Lahko Cerar pri “tehničnih ovirah” upa na pomoč predsednikov vlad Romunije, Bolgarije in Srbije?

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Medtem ko predsednik vlade Miro Cerar še vedno ne ve točno, kaj bi s tisočimi begunci in je po več kot dveh mesecih razmišljanj prišel na idejo, da bi postavil – ne ograje, ampak tehnične ovire, so predsedniki vlad Bolgarije, Romunije in Srbije precej bolj odločni: “Mi smo pripravljeni, da meje lahko zapremo takoj.

Če bodo v Bolgariji, Romuniji in Srbiji uresničili svoje napovedi, bi bil posledično seveda naval beguncev tudi na slovenske meje precej manjši, Miro Cerar pa bi se lahko izognil t. i. “tehničnim oviram”, kot se je sam izrazil.

Bolgarski premier Bojko Borissov se je v Sofiji srečal s kolegoma iz sosednjih držav, romunskim premierjem Viktorjem Ponto in srbskim Aleksandrom Vučićem. Namen srečanja je bil usklajevanje politik za obvladovanje najhujše begunske krize po 2. svetovni vojni.

Borissov: Mi smo pripravljeni takoj zapreti meje
V Bolgariji, Romuniji in Srbiji so oblasti zaskrbljene, saj lahko zapiranje meja za migrante, ki jih načrtujejo nekatere članice Evropske unije, povzroči, da bo milijone beguncev obtičalo na njihovem ozemlju. Če bosta Nemčija in Avstrija zaprli svoje meje, “ne bomo dovolili, da naše države trpijo posledice z milijoni priseljencev. Mi smo pripravljeni na to, da takoj zapremo svoje meje,” je po poročanju Bloomberga povedal Borissov.

Borissov, Ponta in Vučić: Držati moramo skupaj
Milijonski val beguncev, ki je zajel Evropsko unijo, je povzročil zaprtje meja nekaterih držav, ki so na ta način veliko število prosilcev za azil preusmerile v sosednje države. Rusko »bombandiranje« v podporo sirskemu predsedniku Basharju al-Assadu pa bi lahko povzročilo še večjo zaostritev razmer na tamkajšnjem ozemlju, kar pomeni še večji priliv migrantov na območje Evropske unije. Borissov, Ponta in Vučić so prepričani, da morajo držati skupaj, saj njihove države za migrante predstavljajo vhodna vrata v Evropsko unijo.

»Vsi tisti, ki mislijo, da bomo na naših ozemljih sprejeli še dva ali tri milijone migrantov, se motijo. Ne bomo dovolili takšnega scenarija,« je bil oster srbski premier.

Vučić je danes sicer dejal, da na meji ne misli postavljati zidane ograje.

N. K.

 • bojan

  Potrebne so visoke ograje … ne pa tehnične ovire …to zavlačevanje postaja že namerno …

 • pajot

  Najslabša vlada in najslabši premier doslej. Kar pa ne pomeni,da ne bi volilci izvolili še slabšega.

  • hannibal

   Tako je. Naslednji v vrsti je Mesečnikov Juda Iškariot.

   • JezusSlo

    Dokler je živ kučan in so njegovi lobiji še aktivni nam ni pomoči.

    Hvaljen bodi Jezus Kristus!

 • TOMLC

  Cerarju se nikamor ne mudi z ograjo,
  Komunistični režim na oblasti bi rad zamenjal lastni narod z migranti – tujci,
  samo da ostanejo na oblasti.
  Komunisti se nikoli niso brigali za narod.

 • plavi-mil

  Vsaj eni razmišljjo trezno, naš Cmerat pa premišljuje, preučuje, pa še premišljuje že tri mesece.

  • von Rhein

   Tri mesece in pol,ker pol meseca mu je dodelil Polmesečni Lukec.

 • resnicaboli

  Ko Nemčija in druge države v katere hočejo rečejo ne sprejemamo več in bi vse z meje brez razlike poslale nazaj ne bo potrebno nobenih ograj postavljati. Kajti novice se danes širijo hitro.

  • hannibal

   Ne bodo jih “poslali nazaj”. Prerazporedili jih bodo po vzhodni evropi in Balkanu. V tem je catch. Tako je to zamišljeno. Invazija celotne Evrope, ne samo Nemčije.

 • 1xy

  Kdor jih hoče, naj vzpostavi izredne letalske linije, tudi iz Sirije če je potrebno in si jih naj vozi direktno na željene destinacije.
  To bi MORALI ZAHTEVAT VSI predsedniki držav, ki so danes v zagati zaradi Nemčije!!!!

