Francoski premier vztraja pri prepovedi ‘burkinijev’ na javnih plažah

Foto: iStock

Francoski premier Manuel Valls je danes dejal, da razume odločitve županov glede prepovedi nošenja burkinija, a država ne bo sprejela enotne zakonodaje glede tega. Poudaril je, da naj bodo plaže tako kot druga javna mesta brez izražanja verskih stališč. Burkini po njegovem mnenju temelji na podrejanju žensk.

Kot je Valls dejal v danes objavljenem intervjuju za časnik ‘La Provence’, pri burkiniju ne gre za novo linijo kopalk, ampak za prevod političnega projekta v družbeno življenje. “Obstaja ideja, da so ženske po naravi nespodobne in nečiste, zaradi česar jih je treba v celoti zakriti. To ne sovpada z vrednotami Francije in republike,” je poudaril za časnik, ki izhaja na jugu Francije, kjer se je pojavila večina prepovedi takšnih kopalnih oblačil.

Očitke, da gre pri prepovedi za kršitev pravice do svobodne izbire oblačila, je zavrnil z besedami, da je bila edina svoboščina “svobodno podrejanje žensk”. Dodal je, da odločitev županov razume, a enotna regulacija pravil oblačenja ne more biti rešitev.

Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala.

Burkinke prepovedane iz varnostnih razlogov
Nošenje burkinija na plaži je že prepovedano v Cannesu, Villeneuve-Loubetu, Touquetu in v kraju Sisco na otoku Korzika. Oblasti so med razlogi za prepoved izpostavili napetost, ki je posledica nedavnih terorističnih napadov v državi, in željo po izogibanju konfliktom, ki bi lahko nastali zaradi prisotnosti žensk v burkinijih.

Napadli so jih s sekirami
V Siscu so se za prepoved odločili prav po pretepu, ki je izbruhnil med mladimi Korzičani in družinami severnoafriškega porekla. Incident naj bi se zgodil, ko so turisti fotografirali več žensk, ki so se kopale v burkini kopalkah. Skupina mladih migrantskega izvora jih je žalila, nato pa je prišlo več starejših Severnoafričanov s sekirami, da bi zaščitili svoje družine na plaži.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!