Z vmešavanjem v Zemljaričev zdravniško-dobaviteljski lobi sledi palica

Janez Zemljarič (Foto: Matic Štojs)

V Sloveniji zdravstvo, kljub temu, da je drago, ne zadošča potrebam slovenskih bolnikov. Dalj časa trajajoče obdobje nezadovoljstva državljank in državljanov zaradi dolgih čakalnih vrst se je še dodatno povečalo z razkritjem afere o žilnih opornicah, ki je razkrila, da visoke cene zdravil in medicinskih pripomočkov nastajajo kot posledica dogovarjanj med vodstvom bolnišnice in dobavitelji, ki s provizijami mastno zaslužijo. Zdravniško-dobaviteljski lobi se na račun davkoplačevalcev tako okorišča z visokimi zaslužki, ko pa kdo dregne v njihovo delovanje, so posledice tukaj, na kar kaže pričanje zdravnika dr. Marka Noča, ki je zaradi zavzemanja za nakup cenejših žilnih opornic doživel strokovno izolacijo v UKC Ljubljana. 

Na zaslišanju na torkovi redni seji parlamentarne Komisije za ugotavljanje zlorab v zdravstvu, ki jo vodi poslanka Jelka Godec, je predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč razkril, da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi njegovih prizadevanj kupuje cenejše opornice kot jih je do leta 2013. Na pobudo Noča in s pomočjo mladega zdravnika Mravljeta, ki se je izobraževal na Poljskem, je UKC Ljubljana konec leta 2012 stopil v stik s poljskim dobaviteljem, ki je zagotovil cenejše opornice. Delo razpisne komisije je zaradi tega označil kot zgodovinsko in obžaloval, da temu trendu niso sledili tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.

Noču so opazno zmanjšali število posegov in ur pripravljenosti
Namesto, da bi bil Noč zaradi prizadevanja za prihranek deležen pohvale vodilnih, je bil deležen strokovne osamitve. Povedal je, da so ga domala umaknili iz interventne kardiološke dejavnosti v UKC Ljubljana, v letu 2015 pa celo ni opravljal nobenih elektivnih načrtovanih posegov. Sicer je še naprej opravljal “pripravljenost”, a se je ta zmanjšala na 14 ur; za lažjo primerjavo: leta 2013 je imel 35, leta 2014 pa 30 ur. Glede na to, da imajo drugi zdravniki preko 60 ur pripravljenosti, je mogoče ugotoviti, da gre za opazno šikaniranje. Po besedah Noča pa mu niso zmanjšali samo števila ur za pripravljenost, pač pa tudi število posegov, ki je upadlo iz 180 na 75.

Zavrnili so tudi podpis soglasja za delo zunaj UKC Ljubljana
Vodstvo UKC Ljubljana je Noču kljub zmanjšanju števila operacij želelo onemogočiti dodatno delo zunaj UKC Ljubljana. Septembra 2015 so tako zavrnili podpis soglasja za delo v družbi MC Medicor, mednarodni center za kardiviskularne bolezni, Izola, medtem, ko pri ostalih zdravnikih ni bilo opaziti tovrstnih težav. Zato je Noč na to javno opozoril, najeti je moral tudi pravno pomoč. Šele nato so v UKC podpisali soglasje za njegovo delo zunaj UKC. Na zaslišanju je povedal, da mora zaradi manjšega števila posegov v UKC Ljubljana delati tudi v Medicorju, da ohrani svojo spretnost kot interventni kardiolog. “Z delom v Medicorju in UKC Ljubljana imam skupaj 450 posegov na leto, kolegi v tujini pa imajo 500 do 600 posegov na leto, zato je nujno, da delam tudi v Medicorju.”

Foto: STA

Dr. Marko Noč. Foto: STA

Na zaslišanju je Noč povedal, da so se razmere v UKC Ljubljana zaostrile tudi za mladega zdravnika Mravljeta, ki je pripomogel k nabavi cenejših opornic od poljskega dobavitelja. Zaradi velikega zaostrovanja je slednji dal odpoved in odšel v Nemčijo, kjer zdaj tudi dela. “Sovpadanje dogodkov z obdobjem po razpisu je nemogoče prezreti,” je dejal Noč.

