Veliki finale Lige prvakov je pred vrati. Kdo se bo veselil – Atletico ali Real?

Datum:

Vsi nogometni navdušenci počasi že odštevajo ure do velikega finala Lige prvakov. Ne daleč stran od Slovenije – v Milanu – se bosta za najprestižnejšo evropsko klubsko lovoriko pomerila Atletico Madrid in Real Madrid. To je finale, ko se za vse nogometne navdušence po svetu ustavi čas in tudi tokrat od 20.45 dalje ne bo nič drugače. Slovenija bo imela po dolgem času spet predstavnika v velikem finalu, in to bo Jan Oblak, eden najpomembnejših členov zasedbe colchonerosov, ki kot prvi lahko osvoji ta prestižni naslov, z njim bo dihala tudi praktično celotna Slovenija.

Letos galaktiki lovijo “Undecimo” oziroma enajsti naslov v elitni Ligi prvakov. Jubilejni deseti naslov so osvojili pred dvema letoma ravno proti Atleticu. Rdeče-beli pa lovijo sploh svoj prvi naslov v tem tekmovanju. Do sedaj so se dvakrat znašli v finalu in bili obakrat neuspešni, prvič leta 1974, ko so izgubili proti Bayernu, drugič pa pred dvema letoma. Zanimiv pa je predvsem ta podatek, da je Atletico v zadnjih dveh letih v Ligi prvakov vselej izgubil proti Realu. Lani v četrtfinalu, predlani pa v finalu. Zgodba v prvenstvu pa je popolnoma drugačna oziroma obratna.

Kdo se bo bolje znašel v napadu?
Torres in Griezmann predstavljata izjemno nevaren dvojec, ki preži predvsem na napake gostov in pa ekspresno hitre protinapade, skupaj sta zabila 33 zadetkov in bila dva izmed najbolj zaslužnih igralcev Atletica za preboj vse do velikega finala. V finalu bosta imela skoraj zagotovo veliko dela tudi v obrambi, a vseeno se bosta znala še kako hitro izstreliti v protinapad, ki bo najbrž spet glavno orožje colchonerosov. Real, ki pod vodstvom Zidana igra veliko boljši nogomet, bo prevzel pobudo od samega začetka, veliko je seveda odvisno tudi od tega, kako bo razpoložen trojec “BBC” Benzema-Bale-Crstiano Ronaldo. Če bo napad, ki je letos skupaj dosegel že 99 zadetkov razpoložen, potem bo imel Jan Oblak težko nalogo, da zaustavi vse poizkuse. Zato je naloga Simeoneja in njegovih varovancev predvsem ta, da zaustavijo ta Realov galaktični napad

Nenormalna prevlada Španije. Šestič oba finalista iz Španije
V zadnjih letih v Evropi prevladuje predvsem in zgolj Španija. Sevilla je ekipa, ki se v zadnjih letih v Ligi Evropa počuti še veliko bolje kot doma. Letos so v tem tekmovanju osvojili še tretji zaporedni naslov. Podobno se bo zgodilo tudi v elitni Ligi prvakov, kjer bo še tretjič zapored na prestol stopila ekipa iz Španije. Lani je to uspelo Barceloni, predlani Realu, letos pa bo to eden izmed dveh madridskih klubov. Sploh prvič v zgodovini pa se bo zgodilo, da se bosta v roku treh let v finalu pomerili dve ekipi, ki sta se srečali že pred dvema letoma. Še tretjič v zadnjih 16 letih bomo videli španski finale: oba je doslej dobil Real. Skupno pa bo to že šesti finale, ko oba kluba prihajata iz iste države. Po enkrat smo videli še angleški, italijanski in nemški finale.

G. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Javnomnenjska anketa] SDS se obeta visoka zmaga na evropskih volitvah

Podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji...

Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

27. april – dan, ko so komunisti paktirali z nacisti in razklali slovenski narod

27. aprila je državni praznik. Imenujejo ga dan boja...

Amerika šokirana: Razmere na kampusih ušle izpod nadzora

V zadnjih dneh vse bolj kaže, da so razmere...