V zadnjih dveh letih Zveza združenj borcev za vrednote NOB prejela kar 875.983,46 evrov proračunskih sredstev

Foto: STA

Ministrstvo za obrambo je Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije v lanskem letu namenilo 276.771,72 evrov, letos pa kar 547.525,74 evrov. Lani so od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli 24.724,00 evrov, letos pa še znesek v višini 26.962,00 evrov.

Že pred časom je poslanec največje opozicijske stranke SDS Vinko Gorenak na Vlado Republike Slovenije naslovil poslansko vprašanje, v katerem je opozoril na nerazumno obnašanje vodilnih v veteranskih združenjih (Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, Zveza društev General Maister, Zveza društev in klubov MORiS, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, Zveza slovenskih častnikov, Zveza društev civilnih invalidov Slovenije in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije), ki so nasprotovali pokopu žrtev iz Hude jame, in vprašal, koliko sredstev so bila ta združenja deležna in kateri mehanizmi  so namenjeni za kontroliranje porabe sredstev.

V odgovoru je Vlada RS pojasnila, da so v lanskem letu od Ministrstva za obrambo naslednje organizacije: Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, Zveza društev General Maister, Zveza društev in klubov MORiS, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije prejele sredstva v višini 693.375,23 evrov, letos pa kar 1.351.054,18 evrov. Pri tem je treba omeniti, da zadnja dva zneska skupaj predstavljata okrog 90 odstotkov vsega denarja, ki ga je ministrstvo namenilo za delovanje zvez in društev, ki delujejo na področju vojnih veteranov.

(Vinko Gorenak) Foto: STA

(Vinko Gorenak) Foto: STA

Lani so na podlagi Zakona o žrtvah vojnega nasilja Zveza društev civilnih invalidov Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije in Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejele 111.156,00 evrov, letos pa znesek v višini 121.218,00 evrov.

Iz obeh naslovov financirana samo Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije predstavlja edino društvo, ki je financirano tako s strani Ministrstva za obrambo kot tudi s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. S strani prvega naslova je lani prejela sredstva v višini 276.771,72 evrov, letos pa 547.525,74 evrov. Od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so leta 2015 prejeli 24.724,00 evrov, leta 2016 pa še 26.962,00 evrov. V času druge Janševe vlade so v Zvezi NOB prejeta finančna sredstva s strani države prepolovili, aktualna vlada, na čelu katere je premier Miro Cerar, je sredstva zvišala in jih izenačila z zneskom v vrednosti več kot pol milijona evrov letno, kar je veljalo tudi v času Pahorjeve vlade. Pri tem pa ni zanemarljiv podatek, da Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vodita ministrici iz koalicijske stranke Socialnih demokratov (SD).

V zadnjih dveh letih Zveza NOB prejela 875.983,46 evrov proračunskih sredstev
Društva, ki so označila pokop žrtev, zakopanih oziroma zaprtih v Hudo jamo s strani nekdanjega režima, za aktivnosti, ki so povezane ‘s prevračanjem zgodovinskih dejstev’, so v zadnjih dveh letih prejela sredstva v višini 2.276.803,41 evrov. Črno na belem pa je dokazano, da je največ sredstev v zadnjih dveh letih prejela Zveza NOB, in sicer 875.983,46 evrov.

Foto: STA

Foto: STA

Vlada RS računa na dobro gospodarjenje zvez in društev
Prav tako pa je treba poudariti, da je Vlada RS na pisno vprašanje Gorenaka odvrnila, da se vsa društva, ki kandidirajo na razpisih, da bi pridobila proračunska sredstva, zavežejo k temu, da bodo pridobljena sredstva uporabljala kot dober gospodar in v skladu z načrtom, ki so ga predložila ob kandidaturi na razpis, sicer bodo morala pridobljena sredstva vračati. Veliko vprašanje je, če je aktualna vlada veteranske organizacije sploh kdaj pozvala k vračanju sredstev in od njih zahtevala poročilo, v katerem bi bila navedena poraba finančnih sredstev.

N. Ž.

 • MEFISTO

  Imam znanca, ki nima veliko ali nič skupnega s partijo in borčevsko organizacijo, in ki se redno udeležuje njihovih pohodov ob proslavah znamenitih dogodkov, kakršna sta naprimer dražgoška bitka ali padec pohorskega bataljona.

  Ko sem ga pobaral, zakaj hodi na njihove pohode, se je opravičil, jebiga, sem navdušen pohodnik, borčevska organizacija nas pa izdatno nahrani in napoji ter poskrbi za brezplačen prevoz.

  Na koncu sem mu dal celo prav.

  Zakaj ne bi imeli tudi davkoplačevalci kaj od tega, če že oblast tako neumno zapravlja njihov denar.

  • Lokomotivführer

   Danes je dan jugoslovanske poražene armade!

   • Jovo Jamnica

    …Two rednecks were walking along when they saw a dog licking his balls, one said i wish i could do that!! the other said, you dumbass he would bite you!

    • Franc Šink

     Ali res misliš da te ne razumemo?

     • Jovo Jamnica

      Ni dober?

     • Peter

      Je, 875.983,46x dober je.
      Veš tistga, sta šla dva Slovenca, Mujo pa Jovo u lažgoše na zastojn golaš…

     • Jovo Jamnica

      Glej, absolutno sem proti tako enormnim dotacijam na račun davkoplačevalcev. Gre za konsenz. In tega v naši banana republiki še dolgo ne bo.

  • Olga

   Zato pa smo Slovenci na riti! Red naj začne delati vsak pri sebi! Sogovornik vam ni povedal še za toplice, vozovnice.. Evro na evro… Kaj pa priviligirani penzije? Na cca 7000 borcev je 24000 “borčevskih” pokojnin!

 • totex39

  To pa lahko rečeš, da je vse skupaj v tej državi gnilo, da še sedaj financirajo Zvezo združenj borcev in to ministrstvo za obrambo, nimajo pa za svoje lastne tekoče potrebe.
  Sprašujem se še kakšni in čigavi borci so to? Sramota za tako banalno zavoženo državo.

 • Olga

  Zvezo združenj “borcev” za “vrednote” NOB je treba UKINITI! To je zločinska organizacija! Denar nameniti za identifikacijo njihovih žrtev, izvensodno pobitih, za pokop, za odškodnino svojcem!
  Namesto na mitsko izmišljotino – Dražgoše, naj gredo na romanje po poteh svojih zločinov! Naj jih pokažejo svojim občudovalcem!

 • soc

  Slovenski Heimatdienst in slovenska Antifa hkrati. Garancija Novemu razredu gospodarjev, da ima za seboj militantne jurišnike, ki jih ni ne sram ne strah poprijeti za orožje, če bodo ogroženi revolucionarni materialni privilegiji gospodarjev. Tisti, ki bi morali bit najbolj na očeh Sove, so pa njeni kompanjoni.

  • domovina mili dom

   Operativci.

 • komar marko

  ja 73 let je tega, mi pa imamo še vedno 25.000 zaslužnih. Ravno toliko kot jih je bilo maja45. In koliko let nam KRI pijejo BIRIČI? Le kdo je to zapisal! Je že vedel!

  • domovina mili dom

   Se množijo kot prebrisani.

 • komar marko

  Saj palček Smuk si je tudi omislil svojo privatno milico oboroženo s katanami, pa naša AŠČIČKA popolnoma nič! Edino ko je JJ hotel narodno gardo je trdila, da je to PRIVAT VOJSKA!

 • janez zorman

  Kako lepo pridejo do izraza prave vrednote ZZB. Ampak ljudem je vseeno, če denar porabijo za peopagando in vsakokratne “nakupe” levih vlad oz. novih obrazov. Tudi če imajo 10 x manjšo penzijo od brkota Johana.

 • Nata

  Pišuka, no ? Kakšna matematika pa je to ?

  Vedno manj jih je – borcev – denarja pa vedno več ??

  • komar marko

   Pa saj večja je bila kriza, bolj so praznili banke. Slučaj?

   • Nata

    + + + + + + + + + pri teh tičkih ni prav nič slučajno , pač pa skrbno pretehtano !
    barabe…..

 • Johan

  Vsi člani zveze borcev so po naravi ortodoksni člani ZKS !

 • Viktorh

  Da, da, tovariši, sram me je, da berem o zapravljanju denarja za obujanje in čaščenje zločinskega sistema in zločincev.

  Človek ne more verjeti koliko denarja se je že zapravilo za to, koliko za vse maškarade, ki jih organizirajo.
  Moja pokojna mati je večkrat rekla: s polno ritjo je lahko srati.

  Denarja imajo dovolj in zato zapravljajo, vsak dan, po večkrat na dan.

  DOGODKI IN PRIREDITVE
  Prireditev ob 75. obletnici bitke na Tisju, Litija
  24.12.2016
  Prireditev ob 75. obletnici bitke na Tisju bo v soboto, 24. decembra 2016, ob 11. uri pri spomeniku padlih borcev II. grupe odredov v boju 24.12.1941.
  Organizator: ZB NOB Litija

  Prireditev v spomin na prve padle partizane Rodne pri Orehku, Idrija-Cerkno
  24.12.2016
  Prireditev v spomin na padle prve partizane bo v soboto, 24. decembra 2016, ob 11. uri.
  Organizator: ZB NOB Idrija-Cerkno, ZB NOB Tolmin

  Pohod po poteh Ruške čete, Ruše
  24.12.2016
  Pohod po poteh Ruške čete bo v soboto, 24. decembra 2016. Pohod Ruše-Smolnik
  Organizator: ZB NOB Ruše

  Spominska prireditev ob obletnici požiga domačij, Sela pri Vačah, Litija
  26.12.2016
  Prireditev v spomin na požig domačij in pomor krajanov bo v ponedeljek, 26. decembra 2016, ob 11. uri.
  Organizator: ZB NOB Litija

  Prireditev ob obletnici spomina na padle partizane in kapetana iz ameriške misije v NOB Charlesa Fischerja, Zgornji Tuhinj, Kamnik
  27.12.2016
  Prireditev ob obletnci spomina na padle partizane in kapetana iz ameriške misije v NOB Charelsa Fischerja bo v torek, 27. decembra 2016, ob 11. uri.
  Organizator: Občina Kamnik, ZB NOB Kamnik, KO ZB Zgornji Tuhinj

  Prireditev v spomin na smrt narodnega heroja Jožeta Kerenčiča, Kog, Ormož
  27.12.2016
  Prireditev v spomin na leto 1941, ko je bil ustreljen narodni heroj Jože Kerenčič in ostali sokrajani bo v torek, 27. decembra 2016.
  Organizator: ZB NOB Ormož

  Spominska svečanost ob obletnici dogodkov iz NOB, Grlava , Ljutomer
  5.1.2017
  Spominska svečanost v spomin na dogodke iz NOB bo v četrtek, 5. januarja 2017 na Grlavi.
  Organizator: ZB NOB Ljutomer

  Prireditev v spomin zgodovinskega odhoda XIV. divizije na Štajersko, Suhor, Metlika
  7.1.2017
  Slovesnost ob obletnici zgodovinsekga odhoda XIV. divizije na Štejersko bo v soboto, 7. januarja 2016; pohod Rosalnice-Suhor
  Organizator: ZB NOB Metlika

  Proslava v spomin na dogodke v NOB-praznik Občine Ruše
  7.1.2017
  Praznik občine Ruše – slavnostna akademijo s kulturnim programom v spomin na dogodke iz NOB bo v soboto, 7. januarja 2017 v Domu kulture na Rušah.
  Organiaztor: Občina Ruše, ZB NOB Ruše

  Spominska slovesnost pri obeležju padlih partizanov Pohorskega bataljona, Osankarica, Slovenska Bistrica
  7.1.2017
  Slovesnost v spomin padlih partizanov Pohorskega bataljona bo v soboto, 7. janaurja 2017 pri spominskem obeležju na Osankarici.
  Organizator: ZB NOB Slovenska Bistrica

  Spominska slovesnost ob obletnici smrti borcev NOB, Rudnik pri Radomljah, Domžale
  7.1.2017
  Spominska slovesnost ob obletnici smrti borcev NOB, aktivistov OF in članov okrožnega komiteja kamniškega okrožja bo v soboto, 7. januarja 2017.
  Organizator: ZB NOB Domžale