Komisija med drugim razkrila že vpletenost Zemljariča
Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je s pomočjo zaslišanj vpletenih razkrila že več nepravilnosti in dogajanje, ki je vodilo v katastrofo slovenskega zdravstvenega sistema, s katero se srečujemo danes. Simon Vrhunec, nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, je razkril, da ga je velikokrat obiskal eden najbolj vplivnih lobistov Janez Zemljarič, ki je leta 1973 prejel priznanje za častnega člana UKC Ljubljana. Torkovega zaslišanja se je pred Nočem udeležil tudi Darko Zorman, nekdanji vodja katetrskega laboratorija, ki je razkril, da je proizvajalec žilnih opornic, Abbott, opornice prepakiral v novo embalažo in jih UKC Ljubljana prodal pod drugim imenom. Glede na to, da je Zorman dejal, da mu gre za bolnike in kakovostne žilne opornice, mu je Godčeva odvrnila, da je izgovarjati se na bolnike popolnoma neumestno, glede na to, da stvari ni nikoli prijavil organom pregona. 

Na podlagi pričanj in dokumentacije je tako možno ugotoviti, da se je v slovenskem zdravstvu zdravniško-dobaviteljski lobi širil kot kuga in za seboj pokosil vse, ki so mu na takšen ali na drugačen način poskušali prirezati peruti. Zaradi kupovanja dragih zdravil in medicinskih pripomočkov pa je prepotreben denar slovenskih davkoplačevalcev odtekal prek kanalov, namesto da bi bil namenjen za izboljšanje razmer v zdravstvu.

N. Ž.

 • soc

  Kje je tu Protikorupcijska komisija? Kje organi pregona z Majheničem na čelu? Kje Zdravniška zbornica?

  O vsakokratnih kontrolnih organih čezinčez skorumpiranega UKC pač ni vredno izgubljati besed, vrana vrani…

  • Peter

   Spoštovani,
   Protikorupcijska komisija SRS se trenutno ukvarja s podkupninami, ki jih je tov. Peter dajal kelnarci Joži, katera mu je v zameno za prejete podkupnine točila vsaj 0.3 encijana v kozarec več, kot je predpisano po normah in regulativih SRS, objavljenih v Uradnem listu SRS št 13/2016 z dne 13/13/2016, in obrazloženih v podzakonskih aktih Zakona o točenju encijana z dne 13/01/2015 in v Dopolnilu dopolnila Zakona o točenju encijana v kozarce iz uradnega lista SRS št 13 z dne 13/2/2015.
   Ker so vse naše kapacitete zasedene z delom na tem, za slovensko državo izjemno pomembnem primeru korupcije, trenutno ne moremo posvetiti pozornosti primeru, na katerega opozarjate v Vašem dopisu z dne 9 februarja 2017.
   Takoj, ko nam bodo razmere dopuščale, se bomo posvetili Vašemu vprašanju.
   Najlepša hvala za sodelovanje in se priporočamo..
   SFSN

  • Peter

   Spoštovani tov. soc,
   Protikorupcijska komisija SRS se trenutno
   ukvarja s podkupninami, ki jih je tov. Peter dajal kelnarci Joži, katera
   mu je v zameno za prejete podkupnine točila vsaj 0.3 dcl encijana v
   kozarec več, kot je predpisano po normah in regulativih SRS, objavljenih
   v Uradnem listu SRS št 13/2016 z dne 13/13/2016, in obrazloženih v
   podzakonskih aktih Zakona o točenju encijana z dne 13/13/2015 in v
   Dopolnilu dopolnila Zakona o točenju encijana v kozarce iz uradnega
   lista SRS št 13 z dne 13/13/2015.
   Ker so vse naše kapacitete zasedene
   z delom na tem, za slovensko državo izjemno pomembnem primeru
   korupcije, trenutno ne moremo posvetiti pozornosti primeru, na katerega
   opozarjate v Vašem dopisu z dne 9 februarja 2017.
   Takoj, ko nam bodo razmere dopuščale, se bomo posvetili Vašemu vprašanju.
   Najlepša hvala za sodelovanje in se priporočamo..
   SFSN..

