Supervizor je ugasnil. Od sedaj naprej bo nad transparentnostjo bdel Erar

Boris Štefanec (foto: Nova24tv).

Od danes Supervizor ne deluje več. Nadomestila ga je nova spletna aplikacija Erar, ki jo je na novinarski konferenci predstavila Komisija za preprečevanje korupcije. Aplikacija dodatno omogoča vpogled v poslovanje z e-računi, v podatke, vezane na omejitve poslovanja, ter prejeta darila in prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov.

Aplikacije Supervizor na KPK niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj, so pojasnili na komisiji. Nova aplikacija bo uporabnikom nudila vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Od danes je že dostopna na spletnih straneh komisije.

Nadgradnja Supervizorja se je po besedah predsednika Borisa Štefaneca začela že s prenosom programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je dotedanji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič aplikacijo začasno ugasnil. Z novim programom KPK kaže dovzetnost za neodvisno ravnanje, kar je po besedah Štefaneca zahtevek, ki ga vedno postavljajo pred slovensko družbo.

Erar ponuja številne novosti
Eden od poglavitnih razlogov za razvoj nove aplikacije predstavljajo e-računi, saj uporabniki Erarja lahko sedaj vidijo račune, ki so jih gospodarski subjekti izdali državnim organom. Podatki o e-računih se, kjer je to mogoče, povezujejo tudi s transakcijami.

V Erarju so vključeni tudi podatki o omejitvah poslovanja in prejetih darilih ter prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov. Izpostavljajo še vsebinski sklop ‘Zanimivosti’, kamor se bodo dodajale analize različnih tem, med drugim prikaz slabo ocenjenih javnih naročil in prikaz porabe javnih sredstev slovenskih občin. Komisija sicer poudarja, da za celotno aplikacijo velja, da se do podatkov ne opredeljujejo in ne podajajo vrednostnih sodb.

V novi podobi tudi KPK
Štefanec je napovedal tudi prenovo grafične podobe komisije, ki bo poenotena s tisto v celotni državni upravi. Novo podobo je predstavil vodja službe za nadzor in preiskave na KPK Peter Premrl. Kot je pojasnil, z njo sporočajo, da želi KPK opravljati svoje delo kot resen državni organ – zakonito, strokovno, v okviru svojih pristojnosti in neodvisno od politike. Na prvo mesto KPK postavlja vladavino prava, izpostavljajo pa tudi pomen odgovornosti in transparentnosti. Prav tako bodo poseben poudarek dali zaščiti prijavitelja, je povedal Premrl.

KPK je spletno aplikacijo Supervizor zagnala 23. avgusta 2011. Omogočila je vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim sektorjem na področju blaga in storitev. Njegovo delovanje je bilo v preteklosti večkrat ovirano, objava nekaterih podatkov pa je povzročila celo odstop z ministrskega položaja.

M. P, STA

 • avtohtoni neandartalec

  Kaj nam bo statistika, če nas pa javni uslužbenci ignorirajo, politika zastopa državljane in občane prvega razreda, ko gre za javne podatke, sta iz SDK nastali Ajpes in KPK, zdaj so pa zgleda postavili vmes še elektronskega “midle-mana”. Virus, bi se lahko reklo v heckerskem žargonu.

  Kalvarija se nadaljuje, namesto da bi se Država posvečala problemom posameznih občanov, skriva korupcijo za statistiko , skrbi da bi vse zastaralo in pocrkalo, samo da njim računi štimajo in Evropa ne bi kaj posumila

  Lepo vas prosim, so ja brez prebite pare olastninili fabrike, zemljišča, stanovanja, lokale, najemali so najdražje mojstre in posrednike, zlorabljali aparat za osebne obračune, slehernega vaškega cucka imajo vključenega v svoje družinske ekonomije, nimamo nič, država jim pa zgleda računovodstvo pegla. Delajo tudi s tujino, od koder so se prenekateri preselili, dejansko servisirajo naše izvoznike, ki se z našim edinim kupcem menijo za posle, to so edina podjetja, ki predobro zaslužijo, da bi se v navezi goljufali med sabo, drugi nimamo nič, še na boljšjakih nimamo kaj prodajati, ker državni cigani poberejo vso kložuno in smeti.

  A bilance pa štimajo, čudno, ko pa toliko delavcev ni dobilo plačano in prispevkov, ne res zanima na katerem grafu se to pozna, ko gre vendar za sto tisoče revežev, brez vsega.

 • Peter

  Manjkajo glavni podatki.
  Cena?
  Je razpis bil? Je bil pošten, transparenten?
  Kako je firma, ki je dobila posel, povezana z oblastno stukturo?

  Raziskovalno novinarstvo d.o.o.

  • Nata

   + + + + + + + + + +

 • Olga

  C-ERAR? Bo delal kot on? Selektivno?

 • Micheals finance

  Pozdravljeni vsi skupaj,

  Sem Michael je Finance Private posojilo posojilodajalec z dobro delovno ugled,
  [email protected] Uporabi danes, če boste potrebovali v sili
  Posojilo iz ugledne družbe, z dobrimi pogoji in delovnih razmerij,
  potem bi se obrnete na nas, kot smo ponujajo posojila na
  cenovno obrestno mero 3% in vaše delo pri nas
  bo dobra izkušnja. Če ste zainteresirani, se obrnite
  nas po e-pošti: [email protected] ali
  +2349057519652 [email protected]

  Čakam na vaš hiter odziv
  Micheal za finance

  • Duhec

   Admin…

   • Nata

    Oh…….takile zmorejo vse !!

    • valentin

     Navedeni kontakt je iz Nigerije. Jasno ?

   • valentin

    Tip je posredoval tel. številko iz Nigerije. Ti je zdaj jasno ?

 • resnicaboli

  Zakaj omejitev??

 • dr Janez Sveti

  Smo, da nebo ERROR
  Dr Janez Sveti Teror

 • PIA PlA

  Takoj, ko nekdo iz JU naredi nekaj dobrega, morajo to uničiti. Tako je bilo na primer s stranjo za prodajo kmetijskega zemljišča, zdaj je ukinjena, druga nadomestna stran pa ne deluje ali slabo.

 • valentin

  Kje so naše milijarde? Bančniki SLO in EU združeni: lahko kradejo naš denar, preiskovati, nadzorovati in kaznovati pa se jih ne sme! Kaj bolj norega pa še ne!!!Davkoplačevalci zahtevamo, da povedo, kdo je izčrpaval NLB, NKMB, Factor banko, Probanko… Kje so naše milijarde? Kdo je podeljeval slabe kredite in kdo jih je dobil ? Javno objaviti vsa imena in jim zapleniti vso premoženje ! To je pravica ! ! !

 • valentin

  Ali na tem portalu komentiramo in razkrivamo ali morda ponujamo kredite in kontakte iz +234 Nigerija.

  • Unikatna

   Vse strani je posmetil s tem oglasom.

   • valentin

    To se ne bi smelo dogajati.

 • dež

  Ne vem, zakaj je bilo potrebno spremeniti ime. Dvomim, da je bilo avtorsko zaščiteno.

 • Novakec1

  Od sedaj naprej bo skrbel cERAR, ne hvala, že sedaj skrbi za vso srhanje v slolandiji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!