Applova ura naj bi posnela zvok ob umoru savdskega novinarja

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Applova pametna ura, ki jo je nosil pogrešani savdski novinar in kritik režima v Riadu Džamal Hašodži, je posnela zvok ob njegovem umoru, je danes poročal turški časnik Sabah.

Novinar je skrivnostno izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

Turški časnik pa po navedbah nemške tiskovne agencije dpa danes poroča, da je Hašodži pred vstopom v prostore konzulata vklopil snemanje na svoji ročni uri, sinhronizirani z mobilnim telefonom. Tega pa je pred tem dal zaročenki, ki ga je čakala pred poslopjem konzulata. Po poročanju časnika Sabah, ki se sklicuje na zanesljive vire, sta posnetkom že prisluhnili tudi turška tajna služba in policija.

Savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je sicer trditve, da bi obstajali ukazi za uboj Džamala Hašodžija, označil za neutemeljene obtožbe in laži. Poudaril je, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije.

59-letni Hašodži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika, da z reformami izboljša ugled države v svetu.

Savdski minister je pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

D. Č.

 • porkamashina

  Savdska Arabija to bi bilo nekaj za naše feministke in aktivistke in humaniste in za celo levo garnituro s
  SD na čelu,ki so v primeru nizkotnega umora čisto vsi tiho.V sami absolutistični monarhiji so bradati policaji tipa DAESH oziroma ISIS,vsepovsod s meter in pol dolgimi sabljami za pasom ki jih uporabljajo več ali manj po svoji volji.Monarhija mračnega veka.Pa še stvar ki simbolizira vsa njihova prizadevanja modernega časa in to so njim ljubljeni hidžabi in to tistega tipa da ne vidiš kje je odspred in kje odzad vsepovsod.Kakšen raj za take modele.

  • Staybell geenius

   SA je že raj… za vojne dobičkarje, ki bodo v naslednjih letih zaslužili več kot 400 milijard na račun prodaje orožja, kar no vojno v Jemnu le eskaliralo, tako da bomo dobili še več beguncev.

   Ampak ja, dajmo se skoncentrirati na “sablje za pasom”, feminizem in kako bi morali tja pošiljati neke aktivistke…zakaj že?? Niso realni problemi že dovolj??

   • PORK Amashina

    Če so pa tako zalkubljeni v hedžabe bi jim morali ustreči na najboljši možni način.S svojo propagando dejansko delajo škodo muslimanskim ženskam katere v 99 odstotkih po sili trpajo v žaklje.In verjemite mi da ni lahko ženskam v teh mučilnih cotah.Hedžab je pokretni arest in nič drugega.To je kot bi propagirali koncentracijska taborišča kot neko kulturno znamenitost nekega naroda.Potemtakem naj se v źivo pridružijo temu arestu če že zato delajo tako propagando.In muslimanskim ženskam naj pustijo da se svobodno odločajo o svoji usodi ne pa da nasprotno na vso moč pomagajo njihovim mučiteljem.

 • Staybell geenius

  Oranžni hemeroid je že naznanil “pogovor” s kraljem Salmanom.
  Sicer pa, država, katere državljan predseduje svetu za človekove pravice pri Združenih narodih, je zagotovo tudi sama zgled spoštovanja prava in Ženevske konvencije, sicer nebi zasedali take funkcije, halo… Zato ne vidim razloga, da bi imeli Savdijci karkoli pri tem. Kajti to bi bilo nezaslišano.

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!