Radio London: Sovjetska definicija šolstva ni primerna za sodobne razmisleke, država naj šolanje financira, ne pa izvaja!

Simbolična slika (Foto: iStock)

Radio London je svoje oddajanje namenil javnim šolam v državni in zasebni lasti. Avtor prispevka, bloger in podjetnik, ki mu je uspelo v Londonu, Tomaž Štih, pravi, da smo, ko smo v Sloveniji pred leti uvajali zahodne prakse, posvojili mnogo visoko zvenečih besed, pozabili pa spremeniti svoje vedenje. Marsikaj smo takrat razglasili za javno, pod povrhnjico pa je v resnici ostalo državno. Zato ni čudno, da pojem javno še vedno mnogi razumejo zgolj kot sopomenko za državno lastništvo, politično obvladovanje, neučinkovitost, zbirokratiziranost.

“Ta sovjetska definicija javnega ni primerna za sodobne razmisleke – v letu 2017 javna šola pomeni šolo, ki jo izvaja javni šolski program, kdo je lastnik šole, pri tem ni bistveno. Naš skupni cilj namreč ni, da smo nekakšni kolektivni lastniki šol, ampak da izobrazimo mlade. Kot davkoplačevalce nas zanima nakup najboljšega šolsko-vzgojnega paketa na trgu. Če javna šola v zasebni lasti ponudi boljše pogoje od javne šole v državni lasti, bi morala biti celo obveza administracije, da kupi tisto različico, ki je za davkoplačevalce ugodnejša,” opozarja Radio London.

“Namesto da bi država šolanje izvajala, naj ga financira, izvajanje pa prepusti najboljšemu ponudniku”
Po mnenju inteligence iz tujine Štrukljevi sindikalisti ne bi smeli imeti pri izvajanju izobraževanja nobenih privilegijev pred tekmeci – enako velja za javne šole v državni lasti. Izločati javne šole v zasebni lasti iz te tekme z neenakimi modeli financiranja otrok je nepremišljeno, vodi k manj konkurence in k razvajenosti privilegiranih uradniških nastavljencev. Zato poudarjajo, da potrebujemo zasuk v razmišljanju. “Od vere, da moramo za vsako ceno ubraniti poslednji sovjetski model državnega šolstva v Evropi, do spoznanja, da moramo v resnici težiti k čim boljšemu izplenu davkov, ki jih v izobraževanje vlagamo. Namesto da se sprašujemo, ali potrebujemo javne šole v zasebni lasti, začnimo razmišljati o tem, kje so sploh še potrebne šole v državni lasti.”

“Če javne gimnazije v zasebni lasti statistično redno premagujejo javne gimnazije v državni lasti, ni razloga, da bi se država še naprej tako obsežno ukvarjala s šolstvom. Če država lahko za šolanje vsakega otroka plača zasebniku in ta dobro opravi delo, potem ne potrebuje toliko uradnikov in ni treba, da nas to toliko stane. Namesto da bi šolanje izvajala, naj ga financira, izvajanje pa prepusti najboljšemu ponudniku. Na trg naj poseže le tam, kjer komercializacija ni mogoča – na ta način bo več virov lahko posvetila res problematičnim šolam in demografsko ogroženim območjem. Naj bo naš odnos do izobraževanja naša želja mladim kupiti čim boljšo izobrazbo in ne naša lojalnost nekim daljnim ideologijam o tem, čigavo mora biti lastništvo proizvodnih sredstev.”

Doroteja Šoštarič

 • črnaovca

  Bo držalo da javno šolstvo ni kaj prida, poglejte kake bedake proizvaja. V kaki krščanski šoli se otroci naučijo več ponekod tudi spolno vzgojo dobijo že kar zgodaj

  • Steiermark

   tako kot ti, pri pedofilu titu?

  • Franc Šink

   Mi za spolno vzgojo nismo potrebovali učitelja. Smo samouki, smo vsi po vrsti postali skoraj umetniki.
   Kaj pa danes ?

 • althar

  Vse, kar naredi država je zanič in/ali predrago. Ne vem, zakaj bi bilo šolstvo izjema.

