V gozdičku pri Škofji Loki prenovljena pravljična dežela

20
Pravljična dežela Gorajte Foto: društvo Oddih

Pravljična dežela, kjer v lesenih hiškah v gozdičku v Gorajtah pri Škofji Loki živijo pravljični junaki, zaživi v predbožičnem času, ko pravljičarji v polurni predstavi otrokom približajo deželo in pet različnih pravljic. Predstave bodo letos od nedelje, 18. decembra, do srede, 28. decembra ob 15. uri in 17. uri z izjemo 25. decembra, ko predstav ne bo. 

Društvo Oddih Gorajte je že sedmo leto pripravilo Pravljično deželo Gorajte. Letos bo v gozdičku v Gorajtah, nedaleč stran od Škofje Loke, v nedeljo zaživela prenovljena pravljična dežela. Do 28. decembra bo otroke popeljala v svet pravljičnih junakov.

Letos bodo otroke v svet pravljic popeljali junaki Muca Copatarica, Čarovnica Cica Mica, Zvezdica Zaspanka, Volk in trije prašički in Rdeča kapica. V  deželi  Nije  bodo otroke zabavali Peter Pan, poglavar Indijancev v indijanski vasi in kapitan Kljuka s svojim zakladom. Napovedujejo tudi prihod vile Zvončice ter srečanje z govorečim hrastom – Modrecem.

Obiskovalci se v pravljični deželi zberejo 20 minut pred začetkom predstave, v tem času otroke zabava animatorka Muca Copatarica. V predstavi se otroci sprehodijo skozi celotno Pravljično deželo. Na petih postajah jim pravljični junaki pripovedujejo pravljice. Ob koncu predstave otroke obišče Dedek Mraz in jih obdari. V ta namen morajo starši za svojega otroka prinesti darilo v darilni vrečki, opremljeni z njegovim imenom. Po obdarovanju sledi še čajanka s piškoti.

Ogled vseh predstav je brezplačen. Predhodna prijava ni potrebna. Za lažje pokritje stroškov organizacije in postavitve pravljične dežele pa zbirajo prostovoljne prispevke, so sporočili organizatorji.

B.J., STA

 • fmg9

  Ob koncu predstave otroke obišče Dedek Mraz

  Tovariš Mraz je komunist. Kaj ti bo taka “pravljična dežela” ???

  • Olga

   Mogoče jim bo Miro prinesel bonbončke!

 • Olga

  Čestitke! Mali ljudje (zame VELIKI) imajo za razliko od vlade prave ideje – razveseliti najmlajše!

  • fmg9

   Ja, res… Z nastopi čarovnic in komunističnih rahitičnih tovarišev Dedkov Mrazov…

   • Olga

    Upam, da muca Copatarica ne bo imela titovke!

   • Nata

    Ojej ??
    No , pa jaz vseeno peljem vnučka ( ne na sprevod tov. Mraza ) na kakšne pravljične dogodke . Se pa prej pogovarjamo , kako in kaj , oz. kdo ali kaj je kdo .
    Je zelo zanimivo !!

    • fmg9

     No sej Nata, zate nisem v skrbeh… Pač treba je biti vedno previden…

     (Previdnost je Mati vseh Modrosti ;))

     • Nata

      Hm. . . res je.
      Vendar pa je včasih tudi dobro biti . . . nepreviden !

     • fmg9

      Jah, veliko staršem in starim staršem, ki so bili neprevidni so otroci in vnuki končali na mamilih… :|
      Ja, ampak okej no, sej nisem toliko zategnjen no :)

     • Nata

      Uh,sorry. Pri otrocih in vnukih je kar dobro biti ” zategnjen “. Mislila sem na odrasle , glede previdnosti

   • indijanka

    Ne bodi pikolovski. Pomembna je dogodivščina, ki poveže otroke in starše. Ta spodbuja domišljijo, pa še potrošniška ni. Tudi midve s hčerjo si bova to deželo ogledali. Sicer sem pa sama že dobila letošnji darili. Pravkar sem si na vratih ogledovala misli prvošolčkov o zajtrku. Hči je zapisala. Jem ga z mamico. Včeraj pa sva si s petnajstletnikom ogledala nek koncert. Ne pa njegovem, ne po mojem okusu, pa vseeno takem, ki ga zmoreva oba. Najlepši koncert v mojem življenju, ko mi je petnajstletnik med meni ljubo pesmijo obrisal solze z lica. Že danes se bom jezila nanj, ker je pravi pubertetnik. Težave bom pozabila. Njegove roke na mojem licu pa nikoli.

    • fmg9

     Indijanka, tov. Mraz simbolizira revolucionarno klanje. Nikakor ni nek “dobri mož”, ampak sovjetski mesar in klavec.

     Meni je tudi ta srednja hčerka lani rekla: “Oči, pa saj D.Mraz tudi obdaruje.” (pobrala iz vrtca). Ampak sem ji lepo razložil, da tovariš Mraz nikakor ne obdaruje (ampak nateguje) in da mu je v interesu tuja lastnina ter da prihaja samo zato da krade domišljijo otrokom in denar poštenim staršem.

     • indijanka

      :) hmmm…zelo ti mora zaupati, da je ne bo prepričala pravljičnost in energija meseca in prijazni preoblečeni možaki, ki se razlikujejo le po barvi obleke.

     • fmg9

      Indy, ne pretiravaj. Miklavž (svetnik) nima ničesar skupnega z izmišljenim sovjetskim tovarišem Mrazom.

      Pri nas gremo gledat tradicionalne avtohtone jaslice po različnih župnijah, posebna dogodivščina je pa izlet na ogled živih jaslic v Postonjski jami…

     • indijanka

      zelo zanimivo :). Saj vem, da imaš otroke rad. No, tut mi gremo pogledat jaslice.

 • janez zorman

  Res škoda, da so uvozili dobrega moža iz Sovjetov. Sem že misli peljati otroke v Loko, a sem se premislil. Je dosti prireditev z “našo” tradicijo.

 • Franc Šink

  Leta 1945 v Gorajtah in bližnjem Crngrobu ni bilo prav nič pravljično.

 • karpelec

  Prenovljena pravljična dežela je v bistvu dežela naše vlade, kjer se vladniki lahko mirne duše igrajo z deželo in narodom in kjer ni opozicije, ki bi jim kvarila pravljični sen.

 • Iza Demos

  Lepo. Meni ugajajo vsi trije decembrski možje: Miklavž od KC, Božiček od Coca Cole in dedek Mraz iz bivše Yuge.
  Prav lepo je biti obdarovan in še lepše darovati.

 • dr Janez Sveti

  Obsedenost z komunizmom je bolezen. A otrokom razlagate o Dedku Mrazu komunistu??? Bolniki!
  DR Janez Sveti genij