Bolgarija že pred leti razglasila komunistično partijo za zločinsko organizacijo

Foto: epa

Bolgarija je formalno uvedla lustracijo že leta 1992, zaradi česar so v pravosodju, policiji in tajnih službah zamenjali do 90 odstotkov državnih uradnikov. Leta 2000 pa so sprejeli zakon, s katerim je bila Komunistična partija Bolgarije razglašena za zločinsko organizacijo zaradi nacionalne katastrofe, ekonomskega in moralnega zloma, njihovi člani pa so odgovorni za ciljno uničevanje evropskih civilizacijskih vrednot in namerno kršenje človekovih pravic.

Bolgarija je v primerjavi s Slovenijo naredila velik korak v smeri demokratizacije države, del katere je tudi odstranitev nasprotnikov demokracije s pomembnih državnih funkcij. Predvsem zaposleni v pravosodju, policiji in tajnih službah so bili v službi komunističnega represivnega režima, ki je kršil temeljne pravice državljanov, zato je njihova zamenjava nujna za normalno delovanje in razvoj države.

V Sloveniji ne obstaja noben pravni okvir ali zakon o lustraciji, je bil pa v preteklosti vložen poskus v zakonodajno proceduro s strani dveh manjših civilnih iniciativ, ki pa ni bil sprejet. Bolgarija se je s tem vprašanjem soočila že leta 1992 z zakonom o lustraciji in zakonom iz leta 2000, ki je komunistično partijo razglasil za zločinsko organizacijo. Slednji ima več ključnih členov, ki povedo, da je partija državo pripeljala do nacionalne katastrofe, ekonomskega in moralnega zloma, njihovi člani pa so odgovorni za ciljno uničevanje evropskih civilizacijskih vrednot in namerno kršenje človekovih pravic.

Vse akcije posameznikov, ki so sodelovali pri rušenju komunistične ideologije, pa so poštene, moralno upravičene in vredne spoštovanja.

Zakon v temeljnih določbah določa:

1. Bolgarska komunistična partija je prišla na oblast 9. septembra 1944 s kršenjem Trnovske ustave in s pomočjo tuje sile, ki je Bolgariji napovedala vojno.

 1. 2. Bolgarska komunistična partija, ki je odgovorna za upravljanje z državo med 9. septembrom 1944 in 10. novembra 1989, je državo pripeljala do nacionalne katastrofe.

2. Vodstvo bolgarske komunistične partije in vodeče osebe so odgovorne za:

 • ciljno in namerno uničevanje tradicionalnih evropskih civilizacijskih vrednot,
 • namerno kršenje temeljnih človekovih pravic,
 • strogo kaznovanje poslancev 25. sklica bolgarskega parlamenta in vseh nedolžnih, ki so jih obsodila “narodna sodišča”,
 • moralni in ekonomski zlom države,
 • vzpostavitev centralno-planskega gospodarstva, ki je privedlo do propada,
 • kršenje in uničenje tradicionalnih načel zasebne lastnine,
 • rušenje moralnih vrednot naroda in poseganje v njihovo versko svobodo,
 • ustvarjanje kontinuiranega terorja proti tistim, ki se ne strinjajo s sistemom upravljanja in proti določenim skupinam prebivalstva,
 • zlorabo vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture v politične in ideološke namene,
 • uničevanje narave.

3. Komunistični režim je zato odgovoren za naslednja dejanja:

 • Državljanom je vzel vsakršno možnost svobodnega izražanja politične volje in jih prisilil, da skrivajo mnenje o situaciji v državi ter javno izražajo strinjanje z dejstvi in okoliščinami, kljub dejstvom o njihovi neresničnosti ali celo kaznivosti. Režim je vse posameznike in njihove družine preganjal.
 • Sistematično je kršil temeljne človekove pravice skupinam prebivalstva, ki so drugačne po svoji politični, družbeni, verski ali etnični pripadnosti.
 • Kršil je temeljna načela demokracije in vladavine prava, zakonov in mednarodnih pogodb, s čimer je interes komunistične partije in njihovih predstavnikov postavljal nad zakone.
 • Oblast  je za pregon državljanov uporabljala vse mogoče metode, ki so:
  – usmrtitve, nehuman zaporniški režim, prisilno delo v taboriščih, mučenje, nasilje,
  – diagnosticiranje in prisilno pridržanje v psihiatričnih ustanovah kot sredstvo politične represije,
  – odvzem pravice do zasebne lastnine,
  – preprečevanje in prepoved pravice do izobraževanja in poklicnega udejstvovanja,
  – preprečevanje svobodnega gibanja znotraj in zunaj države,
  – odvzem državljanstva.
 • Nekaznovano je storil številna kazniva dejanja proti posameznikom.
 • Zaradi interesov proti tujim državam je država izgubila nacionalno dostojanstvo in suverenost.

