Po rekordnih milijonskih poslih se začenja boj za vladarja Slovenije!

Datum:

Jutri se v okviru 23. kroga začenja dolgo pričakovani spomladanski del Prve lige Telekoma Slovenije. Po odličnem jesenskem delu je bil zimski premor za vse ljubitelje nogometa predolg. A še zdaleč ne moremo reči, da je bilo med premorom vse skupaj zaspano. Vrteli so se milijoni, dogajali rekordni posli in tudi velika presenečenja. Vprašanje pa še naprej ostaja isto, kdo bo državni prvak, večna tekmeca pa predvsem Olimpija in Maribor.

Visoka pričakovanja za spomladanski del sezone, ki je pred nami, ima praktično celotna slovenska javnost. Tudi ekipe imajo svoja pričakovanja in če bomo v teh 14. krogih spomladi spremljali takšen nogomet kot jeseni, potem se nam seveda ni treba ničesar bati.

Rekordni posli za velike milijone
Letošnja zima v Prvi ligi Telekoma Slovenije je postala rekordna v vseh mogočih pogledih. Prednjačila je predvsem Olimpija. Najprej rekordna prodaja Andraža Šporarja, ki je postal, kot se je kasneje izkazalo, samo najdražji Slovenec, ki je prestopil iz Prve lige v tujino, Basel je plačal zanj nekaj manj kot tri milijone, znesek pa se bo najbrž še povišal. Ezekiel Henty je postal najdražji nogometaš, ki je kadarkoli zapustil slovenski prostor, znesek zanj pa jeznaš več kot pet milijonov. Eleke je postal najdražji nogometaš, ki je kadarkoli prestopil med dvema slovenskima kluboma. Znesek, ki ga je Olimpija plačala Gorici, pa nekaj manj kot milijon. Nejc Vidmar je postal rekorder med vratarji v slovenskem prostoru. Petar Stojanović sicer ni postal rekorder, ampak je bil prav tako z njim izpeljan eden izmed večjih poslov v zgodovini lige.

Ezekiel Henty je postal najdražji nogometaš, ki je odšel iz slovenskega kluba (foto: facebook).
Ezekiel Henty je postal najdražji nogometaš, ki je odšel iz slovenskega kluba (foto: Facebook).

Borba za naslov in za vsak milimeter na lestvici
Na vrhu po jesenskem delu sta večna tekmeca, razlika je ob zaključku skopnela na samo tri točke. Če je bila Olimpija jeseni glavni favorit za naslov, so se sedaj stvari nekoliko spremenile. Maribor je med zimo znal obdržati svoje adute, medtem ko je Olimpija za velike denarje pustila svoja glavna igralca. In sedaj so aktualni državni prvaki kljub zaostanku treh točk celo v prednosti. Domžale lovijo vodilni ekipi, vendar morajo biti pazljive na četrto Gorico, ki o Evropi lahko upa le s težavo. Zavrč kot vedno čaka nekje na sredini lestvice, ima lepo zavetje pred spodnjim delom in pa nekoliko previsok zaostanek za mesti, ki vodijo v Evropo. Potem pa sledi ogorčen boj za obstanek kot že dolgo ne. Po jesenskem delu je ogroženih kar pet ekip, ki jih ločijo samo štiri točke. Odločale bodo malenkosti in vsaka tekma proti konkurentu bo štela dvojno. Obeta se nam krčeviti boj za obstanek. Vse skupaj bo zagotovo še dodatno poživilo prvenstvo.

Lestvica:
Olimpija     22  14  4  4    53 : 18  46
Maribor      22  14  4  4    55 : 23  43
Domžale    22  10  8  4    32 : 14  38
Gorica        22  11  2  9    34 : 33  35
Zavrč          22   8   6  8    25 : 26  30
Celje           22   5   5  8    18 : 36  23
Koper          22   6  4  12   25 : 37  22
Krka            22   5  7  10   17 : 31  22
Rudar          22   5  7  10   18 : 33  22
Krško          22   4  7  11   11 : 37  19

