Znanstvena fantastika po sovjetsko: Orožja, ki so si jih izmislili Rusi, ne da bi jih kdajkoli izdelali

Prototip sovjetskega strateškega bombnika Sukhoi T-4 (vir: twitter)

Vojaška zgodovina je polna oboroževalnih tekem, ki se nikoli ne končajo. Če ena stran izumi ostrejši meč, druga stran izdela močnejši ščit. Meči in ščiti te dni mogoče krasijo edino še muzeje, a to ne pomeni, da se je narava oboroževalne tekme spremenila. Spodaj izpostavljamo deset orožij, ki so si jih zamislili sovjetski in ruski znanstveniki. Mnoga od njih so bila opuščena v zgodnjih fazah razvoja, medtem ko so bila številna samo figment bujne domišljije, s katero so parirali ameriškim tehnološkim napredkom.

Izvršni direktor ruskega giganta za proizvodnjo vojaške opreme Rostek Sergej Čemezov je nedavno objavil, kako so po poročanju Popular Mechanics uspeli izdelati nevidno čelado. Tuji strokovnjaki po drugi strani ostajajo skeptični, saj naj bi za kaj takega bilo še prezgodaj. To pa ni edina taka najava s strani Rusov o njihovem “naprednem” orožju.

Ko so ZDA razvile prvo nevidno letalo, so se Rusi znašli v zaostanku. Sami niso imeli zmožnosti za razvoj istega, saj niso imeli superračunalnikov, ki bi lahko računali kompleksne oblike za minimizacijo radarskega odboja. Alternativa, ki so se je domislili, je bila generator nevidnosti, ki ga je razkril raziskovalni center Keldysh. Prototip, ki bil pritrjen na Su-27, je hitro padel v pozabo, saj se je izkazalo, da pri visokih hitrostih ne uspe obdržati plazme, ki bi ga zakrivala pred radarji.

Propaganda, ameriška paranoja ter medijska lakota
Geofizična orožja, atomske pištole, genetska orožja, ki so smrtonosna samo za določeno raso, elektronske bombe, laserski žarki, strateški bombnik Sukhoi T-4, plazmoidi in torzijska polja. Nekatera od teh orožij so bila in ostala samo figment bogate domišljije. Genetska orožja so bila posledica natolcevanj ameriških vojaških virov. Po drugi strani so bili plazmoidni raketni ščit in atomske pištole sovjetska in ruska propaganda. Sovjeti so želeli menjati načrte za neobstoječi plazmoidni ščit za ameriške načrte glede izgradnje raketnega ščita, ki bi ščitil ZDA pred balističnimi jedrskimi izstrelki. Program je prvič najavil ameriški predsednik Ronald Reagan 23. marca 1983. Američani so menjavo zavrnili.

Su-27 z nikoli realiziranim nevidnim plazma-ščitom. (Vir: Twitter)

Po drugi strani so bila geofizična orožja samo figment bogate domišljije določenih teoretikov zarote, ki so se razvila potem, ko so ruski raziskovalci pokazali, da je možno vplivati na potresno aktivnost z elektrifikacijo zemeljske skorje. Mediji so zgodbo pograbili brez zadržkov. Podobno so reagirali ob naznanitvi elektronske bombe. Ruski mediji so leta 2014 poročali o ruskem lovcu Su-24, ki je preletel ameriško križarko USS Donald Cook in z elektronskim orožjem, imenovanim Khibiny, omogočil ameriške obrambne sisteme na ladji.

Su-24 z elektronsko bombo. (Vir: Twitter)

Pri Sputniku so takrat zapisali: “Poveljujoči častniki so bili tako vznemirjeni, da so nekateri med njimi podali odpoved in zapustili mornarico zaradi občutka, da niso bili zmožni braniti svojih ladij in posadk pred takim ultra-tehnološkim orožjem.” Ameriška različica je te trditve zanikala, sama mornarica pa je trdila, da sta dva ruska lovca Su-24 uro in pol letala okoli ameriške bojne ladje ter da bi se lahko branili, če bi se morali.

Navadna prevara
Za konec še nesrečni bombnik S-100, ki se je v zgodnjih razvojnih fazah izkazal za misijo nemogoče. Prevelik in pretežek je hitro končal med starim železom. Po drugi strani pa so sovjetski znanstveniki za razvoj sistema torzijskih polj, ki naj bi sestreljevala balistične rakete, porabili pol milijarde dolarjev. Gre za enormne zneske v letu 1987 za razvoj orožja, ki naj bi uporabljalo električne in gravitacijske učinke. Revizija leta 1991 je ugotovila, da je bil celotni sistem prevara, s katero so znanstveniki od države pograbili ogromne zneske. Raziskovalci so obtožbe zanikali in vztrajajo, da je bilo njihovo delo legitimno. Vseeno se navkljub denarju, ki so ga Sovjeti porabili, orožje nikoli ni pojavilo.

