Zakaj je evolucija preskočila razvoj zmajev?

Dandanes težko najdemo ljudi, ki bi verjeli v zmaje, kljub vsemu vplivu nanizanke Game of Thrones, kjer so se kreatorji ukvarjali s čim resničnejšim izgledom tovrstnih bitij. O njihovem obstoju ni nikjer znanih podatkov ali fosilov, torej ni mogoče, da so bili resnični.

Predstavljajmo si, da bi bili resnični. Ne samo pošastne živali, ampak dejanski leteči stvori, ki bi bruhali ogenj in svobodno preletavali nebo. Kje in kakšen bi bil ekosistem tovrstnih živali? Naši predniki ne bi imeli potrebe po načrtovanju domišljijskih stvorov s pomočjo sodobne tehnologije. “V eni točki je veliko ljudi verjelo v resničnost zmajev,” je zapisal antropolog David E. Jones v uvodu svoje knjige An Instinct for Dragons. Na straneh svojega dela večkrat poudari vprašanje, zakaj je govor o zmajih tako vseprisoten, predvsem na območju Nove Zelandije, Havajev in Islandije.

Oglašanje opic, orlov in divjih mačk zaradi strahu pred mogočnimi zmaji
V svojih odgovorih Jones omenja opice, kače, orle in divje mačke, ki se sporazumevajo z različnim oglašanjem in vedenjem. V nadaljevanju avtor opisuje, da so njihovi kriki del našega prastarega dela možganov in nas zato spominjajo na strašne glasove zmajev. Celotna ideja je privlačna, vendar v praksi popolnoma nemogoča. Kitajski filozof Wang Fu je povzel Jonesovo teorijo, ko je imaginarno opazoval zmaje, ki naj bi dejansko imeli vratove kač, kremplje orlov in tace tigrov.

Da pa bi prebudili lastno predstavo zmajev, moramo pogledati v davno preteklost.  Zmeraj nam v podobo prihajajo plazilci, kar pomeni, da izvirno prihajajo iz mezozoika. “Doba plazilcev” naj bi potekala v obdobju od 252 milijonov let pred našim štetjem do okoli 66 milijonov let nazaj. Najbolj znana kreacija mezozoika je dinozaver.

Dinozaver, brat zmaja
Povezava med dinozavri in zmaji je močno poznana. Kitajska je dolgo verjela, da so fosili dinozavrov dejansko kosti zmajev. Bitke med ljudmi, ki podpirajo obstoj zmajev, in temi, ki ga ne, še zmeraj traja. Razumljivo je, da so ljudje skeptični, ko pride do govora o tovrstni tematiki, vendar znanstveniki na te teze odgovarjajo s stavkom: “Resnica je bolj čudna kot fikcija.” Zmaji lahko ostajajo le v domišljiji ljudi, saj jih svet označuje za nepredstavljiv evolucijski pojav.

K. Ž.