 • tarantela

  Naše šole so čisto v redu. Slovenski otroci dosegajo mednarodna priznanja na tekmovanjih v različnih predmetih. V ZDA n.pr. otroci tekmujejo v črkovanju posameznih besed, pri nas pa v znanju matematike, fizike, kemije, biologije; namesto črkovanja imajo bralne značke. Drugod nimajo malic v šolah, pri nas so. Tudi kasneje se v Sloveniji izšolani strokovnjaki lahko zaposlijo v svetu. Torej je naše šolstvo kar v redu. Kdor se pa hoče poučiti v kakšni veri, ima pa že desetletja možnost, da hodi k verouku v cerkev. Nismo vsi verniki, svet gre v znanju naprej, znanstveniki razkrivajo delovanje vesolja, zemlja ni ploščata, kot še marsikje trdijo. Tudi pri nas.

  • Burek Burecki

   Pvej to tem Jansistom ki jim ni jasno, da solstvo je in to zastojn ce pa se hocejo igrati elito in se prsiti z otroci ki obiskujejo zasebne sole ali pa jih obiscejo na dom zasebni ucitelji jih naj placajo. Jaz nisem dolzan placevati njihov luksuz katerega hocejo zaradi preseravanja…

 • Burek Burecki

  Ce to gre na referendum boste izgubili in se par miljonckov boste zapravli brez problema med tem pa jocete kako ni denarja za siromake….

  • xtc

   Cepec nebo šlo na referendum pač pa ESČP in BMZ vam je že pojasnil PUŠIONA.

 • Janez

  KOMUNISTOM ?
  Voda v grlo teče. Njihovim lažem se bliža ? K O N E C.
  LETOS
  SI
  NIISO UPALI PRAZNOVATI – 100 LET OKTOBRSSKE REVOLUCIJE !
  Saj?
  KAJ NAJ BI PA PRAZNOVALI ?
  100 let ?
  NESODNEGS MORJENJA, TIRANIJE,
  ZATIRANJAA VERE, POSAMEZNIKA , ZASEBNIH PODJETIJ, OBRTI, KMETOV? L.r. J. KOMENDA

 • xtc

  Se popolnoma strinjam z napisanim.
  Vendar je težava v tem,da bbo iz teh šol izgnana rdeča indoktrinacija in ideologija in da se bodo predstavili tudi določeni drugi primeri in podajanje stvari-to pa seveda za levake pomeni izgubo vernikov oz mladih volilcev,saj bo verjetno zasebno šolstvo zadeve gradilo bolj na soočanju konceptov ter predstavitvah le teh in primerjavah,za česar pa v rdečem šoltvu ni mesta so le rdeče dogme in proizvodnja rdeče pohabljenih tepčkov,ki nato volijo svoje pohabljevalce.
  Catch zadeve je tukaj in seveda možno bo primerjati kvaliteto “izdelkov”.

 • smo leta 2017

  HAHA, to govori LOndon, ki je že islamski, imajo islamskega župana !!!!!!!!!!!! Krščanska Rusija pa neguje svojo krščansko vero. Toliko!

  • Olga_10

   Kaj pa neguje komunistična Slovenija? Kršenje človekovih pravic? Ker se želi “zaščititi” pred muslimani, uvaža sirskega brivca, proti volji ljudi, proti ustavi in zakonom, proti dokončni odločbi sodišča in jemlje denar za obvezni program šolanja zasebnim šolam, tudi krscanskim?

   • SPET JE KOMUNIZEM

    BRUSELJ JE KOMUNIST, ker sili Madžarsko, Poljsko, da MORAJO sprejet migrante sicer bodo dobili denarno kazen !!!!!!

    • Olga_10

     Ne, komunistična mlaka je Slovenija, kjer šef komunistov in zločinske Udbe, z “evropsko” poslanko Fajonovo “poje” dobrodošlico divjakom!

 • dob

  mater člouk si prou spočije ko sliši kej tacga

 • realno

  London je že večinsko isl. , imajo Muslimana za župana. Oni nimajo kaj pameti solit krščanski slovanski Rusiji.

 • Ali je London arabski??

  Na tem video posnetku britanski princ Charles pleše ples s šeriatarskimi savdskimi arabci HAHAHA https://www.youtube.com/watch?v=zLJAKp1pUO0

 • slovanski kristjani

  Dokler britanci izvolijo islamske župane, plešejo arabski ples s šeriatarji, Slovan kristjan Vladimir Putin hodi v krščansko pravoslavno cerkev ! Tu je slika https://knightstemplarinternational.com/wp-content/uploads/2016/11/Russian-Rockets-God_02475871046.jpg

  • Olga_10

   Kaj ima to s šolstvom?

   • .

    šola in država sta eno, za otroke se gre! Ti si preveč neumna da bi razumela.