   • rubec

    Našo Barbaro je član komisije zbil pod šank, jo s kolenom tiščal ob linolej in ji v podpis molil izjavo da je pivo iz novih sodov vedno samo rubecu stregla.

    Seveda sem si zgoraj napisano izmislil, nisem pa povsem prepričan da tega nimajo v načrtu.

    • Peter

     Ti se pa res kr naprej neki zmišluješ, hihihi, no…

 • Vera

  Ves denar se steka levakom največ pa najbrže ” Müstöčovemi Hanzi ” .

 • Unikatna

  Sem gledala, ampak samo Zormana. Mi je res odprlo usta – starejše stente prepakirati v novo embalažo. Na embalaži je pisalo stent pro, notri pa je bil stent vi. In to so dajali ljudem…ajajaja…

 • Olga

  Poštenega zdravnika nagraditi! Zemljaričevo hobotnico pa v zapor! Kaj dela ta komunistični mastodont? Pokličimo Nemce, če naše skorumpirano krivosodje ni sposobno in nima “podlage”!!

 • xtc

  Ravno zato je nujna privatizacija bolnišnic in model zdravstvenega zavarovanja po avstrijsko:
  Ob tem pa je treba uvesti stroge inšpekcijske nadzore;ki jih vrši država in strokovnjaki iz tujine;ki jih občasno najame zavarovalnica za nadzor:

 • althar

  Še kdo dvomi v obstoj udbomafije? V tem primeru zaradi nje ljudje umirajo.

 • janez zorman

  Trenutno vsak ki ima 5 minut časa lahko prodaja kahle, rokavice in ostali potrošni material in tudi zeeeeeloooo drage naprave v UKC, če je v pravi partijski navezi.

 • samsara

  “…eden najbolj vplivnih lobistov Janez Zemljarič,…”

  Kolikor mi je zdano (če se motim, naj me kdo popravi), tale ni registriran kot lobist, pa to nobenega medija ne ovira, da ga ne predstavljajo kot takega. Znova in znova ga predstavljajo kot lobista, celo kot uspešnega lobista, pa kot enega najboj vplivnih lobistov, pa enega najuspešnejših lobistov…
  OK, pol je lobist lahko vsak ki se mu to zahoče in gre vsak samooklicani lobist tako kot zemljatič kadarkoli na katerokoli ministrstvo in zahteva ter tudi dobi sestanek z ministrom, katerega minister ni nujno, da sploh prijavi kot srečanje z lobistom. Če hoče ga, če noče pa ga ne. Tako gre to v deželi, kjer se tov. Mirko trudi zajeziti črno ekonomijo, uvaja davčne blagajne, kontrolira se potne stroške…

  • Fogglof Tunnek

   On ne rabi biti registriran lobist… Udba kuda, Udba svuda !!!

   • Dragan Krstič

    Ti že veš.

 • Shadow

  V torek sem gledal prenos preiskovalne komisije DZ na temo korupcije pri nabavi žilnih opornic. Cca. 4 urno zaslišanje.

  Dve priči:

  – Darko Zorman; totalni klovn. Sramota zanj in sramota za njegovo družino. Proizvajalci in posredniki medicinske opreme so zares našli pravšnjega pajaca, ki je dovolj zabit in pokvarjen, da so preko njega lahko vodili prodajo UKC-ju. Je pa pri tem dovolj zaslužil, da je od Miklavčiča (še hujši kaliber) kupil jahto, kar sedaj zanika. Ne moreš verjeti, ko to gledaš. Sramota za UKC. Če bi bil jaz direktor UKC, bi se držal za glavo, ko bi to gledal.