OLIMPIJA

Prenova napada, naslov zgolj zatiskanje oči ali pa celo realnost
V Olimpiji je poleti zapihal svež veter in posledice so bile vidne takoj. Odlične predstave, ljudje na tribunah in potem še naslov jesenskega prvaka. Za vse navijače se je zdelo kot v pravljici, potem pa je prišla še sedaj nejasna menjava trenerja Marijana Pušnika, ki je Olimpijo prvič popeljal do jesenskega naslova. Novi trener je postal Srb Marko Nikolič, kar marsikomu ni bilo po godu. Potem pa so se začeli še rekordni milijonski prestopi. Najprej Šporarjev odhod, kasneje še dražji odhod Hentya. Oba sta bila gonilna sila jesenske Olimpije, ki nima več niti enega napadalca iz jesenskega dela. Obetali so se veliki prihodi, prišla sta predvsem nova rekorderja, Eleke in Vidmar. Prišli so še izkušeni napadalci, pred katerimi je velika odgovornost, da stopijo v čevlje dveh igralcev, ki še naprej ostajata v srcih navijačev. Kot pravijo vodilni v klubu, bo šlo za mešanje izkušenj z mladostjo, vendar se tu poraja vprašanje, ali je mladi Eleke sploh zmožen stopiti v tako velike čevlje Šporarja in ali je takšna prenova napada v boju za naslov prvaka v takšnem trenutku primerna. Marsikomu se zdi, da bodo ravno zimski prestopi Olimpijo stali lovorike.

Prihodi:
Blessing Eleke (Gorica), Nejc Vidmar (Domžale), Julius Wobay, Miroslav Radović in Danko Lazović.

Odhodi: 
Andraž Šporar (Basel), Lucas Ontivero (Galatasaray/konec posoje), Enis Đurković (Krško), Mariotto (Fluminense/konec posoje), Dejan Đermanović (Željezničar Sarajevo), Ezekiel Henty (Lokomotiv Moskva), Rok Vodišek (Šenčur/posoja).

Andraž Šporar je bil jeseni glavni adut Olimpije s 17. zadetki (foto: facebook).
Andraž Šporar je bil jeseni glavni adut Olimpije s 17 zadetki (foto: Facebook).

MARIBOR

Novaković se lahko maščuje Olimpiji s prvim naslovom v karieri
Maribor je z novim trenerjem zadel v polno, saj bi lahko rekli, da je ob terenu dvanajsti igralec. Od kar sedi na klopi vijoličastih, v prvenstvu še ni izgubil tekme, kar daje navijačem upanje, da lahko prehitijo večnega tekmeca iz Ljubljane in slavijo novo prvenstveno zvezdico. Vsi verjamejo, da lahko zaostanek treh točk nadoknadijo že v kratkem. V zimskem prestopnem roku se je še enkrat več izkazal Zlatko Zahović, ki je v klub pripeljal šest nogometašev brez odškodnine, od tega je pet preverjenih igralcev. Mladi so odšli pridobivat izkušnje, edini resnejši odhod pa je znova napolnil klubsko blagajno z milijoni. Govorimo namreč o Stojanoviću, ki je odšel v Dinamo. Ravno to pa je edina težava vijoličastih, ki na tem mestu, vsaj v preteklosti se je izkazalo, tako nimajo prave zamenjave, ekipo je sicer okrepil Palčić, ki pa ima težave s poškodbo. Za konec pa seveda ne moremo mimo najbolj vročega priimka, to je Novaković, ki je sprožil pravo evforijo na eni in bes na drugi strani. V Maribor je prišel po naslov prvaka, ki ga v svoji dolgoletni karieri še nima, s tem pa bi se lahko sladko maščeval vsem Ljubljančanom.

Glavni adut Maribora spomladi bo zagotovo izkušeni Novaković (foto: facebook).
Glavni adut Maribora spomladi bo zagotovo izkušeni Novaković (foto: Facebook).

Prihodi: Matej Palčič, Amar Rahmanović, Denis Šme vsi (Koper), Valon Ahmedi (Celje), Rodrigo Defendi, Milivoje Novaković.

Odhodi: Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Dalibor Volaš (Pahang), Aleš Mejač (Rijeka/posoja), Dino Hotić, Martin Kramarič, Robert Pušaver, Damjan Vuklišević vsi (Krško/posoja), Daniel Vujčić, (Zarica/posoja), Abel Gigli.