  Prireditev ob obletnici ustanovitve XI. SNOUB Miloša Zidanška, Primož na Pohorju, Radlje ob Dravi
  7.1.2017
  Prireditev ob obletnici ustanovitve XI. SNOUB Miloša Zidanška bo v soboto, 7. januarja 2017; pohod Vuzenica-Sv. Primož na Pohorju.
  Organizator: ZB NOB Radlje ob Dravi, Občina Vuzenica, KOM ZB Vuzenica

  37. spominski pohod “Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše”
  7.1.2017
  Začetek 37. spominskega pohoda “Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše” bo v soboto, 7. janaurja 2017 med 22. in 24. uro.
  Organzator: Planinsko društvo Škofja Loka in Železniki, Športno društvo Dražgoše in drugi

  Pohod iz Železnikov v Dražgoše
  7.1.2017
  Začetek spominskega pohoda na relaciji Železniki-Ratitovec-Jelovica-Dražgoše bo v soboto,7. januarja 2017 ob 24. uri.
  Organizator: Planinsko društvo Škofja Loka in Železniki, Športno društvo Dražgoše in drugi

  Pohodi v okviru prireditve “Po stezah partizanske Jelovice”
  8.1.2017
  Pohodi v okviru prireditve “Po poteh partizanske Jelovice”

  Kranj-Podblica-Dražgoše
  Čepulje-Mohor-Dražgoše
  Kropa-Jamnik-Dražgoše
  Selca-Kališe (čez Površnico)-Dražgoše
  Škofja Loka-Križna gora-Čepulje-Mohor-Dražgoše
  Soteska (Bohinj)-Rovtarica Dražgoše
  Železniki-Rudno-Dražgoše
  zimsko-kolesarski vzponi v Dražgoše v smereh: Kranj-Podblica-Dražgoše, Selce-Lajše-Dražgoše, Škofja Loka-Selce-Češnjica-Dražgoše, Kropa-Jamnik-Dražgoše
  udeležba pohodnikov na pohodu iz Tržiča – Podnart – Ovsiše – Jamnik v Dražgoše
  Organizator: Organizacijski komite za prireditve »Po stezah partizanske Jelovice«, ZB NOB Škofja Loka in Tržič

  Osrednja prireditev ob 75. obletnici dražgoške bitke, Dražgoše, Škofja Loka
  8.1.2017
  60. zaporedna osrednja prireditev ob 75. obletnici bojev bo v nedeljo, 8. janaurja 2017, ob 12. uri pri spomeniku v Dražgošah.
  Organizacija: Organizacijski komite za prireditve »Po stezah partizanske Jelovice«, ZB NOB Škofja Loka in ZB NOB Tržič

  Žalna prireditev ob obletnici poboja partizanov Notranjsekga odreda, Sv. Ana, Cerknica
  15.1.2017
  Žalna prireditev ob obletnici poboja partizanov Notranjskega odreda bo v petek, 13. januarja 2017 pri Sv. Ani v Loški dolini.
  Organizator: ZB NOB Cerknica

  Prireditev ob obletnici pobitih talcev iz dravograjskih zaporov, Koroški Selovec, Ravne na Koroškem
  14.1.2017
  Prireditev ob 72. obletnici, kjer so gestapovci 12. janaurja 1945 zverinsko pobili sedem talcev iz dravogjaskih zaporov bo v soboto, 14. januarja 2017, ob 11. uri.
  Organizator: ZB NOB Mežiške doline, OO ZB Ravne, OŠ Juričevega Drejčka Ravne

  Prireditev ob obletnici umorejnega Marjana Štoka, Štorje pri Sežani
  15.1.2017
  Prireditev ob obletnici umorjenega partizanskega kurirja Marjana Štoka iz Proseka bo v nedeljo, 15. januarja 2017 v Štorjah pri spomeniku.
  Organizator: KO ZB Štorje, ZB NOB Sežana

  Žalna prireditev ob obletnici padlih borcev, Pedrovo – Branik, Nova Gorica
  21.1.2017
  Žalna prireditev ob obletnici, ko je padlo 11 borcev VOS in VDV, GAP in borcev premične bolnice bo v soboto, 21. januarja 2017.
  Organizator: KS Branik, SB VOS in VDV, KO ZB Branik in ZB NOB Nova Gorica

  Žalna prireditev ob obletnici padlih slušateljev partijske šole, Brdca, Idrija-Cerkno
  27.1.2017
  Žalna prireditev ob obletnici 47 padlih slušateljev partijske šole v Cerknem bo v petek, 27. januarja 2017 pri spomeniku na Brdcih.
  Organizator: ZB NOB Idrija-Cerkno, KO ZB Cerkno

  Tradicionalna slovesnost v spomin na obletnico pohoda XXX. divizije v slovensko Benečijo, Kanal
  28.1.2017
  Tradicionalna slovesnost v spomin na 73. obletnico pohoda XXX. divizije v slovensko Benečijo bo v soboto, 28. januarja 2017.
  Organizator: KS in KO ZB Kanal, Odbor SB XXX. divizije, ZB NOB Nova Gorica

  Prireditev ob mednarodnem spominskem dnevu na holokavst, Center urbane kulture-Kino Šiška, Ljubljana
  29.1.2017
  Prireditev ob mednarodnem spominskem dnevu na holokavst – obletnica osvoboditve prvega nacističnega taborišča Auschwitz bo v nedeljo, 29. januarja 2017, ob 11. uri v Centru urbane kulture-Kino Šiška.
  Organiaztor: Taboriščni odbor Auschwitz pri ZZB NOB Slovenije

  Spominska slovesnost pri spomeniku dveh umrlih partizanov, Logarevci, Ljutomer
  3.2.2017
  Spominska slovesnot pri spomeniku dveh umrlih partizanov bo v petek, 3. febraurja 2017.
  Organzator: ZB NOB Ljutomer

  Prireditev v spomin na padle kurirje, Gorišnica, Ptuj
  4.2.2017
  Prireditev v spomin na padle kurirje, kjer je padel sekretar PO KP za Štajersko Franc Belšak-Tone bo v soboto, 4. februarja 2017.
  Organizator: KO ZB Giorišnica, ZB NOB Ptuj

  Prireditev ob obletnici napada na bunker komande mesta Koper, Boršt
  5.2.2017
  Prireditev v Borštu ob obletnici napada na bunker komande mesta Koper bo v nedeljo, 5. februarja 2016, ob 11. uri pri buknerju; pohod Truške-Hrpeljci-Boršt
  Organizator: ZB NOB Koper, KS Boršt

  Proslava v počastitev napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono, Dovce, Komen
  5.2.2017
  Prosalva v počastitev napada Južnoprimorslega odreda na fašistično kolono bo v nedeljo, 5. februarja 2017.
  Organizator: ZB NOB Komen, ZB NOB Nova Gorica

  Prireditev v spomin na 30 padlih borcev, Oseki-Menina planina, Kamnik
  5.2.2017
  Prireditev v spomin na 30 padlih borcev bo v nedeljo, 5. februarja 2017; pohod na Menino planino.
  Organizator: KS in KO Zgornji Tuhinj, ZB NOB Kamnik

  Osrednja proslava ob kulturnem prazniku, Črnomelj
  8.2.2017
  Osrednja proslava ob kulturnem prazniku bo v sredo, 8. februarja 2017; pohod Črnomelj-Sadeži.
  Organizacija: ZB NOB Črnomelj

  Spominska slovesnost ob obletnici ustreljenih talcev, Kamnitnik, Škofja Loka
  9.2.2017
  Spominska slovesnot ob obletnici 50 ustreljenih talcev bo v četrtek, 9. februarja 2017, ob 16. uri za Kamnitnikom.
  Organizacija: Občina Škofaj Loka, ZB NOB Škofja Loka

  Prireditev ob Dnevu miru, Koper
  10.2.2017
  Prireditev ob Dnevu miru bo v petek, 10. februarja 2017 v Kopru.
  Organizator: ZB NOB Koper

  Prireditev v spomin na prihod XIV. divizije na Štajersko, Sedlarjevo. Šmarje pri Jelšah
  10.2.2017
  Prireditev pri spomeniku NOB v spomin na prihod XIV. divizijie na Štajersko ob 73. obletnici bo v petek, 10. februarja 2017, ob 10. uri.
  Organizator: ZB NOB Šmarje pri Jelšah, SB XIV. divizije, Občina Podčtrtek

  43. pohod po poteh XIV. divizije od Sedlarjevega do Gračnice
  10.2.-12.2.2017
  43. pohod po poteh XIV. divizije se bo začel v petek, 10. februarja 2017.
  Organizacija: Odbor XIV. divizije

  Prireditev “Živi zid” ob 73. obletnici prihoda XIV. divizije na Štejersko, Gračnica , Laško
  12.2.2017
  Prireditev “Živi zid” ob 73. obletnici prihoda XIV. divizije na Štejersko v spomin na težke boje z nemškimi enotami, kjer je padel narodni heroj Ilija Badovinac bo v nedeljo, 12. februarja 2017.
  Organizator: Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, Območni odbor ZVVS, ZS in ZSČ Laško, ZB NOB Laško, Občina Laško, SB XIV. divizije, SV

  Planinski pohod po poteh I. Štejerskega bataljna, Zagorje ob Savi
  12.2.2017
  Planinski pohod po poteh I. Štajerskega bataljona ob obletnici njegove ustanovitve bo v nedeljo, 12. februarja 2017.
  Pohod iz Zagorja preko Pleš do Zasavske gore.
  Organizator: PD Zagorje ob Savi, ZB NO Zagorje ob Savi

  Žalna prireditev ob obletnici frankolovskega zločina v Grabnu -Stranice, Slovenske Konjice
  12.2.2017
  Žalna prireditev ob obletnici zločina v Grabnu na Stranicah v spomin na 100 obešenih talcev 12.2.1945 bo v nedeljo, 12. februarja 2017, ob 11. uri.
  Organizator: Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev, Občina Slovenske Konjice, ZB NOB Slovenske Konjice

  Prireditev v spomin na požig vasi in izgon vaščanov v internacijo Branik, Nova Gorica
  15.2.2017
  Prireditev v spomin na požig vasi in izgon vaščanov v internacijo 5.2.1944 bo v sredo, 15. febraurja 2017.
  Organizator: ZB NOB Nova Gorica in KO ZB Branik, Društvo slovenskih izseljencev

  Prireditev ob obletnici poboja II. čete Kozjanskega bataljona Podsreda, Šmarej pri Jelšah
  18.2.2017
  Prireditev ob obletnici poboja II. čete Kozjanskega bataljona bo v soboto, 18. februarja 2017 pri spomeniku-kostnici na Trgu v Podsredi.
  Organizator: KO ZB Podsreda, ZB NOB Šmarje pri Jelšah

  Prireditev v spomin na pohod XIV. divizije na Štajersko Paka, Velenje
  18.2.2017
  Prireditev v spomin na pohod XIV. divizije na Štajersko leta 1944 bo v soboto, 18. februarja 2017 pri spomeniku v Paki.
  Organizator: KO ZB Šalek, Gorica-Paka in ZB NOB Velenje

  Prireditev v spomin na odhod večje skupine vaščanov v partizane Gradišče nad Prvačino, Nova Gorica
  18.2.2017
  Prireditev v spomin na odhod večje skupine vaščanov v partizane leta 1944 bo v soboto, 18. februarja 2017.
  Organizator: KO ZB Gradišče nad Prvačino in ZB NOB Nova Gorica

  Prireditev ob občinskem prazniku občine Črnomelj posvečena obletnici II. zasedanja SNOS-a, Kulturni dom Črnomelj
  19.2.2017
  Prireditev ob obletnici II. zasednaja SNOS-a bo v nedeljo, 19. febraurja 2017.
  Organizator: Občina Črnomelj, ZB NOB Črnomelj

  Prireditev ob obletnici hudega zločina italijnske vojske nad prebivalci, pri Brigiti, Predmeja, Ajdovščina
  19.2.2017
  Prireditev ob obletnici hudega zločina italijanske vojske nad prebivalci bo v nedeljo, 19. februarja 2017.
  Organizator: KO ZB Predmeja, ZB NOB Ajdovščina