Okoliščine v prvem in drugem členu so dovoljšen razlog, da se komunistični režim v Bolgariji med 9. septembrom 1944 in 10. novembrom 1989, razglasi za zločinskega.

Bolgarska komunistična partija je bila zločinska organizacija kot tudi vse druge organizacije, ki so imele za temelj njeno ideologijo, njihove aktivnosti pa so bile usmerjene v kršenje človekovih pravic in rušenje demokratičnega sistema.

Vse aktivnosti posameznikov, ki so bile v tem obdobju usmerjene na odpor in zavračanje komunističnega režima ter njegove ideologije, so poštene, moralno upravičene in vredne spoštovanja.

Zakon je 26. aprila 2000 sprejel parlament Republike Bolgarije.

M. P.

 • Capi

  To je to! Je komu znano ali je podobnost zgolj slučaj?
  Kot bi bral zgodovino bivše SFRJ…..

 • AlojzZ

  Ja, v Bolgariji je tako čisto prav! Mi smo pa imeli socializem s človeškim obrazom! Če ne verjamete, samo poglejte zadnjega šefa komunistične partije gospoda Milana Kučana, kakšne lepe očke ima! Ni čudno, da mu je stranka, ki vabi kristjane med svoje vrste, s svetlim zgledom Tonina zrihtala kraljevsko penzijo!

 • janez zorman

  Iz Bolgarov še nekaj bo !

  • totex39

   Vse države nas prehitevajo, kmalu nas bo še Albanija in to samo zaradi tega, ker ne morejo pozabiti svojih komunističnih korenin.

 • francelj3

  Bolgarija je država s prihodnostjo!!!!!!!!!!!!!! Žal je Slovenija država povsem brez prihodnosti.

 • Milan Novak

  Bolgari imajo ta zakon brezveze. Premier je komunist najhujšega kova. Se pravi da lustracija ni uspela. Vsak čas bojo ruska provinca. Povprečna plača ne zleze preko 200 eur. Pobeg možganov iz države je katastrofalno velik. Celo v Slovenistan hodijo za sužnje. Se vidi, da so bili pod Turki. Pri nas je za malenkost bolje, vendar se bližamo Bolgariji. Sam zakon pa ne bo naredil nič, dokler bojo v poziciji in opoziciji bivši člani komunajzerjev. Lustracija bi uspela samo v primeru, da bi gor prišli ljudje, ki so rojeni po letu 91 in nimajo sorodnikov, ki so bili v partiji.

 • MEFISTO

  Vsi nas prehitevajo, celo Bolgari.

  Mi pa s komunisti do bridkega konca.

  • Rožle

   Pa jest vam že skos govorim, da se je Milan na vse pretege trudil, da bi za vse večne čase obtičali v Yugi…

 • xtc

  Na isti osnovi bi lahko v Sloveniji prepovedali totalitarne simbole in jih ostranili_tudi spomenike tega;kot tudi stranke ki opletajo z njihovimi simboli in idejami:
  Zločince pa pred sodišča:
  Žalostno je to ;da od vseh DRŽAV VZHODNO KOMUNISTIČNEGA BLOKA ravno Rusija in Slovenija ostajata najbolj komunističnozadrti:

 • totex39

  Samo še v Sloveniji se proslavlja ta zločinska komunistična partija in to vedno bolj, kar nas lahko res skrbi.

 • Viktorh

  Kako enostavno za Slovenijo.
  Večino navedb prepišejo, dopolnijo podatke o letnicah, v parlament, pa v arest.
  Še pomnite, tovariši?
  Vi ste takšne odločitve sprejemali v strogi tajnosti.

 • Jozef Postrak

  Vecina komentatorjev ima pozitivno mnenje o listraciji v Bolgariji, kaj pa pri nas ?

