Tretji najbogatejši človek na svetu je …

Jeff Bezos (foto: epa)

Milijarder, katerega premoženje ocenjujejo na več kot 65 milijard dolarjev, je po oceni revije Forbes, Jeff Bezos. Gre za lastnika časnika Washington Post in ustanovitelja spletne trgovine Amazon. Bezos ima sicer v lasti 18-odstotni delež te priljubljene spletne trgovine.

Prihodki spletne trgovine Amazona so daleč presegli pričakovanja analitikov, delnice podjetja pa na borzi kotirajo vedno višje. Spletni gigant je imel lani 92 milijonov, letos pa neverjetnih 857 milijonov dolarjev dobička, poroča BBC.

Nad Amazonom navdušeni tudi v Indiji
Kakor kaže je Bezos zadel z glavico na žebljico s Prime članstvom pri Amazonu, ki nudi dodatne storitve, vključno z brezplačnim prevozom za določeno letno pristojbino. Prav ta pogruntavščina mu je namreč omogočila neverjetno mednarodno rast.

Junija so tovrstno članstvo ponudili tudi Indijcem in od takrat delajo “mašine” pri Amazonu kot nore. Prime članom v Indiji je Amazon ponudil med drugim tudi dostop do originalnih Amazonovih serij in filmov, tudi najboljših indijskih ustvarjalcev in talentov.

Podjetje pa žanje največji dobiček na Prime dan, ki se pri Amazonu zgodi enkrat letno. To je dan, ko pri Amazonu kot obsedeni kupujejo ljudje iz vsega sveta, seveda pod bolj ugodnimi pogoji in cenami. V Veliki Britaniji pa je Amazon prepoznan tudi po svoji spletni trgovini z živili.

Jeff Bezos (foto: epa)

Jeff Bezos (foto: epa)

Kdo je Jeff Bezos?

• Rodil se je v Albuquerque, Nova Mehika, 1964.

• Študiral na univerzi Princeton in delal na Wall Streetu.

• Začel pri Amazonu kot spletni prodajalec knjig na drobno; v Seattlu leta 1994.

• Podjetje se je hitro širilo, vendar večjega dobička sprva še ni bilo.

• Leta 2013 je kupil časnik Washington Post.

Jeff Bezos ima tudi zanimiv hobi. Navdušuje ga veseolje, vesoljske ladje in znanstvena fantastika. Je velik ljubitelj in oboževalec serije Star Trek. Med drugim je tudi ustanovitelj podjetja Blue Origin, ki se ukvarja z vesoljskimi poleti.


Bogatejša od Bezosa le še Bill Gates in Amancio Ortega
Po ocenah revije Forbes se pred Bezosom bahata le še ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki je s svojimi 78 milijarda mi dolarji najbogatejši človek na svetu in Amancio Ortega, ustanovitelj Zare, ki “tehta” 73,1 milijard dolarjev.

V. V.

 

 • dr Janez Sveti

  Lepo bi bilo, ko bi povedali, da takšno podjetje, kot je Amazon, Google, Youtube, Facebook, lahko nastane edino v Ameriki in na KItajskem. Kitajska šele začenja svojo pot, saj do sedaj niso imeli tehnoloških zmogljivosti. Pisati pavšalno je enostavno zavajanje mladih nadebudnih podjetnikov, ki upajo,da tudi oni lahko ustvarijo kaj podobnega.Lahko, vendar ne v Sloveniji. To enostavno ni možno zaradi poslovnega okolja.

  DR Janez SVeti spletni investitor

  • Anton

   pa kako , kaj ni Kitajska komunistična država?;)

   • dr Janez Sveti

    Je. Tako kot Slovenija. Tam je mreža bivših partijcev javna. Enako kot pri nas pa so mrežo izkoristil za nadvlado in bogatenje.
    Oni so komunisti, tako kot so direktorji , profesorji, zdravniki in upokojenci še vedno hipiji iz mladosti.
    DR janez Sveti globalni

   • Minovak

    Je, ampak samo na papirju. Če bi bila zares komunistična, bi tam vladala beda, nered, teror in kriminal, recimo tako kot v Venezueli (ki plava na nafti) in S. Koreji (ki ima najbogatejšega diktatorja na svetu, kot je bil včasih Tito). Pridružujemo se jim tudi mi…!

   • Borut Stari

    Je ja. Vendar deluje na kapitalistični način. Očitno dobra kombinacija.

    • Meho

     Nekaj podobnega je v Venezueli, pa ni preveč dobra kombinacija. Aja, tam je pa kao ‘preveč kapitalizma’. Zmente se že enkrat.

     • Borut Stari

      Motiš se Meho motiš, Kitajci se sproti učijo. Venezuelci se gredo revolucij eno za drugo in so propadli. Kitajci pametno uporabljajo evolucijo. Počasi a ziher.