  Prireditev v spomin smrti narodnega heroja Janka Premrla-Vojka, Črni vrh nad Idrijo
  19.2.2017
  Prireditev v spomin smrti narodnega heroja Janka Premrla-Vojka bo v nedeljo, 19. febraurja 2017.
  Organizator: ZB NOB Idrija-Cerkno

  Prireditev in pohod po poti XIV. divizije na Osreške peči, Ravne pri Šoštanju
  19.2.2017
  Prireditev in pohod po poti XIV. divizije na Osreške Peči bo v nedeljo, 19. febraurja 2017.
  Polaganje vencev pri spomenku padlih borcev.
  Organizator: KO ZB Ravne pri Šoštanju, ZB NOB Velenje

  Prireditev pri spomeniku narodnemu heroju in pesniku Karlu Destovniku-Kajuhu, Žlebnik pri Zavodnjah, Velenje
  19.2.2017
  Prireditev pri spomeniku narodnemu heroju in pesniku Karlu Destovniku-Kajuhu bo v nedeljo, 19. februarja 2017.
  Organizator: ZB NOB Velenje, Mladi forum SD Šaleške doline

  Prireditev v spomin na padle borce Kamniško-zasavskega odreda, Oklo nad Ihanom, Domžale
  25.2.2017
  Prireditev v spomin na 72 padlih borcev Kamniško-zasavskega odreda padlih 24.2.1944 bo v soboto, 25. februarja 2017.
  Organizator: ZB NOB Domžale, KO ZB Ihan

  Komemoracija ob 72.obletnici poboja žrtev na Lastinah, Brežice
  2.3.2017
  Komemoracija ob 72. obletnici poboja žrtev bo v četrtek, 2. marca 2017, ob 10. uri v Lastinah.
  Organizator: ZB NOB Brežice

  Prireditev v počastitev mednarodnega dneva žena, Metlika
  7.3.2017
  Proslava v počastitev mednarodnega dneva žena bo v torek, 7. marca 2017 v Metliki
  Organzator: ZB NOB Metlika, Občina Metlika

  Spominska slovesnost ob obletnici streljanja talcev, Mala Nedelja, Ljutomer
  8.3.2017
  Spominska slovesnost ob obletnici streljanja talcev bo v sredo, 8. marca 2017 v Mali Nedelji.
  Organizator: ZB NOB Ljutomer

  Prireditev ob mednarodnem dnevu žena, Cankarjev dom, Ljubljana
  8.3.2017
  Prireditev ob mednarodnem dnevu žena bo v sredo, 8. marca 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani.
  Organizator: MO ZB Ljubljana in MOL

  Prireditev ob dnevu žena, Trbovlje
  8.3.2016
  Proslava ob mednarodnem dnevu žena bo v sredo, 8. marca 2017 v Delavskem domu v Trbovljah.
  Organizator: ZB NOB Trbovlje

  Žalna slovesnost v spomin na ustreljene domoljube iz Borovnice in okolice, Gramozna jama, Ljubljana
  10.3.2017
  Žalna slovesnost v spomin na 16 ustreljenih domoljubov iz Borovnicwe in okolice bo v petek, 10. marca 2017 v Gramozni jami v Ljubljani.
  Organizator. ZB NOB Borovnica

  Spominska slovesnost pri spomeniku borcev NOB in spomeniku narodnemu heroju Ivanu Kosovelu, Selo, Ajdovščina
  10.3.2017
  Spominska slovesnot pri spomenku borcev NOB in spomeniku narodnemu heroju Ivanu Kosovelu bo v petek, 10. marca 2017, ob 16. uri v Selu.
  Organizator: ZB NOB Ajdovščina in KO ZB Selo

  Slovesnost v spomin na narodnega heroja Ivana Kosovela , Vrtovin, Ajdovščina
  11.3.2017
  Slovensnost v spominna narodnega heroja Ivana Kosovela bo v soboto, 11.marca 2017, ob 18. uri v dvorani KS Vrtovin.
  Organizator: ZB NOB Ajdovščina, KO ZB Vrtovin, KS Vrtovin

  Nikoli ne bi verjel, da se je tudi zadrta komunistka zamislila in v pismih bralcev – v Tribuni 26. marca 1990 so objavili pismo, ki ga je napisala Pepca Kardelj, žena Edvarda Kardelja, sestra Ivana Mačka:

  NARODNA POMIRITEV ZDAJ
  Izjava predsedstva (mišljeno je takratno Predsedstvo SRS – op. RP) o »narodni pomiritvi« kaže, da predsedstvo še vedno ni dojelo, kakšno je razpoloženje prebivalcev Slovenije do tega vprašanja.
  Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu na slovenskih tleh zadnja ura. Komunisti bodo morali kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev, ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je bil izvršen v imenu neke ideje – komunizma. Ne gre tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako izrazimo. Ti »tovariši« so danes nosilci visokih državnih odlikovanj in v večini člani ZKS – Stranke demokratične prenove!
  Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo, objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu odškodnin svojcem.
  Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči. Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki so živi, ki so delali v varnostnoobveščevalni službi, pa niso klali, tistih partizanov, ki se danes čutijo ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih Ijudi, torej!
  Pepca Maček, Tacen

 • domovina mili dom

  Da razdvajajo in živijo v preteklosti imajo zelo dobro plačano kontinuiteto. Če so že osvobodili svet, ko se hvalijo, naj jim mednarodna skupnost plača spomine.

 • www

  .. ma še par let, tu jim nobeden gnar ne bo pomagal….

 • Viktorh

  Pred dobrim letom je Ana Kos napisala:

  “Kolikokrat slišim, da so bili skoraj vsi partizani pošteni … Dobro, naj velja tako. Ampak tistim, ki niso bili dobri, bi vendar morali pošteno soditi!! Zločinci bi morali odgovarjati za svoje zločine … In izgubiti bi morali vse privilegije … Le tako bi lahko drugi iz njihovih vrst ohranjali svoj ponos, da niso žrtve zmot.”

 • domovina mili dom

  Morda bi narod spregledal, če bi se dan na dan pojavljali plakati o količino denarja, ki se zmeče za te pravljičarje in njihove podpornike.
  Gmota denarja 600 mio na leto je ogromna. Sem prepričan, da na vprašanje ljudstvu, kaj s tem denarjem narediti, se bodo takoj odprla vprašanja in ideje. Kar je pomembno, da se narod zbudi.

  Morda za začetek udbovke metode šank kurirjev:”ti čuj si slišal, da se zagoni za ZB-NOB penzione 600mio”.

 • Viktorh

  Ana je napisala tudi to:
  “Včeraj pozno zvečer sem postala na Žalah pred spomenikom žrtvam komunizma in pomislila, koliko ljudi je vzela “svoboda”. Že kot otrok sem poslušala to frazo: “Svoboda ga je vzela.” Kako groteskno je to, da je marsikdo vojno preživel, svobode pa ne …

  Kaj torej danes praznujemo? Konec 2. svetovne vojne? Marsikje se še kar nekaj časa ni zares končala, ker so zmagovalci neprizanesljivo krojili usodo vseh, ki so bili zares ali pa niti ne na “napačni” strani.”

 • Viktorh

  Ko pa prebereš to, kar je tudi napisala Ana, pa se zamisliš zakaj ti fakini dobivajo toliko denarja za svoje slavljenje:

  “Koliko je bilo “otrok s Petrička” in tudi otrok z ormoškega Petrička in še z drugih “Petričkov” …

  Kako požrešna je bila Huda jama … pa jame v Kočevskem rogu pa še vsepovsod po naši domovini …

 • Jovo Jamnica
  • tarantela

   A se Ti ne zdi, da bo koga kap? He-he…Sicer pa na spravo niso pripravljeni, rajši do smrti sprti!

 • tarantela
  • Peter

   Da bo tov Tonin kandidiral, smo prebrali drugje.
   Kakšno pa je mnenje tečne stare babe o gornjem znesku? Ni pomembno? Saj gre samo za en miljonček, de?
   Je bolj pomembno preusmerjati pozornost, zgleda, no.

   • tarantela

    Odlično, saj tudi desni dobijo svoj delež!

    • Peter

     spajdervuman se še vedno ni izjasnila o bogem miljonćku…
     maš tudi ti kaj od njega?

     • tarantela

      Seveda, zato pa tuki dežuram.

     • Duhec

      Hahaha

     • Peter

      Cudno, bi pricakoval, da bos vletela s kaksno vsegliharsko…
      Da pa kot ponakljcju vedno vleti duhec s podporo tvojim blodnjam smo se pa ze navadili, no…

     • tarantela

      Kva s pa zdej kle naklepu? EDIT !!!

     • Jovo Jamnica

      Madona, se mi zdi, da si mela prau doli o šokih… :-)

     • tarantela

      No, sedaj je šel pa po tabletke, če ni slučajno kar na pivo mrknil.

     • Jovo Jamnica

      Persen lahko brez strahu, s pivom poplakneš…

     • tarantela

      Vprašanje, kako na koga deluje.

     • Peter

      Si zivcna? Pocasi…no.

     • tarantela

      Živcn si ti, še tipkovnica Ti ne dela, je strešice zgubila…

     • Peter

      Ti raje pospravi svojo podstreho, potem pa drugim za stresice tecnar, no…

     • Peter

      O miljoncku pa se vedno nic, no…

     • tarantela

      Res si ob živce danes, pomiri se, bo bolje!

  • radames

   Tudi jaz osebno, imam pravico do kandidature za predsednika države.

  • Duhec

   Uh…. to bo težka odločitev. A ma podporo SDS-a??? Oboji so desni a ne?!

   • tarantela

    Se mi zdi, da bo imel več podpore, kot bi je imel Janša.

    • Duhec

     Jap…. ziher.

