Evropsko prvenstvo v Franciji je pred vrati. Kdo so osmoljenci in kdo favoriti!?

Datum:

Čez sedem dni se pričenja težko pričakovani Euro 2016: evropsko nogometno prvenstvo v Franciji. Pred nami je mesec dni nogometnih užitkov – vštevši 51 nogometnih tekem na desetih različnih prizoriščih. Favoritov za končno zmago je seveda kar nekaj, kdo pa bo na koncu dvignil pokal najboljšega, bo jasno 10. julija. Evropski naslov brani Španija, ki letos vrh Evrope naskakuje že četrtič zapored.

Zaradi vseh neljubih dogodkov v Franciji, ki so se dogajali nedolgo nazaj, bo to evropsko prvenstvo zagotovo najbolj varovano v vsej zgodovini. Vsi pa si seveda želimo, da bi bil v ospredju zgolj in samo nogomet.

Na stavnicah najvišje kotira Francija, po lestvici FIFE pa Belgija
Na stavnicah pred začetkom prvenstva najvišje kotira Francija, ki je na zadnjih tekmah v zares imenitni formi nepremagljiva, vendar je prvenstvo vseeno nekaj povsem drugega. Sledijo jim svetovni prvaki Nemci, ki so poleg domačinov tudi na splošno najresnejša ekipa za osvojitev Evrope. Na tretjem mestu je Španija, ki lovi letos tretji zaporedni naslov na evropskih prvenstvih. Četrta je Anglija, potem pa po vrsti sledijo še Belgija, Italija in Portugalska. Glede na novo lestvico FIFE, ki jo je objavila včeraj, pa so prvi nosilci v Evropi Belgijci, ki so zasedli drugo mesto takoj za Argentino. Slovenija je na tej lestvici šele na 57. mestu in je pridobila štiri mesta.

Konkretno oslabljene reprezentance zaradi poškodb
Nekatere velike reprezentance bodo na prvenstvu kar konkretno oslabljene, saj bo letos manjkalo kar nekaj poškodovanih nogometašev. Največ – kar štiri manjkajoče bodo pogrešali Angleži, ki se bodo morali znajti brez Dannyja Welbecka, Jacka Butlanda, Fabiana Delpha in Alexa Oxlade-Chamberlaina. Tudi Italiji in Franciji bodo manjkali po trije nogometaši. Gostitelji, ki imajo na srečo kar širok izbor igralcev, bodo prvenstvo izpustili mlada osrednja branilca Kurt Zouma in Raphaela Varana ter Aymeric Laport. Pri Italijanih, finalistih iz leta 2012, v kadru ne bo Marca Verrattija, Alessia Cercija in Claudia Marchisia. Belgija je ostala brez izkušenega Vincenta Kompanyja, Nemčija brez Ilkaya GündoganaPortugalska brez Fabia Coentraa in za konec še Španija brez Danija Carvajala, ki se je poškodoval na finalni tekmi Lige prvakov.

Zaradi takšnih ali drugačnih razlogov doma ostala tudi velika imena
Kot vedno imajo zadnjo odločitev pri izbiri igralcev selektorji, ki velikokrat postrežejo s presenečenji in zaradi takšnih ali drugačnih razlogov doma pustijo tudi svetovne zvezdnike. Največ takšnih ima branilka naslova Španija, glavni trener je prečrtal kar nekaj velikih imen, kot so denimo Diego Costa, Juan Mata, Fernando Torres, Santi Cazorla in drugi. Tudi selektor Nemčije je na presenečenje mnogih v domovini doma pustil Marca Reusa. Domači navijači bodo prikrajšani za vragolije Karima Benzemaja, ki je zaradi afere odpadel. V domovini je močno nevihto sprožil tudi Roy Hodgson, ki na evropsko prvenstvo ni vzel letos odličnega Dannyja Drinkwaterja, doma je ostal tudi Theo Walcott. Italijani so ostali brez legende Andree Pirla ter Sebastiana Giovinca. Med vzhajajočimi zvezdami pa lahko izpostavimo Alena Halilovića, člana Barcelone, ki ga v Hrvaško reprezentanco ni vpoklical Ante Čačić. Letos bo torej manjkalo kar nekaj velikih imen.

SKUPINA A: Francija, Romunija, Albanija, Švica.

SKUPINA B: Anglija, Rusija, Wales, Slovaška.

SKUPINA C: Nemčija, Ukrajina, Poljska, Severna Irska.

SKUPINA D: Španija, Češka. Turčija, Hrvaška.

SKUPINA E: Belgija, Italija, Irska, Švedska.

SKUPINA F: Portugalska, Islandija, Avstrija, Madžarska.

 

G. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Javnomnenjska anketa] SDS se obeta visoka zmaga na evropskih volitvah

Podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji...

Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

27. april – dan, ko so komunisti paktirali z nacisti in razklali slovenski narod

27. aprila je državni praznik. Imenujejo ga dan boja...

Amerika šokirana: Razmere na kampusih ušle izpod nadzora

V zadnjih dneh vse bolj kaže, da so razmere...