Ivan Šokić

 • sprehajalec

  Sovjeti so imeli za razliko od Američanov veliko prednost, pri plasiranju takšnih novic. Množico vernikov po vsem svetu, ki si tudi za trenutek niso upali podvomiti v resničnost takšnih navedb. In ki so jih sami širili naprej, dokler niso sedle.

  Takšen mit je bil naprimer sovjetski lovec Mig-23, ki je sprožil preplah na Zahodu zaradi velike hitrosti in domnevnih zmožnosti. Ko so se ga američani dokopali (prebeg sovjetskega pilota na japonsko) so presenečeno ugotovili, da gre za torpedno cev z velikim potiskom, ogromno težo ter iz rjaveče pločevine.

  • dr Janez Sveti

   Dobro, da nisi napisal, da je vodovodna cementna cev. Tvoje znanje je enormno!
   DR Janez SVeti kgb

   • sprehajalec

    Plehnata, lepo sem ti napisak…

    • dr Janez Sveti

     Aha..torej iz soda za nafto? Iz tebe izžareva ljubezen do Sovjetske zveze. Rusija ni Sovjetska zveza. Le ta je samo kratko obdobje v čudoviti zgoivovini Rusije.
     A si razumel?
     DR Janez SVeti razlagalec usode

     • sprehajalec

      ja, Mig-21 njegov predhodnik, je imel kodno ime Drstišče, Fishbed. če je odpovedal pogon, samo izstrelitev….

     • dr Janez Sveti

      Rusi so geniji.
      DR Janez Sveti KGB

     • sprehajalec

      Pri osebnih stikih nisem ravno dobil tega vtisa. imam jih za katastrofalno površne….

     • dr Janez Sveti

      Rusi pač :)
      DR Janez SVeti

     • sprehajalec

      Vendar to ni razlog, da so lahko takšni in da se to tolerira.

     • dr Janez Sveti

      Spemeni sebe in spremenil se bo svet okoli tebe.

      DR Janez SVeti umetniški vodja

     • sprehajalec

      V stikih z njimi sem popolnoma natančen. V katero smer naj se še spreminjam, da bi bili oni bolj natančni?

     • dr Janez Sveti

      A tvoje nesprejemanje dejstva, da so pač Rusi…Rusi lahko karkoli spremeni? Ne. Lahko se pa prilagodiš v tem uživaš in se zabavaš.

      DR Janez Sveti poslovni svetnik

     • sprehajalec

      Posel pa trpi…..

     • dr Janez Sveti

      Ne trpi posel. To je del posla. Vedno je nekaj, da ne gre vse “kot po maslu”. Profit je. Zato pa delaš z njimi a ne?
      DR Janez SVeti izkušeni

     • soc

      Vseved, rusofilni blesteči knjižničar (…) iz Komende (…) spet poučuje svet o resnici po svetem Janezu. Daj, kolega, spusti se na realna tla svojega dometa.

      Vem, da ne bo šlo, a tvoje vzvišeno sporočene budalosti me včasih res ziritirajo.

     • dr Janez Sveti

      Me veseli, da ti preusmerjam bolestno sovraštvo. Tvoj besedni zaklad je primeren tvojemu intelektu, zato verjetno ne veš niti o čemu bi pisal. Pa ne mene primerjat z osebkom, ki piše v nepovezanih stavkih z velikimi črkami, saj ga že dolgo ni na teh straneh.
      Lp iz Vesolja!

      DR Janez SVeti genij

     • soc

      Moj Janezek genij, ti meni o intelektu… Nič, v naslednjih 198 klamfanj se po statistiki ne bom vtikal. In bova oba zadovoljna. Pol leta.

     • dr Janez Sveti

      Jaz sem velik JANEZ in ne janezek. O intelektu ti ne mislim pridigat, ker bob ob steno je bob ob steno. Odsotnost tvojega komentiranja bo tako nepomembna, kakor je bila tvoja preteklost.

      DR Janez SVeti superiorna inteligenca

 • Genetska orožja že imajo. Imenuje se novičok. Rusi ostanejo živi, ostali po pomrejo.

  • stajerc5

   Kolikor sem seznanjen, ga uporabljajo izkljucno za svoje tovarise, a ne- babuska?