  – Matjaž Bunc, vodja kateterskega laboratorija, UKC. Možakar se je blamiral do konca. Začne zveličavno – kaj vse da je, kje vse da sodeluje. Potem se pa plošča počasi, vendar vstrajno obrača. Na koncu končamo s pravo vampirsko zgodbo, ki ti dvigne lase. Ne moreš verjeti. Bunc sicer dela v UKC, je lastnik več podjetjij (d.o.o.), več s.p. in član več društev. Društev tipa nekakšni “Ljubitelji zdravja”, s po 4 člani, od katerih se ‘večina članov piše Bunc’. Torej družinsko društvo. V te firme in društva donirajo denar dobavitelji medicinske opreme in farmacevtske družbe. Iste firme, kot dobavljajo opremo v njegov oddelek na UKC. Iste firme, kot so so se prijavile na javne razpise UKC za katere je bil taisti Bunc član komisije za pripravo razpisnih pogojev. Bizarno do konca. Na koncu je še nekaj vprašanj glede njegovih odsotnosti v letu 2014 – najprej je govora o spornih 40 dnevih odsotnosti, šele v nadaljevanju se izkaže, da preiskovalna komisija sprašuje o eni drugi odsotnosti v letu 2014: Bunc se je namreč izobraževal v Hamburgu, najprej en mesec, potem še 2x po en mesec (skupaj torej 3 mesece). Za ta namen je vzel dopust (3 mesece na 40 dni podlage v letu 2014 – ne razumem???), medtem mu je v UKC tekla plača, celotno pot in bivanje v Hamburgu mu je plačalo lastno ‘družinsko’ društvo oz. njegova firma z denarjem sponzorskih firm.

  Dohtarija se je maligno povampirila do konca. Nihče jih ne obvlada več. Mi pa čakamo v vrstah in toleriramo reforme, ki to niso. Hudo!

  Naš velik problem (o katerem se presenetljivo malo govori) so zavarovalnice, ki vse to plačujejo. Danes so štiri – ena velika in tri majhne. Jutri bo ostala samo še ena zelo velika, zelo “naša” in zelo nadzorovana. Jaz sem osebno užaljen, da na tej seji ni direktorja ZZZS, ki bi lumpoma Zormanu in Buncu pred kamero navil ušesa in jih nekam poslal.

 • totex39

  Ja v naši državi se ukvarjajo z ” malimi ljudmi”, velikim pa tako nič ne morejo in imajo lepo poslano življenje. Gnide hudičeve !

 • Dragan Krstič

  Samo zamislite se kako močno razvejana je mafijska rdeča hobotnica. Starec pri skoraj 90. letih ima povsod na široko odprta vrata, od ministrstev do Murgel, udbovski barabi se vsi klanjajo. Res je skrajni čas za SDS in Janšo da počisti s to kleptomansko bando.

 • Bastian

  Temu Zemljariču in njegovi kompaniji res nihče ne more nič??Kaj naj samo čakamo da se starec stegne?Kje so organi pregona,kje so inštitucije ki ga bodo dale na hladno?Pa ne potem ko bo stegnil papke,sedaj,takoj,zdaj!

  • Dragan Krstič

   Zanimivo je dejstvo zakaj ta starec še vedno “posluje”? Denarja ima pri 90.letih za več milijonov €. Pa veste za koga posluje? Za “našo” stvar, za čimveč denarja rdeče kamarile da bo še
   veliko let lahko podkupovala medije, s pomočjo katerih bodo še naprej zmagovali na državnih volitvah. Čim dalj bodo na oblasti, več nam bodo pokradli.

 • Dragan Krstič

  Korupcije pa ni samo v zdravstvu ampak je prisotna tudi med “poštenimi”. Danes je bolje biti vodja nabave ali investicij v veliki delniški ali državni službi kot pa njen direktor. Slovenija je prestreljena s korupcijo in to je v največji meri posledica Drnovškove vladivine in njegovega LDS.

 • renee

  Ga ni majstra da bi mu ušesa navil !?!?.. noro!

  • učko

   Dokler bo v tej državi na oblast in sploh povsod ta glavna “Kučo-mafija”, do takrat bojo taki kot je Zemljarič nedotakljivi !!!!!!

 • PIA PlA

  Davkoplačevalski denar po odredbi odteka k Zemljariču. Rado Pezdir je v Reporterju napisal odličen članek o medicinski hubotnico in njenem delovanju. Že to je dovolj hudo. Žal pa v zdravstvu delujejo tudi druge hubotnice, ki vse grabijo denar iz zdravstva zase, zato je zdravstvo tik pred zlomom. Zna se zgoditi, da bo zdravstvena reforma sove Milojke, to še pospešila. http://reporter.si/clanek/slovenija/udbomafijska-hobotnica-ki-se-je-globoko-zajedla-v-slovensko-javno-zdravstvo-484605

  • Peter

   Sova Milojka, luštkan, no…

   • PIA PlA

    Pravim ji sova, ker si oči liči z modro barvo zgoraj in spodaj, da izgleda kot ena sova. Pa tudi njeno skovikanje spominja na mrtvaški ples.