Jutri ne spreglejte: Veliki intervju s kapetanom Maribora Marcosom Tavaresom

DOMŽALE

Upajo da se dvoboj spremeni v troboj  –vendar brez prvih dveh adutov
Domžale so letos prikazale povprečen nogomet, kar jih je tudi stalo lepega števila točk, ki bi jih približal vodilnima. Slab odstotek točk na domačem terenu je botroval nekoliko slabšemu startu. Rumeni so navduševali s svojo borbeno igro v obrambi, imeli so namreč daleč najboljšo obrambo s 14 prejetimi zadetki. Kako se bo znašla obramba Domžal brez dveh najboljših mož, Nejca Skubica in Vidmarja, bomo videli, jasno pa je, da jim bosta še kako manjkala. Skubic je bil celo prvi asistent lige z osmimi podajami, preselil se je v Turčijo. Vidmar pa k neposrednemu konkurentu Olimpiji, kar bo delo Domžalam še otežilo. Za njimi so kakovostne priprave v Turčiji, če se bodo odrezali bolje kot lani, ko so iz rok izpustili jesenski naslov, bi se morda lahko še vpletli v boj za prvi dve mesti. Prišle so tudi štiri okrepitve iz tujine, kakšnega kova so, pa bomo videli kmalu.

Prihodi: Filip Janković (Collecchio), Alvaro Brachi (Videoton), Axel Maraval (Arles Avignon), Samir Masimov (Nefči Baku).

Odhodi: Nejc Skubic (Konyaspor), Nejc Vidmar (Olimpija), Ousseynou Ndiaye (Diambars/konec posoje), Rudi Požeg Vancaš, Matej Podlogar oba v (Celje), Žan Kumer (Radomlje/posoja).

Najboljši vratar lige Nejc Vidmar je zapustil Domžale (foto: facebook).
Najboljši vratar lige Nejc Vidmar je zapustil Domžale in se preselil v Olimpijo (foto: facebook).

GORICA

Misija nemogoče: ponoviti jesenski del in se vmešati v boj za Evropo
Gorica je bila pravo presenečenje letošnje sezone. Če so še lani zasedli deveto mesto, so letos jeseni končali kot četrti. Igrali so lep, privlačen nogomet in praktično iz ničesar prilezli zelo visoko. Kot vemo, ima kot mnogi drugi tudi Gorica ogromno težav s finančnimi sredstvi. Vendar jim je pri vsem skupaj nekoliko pomagala prodaja Elekeja v Olimpijo in so si tako vsaj malce napolnili klubsko blagajno. Kako bo odhod prvega zvezdnika vplival na igro, pa je popolnoma drugo vprašanje, ob njem sta klub zapustila še Cvijanovič in Širok, dva standardna nogometaša. Kreativec v igri Amel Džuzdanović pa je tako ali tako poškodovan. Miran Srebrnič se tako sooča z velikimi težavami, na kakšen način pripraviti ekipo, da bo nadaljevala jesensko delo. Zdi se nemogoče, boj za mesta, ki vodijo v Ligo Evropa, je odprt, in lahko bi rekli, da upanje umira zadnje.

Prihodi: Jani Curk (Maribor), Amarachi Osuji (Tolmin/vrnitev s posoje), Rifet Kapić.

Odhodi: Goran Cvijanović (Al Arabi), Matija Širok (Jagiellonia), Blessing Eleke (Olimpija).

Kako se bo znašla Gorica sedaj, ko je odšel najboljši igralec Eleke (foto: facebook).
Kako se bo znašla Gorica sedaj, ko je odšel najboljši igralec Eleke (foto: Facebook).

ZAVRČ

Stara zgodba, nova ekipa Vuka, boj za Evropo nemogoč
Tako kot vsakič je tudi tokrat alfa in omega kluba Miran Vuk prenovil dobršen del ekipe. Težko je govoriti o tem, kaj lahko pričakujemo od Haložanov spomladi, saj se je zamenjala praktično celotna ekipa. Tako kot ponavadi lahko Zavrč pričakujemo nekje v sredini na petem mestu, kjer so tudi sedaj. Nekako so brez skrbi pred cono izpada, da bi napadali za višja mesta, pa je težko pričakovati. Za večino igralcev je Zavrč samo odskočna deska pred poletjem, saj jih je veliko prišlo, ker niso našli kluba med zimskim prestopnim rokom. V ekipo Zavrča se je, denimo, vrnil vratar Marko Ranilovič, ki je pred kratkim ravno odšel iz Haloz.