  • Illuminati Enlighted

   Ne bo dovolj. A jih bodo vse pripeljali v Nemčijo? kaj pa tisti ki jih ne bodo? Bodo ostali spodaj? Isto bo kot sedaj le da bodo s prevozi samo še pospešili priseljevanje.

  • hannibal

   Ne jim dajat takšnih idej. Aja. Saj to že delajo. Bogatejši prihajajo z letali in jahtami. Tile tu so reveži, ki jim je Soros vsakemu v žep dal 10 000, 5000 pa jih čaka na računi, ko prispejo.

 • 1xy

  Žal, pa imamo najslabšo vlado v najslabšem možnem trenutku!!

 • Illuminati Enlighted

  Glede na to da sem bil v JLA (vojak pač kot vsi fantje takrat) in smo imeli manevre Krapina 1980 (v bistvu smo simulirali napad na Slovenijo) in smo ponoči prehajali iz Hrvaške v Slovenijo, se spomnim da teren za to ni bil tak enostaven. Na določenih mesti so bili strmi hribi in to zelo poraščeni z gozdom. Šli so iz strani HR Zagorja. Kar želim povedat je to da tam postavljat tehnične ovire tako da se pokrije vsa južna meja SLO, ne bo enostavno. Če bo sploh izvedljivo. Morda bi to šlo na način kot so to naredili Avstrijci z ježevci (tiste protitankovske ovire) ob temu da bi jih prepletli z bodečo žico in postavili enega tik ob druge. Vendar to bi stalo celo premoženje če bi želeli to naredit dobro. Bi pa bilo stabilno. Ona varianta s prenosnimi ograjami kot so na demonstracijah in tekmah, tisto po mojem ne bo zelo pomagalo saj ne vidim načina kako bi se s tem zavarovala cela južna meja. Razen če politika računa da bodo te “naprave” potrebovali v velikih količinah v prihodnje (proti lastnemu narodu) pa je na ta način strošek racionalnejši (ali pa je to sedaj celo odličen izgovor da se te stvari nabavijo v takih količinah). Pa tudi v tem primeru bi za zavarovanje južne meje potrebovali višje ograje od tistih na tekmah in boj stabilne z možnostjo fiksiranja v tla (in pripenjanja eno na drugo). To bi sicer zelo drago. ježevce in bodeče žice bi gotovo lahko izdelale SLO firme, tako da – a kdo razmišlja da bi se na ta način dal posel domačim podjetjem?

  • hannibal

   A ne bi namesto filozofiranja raje Orbana vprašal?

   • Illuminati Enlighted

    Si pozabil da Orban živi na panonski ravnici? Tista ograja o premalo če se mi zapremo dobro.

  • karlina

   Nobeden, verjetno.

 • hannibal

  “Rusko »bombandiranje« v podporo sirskemu predsedniku Basharju al-Assadu
  pa bi lahko povzročilo še večjo zaostritev razmer na tamkajšnjem
  ozemlju, kar pomeni še večji priliv migrantov na območje Evropske unije.”

  Kdor je to napisal, je IDIOT.

  Pa me sedaj banajte.

  Vse bolj pa se kristalizira protiruska in protitrumpovska propaganda.

  Ajej. Še eno razočaranje torej.

  • francelj3

   Reče se bombardiranje. Vsaj v slovenščini.

   • hannibal

    Ja. Zato sem dal v navednice.

    • francelj3

     Res je, oprosti. Moj post velja avtorju, N.K.

 • dob

  A ni to čudno, ko je Orban postavljal ograjo, je to bila ograja nacističnega taborišča. Ko jo pa Cerar postavi, je pa praktično vata.

 • von Rhein

  Takoj zapreti meje,tok pohodnikov usmeriti v Rusijo.Če se južni Balkan ne odloči za zaporo ,je nujno sodelovanje z Avstrijo in skupno zapreti mejo s Hrvaško. Tudi tja do Snežniških gozdov.

 • Jožef

  En zbirni center v Ljubjano poastavit pa bodo drugi dan postavljali ograje.

  • karlina

   Se popolnoma strinjam s tabo in to pred parlament, po moje še v službo naši politiki ne bi upali, pa bi takoj začeli drugače gledati na migrante in vse , kar se dogaja z njimi. Res bi morali to storiti.

 • Poštenje velja

  Samo pajdasenje z balkanci.
  Serarja takoj zrusit, se povezat z avstrijo in nemcijo
  In uveljavit strogi sengen.
  Vse ostalo je vracamje v temo balkana.