    • Primoz Papez

     Bo zbral sigurno 7099 glasov

 • Viktorh

  Otroci s Petrička

  Iz Teharij je avtobus odpeljal 40 otrok na posestvo Petriček, kasneje so pripeljali še 20 otrok “kapitalističnih” staršev (ljudi, katerih greh je bil, da so imeli npr. delavnico).
  Na Petričku je bila glavna “vzgojiteljica” komisarka, ki so ji otroci dali ime Črna vdova (“kogar se ta loti, strašno trpi,” kot je razložil eden od večjih fantov), bila je zelo okrutna, otroke je mučila fizično in psihično. Ogovarjala jih je s pankrti, izdajalsko belogardistično in domobransko bando … Ko je končala svoj prvi govor (ne bo škode, če kdo od vas crkne …), jih je vprašala, če so razumeli.
  “Smo, gospa!” je rekel eden od otrok.
  “Kdo je rekel gospa? Tovarišica, jaz sem tovarišica, mater ti tvojo buržoazno! Naj vidim ta izrodek!” In malček jih je dobil z bičem. (str. 230)
  Dečki so vsak dan nosili vodo iz Savinje, ki se je vila spodaj v dolini, cepili drva in podobno, deklice so skrbele za male otroke in prale. Vsak dan so seveda imeli tudi politično uro, saj so iz njih morali narediti “novega človeka”. Otroci marsik(d)aj niso razumeli, ko so se učili o novi ureditvi, Marxu, Engelsu, Leninu, Stalinu, Titu. Zakaj tovariši? Ali so hodili skupaj v šolo?
  Nekega večera so otroci na dvorišču molili za svoje starše. Komisarka jih je zato klela in pretepla z bičem in nato postrojila v dve vrsti, deklice je ogovarjala z duhovniškimi kurbami, dečke pa z domobranskimi izmečki. Otroci sploh niso vedeli, v čem je njihova krivda. Za kazen so morali stati več ur, pozno v noč. Dokler se ni oglasilo neko streljanje v okolici in so morali otroci hitro v hišo.
  Po eni politični uri je Črna vdova razdelila papir in dovolila otrokom, da rišejo, kar želijo. Ivan je narisal bitko, bitko, v kateri so bili partizani poraženi. Na svojo risbo je bil ponosen, risal je rad in veljal je za dobrega risarja – a zdaj je bil kaznovan. Zaprli so ga v dimnico, kjer je preživel potem dve noči in en dan. Ko so spodaj kurili, je v dimu komaj dihal. Tokrat se je namesto klobas in šunk “sušil” živ človek – otrok! (str. 261).
  Potem so na Petrička pripeljali še dvajset otrok, “buržoaznih”.
  Črna vdova je zahtevala od 12-letnega dečka, da pove, kaj je likvidacija kapitalizma.
  “Jaz ne razumem ničesar! Ne razumem, zakaj so vzeli partizani mojemu očetu čevljarsko delavnico. On ni kapitalist, on je čevljar! Zakaj so potem to delavnico dali nekemu partizanu? Sedaj je on kapitalist. Zakaj so vso našo družino odpeljali v Teharje – mamo, očeta, brata in mene? /…/”
  Potem so otroci stali za kazen na dvorišču, čevljarjev sin jih je dobil z bičem (od bolečine je zavpil tudi partizan, ki je otroka držal, komisarkin bič je namreč ošvrknil tudi njega).
  “Vaši starši so tam, kamor sodijo izdajalci naroda, in če bi bilo po mojem, bi bili tudi vi tam! – Pozabite, da ste sploh kdaj imeli starše! Sedaj sem jaz vaša mati, a država oče! Kdor se bo temu upiral in še kdaj omenil bando, ki vas je rodila, se vam bo zgodilo enako kot temu tukaj.” Pokazala je na fanta, ki je dobil potem še 15 udarcev s pasom. Komisarki se je zdelo, da partizan preblago tepe, iztrgala je bič iz rok nekemu partizanu in začela divje mlatiti po otroku.
  Morda se motim, morda je bil to samo odsev zahajajočega sonca na rdečem nebu, toda zdelo se mi je, da vidim solze v očeh partizana … (str. 277) In potem so vrgli fanta za tri dni v silos.
  Nekega večera, ko komisarke ni bilo “doma”, so bili tako otroci kot partizani bolj sproščeni. Na dvorišču so se še pogovarjali in skupaj molili. 14-letna deklica je otrokom rekla: “Zahvalimo se Bogu, ki nam je podaril današnji dan in molimo za duše naših staršev. Nihče nam ne more vzeti vere v Boga! Nikoli ne pozabite, da ste kristjani. Ne dovolite, da vas z bičem, pasom in lakoto ter ostalim terorjem prisilijo, da se odpoveste svoji veri! Ostanite takšni, kot so vas vzgojile vaše matere! Molimo za odpuščanje grehov naših mučiteljev – tako nas uči naša vera. In če nekega dne ne bom več med vami, molite, ne da bi vas moral kdo na to opozarjati!” Pokleknila je in začela moliti očenaš. (str. 280)
  “In če nekega dne ne bom več med vami …” Naslednjega dne je Ivan razumel te besede, kajti ta deklica in dva dečka so ponoči zbežali. Vsi otroci so za kazen stali celo dopoldne in še del popoldneva na dvorišču, brez zajtrka, brez vsega. Potem so partizani pripeljali nazaj ubežnike.
  Črni vdovi se je iz grla izvil krik triumfa. Skočila je k ubežnikom in po njih tepla z bičem. Potem je ona zgrabila deklico, dečka pa so partizani odpeljali v klet. Od tam so se potem slišali kriki na pomoč.
  Medtem si je partizanka odpela pas, partizan si je dal deklico čez kolena tako, da ji je dvignil oblekico, videle so se spodnjice in gole noge. Črna vdova je začela s pasom tepsti po zgornjem delu golih nog, deklica se je vzpenjala in se tresla, a ni tako vreščala kot dečka v kleti.
  To je presenetilo komisarko, zato je obstala in obrnila pas – tako, da je potem tepla po deklici s sponko. Koža je počila in brizgnila je kri.
  Otrok je kriknil od strašne bolečine, a komisarka je dodala še en udarec in še enega, vse na isto mesto.
  Čez nekaj trenutkov so se spodnjice na več koncih raztrgale in se obarvale s krvjo. Pri vsakem novem udarcu je deklica kričala od bolečin, se vzpenjala in tresla, da sta jo oba partizana morala držati.
  Nihče ni štel udarcev. Deklica je pri desetem ali petnajstem udarcu nenadoma utihnila. Izgubila je zavest. Ko so mučitelji to opazili, jo jo položili v prah na dvorišču in nekdo je prinesel umivalnik z vodo, s katero je polil onesveščeno.
  Le s težavo so jo zbudili k zavesti. Nadaljevali so s tepežem, vendar ne več s sponko. Vendar je ponovno izgubila zavest. Zbudili so jo spet s polivanjem z vodo. Iz kleti so prignali ob dečka. Žalostno ju je bilo videti. Bila sta pretepena in opraskana. Srajčke so jima visele v cunjah, lica zabuhla in presekana z modrimi črtami. Eden je imel presekane ustnice, drugi zatečeno oko.
  Neki partizan je z bajonetom prerezal kos vrvi na tri dele. S temi vrvmi so zavezali trojici roke na hrbtu. Potem so štirje partizani s puškami odpeljali otroke s posestva. Nikoli več jih niso videli. (str. 284, 285)
  Komisarka je zagrozila, da se bo tako zgodilo vsakemu, ki bo skušal pobegniti. Tako sta Ivan in Stanko pokopala svoje skrite upe v pobeg.
  Počasi je šlo poletje 1945 h kraju. Večje otroke so peljali v Celje v šolo na preizkus znanja, da jih vpišejo v primerne razrede. Otroci so se šole veselili, toda ko so se vrnili po šoli na Petrička, so bili čisto iz sebe, saj so medtem izginili čisto vsi majhni otroci. Nikoli niso zvedeli, kaj se je zgodilo z njimi. Morda so bili posvojeni?
  In tako so večji otroci začeli hoditi v šolo. V šolo in nazaj so jih, sovražnike ljudstva, vedno spremljali oboroženi partizani. Večina otrok ni bila v šoli lepo sprejetih, sošolci so se jim posmehovali in jih tudi pretepali.
  Komisarka je opazila pretepene šolarje in ko je zvedela, kaj se je zgodilo, je rekla: “Tako torej! Jaz vas pošiljem na državne stroške, da bi se učili in da bi postali koristni državljani, toda vi, razbojniki, nimate drugega dela, kot da povzročate nered v šoli. Ostanek dneva boste klečali na pesku. /…/ Če se bodo v šoli še enkrat pritožili nad vami, boste videli svojega boga!” To je bila sedaj čisto nova situacija. V šoli so nas tepli, ker smo sirote brez staršev, ki so jih pobili partizani, tukaj nas pa zopet kaznujejo, ker nas drugi tepejo. Nori časi! Kaj vse bo še povod za kazen, za nekaj, česar nismo krivi in kar očitajo našim staršem? Resno sem začel razmišljati, ali je v novi ureditvi sploh prostor za nas. (str. 310)
  Tepli so nas vsak dan, saj zanje nismo bili sošolci, temveč banditi in izdajalski izmeček. (str. 312) Dokler ni nekega dne prišla v šolo komisarka. Potem je nekaj učencev dobilo “doma” še petnajst udarcev s pasom.
  Naslednji dan otroci s Petrička niso šli v šolo. Temeljito so pospravili celo hišo, otroci so se okopali v topli vodi (kakšno razkošje!) s koščkom pravega mila, partizani so jih ostrigli, dali so jim nekaj rabljene, a cele in čiste obleke. Otroci niso mogli razumeti, kaj se dogaja.
  Pa so kmalu izvedeli. Dobili bodo obisk. Prišli bodo neki tovariši, neka komisija. Črna vdova je otrokom seveda zagrozila, da ne bi kdo kaj preveč povedal. “Ko bo komisija odšla, se bom s takimi pozabavala. Tisti, ki imajo po telesu kakršnekoli rane, naj se ne izpostavljajo pred komisijo. Biti morate veseli in peti morate. Na vsako vprašanje odgovarjajte samo: Dobro nam je in radi imamo svojo vzgojiteljico.” (str. 316)
  Naslednjega dne je prispel avtomobil, izstopili so ljudje, ena ženska je imela na rokavu trak z rdečim križem. Otroci niso mogli razumeti, ker so ta dan dobili veliko jesti, lahko so vzeli repete, za kosilo so bili na vrsti prvi, šele za njimi partizani in na koncu Črna vdova in komisija. Kaj takega se seveda ni zgodilo še nikoli. Potem ko so člani komisije skušali govoriti s posameznimi otroki, je komisarka skušala to preprečiti, motila in preusmerjala je pogovore. Otroci so bili zelo prestrašeni in seveda niso upali povedati ničesar, kar bi bremenilo komisarko.
  Ko je komisija odšla, je Črna vdova rekla otrokom: “Hudič vas bo vzel, če ste kaj izblebetali!” Toda vrag ni vzel nas, ampak komisarko! (323)
  Tako se je na Petričku potem vse spremenilo, odšli so vsi partizani, prišli pa ljudje v civilu. Ti so imeli popolnoma drugačno metodo dela z otroki.
  So pa otroci kdaj jasno začutili, kot da izdajajo svoje starše, ko ne čutijo več takega odpora do nove ureditve in ker od države sprejemajo kruh.
  Potem so bili vsi otroci preseljeni drugam, saj za čez zimo ni bilo pogojev na Petričku.
  Fantje so bili skupaj v nekem vzgojnem domu v Celju, kjer je bilo osebje prijazno z njimi. Kasneje je tja prišla še ena skupina sirot, “partizančkov”, iz drugih delov Jugoslavije, niso znali jezika, in čeprav so bili vsi ti otroci žrtve vojne, (po)vojne sirote, se je močno čutilo, da ne spadajo skupaj …
  Na božični večer so “Teharčki” začeli peti Sveto noč, prepevali so tiho, z občutkom. Kot je vzkliknila, tako je pesem tudi utihnila. V sobi je nastal molk.
  Potem je začel peti eden od “partizančkov” in drugi so poprijeli: “Po šumama i gorama naše zemlje ponosne idu čete partizana, slavu borbe pronose …” (372)
  Ta pesem nas je vrnila v resničnost. Nekdo je zavzdihnil: “Mama!” Teharčki so zdaj prvič jokali, prvič po vseh tistih grozotah, ki so jih preživeli. Kasneje so se začeli pogovarjati o preteklosti. Osupnila nas je podobnost tragike. Tako smo spoznali še drugo plat medalje s pečatom peterokrake zvezde. Zavedli smo se, da ta zvezda ne simbolizira samo naše, ampak tudi njihovo kri, s katero so plačali davek za spopad različnih ideologij. /…/ smo dojeli, da smo vsi žrtve brezobzirne vojne. Razlikovali smo se samo po tem, da so oni zaslužni zmagovalci, medtem ko smo mi poraženci, krivci. (str. 375)

  Vir: Ivan Ott: Otroci s Petrička – Ukradeno otroštvo, Celjska Mohorjeva družba 2008

  • Olga

   In taki zločinci so imeli in imajo privilegije!

  • dob

   Moj oče je bil tudi partizan. Pa od rubeca tudi.
   Tole, kar sem tule napisal mi je on povedal. Čisto preprosta zgodba o njegovem soborcu partizanu, ki jue bil zaprt na Golem otoku. Takšnih je bilo tedaj precej.
   Ni bilo tako lepo v lepi stari »Jugi«. Bilo je
   komunist komunistu – volk!

   REVANŠIST
   Prišli so ponj in ga odpeljali, družina ni smela nič vedeti o njem. Imetje so zasegli, družino izselili, v hišo pa naselili druge ljudi. Vrednosti, ki jih je v njej imel, so razdelili zaslužnim članom družbe.

   Na ženina vprašanja, kaj je z njim, so odgovarjali z: ”Boš že izvedela, ko bo pravi čas za to.” Dejali so še, da je njen mož kriminalec najslabše vrste, da takšne v manj demokratičnih državah takoj streljajo, naj bo zato vesela, da je živ.
   Počasi je začenjala verjeti, da je res kaj zgrešil, da ga ni dovolj poznala in podobno. Gotovo ji je kaj skrival! Če bi ga lahko videla, je verjela, bi ji sam povedal, ji razložil, pojasnil… Počasi se je utrudila in prenehala s poizvedovanjem. Poiskala si je drugega, saj ji je sami z otroki bilo težko. Kdo bi ji zameril – ko ne najdeš tistega, kar iščeš, pričneš iskati drugje, tam, kjer je kaj najti. Otrokom je razložila, da je njihov oče preprosto odšel in da ga ni več; se bodo pač vsi skupaj morali na to privaditi. In so se privadili!

