Ali so to skrivni posli londonskega župana Khana? Tako po Londonu širi rusko propagando Putinovega trobila

Župan Londona Sadiq Khan. (foto: epa)

Ruska propaganda je preplavila londonsko podzemno železnico, tamkajšnji župan Sadiq Khan pa je za njeno oglaševanje iztržil drobiž. Ljudstvo je zgroženo, da jih zdaj med vožnjo na plakatih obdaja kup reklamnih oglasov Putinovega trobila. Ker Rusi Londonu sploh niso plačali toliko, kot je tolikšno oglaševanje vredno, je vse še toliko slabše. Očitno jim je župan namenil precejšnji znesek popusta.

Ruski televizijski kanal Russia Today je preplavil londonsko podzemno železnico. Ta je prelepljena z reklamnimi oglasi ruske televizije, londonska transportna družba pa bi jim za takšno reklamo morala zaračunati 310 tisoč funtov, kar znese nekaj več kot 352.633 evrov, a tega ni storila. London je s tem začel promovirati tujo televizijo, po postajah podzemne železnice pa je mogoče zaslediti kar 270 reklamnih oglasov. Mnogi se sprašujejo, zakaj je temu tako, meščane pa moti tudi dejstvo, da si nekaj takšnega sploh lahko privoščijo.

Organizacija Freedom of Information request je razkrila, da so za propagando ponudili izredno nizko ceno, pooblaščenci pa “količine popusta” niso želeli razkriti. Predstavnik združbe londonskih prevozov je dejal: “Delovali smo enako kot pri vsakem oglaševanju na našem omrežju. Končna cena je bila dogovorjena z našim oglaševalskim parnerjem tako, da maksimizira prihodek v našo korist. Ta kampanja ni bila prednostno obravnavana. Nikakor!

Na nekaterih reklamnih oglasih, s katerimi so prelepili podzemno železnico, piše: “CIA nas naslavlja kot “propagandne stroje” – ugotovite, kako mi naslavljamo njih“. Na drugih pa: “Glejte in spremljajte RT ter ugotovite, koga bomo razkrili naslednjič“. To, da RT-ju ni bilo treba plačati polne cene za svoje oglase, vzbuja največ težav in je vzrok številnih kritik, poroča Express. Še več: londonski župan Sadiq Khan se je odločil za ukinitev licence za taksno podjetje Uber in s tem razočaral svoje volivce ter zavrgel tisto, kar jim je najbolj obljubljal.

Foto: Twitter/@szackaa

Zgroženi tudi politiki
Jasno je, da je televizija oglašuje Putinovo in Kremlinovo trobilo, reklamni plakati pa to samo še potrjujejo. Marsikateri londonski politiki so kritizirali župana in njegovo odločitev, da je tovrstno oglaševanje sploh dovolil. Eden izmed njih, James Cleverly, je dejal: “Veliko teh, ki se vozijo s podzemno železnico in med katerimi sem tudi sam, je bilo presenečenih. Izredno žaljivo se je soočati s takšnimi reklamami za Putinovo propagandno glasilo. Če je že tako, pa sem mislil, da so nam namenili vsaj lepo vsoto denarnih sredstev, ki bi pripomogla k izboljšavi našega javnega transportnega sistema, a se niti to ni zgodilo. To, da pri tem sploh nismo zaslužili, stvar še bolj poslabša.”

Anja Lepej

 • Olga_10

  Odsloviti divjaškega župana!

 • hle

  Še vedno bolje kot njihova levaška navlaka je pa samo dokaz tega da se praktično vsak politik proda najboljšemu ponudniku in ne smemo jih deliti na naše in vaše kajti naših ni

  • xtc

   In ti o Putinu zagriženem KGB jevem komunistu-kot o desničarju?
   Lubi Jezus kje po nogah je fotr stekla pamet namenjena tebi.

   • hle

    Kje pa sem omenjal da je desničar mislil sem na London kot eno od legel kulturnega marksizma in ostale podobne navlake če pa si kdaj ogledaš RTjeve prispevke na yt jih pa tudi ne moreš označit ravno za levake

 • rubec

  Za časa Henrika VII je kmet ki je na tržnici Yorka oglaševal sveže sadiqe iz Francije izgubil glavo. Še prej so ga na tričetrt obesili zatem razčetverili potem pobrali vse drobovje in na koncu še odsekali glavo. Glavo so potem napičeno na kol imeli razstavljeno nad mestnimi vrati vse do julija ko se je za angleške kmete začela košnja. Danes pa sadiqa kar župan Londona. Kam smo prišli goddemit.

  • RATATA

   Res je direkt za naflancat tale sadiq hahaha do globine 6 čevljev!

