Se nam obeta nova interpelacija? Minister Peršak je lagal svetnikom v zadevi Damjanovič, zato mora oditi

Foto: Matic Štojs. Zasedanje PEN leta 2013, Peršak v glavni vlogi.

Odkar se je minister za kulturo Tone Peršak na seji komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je razpravljala o stanju v Slovenski filharmoniji, zlagal, da se je z direktorjem Slovenske filharmonije Damjanom Damjanovičem dogovoril o odstopu, z vseh strani prihajajo pozivi k interpelaciji ministra. Damjanovič je ostro zanikal obstoj takšnega dogovora in pričakuje, da bo na čelu SF ostal do izteka svojega mandata jeseni 2018, Peršak pa je podlegel medijskim pritiskom in je še vedno odločen, da direktorja prisili v njegov odhod. Že v nekaj dneh minister po svojih besedah namreč pripravlja tudi razpis za Damjanovičevega naslednika, a se poraja vprašanje, če se bo Peršak sam sploh obdržal na položaju. Predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, namreč napoveduje interpelacijo.

Naj spomnimo, v Slovenski filharmoniji je decembra prišlo do upora zaposlenih, ki so želeli samoupravljati z javno ustanovo, med drugim pa so zahtevali tudi odstop direktorja Damjana Damjanoviča in maestra Uroša Lajovica, saj menda v orkestru med njimi ni bilo “prave kemije”. Zaposleni so šli celo tako daleč, da so odpovedali sodelovanje na tradicionalnem novoletnem koncertu v Cankarjevem domu, zaradi česar bodo v Slovenski filharmoniji z današnjim dnem kupcem vstopnic pričeli vračati denar. Nesojeni poslušalci bodo lahko vsak dan od 11. ure naprej svoj denar prevzeli pri blagajni Cankarjevega doma.

Minister za kulturo sicer lahko skladno z zakonom razreši direktorja SF, če so izpolnjeni štirje pogoji. A po naših podatkih razlogov za kaj takšnega Tone Peršak ni imel, saj zloraba položaja in nepravilnosti v poslovanju niso bile dokazane, zato so se na ministrstvu za kulturo odločili za revizijo za obdobje, ki ga ni več revidiralo Računsko sodišče. V resnici so si člani orkestra preprosto želeli izboriti večji vpliv, tj. sodelovati pri izbiri šefa dirigenta. Damjanovič je ocenil, člani orkestra nimajo pravice zahtevati tega, zato so se ga poskušali znebiti.

Stavka zaposlenih v Slovenski filharmoniji dobila političen priokus
Damjanovič je v intervjuju za Nova24TV potožil, da je stavka zaposlenih v orkestru dobila politični priokus, saj so se stavkajočim glasbenikom pridružili dobro plačani sindikalisti z jasnim političnim pečatom, z Branimirjem Štrukljem na čelu. Stavkajoče zaposlene je sprejel tudi predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.

“Žal si nekateri zaposleni vse preveč po domače predstavljajo, kako naj bi stvari potekale, seveda predvsem po njihovih predstavah in željah. Smo v organizaciji, ki je v državni oziroma javni lasti, in za nas pač veljajo določena pravila in predpisi. Če ne bi bil zahteven in strikten direktor, bi bil lahko ‘mirno v sedlu’ še sto let. Tako pa imam težave, ki so posledica pritiska, na eni strani s strani delavcev, na drugi pa politike,” je povedal Damjanovič, za katerega Peršak trdi, da bo moral letos 1. julija zapustiti položaj direktorja.

Peršak zabrusil Damjanoviču, da se odstop mora zgoditi
Damjanovič je že med omenjeno sejo zanikal obstoj takšnega medsebojnega dogovora; z ministrom Peršakom naj bi se menila le o datumu objave razpisa za direktorja filharmonije, to naj bi bil 1. julij, Damjanovič pa naj bi direktor ostal do konca mandata oktobra 2018. Naknadno je poklical Peršaka in ga prosil za dodatna pojasnila, saj sam s takšno vsebino dogovora ni bil seznanjen, a naj bi ga minister odpravil z besedami, “da je tako že obljubil članom orkestra in da se odstop mora zgoditi.”