   Po zaporih so ga vlekli deset let. Na koncu, ko so ga izpustili, so rekli, da je bila pomota, da je zdaj svoboden in lahko gre kamor hoče. Polomljen od brc, bolan v duši, naglušen zaradi klofut, ki jih je dobil, je bil še srečen, da je zunaj. Nekaterim je šlo slabše kot je njemu. Toda žena zdaj ni hotela več slišati zanj, imela je drugo življenje. Tudi otroci so imeli svoje družine in se nekako
   niso mogli privaditi, da je tu. Potikal se je sem in tja, bil v napoto, malo živel, več životaril, menjaval je bivališča in kraje, izgubljal zaposlitve, skratka – ni in ni se več znašel! Dopovedoval si je, da ne sme biti prezahteven, pa bo že kako.

   Čez mnogo let je na cesti srečal svojega zasliševalca, mučitelja iz zapora. Temu ni nič manjkalo, vsega je imel zadosti: lepo penzijo, hišo, ženo, avto, odrasle otroke v dobrih službah in, seveda, vnuke. Ti so svojega dedka naravnost oboževali. Vljudno sta se najprej pozdravila, se nekaj malega menila, potem pa mu je oni, mimogrede, omenil: “Veš, takrat so bili pač takšni časi, saj razumeš… vem, da ni bilo vse prav, a kaj hočemo, tako je življenje – no, oprosti!”

   Drugi ni vedel, kaj bi rekel – malce mu je bilo tudi nerodno – in je odvrnil: “Ah, nič, je že dobro…”

   • tarantela

    Lepo, da si povedal! Morda se bo pa koga le prijelo, da niso bili vsi enaki, tudi partizani so se resnično borili zato, da bi ohranili svoj dom in slovenski jezik.

    • Peter

     Ja, problem je samo v tem, da so potem kar od nekje pojavili eni komunisti in prevzeli boj proti okupatorju. In si se zdaj na ta racun delijo miljone, no.
     Stresice si pa sama postavi, saj bo slo, ce ne ti bo pa duhec pomagal, no.

   • indijanka

    Lepo. Hvala Dob.

 • dob

  Tekst pod fotografijo:
  – Milan, a se ti spomneš…
  – Jest ja, ampak ti ne.

 • radames

  Namesto, da bi se nekaterim iz ZZB SODILO, ker so počenjali ZLOČINSKA dejanja, ki ne zastarajo, jim država daje denar!
  Je naša država sploh normalna????

 • Viktorh

  Ormoški “Petriček”
  Objavil/a Ana Kos, dne 2014-04-25 ob 19:42:22
  Zmagovalec? Kdo je zmagovalec?
  Tisti, ki pač “zmaga” in odstrani vse, kar ga ovira pri “popolni zmagi”, vse, ki mislijo drugače, vse, ki morda zbujajo vest že samo s tem, da so živi?
  Prepričana sem, da je pravi zmagovalec človeški do ujetnikov, do nasprotnikov – če je res dober, dobroto živi.
  Ko sem bila otrok, sem vedela za določene zločine partizanske vojske in za povojne zločine, predvsem na našem območju. Šlo je za konkretne ljudi, ne za nekaj na splošno. Videla sem fotografije pobitih družin, ljudi. Krivih, ker niso bili na pravi strani.
  Spominjam se občutkov ob gledanju razmesarjenih trupel, ležečih drugo ob drugem. Spominjam se fotografije učiteljice, ki je bila ubita, ker je hodila – k maši.
  Tako sem vedela za stvari, o katerih so nas (na)učili molčati – ker je bilo nevarno o njih govoriti.
  A kot odrasla sem zvedela še več … za mnoga grobišča … da niso le Glince (Podutik), Kočevski rog, Teharje, temveč da je bilo morišč in grobišč mnogo več.
  Šla sem v Kočevski rog in na Glince, na enem od teh dveh krajev je bil verjetno ubit moj stari oče, natančno niso njegovi potomci nikoli izvedeli. V Šentvidu ga je nekdo, ki se je potem rešil, še videl.
  V Teharje še nikoli nisem šla … Je pa nekdo povedal mamini družini, da so videli na transportu za Teharje mamina brata. Kje sta ostala, kje se je končalo njuno življenje …?
  V Vetrinju je ostal otrok, ki je tam umrl … sin mojega strica … ne, stric ni bil domobranec … le bežal je z družino pred partizani – saj so partizani v Škofji Loki kar skozi okno postrelili družino drugega brata, tudi nikoli domobranca …
  Ko sem brala knjigo o otrocih s Petrička, se me je zelo dotaknila, ob tem, ko so vračali ljudi iz Vetrinja nazaj v Jugoslavijo, ko so potovali čez Savinjske Alpe, prišli v Celje, kjer so partizani s konji gazili po ležečih domobrancih, sem razmišljala, kje so umrli moji sorodniki … Že na prvi postaji, ko je vlak pripeljal živi tovor čez mejo v Jugoslavijo? Kasneje na potovanju čez planine? Morda v Celju? V Teharjah?
  Potem sem podoživljala zgodbo otrok, ki so bili v Teharjah in potem tistih, ki so jih odpeljali na Petrička. Kraj, ki je bil strašen zaradi Črne vdove. Tam se dogaja grozljivka, ko človek, glavni akter, izgubi vso človečnost in postane poln zla, postane suženj zla, hudobije … Kako Črna vdova zverinsko muči otroke.
  Počasi zvem za več in več zamolčanih stvari, grobišč, dogodkov …

 • Viktorh

  31. januarja 2008 je Mehemadilija Alić prvič stopil v Hudo jamo. … In potem skozi pocinkana vrata, narejena najbrž po zaprtju rudnika Laško.
  Vame so zrli neskončna tema rova in vlažni zidovi. Po nekaj korakih sem začutil vlažen in lepljiv vonj, ki je udarjal naravnost v obraz. Le kdo so bili zvezani ljudje, ki so morali korakati po tem temnem hodniku in kako so se takrat počutli? Kdo je izdal ukaz za likvidacijo brez sojenja? Kdo so bili tisti, ki so likvidacije izvajali?, sem se spraševal. Odgovor, ki se je ponujal, je bil podoben tistemu iz Srebrenice. Če so bile žrtve res odpeljane po tem rovu v rudnik, v katerem so kopali premog, potem je to resničen zločin, ne glede na to, kdo so ti ljudje bili. /…/
  Od izhoda sva bila oddaljena tristo dvajset metrov. Pred nama je pod pravim kotom levo od Barbarinega rova odprtina vodila v nepodprt apnenčast rov. … po štiridesetih metrih sta naletela na blokado. To je bila zloglasna pregrada … Zid, ometan z malto, star okoli šestdeset let. Od Barbarinega rova do pregradnega zidu so bila tla posuta s finim peskom, na katerega ni smel nihče stopiti. Do pregrade je bil prehod strogo prepovedan, to so morali spoštovati tudi najbolj pogumni, saj bi jih odtisi v finem pesku lahko hitro izdali.
  Javnost /…/ ni vedela skoraj ničesar. /…/ Vsi tisti, ki so živeli na tem območju /…/ o pobojih niso upali govoriti.

 • Anton

  http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/drzava-je-razvezala-svojo-malho-270-milijonov-gre-2-tiru-slabi-banki-in-sdh-ju/410746

  evo forum 21 je že prejel Božičnico od gospoda Cmerarja ups Cerarja

  sarkazem press

 • PIA PlA

  Kaj se čudite, če bo moral borec NOB danes prijeti za puško, bo to storil.

  Hkrati bo pa potreboval še:
  – medicinsko sestro, da mu menjuje pleničke;
  – močnega vojaka, da mu drži težko puško;
  – bolničarja, da mu ob strelu niža krvni pritisk;
  – dobro terensko vozilo, da bo hitro in dobro mobilen;
  – okolista, da skrbi za njegov ostrostrelski vid;
  – osebnega zdravnika, da ga začne takoj oživljati, če pride do tistega najhujšega.

  Vse to pa stane. Baje ima status vojnega veterana še 9.482 živih udeležencev NOB. Če računamo, da se je vojna končala pred sedemdesetimi leti, so ti še živeči veterani bili stari v času NOB od šestnajst do nič let. Sami junaki, kaj junaki, heroji! Si pa ja vsak od njih zasluži tistih 93 evrov na leto v zahvalo in znak spoštovanja.

  • VERZIFIKATOR

   GROMOVNIK IZ HOTELA MAČK

   Igrat se spet gre tja v peskovnik,
   kjer psi se čedijo in mačke,
   ležé umazane igračke,
   prihaja Janez tja Gromovnik.

   Ni kriva mačja influenca,
   da maček v pesek mu zahaja,
   prerad mu na prostost uhaja,
   je kriva – inkontinuenca.

   Kjer mačji je hotel, stanuje,
   in v njem je mačka Svetovljana,
   ki dobro jo pozna Ljubljana,
   ki sama sebi le kljubuje.

   Ponoči se boji grmenja,
   Gromovnik ta, naš vrli Janez,
   se spomni nočnega šumenja,
   iz davnih dni, je zanj kot danes.

   Se šel nekoč je mačje boje,
   preganjal nemške je ovčarje
   in belih hrtov poglavarje,
   je vodil trope mačje svoje.

   Pač v sanjah, saj ga je v resnici
   strašilo vsako že grmenje
   in trepetal je za življenje,
   prizna si včasih po pravici.

   Ko z muckami se zdaj obdaja,
   boji se najbolj belih mačk,
   pogled ga muči črnih tačk,
   teh travm težko se osvobaja.

   Tako edino še prenaša,
   če kak oranžen, rdeč mačkon,
   povzpne se na njegov balkon,
   mjavkáje kužke oponaša.

   Nazadnje mu še ta preseda,
   ni barva prava več, ne glas,
   Gromovnik grabi se za pas,
   pa potolaži ga soseda.

   Ji šepnil zadnjič na stopnicah,
   da zdaj še miši se boji,
   prečuje dneve in noči,
   saj maček je njegov v plenicah.

   • Jovo Jamnica

    Nekoga moraš imeti rad

    pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen,
    nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
    da se, lačna, nasiti bližine,
    nekomu moraš, moraš,
    to je kot kruh, kot požirek vode,
    moraš dati svoje bele oblake,
    svoje drzne ptice sanj,
    svoje plašne ptice nemoči
    – nekje vendar mora biti zanje
    gnezdo miru in nežnosti -,
    nekoga moraš imeti rad,
    pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen
    ker drevesa in trave vedo za samoto
    – kajti koraki vselej odidejo dalje,
    pa čeprav se za hip ustavijo -,
    ker reka ve za žalost
    – če se le nagne nad svojo globino -,
    ker kamen pozna bolečino
    – koliko težkih nog
    je že šlo čez njegovo nemo srce -,
    nekoga moraš imeti rad,
    nekoga moraš imeti rad,
    z nekom moraš v korak,
    v isto sled –
    o trave, reka, kamen, drevo,
    molčeči spremljevalci samotnežev in čudakov,
    dobra, velika bitja,
    ki spregovore samo,
    kadar umolknejo ljudje.

    Ivan Minatti

    • tarantela

     10+

   • PIA PlA

    Hehe, dobra. Včasih je Janez Stanovnik, Kardeljev osebni tajnik, lezel za Mačkom, ker je želel vsaj pokukati v Mačkovo garsonjero v Gotenici. Takrat se Maček za take nepomembne miške, kot je bil Stanovnik sploh ni zmenil.

 • VERZIFIKATOR

  Stano Turnski

  PTIČI PRI DRŽAVNI PIČI

  Boter je petelin sanjal
  o minulih zlatih časih,
  ki doživljal jih je včasih,
  ko sovraga je preganjal.

  Ptičja zbrana vsa družina
  je nebo osvobodila,
  vsaj tako je govorila,
  z njo ponavljala mladina.

  Na kopicah je mrličev,
  svojo si kovala srečo,
  vso prebarvano z rdečo
  zveza združenih je ptičev.

  Dolgo le za ptičji rod
  je nebo bilo odprto,
  drugim zgoraj vse zaprto,
  ptič je kraljeval povsod.

  Je po nebu paradiral,
  hvalil stare ptičje boje,
  ti bili so del prevzgoje,
  sam priznanja je pobiral.

