Znanstveno dokazano: Vrček piva poskrbi za bolj sproščeno vzdušje v družbi in službi!

Foto: iStock

Znanstveniki iz univerzitetnega kliničnega centra v švicarskem Baslu so ugotovili, da lahko že en vrček piva poskrbi za bolj sproščeno vzdušje v družbi. V raziskavo so vključili 30 moških in 30 žensk, ki so morali po zaužitju alkoholnega in brezalkoholnega piva opraviti raznovrstne preizkušnje.

Med drugim so morali udeleženci raziskave prepoznavati obraze, reševati teste empatije in spolne vzburjenosti. Kot je povedal vodja raziskave Matthias Liechti, je to malo raziskano področje: “Četudi veliko ljudi pije pivo in se zaveda učinkov iz osebnih izkušenj, je zelo malo znanstvenih podatkov o učinkih alkohola na procesiranje čustvenih družbenih informacij.”

Ženske se bo pivu sprostijo še bolj kot moški
Raziskava je med drugim pokazala, da se želja po družbi v srečnem in odprtem okolju poveča v skupinah, ki so pile alkoholno pivo. To velja predvsem za ženske in tiste, ki so se sprva vedli zadržano. Osebe so po vrčku piva bolje prepoznale vesele obraze in pokazale znake čustvene empatije.

Pri testiranju spolne vzburjenosti so ugotovili, da četudi bodo ljudje po zaužitem alkoholu hitreje ocenili fotografije s prizori spolnih aktov kot prijetne, ne bodo nujno tudi bolj spolno vzburjeni.

Vas skrbi presežek kalorij?
Kakšen vrček piva ali dva od časa do časa ne moreta škoditi, če ste tudi dovolj fizično aktivni. Mnogim nista všeč kolcanje in glavobol, predvsem pa lahko dolgoročno srkanje piva povzroči reševalni obroč okoli vašega pasu.

V pivu maščob in holesterola skorajda ni in tudi količina škodljivih sladkorjev je minimalna. Prej vas bo poredila predelana hrana z veliko količino nezdravih maščob in sladkorja kot pa kakšen kozarec piva.

Pivo vsebuje 30 kJ na gram alkohola (malo točeno jih ima približno 610 kJ). S slonenjem ob šanku, mahanjem z roko in vzkliki “Natakar!” jih ne boste pokurili. 

Za vse obstaja dobra rešitev
Če boste na dan pretekli vsaj nekaj kilometrov, si lahko brez slabe vesti za regeneracijo privoščite pivo. Izgubili boste veliko maščobnih oblog okoli pasu, roke in noge pa bodo lepo oblikovane.

Tudi hoja je odlična izbira
Če vam tek ni najljubša oblika rekreacije, bo tudi hoja vsaj 30 minut dnevno krasna izbira. V tem času povprečen človek pokuri 700 kJ.

Brez prigrizkov ob pivu
Že res, da paše nekaj prigrizniti, ampak naj vas preste na točilnem pultu ne zavedejo.

Pospravite stanovanje in operite avtomobil
Kar nekaj kalorij boste porabili s takšnimi opravili in tako naredili več koristnih stvari hkrati.

V službi pijte čim več
Vendar le hladno vodo. Telo porablja dodatno energijo, da segreje vodo na temperaturo 37 stopinj. Če na dan popijete dva litra hladne vode, pokurite na mesec do pol kilograma telesne teže.

Nobeno pretiravanje ni zdravo
Tudi zdravega je lahko hitro preveč. Nihče si ne želi zgodb o razdrtih družinah in drugih posledicah prekomernega pitja alkohola, zato le po pameti.

B. P.