Takšne samovoljne poteze in izjave ministra Toneta Peršaka so slovenski javnosti že dobro poznane. Demokracija je pred časom poročala, kako so se v slovenskem centru PEN februarja 2013 odločili izključiti Janeza Janšo, eden izmed članov odbora je bil tudi sedanji kulturni minister, ki je med drugim izključitev nekdanjega premierja opravičeval z besedami, “da je treba voditi narodnoosvobodilni boj (NOB)”.

Na zasedanju so se takrat temeljito dogovorili, kako bodo v javnosti na čim bolj prefinjen način opravičili Janševo izključitev, Peršak pa je nato medijem prodal novico, da ni šlo za politično gesto. Številni člani PEN so takrat odločitvi ostro nasprotovali, med drugim so svoje nestrinjanje izrazili tudi Boris Pahor, Jože Snoj, Drago Jančar, Feri Lainšček, Dimitrij Rupel in Mitja Čander, ki so vsi izstopili iz združenja.

L. S.

 • rrrrr

  Ubogi Peršak. Ker se je zlagal, ga čaka intrpelacija, ki je žal v Sloveniji nihče ne posluša.
  Če pa se ne bi zlagal……potem bi se moralo vrniti k pisanju svojih knjig, ki jih, Bogu hvala, nihče ne čita.

  • Vera

   Oja , gledamo in poslušamo ” mlatenje prazne slame ” poslancev SMC -ja .

 • tarantela

  Na, pa se bojo spet 14 ur sončili v soju žarometov, zato so pa zahtevali, da se seje DZ prenašajo po TV. Kaj, ko bi to ukinili?! Mislim neposredne prenose.

  • Olga

   Vas boli resnica? Pač ne glejte!

 • radames

  Za direktorja SF predlagam Lukca Mesca, za šefa dirigenta pa Mašo Kociper. V hipu bodo najboljši simfonični orkester na Balkanu.

  • Vera

   Na pravem Balkanu , ker majhen del je že v Sloveniji . :(

 • garfi

  državljanska dolžnost levuharjev je laganje

  • tohuvabohu

   Rdečkarji ne lažejo, hehehe. Samo širijo eno od številnih resnic.

   • garfi

    ja sedaj bruhajo, da jih je toliko kot ljudi
    torej milijarde
    res so revolucionarji

 • pajot

  Peršak. Podtaknjenec.

  • tohuvabohu

   Laže bi ga nosil kot prenašal.

  • zokispoki

   Hlapec !

  • Olga

   Lutka! Cerar je tudi lutka! Se spomnite lutkovnega gledališča s Kučanom in Mesičem?

 • montyamp

  Politkomisarske metode vajencev Stalinovih HLAPCEV , so dokaz pokvarjenosti komunist fašističnega samozapravno socialističnega režima , ki je nič drugega kot ruska gulag expozitura načrtovana za širjenje boljševiške zalege in ohranitev hipokrizije morilske UDBOPARTIJE pod Alpami .

  Demokracija za sinove in HLAPCE morilcev , je kot orglice za magarca .

 • Aron

  ah ja končno se je zadeva izkristalizirala, JJ goji do peršaka osebno zamero. kakšna SF, maščevalnost je na pohodu

  • goldhorn

   Očitno je res obratno: Peršak ima zamero do Janše…… Damjanovič je namreč Janšev človek.

  • orsa

   To nima nobene povezave z g. Janšem, ni nobene maščevalnosti na pohodu, resnica je samo ta, da je Peršak lagal. Glede njegove sposobnosti za ministra – roko na srce – ni važno kaj je, samo da je naš – isto bi se lahko reklo za celotno ministrsko ekipo z Cerarjem na čelu – sramota za Slovenijo, da imamo tako nesposobno vlado, več kot polovica mandata je za njimi, rezultatov pa nobenih, razen polnjenja svojih žepov.

   • tohuvabohu

    Svetovno znani ekonomist Mencinger je prepričan, da vladi ni treba nič delati. Čim manj dela, tem bolje je za ekonomijo.

    • orsa

     On ni svetovno znani ekonomist, je pa res, da je svetoval vsem našim levim vladam in rezultat je jasno viden, kot si že sam prav ugotovil, ne delajo nič razen, da na veliko kradejo.

    • Olga

     “svetovno znani” je pravilno!

  • Olga

   V podzavesti veste,da je edino on sposoben Slovenijo popeljati iz krize!

   • Nata

    Olga, oprost- a na ta način ne bomo izšli iz krize . Ustvarja si same zamere . Pa saj vemo, kako je pri nas s sposobnostjo ??