   • dr Janez Sveti

    A res verjameš v to?
    DR Janez SVeti KGB

 • abc

  Pod tretjo sliko spodaj ki piše su 24 z elektronsko bombo, sploh ni na sliki su 24, ampak je najnovejši su 57 ( sthealth lovec 5 generacije )

  • Felikss_AH

   Neki si moral ornk spregledat… preveri še enkrat… namreč SU 57 je tu – https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Sukhoi_T-50_Beltyukov.jpg

   • abc

    Nič nisem spregledal, ampak je avtor članka Ivan šokič nato še isti dan popravil napako in sliko suhoja 57 zamenjal z suhojem 24 in tako popravil svojo napako.

    • Felikss_AH

     OK… tisto nisem več videl… bi pa še eno typo-napako moral avtor popraviti tu – “…in z elektronskim orožjem, imenovanim Khibiny, OMOGOČIL ameriške obrambne sisteme na ladji…” – namreč moralo bi pisati ONEMOGOČIL

 • abc
 • Slovenc

  No danes je drigacna zgodba. Rusi gredo z tehnologijo naprej medtem ko zagodnjaski teroristi furajo 60 let staro tehnologijo…

 • abc

  su 24 je pa lahki bombnik, ki pa ima že od leta 2014 naslednika, to je su 34 fullback. https://www.youtube.com/watch?v=aagGpEn_00U

 • Bine

  Debil Ivan pojdi raje na tržnico buče prodajat, kajti v tvojih zmazkih je toliko napak da bi v vsakem resnem mediju dobil nogo. Res pa je da vas firma ne plačuje in zato pišete sama skorpucala.

 • pajac debeli

  Rusi so genijalci kar se tice raketne tehnologije. Ce po Putin realizeral kruz misle na ramjet tehnologiji Amerikancem noben protiraketni scit ne pomaga.

  • David Hitler

   Ne Ursi ampak vendci

 • abc

  Celo NASA že nekaj let uporablja preverjene, ter najmočnejše raketne motorje ruskega proizvajalca Kuznetsov .

  • stajerc5

   A si videl,kaj dela kapitalizem,ko se putko zjebe za Denar, sorry- rubelj ja ni Denar… Paloma….

   • abc

    Ja normalno da jim motorje prodajo, ne pa šenkajo. Na mednarodno vesoljsko postajo edino rusi vozijo astronavte z vesoljskim plovilom sojuz in razen svojih ostale vozijo za denar ( tudi američane ).https://www.youtube.com/watch?v=5BIg0t4tNfc

 • Franc Šink

  Najboljše od vsega pa je da eden drugega držijo v strahu.

 • dr Janez Sveti

  Enako velja za USA!
  DR Janez SVeti KGB

 • RATATA

  Slovenci imamo pa šarca, ki je še najbolj morilsko orožje po cerarju in bratušci.
  Je pa problem, ker je kot vsi uporabljen proti Sloveniji in proti Slovencem in to na daljinsko upravjanje küćana ter f21.

  • Ana Job

   Eden bi moral malo pokvariti tega “daljinca”.

   • RATATA

    Težko.
    Daljinec je v bistvu ves sistemski aparat
    mediji-šolstvo-uprava-civilna družba…
    Zavoženo!

 • xtc

  Karkoli naredijo Rusi se vedno izkaže za dobro idejo,tudi konstrukcijsko uspešno a se vse konča pri zanič materijalih,izvedbi,izdelavi,šlampariji in nesposobnosti ter zastarelosti tehnelogij.

 • BananaNjam

  “Ruski mediji so leta 2014 poročali o ruskem lovcu Su-24, ki je preletel
  ameriško križarko USS Donald Cook in z elektronskim orožjem, imenovanim
  Khibiny, omogočil ameriške obrambne sisteme na ladji.”

  Wau, skrpucalo od skrpucala! A pred tem pa je Donald Cook plul kar z ugasnjenimi sistemi?! Moram reči, da so bili potem Rusi zelo prijazni, da so jim jih prižgali! Buahahahahahaha!!!

 • abc
 • abc
 • večni srb

  Mislim, da ima avtor članka težave z angleščino in poznavanjem osnov tehnologije.

