred KPS?

     • janez cepec

      kakšni ste, vi ta črni, enkat Hitlerju prsegate, drugič partiji, pa majku vam ga spalim, dejte se že enkat odločt, kašne barve boste. aja, sej je biuv vaš Prerok glih tak

     • RATATA

      Veš lupček, pred mesecem sem te blockiral, zdajle sem pa novo tablico zalaufal, pa si se pojavil. Res sem bil vesel.
      Ampak, ko pa preberem tvoje pisarije in ugotovim, da si še nazadoval, me pa res mine.
      Še dober mesec imaš do praznika.

     • janez cepec

      če si ti peder, jest nism, tko de tvoj lubček ne morem bit, kr kešnga iz svojih redou pojiš, vas je baje kr dost, sam se skrivate

     • RATATA

      Bravo mislec.
      Zabil si me do daske.
      V dobre šole si hodil. Nič ti ne morem.
      Vrnil te bom v block stanje.

     • janez cepec

      dej, toplovodar, spel se

    • FRANC3

     Daj nehaj že enkrat.
     Res, da je bil JJ v KP, a je izstopil in to javno povedal. Tvoj ljubljeni vodja Milan Kučan (in še kup drugih) NIKOLI ni izstopil iz KP, pa mu tega ne očitaš. Bodi iskren do sebe, pa piši pošteno, ali pa utihni. Laži imamo dovolj od 1941 dalje.

 • Nada

  V nekdanji SRS je bilo tako, da so osnovnošolski učitelji v manjših mestih in po vaseh imeli precej nižje plače od tistih v Ljubljani. Zato so leta 196… ( zadnjo številko do točne letnice bi morala iti poiskat v očetove zapise) osnovnošolski učitelji na Ptuju stavkali in tisti dan ni bilo pouka. Partijska oblast je takrat zaukazala časopisom in radiu, da o tem ne smejo poročati. Če kateri bi, bi uredniki ostali brez služb, če ne še kaj hujšega.
  V vseh teh krajih s slabše plačanimi učitelji so bili v bivši državi res da ravnatelji praviloma partijci in ožji krog učiteljev, ki so na šoli sestavljali OO ZKS. Ti so verjetno imeli tudi nalogo skrbno bedeti in spremljati tiste učitelje, ki to niso bili in ki mislim, da jih je bilo po naših krajih precej več kot članov ZK.

  • FRANC3

   In temu nekateri (About Town, ..) pravijo svoboda. Danes, ko pa ti isti osebki trosijo laži, pa imenujejo ječa narodov, nedemokracija, ..

   • Nada

    Saj vidiš, da je About Town obarvan z barvami nacistične zastave. Komunisti in nacisti so imeli oboji rdeče zastave. Nacisti še zraven črno beli dizajn, kot si ga je tudi izbral AT. Tako, da verjemi potem njihovi “svobodi”. Če kdo ne ve, avgusta leta 1968 so kar dve noči zapored, ob spremstvu nočnih straž, skozi Ptuj hrumeli tanki varšavskega pakta proti vzhodu na in nad Češkoslovaško, kjer so Dubčka obdolžili, da je resno ogrozil socialistično-komunistično svobodo.

  • Nada

   Zaradi verodostojnosti sem šla v zapiske preverit, kako je bilo takrat: “Tedaj je imel učitelj npr. v Ljubljani do trikrat višjo plačo kot učitelj v ptujski občini, prav takšne razlike pa so bile tudi v materialnih pogojih delovanja šol. … prejšnji teden je 8 šol prekinilo s poukom, pozneje pa še dve … zahtevali so “za enako delo, enako plačilo” … 2. aprila 1968 so prišli na Ptuj minister za šolstvo dr. Miro Bračič, predsednik komisije CK ZKS Ivo Tavčar in več drugih republiških funkcionarjev in seveda vsi občinski. …Učiteljem članom ZK, ki so bili med udeleženci prekinitve pouka, so že grozile politične kazni. … Takrat sem se prvič uprl politikom, ker sem odločno zavrnil zahtevo, da bi po radiu predvajali izjave občanov, ki so obsojali učiteljski štrajk.”

 • Ana Job

  Zlo zagotovo ne more prinesti ničesar dobrega. Me je pa ujezilo izražanje komunističnega ,, frajerčka,, z uhančkom iz kranjske gimnazije. Res skrajno beden osebek, ki je v sramoto slovenski prosveti.

 • plamen100

  Vsega tega je krivo samo to, da ni bila izvedena lustracija ali po domace zaboden glogov kol v srce rdecega vampirja in zato je ta vampir ozivel in sedaj spet sesa kri slovencem in ustvarja nove vampirje. Zato se vojna 91 ni koncana, dobljena je bila bitka ne pa vojna.