 • daresi

  Vučić je zagotovil, da Srbija meje ne bo zaprla.
  Slovenija mora samostojno sprejeti ukrepe za zaščito svojih državljanov in ozemlja!

 • Illuminati Enlighted

  Migrantov v poti na Madžarsko ni ustavila tista ograjica ampak zakonodaja ki so jo Madžari sprejeli istočasno. Pri eventuelni postavitvi slovenske ograje na južni meji, pa se bo videla vsa nesposobnost Cerarja. To se bo ves svet smejal kako bodo migranti skakali čez tiste ovire.

 • roksa

  Cmerar bi se moral zgledovat po Orbanu, ki brani svojo državi in njene državljane, Mirč pa se obnaša kot kaki propadli “s.p.”-jevec!!!!!!!!!!!!!

  • karlina

   Ampak Orban je res pravi kristjan, koliko sem prebrala njegov intervju in niti slučajno ne bo dopustil, da bi se v njegovi državi naselili muslimani. Pri nas se pa ve,kdo je na oblasti, v tem je ogromna razlika, med nami in Madžarsko, žal.

 • Illuminati Enlighted

  Zakaj se ne angažira carinikov in pravosodnih izvršiteljev pri obrambi južne meje in države?! So preveč zaposleni z domačini – podjetniki?!

 • karlina

  Kapo dol pred temi tremi predsedniki, pravilno razmišljajo in bodo tudi ukrepali, kar bo sigurno zajezilo begunski val, upam, da se bo naš predsednik Cerar tudi z njimi kaj pogovarjal.

 • Mičo Meečo

  Cerar pred desetimi dnevi”Slovenija je ubranila Šengensko mejo”..Majice s šaljivim sloganom bodo delili zraven nove pavlihove pratike.

 • viktorh

  Lahko Cerar pri “tehničnih ovirah” upa na pomoč predsednikov vlad Romunije, Bolgarije in Srbije?
  Ne !

 • bojan

  Zanašanje na druge se je že izkazalo

  Zato … NE !

 • Mojca pokraculja

  Pričakovano, mencanje in neodločnost naših. Ne vem kaj se grejo, jasno pa je, da ne bodo naredili nič, kar bi dejansko morali. Adijo suverenost, lahko še 10 takih praznikov razglasimo, če v glavi nisi suveren, potem se ne pejt vladarja.

 • kurjač

  Iz zanesljivih virov je prišla novica, da je Cmerar naročil pri kitajcih dva šleparja risalnih žebljičkov, torej dva šleparja tehničnih ovir.Rešeni smo!

 • Poštenje velja

  Cerarja za ograjo in zid skupaj z njegovimi
  Teoretiki.

 • plamen100

  Ta vlada je popolnoma nesposobna ker zivi dobesedno v oblakih in ni sposobna normalnee.ga kmeckega raszmisljanja, kot tudi njihovi neposredno podrejeni ne. Se pred 2-3 meseci, ko so preko jadrana v Italijo in preko Madzarske vile 100 tisoc glave mnozice, Cmerar v Bruslju izrece eno od svojih zgodovinskih nebuloz “Slovenija je pripravljena vzeti 15 do 20 migrantov”. Sefic mesec dni po TV razlaga, da so pripravljeni na migrante z namestitvijo 300 pa nato 500 in na koncu 800 oseb. Danes pa jih na dan pride 12 tisoc. In ti isti ljudje, ki takrat niso bili v stanju videti dalje od svojega nosu, so pa prekleto dobro placani za svojo nesposobnost, spet danes vodijo naprej politiko v zvezi migrantov zato pa ni cudno, da je slovenija danes dozivela kolaps na juzni meji kot porocajo v hrvaskem dnevniku HRT1, seveda nasj o tem molcijo. In res bog ve kaj se tam dogaja?? Ne morem pa verjeti da je ta vlada tako neumna da v najtezjih casih za drzavo policajem ki delajo po 15 ur in vecza vsako opravljeno naduro dajo se 19 centov zraven, pomeni da za pet nadur policaj dobi en euro plus vrednost ur?? pa.Pa saj clovek ne ve a se to delajo norca iz ljudi ali kaj??ali je mozno da so tako nesposobni??? A evropa naj bi jum dala 60 milionov pomoci kjer so zraven tudi stroski drzave a vpada misli se na svojih ljudeh sparati oz jim kar pokrasti denar. Tako neverjetno nesposobne vlade pa slovenija se ni imela!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!