Vodstvo državnega zbora se je spravilo nad medije in poskrbelo za monopol RTV pri spremljanju sej DZ RS

Foto: RTV SLO/Nova24TV/iStock

Vsem medijem, ki želijo spremljati delo v Državnem zboru RS, je treba omogočiti enak zajem slike in zvoka. Zaradi tega razloga je vodja poslanske skupine največje opozicijske skupine SDS Jože Tanko na predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza naslovil poziv k spoštovanju Poslovnika Državnega zbora glede zagotavljanja javnosti dela, saj je več kot očitno, da RTV SLO opravlja cenzuro in s tem medije spravlja v povsem neenakovreden položaj. Naravnost sramotno.

Nekateri slovenski mediji (Nova24TV, POP TV in Planet TV) so 30. avgusta prejeli dopis Državnega zbora RS, v katerem so se seznanili s tem, da je RTV SLO posodobila celotni sistem kamer, saj je te nadomestila s kamerami v HD-tehnologiji, obstoječi režiji pa je prenesla iz prostorov hrama demokracije v prostore RTV SLO. Razlog za prenos naj bi bil ta, da v Državnem zboru RS ni tehničnih možnosti, ki bi omogočale distribucijo videosignala v HD-ločljivosti. Zajem signala, ki ga producira RTV SLO, v Državnem zboru tako ne bo več mogoč. Mediji morajo do 15. septembra iz Državnega zbora RS odstraniti vso opremo za zajem signala. V sejne sobe 209 in 212 vnos kamer na tripodih ne bo več mogoč, snemanje v VDŠ, VDT in MDT bo tako možno le z monopodi.

Foto: STA

Foto: Printscreen

Načela pravne države zagotavljajo enakopravno in nediskriminatorno obravnavo medijev
5. člen Poslovnika Državnega zbora zagotavlja javnost dela Državnega zbora, kar pomeni, da morajo biti ostali sklepi, predpisi, pravilniki, odloki ali dejanja odgovornih oseb sprejeti ali izvedeni le na poslovniški podlagi in se načela zagotavljanja javnosti ne smejo ožiti, če to ni izrecno določeno s poslovnikom. V 3. odstavku 101. člena Poslovnika Državnega zbora je določeno, kdaj je zagotovljena javnost sej Državnega zbora ali delovnega telesa, in sicer, če je predstavnikom medijev omogočeno spremljanje seje neposredno v prostoru, kjer poteka seja, ali če jim je spremljanje seje omogočeno s tehničnimi pripomočki. Hkrati pa je v 1. odstavku 102. člena Poslovnika državnega zbora določeno, da imajo predstavniki medijev pravico biti navzoči na javnih sejah ter o tem obveščati javnost. Pri tem pa iz načela pravne države izhaja, da morajo biti vsi mediji in predstavniki medijev obravnavani enakopravno in nediskriminatorno.

Predstavniki medijev lahko na podlagi navedenih določb poslovnika spremljajo seje neposredno v prostorih, kjer se seje odvijajo, ali pa jim je spremljanje sej omogočeno s tehničnimi pripomočki, pri čemer Poslovnik Državnega zbora z ničimer ne omejuje, kakšni so ti tehnični pripomočki. Vsak medij se lahko sam odloči, kako in na kakšen način bo spremljal seje Državnega zbora (samo z zapisi ali zvočnimi posnetki oziroma slikovnim snemanjem), saj to spada v avtonomijo medijskega poklica, ter kako bo o tem obveščal javnost. Na podlagi 101. in 102. člena imajo vsi predstavniki medijev pravico spremljati seje, to pa jim mora biti omogočeno tudi prek tehničnih pripomočkov, ter o tem obveščati javnost.

Foto: STA

RTV SLO ima pri izvajanju javne službe dolžnost pri prenosu in predvajanju sej
Dopis Državnega zbora z dne 30. avgusta kaže na to, da novi način onemogočanja videosignala iz sej Državnega zbora in njegovih delovnih sej ne predstavlja zgolj kršitve določil Poslovnika Državnega zbora, ampak tudi na neenakovreden način obravnava medije, ki javnost prek slikovnih prenosov obveščajo o delu Državnega zbora. RTV SLO ima namreč v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenije dolžnost izvajanja javne službe pri prenosu in predvajanju sej Državnega zbora in delovnih teles, nima pa ta monopola pri prenosu in predvajanju sej, ta pa prav tako ne sme postavljati drugih pogojev, pod katerimi bodo ostali mediji dostopali do posnetkov sej.

