Britanska premierka Theresa May upognila koleno pred Brusljem, dosežen je dogovor o brexitu

(Foto: iStock)

Velika Britanija je s sklenitvijo dogovora o brexitu pristala na zahteve Evropske unije. Britanci bodo za izstop iz EU plačali od 45 do 55 milijard evrov, državljani imajo poseben status, med Irsko in Severno Irsko pa ne bo meje.

Evropska komisija je v izjavi za javnost zapisala, da je bil v pogajanjih o brexitu z Veliko Britanijo dosežen dogovor, ki bo poslan v ratifikacijo Evropskemu svetu, za katerega se pričakuje, da ga bo sprejel. Jabolko spora, ki je preprečevalo doseganje kakršnega koli dogovora do zdaj, naj bi bila žgoča vprašanja glede pravic državljanov EU v Veliki Britaniji, stanje meje med Irsko in Severno Irsko ter vprašanje višine ločitvenega računa, ki bi ga morala plačati Velika Britanija.

(vir: twitter)

Britanija bo morala plačati obveznosti do EU
V dogovoru, ki ga je spletni portal Breitbart označil za izdajo britanskih volivcev, je bilo sklenjeno, da Irske in Severne Irske ne bo delila “ostra” meja (meje dejansko ne bo), državljani EU bodo obdržali vse pravice, ki so jih imeli v Veliki Britaniji do zdaj, glede zneska, ki ga bo plačala Velika Britanija EU, pa je britanska premierka Theresa May izjavila, da bo “pravičen do britanskih davkoplačevalcev”. Ta “pravični” ločitveni račun naj bi znašal med 45 in 55 milijard evrov.

Najglasnejši zagovornik brexita Nigel Farage z doseženim sporazumom ni zadovoljen. “Evropsko sodišče bo končni arbiter pravic državljanov EU. To ni sprejemljivo,” je povedal za The Telegraph. To naj bi po besedah podpornikov brexita dajalo državljanom EU znotraj Velike Britanije več pravic kot pa samim državljanom Velike Britanije.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Ne bo meje med Irl. in N.Ir. …. a …

 • Morala

  Ja, ja tujci imajo vedno in povsod več pravic kot pa avtohtono prebivalstvo!

  Kako ne bo meje med Irsko in Sev. Irsko? Tega ne razumem!

  Potem lahko Štajerci tudi postavimo mejo, pa Primorci, in ostali? :)

 • Lokomotivführer

  Nič ni preveč pokleknila, prve zahteve EU so bile okrog 120 milijard eurov!

 • Hun

  Nigel Farage podobn kljukc kot Jansa…provokator prve klase

  • xtc

   Nekako mi je podoben tebi.

 • xtc

  Mislim ,da tule nekaj ne štima in bio kmalu počilo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!