 • Boris_j

  RT ima kake dobre oddaje, zlasti na RT America, npr. On Contact, CrossTalk, Watching The Hawks, …

  Vse druge, zlasti specifično na Rusijo vezane novice pa kajpak niso zaupanja vredne. Še večja škoda pa je, ker histerični Zahod nima RT-ju dobre alternative v obliki raznih histeričnih CNN-ov in podobnih. Ti gredo le v drugo pljuvaško skrajnost in v marsičem niso nič drugega kot trobila Zahodnih vlad in interesov.

  Glede na to, da delujejo v okolju kjer uživajo bistveno večjo svobodo izražanja, bi jih moralo biti zato še toliko bolj sram.

 • xtc

  No kolikor vem je imel tale Sadiq precej pristne odnose z islamisti,no torej islamisti in komunisti(socialisti-vseh vrst) pa že zgodovinsko šnufajo in tiščijo svinjske rilce skupaj v isto korito.

 • Caetano

  Islamisti na zahodu praviloma uporabljajo načelo zavajanja in laganja t.i, taqiya. Podtalno pa podpirajo bodisi postopno islamizacijo ali pa če so bolj bojeviti odkriti jihad. V ZDA so odkrili, da je islamistka uporabljala celo pranje bitcoinov za pomoč ISIS-u.

  http://www.arabnews.com/node/1209251/world

  Posebno vlogo pri vsem tem podtalnem delovanju in rovarjenju na zahodu ima tudi Muslimanska bratovščina. Njen vidni predstavnik šejk Quaradawi iz Katarja, ki je znan podpornik Hamasa je javno v pridigah podpiral sirsko vejo Al Kaide. Trumpovi administraciji pa je Muslimanska bratovščina nedavno tega napovedala jihad.

 • Sadako

  Bolje kot Al džazira, ki vse po vrsti obtožuje vojnih zločinov nad muslimani. Krivi so Kitajci. Krivi so Indijci. Krivi so Američani. Krivi so Rusi. Krivi so Mjanmarci. Krivi so Hrvati. Potem so genocidni Japonci, ki jih ne spustijo na Japonsko. Rasisti so Avstralci, ki jih nočejo v Avstralijo, da o Poljski in Madžarski sploh ne govorim.

 • vrata

  RT je daleč objektivnejši kot bilo kateri MS zahodni medij. No, če res želiš resnico moraš pač novico prebrati tako na RT-ju in BBC-ju,…in najti resnico nekje vmes,……je pa po mojem mnenju RT precej objektivnejši,…še posebej glede poročanja o Siriji.

 • vrata

  Je pa RT-trn v peti vsem zahodnim Soroševim vladam,,……verjetno tudi Londonski župan ni najbolj zadovoljen z oglaševanjem RT-ja. Putin ne velja ravno za “ljubitelja” pripadnikov iste vere kot je Londonski župan,……je pa Putin pragmatičen,…in bo naredil vse kar je v negovi moči za Rusijo. Škoda da Slovenija ne premore politika Putinovega kova.

  • xtc

   Glej bebo-Putin izvrstno sodeluje z pripadniki “iste vere kot je župan” Čečeni in še kup mafijcev tam po Rusiji je muslimanov so izvrsten team za likvidacijo opozicije.
   Putin NE bo nikoli storil kaj veliko v dobro Rusov,pač pa v dobro sebe in svojega komunističnega mafijskega klana zvezanega z muslimansko mafijo.

   • vrata

    Priporočam ogled spodnjega linka,….z dosežki Putina v 15 letih. Upam da angleščina ni problem
    http://ian56.blogspot.si/2015/02/comparing-america-with-russia-under.html

    Za razliko od zahodnih voditeljev, ki na BV “izvažajo demokracijo” je Putinu povsem jasno, da je v tistih krajih edina možnost za mir diktatura – zato je v Čečeniji postavil na oblast zloglasnega a zvestega Kadyrova.

  • Boris_j

   “Putin ne velja ravno za “ljubitelja” pripadnikov iste vere”

   Kje pa, Putin pa že ni tak. Le pred parimi leti je šel vštric s celotnim pravoslavnim establišmentom v vojno z ubogo malo skupinico, ki sliši na ime Pussy Riot. Za en provokativen javni špil v moskovski katedrali so jih hoteli vreči v keho za 7 let.

   Sicer še vedno ne razumem zakaj je tale ne-glih Nova24tv toliko proti Putinu. Putin je desničarski tiran, ki bi se mu današnji evro-desničarji morali klanjati. Rusija je na veri in naciji temelječ nacionalistično-konservativni raj.

   Je država kjer je sodstvo postavljeno na svoje mesto napram izvršilni veji oblasti, neljube novinarje preganjajo, ali pa vsaj resno omejuejo, LGBT-jevce še bolj. Zveni kot kaka – Poljska. Tiste države Evrope, ki jih vodijo desničarji, so Rusiji vsak dan bolj in ne manj podobne. Tako, da ne vem od kje ta ne-ljubezen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!