Diskusija o uvedbi dodatnih carin v ZDA: Grožnje EU so prazne, Kitajska bo v primeru trgovinske vojne igrala na potrpežljivost

Foto: epa

Uvedba dodatnih carin na jeklo in aluminij ameriškega predsednika Donalda Trumpa je tako po svetu kot v ZDA dvignila veliko prahu. Okrogla miza na temo o potencialni trgovinski vojni se je odvijala tudi na kitajski globalni televiziji CGTN. Med drugim so spregovorili tudi o vplivu EU, ki ga je eden od komentatorjev označil za “prazne grožnje.”

Na vprašanje, kako bi lahko na Trumpovo uvedbo dodatnih carin na uvoz jekla, aluminija in potencialno avtomobilov iz EU reagirala Evropska unija, je v oddaji Dialogue with Yang Rui spregovoril tudi avtor knjige On the Question of Free Trade: An Economic Discourse, Vox Day. Med drugim je povedal, da EU nima v rokah nikakršnih vajeti, njene grožnje pa so same po sebi brezzobe. “Zelo, zelo malo je tega, kar lahko Evropska unija naredi, ko pride do ameriške trgovske politike. Mislim, da je tu veliko političnih groženj, a na koncu koncev je zelo malo tega, kar lahko naredijo [v EU].”

To se je izkazalo za še kako res, saj ima EU že tako visoke carine na uvoz dobrin iz ZDA. Zato so najave o uvedbi povračilnih ukrepov v obliki dodatnih dajatev na viski, arašidovo maslo, brusnice ter pomarančni sok milo rečeno zvodenele.

Trgovinska vojna bi prizadela države, ki so odvisne od izvoza
Izvoz dobrin v Nemčiji predstavlja 46-odstotni del ekonomije, 42 odstotkov predstavlja v Južni Koreji, 38 odstotkov v Mehiki in 31 odstotkov v Kanadi. Medtem je na Kitajskem izvoz zgolj 20-odstotni delež gospodarstva. Zaradi tega je Kitajska pred potencialno trgovinsko vojno veliko bolj zaščitena kot druge velike svetovne ekonomije, ki so od svojega izvoza veliko bolj odvisne. “V primeru trgovinske vojne bi vsi trpeli,” je povedal voditelj oddaje Yang.

Day je ob tem poudaril, da vse države ne bi trpele enako. Nekatere države bi v trgovinski vojni profitirale. Vsaka država namreč skrbi za lastne koristi. Gledano iz take perspektive: “Če samo vzamemo ZDA in pripeljemo do najbolj ekstremnega in absurdnega primera, ko predpostavimo, da bi ZDA ustavile ves uvoz in izvoz v državo, bi se to nemudoma prevedlo v triodstotno letno rast ameriške ekonomije.”

Kitajski odziv
Komentatorji so izpostavili, da je najprimernejši odziv Kitajske na ameriško uvedbo dodatnih carin na jeklo in aluminij potrpežljivost. Kitajska je po njihovem mnenju sposobna počakati na svojo priložnost. “Carina na jeklo in aluminij ni primarno naperjena proti Kitajski, tako da ni razloga, zakaj bi Kitajska pretiravala z odzivom.” Day je še poudaril, da Trumpa ne skrbi Wall Street. Bolj kot stanje storitvenih dejavnosti se ameriški predsednik zavzema za oživitev ameriške industrije. “Trump bo storil, kar pravi, da bo storil; to mu gre zelo dobro od rok.”

Po njegovem mnenju je Trumpov končni cilj izstop iz sporazuma NAFTA. “Njegova pozornost je na ameriškemu delavskem razredu in iskanju služb, iskanju proizvajalskih delovnih mest.” Iz tega razloga je odpiranje kitajskega finančnega trga mogoče rešitev za ekonomiste, ni pa to zadovoljiva rešitev za ameriškega predsednika, ki gleda na stvari z vidika preprostih Američanov. Komentatorji so se strinjali, da odpiranje kitajskega finančnega trga ne predstavlja dolgoročne rešitve problema trgovinskega deficita.

Ivan Šokić

 • xtc

  EU bumbarji na kubik.
  Pa samo malo je bilo in imeli bi Ceto pod streho in Trumpu zvezali roke,tako pa jih je v kot stisnil Trump,ki bi zelo verjetno še dvignil carine na avtomobile narete v EU,na podobren nivo,kot ga ima EU za izdelke iz ZDA..
  EU gumpci so pač mislili,da se lahko igrajo le multi kulti,Wilkommmen in napol socializem,ko jih je doletela kruta realnost.Seveda so ZDA največji ZDA z Kanado vred največji trg za EU.
  Ruski trg je premajhen in zmalo denarja ter kot tak vprašljiv,saj lehko EU prodaja tam le v elitnem razredu-tega pa je malo ostali trg pa je nemogoče osvojiti ob Kitajski,Japonski in J korejski konkurenci in ruskih majavih standardih in korupciji.
  Seveda so EU proizvajalci v velikih težavah ali zmanjšanje izvoza tja ali znižanje cen(upad dobička) ali selitev proizvodnje v ZDA,kar se že potiho dogaja ves čas.
  Največja BMW tovarna je ravno v Špartanishburgu v ZDA.Največji proizvajalec aluminija pa ameriška Alcoa.
  Seveda so Kitajci tiho,saj pomeni tole pocenitec jekel in aluminija kar gre na roko njim.
  Dejansko je težava EU v tem,da vse ureja birokratsko in tako koplje jamo sama sebi.
  Realno so ZDA rastoči trg,kot Mehika,kot ostale J Ameriške države,ki se poslavljajo od socializma in izvoz v ZDA preko njih odpira nova tržišča in količine.
  Kitajski trg je problem,kajti samo višje cenovno blago je tam možno plasirati,Ruski trg pa za EU hudo tvegan in samo zanimiv v segmentih v večini pač ne ,ker zadeve ne gredo cenovno skozi.
  Seveda pa Trump razmišlja dokaj dobro,čeprav ga kritizirajo,dobro se zaveda da delo doma in plače,zagotavljajo potrošnjo in novo roizvodnjo in višji standard,ko je standard višji so višje plač in tudi potrošnja.
  Hja;seveda ima Wall Street svoje računice,ki pa se mu tudi nebodo izšle,skratka primoran bo k spremembam tudi pri sebi in zelo verjetno bo moral znižati dobičkarska pričakovanja za neko obdobje.

 • Olga_10

  Bravo Trump! Vse kar je obljubljal, dela….Evropski levicarski politiki, ki eno govorijo, drugo delajo, so zgroženi….?!

  • Goran Hvala

   A ni neki podobnga predlagal en levak pa ste vsi skocil pokonc…ces kaksen komunist…zdej to pocne trump je pa zakon in najboljs…;-)…ta je huda…;-)

 • Jani Steiner

  Ne vem kaj EU hoče : carine na ameriške avte v EU so 10%, na evropske v ZDA pa 2,5%. Kdo je zdaj tuki nor?

  • xtc

   Samo zate Dodge Challenger SRT v ZDA 45.800 $ isi avto v EU 87.650 Eur,kdo je sedaj tu nor.
   In še Audi 6 ZDA 55,600 $ heavy loaded ,Audi A 6 v EU gol z enakim motorjem 62 000 EUR,enako opremlen 82.500 eur,kdo je sedaj tukaj nor?

 • sodnikisozločinci

  Upam,da je to začetek konca svobodne trgovine.

 • Janez

  Mesec in Trump govorita isto. Zdaj bojo desničarji pregoreli.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!