Prihodi: Ovbokha Agboyi (Skënderbeu), Luka Šalamun (Drava), Tin Karamatić (Zrinjski), Filip Duriš (Slovan Bratislava), Marko Ranilović (ViOn Zlate Moravce), Dean Tišma (Bari), Nemanja Jakšić (Zeta), Matija Miketić (Hellas Verona), Stanislav Štanenko (Karptay Lviv), Viktor Stevanović (Fiorentina), Petro Namuilik (Karptaty Lviv), Igor PrahićTimotej Dodlek, Josip Filipović (Inter Zaprešić).

Odhodi: Toni Datković, Albert Riera in Zlatan Muslimović vsi (Luka Koper), Aitor Ruano (Cornella), Denis Glavina, Dejan Polić, Dominik Picak (Cloppenburg), Pavol Bajza, Stefan Petrović, Ivan Novoselec (Lučko), Tim Kolar (Celje U19), Rok Zorko (Drava/posoja).

CELJE

Lanski junaki letos neprepoznavni in zimska prenova ekipe
Ekipa, ki je bila v lanski sezoni hit, je letos popolnoma razočarala. Pomagala ni niti menjava trenerja Simona Rožmana. Poleti je prišlo kar nekaj neposrečenih igralcev, ki se niso izkazali, zato so Celjani pozimi bolj ali manj redčili svoje vrste. Pripeljali so nekaj preverjenih igralcev, ki so že pokazali svoj talent in bi lahko spremenili igro Celja na bolje. Šesto mesto in zgolj štiri točke prednosti pred zadnjo ekipo je daleč od pričakovanega, vendar bi se s predstavami, ki so jih že kazali, lahko hitro oddaljili od teh nevarnih mest, kjer varovancev Iztoka Kapušina zagotovo nismo pričakovali.

Prihodi: Mario Brlečić (IBV), Damir Hadžić (Luka Koper), Lovre Čirjak (Zadar), Rudi Požeg Vancaš, Matej Podlogar oba (Domžale), Nino Pungaršek (Bravo/vrnitev s posoje).

Odhodi: Ramon Soria, Ivan Hosman, Jeronim Klapan (Istra 1961), Osman Ali (Stripfing), Marko Klemenčič (Bravo/zaključek posoje), Valon Ahmedi (Maribor), Ivan Firer (Thanh Hoa), Amir Bilali (Bylis Ballsh).

KOPER

Celovita prenova daje upanje, vendar je realnost morda drugačna
Kaj sploh reči o tako celoviti prenovi kluba, kot jo je letos pozimi storil Koper. Zamenjali so še klubski grb, ki naj bi jim prinašal boljše rezultate. Z novim vodstvom na čelu so se odločili za korenite spremembe, ki naj bi jim prinašale boljše rezultate. Vse skupaj pa je morda drugače, saj, kot vemo, je letošnja prenova podobna tisti iz Zavrča, ki pa Haložanom še ni prinesla nekega večjega uspeha. Vodilni pri obalnem prvoligašu obljubljajo marsikaj, tudi nastopanje v Evropi, kar je vsaj za enkrat zgolj utopija. V klub je prišlo tudi kar nekaj igralcev iz Zavrča, ki so že sodelovali z Matičem in Petkovičem, najbolj zveneče ime v ekipi pa je zagotovo Albert Riera, vendar tam ni pokazal vseh svojih kvalitet, ki naj bi jih premogel.

Prihodi: Toni Datković, Albert Riera, Zlatan Muslimović vsi (Zavrč), Marin Jurina (Čapljina), Mademba Djibril Cisse (Utenis), Jakov Biljan (Dinamo Zagreb/posoja), Fabian Lokaj (Köniz), Ruben Bellima (Real Madrid C), Luka Leko (Lučko), Joel Valencia (Logrones), Jefthon (Inter Zaprešić), Darnel Situ (Hödd), Luka Batur (Zadar), Boris Živanović (Pittsburgh), Jonathan Niguez (Feirense), Vjekoslav Tomić (Xäzär).

Odhodi: Davor Škerjanc (Triestina), Mislav Anđelković (Birkirkara), Ivan Šimurina, Igor Gal, Drago Gabrić, Damir Hadžić (Celje), Josip Ivančić (Rijeka/konec posoje), Vasja Simčič (Tolmin/posoja), Sven Dedić (Vinogradar), Luka Vekić (Ankaran/posoja).

