Dve leti za zapahe: Krščanski guverner Džakarte obtožen bogoskrunstva

Foto: epa

Guvernerja Džakarte Basukija Tjahajaja Purnamo, širše znanega kot Ahok, so obsodili na dve leti zaporne kazni, potem ko je bil spoznan za krivega bogoskrunstva. Sojenje naj bi bil preizkus verske strpnosti v Indoneziji, na katerem pa je ta muslimanska država pogorela.

Kitajskemu politiku, ki je za piko na i še kristjan, so začeli soditi že v decembru, saj so mu očitali, da je užalil islam med svojo volilno kampanjo. Purnama je obtožbe večkrat zanikal. Pridržali so ga takoj po obtožbi in ga namestili v zaporu Cipinang v vzhodni Džakarti, poroča Jihad Watch. Sicer je že napovedal, da se bo nemudoma pritožil na odločitev sodišča.

V Indoneziji so zahtevali smrtno kazen za krščanskega guvernerja, ki je citiral del iz korana.           Foto: epa

Guverner Džakarte je sprožil vrsto polemik konec leta 2016, ko je v svojem javnem govoru izpostavil, da so njegovi nasprotniki citirali del iz korana, in sicer z namenom, da bi zavedli volivce. Verz, ki ga je Purnama uporabil, je namreč mogoče interpretirati tudi na način, da muslimani ne smejo živeti pod oblastjo nemuslimana. To pa je sprožilo veliko zgražanja med konservativci v najštevilčnejši muslimanski državi na svetu – v Džakarti so se zatem začeli množični protesti, nekateri so zahtevali celo njegovo smrt.

Protestniki so zahtevali guvernerjevo smrt. Foto: epa

Dejstvo je namreč, da še nikomur, ki je bil obtožen bogoskrunstva, ni uspelo pobegniti pred kaznijo, je prepričan izredni profesor za indonezijsko politiko na avstralski nacionalni univerzi Greg Fealy. Indonezija bi si ravno na njegovem primeru lahko pridobila ugled strpnega naroda, ki sprejema raznolikost, vendar pa je s tem spet dokazala, da država tone v vse večjo konzervativnost. Dober primer tega so proti-LGBT protesti v Džakarti v začetku leta 2016, ko so želeli izsiliti, da so bogokletstvo tudi homoseksualni spolni odnosi.

M. S.

 • sodnikisozločinci

  Vsem levičarjem priporočam dopust v indoneziji. Verjamem, da boste uživali, mi pa tudi. Multikulti je pokopal evropski in svetovni turizem. Kdo pa gre v Francijo, da bi na ulicah gledal črnce in Alžirce, ali v London gledat Pakistance in Somalijce? Kdo pa še hodi na dopust samo zato da vidi razvaline, katerim pravijo drugače kulturni spomeniki? Najlepši kulturni spomenik v Franciji so Francozinje z velikimi joški, kdor hoče črnke naj gre v Afriko.

 • Jurij Musar

  Tako to izgleda, če državo vodijo verske inštitucije. Hvala bogu da se po vsem svetu nezadržno širi ateizem. V Sloveniji nas je že 28%. Gremo naprej z znanostjo in izobrazbo za vse ljudi sveta.

  • Zgornji

   TUDI ZNANOST JE ZE SKORAJ NA KONCU SLEPE ULICE … OSLEPELA JE PA ZNANOST ZE TOLIKO PREJ … !!! ! !!!

   • Jurij Musar

    Več kot očitno ti manjka osnovne izobrazbe.

    • Zgornji

     Tebi pa se toliko bolj manjka Zivljenjske Izobrazbe , katere pac ne ucijo v solah kamor si ti hodil.

     • Jurij Musar

      Tvoje življenske izobrazbe si bil zagotovo deležen v farovžu, kajti tam zanikajo znanost.

     • Zgornji

      Po teh današnjih farovših nisem Nikoli hodil , Razen kadar sem hotel podučiti današnje pokvarjene župnikarje, kar pa mi ni uspelo . Torej si ne domišljaj podobnih ugibanj.

     • Jurij Musar

      Si se pač učil po starih farovžih, Ti so še manj cenili znanost, kot ta novi.

     • Zgornji

      Nikoli se Nisem učil po kakih farovših, kar si Zopet Zmotno domišljaš , v svoji domišljavi nepoučenosti in zlobnosti iz katere mi hočeš pripisati učenje po Zmotnih farovših vatikanske bande !!! ! !!! Lahko bi ti celo rekel da ste Oboji Isto Pokvarjeni, le da eni v Eno stran, drugi pa v Drugo smer . In, kaj si boš še zdaj izmislil ??

     • Jurij Musar

      Potem pa mi razloži od kje ti ideja, da je znanost oslepela. Kolikor mi je znano so edino vse verske skupnosti naperjene proti znanosti in izobraževanju.

     • Zgornji

      Ideja izpod odeje ;-)
      No, gre se za “Neoporečno Znanost” , ki se Šele Razvija, Ampak, Bo pa Ravno tako Oslepela kot Današnja “znanost” , kajti Manjka ji Duhovne Izobrazbe. Še sreča pa je, da ne hodim h kakšni verski skupnosti … :-)

     • Jurij Musar

      Ne znaš niti pisati, pa se pogovarjaš o znanosti. Razloži mi samo še to, kaj smatraš pod duhovno izobrazbo in kje jo lahko pridobiš.

     • Zgornji

      A si se morda že kdaj vprašal, če morda ne znaš brati nekaterih drugačnih stilov pisanja ? No, sicer pa, ker že meniš da sploh ne znam pisati, pa potem tako ali tako ne boš zmogel ničesar razumeti kar ti bi še napisal, in tako nima več niti smisla da ti sploh še kaj pišem . Have a nice life .

     • Jurij Musar

      Po slovenskem pravopisu je le en stil pisanja. Natančno je določeno kje stoji vejica, pika, velika začetnica itd.

 • Olga

  Se bo oglasil levičarski papež?

  • samsara

   Misliš veliki rimski mufti Fikret, nekdaj znan tudi kot papež Frančišek?

 • xtc

  Hm?
  Zopicami in demokracijo v paru ni možno voziti:Nekaj odpade:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!