Britancem so se ob ogromnem znesku plačila za izstop iz Evropske unije zatresla kolena – ali ga bodo poravnali?

Foto: epa

Za ministrico za brexit se pričakuje, da bo s sklonjeno glavo sprejela račun ob izhodu iz EU in se s številkami strinjala, češ da so pravične.

V pisni izjavi, namenjeni parlamentu, je ministrica v četrtek opozorila, da obveznosti niso enosmerne, saj bo tudi Evropska unija imela določene dolžnosti do Združenega kraljestva Velike Britanije.

Baroness Anelay, ministrica za brexit, je izjavila, da je bilo glede na finančne poravnave, ki je določena v pismu predsednika vlade, jasno, da bo Združeno kraljestvo sodelovalo z EU in da bodo skupaj določili pošteno poravnavo pravic in dolžnosti za Britanijo kot odhajajočo državo članico v skladu z zakonom in v duhu nadaljnjega partnersta.

Foto: epa

Vlada je priznala, da ima Evropska unija dolžnosti do Združenega kraljestva in da ima Združeno kraljestvo prav tako dolžnosti do Evropske unije, ki bodo ob umiku Britanije ostale in jih je potrebno rešiti. Priznanje pa Združenega kraljestva vseeno ne zavezuje h kakršnemukoli posebnemu sporazumu. V ponedeljek bodo spet potekala pogajanja in glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier svari, da ne bo nobenega napredka, če Britanija ne bo sprejela sporazuma o izstopu.

Evropska unija zahteva od Velike Britanije 80 milijard funtov za izstop, in sicer za pokritje prihodnjih proračunskih obveznosti EU, ki jih je Britanija potrdila, medtem ko je bila članica EU. Izjava Združenega kraljestva, da priznava svoje dolžnosti do EU bo obema stranema prihranila dragocen čas, ki bi ga izgubili z dolgotrajnimi odlaganji. Evropski diplomat, ki sodeluje v postopku brexita, je povedal, da bi bil velik problem, če ne bi bilo nobenega napredka glede finančnega stanja, in da je izjava prihranila močan ‘električni šok’.

Sekretar za brexit David Davis v izjavi za javnost ni omenil nobenih finančnih težav.

N. Š.

 • princeska

  Nekaj morajo narediti, saj ob prihodu v Luton misliš, da si v kakšnem muslimanskem kalifatu.

  • RATATA

   4 X že nisem šel v London zato, ker je preveč šerijatarjev tam.
   Nikdar več ne bom v Londonu. Prej nisem bil še nikoli.

   • Jurij Musar

    Zelo te tam pogrešajo.

 • 閲楽成就
 • Anton Slapnik

  bo pa kraljica kupila en diamant manj…, princ pa spekel en kolaček več,..

 • Paja Opaja

  Samo nakladanje in prelaganje izmišljenega denarja.

 • Anton

  ja in če znesek ne poravnajo, kaj bo potem?Lahko vam takoj povem pravnič revolucionarnega v škodo Britancem se ne bo zgodilo. toliko o grožnjah iz mafijskega Bruslja! če pa želiš biti hlapec celo življenje in priteči kot kužek k nogi gospodarka, takoj ko ti ta da namig, potem pa bodi hlapec, vendar nekaj pa lahko rečem že sedaj hlapcev zgodovini kot sedaj in tudi v prihodnje noben ne bo kaj prida spoštoval. toliko o tem
  Nekaj o nas in hlapcih pa je povedal že Ivan Cankar
  sarkazem press

  • Jurij Musar

   Bolj paše, budala press.

   • Anton

    hvala

    sarkazem press

    • Jurij Musar

     Prosim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!