Programski svetnik RTV: Opravičilo nacionalke za “jugo” zdrs ni dovolj

Zemljevid v oddaji Dnevnik. Foto: 4d.rtvslo.si/prinscreen

Sašo Lap, programski svetnik RTV-ja, ni zadovoljen s kratkim opravičilom, ki ga je RTV Slovenija objavila po “jugoslovanskem zdrsu” v petkovi oddaji Dnevnik. Kot je zapisal na družabnem omrežju Twitter, je to “premalo”. Nacionalka je namreč objavila star politični zemljevid, s katerega je izbrisala Slovenijo, namesto nje pa tja postavila kar Jugoslavijo.

Na nacionalni televiziji RTV jim je očitno zaškripalo pri znanju iz geografije, zgodovine in politike. V petkovi večerni oddaji Dnevnik se je za voditeljico Manico Janežič Ambrožič prikazal zemljevid Evrope pred letom 1991, na katerem je Jugoslavija še vedno enotna, Slovenija pa še ne obstaja. Naslednji dan so se za “neljubi spodrsljaj”, kot so ga sami poimenovali, na kratko opravičili. Sašo Lap, programski svetnik RTV-ja, pa se s tem ne strinja in meni, da je to “premalo.”

V osrednji oddaji večernega Dnevnika (“predpotopni” zemljevid si lahko ogledate od 11. minute in 55. sekunde naprej) so pripravili prispevek na temo migracijskih poti. Medtem ko je voditeljica Manica Janežič Ambrožič gledalcem pojasnjevala, kako so migranti na svoji poti v Evropo običajno prepuščeni tihotapcem, pa se je za njo na zaslonu prikazal precej nenavaden zemljevid Evrope.

Zemljevid "nacionalkine" Evrope. Foto: 4d.rtvslo.si/printscreen

Zemljevid “nacionalkine” Evrope. Foto: 4d.rtvslo.si/printscreen

Zemljevid je bil namreč še iz časov “pred vojno”, saj na njem ni bilo Slovenije – sodeč po tem zemljevidu je pri nas še Jugoslavija. Tudi Češka in Slovaška še nista dobili svojih držav, saj je na zemljevidu še vedno obstajala Češko-slovaška republika. Prispevek je pripravila novinarka Helena Milinković, urednik oddaje je bil Boštjan Kogovšek, odgovorna urednica informativnega programa pa je Jadranka Rebernik.

Naslednji dan pa “zaradi starega političnega zemljevida” sledi opravičilo
Dan za tem pa so se v sobotni oddaji Dnevnika za “neljubi spodrsljaj”, kot so sami poimenovali dogodek, tudi opravičili. Voditelj sobotnega Dnevnika Dejan Ladika je povsem ob koncu oddaje dejal: Ob koncu oddaje še opravičilo zaradi starega političnega zemljevida Evrope, ki smo ga objavili včeraj med prispevkom o tihotapljenju beguncev. Za res neljubi spodrsljaj se, kot rečeno, opravičujemo.”

A. D.