     • indijanka

      Drži. Angleščino uvajajo že v vrtce. Prijateljica se je pred letom preselila tja. Zato, da poučuje angleščino so ji nudili stanovanje + plačo. Zasluži več kot bi zaslužila pri nas. Zaradi veliko nižjih preostalih življenjskih stroškov pa ji tudi konec meseca ostane lep presežek. Prebiranje njenega bloga nam je podrlo vse mite o kitajcih.

   • janez.pokoncni

    Janez ima prav sicer pa to ni prognoza, ampak dejstvo.

    Nihče od nas ne zna našteti “orng” startupov oziroma resnih firm, ki so nastale v zadnjih 20tih letih v Evropi in v Evropi tudi delujejo, zaradi preprostega razloga – ni jih.
    Nastanejo že, vendar se, če jim res uspe, preselijo v poslovno ugodnejša okolja.

    In kaj je tisto, kar Evropo zadnjih 30-40 let tako zelo tišči nazaj, da jo preostali svet počasi a vztrajno dohiteva? Več razlogov, osebno sem prepričan, da je glavni razlog socialna država, sistem vzajemnega ropanja, ki stimulira lenuhe in destimulira pridne, ustvarjalne in sposobne.

    • Anton

     čak to pa nimaš prav svetina komunizma so pravice delavstva

     sarkazem press

   • pokvarjeniSvet

    Kitajske in Slovenije ni možno primerjati…mi smo samo ena provinca ZDA katerim moramo plačevati obresti in valilnica JS odpadnikov ter ostalih neokomunajzerjem.

 • Mihilus

  Njegovo premoženje je izračunano po kapitalski vrednosti delnic kar je pri njegovem poslu zelo dvomljivo. Sicer pa na uradni listi najbogatejših manjka Vatikan, ki je z gromozanskim naskokom najbogatejša inštitucija na svetu in pa bankirske družine (Astor, Bundy, Collins, DuPont, Freeman, Kennedy, Li, Onassis, Reynolds, Rockefeller, Rothschild, Russell, Van Duyn) katere imajo po večini vse več kot 100 miljard premoženja. Rothschildova družina celo več triljonov.

  • BengBeng

   Tudi naš prijatelj Putin je tu nekje vmes.

   • pokvarjeniSvet

    Putin je zelo Bogat, ampak proti tem banksterskim družinam nima nihče na tem Svetu šans, edino Vatikan mogoče – ampak to je inštitucija, ne pa recimo skupek 4 oseb oz familij.

  • Darko Bukovec

   Točno tako…folku sam prodajajo meglo. Najbogatejši je Rothschild familija, ter ostala companija ki si jo naštel…pravzaprav oni imajo vse centralne banke pod kontrolo. Denarja imajo koliko hočejo si natisniti ali koliko pač želijo v finančni sisitem vnesti…pač oni si lahko po mili volji tiskajo denar.

   • pokvarjeniSvet

    če si lastnik vse teh centralnih bank oz si glavna tiskalnica za njih. Pol moreš imeti najmanj triljone $ € bogastva.

  • Meho

   Jasno, da je ‘gromozansko bogastvo’ Vatikana samo mit. Njihov proračun je okoli 700 milijonov dolarjev. Malo več kot ima naš Zoki. Aja, ti šteješ tudi nune, pa misijonarje, pa šole in sirotišnice, ki so jih naredili misijonarji,pa cerkve, pa cliota od našega župnika itd. itd.

   OK, res so najbogatejši na Svetu.

  • novaknovak

   ma ne bluzi, Vatikan?! kaj pa monaco, liechenstein, Bermudi, …sicer pa vse nekaj mešaš, nekaj kemikov, nekaj ladjarjev, neko državo…dej, raj tih bod

  • soc

   Buh te nima rad, ti pa tvoje gostilniško nakladanje o svetovni zaroti. Bankirji Onassis in DuPont… Pa več trilijonov pri (resda zelo široki v vseh svojih vejah) rodbini Rothschild… Pa katoliška cerkev kot najbogatejša svetovna inštitucija, verjetno zato, ker ima največ nepremičnin v obliki cerkva, kapelic in znamenj, ki ji na skrivnosten način prinašajo ogromne dohodke… Včasih ne vem, ali bi se ob takih nebulozah in preprostih faktičnih ali logičnih nesmislih smejal ali jokal nad človeško neumnostjo.

 • Meho

  Res je, Kitajci se ne mešajo v ekonomijo, se pa zato Komunistična Partija, ki pobere denar in regulira ekonomijo.

 • Marija

  Ni kaj komentirati tako je in tako bo ostalo dokler bo človeštvo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!