  • janez cepec

   kerga boš pa lustriru? če bi jo izvedl, bi dons u parlamentu mankal več ket pou posrancu, ups, poslancu, z ljubljeniom vodjem na čelu

 • AboutTown

  ŽIVEL KOMUNIZEM!!!!!!

  • FRANC3

   Ki je povzročil smrt 80.000.000 ljudi, danes pa dežele komunizma žalostno propadajo, ljudstvo je na robu lakote, … Hvala zanj. Obdrži ga za sebe.

   • AboutTown

    bla bla bla… Daj že enkrat loči komunizem kot idejo, od tega, kar so nekateri skušali implementirati. JA?! A bo šlo, kreten?

    • AlojzZ

     Lepa reklama za komunizem.

    • Goran Hvala

     AboutTown…tezko je to fanatikom razlozt…da bi kdo kaj prebral pa zgleda se tezje..ker sam nisem nasel nobene podobnosti med komunizmom in stalinom…pac bolniki izkoristijo neko besedo…upam rect da bo cez nekaj let demokracija osovrazena kot komunizem…neki fraze je treba folku predat…pocnejo pa vse isto…se isti ljudje…folk pa fantazira o nekih fanatikih 50let nazaj….seveda ovca pa sem jaz..heh

    • radames

     Od ideje ne moreš živeti. Pa tudi ne od “implementiranega” komunizma, ki je kultura smrti.
     Ideja absolutnega zla in smrti.
     Preneumen si, da bi – celo v dalnji prihodnosti – razumel bistvo komunizma.

     • AboutTown

      Ti pojma nimaš, kaj je komunizem kot ideja. Ker si taka oprana ovca, da niti ne boš šel preveriti, kaj to je. Teslo zafukano desničarsko usrano. Navadni luzerji ste. OK? Super.

  • MižekFiga

   Živel in gavznil !!!!!!!!!!!!!!!

 • Krtača17

  Lepo je biti antijanšist. Saj veste isti isti isti pa to….

 • holaj slovenija

  Pred dobrih dvesto leti,pa so nekomunisti v imenu vere zažigali čarovnice in krivoverce! Če primerjamo dejstva,koliko ljudi je bilo pobitih v zgodovini zaradi t.im. spreobrnitve v pravo vero,so bili tile naši,slovenski komunisti pravi svetniki!

  • radames

   Ti pa si butl! V celotni Jugoslaviji v dveh mesecih leta 1945 pobiti okoli milijon ljudi je fantastičen dosežek. Cerkev v 2000 letih ni zmogla tolikšnega števila.

   In še dejanje slabega človeka. S kazanjem na druge zločine, opravičevati in manjšati pomen zločina, o katerem je govora, je dejanje PODLEGA človeka.

 • holaj slovenija

  Še nekaj sem pozabil,lahko vam poimensko naštejem veliko učiteljic in učiteljev,ki niso bili člani ZK,pa so vseeno v tistih časih službovali po šolah.

  • Jurij Musar

   V Radečah najmanj polovica učiteljev ni bilo v ZK. Tile na NOVA24TV si stvari preprosto izmišljajo, napihujejo in širijo svojo propagando. So že tako zelo nastrojeni, da delujejo kontra produktivno.

 • MEFISTO

  Živel ponovni komunizem!

  Sama ta nas lahko osvobodi dela, revščine in življenja.

 • MEFISTO

  Edino pravilno!

  Kdo pa naj bi sicer poneumljal našo deco, če ne komunistični učitelji.

  • Johan

   Umri cigo !

  • Jurij Musar

   Sedaj je za poneumljanje zadolžena NOVA24TV.

 • Johan

  Ne samo učitelji tudi na CSD samo SD člani in balkanci !

 • Morala

  Nekateri si ne želijo priznati, da je res bilo tako! Če je imel partijsko knjižico, je imel privilegije povsod!

  Ne bom pa nikoli pozabila dogodka iz gimnazije leta 76. Profesorica zgodovine je bila prava komunistka. No in sošolec si jo je privoščil. Na urniku smo, za tisti dan, imeli prvo uro zgodovino. Ona neki razlaga in ko je zagledala sošolca, ki je imel okrog vratu usnjen trakec, na prsih pa velik lesen križec, je dobesedno popenila! Smo mislili, da se ji bo zmešalo od jeze. Takoj bi bil moral sneti ali pa iti iz razreda. Nekaj časa jo je še izzival, nato pa raje zapustil razred kot da bi snel križec. Takrat sem se spomnila, da imam tudi sama zlato verižico z obeskom križca kot darilo za 18. rojstni dan. Po tem dogodku sem vedno pazila, da mi obesek ni ven gledal.

  • von Rhein

   Ena TV napovedovalka ni dobro pazila in je bil križec na njeni verižici viden. Nje pa potem na ekranu nismo videli več.