 • Felikss_AH

  Nisem imel namen komentirati pod tem člankom a me je nekaj debilnih in ignorantskih komentarjev spodbodlo da le vržem par polen na tale ogenj. Gospod I.Š. kot kaže res ni expert za to področje… in to niti ni toliko pomembno ker je meni všeč da je privlekel to tematiko na te strani… in nekaj tu PODSRANIH Lojev zaradi tega nima kaj ropotati glede tega

  Ne vem če v Sloveniji sploh obstaja nekdo ki bi se lahko vsaj malo primerjal z Miroslavom Lazanskim na primer (pol Slovenec pol Srb)… Beograjski Vojno Politički Analitičar, expert svetovnega kalibra, z spoštovanjem sprejet po vseh mogočih vojaških destinacijah ih komandah, od NATO, Pentagona, nekdanjega Sovjetskega in današnjih Ruskih Vojnih Komand… Sedel v zadnjem sedežu Tom-Cat-a F-14 ob poletu z Ameriške Letalonosilke… in na zadnje bil edini Evropski novinar povabljen na vojaško parado Severne Koreje letos februarja. Prava poslastica bi bila če bi Nova24tv njega animirala za tako tematiko

  Zdaj pa par besed na temo Ruske tehnike, vojaške in one druge, ki sem jo v štirih letih dela (za Zahodno naftno kompanijo) v CIS Kazahstan imel priliko spoznati. Ves ta čas smo tam z mednarodnega aerodroma v bazo leteli z Mi 8 in vsak let je trajal več kot tri ure. Ko sem prvič zagledal vrsto teh helikopterjev na lokalnem helidromu sem pomislil da gre za odpisana letala ki so končala tam za rezervne dele ali celo za odpad. Ko se je pisana druščina od nekaj Amerov, par Ausijev, dveh Kivijev, nekaj Angležev in Škotov, ter en Kanader in en Holandez že razporedila v notranjost sem moral odglumiti nonšalantnost in se brez pomislekov tudi sam vkrcati. V vseh teh letih niti enkrat ni bilo problema.

  V čem je poanta tega opisa… Zahodni helikopterji se v tako pomanjkljivo vzdrževanem stanju nebi sploh smeli niti dvigniti na kakšnem izoliranem poskusnem poligonu, kaj šele leteti.

  Drugi primer… 40 tonsko dvigalo se nam je pogreznilo v puščavsko blato, skoraj kot živi pesek, in obtičalo tam s skoraj celim prednjim delom zaritim v blato. Poklicali smo iz lokalnih firm za kakšen šlep in dobili en majcen buldožer in en veliki vojaški traktor z gromozanskimi kolesi. Povuci-potegni z dosti manevriranja in improvizacije je uspelo dvigalo izvleči iz blata a se je pri tem buldožer povsem pogreznil v blato DO PEDAL GASA… in motor je ugasnil. Po zahodnih normativih bi zadevo odpisali ker se ga je komaj še videlo iz blata.

  Vozniku sem mahnil z roko naj gre z nami v kamp na večerjo in bomo tam uredili za povračilo škode z našim managementom. On je samo odmahnil da je OK… začel “odkopavati” pedalo gasa… par krat poskušal vžgati motor… ta je kresnil in začel se je pravi show… celo stave so padale a bo ali ne bo… na večerjo smo pozabili. Po kakšne pol ure cukanja naprej nazaj… nekajkrat se je celo še bolj pogreznil v blato… na kar je v enem silovitem sunku zlezel iz blata in skoraj poletel proti cesti… prekrit z blatom kot totalno posrana kamela. Ni ga Zahodnega stroja da bi sam izvedel tak manever

  Tretji primer – Diesel Agregati za elektriko… dobili smo par krasnih novih 2000 kw-tnih iz Holandije (pozabil model)… pesek ki ga je nosil veter ih je vsake toliko onesposobil v kampu… medtem so pa Ruski ki so izgledali še slabše od onih helikopterjev, v bazi ob Kaspiju delovali brez vsakega vzdrževanja… olje je iztekalo, bencin so goltali kot nori… a so laufali brez prekinitev… preklapljali smo ih edino ko je bilo treba malce kaj pritrditi, zamenjati olje in podobno.