  A ta čas se je končal,
  padel namreč bil je zid,
  za katerim varno skrit,
  ptič je nebu kraljeval.

  Slišali smo iz Berlina
  da zidovje je podrto
  in nebo zdaj vsem odprto,
  ne zgolj ptičev domovina.

  Nekaj časa izgubljeno
  ptički proti nebu zrli,
  cmok s težavo so požrli,
  spet lovili zamujeno.

  Ptičja borbena družina
  se v golobčka transformira,
  v demokrata zamaskira,
  zdaj civilna so skupina.

  Nič več zveza združenj ptičev,
  se odtlej ne imenuje,
  novo brž ime si skuje:
  zveza za vrednote tičev.

  Zvezo vendar nekaj tare,
  borbenosti ni več prave,
  vse bolj kratke so zabave,
  polne preživete šare.

  Jata kvišku se ozira,
  tam prešteva zvezde rdeče,
  išče pot zgubljene sreče,
  barve druge vse prezira.

  Starih jastrebov zmanjkuje,
  šli so že k nebeški sreči,
  je ostal petelin rdeči,
  on zdaj putkam gospoduje.

  Ptičev pravih ni letalcev,
  najdeš putke, račke, noje,
  ti navajeni so hoje,
  zdaj celo ni več padalcev.

  Tistih, ki izšli iz bojev,
  še za gnezdo ni ostalo,
  je potrebno že dvigalo,
  da se dvigne nekaj nojev.

  Pa izumijo slepilo,
  da bi vtis z njim naredili
  o izjemni ptičji sili,
  češ ogromno je število.

  So vzgojili si mladičev,
  vsake vrste, vsake rase,
  da družina jim prerase
  v zvezo združenj vseh sort tičev.

  Zbobnali so kruhoborcev,
  konkurentov za drobtine,
  njih velike so skomine,
  vtis dobil boš bosih škorcev.

  Kakšni to so vendar tiči,
  ki zgolj ena reč jih druži
  in le ta jih ne razdruži –
  hrana pri državni piči?

  Dokler ptička pičo kljuje,
  jatice se bo držala,
  pridno v vrsti z repkom stala,
  saj za to ni treba muje.

  Kadar ptičja je parada,
  si nadene rdeče perje,
  paradira do večerje
  in to vsa je maškarada.

  Vendar evolucija
  ptičev teh razvoj zavira,
  genski jim zapis razdira
  kontra-revolucija.

  Ptiček tak se ne razvija,
  v kletki pridno čaka piče,
  kar prihodnosti se tiče,
  ta pač v svojo smer zavija.

  Ker ustavljena je rast,
  ptiček, ki nič več ne leta,
  s perjem komaj še opleta,
  v lastno se ujame past.

  Ko več ne dobi večerje,
  ko nihče ga več ne pita
  in ko jatica ni sita,
  ne ostane niti perje.

 • Viktorh

  Nasprotnikom osamosvojitve, slovenske odcepitve, ki bi radi naštevali vse zločine osamosvojitvene vojne – tudi tiste, ki so jih storili mesec ali dva po koncu vojne, predlagam, da vse to napišejo pod članek:

  http://nova24tv.si/slovenija/25-let-osamosvojitve/v-muzeju-slovenske-osamosvojitve-je-vse-kar-je-kljucno-za-slovensko-osamosvojitev/

 • Duhec
  • komar marko

   In kaj je z domobrančki narobe. Samo borili so se proti TERORJU!

   • Primoz Papez

    Ne …borili so se skjpaj z nacisti ….

    • komar marko

     Res je, pakt MOLOTOV RIBENTROP to dokazuje, Enako poskakovanje za 1 maj v Trbovljah ali napad skupaj z ITALIJANI na TURJAK! SLUČAJ? In prva taborišča je sezidal STALIN, katera so posnemali sovragi!

 • KAPIBARA

  Pokojna mami mi je pripovedovala, kako je kot 12 dekle nosila na vsak 3-4 dni menažko hrane , 4 gošarjem, tam doli v BELI KRAJINI,, in kadar koli je prišla, so se ,ona je tako rekla: NgavilI, namreč, bila sta dva para, ona je pa na griču, nad kurbarijo, oprezala za Italijani…
  – ko je bilo konec njihove udeležbe v vojni, so si pa na občini en drugemu bili za pričo, za udeležbi “vojskovanja”..
  -malo se spomnite, bilo je tudi v medijih, ko domačini niso dovolili pokopati kvazi partizana, ne lokalnem pokopolašču, in je morala posredovati ljudska policija, proti ljudstvu..!!
  Koliko “odmevnih” vojaških stikov-konfliktov-borb pa je bilo na SLOVENSKEM ozemlju..??
  Še živeči domačini “bitke za Dražgoše” povedo resnico o namernem žrtvovanju vasi-vaščanov..!!

  • tarantela

   Morda veš za “IGMANSKI MARŠ ?” Nečloveško trpljenje partizanov!!!

   • komar marko

    Ha, ha, ha, ha. Na omari imam knjigo, ki je TOTAL neberljiva! Enako vem od 14 ko so romali na štajersko tudi kdaj je šel kak lulati! No ja, tam ni bilo partitzančkov, ni bilo odpora proti njihovim krajam in vandalizmu in tudi ni bilo domobrančkov!

   • centurion

    NOB pravljica za defektne možgane..

    • tarantela

     Ne bo držalo! Poznala sem žensko, ki je kot partizanka prestala ta marš. Pustil ji je hude posledice, bolna in negibna je pristala v Domu za ostarele. Zadnje mesece sploh ni čutila telesa.
     Mislim, da moramo zgodovino ogledati z obeh strani. Vojne pa so nekaj najhujšega, v njej umrejo nedolžni iz poštenih ljudi pa naredijo morilce. Prizadevajmo si za mir!!!

     • centurion

      Zzzzeehhhhh…

     • komar marko

      kdaj je pristala v domu za ostarele. Sedaj? takrat ni bilo domov, samo druge ustanove. Ločujmo PARTIZANE in loćujmo DOBIČKARJE. Ti so razvrednotili partizane, Le kako je možno, da imamo v SLO po 73 letih še vedno 25.000 zaslužnih ! Prosim, NEHAJTE FARBATI LAŽNJIVCI! Dovolj ste pokradli!

     • orsa

      Se popolnoma strinjam namesto, da bi ji bilo iz leta v leto manj, jih je vedno več, ti vsi bodo verjetno živeli čez sto let – izkoriščevalci partizanski.

     • sprehajalec

      Kaj ima pa Igmanski marš s Slovenijo? Boj v Bosni je bil usmerjen proti sovražnikom, to je četnikom, za osvojitev oblasti v državljanski vojni. Poleg tega takratna zgodovina pozna zelo hude marše, Bataanski marš smrti, Marš poražencev iz Stalingrada, kjer jih je od 90.000 preživelo 6.000, potem Kržni put 1945 leta. Maršev je bilo kar nekaj.

     • rrrrr

      Med tem ko partizani zmrzovali ko so bežali pred Nemci ali četniki, si je njihov kapo, poljski žid Broz, v toplo zakurjeni votlini, kjer se je ves čas vojne skrival, pomerjal snežno belo maršalsko uniformo in izmenično božal mlado Davorjanko Paunović-Zdenko in ovčjaka Rexa.

     • Jovo Jamnica

      Luxa…

     • rrrrr

      Res je, hvala

 • centurion

  Tale odpad na fotografijah bi moral že zdavnaj
  plezati po dimnikih žalskega krematorija.
  Ko se bo pokadil smrad iz tega dimnika, bodo iz slovenske konklave (conclave)
  objavili radostno vest:
  Habemus libertas!

 • Iza Demos

  Če prav razumem zapisano dobijo društva sredstva na podlagi prijave na razpis. Torej veterani iz 10 dnevne vojne za SLO potrudite se oz, vprašajte one iz leta 1945 kako sepišejo prijave na razpis, da boste “zmagovalci”.

  • komar marko

   le kako se lahko TOTALIRIZEM javi na razpis? le zakaj ne vložijo na EU da razrešijo te norosti!

  • slaipowi

   Saj tudi VSO dobiva na podlagi istih kriterijev.

 • althar

  Če bi jih imeli v zaporu, kamor večinoma sodijo, bi bila njihova oskrba precej cenejša.

 • komar marko

  čez tiste, ki so 91 zagotovili SVOBODA je dovoljeno PLJUVANJE in vlaganje TOŽB. Afera Vič Holmec , le kdo je to sproduciral . Se kdo upa zapisati OSEBKE?

  • Primoz Papez

   J.J

  • slaipowi

   JJ

  • centurion

   komar marko, spodaj sta bisera iz šole s posebnimi potrebami…

   • Primoz Papez

    Vsi vi ste zreli za psihiatrijo….
    Vsak dan iste teme….
    Dejmo gledat naprej ne nazaj…

    • if

     Vsako vozilo ima vzrvatno ogledalo, tudi zgodovina! Le vam to ne potegne!

 • slaipowi

  Koliko pa je dobila VSO? Manj ali več?

  • MEFISTO

   Ne moreš VSO primerjati s komunističnimi morilci in njihovim podmladkom!

   • slaipowi

    Kriterij za sredstva je program in če jih VSO dobi manj ima pač slabši program ali pa nesposobne funkcionarje. Po moje ne bi smel iz proračuna MORS dobiti nihče. Naj ene druge financirajo podporniki

    • sprehajalec

     veteranska nič ne dobi, saj so bili ukinjeni tisti prispevki na BOD po 55 letu starosti.

  • Duhec

   Manj, ker do manj sposobni.

 • VERZIFIKATOR

  Nekoga ne moreš imeti rad

  Nekoga ne moreš imeti rad,
  ker ni trava, reka, drevo, temveč kamen,
  nekomu ne moreš nasloniti puške na ramo,
  da se žejna nasiti krvi bližnjega,
  nekoga ne moreš, ne moreš,
  ker je kot kamen, kot požirki krvi,
  ne moreš zreti v rdeče oblake,
  v drzne krokarje noči,
  v prestrašene ptice brez moči,
  – nekje vendar mora biti zanje
  gnezdo miru in umirjenosti –
  nekoga ne moreš imeti rad,
  ker ni trava, reka, drevo, temveč kamen,
  in ti kamni vedo za samoto,
  kajti koraki vselej odidejo dalje,
  ob njih se niti za hip ne ustavijo,
  vedo tudi za njihovo žalost,
  ki se pogreza v lastno praznino,
  ker kamen ve za bolečino,
  koliko nedolžnih nog
  je šlo čez njegovo trdo srce,
  nekoga ne moreš imeti rad,
  nekoga ne moreš imeti rad,
  z njim ne moreš, ne smeš v korak,
  v isto sled,
  o, trave, reka, kamen, drevo,
  glasni spremljevalci obupancev, siromakov,
  ta dobra, velika bitja
  morajo spregovoriti,
  kadar umolknejo ljudje.

  Huda jama, neznanega dne ponoči

 • MEFISTO

  Ta tema je mora zelo v živo zadeti komuniste, zadrte levičarje in drugo svojat, sicer se ne bi posebej zagrizeno angažiral Mihael Skumavc.

  • Viktorh

   Nocoj?

 • janez.pokoncni

  Kdo je nor, mafija, ki je morijo cveta inteligence, kulture in podjetništva poimenovala za NOB, si naredila svojo državo, 45 let terorizirala kompletno življe, potem rahlo popustila za par mesecev predvsem zaradi vsesvetovnega razpada preklestva imenovanega socializem ter takoj po kvazi osvoboditvi zopet prevzela vse vajeti države v svoje roke in jo odira že 25 let kvazi osamosvojitve, ali mi, vsi ostali??
  P’rjatli, sam sem prepričan, da niso kreteni ti mafijci, ki nam vladajo in igrajo “glasbo” na katero plešemo, ampak mi, plesalci. Enostavno so močnejši, pametnejši, karkoli želite. Oni so vladajoča kasta, mi pa bebave ovce, ki smo dobre zgolj za striženje. Hrabrimo se z brezvrenimi floskulami, izgubljeni, neorganizirani. Tako ne, da ne bomo prišli daleč, ampak ne bomo prišli nikamor. 25 let smo skurili in trenutno nam količijo pot na kateri bomo stali naslednjih 25 let.