Foto: iStock

V skladu s poslovnikom Državnega zbora tako ni nikakršnih omejitev glede tega, s kakšnimi tehničnimi pripomočki lahko mediji spremljajo seje v hramu demokracije, kar pomeni, da jim morajo omogočiti postavitev kamer pod enakimi pogoji ali pa omogočiti zajem videosignala s sej v Državnem zboru na način, da bodo ta signal s svojimi tehničnimi pripomočki predvajali javnosti. Vsem medijem morajo biti omogočeni enaki prostorski pogoji, razlog, da je RTV SLO postavila nove HD-kamere, tako ne more predstavljati razloga za neupoštevanje poslovniških določil, saj so do zdaj postavljene kamere RTV SLO pomenile izvršitev zakonske dolžnosti v skladu z Zakonom o Radioteleviziji Slovenije. Drugim medijem je bil na ta način omogočen neposreden zajem signala iz Državnega zbora, kar pa bo RTV zdaj onemogočila, kar kaže na to, da se na vse kriplje zavzema za cenzuro. Javnost tako ne bo obveščena o vsem, kar se dogaja v Državnem zboru, saj RTV Slovenija večkrat ne predvaja določenih sej in preiskovalnih komisij, kar pomeni, da se očitno vračamo nazaj v čase komunizma, kjer je bilo selektivno izbrano, kaj državljani lahko izvedo in česa ne.

H. M.

 • RealRevolution

  Ma bejste s to vlado nekam!Kdo voli te “rdece mravlje”,voli za S.Korejo.

 • cosmosjasnovidec

  Dobro,da spet ni objavljena fotografija tistega moškega tranzvestita preoblečenega v žensko z tega RTV kateri se skriva pod ženskim imenom CARLA ali kaj že hudič je.

  • Darth Vader

   sam to ne navsezgodaj zjutraj :D

  • Mojca pokraculja

   Hvala bogu, da so nam za dobro jutro vsaj to prihranili !:))

 • francelj3

  Odpovejte že enkrat to RTV naročnino, pa se boste nehali sekirati, tako kot sem se jaz!

  • Zgornji

   Saj Bi, pa, nemorem, ker imam radio :-/ :-(

 • Cenzuriran 4x

  Ma sej še print skrina ne znate nalimat. Kako nej to preberem? Telih črev pa tud nima smisla brat.

  • test

   ti si prevec butast, da bi to pisanje razumel. se zmeraj cakam, kdaj te bodo 5x in dokoncno blokirali. namrec tvojih budalscin clovek ne more prebavljat

  • Darth Vader

   kdo ti je kriv, če ne znaš brat?

 • dež

  Se je Milan Brglez, magister pravnih znanosti, tako dogovoril. Verjetno sta pred tem z ustavnim pravnikom Mirkotom kakšno rekla.

 • RATATA

  Rtv anulirat! Pri priči razpustit in ukinit!
  Saj še ep košarke ne prenašajo.

 • Zgornji

  No, pa saj na tistih sejah itak večinoma nič pametnega ne blebetajo , tako da … :-P

 • sloustava

  Kupljeni RTV mudzahedini in presstituti ne razumejo preprostega jezika: bolj ko prepovedujejo, slajsi je sadez. Ce NOVI24TV zmanjkuje denarja za posodobitev, naj povedo, mi, delnicarji in ostali resnicoljubi, bomo donirali. Obvescenost mora biti pred presstitucijo, Cerarjem, Kucanom in debili vladajoce kaste.

 • Metka

  Ja in saj je RTV javna TV ki jo vsi plačujemo pa naj še fura vsa zasedanja. Ampak a res kdo gleda to besedičenje.

 • tasilo

  Tale “monopol nad resnico” in cenzura ni le stvar RTV, temveč predvsem vladajoče politike pred referendumom in pred volitvami. RTV pa seveda z veseljem “ustreže”.

  Ampak nikar ne skrbite. Vsa navodila in ukaze, kaj obkrožiti, boste dobili pravočasno.

 • Ryuk

  Zdaj so si mojstri izmislili, da bi RTV prispevek plačevali glede na dohodnino.
  https://www.finance.si/8860117/Zurnal-24-RTV-prispevek-bi-placevala-tudi-podjetja

  • RTV prispevek naj plačuje tisti, ki njihov program gleda. Jaz ga NE.