 • Adolf Hitler

  treba slovendio spucat do zadniga kumunaiseria

  • garfi

   prenehaj grozit

 • garfi

  v zloveniji je ravno obratno
  murgelski jugokomunajzar je vse obrnil na glavo
  veleizdajalca Slovenije in Slovencev bi že zdavnaj zaprli v civiliziranih državah
  jugozločinci še vedno preganjajo razredne sovražnike-domoljube

 • Caetano

  In rdeča Bolgarija je Titu in Stalinu pomagala boljševizirati Jugoslavijo s svojo vojsko, ki je zamenjala strani.

 • Hribouc

  Sprašujem SDS, morda naivno, vsekakor pa sem besen.

  Kaj čaka in zakaj do dandanes ni SDS pripravila in objavila česa podobnega, kar so naredili revni Bolgari?
  Kaj g.Zver čveka in leporeči o tem, kakšno tablo, da bo dal nabiti na steno v hodniku pred EU Parlamenta ?
  Torej, a kdo od SDS bere tole in bo odgovoril ali bo dal rep med noge?

  • Hribouc

   Res sem besen, ko so stvari tako enostavne, osnovnošolske, mi pa poslušamo Janezove dooooooooooooooooooolge govore in spise o komunizmu, ki ne rodijo nikakega efekta.
   Da se razumem, Janeza spoštujem in obožujem, tole me je pa razkurilo na 500 Amperov!

   SPIŠITE DEKLARACIJO COOPY PASTE BOLGARSKE, NE GNELEJTE VEČ.
   PODPIŠITE IN DAJTE V JAVNOST NA UČINKOVIT NAČIN!
   Kdaj boste zadevo spravili skozi Parlament in v veljavo je pa druga točka, samo migejte, prmejkršen duš masirejte javnost in masirejte živce gnjevatorjem in koritarjem!
   g.Milan Zver naj se pa že razmiga enkrat, malo samo jamra in stokca.Kje je dedec v njem?

   • Hribouc

    Ja, g.Zver naj tablo z “protestnim jokcanjem o komunajzarjih v slovenski realnosti”, namesto v Bruslju nabije v slovenskem Parlamentu, tristotaužent hudičev!
    Lahko se je zezat , tam v Bruslju, ko nihče ne bo imel nič proti in bodo samo ploskali i n se smejčkali!? Sama izmikanja in jodlanja v prazno!

 • Viktorh

  Da, da.
  Levičarji so modro tiho, naši pa so postali imuni….
  Namen je dosežen.
  Urednik že ve zakaj gre.

 • cosmosjasnovidec

  Fogglof Tunnek
  Pozdravil bom jaz tebe gnida smrdljiva levaška lažnjiva.
  Danes sem imel službeno pot v Središče ob Dravi in sem se na hitro ustavil v Halozah ter na dveh koncih (ne bom omenjal katerih) spraševal glede tebe gnida zahojena.
  Foglovega Tuneka tam sploh nihče ne pozna cepec prismuknjeni,ker si si ta priimek izmislil in kot se spomnim si se lagal že enkrat nekomu celo na tvoji kokodakarski 24.kurji kjer si celo dal naslov in hišno številko.
  Ni pomembno jaz sem tako ali tako vedel,da je tole tvoj nick sem pa dobil kar nekaj informacij in,ker te danes nisem več imel časa iti poiskat te bom drugo krat.
  Po nekaj pogovora in debate z nekaj domačini sem dobil informacijo kdo naj bi bil ti,ker so vsi povedali,da je v celotnih Halozah samo eden tako prismuknjen oziroma psihično bolan zdrahar kateri ustreza tebi.
  Baje si že kar precej v letih ampak delaš vsepovsod kamor prideš same zdrahe a te več ne jemlje nihče resno,ker ve,da si prismojen drugače bi kot pravijo “fasal kot hudič” a se samo norčujejo in smejijo iz tebe.
  Edino kar drži je glede sosedove koze “JULIKE” pri kateri so te dobili,da si jo natepaval z obutimi gumijastimi škornji v katere si ji porinil zadnje njene noge,da ti ni mogla pobegniti.
  Takrat si tudi dobil po betici,da si bil nekaj dni v bolnišnici na Ptuju.
  Kot sem ti rekel se z mano ni za zajebavati kreten ciganski levaški bi pa še lahko napisal veliko kar sem izvedel ampak zaenkrat ne bom,da ne boš pričel sumiti kdo vse mi je povedal.__

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!