  • stajerc5

   Jap, tako je. Pregovor pravi, da resnica boli! Imam obcutek, da se ta pregovor pri nas ne velja vec…od samih udarcev naenkrat ne cutis nic vec!

 • neny

  Črno na belem pa je dokazano, da je največ sredstev v zadnjih dveh letih prejela Zveza NOB, in sicer 875.983,46 evrov.”

  Pol milijarde proračuna na leto za borce 1. in 2. svetovne vojne. To so večinoma potomci, saj živih ne more več bit. Abnormalno.

  • slaipowi

   Evo še ena ki ne zna štet. 875.983,46 = pol milijarde. Pa kam ste hodili v šolo? Če sploh ste…

   • neny

    saj je še kaj poleg….pokopi pa to -:) od prve svetovne vojne naprej jih prekopavajo po društvih… res to ni res.

    • slaipowi

     Ojoj to pa so argumenti. Za 499 in nekaj milijonov po tvojih besedah pokopov, prekopov… . na leto!! A sploh ločiš milijon od milijarde? Koliko milijonov je milijarda? Najbrž je bla matematika šus. Al pa ne. Mogoče pa namerno nabijamo.

     • neny

      2 X 499

     • slaipowi

      Važno se je oglasit na tem portalu pa tudi če se smešite nekateri

     • neny

      povejte koliko je še živih?

     • slaipowi

      Milijarda oziroma 2×499+875.983,46. Bo šlo?

     • neny

      ja 500 milijonov je skoraj na leto. Niste mi pa odgovorili na vprašanje.

     • slaipowi

      Še zadnjič ker se mi ne da več:875.983,46 je manj kot en (1) milijon. Pol milijarde oz. 500 milijonov je dvo letni proračun MORS, ki daje ta sredstva. Pol milijarde je 500 (in se malo) krat več. Med drugimi jih dobi tudi VSO. Ampak to ni tema tega članka a ne?

     • neny

      jap gospod…. poglejte si spisek, ki sem ga zgoraj navedla.

     • slaipowi
     • neny

      Država časti, haha. Primerjanje z egipčanskimi faraoni je povsem relevantna.

     • neny
   • MEFISTO

    Na strojno ali elektro fakulteto.

    • neny

     na mal več…računica tukaj je pa povprečna z vsemi donacijami, dotacijami, prispevki, nagradami, oskarji, darili, kronami, skafandri, organiziranimi govori – promocije, rituali, protokoli, sindikalnimi izleti, regresi, zdravljenja, toplice, masaže itd. itd…

  • sprehajalec

   Prve ne, Španske pa še verjetno.

   • neny

    španske sem opazila.

    • sprehajalec

     Prve niso dobivali, razen če so šli v Avstrijo. Španske so bile pa izenačene z penzijami Borcev.

 • FRANC3

  S polno ritjo je lahko srat. Ni čudno, da se po vseh maškaradah potikajo eni in isti ljudje, ki se vozijo, oblačijo in nažirajo za proračunski denar. Ko pa je potrebno zakrpat luknje na cesti, pa zmanjka denarja.
  Osebno bi ZB znižal znesek za 90%. Najprej naj se s strani ZB pokaže na vse morilce med in po II. vojni, na vse tiste, ki so požgali gradove in cerkve, potem pa se lahko pogovarjamo o podpori. Dokler pa med ljudmi sejejo sovraštvo in širijo laži o svetli zvezdi OF in NOB, pa ne zaslužijo podpore. Vsi ”zaslužni borci” imajo lepe penzije in si ne zaslužijo še podpor.
  Delavci s 40 let delovne dobe pa dobivajo po 400 € pokojnine, ”borci” pa so v 2-4 letih v hosti zaslužili penzijo v višini 1.000 € ali celo več. A je to pošteno?

  • Primoz Papez

   Tudi domobranci imajo lepe penzije, pa so tudi zažigal in pobijal….
   Ali niso oni tudi morilci….

   • MEFISTO

    Kdaj oin kje, prjatu razumni?

   • FRANC3

    Ja, tudi domobranci so pobijali. Zločin je zločin, da ne boš mislil, da jih zagovarjam.
    Toda v Sloveniji je evidentiranih skoraj 700 morišč (Mitja Ferenc). Mi lahko našteješ domobranska morišča??
    Kdor je bil pri domobrancih nima ”borčevske” penzije, ampak si jo je moral zaslužiti s 40 let dela. Hostarji (na Gorenjskem so jim rekli gošarji) so to dosegli v 4. letih.

  • Darth Vader

   proračunski denar ni pravilna terminologija……mi tukaj govorimo o davkoplačevalskem kapitalu, torej javni kapital, katerega so si v 90% razpoložljivoti na tej postavki proračuna, preprosto vzeli……

   • FRANC3

    Proračunski ali davkoplačevalski denar je isto. Država dobi denar od davkov, ne pa od prostovoljnih prispevkov.

    • Darth Vader

     ne ne :) ta denar država ne “dobi” preko davkov, ampak ga davkoplačevalci investirajo v državo preko davkov, in to investirano maso davkov v državo, imenujemo davkoplačevalski kapital……in seveda lastninska pravica nad tem kapitalom ni od države ampak je od davkoplačevalcev

 • MEFISTO

  Vsakega centa je škoda za to proti ljudska in lažnivo organizacijo!

  • Anton

   jah še en dokaz , ki potrjuje,da pri se pri nas ne splača biti pošten in delaven.Sicer pa kako anj bom temu presenečen, saj se ve da živimo že 70 let v laži.

 • Primoz Papez

  Priklopil na nova24tv…pa kje dobite te škise za goste?????

  • cosmosjasnovidec

   Vprašaj jih sam saj jih poznaš bolje,ker so tvoji tovariši kolegi.

 • sprehajalec

  Iz obeh naslovov financirana samo Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

  vedno sem trdil, da je to vzrok, da Slovenija ne bo zaprla tega poglavja svoje zgodovine. Finančni motiv je tisti, ki žene dediče borcev na okope. Toliko časa, kolikor bodo ti finančni transferji, toliko časa bodo vpili o preštevanju kosti, pa da ta belih ne bodo pustili zmagati. Čisto preprosto, ta finančni tok je treba pretrgati, pa se bo vse rešilo v nekaj tednih. Na te cevke je pripopano mnogo rdečeličnih mlahavih ust in organov, ki sesajo ojre.

 • neny

  podatek 2011 – Ž. Borčevsko pokojnino je še decembra prejemalo 27.610 ljudi, kar je slabih pet odstotkov vseh upokojencev, kažejo podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Zanimivo pa je, da je med prejemniki borčevskih pokojnin le 8.864 borcev, dvakrat toliko pa družinskih članov oziroma vdov in vdovcev, ki borčevsko pokojnino prejemajo po umrlem svojcu borcu.

  • sprehajalec

   maja 1945 je NOB štel 30.000 ljudi pod orožjem, od tega precejšnja količina tako imenovanih majskih hroščev. Potem se je začelo, tako, da ima Zveza Borcev danes 43.000 članov.

   • neny

    …to sem našla na spletu, zagotovo pa jih je pri tako visoki proračunski porabi ogromno več…. Uradno se izgovarjajo na vdove.

    • sprehajalec

     Verjetno milijonček zajema proračunske transferje ZZB NOVJ, za delovanje društev in negovanje svetle tradicije narodno osvobodilnega boja. Penzije so druga tema, te ima čez ZPIZ. In prav imaš, tiste številke so precej višje.

   • dr Janez Sveti

    Potem imamo borcev,oziroma njihovih vdov, ki so bile stare leta 1945 okoli 15 let 43.000? Me zanima zsčim se hranijo saj so zdaj stari najmanj 86 let!!!!!
    Tu nekaj ne štima !

    DR Janez Sveti osnove matematike

    • sprehajalec

     Tudi meni ne štima, vendar danes lahko v Borčevsko organizacijo vpišeš tudi dojenčka, veseli bodo, da se bodo svetle tradicije narodnoosvobodilnega boja nadaljevale še nadaljnih, statistično 80 let.

     • dr Janez Sveti

      Ljudje se lahko združujejo in je prav da se. Ima pač vsak svoje zanimanje. VENDAR ne na račun državljanov. To meni dela težavo. Verjel sem, da davke plačujem za dober namen in ne za združenja vaških posebnežev, ki se igrajo partizane. Preseneča me število borčevskih pokojnin, saj mi bo bilo kdo težko dokazal, da so to borci iz 2.SV. Kakorkoli obrneš, sev Sloveniji pojavlja na desettisoče ljudi,ki brezskrbno živijo od davkov, ki jih vsi moramo plačevat. Zdaj razumem zakaj so proti UTD(univerzalni temeljni dohodek, saj bi potem imeli denar vsi državljani, vendar ne toliko kot ga sedaj prejemajo samo izbranci.
      DR Janez Sveti dobrodel

     • sprehajalec

      To in te organizacije so podedovana Juga. Je bil samo pac nov dan, ki se je zavlekel v 25 let. Podlago imajo te stvari v tem, da noben zakon ne sme posegati v obstojece pravice. Edina resitev je torej bankrot, da bi se stvari na novo postavile..

     • dr Janez Sveti

      Popolnoma se strinjam s tabo.
      DR Janez SVeti

     • indijanka

      Hmm..no ja. Optimist torej. Sploh nič črnogled in destruktiven. Kako drugače zvenijo besede, če jih malo zaviješ. Bankrot česa? Vsega…? Bliža se :).

  • samotoje

   Do borčevskega dodatka (in posledično do pokojnine) se je prišlo tako, da sta v korist “borca” pričala dva osebka. Mojemu očetu je en tak ponujal tako uslugo proti odškodnini. Oče, ki je bil med vojno dijak, ga je nagnal. Tako je to šlo. Meni se gabi, da smo to plačevali mi in zdaj plačujejo moji otroci. Nihče pa ni nikoli (očitno) preveril, kako je bilo s temi statusi.

 • piko8

  Slika zgoraj kaže dva komunnistićna PRDCA EDN SERJE V PLENICE drugi pa po Sloveniji oba skupaj pa ROPATA POKOJNINSKO BLAGAJNO !!!!!!!!!!!!!!!

  • stajerc5

   Suuuper napisano! Meni samo ni jasno, kako sta pod milim Bogom podkupila stokrat prekleto Matildo, da ne pride po njih!?

  • samotoje

   To stane. Plenice so drage.

 • nevtrino

  Ni kaj, vladajoči dobro skrbijo za svoje volilce … Neverjetno pa je, da nikakor ne zavre vsaj med tistimi Slovenci, ki težko delajo, izdelujejo, pridelujejo in resno prislužijo svoj kruh.

 • dr Janez Sveti

  Draga je bila tale partizanščina.
  Dr Janez Sveti

 • montyamp

  Nemci zločincem sodijo .
  UDBOPARTIJSKE marionete in politkomisarski vajenci v Sloveniji pa morilcem delijo denar , zaslužen od potomstva poklanih
  Zato je Hitler te rdeče hijene imenoval , banditi .

 • montyamp

  Če v Avstriji povoziš dva takšna bandita , dobiš nagrado 400 EUR .
  Za vsakega 200 .

 • Jovo Jamnica

  Slovenija je dežela, koder vladajo ljudje brez morale.

  • sprehajalec

   Točno to trobimo tukaj na Novi že veš čas….

 • baldeagle

  Le kakšna je to država, ki komunistične bandite še danes nagrajuje za vsa zverinska početja, ki so jih storili nad nedolžnim nič krivim ljudstvom. Nagrajujejo komunistične zločince, ker so za več kot pol stoletja zasužnjili lasten narod in kršili osnovne človekove pravice in svoboščine. Nagrajujejo zločince, ki so si s krvavo revolucijo mimo volilnih skrinjic na nedemokratičen način prigrabili oblast in jo nato več kot pol stoletja vzdrževali z represijo in terorjem nad lastnim ljudstvom. Sramota vseh sramot brez primere.