    • Olga_10

     Za katere otroke? Bodoče komunistične volivce, ki jih je treba “vzgojiti” v partijskem duhu?

  • sodnikisozločinci

   Če je Putin zato, ker hodi v cerkev kristjan, potem je tudi seronja, ker hodi na wc.

 • Olga_10

  Čestitke! Jasno in glasno!

  • ,

   nakladaš kot vedno.

 • :-)

  Islamski župan Londona ……brez komentarja.

 • Komunistični Bruselj

  BRUSELJ JE KOMUNIST, ker sili Madžarsko, Poljsko, da MORAJO sprejet migrante sicer bodo dobili denarno kazen.

 • MEFISTO

  Komunisti niso nikoli marali šol in so jih celo zaničevali, zato se ne čudite, da so tudi proti privatnim šolam.

  Najdlje in navišje so priplezali polpismeni komunistični postopači in delomrzneži.

  • samotoje

   Ja, moj sosed, mizar, je bil direktor tovarne pohištva in je trdil, da nima nobenih sošolcev.

 • luckyss

  Stotič bom ponovil. ..vendar ste na teh straneh prebutasti, da bi dojeli pravo nevarnost zasebnega šolstva…
  Ko bo iz npr. Savdske Arabije prispela dotacija v znesku pol milijarde evrov za zasebno šolstvo, ki bo omogočilo popolnoma brezplačno osnovno ali srednjo šolo, le “tepih” bodo morali učenci prinesti s seboj…bo pa vse O.K….mar ne ….
  Veste kaj, vi si svoja jagnjeta kar po svoje vzgajajte..za vatikanski ali pa džihadistični denar….Moje otroke pa pustite pri miru…velja tako za RKC, kot LGBT in skrajne muslimane…!!
  .

  • Bruselj prodani diktator

   Bravo.

  • :-)

   “olga”, ta šele ne razume, človeku rata slabo, ko bere njene komentarje…

   • Olga_10

    Edina prava “resnica” je “naša”….že videno…Malo morgen!

   • samotoje

    Meni je še bolj slabo, ko berem tvoje.

  • Olga_10

   Če država predpiše program in ga financira, so šole dolžne delati po tem programu!
   Če država programov ne financira, delajo lahko šole po svojih programih, mar ne? Denarja imajo muslimani dovolj! Torej lahko učijo kar hočejo… Niso dolžni niti predavati v slovenskem jeziku… To je za vas sprejemljivo?
   Čisto po komunistično! “Podpirate” muslimane…Ob enem jim imenujete obvezno izobraževanje ….

 • Janez

  Ah !
  SPODJNI “LUCKYSS” ZAVAJA !
  Bolj
  NAS OGROŽA
  – NAČRTOVANA ” SD ” ZAVAJAJOČE IMENOVANA – ” DRŽAVNA ŠOLA” ,
  KI JE V RESNICI “POTITOISTIČNA TITO PARTIZANSKA ŠOLA”
  O
  “HRABRIH PARTIZANIH – BORCIH ZA SVOBODO IN O ZLOBNIH DOMOBRANCIH”
  ZA
  TAKO
  “ZLAGANO” POTITOISTIČNO – ” SD” TITOISTČNO ŠOLO GRE TEM “SD”- jem !
  Temu
  ” SD” ŠKOBERNETU, ČIGAR DEDEK JE BIL V ” ŠTIRINAJSTI – PARTIZAN”
  IN?
  “SD” Škoberne
  – bi rad
  – se zdi
  – vse življenje rad živel – v ” luči dedove slave”.
  In ?
  širil preko šol
  – tisto “zlagano zrežirano dedovo”?! “Stalin parrizansko slavo”?! Se zdi. L.r. Janez K. KOMENDA

  • Vojteh Dovč

   pa boš nehu 1x s temi partizani aaallle

 • Darth Vader

  volilna baza frajerji, sama radikalna levičarska anarhomafija s tendencami po feminizmu, LGTBQ in ostalih spakah narave, njihov glas kupljen s službo v javnem sektorju za 800eur…..pa ideološka indoktrinacija in izvajanje socialnih experimentov…..to je osnovnošolsko javno državno šolstvo trenutno v sloveniji….

 • Vojteh Dovč

  zakaj bi mogla bit zasebna šola financirana z javnim denarjem ???
  če je zasebna naj bo zasebna naj se znajde.
  jaz sem zasebnik pa mi država nič ne da .