  To je takrat v 90tih bila vse še Sovjetska oprema… danes Ruska industrija dela po Svetovnih standardih… sploh pa vojaška … in kot je nekdo že omenil Amerika že leta kupuje Ruske raketne motorje, Rusi iz Kazahstanskega kozmodroma vozijo Skupne Astronavtske posadke na Rusko Vesoljsko postajo ki je resda dopolnjena tudi z Ameriškimi tehnologijami

  Bistvena razlika pri Ameriški Vojaški tehniki in Ruski je v Tehnološki sofisticiranosti prvih, medtem pa pri Rusih prevladuje trdoživost in zanesljivost kot pri AK47 Kalašnikovu. Ne enkrat so razni Ameriški trupni generali apelirali na industrijo za – “Less sophistication but things that would work”

  Eden takih vpijočih primerov je V-22 Osprey, hibridno SVTOL letalo ki leti samo zaradi enormno sofisticirane avionike na povsem zgrešenem osnovnem modelu… in tu gredo vse zasluge izjemnim avio-inženirjem Bell-Textrona. Po F-35 je V-22 bil drugi najdražji projekt ki je požrl na desetine milijard ob izgubi številnih življenj za časa razvoja, nekajkrat so ga hoteli ukiniti, celo sam Rumsfeld, a ker je 17 US držav vpletenih v proizvodnjo z stotinami tisočer delovnih mest ga delajo še naprej in Marinci ga imajo samo za pozadinske prevoze… mišljeno je pa bilo kot Multi-Purpose Work Horse za USMC.

  Torej kadar koli se patološki Anti-Putinci odpravite klobasati neumnosti s svojimi “expertizami” o Ruski opremi, najprej izvlecite glave iz lastnih riti in sperite rjave ostanke ki vam zastirajo pogled, zadah čoravega Anti-Putinizma pa omejuje razmišljanje

  • samsara

   Ruski vojaški reaktivci vzletajo s takšnih pist s kakršnih sofisticirani ameriški in evropski nikoli ne bi brez težav oz. bi potem kmalu strmoglavili na tla zaradi tujkov v motorju ipd.

 • jakob kovač

  Noro je koliko države zapravijo za oborožitev,ali politiki samo iščejo na kakšen način se da pobiti več ljudi-bolano

 • abc
 • abc
 • abc
 • črnaovca

  Ruska mehanizacija in tudi stroji niso lepi a so vzdržljivi in narejeni da ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. V vojski pred več kot 40 leti smo imeli še ruske PPŠ popularno špagine, nepriljubljenemu vodniku se je nekdo polulal v cev a vrag ni hotel rjaveti. Toliko o materialih in enako velja za AK 47 ki je danes eno najbolj razširjenih orožij, žal zelo priljubljeno med teroristi. Zakaj? Ni ga treba nič posebej vzdrževati, razen čistiti kar je normalno. Pred leti sem bil v neki takrat še zahodno nemški tovarni v kateri je obratonala linija ruskih stružnic nadgrajneih s takratnim že malo računalniškim karmiljenjem, na moje začudenje nad temi nič kaj lepimi stroji mi je Nemc odgovoril: veste mi si ne gremo modno revijo a mehansko so ti stroji veliko bolj vzdržljivi od najboljšega zahodnega, treba jih je malo nastaviti, dodamo krmiljenje in stvar deluje brez nekega vzdrževanja.

  • tramal

   Lažnjivec.Po vojni so rusi pobasali vse nemške stroje iz tovarn in jih pripeljali v rusijo .Tam pa niso več znali sestaviti niti enega ,kaj šele da bi znali na njih delati.Potem pa so vse stroje pretopili,ker jim ni drugega preostalo.

 • Volkhv

  Jugoslovani pa niso izumili ničesar, razen onega potomca romunskih starih staršev, Tesle. Na kratko, se mi ne da pisariti; TV, radio, videorekorder, el. vlak, kombajn,fuzijski reaktor (tokamak) in takoimenovana “ameriška” tehnologija “Stealth”, vse to je plod ruskih znanstvenikov… Da ne govorimo o Gagarinu, prvemu Sputniku, Lunakhodu, torej prvem robotskem (robot = “rabota”; “delo”) pristanku na Veneri, Luni, prvem vesoljskem sprehodu, prvi geostacionarni postaji MIR, itd itd,.. Danes je Rusija malo zaspala, ker je zmanjšala svojo teritorialno velikost vsaj za polovico… kljub vsemu pa kljubuje s svojimi znanstveniki še naprej ime vojaške in znanstvene velesile. In nisem levičar, temveč desničar, študiral sem fiziko, biologijo in spoznal veliko znanstvenih dosežkov skozi eksperimente in zgodovinske FAKTE, ki jih nekateri idioti ne premorete ali nočete dojeti, saj vidite pred sabo samo neko “ideologijo”… Vse v življenju ni samo ideologija in filozofija, temveč TEHNIKA in eksaktna znanost, ki jo lahko nosi samo fizika. Teologija, sociologija, psihologija niso eksaktne znanosti, temveč psevdo znanosti, ki se v modernem času niti nebi smele več poučevati na nekih univerzah!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!