 • garfi

  za zločine kriminal in diktaturo so bogato nagrajeni
  še Janšo so zaprli brez dokazov in pokradli milijarde
  da je lahko še slabše barbika hoče še en mandat
  danes naj sanjata, jutri je nov dan

 • montyamp

  Nemci dajo dodatek k slovenskim penzijam , zato so tako visoke , ker so gošarji stražili železnice pod alpami za Hitlerja med WW2 .
  Partizanski bograči se kuhajo za Hitlerjeve in Stalinove pajdaše , Slovencev je na teh pleničastih orgijah zelo zelo malo . Samo morilci , ovaduhi in kolaborantje s peterokrako na čelu , se udeležujejo pohodov po poteh bežanja pred pravico in resnico , iz gozda ropat kmete in brž nazaj v šumo .
  Banda kruhoborska , ki je zagonila v 100 letih 3 države , SHS – YU – SLO .
  Tega so sposobni samo rdeči morilci , gamad politkomisarska , podrepniki NKVD .

 • Peter

  Tudi po treh urah nasemu pajku ni uspelo najti vsegliharske povezave z desnimi?
  In duhec se smeje hahaha…in jovo se ukvarja s tabletami…
  Lep pozdrav u veleje, no.

  • Jovo Jamnica

   Ne najedaj prosim. Pripravil sem ti presenečenje, ki je še kako blizu vsegliharstva. Namreč, eden zadnjih tvitov, za življenja spoštovane Marije Drenovec je bil:

   https://twitter.com/MarijaDrenovec/status/791259038218616832

   • Peter

    Civkajo ptici. Tako da si povezavo vtakni, kamor tebi pase, no.

   • baldeagle

    Zopet zasmrajaš portal z lepljenjem linkov, kjer se pljuva po zavednih domoljubnih Slovencih?
    Da te ni sram, yugonostalgik!

    • Jovo Jamnica

     Sram??? Česa le?

     • baldeagle

      Samega sebe!

     • Jovo Jamnica

      Ni me sram…

     • baldeagle

      Pa te bi moralo biti, če bi se malce kritično zazrl vase.

     • Jovo Jamnica

      Pa me ni, samokritiki navkljub…

     • baldeagle

      Sem skoraj pozabil, da se niti en komunist ne sramuje svojih početij.

     • Jovo Jamnica

      Eh, ta klasifikacija me pusti ravnodušnega, ker niti ne vem, kaj bi naj danes, sploh pomenila.

     • baldeagle

      Mogoče je celo bolje zate, da tako razmišljaš. Saj si na tak način vsaj začasno “kupuješ” vsaj malo notranjega miru.

     • Jovo Jamnica

      Sem med najmirnejšimi na tem portalu…

     • baldeagle

      Sem opazil ja, predvsem pred nekaj dnevi, ko si povesil nos in se izmikal debati z mano. Tak človek nima notranjega miru.

     • Jovo Jamnica

      Nisem povesil nosu. Samo nisem vedno razpoložen za brezplodne debate…

     • baldeagle

      OK, naj ti bo. Tudi jaz vedno nisem najbolj razpoložen, predvsem kadar debatiram z yugonostalgiki.

     • Jovo Jamnica

      Meni je vseeno. Jugonostalgik ali pač ne…

     • baldeagle

      Jaz pa za razliko od tebe ne prebavljam najbolje yugonostalgikov. Predvsem za to ne, ker spadajo na tak ali drugačen način med škodljivce Slovenije.

     • Jovo Jamnica

      Škodljivci Slovenije so samo tisti, ki nam vladajo…

     • baldeagle

      Vladajo nam yugonostalgiki. Izvolili so jih ravno tako yugonostalgiki. Torej škodljivce Slovenije volijo enako škodljivi osebki.

     • Jovo Jamnica
     • baldeagle

      Ne bom več odpiral linkov, ki ji ti lepiš.
      Če hočeš debatirati z mano, zapiši svoje misli sam in oddaj post.

     • Jovo Jamnica

      Z linkom sem te pač želel spomnit, da imam čisto vest, kajti bojkotiram volitve…

     • baldeagle

      Tudi taki, ki bojkotirate volitve, ste škodljivi za to državo, kakor tudi družbo.

     • Jovo Jamnica

      Jaz pa mislim nasprotno…

     • baldeagle

      Razloži zakaj tako misliš?

     • Jovo Jamnica

      Zaenkrat me nihče od nemoralnežev, ki so se v zadnjih dvajsetih letih zavihteli na oblast s pomočjo glasov volivcev, ni prepričal, da je na tem položaju za skupno dobro…

     • baldeagle

      OK, vendar obstajajo stranke, ki do sedaj še niso okusile oblasti. Po mojem mnenju je bolje oddati glas neki stranki, ki je vsaj približek tvojega prepričanja.

     • Jovo Jamnica

      Dokler bo v naši državi veljal kombiniran proporcionalni volilni sistem za državnozborske volitve, tako dolgo mene na volišče ne bo…

     • baldeagle

      Škoda. O volilnem sistemu sva že veliko rekla in sam sem prišel do zaključka, da se v veliki meri tudi strinjava okoli volilnega sistema, ki naj bi bil najboljši za Slovenijo. V mislih imam večinski volilni sistem.
      Začudenje z moje strani, do tvojega bojkota volitev pa je še toliko večje, ker se stranka SDS odkrito zavzema za spremembo volilnega sistema in predlaga točno takega, okoli katerega oba soglašava. Zato bi bilo vredno oddati glas za stranko, ki zastopa tvoje interese.

     • Jovo Jamnica

      Trenutno stanje v naši državi je takšno, da mandatar ne more sestaviti koalicije, brez stranke, ki je že po naravi nekompatibilna. Potem opozicija z njeno pomočjo nagaja vladi… V tem primeru je sprememba volilnega sistema – utopija. Že videno…

     • baldeagle

      Dodaten argument, zakaj se je potrebno udeležiti volitev v čim večjem številu in podpreti stranko, ki ima v svojem programu spremembe, za katere se tudi sami zavzemamo, da se zgodijo. Se ti ne zdi?

     • Jovo Jamnica

      Ne vem. Sem skeptičen. Mogoče si na dan volitev premislim. Kdo ve?

     • baldeagle

      @Jovo, če se udeležiš volitev in voliš po svoji vesti tiste, ki se tebi zdijo najprimernejši, upam, da se strinjaš z mano, da s tem ničesar ne izgubiš, lahko pa kaj pridobiš. Če ne ti, pa mogoče tvoji potomci.

     • Jovo Jamnica

      Zaenkrat vztrajam. Sem danes na Nova poslušal Jambreka, Jerovška in Toplaka, pa me niso niti v eni točki prepričali. Posebej stari “komi” Toplak, ki je študiral pravo celo v Belgradu, če se ne motim…

     • baldeagle

      Nisem gledal te oddaje, zato je tudi ne morem komentirati.
      Da se bova bolje razumela, samo pojasnilo. Nisem idealist in se zavedam, da ideal ne obstaja. Vsi ljudje imamo svoje interese in jih želimo na tak ali drugačen način tudi uveljaviti. Nekateri bolj nekateri manj uspešno. Ravno tako je s političnimi strankami. Vsaka ima svoje interese. Zato je potrebno spremljati delo političnih strank in se na osnovi tega na volitvah odločiti in podpreti tisto stranko, katere interesi so najbljižji našim osebnim. Dejstvo pa je, da ljudje še zdaleč nismo sprejeli Božjih lastnosti in jih tudi ne živimo, zato iskati nek ideal, je popolna utopija.
      Povedati sem hotel, da tudi nobena politična stranka ni idealana in brez napak. Zato se sam odločam za tisto, za katero smatram, da je lahko v danem trenutku najkoristnejša za vodenje države. V tem trenutku to prepoznavam v stranki SDS.

     • Jovo Jamnica

      Pozno je, pa predlagam, da nadaljujeva drugikrat. Debata ni več enostavna in zahteva določen miselni napor. Mislim, da te nisem nikoli odvračal od stranke SDS.
      L.P.

     • baldeagle

      Se strinjam in želim tudi tebi lahko noč!
      Lp.

    • Peter

     Ne odpiraj tega, kar ti ponuja joker….

     • baldeagle

      So me zasrbeli prsti in sem na hitro odprl, vendar še hitreje zaprl ,ko sem videl za kaj gre.

    • Aron

     ni važn a je neotesan, nekulturen, smrad od šefa. važn, da je naš in domoljub ane? :)

 • Anton

  Ratatatatatatatatatatatatatatat………

  • RATATA

   Kaj me kličeš?

   • hermannn

    Tako so govorili partizanski mitraljezci po gostilnah še dolgo po končani WW2, ko so se ga ulili in se malo sprostili: “Mi pa kar ‘ratatata…ratatata….” Znano je, da so Nemce bolj malo ratatata. Koga torej so ratatata?

    • RATATA

     Res so pošicali bolj malo okupatorjevih.
     Vem tudi katerih so več in zakaj.

 • dr Janez Sveti

  Zanimivo bi bilo vedet,kdo so prejemniki “borčevskih” pokojnin in kako visoke so. Ker je to denar iz proračuna, bi moral biti podatek javen. Menim, da te pokojnine nebi smele biti v rangu pokojnin iz delovnega razmerja, saj ni nihče od prejemnikov karkoli storil za to, da jo prejema. Zanima me tudi po kakšnih merilih prejme združenje borcev NOB tako velike vsote od davka pobranega delavcem na minimalnih plačah.
  DR Janez Sveti radoveden

  • ogledalo

   Podatek o višini in številu prejemnikov je javen! Poišči si na netu.

   • dr Janez Sveti

    Kje?
    Dr Janez Sveti

 • Viktorh

  Pijani od uspešne socialistične revolucije, pijani od morij po vojni, potrebujejo pijačo še sedaj, da se hvalijo kako so nas osvobodili.
  Za vse to pa potrebujejo denar.

  • Adolf Hitler

   osvobodili? posrali posrali so se!!!!!

 • Vera

  Kaj pa imamo Slovenci od teh zvez in združenj ? A ni že čas, da se ukinejo prav vse razen zadnje , ki nas je leta 1991 obranila pred jugoagresorji ?

 • slosin

  Tile NOB zaslužneži scuzajo za dodatke k borčevskim penzijam cca 24,5 mio na leto…
  Kdor ne verjame, naj pogleda letna poročila ZPIZ-a…

  • ogledalo

   Laž!

   • slosin

    Vidim, da malce težko dojemaš, ker sprašuješ po viru…

    1. Udeleženci NOB, udeleženci španske vojne, narodni heroji,
    nosilci Partizanske spomenice 14.587 23.396.159

    ….in koliko od teh 23,3 mio prejmeš ti?
    …pa udeleženci španske vojne….a ste normalni?

 • ogledalo

  Dokler dobivajo dodatek samo borci NOB je vse OK! Problem bi bil, če bi finančno nagrajevali kvizlinge, ki so prisegli Hitlerju!

  • željudin

   prvi so hitlerju prisegli komunisti. profesorica angela vode pa ni hotela in je zato letela iz partije.

  • if

   Kvislingi so bili Tito, Kardelj, Kidrič …..
   Marca 1941 so bili na strani pristopa Jugoslavije k trojnemu paktu, 6. aprila 1941 ob napadu na Jugoslavijo so molčali. 13. maja 1941 so Stalinu izrekli lojalnost “odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni”. Ta lojalost je bila hkrati tudi lojalnost nacistom, ki so v tistem času okupirali Jugoslavijo!
   Vsi, ki branijo oziroma vzdržujejo OF laž pred hišno številko 51 na Cesti 27. aprila v LJ, so neuravnovešene osebe, ki ogrožajo demokracijo! Gre za goljufe zgodovine, uzuraptorje svobode, kolaborante laži!

  • slosin

   Tile, ki jih nagrajujemo, niso bili samo kvizlingi, ampak tudi morilci…

 • von Rhein

  Aha,razumem zakaj vedno več jugo kulturnikov prihaja gostovat v Slovenijo,predvsem Lublano.

 • željudin

  zdaj je svoboda zato moramo pazit kaj govorimo, je rekel jožef malek…

 • Adolf Hitler

  pokradenega denarja des volkes svinje komunaiserske kmalu boste odstranjeni kod kuga

 • Adolf Hitler

  smrt komunismu svoboda narodu

 • Adolf Hitler

  upam da se bo negdo naidu pa te nalomu do smrti ti prokleta svina kumunaiserska z židovo svinsko betico

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!