    • Olga

     Tudi Trumpu marsikaj zamerijo, pa so se volilci odločili racionalno! Trump kot Janša govorita resnico in nista pristaše politične korektnosti, ki nas pelje v pogubo! Tak je tudi Orban, ki ščiti svoje državljane!
     Janša je ns primer edini dvignil pokojnine za četrtino! Vam to ne pomeni nič?
     NEZAKONITIM MIGRANTOM vrhunsko opremljeno stanovanje, Slovencu klop v parku zaradi deložacije!

     • Nata

      Ja, Olga…………volivci že. Jaz pa sem mislila politike. Leve in, seveda desne .

   • Aron

    Kakorkoli obračam številke, je Janša del zgodovine, matematika se ne izide. Žal…

    • Olga

     Katere številke? Murglske? TV Hanzi?

 • željudin

  zanimivo. da je narodnoosvobodilni boj metanje, vem že kar nekaj časa, vsekakor pa od takrat, ko sem izvedel, da so partizani v krimsko jamo vrgli nosečnico in tudi dvo in tri letnega otroka…da je pa tudi metanje janeza janše narodnoosvobodilni boj, me pa potem niti ne preseneča. metanje pač…

 • totex39

  Peršaka nagnat in ministrstvo za kulturo ukinit, saj so v njem sami komunistični “kulturniki”.

 • karpelec

  Kjer se vključi štruklič, je cilj hitro dosežen, ki je pravo orodje v rokah pravih ljudi. Razni Peršaki so samo pomožno orodje za dosego pravega cilja. Škoda je samo, da nimajo zastavljenih ciljev za vodenje države v pravo smer. Vedno je samo leva smer, ki je pogubna, kajti vsaka prava cesta ima levi in desni ovinek.

 • stajerc5

  Kako je mogoce, da SF vedno povezem s(z) SiFilisom…?

 • Nata

  Pa kaj ? Lažejo v tej državi prav vsi politiki !!! Pa ??
  Niti Damjanovič, niti Lajovic nista nobeni sveti kravi, no ??
  Kakšen zagrizen boj proti celemu orkestru !!
  Bolj malo vas zanima kultura !! Tudi Opera je in je bila v hudih škripcih.kar se tiče vodstev in dirigentov…………pa ste kaj pomagali ??

  • indijanka

   Vsi bi si morali pogledati risani film Balerina in Viktor. Potem bi mogoče situacijo razumeli drugače.

   • Nata

    Oo, tega pa nisem videla, ali pa se ga ne spomnim ?

    • indijanka

     Svež je. Če vnučka nista premajhna, ju pelji v kino. Film je sinhroniziran.

     • Nata

      O, hvala. Večkrat gremo kaj pogledati. Tudi tole bomo šli.

     • Rožle

      Super je bil …

     • indijanka

      :)

 • slaipowi

  “Naslednjič, ko boste poslušali fraze o neuspehih vladajoče politike, jih postavite v kontekst. Uporabite internet, vzemite si nekaj minut in manipulacija z vami ne bo več mogoča. Občutek, da ste sam svoj gospodar in da ne verjamete (vsako)dnevnemu ‘pljuvanju in predvolilnemu polivanju gnojnice vsepovprek’, pa je tudi nekaj, kar pozitivno vpliva na počutje. Predvsem pa tega ne pozabite na volilno nedeljo, pa naj bo ta še tako oddaljena ali kmalu.”
  Povzeto po enem članku na tem portalu

  • stajerc5

   In, je mogoce, da necesa nisi razumel?

 • Unikatna

  Utrujen, jezen in žalosten postajaš od vsega tega!

 • samsara

  Laž, nesmrtna duša komunizma.

 • Ivan Friderik Novak

  Ladijski poveljnik (kapitan) je na ladji glavni in njegova beseda je zadnja.
  Če poveljnik ni sposoben voditi ladje, vodstvo ladijske družbe zamenja poveljnika in ne posadke.

  Legenda:
  poveljnik = Damjanović
  ladja = Slovenska filharmonija
  ladijska družba = ministrstvo za kulturo
  vodstvo ladijske družbe = Peršak

  Torej je jasno, kaj mora storiti minister Peršak.

  Mimogrede, ne navijam za dirigenta in tudi ne za orkester.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!