Francoski premier vztraja pri prepovedi ‘burkinijev’ na javnih plažah

Foto: iStock

Francoski premier Manuel Valls je danes dejal, da razume odločitve županov glede prepovedi nošenja burkinija, a država ne bo sprejela enotne zakonodaje glede tega. Poudaril je, da naj bodo plaže tako kot druga javna mesta brez izražanja verskih stališč. Burkini po njegovem mnenju temelji na podrejanju žensk.

Kot je Valls dejal v danes objavljenem intervjuju za časnik ‘La Provence’, pri burkiniju ne gre za novo linijo kopalk, ampak za prevod političnega projekta v družbeno življenje. “Obstaja ideja, da so ženske po naravi nespodobne in nečiste, zaradi česar jih je treba v celoti zakriti. To ne sovpada z vrednotami Francije in republike,” je poudaril za časnik, ki izhaja na jugu Francije, kjer se je pojavila večina prepovedi takšnih kopalnih oblačil.

Očitke, da gre pri prepovedi za kršitev pravice do svobodne izbire oblačila, je zavrnil z besedami, da je bila edina svoboščina “svobodno podrejanje žensk”. Dodal je, da odločitev županov razume, a enotna regulacija pravil oblačenja ne more biti rešitev.

Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala.

Burkinke prepovedane iz varnostnih razlogov
Nošenje burkinija na plaži je že prepovedano v Cannesu, Villeneuve-Loubetu, Touquetu in v kraju Sisco na otoku Korzika. Oblasti so med razlogi za prepoved izpostavili napetost, ki je posledica nedavnih terorističnih napadov v državi, in željo po izogibanju konfliktom, ki bi lahko nastali zaradi prisotnosti žensk v burkinijih.

Napadli so jih s sekirami
V Siscu so se za prepoved odločili prav po pretepu, ki je izbruhnil med mladimi Korzičani in družinami severnoafriškega porekla. Incident naj bi se zgodil, ko so turisti fotografirali več žensk, ki so se kopale v burkini kopalkah. Skupina mladih migrantskega izvora jih je žalila, nato pa je prišlo več starejših Severnoafričanov s sekirami, da bi zaščitili svoje družine na plaži.

M. P., STA

 • Franc Šink

  Toliko neumno da je nemogoče komentirati.Ta “oprava” je bolj primerna za obisk cerkve !

 • totex39

  Evropski pametnjakoviči bi morali takoj prepovedati nošenje teh maškeradnih oblek. Naj si jih oblečejo za časa pusta !

 • Brutus

  Ne vem, kaj se mora v Franciji še zgoditi, da bo vlada ukrepala kot bi že zdavnaj morala!?

  • spet-sam-jest

   Mrtvi u družinah vodilnih politikou, policajou in generalou bo kr nucal, sam zna bit, de bo takrat že prepozn.

 • Olga

  Podpiram 110%!! Pa naj bodo doma in naj ne izzivajo ljudi, da jih ne bodo porinili v morje in bodo lahko plavale od koder so priše!! Tu je Evropa!!

 • spet-sam-jest

  Ma tale prepoved je sam zato, de zgleda kaj de delajo na uprašanju islamizacije. Čeb se hotl resno spoprjet s problemom, bi mogl začet pr koreninah, tko k u Angoli, k so pepovedal islam in zaprl use mošeje. To kar zdej počnejo, je pa sam pluvanje na požar, k se zmer hitrej šir.

 • roksa

  Rečimo NE islamizaciji.Nijihovi možje nas pobijajo, one bi pa še svojo modo terale!!!!!!Naj gredo v Savdsko arabijo al pa Katar, tam kot spadajo……RAUS!!!!!!

 • mona lisa

  Pravilno če se jih je že spustilo v Evropo naj se obnašajo kot mi ali pa poberejo šila in kopita tja od koder so prišli. ČISTO ENOSTAVNO.

 • jankoslav

  Tako kot se Evropejci prilagodimo njihovim navadam (zakrivamo s roke, ipd.), ko pridemo v njihovo družbo, tako si morajo tudi ti prilagoditi našim navadam in splošnem kulturnem okolju. Gre za integracijo.

  Na javnih plažah v Franciji tudi ni nudistov, obstajajo pa še druga pravila (npr. smetenje ipd.), ki se nanašajo na vse (tudi na Francoze).

  Če se s tem ne strinjate, pojdite tja, kjer vam to omogočajo (muslimanske države).

 • jankoslav

  Paradoksalno pa je, da ti ljudje (muslimani) “bežijo” iz svoje muslimanske družbe (in države) kobajagi prav zato, kjer so jim tam kršene človekove pravice.

  Ko pa pridejo v drugo okolje, pa želijo vzpostaviti vrednote in norme prav tiste muslimanske družbe iz katere bežijo.

  Prav to dokazuje, da jim ne gre za svoboščine in človekove pravice, temveč za vzpostavitev (in nadvlado) muslimanskih vrednot in norm v drugih družbah.

  • Olga

   Mohamed je bil vojak, ki je moril in osvajal tuja ozemlja in pedofil! Vloga današnjih islamskih ” gostov” je politična! ” Z načinom oblačenja dobesedno izzivajo! Zakaj se čedalje več muslimanke pokriva?! Ker so plačane! To nima nobene veze z vero!!! Če so rade v šotoru, ne razumem, kaj delajo na plažah?! Raje naj bodo doma!

 • sprehajalec

  Nimaš kaj umazane cunje za prati v bazenu. Za to so pralni stroji.

 • garfi

  tako izgledajo brodolomci in utopljenci, v resnici pa del muslimanske invazije

 • bojan

  Te ZLE nošnje je treba prepovedat po vsem svetu

 • xtc

  Prepovedati vsa pretirano provokativna islamska oblačila;ki preveč iztopajo in tud ogrožajo varnost;kot tudi znižujejo higienske standarde:
  Glede onih s sekirami pa tole naslednjič bo narod prišel z konklretnejšimi argumenti in uredil zadevo za trajno in kmalu bo tudi policija morala popustiti narodu ali pa se ve kaj bo narod postavlja oblast in red;ko nekdo zavestno krši vse po vrsti mora računati tudi na bes naroda in ni je oblasti;ki bi ustavila narod;ko le temu odpelje:

 • Nata

  Pravijo…..nikoli ni prepozno ??
  Vedno bolj dvomim v to ljudsko modrost !!
  Res nikoli ??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!