Koper bo v spomlad krenil tudi z novim grbom (foto: facebook).
Koper bo v spomlad krenil tudi z novim grbom (foto: Facebook).

KRKA

Odprte vse možnosti, cilj je jasen
Ekipa iz Novega mesta, ki je jeseni igrala v dokaj nepredvidljivi formi, je zaenkrat na izjemno solidnem osmem mestu. V spodnjem delu so razlike izjemno majhne, zato bodo morali biti varovanci Andreja Kastrevca veliko bolj zbrani kot do sedaj. Če se želijo izogniti zadnjima dvema mestoma, bodo morali zaigrati veliko bolje kot v pripravah, kjer so zabeležili samo dve zmagi in dva remija na skupno osmih tekmah. Trener je po eni strani še kako vesel, da je sin Žiga Kastrevec odšel na posoju h Getafeju, a seveda razočaran, ker nanj ne bo mogel računati spomladi. Kot njegova zamenjava v napadu je bil pripeljan Luka Majcen, ki je zamenjal že kar nekaj prvoligaških klubov.

Prihodi: Matteo Boccaccini (Brescia), Mladen Mrakić (Dorčol Beograd), Luka Majcen (Gorica), Mohammed Kabiru (Rijeka/posoja).

Odhodi: Jamilu Collins (Rijeka/konec posoje), Lamin Diallo (Šenčur), Luka Cerar (Radomlje), Kevin Kauber (Jelgava), Žiga Kastrevec (Getafe/posoja).

RUDAR

Globoke težave kluba, a ekipa še naprej funkcionira dobro
Marsikaj smo lahko prebirali v medijih v tem zimskem prestopnem roku. Finančne težave Rudarju zagotovo ne dajejo najboljše popotnice, vendar ekipa vsaj zaenkrat funkcionira dobro, brez kakšnih večjih sprememb ali težav. V letošnji sezoni zato za knape zagotovo ostajata samo dve nalogi, čim prej rešiti finančne težave, ob tem pa nizati tudi rezultate, ki jih bodo pripeljali do obstanka. Predstave v jesenskem delu in med zimskimi pripravami kažejo v pozitivno smer. Ob kakšnih nepričakovanih dogodkih pa bi neposredna konkurenca lahko izkoristila vsako najmanjšo težavo.

Prihodi: Erman Bevad (Sturm Graz), Ilija Markovski (Čornomorec).

Odhodi:  Rusmin Dedić (konec kariere), Tilen Lešnik (Veržej), Matic Žitko (Olimpia Grudziadz), Senad Jahić (Saipa).

KRŠKO

Zimske spremembe in prihodi dajejo upanje za obstanek
V ekipo, ki je neverjetno začela svoje potovanje po prvi ligi, prihajajo mladi nogometaši, ki so še kako željni dokazovanja. Res je, da jih je večina na posoji iz Maribora, vendar kljub vsemu to ne bi smelo biti vprašanje motivacije. Navijači, ki dihajo s klubom, mu bodo seveda na najboljši možni način pomagali, saj bo ta moral izkoristiti vsako najmanjšo priložnost in spodrsljaj, če bo seveda želel uiti zadnjemu mestu.

Krškemu se obeta krčevit boj za obstanek (foto: facebook).
Krškemu se obeta krčevit boj za obstanek (foto: Facebook).

Prihodi: Šime Gregov (Istra 1961), Benjamin Levak (St. Margareten), Enis Đurković (Olimpija), Dino Hotić, Martin Kramarič, Robert Pušaver, Damjan Vuklišević vsi (Maribor/posoja), Dejan Rusić.

Odhodi: Primož Levičar (Brežice), David Bučar, Luka Hudopisk, Marko Felja vsi (Brežice/posoja).

G. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Javnomnenjska anketa] SDS se obeta visoka zmaga na evropskih volitvah

Podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji...

Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

27. april – dan, ko so komunisti paktirali z nacisti in razklali slovenski narod

27. aprila je državni praznik. Imenujejo ga dan boja...

Amerika šokirana: Razmere na kampusih ušle izpod nadzora

V zadnjih dneh vse bolj kaže, da so razmere...