Clintonova spet na udaru hekerjev – kdo so njeni skriti donatorji?

Foto: epa

Pred časom so v javnost že pricurljala elektronska sporočila Clintonove. Ta naj bi bila strogo zaupna, a je bil za njihovo pošiljanje kljub temu uporabljen zasebni strežnik, kar je dvignilo nemalo prahu. Tokrat “ameriška nanizanka” dobiva novo epizodo. 

V javnosti so se pojavila nova razkritja, povezana z demokratsko kandidatko na bližajočih se ameriških predsedniških volitvah. Tokrat je datoteke zasebne narave ponovno razkril heker z vzdevkom Guccifer 2.0. Napadalec naj bi tokrat pridobil zaupne podatke Fundacije Clinton, še zlasti imena velikih podjetij in zasebnikov, ki naj bi jo finančno podpirali, še poroča RT.

Na 100 tisoče baz podatkov
Nov elektronski škandal razkriva, kdo vse naj bi financiral organizacijo Clinton Foundation. Podatki naj bi bili sicer pridobljeni s strežnikov navedene fundacije. Ena izmed datotek nosi pomenljivo ime “Pay to Play”, dokumenti pa so bili objavljeni v torek popoldne. Sicer gre za 100 tisoče datotek, ki med drugim razkrivajo baze podatkov o donatorjih, ob čemer je heker poudaril, da se Clintonova in njena administracija ne obremenjujejo preveč s svojo elektronsko varnostjo.

Fundacija Clinton razkritja zanika 
Sodelavci Clintonovih pa so verodostojnost objave že zanikali. Predsednica fundacije, Donna Shalala, je ob dogodku navedla, da “nobena od prikazanih datotek ali map ni naša.”

Med donatorji tudi velike banke
Med podporniki Hillary Clinton se omenja nekatera velika podjetja (tudi banke), kot so: Bank of America, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley in druga. Po navedbah že omenjenega napadalca gre za del sredstev, ki naj bi jih velika podjetja prejela preko vladnega programa Troubled Asset Relief Program to the DNC. Med posamezniki, ki finančno podpirajo Clintonovo, pa so se med drugim znašle različne slavne osebnosti, kot so: J. J. Abrams, Gore Verbinski, Marc Benioff,  Eric Schmidt, Bill Gates, Barbra Streisand, James Brolin in Tom Hanks.

TARP funds (Troubled Asset Relief Program)
Gre za program podpore finančnih institucij, ki ga je pripravila ameriška vlada in podpisal nekdanji ameriški predsednik George W. Bush leta 2008. Cilj programa naj bi bila pomoč podjetjem v boju s posledicami finančne krize, ki se je začela leta 2007.

Pretekla razkritja sporočil Clintonove
Pred časom je Wikileaks že objavil 20.000 elektronskih sporočil, ki so močno načela ugled demokratske predsedniške kandidatke. Razkrita sporočila so med drugim zajemala “interne zapise, načrtovanja in podatkovno zbirko finančnih podpornikov demokratov ter celotne zbirke podatkov opozicijskih raziskav. Objavljeno je na tisoče dokumentov o Hillary Clinton in njeni strategiji v predsedniški kandidaturi.”

Domen Mezeg