    • Peter

     Akhm, a spodaj tud…sam prašam, no…hihihi…

     • PIA PlA

      Lahko bi vedela, da boš po moško zašel daleč od oči.
      Očitno sem naivno mislila, da ti Miladojka spodaj ni več zanimiva.

     • Peter

      Hihihi…oči so ogledalo duše, no.
      Drugo je pa …ogledalo drugih reči…

     • Peter

      Ja, si me dobila tukej, no.
      Prsti su bili brži od pameti, hihi…

  • tzt

   Hvala PIA za link. Žal komaj danes prebral članek. Pezdir je napisal z repom in glavo točno to kar se že dolgo sluti. Po moje so tudi Jankovići del te SDVjevske verige. Drugače si ne znam logično predstavljati zakaj bi Jure odprl 6 transakcijskih računov v Švici. Za njihove bankrotirane firme? Sigurno ne! Če temu še dodamo ignoranco sodstva do ljubljanskega gangsterja, je slika popolna.

   • PIA PlA

    Prosim, me veseli, da je vsaj nekdo pogledal, kaj se skriva za linkom, pa še drugič.
    Jurček pa rabi šest računov, da lahko sredstva preliva z enega računa na drugega in tako pere denar. Je doktor Rok Snežič v svojem doktoratu vse lepo napisal.

 • totex39

  Zemljarič že od mladosti razprostira svoje udbomafijke lovke vse povsod in ga noben ni hotel utišati in še sedaj na stara leta imajo moč, ki očitno ne pojenjujejo.

 • MEFISTO

  Milojka ga bo po prstih.

  Če verjamete.

  • novaknovak

   ga bo morala le Matilda, pol bo mir, vsaj pred njim…

 • alojz

  Proti tej bolezni pomaga le cepivo. Eden tam na obali je že začel cepit pa so ga hitro ustavili. Menda je napačne.

  • novaknovak

   ja, sam je na žalost napačnga, in to celo enga južn amerikanca, ki se mu sanje ne , kak mafija deluje pr nas. so oni tam dol amaterji za te naše tovariše…

 • PIA PlA

  Druga hubotnica Medicoengineering lastnika lobista Boža Dimnika oziroma njegove ločene žene Frantar Zabret Tanje, je kriva za smrt bolnika v Novi gorici. Iz te hubotnice se hrani vsa žlahta Boža Dimnika in še kdo. Krivi so za prodajo predragih operacijskih postelj in še bi lahko naštevala.

  • Peter

   Že daleč nazaj so naredili na Noćnome programu en intervju s tov. Dimenkom. Je blo tko fletn, k je razlagu, kako hod ribe lovit ke nekam u južno ameriko, k so sam tm take, k nega zanimajo..
   Jasno, novinarka ni mela jajc, d bi ga vprašala, če se mu zlo fajn zdi, d zapravla dnar od slovenskih bolnikov za svoje jeftino drage hobije..itaq, no…

  • Dragan Krstič

   A Božo Dimnik. Ta je več pri Murgelčanu kot pa doma v Švici,pol pa pride še Zemljo pa Vrhunc.

 • garfi

  zlovenija je mafijska država
  hvala butalci

 • hunt

  Dajte že napisati po imenu te kradljive smrdokavre, ki kradejo zdravstveni denar, narod pa največkrat šinfa tiste zdravnike, ki nimajo nič pri tem.
  Imena na dan in pred sodišče – še prej pa jim denar pobrat, ker sicer ga bodo medtem skrili, kot Zidar in ostala rdeča kompanija.

 • učko

  Ja, žalostno je, da na UKC-ju še vedno ušesa navija J. Zemljarič vsakemu, ki ga razjezi !!! Mi smo še veliko na slabšem kot so Romuni !!!!!!!

 • odzunaj

  Ni druge besede kot MAFIJA, zdravstvena mafija ! Črna roka, ki tudi v zdravstvu uničuje vse, kar se uničiti da !