  • Jurij Musar

   Križ je mučilna naprava, na kateri so umorili milijone ljudi. Morda je to motilo učiteljico.

 • Vlado77

  Da je tako bilo niti ni najhuje. Hudo je , da so vsi ti kadri aktivni pa ne samo v šolah tudi na sodiščih in ustvarjajo nove in nove zablojene marksiste komuniste – mlade željne revolucije ,ki jih ne izučijo niti živi primeri katastrofe (Venezuela, S.Koreja) .Skoraj vse ex komunistične države . Vse vključno s Slovenijo so najmanj 10 let za državami kjer je ves čal vladal kapitalizem . Še dolgo bo treba , da jih ujamemo . S tako mladino kot jo proizvajajo in s tako vlado pa ne še tako kmalu.

  • Jurij Musar

   Upam, da jih nikdar ne bomo ujeli in postali družba podobna ZDA.

 • xtc

  Saj vemo kako je bilo torej se ne čudite potem dejanjem Lojzekov;Ljudmil in še koga;komunizem jih je impregniral za vedno:

  • Jurij Musar

   Samoupravna socialistična Slovenija je bila najsvetlejša točka v vsej naši zgodovini.

   • Caetano

    No, saj je jasno po tem kar si napisal zakaj pač nisi mogel imeti problema s partijo, tudi če nisi bil njen član. Tiste ki se klanjajo diktatura ravno ne preganja.

    • Jurij Musar

     Po tej logiki, se je večina Slovencev klanjala ali pa se motiš in je večina živela dostojno življenje.

     • Caetano

      Diktatura ne pozna dostojanstva.

     • Jurij Musar

      Takrat je večina živela DOSTOJNO življenje, danes pa večina DOSTOJANSTVENO tolče revščino. Dostojanstvo nima nobene zveze z družbenim sistemom.

     • Caetano

      Apologije diktature s socialno noto ne sprejemam.

     • Jurij Musar

      Kaj sprejemaš je tvoj problem, ampak očitno si nasprotnik resnične demokracije.

     • Caetano

      Diktatura udbe nima nic s clovekovimi svoboscinami. Boljsevizem in diktatura partije sta zgrajena na rekah krvi in masovni kraji.

     • Jurij Musar

      Na čem pa so zgrajeni katolicizem, imperializem, kapitalizem? Kdo je prelil največ krvi in največ nakradel? O demokraciji pa nebi, ker jo svet še ni videl.

     • Caetano

      Prav od vseh najbolj temelji na tem komunizem. Še celo bolj od nacizma, glede na število žrtev. Demokracije tisti, ki se klanjate partiji seveda ne morete prepoznati, ker ste jo vedno pomagali uničevati ali dajali uničevalcem vsaj potuho.

     • Jurij Musar

      Pojma nimaš o tem, na čem temelji komunizem, saj je v tvoji glavi pobrkano vse od komunizma, stalinizma, boljševizma, socializma, pa še kaj bi se našlo. Govorim o ideji komunizma v kateri vlada popolna demokracija, ne pa tale kvazi demokracija, ki je še najbližja diktaturi kapitala.

     • Caetano

      Če misliš na kakšne kibuce in podobne komune jaz nimam nič proti, če bi rad tam živel. Vendar pa brez vsakega vmešavanja v življenje drugih, ki teh kolektivističnih stvari ne jemljejo zase.

   • RATATA

    Takole besedilo lahko napiše samo socialistični lenuh.

 • Jurij Musar

  Tejle Mojci Škrinjar se je že popolnoma zasukalo v glavi. Mislim, da bo hitro napredovala v Janšastanu.

 • Zaskrbljen

  Do vrnitve argentinskih izdajalcev je slo sloveniji cisto solidno, po njihovi vrnitvi se je zacel propad. To so zgodovinska dejstva.

 • Iza Demos

  Ampak takrat so vsaj vedeli katero izkaznico morajo imet. Danes pa moraš menjavat stranke glede na to v kateri stranki je tvoj potencialni nadrejeni/večina, ki odloča o tvoji zaposlitvi/napredovanju.
  Žal še vedno velja tisto : Ni važno kako dober/slab si, važno je da si naš.

 • Jeffrey

  Gospa Mojca….nehajte že enkrat lagat o neki “teoriji spola” ki je v naših šolah in učnih programih ni nikjer ! Pa tudi če bi bila, vam to v ničemer ne preprečuje da ohranjate svoje lastno prepričanje in ga lahko tudi zagovarjate….samo lagat ne ! Pravite da vas omejujejo prepričanja iz okolice….torej ljudje iz vaše okolice naj ne bi smeli imeti pravice do svojih prepričanj, razen če ne razmišljajo tako kot vi. Kdo torej tukaj propagira enoumje ??–^^

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!