Zakaj ne sledimo Bolgariji in zamenjamo Türka z nekom, ki lahko zmaga?

Foto: STA

Bolgarija predlaga novo kandidatko za generalnega sekretarja Združenih narodov. Zakaj tudi Slovenija ne sledi Bolgariji in zamenja Danila Türka z nekom, ki lahko zmaga?

Vse bolj je jasno, da slovenski kandidat za generalnega sekretarja OZN Danilo Türk nima prave podpore med tujimi kolegi. Njegova kandidatura za generalnega sekretarja Združenih narodov je tako le jalov poskus oživitve utapljajoče se politične kariere nekdanjega slovenskega predsednika. Mesto generalnega sekretarja ZN se mu svita le nekje na obzorju, saj je trenutno uvrščen na četrto mesto, kar je vsekakor prenizko, da bi imel kakršnekoli možnosti za zmago.

Türkova kandidatura je neodgovorno zapravljanje davkoplačevalskega denarja
Türkovo kandidaturo, za katero je bilo že vnaprej jasno, da bo ostalo le pri kandidaturi, pa je na predstavitvi interpelacije dela vlade omenil tudi Janez Janša. O tem je povedal: “Neposrečeno kandidaturo za generalnega sekretarja Združenih narodov forsira vlada kljub opozorilom z vseh strani, da gre za zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Tudi sicer je nehigienično, da se predlaga kandidata, ki očitno nima niti večinske niti soglasne podpore doma, in takšna kandidatura je že vnaprej obsojena na neuspeh. Gre za neodgovorno zapravljanje davkoplačevalskega denarja.”

Bolgarija je Bokovi odrekla podporo, ko se je ta na neformalnem glasovanju v Varnostnem svetu ZN uvrstila na šesto mesto. Ko se je naš Türk konec avgusta uvrstil na osmo mesto od desetih, ni bilo nobenih podobnih ukrepov slovenske vlade …

Bolgarija zamenjala kandidatko z drugo, ki lahko zmaga
Lahko pa bi sledili Bolgariji in kot ta država, ki ji Slovenci pogosto dodamo pridevnik nerazvita, predlagali novega kandidata ali kandidatko za generalnega sekretarja ZN. Bolgarski mediji namreč poročajo, da Bolgarija kot kandidatke za generalno sekretarko ZN ne podpira več generalne direktorice Unesca Irine Bokove, temveč evropsko komisarko Kristalino Georgievo. Razlog se skriva le v tem, da pričakujejo, da bo kandidatura Georgieve uspešnejša. “Bokovi smo dali možnost do zadnjega kroga, ampak dobila je še manj podpore. Prehitelo jo je pet drugih kandidatov, tudi ženske,” je bil kritičen bolgarski premier Bojko Borisov.

M. S.