 • xtc

  Samo bedakom in idiotom ni jasno ,da gre za cenzuro in prikrajanje resnice in doziranje informacij,skratka prikrivanje-zadeva je verjetno zrela za US.
  Je pa čas ,da se RTV naročnina ukine in RTV preide na komercialno preživljanje,razen kanala novic in prenosa iz parlamenta,ki ga sofinancira država.

 • jan

  RTV prispevek naj plačajo tisti, ki krojijo njihovo uredniško politiko: udbomafija s Kučanom na čelu.

 • stajerc5

  Ker se nihce pri NOVA24 ne spomni, da bi pomagal do uspeha pri referendumu, vam (predvsem zaposlenim in-ali zivecim)v tujini prispevam zelo vazno obvestilo, ker je danes zadnji dan moznost zacetka postopka glasovanja na referendumu!!! ZADNJI DAN; SAMO DO 24-te URE!!!!!
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  O gradnji drugega tira bomo Slovenci odločali na referendumu. V pomoč smo pripravili nekaj osnovnih tehničnih vprašanj o poteku glasovanja.
  1. Kdaj je referendum?
  Referendum bo v nedeljo, 24. septembra, od 7. do 19. ure.
  2. O čem boste odločali na referendumu?
  Na referendumu boste odločili o potrditvi (ZA) oziroma zavrnitvi (PROTI) zakona, ki ureja pogoje in način izvedbe investicije v izgradnjo drugega tira železniške povezave na odseku Divača–Koper, upravljanje in gospodarjenjem z drugim tirom kot javno železniško infrastrukturo, družbo za razvoj projekta drugega tira, pribitek na cestnino na nekaterih odsekih cestninskih cest in takso na pretovor v koprskem tovornem pristanišču.
  Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev (PROTI), ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Prevedeno v poljudni jezik – PROTI mora obkrožiti več kot 340 tisoč volivcev.
  3. Kako glasujete?
  Če boste na referendumsko nedeljo doma, glasujete na volišču, kjer ste vpisani v volilni imenik. Potrebujete osebni dokument.
  4. Kako glasujete predčasno?
  Predčasno lahko glasujete le na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere ste vpisani v volilni imenik, vendar ne prej kot pet dni pred dnevom glasovanja in ne pozneje kot dva dni pred dnevom glasovanja. To pomeni, da lahko v referendumskem tednu glasujete v torek, sredo in četrtek od 7. do 19. ure.
  5. Kako glasujete v drugem okraju (denimo Mariborčani v Ljubljani)?
  Če želite glasovati zunaj svojega okraja, morate državni volilni komisiji sporočiti do 20. septembra, da želite glasovati na voliščih OMNIA. Pazite, ni vsako volišče OMNIA, seznam je dostopen tukaj.
  Za glasovanje zunaj svojega okraja je treba izpolniti ta obrazec. Podpisan obrazec je treba do 20. septembra poslati
  po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov [email protected],
  po faksu na številko: +386 1 43 31 269,
  po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.
  6. Kako glasujete zdomci, začasno v tujini?
  Zdomci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, lahko glasujejo po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Vendar pa je treba o tem do 8. septembra do 24. ure obvestiti državno volilno komisijo (DVK). Pozor, do te ure mora biti obrazec že pri DVK! K sreči lahko obrazec pošljete po elektronski pošti, vendar ga morate natisniti, podpisati in skenirati.
  Obrazec je na voljo na povezavi.
  Podpisan obrazec pošljete lahko po:
  e-pošti: [email protected]
  faksu: +386 143 31 269
  pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.
  Če želite glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, prej preverite, ali na predstavništvu v vaši bližini sploh poteka glasovanje. Seznam je dostopen tukaj. Po tem, ko boste sporočili, da to želite, ne boste prejeli več nobenih obvestil, ampak boste vpisani na seznam. Na referendumsko nedeljo greste na predstavništvo (referendum na teh poteka od 9. pa le do 17. ure) in glasujete.
  Če ste izbrali glasovanje po pošti, boste po pošti tudi dobili glasovnico, ki jo izpolnete in v priloženi kuverti pošljete nazaj. Naslov bo napisan na kuverti. Glasovnico je treba poslati nazaj najpozneje en dan pred dnevom glasovanja.
  7. Kako glasujejo izseljenci, torej volilni upravičenci brez stalnega prebivališča v Sloveniji?
  Za izseljence velja enak postopek kot za zdomce (prejšnji odgovor), le obrazec o nameri je drugačen. Dostopen je na povezavi.
  8. Kako glasujete po pošti v Sloveniji?
  Če živite v Sloveniji, ne morete po pošti glasovati le zato, ker vam je tako najbolj udobno. Da glasujete po pošti, morate biti:
  v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo,
  invalidi.
  Postopek je enak kot za glasovanje po pošti iz tujine (6. in 7. odgovor), le da je rok za oddajo namer 13. september do 24. ure. Obrazca in podrobnejša navodila so dostopna tukaj.
  9. Ali lahko glasujete po internetu?
  Ne, to ni Estonija …