 • Darth Vader

  nova24tv…..dejte izraz “davkoplačevalski denar” zamenjat z izrazom “davkoplačevalski kapital” ker je to pravilna terminologija denarja, ki se ga v 21 stoletju v neki poljubni narodni državi zbere s prostovoljnimi prispevki v obliki davkov in zaradi te terminologije je samo lastništvo davkoplačevalskega kapitala pri davkoplačevalcu…..entiteti, ki v pravnem prometu, pri vseh teh strokovnjakih, nima pravne definicije….mamo državo, mamo vlado, mamo ministrstva, mamo urade, mamo sodišča….nimamo pa instituta davkoplačevalca in njegovega denarnega toka – davkoplačevalskega kapitala

 • novaknovak

  in potem se neuko ljudstvo čudi in zgraža, ko zdravniki zahtevajo višje plače, in mečejo konrada ven, ker kao s kakšnim avtom se vozi. za to slednje, si upajo povedat, s kakšnim avtom se vozi zemljarič, pa kakšno premoženje ima? sicer bodo najbrž ugotovil, da osebno je reven kot cerkvena miš, da bi moral zanj skoraj karitas skrbet. . si upate to napravit “raziskovalni” novinarji? ker zdravniške plače so drobiž v primerjavi s tem, kar se krade. sicer pa za Mravljeta je to morda še boljš, takoj dobil delo v nemčiji. za mnogo višjo plačo, pa za manj živcev uničvat. pol pa baje dohtarjev primanjkuje…e, pa tud Zemljarič bo kad tad zadišal, pa ga bodo na cevke djal, upam da čimdlje…

 • tasilo

  “da se je /…/ lobi širil kot kuga in ZA seboj pokosil vse …”

  Pri nas v rovtu ponavadi kosimo PRED seboj, na za seboj, ker je ZA nami že pokošeno. Eh, ti mestni “literati” …

  LP, Hanibal Lector

 • Feriss.H

  CITAT – “V Sloveniji zdravstvo, kljub temu, da je drago, ne zadošča potrebam slovenskih bolnikov”

  Ja logično da ne, zato pa zadošča slovenskim LOBIJEM. Kaj si pa drznete, a so bolniki bolj pomembni od “spoštovanega” mafijoza Zemljarića in njegovih lobijev. Bolniki so zguba, Z-mafija pa je dobiček, in kaj hočete, a ni vse naravnano prav na ta vedno čislani dobiček.

  Don Zemljarić je Slovenski Top Drpi-Dobičkar. Dokler pa Slovenija ne bo imela ekipo v stilu filmskih The Untouchables (1987), ki bi gagngsterja Z prerešetali z Thompsoni kalibra 0.45″, bo Lobi-Mafija kraljevala še naprej.

 • montyamp

  UDBOPARTIJSKA teroristična celica , se je zažrla v zdravstvo .
  Kramberger , ki je slovenskim bolnišnicam daroval kar nekaj dializnih strojev , je zato moral umreti .

  Teroristi tipa Kućan in Zemljarić , sejalci smrti in korupcije , pa danes s svojimi nastavki v zdravstvu , buzerirajo NORMALNE ZDRAVNIKE .

  Kako kaj trezni lovci ???

 • plamen100

  Komunisticno delovanje, torej mriminal, sta v zdravstvu tako zasidrana, da se to na noemalen nacin po pravni poti, nikoli nikdar ne bo razresilo saj mafijci v belih oblacilih lahko kadar koli zagovarjajo svoje odlocitve da je vse za korist bolnikov zato bi se morala narediti ena mednarodna preiakovalna komisija in preiskati pocetje v vseg bolnicah. Tako pa se kar naprej mafija v belem izsesava slovenski narod in si na racun njegovega zdravja-tega pa res ni nikjer na svetu, povecuje place in to v taki meri, da so celo ogrozili zdravstveno blagajno. Pa kdo je ze za to slisal da place v zdravstvu sesuvajo zdravstveno blagajno?? Ebe se njim koliko slovqncev se dnevno stegne zaradi njihovih visokih plac in poslednicno s tem daljsih cakalnih dob na operacije?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!