 • Franjo Trojner

  Levaki v DZ in v RTV so uzakonili enoumje! Referendum o ukinitvi obveznega plačevanj nacionalne??? RTV bo USPEL!

 • Antonius

  Neverjetno, poslanci skrivajo svoje početje pred tistimi, ki jih volijo.

 • svoboda sloveniji

  DRAGI SLOVENCI
  NI ZAKONA,KI BI VAS PRISILIL, DA PLAČUJETE RTV NAROČNINO, ČE TE USLUGE NISTE NAROČILI, JE NE KORISTITE, NE DOVOLITE, DA UPORABLJAJO VAŠ LASTNI TELEVIZOR, NE DOVOLITE, DA VAS POSILJUJEJO S ČEMERKOLI, ZAHTEVATE, DA SVOJE SIGNALE BLOKIRAJO IN JIM POLOŽNICE ZAVRNERTE !
  SAMO ODLOČITI SE MORATE.
  IN SEVEDA VZTRAJATI!
  TO, DA BI RADI RTV PROGRAME GLEDALI IN JIH NE PLAČEVALI, PA MISLIM DA NE GRE.
  PRECEJ LET JE, KO SEM NAPISALA ODPOVED S PRIBLIŽNO TAKO VSEBINO IN NIKOLI VEČ NISEM PREJELA POLOŽNIC!
  KO BO V PARIH DNEH NA RTV PRISPELO NA TISOČE TAKIH ODPOVEDI, VERJEMITE, DA NE BO VEČ POTREBNO RAZMIŠLJATI O KAKEM REFERENDUMU O UKINITVI PLAČEVANJA RTV NAROČNINE.
  PREBUDITE SE IN VSTANITE POGUMNI SLOVENCI
  SVOBODA SLOVENIJI

  • Janez

   Jaz !
   SEM JO ŽE ODJAVIL .
   OD MENE RTV SLO – NE DOBI – NIČ. L.R. J. KOMENDA.

  • Vojteh Dovč

   kakšen je postopek ? hvala

 • Olga

  To marionetno, diskriminatorno vlado je treba čimprej nagnati! Njihov namen je onemogočiti informiranost javnosti! Vemo, kako Hanzi selektivno informira in zavaja javnost! Odpovejmo TV naročnino!

 • RATATA

  Se pa obeta reorganizacija plačevanja rtv harača …. piše Ž.24 in poročajo finance. Plačevanje na glavo in ne na gospodinjstvo, pa še firme in s.p.ji dodatno baje. Nucajo več, pa votkajo psi.

 • Kosobrin

  RTV SLO je državna TV in je prav, da ima monopol na tem področju. Pa ne, da bi rada NOVA24TV to prevzela?

  • beno

   Ha, ha, si tudi ti že opazil pozitivno konkurenco, ha, ha, …dobro je to.

  • Janez

   JAZ SEM
   RTV SLO ODJAVIL !
   MENE BI SKRBELO, ČE BI IMEL TVOJO GLAVO !
   – TVOJA GLAVA “REVNO, NEBISTRO” RAZMIŠLJA !
   Jaz
   BI SI JO NA TVOJEM MESTU KAR “ODŠRAUFAL”
   IN ISKAL – BOLJŠO !
   “Država” – ni nihče.
   Trenutno “žal” vladajoči SMC – NISO “DRŽAVA”.
   V R. SLO IMA OBLAST – LJUDSTVO – NE SMC, SD, DESUS ITD.
   ONI
   SE SAMO – NEUSPEŠNO – ” TRUDIJO ” VLADATI V IMENU LJUDSTVA.
   Hvalabogu.
   Do do srede 2018 – najdlje. L.r. J. KOMENDA

 • Vojteh Dovč

  TAKO IN TAKO GOVORITE NEUMNOSTI– KAR JE VAM PRAV—ŠE IZ PARLAMENTA POROČATE POL BO NORIŠNICA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!